» »

Študij v tujini

Študij v tujini

Free Bird ::

Pozdravljeni!
Ker se čas, ko se bom moral vpisati na fakulteto zelo hitro približuje in si moje bodoče še nisem izbral imam za Vas nekaj vprašanj. Ker zelo rad potujem in doživljam nove izkušnje razmišljam o študiju v tujini. Privlačijo me bolj srednje evropske države, mogoče tudi skandinavija, najraje pa bi šel recimo na Češko, v Nemčijo ali Belgijo. Ima kdo od Vas kake izkušnje iz prve roke? Kakšni so kaj v tujini tehnični faksi? Postopki vpisa? So tudi kakšne denarne subvencije od države v kateri študiraš? Skratka, prosim Vas za čim več informacij.
LP

Flea ::

Pozdravljen!

Sam sem trenutek v postopku vpisa na univerze v Veliki Britaniji in vem tudi za par ostalih drzav. Postopek vpisa se od drzave do drzave razlikujejo, nekatere imajo skupno prijavo, pri nekaterih se prijavljas direktno na univerzo. Denarne subvencije lahko dobiš od Slovenije, preko različnih štipendij (Ad Futura, potem Zoisova je nekaj večja, če v tujini študiraš) da bi pa dobil dejansko od države, kjer študiraš pa bolj težko. Bolj lahko dobiš kakšna posojila, kot pa štipendije, čeprav to ne pomeni, da slednje izključujem. Zdaj, Nemčija potrebuješ precej dobro znanje nemščine, pri ostalih državah pa moraš iskat predvsem fakse, ki predavajo v angleščini (kar sem gledal to delajo predvsem na Mastersu, sploh skandinavija). Sam bi ti predlagal da si pogledaš Škotsko in Nizozemsko. Obe državi imata zastonj šolnine (ali pa precej nizke) in pa tudi zelo veliko finančne pomoči se mi zdi, da se da dobiti. Je pa tako... če nameravaš se vpisovati to šolsko leto, ti predlagam, da se lotiš raziskovanja čimprej, kajti časa imaš do najkasneje konca januarja kolikor poznam te vpisne postopke.

Drugače pa me lahko komot kontaktiraš na zasebno sporočilo, bom z veseljem odgovoril.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Flea ()

Free Bird ::

Hvala lepa za super odgovor.
Takoj ko bo možno grem na posvet, da se točno odločim katero smer ubrati v nadaljnjem šolanju. Ja, Škotska se sliši zelo mamljivo, Nizozemska pa tudi. Kakšen pa je kaj postopek, če me študij v tujini ne prepriča, se mi eventuelno opravljen letnik prizna v Sloveniji in lahko nadaljujem s študijem pri nas? Sicer srčno upam, da se kaj takega ne zgodi, vendar moram vse dobro premisliti. Kaj pa stroški življenja v tujini? Nimam nekih gromozanskih prilivov. Imam Zoisovo štipendijo, ki jo bo sedaj nadomestila večja državna štipendija. Mogoče mi veš povedati kaj o težavnsti programov? Sam, kot sem že omenil nameravam obskati kak tehnični faks, mogoče mehatronika, elektrotehnika, strojništvo, tukaj v Sloveniji sem razmišljal tudi o radiologiji.

Free Bird ::

Tako, intenzivno sem se začel učiti nemščino, pridobiti bo treba ceftifikat C1. Upam, da mi bo v okoli pol leta to uspelo. Študiral pa bom verjento na Dunaju (če le pridobim certifikat).
Mogoče ve kdo kdaj so vpisi na fakultete v Avstiji?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slaba banka - študentsko delo

Oddelek: Loža
418776 (6803) Kenpachi
»

A še koga moti, da je študij za diplomirance plačljiv? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10823853 (11216) AndrejO
»

Študij fizike v Avstraliji

Oddelek: Šola
366163 (5096) mojca
»

Mi smo univerza (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16922524 (19218) TESKAn
»

Študij v tujini

Oddelek: Šola
113071 (1777) St235

Več podobnih tem