Forum » Znanost in tehnologija » JEK 2
JEK 2
Temo vidijo: vsi
Lejga ::
Slovenija ni Avstrija. Pri nas lahko vsak vaški posebnež ustanovi civilno iniciativo, ki bo blokirala izgradnjo veternice. Pri gradnji HE Mokrice se zapleta, ker jim nagaja Društvo za proučevanje rib.
Skratka, kot država smo v totalnem zosu. Denarja za nuklearko nimamo, kar se pa tiče alternative, se pa sami streljamo v koleno.
Ker Slovenija ni Avstrija, ima Avstrija najdražji muzej na svetu.
https://de.wikipedia.org/wiki/Kernkraft...
In prosim, če nikoli nisi delal z avstrijci "das ist eine mentale Herausforderung", jih prosim ne vpletaj v diskusijo, ker nimaš pojma.
Nekdo od naju nima pojma in kristalno jasno je da to nisem jaz;) Dejstvo da Avstrici niso zagnali svoje jedrske elektarne, ker so se tako pač odločili na referendumu, prav nič ne izniči dejstva da trenutno že 91,5 % vse elektrike pridobijo iz obnovljivih virov. In Avstrija je daleč od edinega primera, pri vseh državah se delež obnovljivih virov naglo viša iz leta v leto, kar nekaj evropskih držav pa ima že danes deleže nad 85 % (Irska 100%, Norveška 98.9%, Danska 83.4%, Albanija 88.4% ipd).
Tarča o jek2:
https://365.rtvslo.si/arhiv/tarca/17507...
Spet nas bodo nategnili tako kot za teš6, le da nas bo to bolelo 40x bolj, kajti končna cena upoštevajoč vse bo enaka 40tim tešom..Lahko kdo od jek2 navijačev pogleda oddajo Tarča zgoraj na linku in čiste vesti trdi da je vse v redu?
Hmm 91.5% od kod tebi to, uradni vir pravi 85% "https://positionen.wienenergie.at/grafi... in kolikor jaz avstrijce poznam lahko še kakšnih min. 10% tu tukaj odštejemo. Še vedno min. 10% odvisni od ruskega plina.
elevator ::
Vidim da se ne nabralo nekaj postov za odgovort, na izletu prek telefona tega res ne mislim odgovarjat, bom zvečer pred računalnikom.
Samo še tole odgovorim zdele. Nisi razumel prav podatkov. In moji in tvoji podatki se ujemajo. Ko sem govoril o 92,4 % proizvodnje elektrike iz obnovljivih virov pri Avstriji sem govoril o 2023 in 2024 združeno, kar je tudi jasno navedeno na sliki, katero sem ti že prej dal.
2023+2024 OVE Avstrija: 92,4 % OVE
OVE Avstrija samo 2023: 84,5 % OVE
Torej za leto 2023 tvoj vir pravi 85 %, moj vir pa 84,5 % (torej podatek je skoraj identičen, oziroma podatek iz mojega vira je celo 0,5 % nižji). Za leto 2023+2024 je pa odstotek obnovljive elektrike pri Avstriji 92,4 %, kar sem tudi že povedal. Vsako leto se pač odstotek obnovljivih virov zvišuje, tako kot povsod po Evropi.
ps: Škoda da morem to tako podrobno razlagat, namesto da bi TI že prej bolj natančno pogledal podatke (zakaj nisi razumel podatkov težko rečem, al šlamparija al pa funkcionalna nepismenost). Tukaj imaš link (ja, tudi tega sem že objavil), pa tamle nad sliko lahko sam spreminjaš za katero leto ti prikaže tortni diagram (če bo imel pa težavo najdt kje se nastavlja leto prikaza diagrama, pa povej, pa ti bom naredil en printscreen pa ene parkrat obkrožil z rdečo da ja novš falil):
https://lowcarbonpower.org/region/Austr...
Skratka vpičil si se v nekaj, za kar si sam kriv da nisi prav pogledal podatkov.
Hmm 91.5% od kod tebi to, uradni vir pravi 85% "https://positionen.wienenergie.at/grafi... in kolikor jaz avstrijce poznam lahko še kakšnih min.
Samo še tole odgovorim zdele. Nisi razumel prav podatkov. In moji in tvoji podatki se ujemajo. Ko sem govoril o 92,4 % proizvodnje elektrike iz obnovljivih virov pri Avstriji sem govoril o 2023 in 2024 združeno, kar je tudi jasno navedeno na sliki, katero sem ti že prej dal.
2023+2024 OVE Avstrija: 92,4 % OVE
OVE Avstrija samo 2023: 84,5 % OVE
Torej za leto 2023 tvoj vir pravi 85 %, moj vir pa 84,5 % (torej podatek je skoraj identičen, oziroma podatek iz mojega vira je celo 0,5 % nižji). Za leto 2023+2024 je pa odstotek obnovljive elektrike pri Avstriji 92,4 %, kar sem tudi že povedal. Vsako leto se pač odstotek obnovljivih virov zvišuje, tako kot povsod po Evropi.
ps: Škoda da morem to tako podrobno razlagat, namesto da bi TI že prej bolj natančno pogledal podatke (zakaj nisi razumel podatkov težko rečem, al šlamparija al pa funkcionalna nepismenost). Tukaj imaš link (ja, tudi tega sem že objavil), pa tamle nad sliko lahko sam spreminjaš za katero leto ti prikaže tortni diagram (če bo imel pa težavo najdt kje se nastavlja leto prikaza diagrama, pa povej, pa ti bom naredil en printscreen pa ene parkrat obkrožil z rdečo da ja novš falil):
https://lowcarbonpower.org/region/Austr...
Skratka vpičil si se v nekaj, za kar si sam kriv da nisi prav pogledal podatkov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: elevator ()
Vetrnica na Razdrtem daje januarja okrog 170 kWh. Koliko takih vetrnic bi bilo potrebnih za pokritje 600 GWh primanjkljaja, raje sploh ne bom računal :)Tule moram popravit zatipk: vetrnica na Razdrtem daje v januarju okrog 170 MWh. Za 600 GWh bi torej rabili 3500 takih vetrnic na območjih s takim vetrnim potencialom. Potem bi bili v povprečnem januarju samozadostni s HE+SE+TE+VE.
Najdu 5 minut na izletu, samo še tole, ostalo pozno zvečer ali jutri. Vetrnica na Razdrtem je izjemno majhne moči (0,9 MW), poleg tega je v primerjavi z modernimi vetrnicami izredno nizko nad tlemi (na večjih višinah od tal veter piha precej bolj in je bolj stalen kot pri tleh). Danes obstajajo že več kot 12 in tudi 18 MW vetrnice:
https://www.windpowermonthly.com/articl...
https://electrek.co/2024/06/10/china-18...
Za 600 GWh bi torej rabili 3500 takih vetrnic na območjih s takim vetrnim potencialom. Potem bi bili v povprečnem januarju samozadostni s HE+SE+TE+VE.[
Za pokritje 600 GWh letnega primanjkljaja bi ob povprečnih slovenskih vetrovnih razmerah rabil samo 19 vetrnic moči 12 MW.
600.000 MWh (0,3 x 12MW x 24ur x 365 dni) =19 vetrnic
Če pa so vetrnice 18 MW pa za 600 GWh primanjkljaja rabimo samo 13 vetrnic (12,6, kar se zaokroži na 13). To je vsekakor več kot dosegljiv cilj, sploh do leta 2050.
ps: Edina omembe vredne vetrna elektrarna je v Dolenji vasi, njena moč je 2,3 MW, letno pa proizvede 4,5 GWh. Torej proizvede skoraj 2 GWh na 1 MW inštalirane moči. Imamo še 2 drugi manjši vetrnici, ampak tisto po moči ni vse skup nič. Vendar še ta vetrna elektrarna v Dolenji vasi je samo 2,3 MW, kot pravim, danes se dobijo tudi 12 MW ali celo 18 MW vetrne elektrarne (ki imajo tudi večji kapacity factor, ker so višje nad tlemi, kjer je veter močnejši in bolj stalen kot že omenjeno). Toliko zaenkrat.
Zgodovina sprememb…
Lahko pa namesto teh 13 vetrnic ves 600 GWh primanjkljaj proizvedeš z predelanim teš6, kurjenim na lesne sekance, po želji pač (v vsakem primeru za 100 % OVE grid rabiš nek določen dispatchable obnovljiv vir (nuja je takrat ko je elektrika na borzi dražja kot bi bila lastna cena elektrike tega dispatchable obnovljivega vira, če je elektrika na borzi cenejša kot je lastna cena tvojih virov, potem valda uvažaš tisti čas dokler je to tako) , ki ga lahko prižigaš glede na potrebe kadar je nuja, letno bi tak vir zagotovil med 5 in 10 % porabe elektrike v Sloveniji).
Kaj je ta dispatchable obnovljiv vir pa je stvar debate: nekaj izmed možnosti je predelan TEŠ6 kurjen na lesne sekance, zeleni vodik proizveden z elektrolizo vode ob viških sonca in vetra in kurjen pozimi v plinski elektrarni Brestanica ali pa bioplin kurjen v plinski elektrarni Brestanica). Lahko pa za teh 5 do 10 % porabe pač uporabiš navaden zemeljski plin tako kot imajo trenutno Avstrijci (vendar avstrijci se imajo plan tudi tega malenkostnega dela plina v kratkem znebit). Lastna cena proizvodnje TEŠ6 na lesne sekance bi bila kot sem v tej temi že poračunal celo opazno nižja kot je lastna cena teš6 kurjena na premog (nekaj cenejše je celo gorivo na MWh, plus les kot CO2 nevtralen vir ni zavezan za plačevanje CO2 kuponov). Toliko zaenkrat, ostale poste od danes ponoči pa odgovorim ali danes zvečer ali jutri, kadar bo čas dopuščal.
Kaj je ta dispatchable obnovljiv vir pa je stvar debate: nekaj izmed možnosti je predelan TEŠ6 kurjen na lesne sekance, zeleni vodik proizveden z elektrolizo vode ob viških sonca in vetra in kurjen pozimi v plinski elektrarni Brestanica ali pa bioplin kurjen v plinski elektrarni Brestanica). Lahko pa za teh 5 do 10 % porabe pač uporabiš navaden zemeljski plin tako kot imajo trenutno Avstrijci (vendar avstrijci se imajo plan tudi tega malenkostnega dela plina v kratkem znebit). Lastna cena proizvodnje TEŠ6 na lesne sekance bi bila kot sem v tej temi že poračunal celo opazno nižja kot je lastna cena teš6 kurjena na premog (nekaj cenejše je celo gorivo na MWh, plus les kot CO2 nevtralen vir ni zavezan za plačevanje CO2 kuponov). Toliko zaenkrat, ostale poste od danes ponoči pa odgovorim ali danes zvečer ali jutri, kadar bo čas dopuščal.
Zgodovina sprememb…
kow ::
Vse kar pises, so bedarije. Mi ne rabimo GWh ur energije. Ampak GWh energije v dolocenih casovnih obdobjih. Vetrnice v Slo tega ne bodo resile, ker nikoli resno ne piha in bo vedno ceneje uvazati strom.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Vse kar pises, so bedarije. Mi ne rabimo GWh ur energije. Ampak GWh energije v dolocenih casovnih obdobjih. Vetrnice v Slo tega ne bodo resile, ker nikoli resno ne piha in bo vedno ceneje uvazati strom.
Ne, niso bedarije, sploh nisi razumel kaj sem hotel povedat. Še enkrat:
-Za 100 % OVE grid rabiš obnovljiv vir ki ga lahko na gumb vžgeš kadar je ta potreba. Nekaj možnosti za te vire sem že naštel.
-Da nikjer v Sloveniji resno ne piha je en velik mit. Ja, takih področij je malo v primerjavi z kakšno Dansko, vendar vendar za naše potrebe da proizvedemo tiste 5 do 10 % letne porabe z vetrom jih je več kot zadosti.
Veter in sonce se med seboj zelo lepo dopolnjujeta, pozimi ko je sonca manj je vetra zato toliko več in obratno. Kaj to pomeni? Po domače povedano: če boš imel samo miks HE+SE+geotermalna+dispecheable obnovljivi viri brez vetra, potem bo tak dispecheable obnovljiv vir moral zagotovit letno 10 % vse porabe elektrike (poleti skoraj nič, pozimi zato toliko več), če pa boš imel še nekaj malega vetra, potem bo tak dispecheable obnovljiv vir moral zagotovit samo 5 % letne porabe elektrike, namesto prejšnjih 10 %.
Zgodovina sprememb…
kow ::
-Da nikjer v Sloveniji resno ne piha je en velik mit. Ja, takih področij je malo v primerjavi z kakšno Dansko, vendar vendar za naše potrebe da proizvedemo tiste 5 do 10 % letne porabe z vetrom jih je več kot zadosti.
Zdaj pa pokazi se enak zemljevid za hrvasko. Pa nam razlozi kako bomo konkurirali na skupnem trgu. Da ne omenimo, da je kar nekaj potencialnih obmocih na tvojem zemljevidu veliko vrednejsih kot parki ali pa turisticne destinacije. Enostavno ni ekonomske racunice.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Zdaj pa pokazi se enak zemljevid za hrvasko. Pa nam razlozi kako bomo konkurirali na skupnem trgu.
Ne razumeš. Hrvaška ima seveda večjo površino območij, kjer je vetra toliko da se ga da ekonomsko upravičeno izkoriščati. Ampak kaj ima to veze? Vetrnica na naših najboljših področjih ne bo proizvedla bistveno manj kot na njihovih področjih.
ps: glede konkuriranja na trgu: vetrna energija je poceni, več investitorjev v Sloveniji je pripravljenenih investirati v vetrne elektrarne (logično, ker so zelo profitabilne), zatakne se pri birokraciji.
Lonsarg ::
@elevator, saj ti je nekdo višje izračunal da manjka 600GWh januarja (in ni edini mesec ki je kritičen) in NE 600GWh čez celo leto. To zgolj TEŠ6 predelan na biomaso ne pokrije, treba dodati še nekaj plinskih elekrarn in si hitro na 20% non-OVE porabe letno. Če upoštevaš vso energetsko strukturo, tudi vso ogrevanje, pa je računica še slabša. In prav je da gledamo vso energetsko strukturo, ne le elektriko.
Skratka OVE-only strategija ne obstaja, obstaja zgolj strategija OVE+plin. Ni nujno da je to slaba strategije, samo prav je da smo na jasnem o kaki strategiji govorimo. Je tudi res da se OVE+plin strategijo da najbrž v roku 50-100 let predelat v OVE-only z sintetičnim plinom, bo se pa na ta način cena OVE energije podražila.
Skratka OVE-only strategija ne obstaja, obstaja zgolj strategija OVE+plin. Ni nujno da je to slaba strategije, samo prav je da smo na jasnem o kaki strategiji govorimo. Je tudi res da se OVE+plin strategijo da najbrž v roku 50-100 let predelat v OVE-only z sintetičnim plinom, bo se pa na ta način cena OVE energije podražila.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Da ne omenimo, da je kar nekaj potencialnih obmocih na tvojem zemljevidu veliko vrednejsih kot parki ali pa turisticne destinacije. Enostavno ni ekonomske racunice.
Potem tja ne boš dal, simple as that. Rabimo inštalirat 19 vetrnic moči 12 MW vsega skup, placa za tolk vetrnic (ali tudi za 10x več vetrnic) je več kot dovolj. Tudi če izključiš območja parkov in turističnih destinacij.
@elevator, saj ti je nekdo višje izračunal da manjka 600GWh januarja (in ni edini mesec ki je kritičen) in NE 600GWh čez celo leto.
Ne, ni zračunal, na pamet je bleknil neko cifro.
To zgolj TEŠ6 predelan na biomaso ne pokrije, treba dodati še nekaj plinskih elekrarn in si hitro na 20% non-OVE porabe letno.
Prvo kot prvo primanjkljaj v januarju ni 600 GWh, vsaj ne v takšni mešanici OVE kot sem jo jaz zastavil (tak primanjkljaj bi bil če bi delež sonca v miksu precej povečal, recimo na 65 % letne proizvodnje, ne pa nad 30 % do 35 % kot sem jaz zastavil miks). Kot drugo pa stalno prižgan teš6 moči 600 MW ti mesečno proizvede 432 GWh. Če stalno fušaš še 400 MW plinsko elektrarno Brestanica na zeleni vodik ali bioplin, je to še dodatno 288 GWh. Skupaj 720 GWh. Tudi če bi bilo res 600 GWh primanjkljaja gre skozi, pa ga ni toliko.
To ne drži. Odgovorim pozno zvečer, sedajle nimam časa.
Zgodovina sprememb…
sir_mha ::
Ti si za hece, elevator. Prodajaš nam čisto fantazijo.
https://svet24.si/clanek/novice/sloveni...
Občina Divača ne bo spremenila stališča
"Ponudba je vsekakor mamljiva. Dvesto tisoč evrov za MW inštalirane moči je za našo občino ogromno denarja, ampak to je enkratno izplačilo, ki ga občina dobi in porabi, treba pa je razmišljati širše, v kakšnem okolju želimo živeti," ponudbo države zavrača divaška županja Alenka Štrucl Dovgan. "Mislim, da tako majhno območje, kot je občina Divača, ne prenese tako velikega posega v okolje. Občina ne bo spremenila stališča. Tudi občinski svet oziroma že prejšnji občinski sveti so sprejeli sklep, da v našo občino ne želimo umeščati vetrnih elektrarn, tako so se izrazili tudi ljudje na referendumu, in mislim, da denar ne odtehta tega, v kakšnem okolju želimo živeti."
ViperR ::
Občina enostvno ne more bit nad državo. Je pa kr slaba, da tako blokirajo in zavlacujejo postopke.
"Ponudba je vsekakor mamljiva. Dvesto tisoč evrov za MW inštalirane moči je za našo občino ogromno denarja, ampak to je enkratno izplačilo, ki ga občina dobi in porabi, treba pa je razmišljati širše, v kakšnem okolju želimo živeti," ponudbo države zavrača divaška županja Alenka Štrucl Dovgan. "Mislim, da tako majhno območje, kot je občina Divača, ne prenese tako velikega posega v okolje. Občina ne bo spremenila stališča. Tudi občinski svet oziroma že prejšnji občinski sveti so sprejeli sklep, da v našo občino ne želimo umeščati vetrnih elektrarn, tako so se izrazili tudi ljudje na referendumu, in mislim, da denar ne odtehta tega, v kakšnem okolju želimo živeti."
Na tvojo žalost jo ne. Po tvoje se nič ne da. Celotna Evropa gre v to, marsikatere države že dosegajo več kot 85 % elektrike iz obnovljivih virov, ampak ne, ti raje tiščiš glavo v pesek. Če bi predniki tebe poslušali, potem bi še zdaj skakali po drevesih in žrli banane. Postavljanje vetrnic je zate fantazija? Vetrnice se postavlja povsod po Evropi in to masovno, ne vem zakaj se jih v Sloveniji ne bi. In kot pravim, če vetrnic ne bo, bo pač dispecheable obnovljiv vir moral narest 10 % letne elektrike, namesto cca 5 %. Sicer škoda, za teh 5 % porabe, ker veter je je precej cenejši kot termoelekrarna na lesne sekance, vendar je le ta še vedno cenejša od plina ali termoelekrarne na premog, kar sem obravnaval v temle postu pred nekaj dnevi:
https://slo-tech.com/forum/t591779/p833...
ps: za nazaj (poste od včeraj ponoči) se mi zdele niti pod razno ne da odgovarjat, tako da jutri dopoldne enkrat če bo čas.
Zgodovina sprememb…
Typo (manjka poševnica za 600.000 MWh), 0,3 je capacity factor:
600.000 MWh/(0,3 x 12MW x 24ur x 365 dni) =19 vetrnic
Zgodovina sprememb…
jernejl ::
Vetrnica na Razdrtem je izjemno majhne moči (0,9 MW)Ne drži.
...
Če pa so vetrnice 18 MW pa za 600 GWh primanjkljaja rabimo samo 13 vetrnic (12,6, kar se zaokroži na 13). To je vsekakor več kot dosegljiv cilj, sploh do leta 2050.
Če rabimo 3500 vetrnic moči 0,9 MW, potem rabimo 175 vetrnic moči 18 MW.
Prikladno pozabiš povedati, da bi v tem primeru šlo za največje onshore vetrnice na svetu (ki bi jih seveda morali od proizvajalca na lokacije pretovoriti na neznan način).
Lahko pa namesto teh 13 vetrnic ves 600 GWh primanjkljaj proizvedeš z predelanim teš6, kurjenim na lesne sekance, po želji pačTEŠ6 je že vključen v tistem mojem izračunu, in kljub temu za povprečni januar zmanjka 600 GWh. Ti bi ga pa kar dvakrat uporabil
Moje številke so dejstva, tvoje pa potegnjene iz riti.@elevator, saj ti je nekdo višje izračunal da manjka 600GWh januarja (in ni edini mesec ki je kritičen) in NE 600GWh čez celo leto.
Ne, ni zračunal, na pamet je bleknil neko cifro.
Ti bi nas rad prepričal, da moramo podirati svetovne rekorde in se vpisovati v Guinnessovo knjigo rekordov z množico največjih in najmočnejših onshore vetrnic na svetu - in to kljub temu, da smo zelo majhna država z majhnih vetrnim potencialom - da bomo samozadnostni z obnovljivimi viri.
Jasno je, da te ne moremo jemati resno.
sir_mha ::
Na tvojo žalost jo ne. Po tvoje se nič ne da. Celotna Evropa gre v to, marsikatere države že dosegajo več kot 85 % elektrike iz obnovljivih virov, ampak ne, ti raje tiščiš glavo v pesek. Če bi predniki tebe poslušali, potem bi še zdaj skakali po drevesih in žrli banane. Postavljanje vetrnic je zate fantazija? Vetrnice se postavlja povsod po Evropi in to masovno, ne vem zakaj se jih v Sloveniji ne bi. In kot pravim, če vetrnic ne bo, bo pač dispecheable obnovljiv vir moral narest 10 % letne elektrike, namesto cca 5 %. Sicer škoda, za teh 5 % porabe, ker veter je je precej cenejši kot termoelekrarna na lesne sekance, vendar je le ta še vedno cenejša od plina ali termoelekrarne na premog, kar sem obravnaval v temle postu pred nekaj dnevi:
https://slo-tech.com/forum/t591779/p833...
Ha ha. Ti vetrnice sadiš kot solato po vrtu, ne jaz. Si pa ti ponavade pri JE videl kup enih težav, nič se ne dal narest :)
Da ne omenjam korupcije, ki bo dodala owerhead -- tukaj imamo pa kar ozakonjen grab 200k€ po MW :)
fikus_ ::
Typo (manjka poševnica za 600.000 MWh), 0,3 je capacity factor:
Matematika je enostavna in ti gre, šepa po logika!
Vetrnice ne bodo delale 24/7 in ne bo elektrike!
Pred nekaj časa sem bral, da je v okolici Minhna povprečna letna proizvodna kapaciteta vetrnic 15-20% nazivne moči, torej zgornjo številko 19 pomnoži s 6 in še tedaj ni gotovo, da boš z vetrnicami zamenjal 1/2 NEK!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
WhiteAngel ::
Slovenija ni Avstrija. Pri nas lahko vsak vaški posebnež ustanovi civilno iniciativo, ki bo blokirala izgradnjo veternice. Pri gradnji HE Mokrice se zapleta, ker jim nagaja Društvo za proučevanje rib.
Skratka, kot država smo v totalnem zosu. Denarja za nuklearko nimamo, kar se pa tiče alternative, se pa sami streljamo v koleno.
Ker Slovenija ni Avstrija, ima Avstrija najdražji muzej na svetu.
https://de.wikipedia.org/wiki/Kernkraft...
In prosim, če nikoli nisi delal z avstrijci "das ist eine mentale Herausforderung", jih prosim ne vpletaj v diskusijo, ker nimaš pojma.
Nekdo od naju nima pojma in kristalno jasno je da to nisem jaz;) Dejstvo da Avstrici niso zagnali svoje jedrske elektarne, ker so se tako pač odločili na referendumu, prav nič ne izniči dejstva da trenutno že 91,5 % vse elektrike pridobijo iz obnovljivih virov. In Avstrija je daleč od edinega primera, pri vseh državah se delež obnovljivih virov naglo viša iz leta v leto, kar nekaj evropskih držav pa ima že danes deleže nad 85 % (Irska 100%, Norveška 98.9%, Danska 83.4%, Albanija 88.4% ipd).
Tarča o jek2:
Spet nas bodo nategnili tako kot za teš6, le da nas bo to bolelo 40x bolj, kajti končna cena upoštevajoč vse bo enaka 40tim tešom..Lahko kdo od jek2 navijačev pogleda oddajo Tarča zgoraj na linku in čiste vesti trdi da je vse v redu?
Rožman in tisti tip z IJSja sta rekla, da JEK2 potrebujemo za stabilno oskrbo. To sta bila edina strokovnjaka v celi oddaji in ju bom upošteval. Ostalih 95% Tarče so bili pa neki šokantni novinarski izleti po evropskih gradbiščih nukleark. A bejž, da se ti v teh časih ne dovolijo prosto sprehajat po gradbiščih objektov strateškega pomena za naslednjih 50 in več let? In da stanejo? Brez veze.
Mimogrede, ali kdo kaj spremlja razvoj geotermalne energije? To se mi zdi edina zares OVE alternativa jedrski.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: WhiteAngel ()
Mato989 ::
Problem celotnega projekta JEK 2 (če odmislimo kradljivce) je v tem ker imamo PRISLEN skupni trg električne energije.
Za to da bi gradnja JEK 2 imela efekt na trgu EL energije overall bi morali VSI člani EUja zgraditi enako moči po prebivalcu kot SLO...
Dokelr pa SLO gradi JEK 2 in potem PRISILNO oddaja v skupni trg pa nimamo nič od gradnje JEKa...
To je glavni problem... Dejansko bi EU morala prisilit vse članice EU da zgradijo za toliko in toliko proizvodnje ELEKETRIKE kapacitet...
Jaz sem proti JEK2 če to ne bo rezultiralo v nižjih cenah položnic EL. energije...Si predstavljate da bi gradili individualni SONČNO ELEKTRARNO potem pa imeli dražjo položnico kot pred izgradnjo? Pa to noben normalen ne bi gradil kajne?
Za to da bi gradnja JEK 2 imela efekt na trgu EL energije overall bi morali VSI člani EUja zgraditi enako moči po prebivalcu kot SLO...
Dokelr pa SLO gradi JEK 2 in potem PRISILNO oddaja v skupni trg pa nimamo nič od gradnje JEKa...
To je glavni problem... Dejansko bi EU morala prisilit vse članice EU da zgradijo za toliko in toliko proizvodnje ELEKETRIKE kapacitet...
Jaz sem proti JEK2 če to ne bo rezultiralo v nižjih cenah položnic EL. energije...Si predstavljate da bi gradili individualni SONČNO ELEKTRARNO potem pa imeli dražjo položnico kot pred izgradnjo? Pa to noben normalen ne bi gradil kajne?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
pegasus ::
Tako da, PRISILA ... da boste potem lahko tulili kako vas EU zatira in da moramo ven iz EU
Tako da, PRISILA ... da boste potem lahko tulili kako vas EU zatira in da moramo ven iz EU
Prisilia v smislu če želite od skupnega trga elektriko morate imeti toliko in toliko kapacitet...
Bottom line je, gradnja JEK 2 je norost če od tega ne bomo imeli cenejše elektrike... kot pravim, kdo od vas bi postavil Sončno elektrarno če bi po tem ko plača10k+ imel dejansko dražji račun za elektriko? NOBEN NORMALEN!
Zgodovina sprememb…
Ne drži.
Če rabimo 3500 vetrnic moči 0,9 MW, potem rabimo 175 vetrnic moči 18 MW.
Samo še tole zdajle, ostalo kasneje ker ni časa. Ni res, ker je višina vetrnice moči 12 MW 2x višja kot je višina mini vetrnice na razdrtem. Večja kot je višina vetrnice, močnejši in bolj stalni so vetrovi (večji je capacity factore take vetrnice). Sicer pa vzel si izjemno slab januar, navadno vetrnica na Razdrtem v januarju proizvede 300 MWh, ne 170 MWh. Vetrnice se ti splača dimenzionirat na povprečen output, če imam kakšno izjemno leto manj, pač to nadomestiš z kurjenjem zelenega vodika v plinski elektrarni Brestanica in kurjenjem lesnih sekancev v predelanem TEŠ6.
Moje številke so dejstva, tvoje pa potegnjene iz riti.Ti bi nas rad prepričal, da moramo podirati svetovne rekorde in se vpisovati v Guinnessovo knjigo rekordov z množico največjih in najmočnejših onshore vetrnic na svetu - in to kljub temu, da smo zelo majhna država z majhnih vetrnim potencialom - da bomo samozadnostni z obnovljivimi viri.
Jasno je, da te ne moremo jemati resno.
Nasprotno, moje številke so dejstva, tvoje pa potegnjene iz riti. Sorry za direktnost, ampak pojma nimaš. Več dejstev:
-Vetrnic sploh ne rabimo, pa bo scenarij z 100 % obnovljivimi viri še vedno deloval, kar ni nič nenavadnega, ker vse študije kažejo da deluje in to po nizki ceni.
-Ta vetrnica je komercialno dostopna, njena cena na inštalirano moč in proizvedeno energijo (kjerkoli, tudi pri nas), pa je nižja kot pri manjših vetrnicah.
- Če te to tako žuli, pa upoštevaj manjše 7 MW vetrnice, ki so zaenkrat še mnogo bolj razširjene, ne pa da mi primerjaš zadevo z eno predpotopno vetrnico na Razdrtem moči manj kot 1 MW (dejanska moč je 0,9 MW). In razlika v proizvodnji ne bo samo dobrih 7 kratna kot je razlika v inštalirani moči, ampak bo nekajkratnik tega, ker je močnejša vetrnica tudi višja, višje nad tlemi pa so vetrovi tudi bolj stalni in močnejši. TO je tudi eden izmed razlogov zakaj se vetrnice ne skalirajo dobro navzdol in zakaj ljudje nimajo mikro vetrnic pri svojih hišah (za razliko od solarnih panelov, ki se dobro skalirajo navzdol). Toliko zaenkrat, ko bo čas odgovorim na vse ostale pomisleke. Uspešen začetek tedna vsem.
Zgodovina sprememb…
"Andrej Gubina, profesor na fakulteti za Elektrotehniko in direktor Inovacijsko-razvojnega inštituta Univerze v Ljubljani in njegova ekipa, so v okviru projekta GEXIT in REPowerEU dokazali da bi Slovenijo lahko brez težav lahko napajali samo z obnovljivimi viri, pri tem so upoštevali ugasnitev teš-a leta 2033 in tudi končanje NEKa leta 2040 brez izgradnje drugega bloka."
Ps: v resnici bi staro nuklearko v Krškem lahko ugasnili šele po letu 2060, saj ima 80 let življenjske dobe. Če bi staro nuklearko ugasnili leta 2060, potem je zadeva še lažja kot predvideva zgornja znanstvena študija. Profesorji vam konkretno za Slovenijo računsko dokažejo da je zadeva možna brez težav, jedrski lobisti pa še vedno svoje tolčete in tiščite glavo v pesek.
Še na splošno o 100 % renewable energy:
Vir: 100%25 renewable energy @ Wikipedia
Poglavje: Feasibility
Citiram:
"Recent studies show that a global transition to 100% renewable energy across all sectors - power, heat, transport and desalination well before 2050 is feasible.[6][7][8][9] According to a review of the 181 peer-reviewed papers on 100% renewable energy that were published until 2018, "[t]he great majority of all publications highlights the technical feasibility and economic viability of 100% RE systems."[10] A review of 97 papers published since 2004 and focusing on islands concluded that across the studies 100% renewable energy was found to be "technically feasible and economically viable."[13] A 2022 review found that the main conclusion of most of the literature in the field is that 100% renewables is feasible worldwide at low cost.[14]"
Ps: v resnici bi staro nuklearko v Krškem lahko ugasnili šele po letu 2060, saj ima 80 let življenjske dobe. Če bi staro nuklearko ugasnili leta 2060, potem je zadeva še lažja kot predvideva zgornja znanstvena študija. Profesorji vam konkretno za Slovenijo računsko dokažejo da je zadeva možna brez težav, jedrski lobisti pa še vedno svoje tolčete in tiščite glavo v pesek.
Citiram:
"Recent studies show that a global transition to 100% renewable energy across all sectors - power, heat, transport and desalination well before 2050 is feasible.[6][7][8][9] According to a review of the 181 peer-reviewed papers on 100% renewable energy that were published until 2018, "[t]he great majority of all publications highlights the technical feasibility and economic viability of 100% RE systems."[10] A review of 97 papers published since 2004 and focusing on islands concluded that across the studies 100% renewable energy was found to be "technically feasible and economically viable."[13] A 2022 review found that the main conclusion of most of the literature in the field is that 100% renewables is feasible worldwide at low cost.[14]"
Zgodovina sprememb…
Če kdo od jedrskih lobistov ne zna angleško (glede na slabo razgledanost sumim na kaj takega), lahko zadevo vržem še v translator:
"Nedavne študije kažejo, da je globalni prehod na 100 % obnovljivo energijo v vseh sektorjih - energija, toplota, promet in razsoljevanje precej pred letom 2050 izvedljiv.[6][7][8][9] Glede na pregled 181 strokovno pregledanih znanstvenih študij o 100-odstotni obnovljivi energiji, ki so bili objavljeni do leta 2018, "velika večina vseh publikacij poudarja tehnično izvedljivost in ekonomsko upravičenost 100-odstotno obnovljivih sistemov." [10] Pregled 97 člankov, objavljenih od leta 2004 in osredotočen na otoke, je zaključil, da je bilo v študijah 100-odstotno obnovljiva energija "tehnično izvedljiva in ekonomsko upravičena." [13] Pregled iz leta 2022 je pokazal, da je glavni zaključek večine literature v je, da je 100 % obnovljiva energija izvedljiva po vsem svetu z nizkimi stroški.[14]"
Zdej pa res, moram it, za nazaj se je kar nekaj nabralo za odgovorit, bom vse odgovoril ko bo čas (že danes enkrat).
"Nedavne študije kažejo, da je globalni prehod na 100 % obnovljivo energijo v vseh sektorjih - energija, toplota, promet in razsoljevanje precej pred letom 2050 izvedljiv.[6][7][8][9] Glede na pregled 181 strokovno pregledanih znanstvenih študij o 100-odstotni obnovljivi energiji, ki so bili objavljeni do leta 2018, "velika večina vseh publikacij poudarja tehnično izvedljivost in ekonomsko upravičenost 100-odstotno obnovljivih sistemov." [10] Pregled 97 člankov, objavljenih od leta 2004 in osredotočen na otoke, je zaključil, da je bilo v študijah 100-odstotno obnovljiva energija "tehnično izvedljiva in ekonomsko upravičena." [13] Pregled iz leta 2022 je pokazal, da je glavni zaključek večine literature v je, da je 100 % obnovljiva energija izvedljiva po vsem svetu z nizkimi stroški.[14]"
Zdej pa res, moram it, za nazaj se je kar nekaj nabralo za odgovorit, bom vse odgovoril ko bo čas (že danes enkrat).
Zgodovina sprememb…
Rožman in tisti tip z IJSja sta rekla, da JEK2 potrebujemo za stabilno oskrbo. To sta bila edina strokovnjaka v celi oddaji in ju bom upošteval.
Ni res, nista edina strokovnjaka v oddaji, daleč od tega, sta predstvnika jedrskega lobija, tisti tip iz IJS-a je zaposlen na oddelku za reaktorsko tehniko in sam zase celo direktno pravi da je jedrski lobist. Tvoj Rožmanj je nekdanji direktor uprave jedrske elektrarne Krško. Mnogo drugih strokovnjakov, tako domačih kot tujih jasno pravi da JEK2 ne potrebujemo.
Poglej spodaj na linku od 52 minute in 15 sekund naprej kaj pravi Krešimir Bakič, strokovnjak za elektroenergetske sisteme (delal je tako na inštitutu Jožef Stefan, na fakulteti za elektrotehniko in na ELSU, torej sistemskem operaterju prenosnega električnega omrežja v Sloveniji), pa to sploh ni edini strokovnjak v oddaji, ki se ne strinja z JEK2, jih je še nekaj:
!!!!
Intervju je od 52:15 do 52:41 in od 55:02 do 55:56:
Tvoja dva "strokovnjaka", ki sta jedrska lobista (eden celo sam zase pravi da je jedrski lobist):
-Stane Rozman, nekdanji predsednik uprave NUKLEARNE ELEKTRARNE KRŠKO!
-Iztok Tiselj, oddelek za REAKTORSKO TEHNIKO
Oba dva, tako Stane Rožman, kot Iztok Tiselj delata v jedrski industriji. Tvoj jedrski lobist Stane Rožman v svojem intervjuju v Tarči celo odkrito nemarno laže, da so cene jedrskih projektov v bistvu znane in da se spreminjajo plus minus 10 %. V realnosti pa so bile podražitve evropskih reaktorjev med 300 in 600 %!! In od takih lobistov ti jemlješ informacije. Bravo! Pameten si lih tako kot govoriš.
Zdaj pa res, ostalo kasneje. Nategujejo te kot špago in te žejnega peljejo čez vodo, ti se jim pa pustiš!
Zgodovina sprememb…
In da stanejo? Brez veze.
To je tebi brez veze? BISTVENO JE koliko stanejo! Jedska energija iz novih reaktorjev je IZJEMNO draga, že lastna proizvodna cena je 2 do 3x višja kot je cena elektrike na borzi. Takšen reaktor bo delal gromozansko izgubo, precej večjo izgubo kot jo dela teš6!
Realnost je pa taka, začetna cena leta 2000 je bila 10 milijard evrov, ob začetku gradnje 18 do 20 milijard evrov, zdaj je že 54 milijard evrov. Pa vprašanje če bo tudi to zadost:
"A major nuclear plant that Britain's government hopes will generate affordable, low-carbon energy could cost up to 46 billion pounds ($59 billion), and the completion date could be delayed to after 2029, the firm developing it said Wednesday."
https://www.independent.co.uk/news/ap-l...
Vreča brez dna.
"A major nuclear plant that Britain's government hopes will generate affordable, low-carbon energy could cost up to 46 billion pounds ($59 billion), and the completion date could be delayed to after 2029, the firm developing it said Wednesday."
https://www.independent.co.uk/news/ap-l...
Vreča brez dna.
Mimogrede, ali kdo kaj spremlja razvoj geotermalne energije? To se mi zdi edina zares OVE alternativa jedrski.
Seveda spremljamo. Daleč od tega da bi bila to edina alternativa jedrski energiji, alternativa jedrski energiji je ravno prava MEŠANICA RAZLIČNIH zelo raznolikih obnovljivih virov. Vse sosednje države že imajo geotermalne elektrarne. Tudi pri nas je potenciala veliko, tako visokotemperaturnega v prekmurju, še mnogo več pa nizkotemperaturnega po celi državi (geotermalne elektrarne na binarni cikel, ki delujejo že pri temperaturi podzemne vode 55°C).
https://www.delo.si/novice/slovenija/ge...
ps: cena elektrike iz geotermalnih elektrarn pri nas je 4x nižja kot cena iz nove jedrske elektrarne, kar sem iz javnih podatkov že izračunal na tem forumu v preteklosti (vzel sem dejanske podatke o ceni gradnje in obratovanja, moč take elektrarne in njeno proizvodnjo, ter njeno življenjsko dobo).
cen1 ::
Sem načeloma podpornik jedrske energije ampak vsa dejstva trenutno kažejo da bo ta projekt epic fail če nadaljujemo po zastavljeni poti.. te spodnje točke so povzetek kar sem kot "run of the mill" davkoplačevalec do sedaj razumel preko medijev in raznih komentarjev.
1. Izbira izvajalca
Westinghouse: indici kažejo da bojo oni dobili projekt, lobiranje že pri prejšnji vladi.. Zadnji projekti: Vogtle, ogromne podražitve in zamude, ostalo na Kitajskem kjer pa itak večino delajo kitajci sami tako da ne vem če so ti projekti relavantni za Slovenijo.
EDF: Olkiluoto, Hinkley point C, Flamanville, vsi projekti z ogromnimi zamudami in podražitvami.
KHNP: v bistvu najdem samo dve referenci, en v JK in en v UAE, zanimivo da bojo delali na Češkem in Poljskem ampak to je še vse čisto na začetku. Recimo da izgledajo najmanj slabo od trojice.
2. Referendumsko vprašanje
Referendum je povsem prezgodaj. Ko bi imeli izbranega izvajalca, vedeli kdo bo gradil za kako ceno in kako bo projekt financiran bi se lahko šele davkoplačevalec racionalno odločil za da ali ne. Pri drugem tiru je bilo precej več dejstev na mizi recimo. To kar zdaj poskušajo spravit skozi je pa samo glas za krajo stoletja. Vprašanje je zastavljeno zavajajoče, to da se celotna politika strinja je tudi zelo sumljivo ker je ponavadi znak da se je treba prijet za denarnico.
3. Nejasna ekonomika
Že zdaj pravijo da ko bo JEK 2 operativen bo v bistvu že delal z izgubo ker bo cena elektrike na trgu nižja kot pa cena pridelave. Torej delamo nekaj kar bo delalo konstanto izgubo? Kako je to različno od TEŠ 6? Kdo je tu nor?
Konstantno tudi berem komentarje da v ocene niso všteti stroški razgradnje in skladiščenje nevarnih odpadkov, torej vsi izračuni ki nam jih servirajo krat X%?
Naj mi prosim nekdo proda tole zgodbo da na referendumu obkrožim DA, trenutno ne vidim logike.
1. Izbira izvajalca
Westinghouse: indici kažejo da bojo oni dobili projekt, lobiranje že pri prejšnji vladi.. Zadnji projekti: Vogtle, ogromne podražitve in zamude, ostalo na Kitajskem kjer pa itak večino delajo kitajci sami tako da ne vem če so ti projekti relavantni za Slovenijo.
EDF: Olkiluoto, Hinkley point C, Flamanville, vsi projekti z ogromnimi zamudami in podražitvami.
KHNP: v bistvu najdem samo dve referenci, en v JK in en v UAE, zanimivo da bojo delali na Češkem in Poljskem ampak to je še vse čisto na začetku. Recimo da izgledajo najmanj slabo od trojice.
2. Referendumsko vprašanje
Referendum je povsem prezgodaj. Ko bi imeli izbranega izvajalca, vedeli kdo bo gradil za kako ceno in kako bo projekt financiran bi se lahko šele davkoplačevalec racionalno odločil za da ali ne. Pri drugem tiru je bilo precej več dejstev na mizi recimo. To kar zdaj poskušajo spravit skozi je pa samo glas za krajo stoletja. Vprašanje je zastavljeno zavajajoče, to da se celotna politika strinja je tudi zelo sumljivo ker je ponavadi znak da se je treba prijet za denarnico.
3. Nejasna ekonomika
Že zdaj pravijo da ko bo JEK 2 operativen bo v bistvu že delal z izgubo ker bo cena elektrike na trgu nižja kot pa cena pridelave. Torej delamo nekaj kar bo delalo konstanto izgubo? Kako je to različno od TEŠ 6? Kdo je tu nor?
Konstantno tudi berem komentarje da v ocene niso všteti stroški razgradnje in skladiščenje nevarnih odpadkov, torej vsi izračuni ki nam jih servirajo krat X%?
Naj mi prosim nekdo proda tole zgodbo da na referendumu obkrožim DA, trenutno ne vidim logike.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: cen1 ()
Utk ::
Mislim da več kot "elektriko pač rabimo" niso zagovorniki sposobni sproducirat.
Seveda jo rabimo, ampak ne za čisto popolnoma vsako ceno. Pri neki ceni se jo pač splača naredit drugače.
Seveda jo rabimo, ampak ne za čisto popolnoma vsako ceno. Pri neki ceni se jo pač splača naredit drugače.
Jazon ::
"Andrej Gubina, profesor na fakulteti za Elektrotehniko in direktor Inovacijsko-razvojnega inštituta Univerze v Ljubljani in njegova ekipa, so v okviru projekta GEXIT in REPowerEU dokazali da bi Slovenijo lahko brez težav lahko napajali samo z obnovljivimi viri, pri tem so upoštevali ugasnitev teš-a leta 2033 in tudi končanje NEKa leta 2040 brez izgradnje drugega bloka."
Citiram:
Torej:
- Gubina in študenti so naračunali, da bomo leta 2050 v Sloveniji pridelali 4,3 TWh/y iz talnih in 3 TWh/y is strešnih sončnih elektrarn. Skupaj 7,3 TWh/y.
- Gubina in študenti so naračunali, da bomo leta 2050 v Sloveniji pridelali 7 TWh/y iz hidroelektrarn. Trenutno 4,5 TWh/y
- Gubina in študenti so naračunali, da bomo leta 2050 v Sloveniji pridelali 4,1 TWh/y iz vetrnih elektrarn.
- Gubina in študenti so naračunali, da bomo leta 2050 v Sloveniji pridelali 0,1 TWh/y iz ostalih obnovljivih virov.
Največji zagovornik elektro lobista na tej strani, govori o diverzifikaciji proizvodnje, ampak v resnici so za leto 2050 nagruntali tri vire, ki so vsi odvisni od Sonca. Dva posredno, dva (v resnici en) neposredno.
Kje bo stalo za 4,3 ThW/y talnih sončnih? Na kmetijskih zemljiščih?
In še nagradno vprašanje: Kako da geotermalna energija leta 2050 ni zajeta v tabelo?
Poleg tega. Imamo eno jedrsko elektrarno, z enim reaktorjem. Glede na tabelo pa imamo očitno dva reaktorja, in leta 2025 bo očitno eden ugasnil, ker bo jedrska elektrarna od takrat dalje, PO TABELI, pridelala pol manj in to vse do leta 2040. Kaj je s tem? In me ne obračat ne enega profesorja elektrotehnike, ki prodaja bučke po medijih.
Nepomembno...
Jaz bi rad da DRŽAVLJANI RS in proračun plačamo za neko investicijo ZATO DA BO NATO RAČUN NIŽJI
Jaz ne razumem zakaj se ne pogovarjamo samo o tem aspektu, vse ostalo je BV...
Kdo od vas/nas bi si zgradil SONČNO ELEKTRARNO na bajti zato da bi potem imel enak ali celo VIŠJI račun + izguba investicijskega keša?
NOBEN NI TAKO NEUMEN:...
teslam2 ::
https://ibb.co/7QFqnnC
Časovnica? okoli 30 let.
ali 50?
Časovnica? okoli 30 let.
ali 50?
ČHE Kozjak je bila idejno zasnovana leta 1981, v načrtih občine Maribor je bila izgradnja do leta 2000
Samo tole zdele, ostalo kasneje, ker ostalo je preveč za pisat, zdele pa nimam toliko časa.
Ne. V tabeli je upoševano da bo leta 2025 stara nuklearka v Krškem začela delovat na manjši moči (od kje si potegnil 2 reaktorja pri starem jek mi ni jasno). Stara jedrska Krško ima seveda možnost da deluje trajno deluje na manjši moči, je pa res da ni projektirana da bi z njo lovili dnevno vršno porabo v trapezu (torej da bi svojo proizvodnjo prilagajala porabi preko dneva).
To je čista laž. Ni res da so bili 95 % tarče novinarski izleti po evropskih gradbiščih nukleark, očitno je da nisi pogledal niti 5 % oddaje (verjetno si pogledal par minut in nato zaprl, pa te to kljub temu ni ustavilo da ne bi na forumu napisal nekaj bedarij).
Za jasnost prispevka še enkrat: Oddaja Tarča o novi nuklearki o kateri je govora:
20 milijard evrov za ta mali 1000 MW reaktor, za ta večjega o katerem je tudi govora še precej več. To je cena skupaj s stroški financiranja, če ne bo nobenih zviševanj cene v času projekta, kar je v praksi nemogoče, ker so se stroški gradnje vseh evropskih nukleark zgrajenih v zadnje 30 letih v Evropi povčeali za 3 do 6x. Prav tako je to cena BREZ stroškov gradnje trajnega odlagališča visoko radioaktivnih odpadkov in brez cene končne razgradnje elektrarne (cene razgradnje stare nuklearke je bila v Veliki Britaniji 8,4 milijarde evrov, samo razgradnja!). Ko šteješ povečanje stroškov in odlagališče in razgradnjo bo končna cena nekje 60 do 70 milijard evrov, kar je 50x več kot je stal TEŠ6! Če ne bo nobenih zviševanj cene, kar je v praksi nemogoče, ker so bila pri VSEH evropskih gradnjah nukleark v zadnje 30 letih in prišetej odlagališče in razgradnjo, potem bo cena po optimističnih ocenah 30 milijard evrov, kar je še vedno 21 krat več kot je stal 2x preplačani teš6!
Glede na tabelo pa imamo očitno dva reaktorja, in leta 2025 bo očitno eden ugasnil, ker bo jedrska elektrarna od takrat dalje, PO TABELI, pridelala pol manj in to vse do leta 2040. Kaj je s tem?
Ne. V tabeli je upoševano da bo leta 2025 stara nuklearka v Krškem začela delovat na manjši moči (od kje si potegnil 2 reaktorja pri starem jek mi ni jasno). Stara jedrska Krško ima seveda možnost da deluje trajno deluje na manjši moči, je pa res da ni projektirana da bi z njo lovili dnevno vršno porabo v trapezu (torej da bi svojo proizvodnjo prilagajala porabi preko dneva).
Ostalih 95% Tarče so bili pa neki šokantni novinarski izleti po evropskih gradbiščih nukleark. A bejž, da se ti v teh časih ne dovolijo prosto sprehajat po gradbiščih objektov strateškega pomena za naslednjih 50 in več let? In da stanejo? Brez veze.
To je čista laž. Ni res da so bili 95 % tarče novinarski izleti po evropskih gradbiščih nukleark, očitno je da nisi pogledal niti 5 % oddaje (verjetno si pogledal par minut in nato zaprl, pa te to kljub temu ni ustavilo da ne bi na forumu napisal nekaj bedarij).
Za jasnost prispevka še enkrat: Oddaja Tarča o novi nuklearki o kateri je govora:
20 milijard evrov za ta mali 1000 MW reaktor, za ta večjega o katerem je tudi govora še precej več. To je cena skupaj s stroški financiranja, če ne bo nobenih zviševanj cene v času projekta, kar je v praksi nemogoče, ker so se stroški gradnje vseh evropskih nukleark zgrajenih v zadnje 30 letih v Evropi povčeali za 3 do 6x. Prav tako je to cena BREZ stroškov gradnje trajnega odlagališča visoko radioaktivnih odpadkov in brez cene končne razgradnje elektrarne (cene razgradnje stare nuklearke je bila v Veliki Britaniji 8,4 milijarde evrov, samo razgradnja!). Ko šteješ povečanje stroškov in odlagališče in razgradnjo bo končna cena nekje 60 do 70 milijard evrov, kar je 50x več kot je stal TEŠ6! Če ne bo nobenih zviševanj cene, kar je v praksi nemogoče, ker so bila pri VSEH evropskih gradnjah nukleark v zadnje 30 letih in prišetej odlagališče in razgradnjo, potem bo cena po optimističnih ocenah 30 milijard evrov, kar je še vedno 21 krat več kot je stal 2x preplačani teš6!
Zgodovina sprememb…
Nepomembno...
Jaz bi rad da DRŽAVLJANI RS in proračun plačamo za neko investicijo ZATO DA BO NATO RAČUN NIŽJI
Kdo od vas/nas bi si zgradil SONČNO ELEKTRARNO na bajti zato da bi potem imel enak ali celo VIŠJI račun + izguba investicijskega keša?
Sej sem tudi jaz to napisal. Vse je stvar cene. Ne rabimo jo za vsako ceno.
Nepomembno...
Sej sem tudi jaz to napisal. Vse je stvar cene. Ne rabimo jo za vsako ceno.
Ja ampak ti govoriš za ceno gradnje... to mene sploh ne zanima... mene zanima koliko bo nižja položnica... ampak tudi če zgradimo 4x JEK 2 ne bo nič nižja in to je glavni problem...
ViperR ::
Najvecji cringe bo to, da bomo elektriko od JEK2 gradili po ceni 100-200e/MWh, borzna cena bo pa potem 2x nižja. In ne samo, da bomo najprej 20miljard davkoplačevalskega denarja zmetali za izgradnjo, potem bomo še vsako leto plačevali visoko položnic.
Za vrhunec pa bomo neto pozitivni in bomo viške te proizvednje po 200€/MWh s strani davkoplačevalcev, izvažali v tujino po 2x nižji ceni, ker smo tako super dobri sosedi.
Ampak ja, vse za to, da bomo neodvisni, čeprav se cela EU vstrajno trudit narest enoten energetski trg, kakšen win!!
Za vrhunec pa bomo neto pozitivni in bomo viške te proizvednje po 200€/MWh s strani davkoplačevalcev, izvažali v tujino po 2x nižji ceni, ker smo tako super dobri sosedi.
Ampak ja, vse za to, da bomo neodvisni, čeprav se cela EU vstrajno trudit narest enoten energetski trg, kakšen win!!
blay44 ::
Ma dejte fantje no. Lepo z javnim denarjem gradimo, privatniki že zdaj pa do večnosti dobijo subvencionirano energijo. Provizije padajo. Zaradi mase javnega denarja se lahko mimogrede, poplnoma neopazno financirajo stranke. Društva tudi dobijo svoj delež. Low brain industrija lepo švasa, šola in uliva beton. Američani pa poskrbijo, da se grdi v nedogled in da se denarni tok ne prekine....
Istočasno se lepo skensla stroške kasacije nuka1. Le tega se uporabi za skladiščenje dolgo živih visoko radioaktivnih odpadkov. Vsi srečni in debeli....
Euro ministri pa nas bodo trepljali po hrbtu kako dobri in uspešni smo. Nemcem in celi Evropi za vzgled. Skratka, zaradi Nas lahko živijo in se razvijajo velike ekonomije. Idioti.
Istočasno se lepo skensla stroške kasacije nuka1. Le tega se uporabi za skladiščenje dolgo živih visoko radioaktivnih odpadkov. Vsi srečni in debeli....
Euro ministri pa nas bodo trepljali po hrbtu kako dobri in uspešni smo. Nemcem in celi Evropi za vzgled. Skratka, zaradi Nas lahko živijo in se razvijajo velike ekonomije. Idioti.
Ja ampak ti govoriš za ceno gradnje... to mene sploh ne zanima... mene zanima koliko bo nižja položnica... ampak tudi če zgradimo 4x JEK 2 ne bo nič nižja in to je glavni problem...
Ceno gradnje ti lahko kdo garantira (minimalno seveda, maksimalne ne), medtem ko ti ceno na položnici sigurno ne bo nihče garantiral niti leto vnaprej, kaj šele 20.
Ceno gradnje ti lahko kdo garantira (minimalno seveda, maksimalne ne), medtem ko ti ceno na položnici sigurno ne bo nihče garantiral niti leto vnaprej, kaj šele 20.
Ja in zato je brezveze gradit...
Kaj točno imamo mi kot davkoplačevalci od tega da imamo JEK 2 če bo cena položnice drugo leto ali čez 10 let ko bo zgrajen x5...
Še enkrat...
Bi ti postavil Sončno elektrarno na svojo bajto če bi po tem ko bi bila končana imel višji račun za elektriko kot pred tem za ENAKO porabo?? TO odgovori in potem naredimo za JEK 2 enako.
Zgodovina sprememb…
Meni tudi ni nihče garantiral cene na položnici, lahko mi je samo garantiral ceno elektrarne, od tam naprej je elektrarna moj problem. To je jasno vsakemu razen 5 let staremu otroku.
Komot se država zdaj spomne spremenit pravila in sem popušil. Lahko potem tožim monterja?
Če bi bila cena gradnje dovolj nizka, bi lahko rekli ajde, pa dajmo. Ampak razlike na položnici ti ne bo nihče garantiral. Lahko ti samo garantira, da bomo vseeno plačevali vsaj tolk kot avstrijci.
Komot se država zdaj spomne spremenit pravila in sem popušil. Lahko potem tožim monterja?
Če bi bila cena gradnje dovolj nizka, bi lahko rekli ajde, pa dajmo. Ampak razlike na položnici ti ne bo nihče garantiral. Lahko ti samo garantira, da bomo vseeno plačevali vsaj tolk kot avstrijci.
Jazon ::
Samo tole zdele, ostalo kasneje, ker ostalo je preveč za pisat, zdele pa nimam toliko časa.
Glede na tabelo pa imamo očitno dva reaktorja, in leta 2025 bo očitno eden ugasnil, ker bo jedrska elektrarna od takrat dalje, PO TABELI, pridelala pol manj in to vse do leta 2040. Kaj je s tem?
Ne, zanima me koliko se razumeš? Bodo NEK naslednjih 18 let gnali na 50% moči? Bodo izklopili en uparjalnik? Kaj bodo storili?
Remont l.2022 je povečal moč NEK za 10MW, ko so instalirali novo visoko tlačno turbino.
Planirana življenska doba se je iztekla aprila letos. Maja letos so zaključili prvi remont v podaljšani življenjski dobi.
Torej trdiš da bo NEK Krško od konca leta 2025, ko je na vrsti naslednji redni remont deloval na pol moči?
darksamurai ::
Ne. V tabeli je upoševano da bo leta 2025 stara nuklearka v Krškem začela delovat na manjši moči (od kje si potegnil 2 reaktorja pri starem jek mi ni jasno). Stara jedrska Krško ima seveda možnost da deluje trajno deluje na manjši moči, je pa res da ni projektirana da bi z njo lovili dnevno vršno porabo v trapezu(torej da bi svojo proizvodnjo prilagajala porabi preko dneva).
Odplačano nuklearko bi poganjal pri polovični moči? Zakaj? Da bi prihranil drobiž pri gorivnih palicah in zaradi operativnih stroškov dobesedno 2x podražil elektriko!! Če to izjavi prodajalec na tržnici je to neumnost, če pa to izjavi profesor iz elektro faksa... potem pa izgubiš vso vero in upanje v sedanji in bodoči šolski sistem.
darksamurai je izjavil:
Ne. V tabeli je upoševano da bo leta 2025 stara nuklearka v Krškem začela delovat na manjši moči (od kje si potegnil 2 reaktorja pri starem jek mi ni jasno). Stara jedrska Krško ima seveda možnost da deluje trajno deluje na manjši moči, je pa res da ni projektirana da bi z njo lovili dnevno vršno porabo v trapezu(torej da bi svojo proizvodnjo prilagajala porabi preko dneva).
Odplačano nuklearko bi poganjal pri polovični moči? Zakaj? Da bi prihranil drobiž pri gorivnih palicah in zaradi operativnih stroškov dobesedno 2x podražil elektriko!! Če to izjavi prodajalec na tržnici je to neumnost, če pa to izjavi profesor iz elektro faksa... potem pa izgubiš vso vero in upanje v sedanji in bodoči šolski sistem.
Ni res, ne razumeš za kaj gre. Ko imaš tak velik delež sonca potem imaš poleti (dostikrat tudi pozimi, ampak poleti precej več časa) izjemno nizke ali celo NEGATIVNE cene elektrike. Ko bo delež sonca tako velik, bo poleti bo nuklearka večinoma časa stala (v času negativnih in izjemno nizkih cen, ki ne pokrijejo niti stroškov goriva in obratovanja, kljub temu da stroški goriva predstavljajo samo manjši delež vseh stroškov). Gnal jo boš v hladnejši polovici leta, vendar to povprečno letno moč pač zniža za 2x (ker polovico leta stoji). Zdej sem tole mal poenostavil da je lažje razumet, ampak v tej smeri gre zadeva.
Zgodovina sprememb…
teslam2 ::
wow, zmanjševanje moči JEK v odvisnosti od vremena. Taksne premium neumnosti pa že dolgo ne.
J.McLane ::
Bolj v odvisnoti od sezone, vreme se spreminja dnevno in ta nihanja bodo krila HE in baterije.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()
darksamurai ::
darksamurai je izjavil:
Ni res, ne razumeš za kaj gre. Ko imaš tak velik delež sonca potem imaš poleti (dostikrat tudi pozimi, ampak poleti precej več časa) izjemno nizke ali celo NEGATIVNE cene elektrike. Ko bo delež sonca tako velik, bo poleti bo nuklearka večinoma časa stala (v času negativnih in izjemno nizkih cen, ki ne pokrijejo niti stroškov goriva in obratovanja, kljub temu da stroški goriva predstavljajo samo manjši delež vseh stroškov).
Ne, ti in "strokovnjaki" iz elektro faksa ne razumete. Nuklearna elektrarna stane pa če obratuje ali pa če je v standby. Standby krškega stane skoraj toliko kot obratovanje. Gorivo je skoraj zastonj, ki mimogrede razpada (počasneje) tudi če je v standby.
Kje, kdo, kaj bo ponoči napajalo elektro omrežje? Ponoči ni sonca. Podnevi, ko dežuje tudi ni veliko od sončnih panelov. V povprečju je ponoči manj vetra. Baterije so drage, vodik je še dražji. Da ne omenja, da je vetrni potencial na grafu za faktor X>5 prenapihnjen.
Katero reko bomo zajezili, da bomo tako močno povečali proizvodnjo hitro elektrarn?
Kdo bo investiral v sončne, če bo elektrika iz sončnih "tako" poceni, da bo poleti, ko bo največ proizvodnje negativna cena elektrike. ROI sončne bo potem 20+ let.
Izjava profesorja da "bomo morali spremeniti navade" je tudi vredna nobelove nagrade. Po njegovi logiki bo industrija delala samo poleti, ko bo sončno in presežek energije. Pozimi, še posebej ponoči pozimi pa bodo vse tovarne zaprte.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darksamurai ()