» »

Uveljavljanje garancije za rabljeno vozilo - pravni nasvet

Uveljavljanje garancije za rabljeno vozilo - pravni nasvet

bastadu ::

Situacija je takšna: ob nakupu rabljenega vozila sem zraven prejel 1 letno garancijo na to vozilo, zavarovalno pogodbo je na licu mesta sklenil prodajalec vozila, pač v imenu njihove pogodbene zavarovalnice, katere ime zaenkrat ne bom razkrival. Sedaj je prišlo do škodnega primera in bi moral uveljavljati to garancijo za določen dražji del avtomobila, ki ga ta vrsta garancija sicer pokriva, ampak sem s strani zavarovalnice dobil odgovor, da moj odškodninski zahtevek zavračajo z obrazložitvijo, da avto ni bil redno servisiran, kar po njihovih pogojih pomeni v skladu z navodili proizvajalca avtomobila oz. vsaj na 15.000 km ali najmanj 1 leto. Na njihovo zahtevo sem jim predhodno moral poslati kopijo servisne knjižice, iz katere je razvidno, da so se servisi izvajali približno takole:
0. novo vozilo, leto 08.2008
1. servis 05.2009 na cca. 40.000 km
2. servis 05.2010 na cca. 65.000 km
3. servis 09.2010 na cca. 80.000 km
4. servis 11.2010 na cca. 105.000 km
5. servis 10.2012 na cca. 140.000 km

Avto sem kupil decembra 2012, avto je ob nakupu ravnokar imel narejen servis na cca. 140.000 km, sadaj ga vozim cca. 11 mesecev in naredil sem manj kot 15.000 km. Postavlja se mi sledeče vprašanje: glede na to, da novejši avtomobili s pomočjo računalnika javljajo, kaj in kdaj je le tega potrebo servisirati, se to lahko upošteva kot servisiranje "v skladu z navodili proizvajalca" in bi garancija morala veljati, tudi če so prevoženi km preko 15.000 in interval daljši kot 1 leto?
Če se pa že res spotaknejo na občasno daljše servisne intervale in da v letu 2011 sploh ni zabeleženega servisa, pa se mi poraja vprašanje, ali je sklenjena pogodba za zavarovanje sploh lahko veljavna, glede na to, da že v času njene sklenitve niso bili izpolnjeni pogoji za njeno veljavnost oz. za možnost koriščenja garancije, ki je predmet te pogodbe? Torej sem potem takem opravičen vsaj do povračila vplačane premije, ki jo je sicer vplačal prodajalec vozila?

Isotropic ::

znali bi se spotakniti ja
ne omenjaj in upaj na najboljse

fosil ::

Škodni primer?
A je tukaj govora o okvari ali je avto razbit?
Tako je!

bastadu ::

Okvara.

GGGGG ::

Verjetno gre za aftermarket "garancijo", ki je dejansko zavarovanje.

Moje (laično) mnenje je, da si upravičen do popravila oz. povračila škode. Kupil si avto z garancijo in v času tvojega lastništva si ga vzdrževal, kot zahtevajo pogoji. Če pred izdajo garancije niso naredili pregleda je to IMHO njihova škoda.

Poskusi jim napisati malo bolj na grobo naj se ne zajebavajo. Če ne bo šlo skozi pa poišči pravno pomoč, boš točno vedel pri čem si.

tku009 ::

Zelo verjetno niti navedeni kilometri niso pravi, kar zna še dodatno zamotati situacijo.
V skrajnem primeru morda lahko razmišljaš o stvarni napaki, konec koncev ti je prodajalec sklenil "neveljavno" garancijo, pa naj jo pokrije sam. Rok za stvarno napako pri rabljenih avtih je eno leto in si tukaj že zelo na tesnem s časom. Preberi kakšno temo o stvarni napaki in razmisli.

MaFijec ::

Ne vem na čigavem zeljniku je zraslo tole eno leto, ampak
http://www.tzslo.si/Splosna-zakonodaja/...
rok je dve leti.

šernk ::

Za nove stvari je 2 leti, za rabljene stvari pa 1. Leto.

Prodajalec ne odgovarja za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mineta dve leti, odkar je bila stvar izročena.

Če je predmet pogodbe med prodajalcem in potrošnikom rabljena stvar, ne odgovarja prodajalec za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mine leto dni, odkar je bila stvar izročena.

Šteje se, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku šest mesecev od izročitve.


glede nato da si sklenil zavarovanje po tistem, ko je avto bil napačno servisiran, bi rekel da so oni ali dolžni zadevo popravit, ali pa vrnit stroške zavarovanja, saj si zavaroval zadevo, ki je ne moreš zavarovat.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

bastadu ::

Sem jim včeraj poslal pritožbo in že danes dobil odgovor, da so mi sedaj popravilo odobrili. V pritožbi sem navedel podatke proizvajalca vozila o vzdrežvanju le tega, ti podatki so namreč mirodajni, v koliko pa s strani proizvajalca vozila ni posebnih navodil v vzdrževanju (kar tako mislim da ni nikoli), pa velja tisti njihov pogoj "vsaj na 15.000 kma ali 1 leto" ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uveljavljanje stvarne napake / garancije (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8015487 (5415) TOP
»

Zakon o varstvu potrošnikov in rabljen avtomobil (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5920480 (10917) bambam20
»

Nokia Lumia 625 - stvarna napaka?

Oddelek: Mobilne tehnologije
152623 (2436) fireX88
»

Uveljavljanje stvarne napake - prenosnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
7615529 (14069) St235
»

HTC HD7 nakup????

Oddelek: Mobilne tehnologije
202817 (2455) Jaži

Več podobnih tem