» »

Študij v tujini

Študij v tujini

sword ::

Kako je s temi stvarmi? Gre samo za izmenjavo, al obstaja možnost, da v celoti študiraš drugje? Posebej me zanima ameriški MIT. Kaj je v takih primerih s štipendijami ter kakšne pogoje moraš izpoljnevati? Prosim čim več na to temo napište. :)

michel ::

Štipendija? Če si dober v kakem športu jo zlahka dobiš, drugače na drugih področjih moraš biti prekleto dober (prekleto, prekleto dober!!!), da jih prepričaš.

Pa še en nasvet: moraš mislit za kakšno leto naprej. Celoten postopek je znanost že za američane.

leinad ::

Na naših fakultetah poteka program Erasmus-Socrates, ki omogoča delni študij v tujini, ne vem pa točno kako je s priznavanjem v tujini opravljenih izpitov na tvojem matičnem faksu v SLO, to se moraš pozanimat sam. Faksi v tujini na katere lahko greš so določeni vsako leto na temu namenjeni listi, vendar močno dvomim, da boš našel MIT na spisku kjerkoli, navsezadnje se je UL komajda letos po nekaj letih uvrstila nekje na rep TOP 500 univerz, medtem ko MIT drži svetovni primat med tehnično usmerjenimi konstantno že lep čas. Velik razkorak torej, ne vidim da bi oni imeli kakšen interes pri tem.
Seveda pa ti nihče ne onemogoča študiji v tujini v lastni režiji, se pravi da greš in celoten študij opraviš v tujini. Tukaj pa razen, če nisi res zelo, zelo talentiran na svojem področju lahko pozabiš na MIT.

McHusch ::

Preko Erasmusa ne moreš študirati na ameriških univerzah. Pravzaprav preko Erasmusa ne moreš študirati v tujini - samo en del obveznosti (največ 12, najmanj 3 mesece) lahko oddelaš na partnerski univerzi v Evropi.

Študij v ZDA je zgodba zase. Če ne dobiš štipendije, je vse skupaj znanstvena fanstatsika, ker stroški zlahka nanesejo prek 50.000 USD/leto. Dodiplomskega študija se ne splača opravljati v ZDA, ker ni neke bistvene razlike. Pri podiplomskem pa baje je.

Tale link imam v bookmarkih: http://www.cs.cmu.edu/~barbic/vodic.html. Preštudiraj ga.

sword ::

Uff, uff.... tole sm pa dolg rabu, da sem prebral... vsekakor pa zelo zanimivo napisano in ti da veliko za razmišljat... sem vmes gledu primer od TOEFL pa GER, pa me je pri slednjem Verbal Reasoning popolnoma v depresijo spravu (http://www.ets.org/portal/site/ets/menu... ... res je, da sem to temo načel relativno zgodaj, saj grem zdej šele v tretji letnik gimazije... sem pa v osnovi razmišlju o dodiplomskem študiju... po tej gori pisanja nisem več tako lo prepričan... Nikjer nisem zasledil kaj pa fakultete zahtevajo, da greš na Undergraduate? Predvidevam, da isto TOEFL pa mogoče STA?

_marko ::

->Študij v ZDA je zgodba zase. Če ne dobiš štipendije, je vse skupaj znanstvena fanstatsika, ker stroški zlahka nanesejo prek 50.000 USD/leto.

Če delaš doktorat dobiš tudi plačilo za svoje delo. Iz tega plačila plačaš šolnino.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

sword ::

a ma kdo izkušnje z zoisovni štipendijami za študij v tujini? Kolk je sploh možno pričakovat, da kreijejo (%)? Težko si predstavljam, da bi celotne storške (35.000€ ipd)...

Gandalfar ::

Zois ti vsaj na do-diplomskem studiju v okviru Erazmus izmenjave krije samo maksimalno oddaljenost od kraja studija, ki je se mozna. Torej, primer stipendij za eno-letno (oz. 11 mesecno) izmenjavo v stockholmu:

(cifre so po spominu, +- 20 eur)

Osnovna Erasmus stipendija: ~230 evrov za severne drzave (se zelo spreminja iz leta v leto, letos je npr. 320 eur za London)

Zoisova, ki je najvisja kar se da - 4 letnik + najvisji razred povprecja v prejsnjem letniku + najvecji dodatek za oddaljenost: ~250 evrov

vse skupaj znese priblizno 500 evrov na mesec. Seveda pa je to Erasmus, ki poteka samo v okviru evropskih drzav, vendar pa to pomeni da ni solnine.

Vsekakor priporocam, da poskusis Erasmus znotraj Evrope najprej preden gres za daljsi studij v tujino, da vidis ce ti sploh to sede.

Karaya 52 ::

Plačat študij v ZDA in se pol vrnit v Slovenijo? Finančno se ti ne izide, ker ti slovenska plača ne bo odtehtala denarja ki si ga pustil v ZDA (razen eventuelna štipendija). Sploh če si sentimentalne duše. :)

Gandalfar ::

no ja, se vedno imas kaksno drugo clanico EU

Ramon dekers ::

mene pa nekaj zanima kje lahko izvem katere države so vključene v Erazmus, natančneje me zanima Rusija, no tudi Ukrajina bi šla, saj se želim tudi naučiti oz bolj izpolniti jezik.

Zgodovina sprememb…

St235 ::

Erasmus pokriva EU, EEA in države kandidatke. Tako, da Rusija in Ukraina odpadeta. Ne pomeni pa to, da ne moreš zato na izmenjavo. Pozanimaj se ali ima fakulteta sklenjen sporazum za izmenajvo z katero od držav. Če nima, imaš do naslednjega leta več kot dovolj časa, da zatežiš da to uredijo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študij: Slovenija vs tujina

Oddelek: Šola
163731 (2122) kuall
»

Izobraževanje v tujini

Oddelek: Šola
152096 (684) MonkeyHead
»

Slaba banka - študentsko delo

Oddelek: Loža
418167 (6194) Kenpachi
»

Študij fizike v Avstraliji

Oddelek: Šola
365877 (4810) mojca
»

študij v tujini

Oddelek: Šola
71605 (1450) STASI

Več podobnih tem