»

Francija, Italija in Španija želijo, da tehnološki giganti prispevajo za gradnjo internetne infrastrukture

Slo-Tech - V Evropi so čedalje glasnejši glasovi, ki od tehnoloških gigantov zahtevajo plačilo za postavitev internetne infrastrukture, ki jim omogoča poslovanje. Facebook, Google, Apple, Amazon, Microsoft in Netflix ustvarijo dobrih 56 odstotkov vsega prometa na internetu, zato bi po mnenju operaterjev morali prispevati svoj delež. Združenje evropskih operaterjev (ETNO) je maja predstavilo študijo, da bi morali našteti giganti plačati 20 milijard evrov, kar v evropskem gospodarstvu pomenilo 72 milijard evrov dodane vrednosti. Komisarka Margrethe Vestager je tedaj dejala, da bodo morali tehnološki velikani morda nositi del stroškov in da se bodo o tem še posvetovali.

Pritiski posameznih držav se sedaj krepijo. Francija, Italija in Španija so izrazile skupno stališče, da bi morali podjetja prisiliti v sofinanciranje potrebne nadgradnje omrežij, ki nosijo njihove storitve. V pismu evropski komisiji so ponovile, da omenjena podjetja ustvarilo več kot polovico vsega prometa na internetu, kar...

115 komentarjev

Evropska komisija BMW, Daimler in Volkswagen preiskuje zaradi kartelnega dogovarjanja glede neomejevanja emisij

Slo-Tech - Volkswagnov škandal s programsko opremo za goljufanje pri preizkusih merjenja emisij, ki je izbruhnil pred tremi leti, in je zlasti v ZDA Volkswagnu povzročil ogromne stroške, dobiva nov zasuk. Evropska komisija sporoča, da začenja formalno preiskavo BMW-ja, Daimlerja in skupine VW (Volkswagen, Audi, Porsche), ker podjetja sumi nezakonitega dogovarjanja o nerazvoju sistemov za zmanjševanje emisij.

Pred letom dni je Komisija izvedle hišne preiskave v podjetjih, kjer je zbirala podatke o nezakonitem dogovarjanju. Sedaj začenja uradno preiskavo, ker obstaja utemeljen sum, da so se podjetja dogovarjala, kako in v kolikšni meri razvijati ter v vozila...

14 komentarjev

Evropska komisija ostro po kršiteljih konkurenčnosti

Evropska komisija - Četverica proizvajalcev domače elektronike, Asus, Denon & Marantz, Philips in Pioneer je s strani Evropske komisije (EK) skupaj prejela 111 milijonov evrov denarne kazni in sicer zaradi nameščanja cen pri prodajnih posrednikih. Kazni so se sicer pozneje nekoliko znižale, ker so podjetja voljno sodelovala s preiskovalci. Asusu, Denonu & Marantzu ter Philipsu za 40 %, Pioneerju pa za polovico.

...

7 komentarjev

EU preiskuje Valve in založnike iger zaradi geoblokiranja

Slo-Tech - Iz Bruslja so sporočili, da je Evropska komisija uvedla preiskavo zoper Valve (lastnik platforme Steam) in pet založnikov iger (Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media, ZeniMax) zaradi geoblokiranja, ki ni v skladu z evropsko svoboščino prostega trga. Komisija preučuje, ali dogovori med Valvom in založniki glede digitalnih nakupov iger in njihove aktivacije ne kršijo te svoboščine.

Po nakupu igre mora kupec pred igranjem vnesti aktivacijski ključ, s katerim dokaže, da ne gre za piratsko kopijo. Komisija preverja, da se ta isti ključ ne uporablja za geoblokiranje. Če bi se izkazalo, da je s takim ključem mogoče igro aktivirati le v nekaterih državah EU, bi to predstavljalo kršitev...

13 komentarjev

Univerzalen širokopasovni dostop do interneta bi EU stal pol bilijona

Neowin - Rezultati študije, ki jo je Evropska komisija naročila pri Analysys Mason, so pokazali, da bi zagotovitev univerzalnega širokopasovnega dostopa do interneta v celotni EU (vključno z Veliko Britanijo) stala 502 milijardi evrov. Evropska komisija je namreč kot enega izmed ciljev v novi strategiji gigabitne družbe postavila tudi dostop do interneta s hitrostjo do 100 Mb/s za vsako gospodinjstvo in 1 Gb/s za podjetja. Na nivoju EU bi to stalo 1000 evrov na vsakega prebivalca, seveda pa bi bili stroški v vsaki državi drugačni. Poleg tega EU v svoji strategiji predvideva še postavitev dostopnih točk Wi-Fi v središčih vseh mest ter vzpostavitev mobilnega omrežja 5G.

Zagotovitev 100-megabitne povezave so za namene študije razdelali v pet...

48 komentarjev

Evropska komisija bo preiskala morebitno goljufanje proizvajalcev televizorjev

BBC - Afera Dieselgate o Volkswagnovem goljufanju pri emisijah dušikovih oksidov, ki se še vedno ni polegla, je odprla Pandorino skrinjico. Postalo je jasno, da je velika pomanjkljivost standardiziranih testov vseh naprav prav - standardizacija. Resda omogoča primerljivost, a po drugi strani lahko proizvajalci svoje naprave optimizirajo na te teste in pri tem včasih prestopijo mejo legalnega, čeprav potem raba v resničnem življenju s testi nima veliko skupnega. Evropska komisija zaradi suma sorodnega goljufanja preiskuje proizvajalce televizorjev, poroča BBC.

Povod za preiskavo so izsledki dveh študij, ki kažejo sumljivo znižanje porabe električne energije po začetku predvajanja standardiziranega testnega posnetka. V eni izmed študij so odkrili, da Samsungovi...

69 komentarjev

EU preiskuje kartel proizvajalcev elektronike

Europa.eu - Evropska komisija je v sodelovanju z lokalnimi policijami ta teden izvedla preiskave več multinacionalk, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in prodajo zabavne elektronike in malih gospodinjskih aparatov, so zapisali v uradni izjavi za javnost. Več podjetij namreč sumijo kartelnega dogovarjanja, ki je neupravičeno dvigovalo ceno. Podjetja naj bi se namreč sporazumela o omejeni dostopnosti izdelkov prek nekaterih kanalov za spletno prodajo, kar je vplivalo na dobavljivost in ceno. Komisija uradno ni razkrila, za katera podjetja, ker je preiskava šele začetni korak v preiskavi in niti ni nujno, da...

41 komentarjev

Epilog zgodbe o dogovarjanju o cenah LCD-panelov tudi na Kitajskem

Heise - Zgodba o kartelu proizvajalcev LCD-panelov, ki so se v letih 2001-2006 dogovarjali o cenah svojih proizvodov, je po sedmih letih dobila vse potrebne epiloge. Kartel so odkrili organi pregona v ZDA, potem pa so preiskave začeli še drugod po svetu. Prva je Samsung, LG ter tajvanska podjetja AU Optronics, Chimei (danes znan kot Innolux), Chunghwa in HannStar oglobila EU, ko jim je leta 2010 izrekla globo v višini 649 milijonov evrov. Lani so preiskavo končale tudi ZDA. Končala se je z zapornimi kaznimi za vodilne v podjetju AU Optronics (ostala podjetja so se pogodila, AU Optronics pa je šel v sodni spor in ga izgubil) in 553 milijoni dolarjev globe.

Te dni so epilog postavili še na Kitajskem, kjer so kartel takisto oglobili, poroča kitajska...

5 komentarjev

EU z rekordno globo nad kartel proizvajalcev katodnih cevi

Europa.eu - Evropska komisija je izrekla največjo globo v zgodovini zaradi kartelnega dogovarjanja o cenah katodnih cevi za televizorje in računalniške monitorje. Kršitve so se dogajale v letih 1996-2006, ko se je šest podjetij dogovarjalo o cenah, si vnaprej razdelilo tržne deleže, namenoma držalo proizvodnjo na nizkih nivojih in si kupce geografsko razdelilo med seboj. Na ta način so storili najhujša kazniva dejanja s področja nezakonitega omejevanja konkurence, zaradi česar jim je Komisija izrekla globe v skupni višini 1,5 milijarde evrov.

Šlo je za dva ločena kartela, in sicer enega s katodnimi cevmi za monitorje in drugega s katodnimi cevmi za televizorje. Zgolj v slednjem so sodelovali...

52 komentarjev

EU sumi proizvajalce optičnih pogonov dogovarjanja o cenah

Europa.eu - Evropska komisija je danes objavila, da je 13 večjim dobaviteljem optičnih pogonov (CD-jev in DVD-jev), ki svoje izdelke prodajajo v Evropi, poslala obvestilo o nasprotovanju (angl. statement of objections). Sumijo jih kartelnega dogovarjanja o cenah, kar je v nasprotju z evropsko protimonopolno zakonodajo. Podjetja naj bi se usklajeno prijavljala na razpise in si vnaprej razdelila trg, nato pa postavljala višje cene, kot bi se bile oblikovale na prostem konkurenčnem trgu, kar je najresnejša kršitev protimonopolne zakonodaje. Dogajanje naj bi trajalo vsaj pet let.

Obvestilo o nasprotovanju je prvi korak, ki ga Evropska komisija napravi v preiskavi. Podjetja, ki trenutno še niso bila imenovana, imajo sedaj čas, da se...

20 komentarjev

EU sumi založnike e-knjig dogovarjanja o cenah

Europa.eu - Evropa komisija je sporočila, da so njihovi preiskovalci včeraj skupaj z nacionalnimi organi pregona v več evropskih državah izvedli več nenapovedanih preiskav v podjetjih, ki se ukvarjajo z založništvom e-knjig. Sumijo jih namreč kršitve evropske protimonopolne zakonodaje z dogovarjanjem o cenah in razdelitvi tržnega deleža.

Taka preiskava je prvi korak pri sumu kartelnega dogovarjanja in se izvede pred začetkom uradne preiskave. Evropska komisija pojasnjuje, da to še ne pomeni, da so podjetja dejansko kršila protimonopolno zakonodajo in da ne prejudicira izida preiskave. Imen podjetij niso želeli razkriti. Časovnih omejitev za nadaljevanje postopkov ni.

6 komentarjev

EU visoko oglobila kartel proizvajalcev LCD-jev

Europa.eu - Evropska komisija je izrekla globo šestim proizvajalcem zaslonov s tekočimi kristali, ki so s svojim kartelnim dogovarjanjem povzročali škodo evropskim kupcem televizorjev, računalniških monitorjev in ostalih naprav s to tehnologijo. Globa se nanaša na ravnanje med oktobrom 2001 in februarjem 2006, ko so se Samsung, LG, AU Optronics, Chimei, Chunghwa in HannStar na več kot 60 sestankih, večinoma na Tajvanu, dogovarjali o cenah LCD-panelov. Skupno je EU izrekla globo v višini 649 milijonov evrov.

Samsung je dobil imuniteto, ker je bil prvo podjetje, ki je opozorilo na kartel, in ker je sodeloval s Komisijo. LG je prav tako zgledno sodeloval, zato so mu globo znižali za polovico na 215 milijonov evrov. Popust sta si prislužila še AU Optronics v višini 20 odstotkov, tako da bodo plačali 117 milijonov evrov, in petodstotnega Chunghwa, ki bo plačal 9 milijonov evrov. Chimei mora plačati 300 milijonov evrov globe, HannStar pa osem milijonov evrov.

33 komentarjev