» »

EU preiskuje kartel proizvajalcev elektronike

EU preiskuje kartel proizvajalcev elektronike

Europa.eu - Evropska komisija je v sodelovanju z lokalnimi policijami ta teden izvedla preiskave več multinacionalk, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in prodajo zabavne elektronike in malih gospodinjskih aparatov, so zapisali v uradni izjavi za javnost. Več podjetij namreč sumijo kartelnega dogovarjanja, ki je neupravičeno dvigovalo ceno. Podjetja naj bi se namreč sporazumela o omejeni dostopnosti izdelkov prek nekaterih kanalov za spletno prodajo, kar je vplivalo na dobavljivost in ceno. Komisija uradno ni razkrila, za katera podjetja, ker je preiskava šele začetni korak v preiskavi in niti ni nujno, da bo podjetja dejansko obtožena. Tako tudi ni mogoče napovedati, kako dolgo lahko preiskava traja, ker je to odvisno od vrste faktorjev.

Samsung in Philips sta za BBC potrdila, da so se člani Komisije oglasili tudi pri njih. Med preiskovanimi podjetji je tudi nemški Media-Saturn (znamke Saturn, Media Markt in Redcoon), piše Reuters, ki je eden največjih prodajalcev elektronike v Evropi, njegov lastnik pa je nemški gigant Metro. Samsung in Philips sta dejala, da sodelujeta s Komisijo, nezakonite prakse pa sta seveda zanikala.

Podjetjem, ki so spoznana za kriva oviranja konkurenca in nezakonitega kartelnega dogovarjanja, grozi globa v višini do 10 odstotkov letnega prometa. Za Philips bi to pomenilo skoraj poltretjo milijardo evrov, za Samsung pa približno pa približno 20 milijard evrov. V praksi Komisija tako visokih kaznih ne izreka, sploh če podjetja sodelujejo in v postopku še koga zašpecajo, si kazen lahko izjemno znižajo - tak primer je bil kartel proizvajalcev katodnih cevi, ki si je izboril znatne odpustke. Evropska komisija je sicer precej dejavna v teh postopkih, saj redno odkrivajo in kaznujejo kršitelje. Med najodmevnejše primere sodi Intelova globa in Microsoftovo pravdanje. Samsung, ki je na tapeti tudi to pot, pa je bil že lani v sporu s Komisijo zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja zaradi izsiljevanja s patenti. Seveda še zdaleč niso vsi kršitelji proizvajalci elektronike, saj Komisija kaznuje tudi bankirje, naftarje in vsi ostali.

Kot rečeno, ni vsaka preiskava tudi uvertura v kazen, saj lahko Komisija ugotovi, da kršitev ni bilo. Več bo jasnega v naslednjih mesecih.

41 komentarjev

feryz ::

Pri nas je pa seveda vse OK.
Čeprav so dilersko-nabavne cene za trgovine, brez DDV!!!, večje kot recimo cene na Hoh.de za končnega kupca z DDV!
Ni važno za katerega dilerja gre (Avtera, Asbis, Diss, Alterna...).
Res pa je, da to niso proizvajalci ampak prodajalci.

Elysium ::

Pri nas so cene pri distributorjih zato tako visoke, ker je treba od dobička plačati še davek za izjemno veliko državno upravo, bančne luknje, potem si še kakšne politične stranke, ki so trenutno na vladi, privoščijo kakšen delež in vse to podraži že dilersko nabavno ceno. Recimo. Znan primer je, ko so podjetja ala NLB, Mobitel,... prala denar preko bivšega Hermes Softlaba za njim naklonjene politične stranke.

tablet ::

Znanec je pri Hoh.de plačal kar nekaj HW. HW ni poslan, denarja ne bo več nazaj, prav tako tudi Hoh ne živi več s prejšnjimi lastniki. Muca vse popala, stečaj. Novi lastnik ne jamči za nazaj. Lušno, ne?

Izi ::

Ta komisija bi morala začeti najprej s slovenijo, ker ravno elektronika je tisto področje, ki je v Sloveniji najbolj problematično. Imamo daleč najvišje cene elektronike na celem svetu. Glede na Ameriške in Azijske države imamo za polovico višje cene glede na evropske pa za četrtino višje cene elektronike.
Slovenija je kot da bi bila na nekem drugem planetu.

Mr.B ::

Kar meni ni jasno. Saj cca pol geografske Slovenija ima cca 1 uro čez Avstrijsko mejo. S tem da potem tankaš na avstrijski strani, si prišparal na gorivu "ok pametnjakoviči obraba pa to", toliko rabiš do prve trgovine z elektroniko. Zakaj že ? PS ste kaj gledali cene hrane?
V Sloveniji kar se tiče elektronike, praktično ne kupujem ni, ker mi tujci do vrat dostavijo.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Izi ::

Mr.B, ti predlagaš, da naj torej v Sloveniji zapremo vse trgovine in vsi hodimo kupovat v tujino. To bi bila zelo klavrna rešitev. V tem primeru bi bilo bolje, da enostavno ukinemo svojo državo in se priključimo Avstriji, kjer smo nekdaj že bili in kamor tudi dejansko spadamo.
Pravzaprav je to edina pametna rešitev. Korupcija v naši državi je že tako napredovala, da zdravljenje ni več mogoče. Slovenija samo še trza v smrtni agoniji in evtanazija je edina smiselna rešitev.

Nummy ::

Mr.B je izjavil:

Kar meni ni jasno. Saj cca pol geografske Slovenija ima cca 1 uro čez Avstrijsko mejo. S tem da potem tankaš na avstrijski strani, si prišparal na gorivu "ok pametnjakoviči obraba pa to", toliko rabiš do prve trgovine z elektroniko. Zakaj že ? PS ste kaj gledali cene hrane?
V Sloveniji kar se tiče elektronike, praktično ne kupujem ni, ker mi tujci do vrat dostavijo.

In potem prideš tja in ga vprašaš: "Do you speak English?" In te gleda kot tele v nova vrata... :)

SubjectX ::

Ja, to ni Slovenija, da bi cefur prisel v trgovino in bi vse trgovke kar naenkrat znale juznasko..

Oni imajo narodno zavest. TI si pri njih gost, TI se prilagodi.. Ti pa se cudis uporabi nemscine na podlagi tega, da v Sloveniji ze redko slisis slovenski jezik, vecina je juznaskega, turisti pa vsi anglesko ali nemsko..

Jaz tudi ze zdavnaj ne kupujem vec elektronike v Sloveniji. In ja, enostavno se naj ves promet pocasi ukine in bodo primorani nasi trgovci zaceti iskati nove metode in predvsem nizati cene, da bodo konkurencni. Ce me iz Nemcije z POSTNINO vred pride vsaj 15% ceneje kot pa ce se zapeljem (bencin, obraba, cas na poti, nevarnost) v 25minut oddaljen BTC, potem bom nabavljal iz Nemcije, kjer mi dostavijo v roku treh ali stirih dni direktno na domaci prag..

Hayabusa ::

Mr.B, ti predlagaš, da naj torej v Sloveniji zapremo vse trgovine in vsi hodimo kupovat v tujino. To bi bila zelo klavrna rešitev. V tem primeru bi bilo bolje, da enostavno ukinemo svojo državo in se priključimo Avstriji, kjer smo nekdaj že bili in kamor tudi dejansko spadamo.

Jz sem za, samo nas nočejo poleg + naši prašiči pri koritu bi rajši napovedali vojno celotnemu svetu kot se odpovedali koritu.
Slovenci s(m)o zanje v istem rangu kot Hrvati in Srbi, torej Balkanci z veliko začetnico oz kakšni Bolgari, Romuni, Moldavci.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

novaa ::

a ne raziskujejo fenomena 500$ => 500€
to me najbolj moti :(

D3m ::

Smo že tolikorat napisali in se kregali zakaj je cena pri nas taka in zakaj tam gor.

Pa se mi ne, da še enkrat pisati, ker proti neukim ljudem ni zmage.

"So samo za v peč!". bi rekel Metod Trobec. :)
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: FlyingBee ()

...:TOMI:... ::

"Fenomen" USD-EUR je tudi zaradi davkov, garancije itd.

Zakaj imamo mi tako visoke nabavne in prodajne cene?

Ker trgovci ne morejo izbirati "? la carte" (jaz bi XXX kosov tega, YYY kosov tega...) NE! Proizvajalci jim rečejo: "Vzel boš ta komplet, ki vsebuje tisto, kar se prodaja zelo dobro in ti bo zmanjkalo in tisto kar se prodaja zelo slabo-praktično samo polni skladišča. Če hočeš več tistega, kar se prodaja dobro, moraš vzeti še en komplet."

Druga stvar je, da našim trgovcem proizvajalci dajo višje cene, ker proizvajalci gledajo prodajne cene. Se pravi, višje prodajne cene-->višje nabavne. Tu so že nekonkurenčni tujini. To verigo je zelo težko presekati.

Tretja stvar je, da se naši trgovci ne dogovarjajo direktno s proizvajalci, pač pa se z raznimi zastopniki za regijo, večjimi dilerji, itd. Tako ne morejo dosegati takih popustov, kot jih lahko večji, globalni igralci na tem planetu.

Četrta stvar so davki in birokracija. Zaradi slednje ni prave konkurence. Velika podjetja pa gradijo svoje centre blizu naših meja. Tako vedo, da bodo Slovenci hodili čez mejo v nakupe, pa še manj davkov in prispevkov bodo plačali ter manj dela z birokracijo imajo. Primer: IKEA. Avstrijci so jim dali vse pogoje, saj vedo, da se jim to zelo izplača.

Ravno tako jogri z odprtimi rokami sprejemajo zastonj delovno silo. Nič niso vložili vanjo, dobili so pa izobražen kader, ki jim plačuje v pokojninsko blagajno in davke. Same pluse imajo, pri nas pa tega ne vidimo. JAO
Tomi

antonija ::

V Sloveniji kar se tiče elektronike, praktično ne kupujem ni, ker mi tujci do vrat dostavijo.
+1

Zadnjic sem v sloveniji kupil elektorniko ker mi je prodajalec ponudil off-the-record ceno, ki je bila priblizno DE cena + postnina + 10 EUR (od oka), kar se pri 1000+EUR nakupu ni toliko poznalo, pa se blizu imam trgovino ce gre kaj narobe in jih lahko grem za jajca obesit.
Ampak to je bil extremen in zelo redek rpimer, vecina naslih trgovcev bo raje zasluzila 0 EUR kot se pa zadovoljila z manjsim zasluzkom in veselo stranko. Meni je prav, ce trgovni ne jebejo nas, potem tudi meni ni treba njih. EU stacune rulez; nizje cene, poceni dostava (vcasih cenejsa kot v sloveniji), hitra dostava, pa edino reklamacijo do zdaj so resili tako, da so mi poslali nov artikel starega imam pa se vedno pri sebi (sicer nedelujoc, ampak niso nic tezili in komplicirali glede vracanja robe).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

HeMan ::

Dajte nekaj linkov, kje v EU kupujete elektroniko tako poceni. Bi me zelo zanimalo :)

bluefish ::

Greš na idealo.de ali geizhals.at, poiščeš izdelek in izbereš enega od trgovcev - večina pošilja znotraj EU.

MrStein ::

No, večina ravno ne. Pa še kopati moraš po AGB-jih da ugotoviš.

SubjectX je izjavil:

Ja, to ni Slovenija, da bi cefur prisel v trgovino in bi vse trgovke kar naenkrat znale juznasko..

Oni imajo narodno zavest. TI si pri njih gost, TI se prilagodi..

Narobe. TI si stranka, ONI se prilagodijo.
Zato so oni kjer so, mi pa kjer smo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

teodor ::

Kar se tiče višjih cen v SLO --- zmanjšajte davke (22 proti 19), ukinite TIS (slovenska navodila, skrita napaka in podobno), zaprite slovenske distributerje in imeii boste evropske cene. Ki pa so še vedno 2x višje od npr. ameriških in 5x višje od kitajskih. Ni problem delati na enaki marži kot švabi, če so pogoji enaki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: teodor ()

...:TOMI:... ::

Saj bodo sami zaprli, ni treba, da jih mi zapremo.

Fora je tudi, da so slovenski izdelki (recimo gorenje) cenejši v tujini. Potem raje pustim denar švabu, kot pa našim. Pri nas bi moralo biti najceneje v Evropi, da bi švabi pri nas kupovali Gorenje.

Pa še firme delajo proizvode za vzhodni in za zahodni trg. Greš v Avstrijo po eno napravo (pralni stroj, TV...), dobiš cenejšo robo in še bolj kvalitetna je. Res pa je, da ti gre čas, da greš v Avstrijo, vendar se še vedno izplača. Globalne firme, ki so resne, pa itak ponujajo mednarodno garancijo.
Tomi

Mr.B ::

Ne, pri nas bodo zaprli meje, ker bodo lahko ponovno z 100% maržo + carino živeli državo.
V Avstriji so stvari postale ceneje, pa tudi bolj verjamem njihovi inpekciji, kot pa upobožanim slovenskim inšpektorjem, vključujoč hirajočim Merkatorjem....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

MrStein ::

teodor je izjavil:

Kar se tiče višjih cen v SLO --- zmanjšajte davke (22 proti 19), ukinite TIS (slovenska navodila, skrita napaka in podobno),

Tisti 3% DDV so še najmanj.
Nemška navodila in Gewährleistung imaju tudi švabi, brez skrbi.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

...:TOMI:... ::

Poljaki nimajo eura, kupujejo na svojem trgu, ker je zunaj za njih predrago, imajo ogromno izvoza zaradi valute (poceni za tujce...). Cvetijo,mi pa gnijemo.
Tomi

Mr.B ::

...:TOMI:...,
Samo mi smo država preprodajalcev. Tisto kar pa se medijsko govori GOSPODARSTVO, pa itak slišiš kadar imajo pri takih samogovor sindikalisti, no v eni temi smo o tem že debatirali, da bi bilo za Slovenijo, bolje da odmrejo, ampak.... za začetek, bo potrebno najprej notri spustiti une grde kapitaliste, ki jim je primarna dejavnost najprej dobiček, potem pa populizem ....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

stb ::

...:TOMI:... je izjavil:

Fora je tudi, da so slovenski izdelki (recimo gorenje) cenejši v tujini.

Gorenje je samo znamka. Večino manjših aparatov za njih itak delajo Kitajci.

Looooooka ::

feryz je izjavil:

Pri nas je pa seveda vse OK.
Čeprav so dilersko-nabavne cene za trgovine, brez DDV!!!, večje kot recimo cene na Hoh.de za končnega kupca z DDV!
Ni važno za katerega dilerja gre (Avtera, Asbis, Diss, Alterna...).
Res pa je, da to niso proizvajalci ampak prodajalci.

Jst preverim ceno pri nasih...ce je razlika za par EUR kupim pri nas...cim pa opazim omenjeni nateg(to da pridem s postnino vred s tujine bistveno ceneje cez) si pa lahko oni "kupujem slovensko" vtaknejo v rit in bankrotirajo.
Od prvega do zadnjega.
Sej smo sli v EU...tko da brez kancka slabe vesti kupim cez mejo. Bi blo pa fino, da bi se te parazite lahko nekako kaznovalo.
Na koncu dneva po moznosti se goljufajo pri davkih, da SE vec denarja obdrzijo v zepih. Pizde.

nekikr ::

si pa lahko oni "kupujem slovensko" vtaknejo v rit in bankrotirajo.

Ali pa kupiš na hoh.de bistveno ceneje in si blago tudi vtakneš v rit, ker s takimi cenami niso mogli preživeti in so v stečaju, ti pa ostaneš brez že plačanega blaga (s tem, da s svojim dumpingom cen uničujejo tudi ostale). Ne pravim, da kupuj slovensko po dvakrat višji ceni, ampak da ni vse tako črno-belo, kot največkrat mislite. Nekaj višja cena za seboj potegne še kaj drugega...

...:TOMI:... ::

Saj se jih kaznuje. Upad prodaje in dobička.
Tomi

rand ::

Dokler si pri nas privoščijo takšne razlike v ceni, jim je prav da crknejo.

http://www.bigbang.si/pametni-gsm-telef...

http://www.e-tec.at/frame1/details.php?...

479,99EUR proti 293.95EUR? Kdo je tu nor? Lani smo kupovali stikala večjega proizvajalca. Pri nas cena (s popusti) na stikalo skoraj 4000EUR, v avstriji isto stikalo v redni prodaji (brez kakšnih projektnih popustov) 2000EUR. Naj to nekdo razloži. Pa pri stikalih ni neke slovenske dokumentacije ki bi jo bilo potrebno prevajati. Če kje obstajajo karteli, obstajajo v sloveniji definitivno.
while(1)fork();

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: rand ()

cekr ::

rand je izjavil:

Dokler si pri nas privoščijo takšne razlike v ceni, jim je prav da crknejo.

http://www.bigbang.si/pametni-gsm-telef...

http://www.e-tec.at/frame1/details.php?...

479,99EUR proti 293.95EUR? Kdo je tu nor? Lani smo kupovali stikala večjega proizvajalca. Pri nas cena (s popusti) na stikalo skoraj 4000EUR, v avstriji isto stikalo v redni prodaji (brez kakšnih projektnih popustov) 2000EUR. Naj to nekdo razloži. Pa pri stikalih ni neke slovenske dokumentacije ki bi jo bilo potrebno prevajati. Če kje obstajajo karteli, obstajajo v sloveniji definitivno.


Ne vidiš razlike?

V BigBang dobiš zraven slovenska navodila, ki so sicer zelo draga.
Dobro pa veš, da smo prebivalci na ozemlju eSlovenije tako pomembni, da navodila lahko plačamo v zlatu.
Zato bi pa morali pri meritvah BDP vse naše dohodke deliti še vsaj z 1/3, kolikor plačujemo več.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

rand ::

cekr je izjavil:


Ne vidiš razlike?

V BigBang dobiš zraven slovenska navodila, ki so sicer zelo draga.
Dobro pa veš, da smo prebivalci na ozemlju eSlovenije tako pomembni, da navodila lahko plačamo v zlatu.
Zato bi pa morali pri meritvah BDP vse naše dohodke deliti še vsaj z 1/3, kolikor plačujemo več.


Jasno mi je, da je odpiranje škatle, dodajanje navodila sprintanega na navaden printer res težko opravilo. Ti ljudje si več kot zaslužijo naš denar za dodano vrednost in celovitost končnega izdelka ter težke delovne pogoje v katerih delajo. Sandi Češko se nam vsem smeji, res smo naiven narod.
while(1)fork();

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: rand ()

...:TOMI:... ::

Jaz pa sploh ne vidim problema v zlatarskih cenah. Če so ljudje pripravljeni kupiti zelo drago, zakaj pa ne. Dokler imam možnost izbire, pa čeprav pri sosedih, mi je vseeno, četudi imajo naši cene 10x višje.
Tomi

rand ::

Omenil bi še isti telefon pri Simobilu

Cena telefona LG Nexus 4 brez vezave: 509 EUR.


359 EUR pri naročnini 20EUR na mesec. Če tu ni kartelnih dogovarjanj potem res nevem nič. Bigbang naprimer navija cene, managerji na vrhu bogatijo, delavci životarijo. Ko ljudje zaradi visokih cen nehajo kupovati, so managerji že daleč preveč bogati in se začnejo dreti kako jim je prodaja upadla, da zaradi konkurence in [vstavi razlog] ne morejo več obratovati podjetje potopijo, zaprejo razprodajo, delavci pristanejo na cesti, managerji odprejo novo podjetje in ponovijo cikel. In tega vsega nihče pri nas ne zna/ne more/noče sankcionirati. Welcome to slovenia.
while(1)fork();

Mr.B ::

rand ,
managerji odprejo novo podjetje in ponovijo cikel
??? Ciklej zaradi katerega vzroka, je prvotno naredil cugrunt ???
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

xxx ::

Izi je izjavil:

Mr.B, ti predlagaš, da naj torej v Sloveniji zapremo vse trgovine in vsi hodimo kupovat v tujino.


To je edina rešitev, trenutna podjetja, ki goljufajo sodržavljane morajo propast in na njihovem pepelu zrasti nova, ki bodo konkurirala tujini. V tistih 20EUR poštnine se skriva še dovolj zaslužka in moraš biti precejšen idiot, da kupiš v tujini DRAŽJE. In dejansko je to nekaj podjetij že dojelo, LG je praviloma v Sloveniji cenejši kot v .de.

Aja glede bigbanga... nazadnje ko sem pri njih nekaj kupoval sem jim prinesel sprintane nizje cene nekaj drugih štacun v sloveniji, ki so prodajali isto robo ceneje. Ceno so mi spustili na enako.

Glede "kartelov" me pa predvsem zanima kaj je z pošto. Cena poštnine v slovenijo je nenormalno visoka (20EUR zgoraj) napram npr Italiji, tako da je po mojem to prva točka kjer bi bilo treba zaorati, pa naj si bo DHL, TNT ali pa PTT.
Pa pa...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xxx ()

Mr.B ::

Izi,
Recimo kupil sem Pasjo hrano. Ponudnik je nemška trgovina. Verjetno je iz neznanega razlog imela tudi stran v Slovenščini. Redna cena s poštnino, z dostavo pred vrata, me je stala konkretno manj kot da bi šel ISTI izdelek iskati v znano ZOO trgovino. Torej bi moral iti tja, torej bi me poštnina prišla še verjetno konkretnih 10-20€, glede da govorimo o 2x 80kg pasje hrane. In ta hrana je bila pri tem našem SLO prodajalcu v Akciji. Get a life IZI, še vedno nekateri ne razumejo, kaj je pomenil vstop v EU, skupni trgi in odprte meje.

Če ostaja miselnost šefov, preprodaje iz časov, ko so bile zaprte meje, ko si plačal na meji še 1x toliko kot si kupil izdelek, pa to, potem predlagam da se izstopi iz EU, pa postavi carinike nazaj na mejo. Vpraševanje je le, ali si bomo lahko z valuto "lipa" v tujini to sploh lahko privoščili, glede na to, da smo 30% samozadostni kar se tiče hrane... Ampak to so že druge ekonomske filozofije, ki nimajo kaj skupnega s teorijo svobodne ekonomije....

Ej da dam nekaj več, za kupljeno v Sloveniji, ne pa za nateg. Najprej mora biti dejansko Slovensko, za jadrnico, ali pa zgrašene založbe, ki jih moramo sedaj davkoplačevalci sanirati, pa ej odkar hodim nazaj v Slovenijo, me počasno kuhanje žab, ne gane več...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

D3m ::

Get a life IZI, še vedno nekateri ne razumejo, kaj je pomenil vstop v EU, skupni trgi in odprte meje.


Jup. Ćakam na nemško plačo.
|HP EliteBook|R5 6650U|

xxx ::

D3m je izjavil:

Get a life IZI, še vedno nekateri ne razumejo, kaj je pomenil vstop v EU, skupni trgi in odprte meje.


Jup. Ćakam na nemško plačo.


Ne bo šlo. Lastniki firm (vsa čast tistim promilom za katere to ne velja, seveda pa se bodo zdajle začeli usajati ravno tisti, za katere to najbolj
velja) bi radi desetkratno nemško plačo in ker ni mase ljudi, morajo za njo nategniti vse kar leze in gre, od svojih zaposlenih do strank. Pojdi v
Nemčijo (in prej sloveniji izplačaj vrednost svoje izobrazbe od OŠ naprej, v nasprotnem primeru si navaden zajedalec, nič kaj drugačen kot zgoraj
opisani lastniki podjetij).
Pa pa...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xxx ()

win64 ::

rand je izjavil:

Dokler si pri nas privoščijo takšne razlike v ceni, jim je prav da crknejo.

http://www.bigbang.si/pametni-gsm-telef...

http://www.e-tec.at/frame1/details.php?...

479,99EUR proti 293.95EUR? Kdo je tu nor? Lani smo kupovali stikala večjega proizvajalca. Pri nas cena (s popusti) na stikalo skoraj 4000EUR, v avstriji isto stikalo v redni prodaji (brez kakšnih projektnih popustov) 2000EUR. Naj to nekdo razloži. Pa pri stikalih ni neke slovenske dokumentacije ki bi jo bilo potrebno prevajati. Če kje obstajajo karteli, obstajajo v sloveniji definitivno.


Da bomo pošteni, tudi v Sloveniji ga dobiš za tak denar: http://www.ceneje.si/Iskanje/Izdelki?q=... , pride 299EUR

D3m ::

xxx je izjavil:

D3m je izjavil:

Get a life IZI, še vedno nekateri ne razumejo, kaj je pomenil vstop v EU, skupni trgi in odprte meje.


Jup. Ćakam na nemško plačo.


Ne bo šlo. Lastniki firm (vsa čast tistim promilom za katere to ne velja, seveda pa se bodo zdajle začeli usajati ravno tisti, za katere to najbolj
velja) bi radi desetkratno nemško plačo in ker ni mase ljudi, morajo za njo nategniti vse kar leze in gre, od svojih zaposlenih do strank. Pojdi v
Nemčijo (in prej sloveniji izplačaj vrednost svoje izobrazbe od OŠ naprej, v nasprotnem primeru si navaden zajedalec, nič kaj drugačen kot zgoraj
opisani lastniki podjetij).


Je bilo že izplačano. Če so smo skupaj v EU naj bojo pa še plače primerljive Nemškim >:D, da se ne boste kregali samo zaradi cen izdelkov.
|HP EliteBook|R5 6650U|

k4vz0024 ::

Ta tako stanje je delno odgovorna tudi Eu komisija. Naj predpišejo, da lahko potrošnik naroči blago pri katerikoli firmi v EU in da ga je ta dolžna poslat v vsako državo članico EU.

Ravnokar sem želel kuptii za jurja opreme. In odgovor z avstrijske strani oz. trgovine: ne pošiljamo v Slovenijo. A Slovenija pa ni v EU?

Lep primer prostega pretoka blaga. Elektronika zgolj za germanske države.

Nummy ::

k4vz0024 je izjavil:

Ta tako stanje je delno odgovorna tudi Eu komisija. Naj predpišejo, da lahko potrošnik naroči blago pri katerikoli firmi v EU in da ga je ta dolžna poslat v vsako državo članico EU.

Ravnokar sem želel kuptii za jurja opreme. In odgovor z avstrijske strani oz. trgovine: ne pošiljamo v Slovenijo. A Slovenija pa ni v EU?

Lep primer prostega pretoka blaga. Elektronika zgolj za germanske države.

A še ne veš??? Oni prodajajo svojim ljudem top shit quality robo, za ostale pa ostanki... doooh.

k4vz0024 ::

He, še ostankov ne morem kupiti...:))

Doh, pa prost pretok blaga. Pravljica za podalpsko ljudstvo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EU z rekordno globo nad kartel proizvajalcev katodnih cevi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
528164 (5792) SplitCookie
»

EU sumi proizvajalce optičnih pogonov dogovarjanja o cenah

Oddelek: Novice / Tožbe
209096 (6516) floyd1
»

EU sumi založnike e-knjig dogovarjanja o cenah

Oddelek: Novice / Ostale najave
62867 (2264) nekikr
»

EU visoko oglobila kartel proizvajalcev LCD-jev

Oddelek: Novice / Tožbe
336595 (5308) joze67

Več podobnih tem