» »

Služnostna pot

Služnostna pot

Dajarra ::

Lp.

Možnost imam kupiti parcelo,hišo, ki je zadnja v vrsti parih hiš. Do hiše vodi cesta, ki je v solastništvu vseh sosedov. Zaradi takšnih in drugačnih razlogov ob nakupu parcele ne morem kupiti tudi solastniškega deleža ceste.
Če hočem kasneje odkupiti ta del, ali se morajo strinjati vsi solastniki s prodajo dela(od enega izmed solastnikov) ceste?
Z enim od solastnikov imam namreč probleme in me zanima kakšne probleme bi ta lahko delal, z ostalimi vem, da ne bi bilo problema.

Hvala za pomoč in čas.

Magic1 ::

Hmm, čudno je to da lahko imaš hišo brez dostopa... Bi bilo potrebno pogledat zakon o osnovnih pravicah.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

Aston_11 ::

Solastniki imajo predkupno pravico. Za služnost rabiš soglasje vseh solastnikov. Če kupiš hišo in nimaš pravice do uporabe poti, ti sodišče določi nujno pot.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

Dajarra ::

Zadeva se prodaja na dražbi in se ne prodaja tudi služnostna pot, ker je nekdo na to očitno pozabil pa me zanima kakšne probleme bi lahko imel, če kupim zadevo, ker z enim od solastnikov parcele(ceste) imam velike probleme.

Dajarra ::

Ima torej po vaše solastnik ceste večjo predkupno pravico kot recimo jaz(sosed)? Se pravi, če bi mi nekdo od solastnikov ceste svoj delež želel prodati, bi me lahko tretji solastnik zajeb****?

MadMicka ::

Sej so ti že povedal. Če kupiš vrstno hišo, dobiš s tem tudi služnost poti. Morda je vpisana v ZK, morda ni, vseeno. Morda je pa zemljišče pred vrstno hišo v skupni lasti. V vsakem primeru po pravni plati ne bi smelo biti problemov, dejanski problemi z zoprnimi sosedi so pa itak vedno možni.

bauci ::

Solastnik pri nakupu nima predkupne pravice.

Aston_11 ::

bauci je izjavil:

Solastnik pri nakupu nima predkupne pravice.

Seveda jo ima.

SkIDiver ::

Lahko pa zafrkne in naredi menjavo. Takrat predkupna pravica ne velja.

mn ::

Kaj ni tako, da ti edine poti do parcele nihče ne more zapreti. Ne glede na lastništvo.

duimstra ::

Glede na odgovor @ASton_11 sklepam da problemov z dostopom do hiše v nobenem primeru ne bo.

Če ti kdo nagaja, ti sodišče določi nujno pot, ki bo ta služnostna pot o kateri govoriš. Verjetno ti ne bodo polagali novega asfalta :)

Vajenc ::

Služnost uporabe poti je ponavadi vpisana v ZK na vsakokratnega lastnika zemljišča, ki to pot potrebuje, torej se s prodajo avtomatsko prenese tudi služnost. Če ni vpisana v ZK, lahko v skrajni sili sodišče določi nujno pot tam, kjer bo pot najmanj obremenila zemljišče, torej najverjetneje spet po obstoječi poti.

Če je hiša na dražbi, bo bivšemu lastniku, ki je domnevam vpisan kot solastnik ceste, denar prišel prav, ti pa se z nakupom deleža ceste izogneš sklepanju služnosti s problematičnim sosedom. Ti si v bistvu edini edini potencialni kupec tega dela ceste. Če je cesta kategorizirana ti pa verjetno sploh kar avtomatsko pripadajo vse pravice uporabe.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

kriko07 ::

Zdravo

Imam eno vprašanje.
Imam pot, po kateri se sosed vozi čez njo že okoli 20 let. To ni njegova pot( njegova je nekje drugje vendar je tam vse zapuščeno).
V našo pot ni še nikoli nič prispeval le uničeval (tovornjaki itd.) Ali mu lahko to pot zaprem? Če bi si že urejeval drugo pot kaj moram točno narediti?

Hvala za vse odgovore!

Furbo ::

Saj veš, da odpiranje nove teme ne stane prav nič denarja?

A je točno 20 let in več? :)
Stvarna služnost se lahko pridobi tudi s prisposestvovanjem, in sicer tako, da je lastnik gospodujoče stvari dejansko izvrševal služnost 20 let, lastnik služeče nepremičnine pa temu ni nasprotoval. Seveda prisposestvovanja ni, če je lastnik gospodujoče stvari izvrševal služnost tako, da je zlorabljal zaupanje lastnika služeče stvari ali da se je pri tem uporabill zvijače ali sile.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

SambaShare ::

Furbo je izjavil:

Stvarna služnost se lahko pridobi tudi s prisposestvovanjem, in sicer tako, da je lastnik gospodujoče stvari dejansko izvrševal služnost 20 let, lastnik služeče nepremičnine pa temu ni nasprotoval.


Ni tako enostavno. Priposestuješ lahko samo če si zemljišče uporabljal v dobri veri. Torej moral je obstajati dober razlog, da si mislil da je zemljiše tvoje.

Furbo ::

Govorimo o služnosti, ne pa priposestovanju.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

St235 ::

Pri služnosti je pomembno tudi to, da ni druge možnosti. Če ima sosed lastno pot, ki mu omogoča dostop do parcele potem osnovni pogoj za služnost ni izpolnjen.

Drugo pa je sedaj uveljavljanje tega po 20 letih. Če boš preprosto zaprl pot bo sosed lahko vložil tožbo za motenje posesti, ki se obravnava prioritetno. V tem postopku se sodišče ne bo obremenjevalo z dejanskimi lastniški in služnostnimi pravicami in bo skoraj zagotovo odločilo v korist soseda. Potem je pa na tebi, da greš v pravdo in dokazuješ ali pogoji za služnost so ali niso.

Predvidevam, da pogovor ne bo pomagal?

Zajec123 ::

Kaj pa točno lahko naredim?

St235 ::

Naredis glede cesa? Al pises pod dvemi nicki ali si pa zalutal.

Lonsarg ::

Kaj naredit, ja pogovorit se s sosedom ane:) Da naj ne vozi več tam, ker nima služnosti (morda z izgovorom da hočeš tam nekaj posadit, da bo čimmanj zamer).

Nato grožnja z prijavo, prijava, tožba.. odvisno kdaj bo nehal.

Zajec123 ::

Ali se ne da iti do odvetnika, da napise da se morjo narediti svojo pot, ali je že prepozno za to?

fikus_ ::

V vsakem primeru lahko stopiš do odvetnika, ki naj bi delal po tvojih željah, v kolikor niso v nasprotju z zakoni. Najprej se poskusi kulturno pogovoriti s koristnikom služnosti. Mogoče mu celo pomagaš pri vzpostavitvi njegovega "novega" dostopa.
Preveri v zemljiški knjigi, kakšno je stanje tam (Če sem napisal kaj narobe, naj me kdo popravi).

morosito ::

Eno vprasanje glede sluznostne poti..ce mi kdo lahko nekaj razjasni. Gre za dve parceli, ena moja in sosednja od soseda. Sosed ima glavni vhod cez glavno cesto in malo pes pot zagrajeno na sluznosto pot. Jaz pa imam glavni vhod cez sluznostno pot (drugace ne obstaja moznost).
Ko sem urejal z notarjem za pot, je sosed reku da hoce bit stranka sluznostne poti, pol ko je ugotovil da je treba placevat davek letno za pot se je premislil. V zemljisko zdaj sem samo jaz vpisan kot stranka oziroma skrbik in zato pot placujem. Na obcini pravijo da se stranke pogovarjajo med seboj sa resitev sporov (zdaj tu sem samo jaz vpisan tako da odlocam po zakonu sam sabo?).
Problem nastaja ker pri sosedu so hiso razdelili na 4 stanovanja, in zivijo 4 druzine (cca 3 avtomobile na druzino) in parcela ima samo 4 parking place. Prakirajo pa na sluznostni poti in mene moti ker vsakic moram zvonit da premaknejo avte.

Zdaj ce sem edina stranka vpisan v zemljisko lahko jaz nor klicem redarje? Postavim ovire? Tozim?

St235 ::

Pravno formalno lahko vložiš tožbo zaradi motenja posesti. Sosed bo pisno obveščen o tem, da mora z ravnanjem prenehat drugače lahko sledijo tudi kazni.

glede na to ali lahko ukrepajo tudi redarji pa je v veliki meri odvisno od tega kje točno je ta pot in kakšen je dostop do javne cestne površine.

Glede fizičnih ovir pa je odvisno od tega čigava je pot in če ti bi kaj takšnega sploh dovoli. Načeloma, če si ti edini, ki ima pravico do služnosti in se lastnik zemljišča strinja lahko postaviš tudi fizične ovire.

Kot vedno pa v taki situaciji bistveno bolj smiseln dogovor s sosedom, če je le mogoče.

kriko07 ::

Glede na to, da gre Pot čez Mojo parcelo in ni javna ali občinska, in jo sosed koristi kar nekaj let jo lahko zaprem? Lahko vložim tudi tožbo za motenje posesti?

St235 ::

Kar zapret jo ne smeš, oziroma s tem reskiraš, da bo sosed vložil tožbo za motenje posesti (še posebej če je vpisana služnost).
Tožbo za motenje posesti lahko vložiš (spet je pomembno ali ima sosed dejansko služnost).

Lonsarg ::

Služnost sosed bodisi ima bodisi nima v zemljiško knjigi. Tudi če ne bi imel v zemljiško in bi bila to edina pot do posesti bi se lahko zapletlo.

Če pa ni ne eno na drugo boš pa tožbo za motenje posesti gladko dobil. Ampak predno greš v to seveda opozori sosede, večkrat, tudi sodišče te ne bo jemalo resno, če se ne boš prej potrudil ne-pravdno zadevo uredit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

kriko07 ::

Glede na to, da je moja posest in nima ne služnostni ne vpisane v zenljisko knjigo, bi ga jaz moral prijaviti za motenje posesti. Gre se pa za zidanico ( peš bi dovolil, z prevoznim sredstvom pa ne)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razlika med služnostjo ter "priposestvovano" služnostjo?

Oddelek: Loža
193350 (653) kloko
»

Izbris/odstranitev služnostne poti

Oddelek: Loža
102045 (1178) Furbo
»

Ali obstaja služnost? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5221178 (12429) St235
»

problemi s sosedom (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5513350 (8105) shintaro
»

Arso prek privat parcele dostopa do vremenske postaje

Oddelek: Loža
374860 (3812) Go-ahead

Več podobnih tem