» »

Razlika med služnostjo ter "priposestvovano" služnostjo?

Razlika med služnostjo ter "priposestvovano" služnostjo?

1
2
»

Legon ::

mojca je izjavil:

Yossarian je izjavil:

Gugl mi takoj najde en judikat na temo služnosti in ključev. Za tebe pridejo v poštev točke 7 - 14. Pa tukaj, recimo...

Hvala. Ni pretirano spodbudno, ceprav je tu razvidno, da sprva ni bilo kljuca, nakar so si sto na uro nagajali in so posledicno naknadno dodali se kljucavnico. Mi pa res ni jasno, kako je z dostopom za resevalce in gasilce. Takrat, ko se ne mudi, ni problema, ko zagori in npr. ne mores do kljuca ali v paniki ne ves, kje je ...

Sluznost nic ne vpliva na to kako ravnajo gasilci in resevalci. Popolnoma enako bi bilo ce bi bili satniki zemlje tam kjer so vrata.

mojca ::

Razumem, da takrat, ko pridejo gasilci, ne bodo gledali v zemljisko knjigo, ali smejo preckati doloceno parcelo, oziroma ne bodo podali zahtevka na sodisce, da bi jim dovolili prehod. Jasno mi je tudi, da je pac tvoja stvar, ce si parcelo tako ogradis, da gasilci in resevalci ne morejo do tebe. To, kar me zanima, je, koliko sme sosed gasilcem, resevalcem in postarju ovirati pot do tebe. Zaklenjena vrata sama dojemam kot oviranje moznosti resevanja, nisem pa pravnik. (Postarja je sosed ze nadrl, da se nima kaj vozit po njegovi parceli.)

Vem za primer, ko je nekdo (nedolgo nazaj) v bliznji vasi postavil nov zid tik na rob svoje parcele in s tem efektivno "zozal pot". Nato je njegov sosed urgiral z argumentom, da cesta mimo zidu ni vec prevozna za gasilce (in posledicno gasilci v primeru pozara ne bi vec mogli dostopati do sosednjih his). Zid so posledicno morali podreti. (Vem, da ni isto. In glede na zakonodajo je uradno tudi prehod mimo soseda preozek za gasilce.)

@bm1973:

bm1973 je izjavil:

Kolikor sem jaz bral ...

Kot je namignilo ze kar nekaj forumasev, si zelo slabo bral. Tako tale thread kot slovensko zakonodajo. Prosim ne zali/pametuj in prepusti thread ostalim, ki o tematiki dejansko nekaj vedo.

bm1973 ::

Kar sem hotel jaz povedati je, če ti sosed nagaja, je edina možna pot sodišče.

Pa lahko v zakonodaji piše kar hočeš...

Ampak tukaj se gre zgleda predvsem zato, kdo ima daljšega in ojej, drama, ker je le ta na drugi strani Žabar.

Potem pa po slovenceljsko, mi hodimo tukaj že 200 let, to je naše. Lahko še naprej. Pa to ni res...

Dobili smo enostranske informacije, za katere vemo, da so dostikrat pomankljive, in z neke objektivne perspektive tudi lažne. Že dostikrat videno.

Če misliš, da imaš prav, sproži postopek, pojdi na sodišče in vse skupaj plačaj. Ko bo konec, ti bo moral tako ali tako povrnit večino stroškov.

Magic1 ::

Seveda v kolikor bo imela res prav. Samo do pravnomočne sodbe je dolga pot. Da se ne boš prej ti preselil in boš ti posledično plačeval njegove stroške, da se bo zadeva zaključila. Pri nas se lahko pritožuje v neskončnost in tako se vedno znova ponavlja postopek. Odvetniki nikoli niso bili poceni, danes v času debelih krav pa so se sploh razvadili. Če so sive cone v zakonodaji in nimaš praktično 99% prav, se jaz ne bi šel tožarit. Tožba je bolj za primer pritiska, ker se tudi nasprotna stran zaveda, da načeloma tudi oni popušijo in ti raje pridejo nasproti s kakšno vmesno rešitvijo.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup zazidljive parcele

Oddelek: Loža