Forum » Znanost in tehnologija » JEK 2
JEK 2
Temo vidijo: vsi
Utk ::
Kaj pa ostali, Hrvati, Madžari, itd, tudi oni imajo najbrž v planu zapret elektrarne na premog, kaj bojo oni naredili?
Zakaj moramo mi zmeraj sami izumljat toplo vodo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
fikus_ ::
Madžarom gradijo Rusi JE, Hrvati pa imajo idejo, da se priključijo k SLO NEK2. V AT pa že ob omembi NEK2 dobijo visok pritisk.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
starfotr ::
Kako viša ceno elektrike, če imamo pa zdaj poleti elektriko skoraj zastonj?
SE in VE gradijo (tudi) privatniki za svoj denar. JE nekak nočejo.
Jaz nič ne vidim kako bi zaradi SE in VE imelo VSAKO gospodinjstvo "zastojn" elektriko,...
A zarad JEK1 jo pa imaš? Zarad JEK2 jo boš pa imel? To kar imamo mi po hišah je en drobiž. Večina panelov je v velikih sončnih elektrarnah, ki delajo čisto komercialno, na istem trgu kot JEK.
Zaradi OVE imamo vsi dražjo elektriko, kot bi jo imeli sicer. To je znanstveno dokazano dejstvo.
A110 ::
Kako viša ceno elektrike, če imamo pa zdaj poleti elektriko skoraj zastonj?
SE in VE gradijo (tudi) privatniki za svoj denar. JE nekak nočejo.
Jaz nič ne vidim kako bi zaradi SE in VE imelo VSAKO gospodinjstvo "zastojn" elektriko,...
Preklopi na dinamični paket od bisol energija in boš imel tudi ničelne in celo negativne cene. Torej boš takrat celo plačan zato da porabljaš elektriko. Najlažje je nekaj govoriti na pamet
Zaradi OVE imamo vsi dražjo elektriko, kot bi jo imeli sicer. To je znanstveno dokazano dejstvo.
Ja, če bi zgradili še kakšno več TE, in se znebili co2 kuponov, bi sigurno imeli cenejšo elektriko. Pa tudi iz teš6 bi lahk kak filter dol vrgli, to samo draži stvar. Tudi premog bi potem še bolj na veliko ali kopali, za kar sicer nimamo ljudi, ali pa bolj ekološkega uvažali iz Indonezije po drugem tiru iz Kopra.
Zgodovina sprememb…
fujtajksel ::
Prilagajanje moči JE ni neka nova stvar, ampak popravite me če se motim to JEK2 ne bo zmožna delat, tudi ekonomika je čisto druga če prilagajaš output JE.
Mislim da so vse narejene v tem stoletju zmožne, je pa res drugačna ekonomika, to ti vsekakor zviša proizvodno ceno in ne boš tega delal če ne boš prodal za še več. Tam kjer imajo več JE tega ne delajo vse. Mogoče lahko tudi vpliva na življenjsko dobo, ker s spremembami temperature material "dela".
Unilseptij ::
V bistvu kolebamo med tem dvem variantam, malo karikirano, da bo bolj jasno:
- OVE - 9 mesecev štrom za 70 EUR/MWh, 3 zimske mesece za 500 EUR/MWh
- JE - 12 mesecev štrom za 250 EUR/MWh
Upam, da vidis tezavo tukaj... namrec za te 3 zimske mesece smo odvisni od uvoza (ker ne bo ne JEK-a ne TES-a, plinskih kapacitet za pokrivati bolj ali manj celotno porabo drzave pa nikoli ne bomo imeli) in lahko pac elektrike tudi zmanjka oziroma cena poleti lahko tudi precej vise kot 500 EUR/MWh, sploh ce bodo tudi ostali v EU imeli enake ideje in bodo vsi racunali na druge. Poleg tega je 250 EU/MWh vseeno malo pretirano, recimo, da bo realno 200 EUR/MWh, potem pa prides ze dokaj blizu, 9*70 + 3*500 = 2130, 12*200 = 2400..., pri cemer z JEK ohranis domaco produkcijo, znanje, delovna mesta, itd...
Kakorkoli obracate, bo tezko dokazati, da je ekonomika JEK2 nesprejemljiva oz. predraga, brez da se posteno ovrednotijo tudi druge opcije, ki vedno ostanejo nekje na forumih, itd., nihce pa nikoli na naredi resne analize s stevilkami in ustreznimi projekcijami.
Glavni problem JEK2 je, da je kot drzava nismo sposobni izpeljati sami, ne financno in ne operativno.... ce bi recimo EU rekla, da primakne pol in prevzame dolocena tveganja, bi se morda lahko zaceli pogovarjati. Trenutno se zdi, da smo tukaj bolj ali manj sami, in nas ostali samo debelo gledajo, kaj se gremo... na tak nacin mislim, da tega enostavno nismo zmozni izpeljati brez opaznih vplivov na zivljenje, razvoj in dobrobit ljudi v tej drzavi, predvsem zato, ker bo proracun cele drzave naslednjih 20 let talec tega projekta, bodisi zaradi porostev ali pa raznoraznih resevalnih paketov, ko bodo vpletena podjetja (narocnik) rabila dodaten denar za pokritje izgub...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unilseptij ()
Problem JEK2 ni v sami JEK2, ampak v tem, da se projekt, ki v celem svetu velja za tveganega in ne ravno donosnega, pri nas obremeni z dodatnimi provizijami, ki zlahka presežejo ceno samega projekta. Ki je že tako na meji neke profitabilnosti. Tega pa ne more projekt prenest, ni šanse. Če se nekako zagarantira, da se bo JEK2 zgradil po optimalni ceni, sem jaz za, težko da bo potem prinesel strašno izgubo. Kar tako, "za vsako ceno", ker "rabimo elektriko", to pa ne. Pač ne.
Zgodovina sprememb…
JanBr ::
Če bi pa bili samostojna država brez skupnega trga pa je zagotovo bolje JEK 2 in še kr 3 kot pa TEŠ ipd sranje...
Tudi tukaj ne, ker smo videli, koliko sta SDS in SD nakradla pri TEŠ6, tukaj gre pa še za več denarja.
Osebno bom na referendumu proti, smo preveč koruptivna država, da bi bilo smiselno speljati tak projekt.
Pa tudi čakati nanj 20 let (s slovensko nesposobnostjo 30, raje 40 let) nima smisla.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: JanBr ()
sbawe64 ::
Madžarom gradijo Rusi JE, Hrvati pa imajo idejo, da se priključijo k SLO NEK2. V AT pa že ob omembi NEK2 dobijo visok pritisk.
AT imajo ruski plin preko Slovaške (Transgas).
Baumgarten an der March @ Wikipedia
v
Significance for the energy sector
je zemljevid poti
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
kow ::
Kaj pa ostali, Hrvati, Madžari, itd, tudi oni imajo najbrž v planu zapret elektrarne na premog, kaj bojo oni naredili?
Hrvati imajo precej moznosti z vetrom. Pada jim tudi stevilo prebivalstva in imajo ogromno redko poseljenega ozemlja.
Madzari itak gradijo nuklearko. Bolj je vprasanje kaj namerajo narediti Bosanci.