» »

Davek na nepremičnine

Davek na nepremičnine

««
14 / 23
»»

dronyx ::

Pithlit je izjavil:

dronyx je izjavil:

To je pa res bolana logika. Izbris osebne služnosti traja 10 minut, saj je zadeva inforamtizirana. 57 evrov je preprosto za to oderuštvo. Si ti pripravljen plačati 300 evrov za potni list, ker itak daš za počitnice potem 5000 evrov. Bolana logika.

Ummm bebavo vprašanje. A original potrdilo z UE ni v redu? Mora nujno bit notarsko overjeno?

Tole sem pozabil odgovoriti, upam pa da prav razumem vprašanje. Z 2011 in novim zakonom o zemljiški knjigi (verjetno je šlo za novelo zakona v času Zalarja kot ministra) ti ne moreš več nesti potrdila o smrti na sodišče, ampak je za izbris osebne služnosti potreben pooblaščenec (notar, odvetnik), ki ti skeniranje in vnos ZK predloga v spletno aplikacijo zaračuna 57 evrov. Druga možnost, predvdiena v zakonu je da sam odpreš varen poštni predal, pridobiš digitalno potrdilo in sam vložiš ZK predlog...kar na prvi pogled izgleda privlačno in neke vrste tehnični izziv...dokler te ne podočijo, da skenirati potrdilo pa ne moreš sam, ampak moraš to narediti pri pooblaščencu, za kar pa ti on potem računa baje 30 evrov, možno pa celo več. To je ta veliki "napredek"...

Torej pri notarju ne gre za overovitev potrdila, ampak digitalizacijo in vnos ZK predloga.

Mi imamo se fajn, če vam prav je ali ne...(PRESS)

Pithlit je izjavil:

Mimogrede:

dronyx je izjavil:

Nenazadnje že sedanj zakon omogoča, da se v ZK avtomatično posodabljajo (poočijo?) osebni podatki, kot so imena, naslovi...zakaj pa tu potem predvidena avtomatika in ne samo na predlog lastnika?

Omogoča mogoče... ampak v praksi moraš pa predlog podat sam. Avtomatsko se zaradi spremembe imena (ali pa nekaj tolk banalnega kot je naslov) ne bo zgodilo prav nič.

Zakonsko je takšna rešitev (avtomatika s pomočjo povezave zbirk osebnih podatkov) v zakonu o zemljiški knjigi že možna. Kakor imam jaz informacije pa zadeva še ni tehnično realizirana, tako da morajo za takšne spremembe osebnih podatkov ljudje še vedno hoditi na sodišča.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

Utk je izjavil:

Mobilnost je precenjena. Koliko pa je takih, da se bi kar odločili in šli v Nemčijo? Večinoma se ta mobilnost kaže potem v tem, da se folk seli po Ljubljani gor pa dol, vsakič ko jih nekdo ven vrže.

To si dobro napisal. Pri nas večina misli, da reši problem mobilnosti s tem, da kupi stanovanje v Ljubljani, samo potem pa ugotovi, da niso vsi predeli enaki in se selijo iz Črnuč v Moste, potem v Štepanjca, od tam v Trnovo, na koncu pa nimajo več denarja in si kupijo garsonjero v "olimpijski vasi" - Fužinah (ali pa gredo nazaj k staršem živeti v Malečnik). To je mobilnost po slovensko.

Zgodovina sprememb…

Morda samo kot zanimivost...na portal STOP BIROKRACIJI sem podal pobudo, da bi se dosmrtna služnost ob smrti imetnika brisala iz ZK po uradni dolžnosti.

Za vse ostale pobude so odgovor pristojnega resorja že prejeli, tole je pa očitno preveč trd oreh, ker tip ima dejansko prav, samo kako odgovoriti, da bo izpadlo, kot da nima prav? Težko, ampak če boste staknili glave, boste že kaj poštudirali....:D

Zgodovina sprememb…

mojca ::

Čeprav je to bolj NP problem, bi bilo zanimivo videti graf, kdaj so povezali katere baze oz. katere stvari "se urejajo same", kaj je potrebno urejati ročno in kaj bi se lahko "uredilo samo", pa moraš mastno plačati notarju.

Primeri: nisi še plačal kazni za prometni prekršek ali davka, vmes zamenjaš naslov stalnega prebivališča. Ali se baze samodejno posodobijo ali ti bodo opomine pošiljali na stari naslov? Zaradi prejemanja varstvenega dodatka si oproščen plačevanja RTV prispevka. Zadaneš na loteriji in varstveni dodatek ti ukinejo. Ali boš samodejno dobil položnico za RTV? Kaj pa, ko se zaposliš? (Vem, da so nekateri dobili položnico za RTV, ko so se zaposlili.) Menjaš naslov stalnega prebivališča. Ali moraš o spremembi obvestiti banko? Oz. ali v primeru zaprositve za otroške in druge dodatke vedo, koliko denarja imaš na banki, če pri banki nisi javil spremembe stalnega prebivališča, priimka? Itd.

Hayabusa ::

V Slo moraš 3/4 naštetega urejati ročno :)).

Okapi ::

Pri nas večina misli, da reši problem mobilnosti s tem, da kupi stanovanje v Ljubljani, samo potem pa ugotovi, da niso vsi predeli enaki in se selijo iz Črnuč v Moste, potem v Štepanjca, od tam v Trnovo, na koncu pa nimajo več denarja in si kupijo garsonjero v "olimpijski vasi" - Fužinah (ali pa gredo nazaj k staršem živeti v Malečnik). To je mobilnost po slovensko.
Tole pa si sedaj nekaj na veliko nafantaziral. Tako se po Ljubljani selijo najemniki, ne pa lastniki stanovanj. Lastniki stanovanj se selijo po načelu manjše stanovanje (ko so še samski) -> večje stanovanje (ko se poročijo in dobijo otroke) -> hiša nekje na robu Ljubljane (če imajo dovolj prihodkov oziroma ko podedujejo kaj od staršev).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Pithlit ::

mojca je izjavil:

nisi še plačal kazni za prometni prekršek ali davka, vmes zamenjaš naslov stalnega prebivališča. Ali se baze samodejno posodobijo

Da.

mojca je izjavil:

Zaradi prejemanja varstvenega dodatka si oproščen plačevanja RTV prispevka. Zadaneš na loteriji in varstveni dodatek ti ukinejo. Ali boš samodejno dobil položnico za RTV?

Ne. Na RTV se prijaviš... ali pa počakaš da te oni spomnijo.

mojca je izjavil:

Kaj pa, ko se zaposliš?

RTV rad stavi na srečo in takoj pošlje položnico. Kupiš stanovanje - dobiš položnico. Zraven pa ti dajo še obrazec s katerim jih lahko obvestiš da TV/RA sprejemnikov nimaš in ti položnic ne bodo več pošiljali (se zna zgoditi da pridejo preverjat).

mojca je izjavil:

Menjaš naslov stalnega prebivališča. Ali moraš o spremembi obvestiti banko?

Moraš... ne. Je pa fajn če hočeš prejemat obvestila/izpiske. Moraš pa to 'na roke'.

mojca je izjavil:

Oz. ali v primeru zaprositve za otroške in druge dodatke vedo, koliko denarja imaš na banki, če pri banki nisi javil spremembe stalnega prebivališča, priimka? Itd.

Da. Pač izbrskajo tvoj račun in to je to (pa ne samo tvojega, tudi od partnerja/partnerke in otrok(a)). Naslov nima veze (gre prek davčne št.). Izbrskal bodo tudi vse premoženje ki je pisano nate in tvoje družinske člane.

Rule of thumb: kadar se gre za to da bodo od tebe izterjali vse kar si jim dolžan - bodo o tebi izbrskali vse. Ko boš ti kaj hotel od njih - se boš moral znajti sam.
Primer: Kupiš bajto, dobiš takoj račune za vodo, elektriko, smeti, RTV... Spremeniš ime in hočeš da so računi pravilno izpisani: jim moraš posredovat potrdilo o lastništvu (kar pomeni izlet do zemljiške knjige in spremembo podatkov - plačilo takse za izpisek). Enako je za šolo, recimo. Banke in zavarovalnice so bolj fleksibilne... napišeš zahtevek in je zadeva rešena.
Life is as complicated as we make it...

Mr.B ::

tale davek, pač nakazuje da smo državljani Slovenije pač tu da služimo uradnikom in ne obratno....
Smešno : da moramo tisti iz gospodarstva vzeti dopust da na koncu imajo uradniki opravljajo svoje delo v roku službe. WTF
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

mojca je izjavil:

Čeprav je to bolj NP problem, bi bilo zanimivo videti graf, kdaj so povezali katere baze oz. katere stvari "se urejajo same", kaj je potrebno urejati ročno in kaj bi se lahko "uredilo samo", pa moraš mastno plačati notarju.

Vsak, ki se v JU ukvarja z informatizacijo ve, da je ta problem nekoliko bolj zapleten, kot je morda videti na prvi pogled. Namreč informacijska pooblaščenka takšno računalniško posodabljanje osebnih podatkov v različnih zbirkah in registrih jemlje kot povezovanje zbirk osebnih podatkov, za kar pa moraš imeti podlago v zakonu. Torej veliko teh podatkov se ne da samodejno posodabljati že zaradi tega, ker ni takšne podlage v zakonu in obstaja precejšnje nasprotovanje takšnemu povezovanju v večjem obsegu, ker naj bi šlo tako za "prekomeren poseg v zasebnost" (meni je sicer bolj v interesu, da mi ni treba skakati od vrat do vrat, ampak ...).

Sem bil pa presenečen, kako so sposobni ob smrti nekoga v postopku dedovanja izbrskati iz vseh mogočih naslovov podatke, kaj vse je imel pokojnik v lasti (banke, KDD, ZK...). Po moje ne vedo edino za zlato, zakopano na vrtu pred drugo svetovno vojno. :)

Zgodovina sprememb…

toplakd ::

A to z zlatom si napisal zato, ker pričakuješ da bodo spomladi prišli
brezplačno vrt prekopat :)

Invictus ::

mojca je izjavil:

Ali moraš o spremembi obvestiti banko? Oz. ali v primeru zaprositve za otroške in druge dodatke vedo, koliko denarja imaš na banki, če pri banki nisi javil spremembe stalnega prebivališča, priimka? Itd.

Mojca, malo se posodobi.

Edina merodajna identifikacija danes je davčna številka.

Vse ostalo je bolj ostanek prejšnjega sistema in postopkov, ki bi jih tako ali tako morali ukiniti, pa jih niso ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Invictus je izjavil:

Edina merodajna identifikacija danes je davčna številka...

Večina zbirk podatkov in registrov uporablja kot "povezovalni element" oziroma za identifikacijo osebe še vedno EMŠO. Davčna številka se uporablja tam, kjer gre za denar oziroma finančne transakcije. V zdravstvu uporabljajo svojo številko zavarovane osebe, pri čemer je zanimivo, da je praktično vsak zavarovanec dobil tudi kartico z digitalnim potrdilom.

Čemu toliko različnih identifikatorjev je meni misterija.

dronyx je izjavil:

Zato da lahko več zaračunajo pri integraciji različnih sistemov.

Oz. da lahko rečejo da se sistemov ne da integrirati, ker bi potem izgubili molzno kravo. Tisti glupi ITjevci v državnih službah pa celo verjamejo zunanjemu izvajalcu.

Pač tipično slovensko vrtičkarjenje ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

mn ::

Invictus je izjavil:

dronyx je izjavil:

Zato da lahko več zaračunajo pri integraciji različnih sistemov.

Oz. da lahko rečejo da se sistemov ne da integrirati, ker bi potem izgubili molzno kravo. Tisti glupi ITjevci v državnih službah pa celo verjamejo zunanjemu izvajalcu.

Pač tipično slovensko vrtičkarjenje ...

Sedaj pa že pretiravaš :) Kot da je problem narediti 1 to 1 relacijo med različnimi identifikatorji. Sploh pa itak nič od tega ni pametno vzeti za unikatni identifikator. Ti dve osebi z istim EMŠOm podreta cel sistem :)

St235 ::

a. dveh ljudi z istim emšo ni.
b. zakaj združevanje baz ni možni niti zaželeno je razloženo zgoraj,

mn je izjavil:

Sedaj pa že pretiravaš :) Kot da je problem narediti 1 to 1 relacijo med različnimi identifikatorji. Sploh pa itak nič od tega ni pametno vzeti za unikatni identifikator. Ti dve osebi z istim EMŠOm podreta cel sistem :)

Še 5x preberi moj post zakaj tega ni možno narediti ...

Invictus je izjavil:

Tisti glupi ITjevci v državnih službah pa celo verjamejo zunanjemu izvajalcu...

Ja, to je precej razširjeno mnenje, ki je pa zopet poenostavitev. Informacijska pooblaščenka predvidevam meni, da se s temi (pre)številnimi identifikatorji varuje osebne podatke, ker je potem za odtenek težje povezovati osebne podatke v različnih zbirkah med seboj.

S tem zunanji izvjalci nimajo pa res čisto nič.

Je pa meni osebno zanimivo, da je s stališča osebnih podatkov sprejemljivo, da oseba A na organu AA naredi vsak dan sto izpisov o spremebah podatkov v eni evidenci in jih po pošti pošlje osebi B na organi BB, kjer jih ta ročno popravi v svoji evidenci, je pa nesprejemljivo, da bi informacijski sistem sam posredoval te informacije prek recimo spletnih servisov. Torej končni rezultat je povsem enak (uskladitev podatkov med zbirkama), način z uporabo informacijske tehnologije pa nesprejemljiv, ker v takem primeru se to takoj šteje za povezovanje zbirk osebnih podatkov, medtem ko ročni update pa to domnevno ni.

St235 je izjavil:

b. zakaj združevanje baz ni možni niti zaželeno je razloženo zgoraj,

Popravek. Ne bi smelo biti.

Dveh ljudi z istim davčno ni.

Če imaš soimenjaka, rojenega isti dan, v čem se njegov emšo razlikuje od tvojega ?

V zadnjih 3 številkah.

Mavrik ::

St235 je izjavil:

V teoriji. V praksi... to žal ne velja popolnoma (in izhaja iz papirnatih časov dodeljevanja EMŠOjev).
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mavrik ()

Mufasa ::

Hayabusa je izjavil:

Če imaš soimenjaka, rojenega isti dan, v čem se njegov emšo razlikuje od tvojega ?

OMG, a tega ne veš?
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

Mavrik je izjavil:

St235 je izjavil:

V teoriji. V praksi... to žal ne velja popolnoma (in izhaja iz papirnatih časov dodeljevanja EMŠOjev).

Točno tako. Sicer ne vem kako je prišlo do tega, ampak ko gradiš podatkovno bazo nikakor ne smeš zaupat kateremukoli podatku. Žal. Za to delo moraš biti malce paranoika :)

Karaya 52 ::

Mislim, da je konec s tem davkom. Če ga ne bo US zminiralo, je JJ obljubil njegovo odpravo.

Mufasa je izjavil:

Hayabusa je izjavil:

OMG, a tega ne veš?

Če bi vedel nebi spraševal ?

Mufasa ::

Karaya 52 je izjavil:

Mislim, da je konec s tem davkom. Če ga ne bo US zminiralo, je JJ obljubil njegovo odpravo.

Jp, ceu Frank Underwood tale Janša. Tole mu gladko prinese zmago na 2015 volitvah.
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

Mr.B ::

Verjetno ste pozabili da je na koncu EMŠO številke zaporedna številka. Tako da bi bil vpis dejansko ne zmožen, ko bi na upravni enoti kliknil Shrani.

In vse kar se tiče poenotenje baz, je zamaščenka rekla, da ni zakonske podlage. Ergo pri koritu morajo biti prostori za ostale, ne samo za enega ki bi ponudil enoteno osebno s certifikatom in ime dvo faktrosko avthentikacijo za karkoli. Sedaj pa, no če hočete pogledati zemljiško rabite dva, pa verjetno še za kaj drugega, in vse to je total ne povezano. ŠE najboljsmešno : varni poštni predal, ker kao se s certifikatom avthenticiraš. Jako varni.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Ta informacijska pooblaščenka res naredi več škode kot koristi ...

Pšenični ::

Neuradno, menda Janša obljublja razveljavitev tega zakona, ko pride na oblast....

To bi lahko bila tud rešitev.

No, vidm da to že je znano.....

Zgodovina sprememb…

Maestral ::

Živjo!

Se oproščam, če je bilo že kaj na to temo odgovorjeno, me pa zanima sledeče..?

Za nepremičninski davek sem dobil "predračun" za svoje stanovanje (v katerem živim s svojo družino že 20 let) ocenjen z 0,5 davčno stopnjo, torej nenormalno drago...
Sem lastnik - ampak v stanovanju ni nikogar..?!? Prazno, po GURS evidenci.

Ne vem od kje, sumim, da je pri popisu prišlo do kakih kiksov, čeprav smo sigurno že takrat našteli vse prebivalce... Mogoče je kriva razdelitev po stanovanjih oz.etažah?
Kot slišim, je to zelo pogosta težava, žal pa še nisem slišal recepta za najhitrejšo ugodno rešitev.
Prosim za nasvet, če je že to kdo uredil.?

Hvala!

Na nepremičnini ni noben prijavljen ...

Stalno, začasno prebivališče ...

Mr.B je izjavil:

ŠE najboljsmešno : varni poštni predal, ker kao se s certifikatom avthenticiraš. Jako varni.

Kakor si jaz to predstavljam "varen" ne pomeni "unbreakable for NSA", ampak podobno kot pri kvalificiranem potrdilu to, da je vezan na točno določeno osebo (ni anonimen) - ko ga odpiraš se moraš predvidevam identificirati z veljavnim osebnim dokumentom.

Zgodovina sprememb…

@Maestral: Citiram iz članka (po moje imaš s tem problem):

...saj morajo lastniki stanovanj v večstanovanjskih stavbah stalno prebivališče prijaviti na številki stanovanja, samo hišna številka stavbe ne zadostuje. Toda ta obveznost velja šele od leta 2008 dalje, zato od 10 do 20 odstotkov prebivalcev svojega bivališča ni prijavilo tako natančno. To pa pomeni, da Gurs njihovih stanovanj ni štel za rezidenčna in jih je v informativnem izračunu obdavčil po trikrat višji, 0,5-odstotni davčni stopnji. Pa čeprav je lastnik številko stanovanja vpisal v register nepremičnin.

Zgodovina sprememb…

Lonsarg ::

Se rabi kar dolgo, da se pride do online aplikacije in obrazcev, ko imajo tako nepregledne strani ja...

Vglavnem s šifro, ki so jo dobil najprej probaj, če se da online spremenit kar rabiš(veliko se nažalost ne da) prijaviš se tukaj:
https://ovn.gu.gov.si/Obvescanje-Dom/fa...

Če ne gre, je tukaj polno obrazcev in navodil, za spreminjanje preko obrazcev, ki jih bodisi neseš, bodisi pošlješ:
http://www.e-prostor.gov.si/zbirke_pros...

Tretja zadeva, za spreminjanje lastnikov in takih zadev je malo bolj komplicirana in se gre pač na občino vprašat/zrihtat.

Karaya 52 je izjavil:

Gospa Merkel nad tem ne bo navdušena, ker Nemci in še enkateri menijo, da bi morale obrobne EU države (to smo tudi mi, tako kot včasih Kosovo v Jugoslaviji) dolžniško krizo reševati tudi s tem, da poberejo kakor vedo in znajo prebivalcem 10% premoženja. je pa verjetno res nekaj maneverskega prostora v načinu izvedbe te ideje.

To ni ideja Angele Merkel pač pa Alenke Bratušek. Angela bi zmanjšala slovenski državni aparat, Lenča pa ga ohranja napihnjenega in mrzlično išče nove davčne vire. Rahlo panično na horuk, glede na vse probleme GURS.

Zgodovina sprememb…

Karaya 52 je izjavil:

To ni ideja Angele Merkel pač pa Alenke Bratušek. Angela bi zmanjšala slovenski državni aparat, Lenča pa ga ohranja napihnjenega in mrzlično išče nove davčne vire. Rahlo panično na horuk, glede na vse probleme GURS.

10 MRD evrov ali še več z zmanjšanjem "državnega aparata"? Tule imaš članek na to temo.

200M € kolikor je neto efekt tega davka, se dobi skozi rezanje privilegijev in drugih neumnosti v državnem aparatu. Davek na nepremičnine je bila Lenčina izbira.

Karaya 52 je izjavil:

200M € kolikor je neto efekt tega davka, se dobi skozi rezanje privilegijev in drugih neumnosti v državnem aparatu. Davek na nepremičnine je bila Lenčina izbira.

Kdaj so pa začeli z množičnim vrednotenjem nepremičnin in čemu, če niso imeli namen sprejeti davka na nepremičnine?

Če sem prav prebral je bil zakon sprejet 2006, torej za časa prve Janševe vlade (Uradni list RS, št. 50/06 z dne 16. 5. 2006)!

Sicer 200 MIO dodatnih prihodkov je šele začetek, saj je pri tem davku podobno kot pri DDV trivialno lahko pobrati več denarja z dvigovanjem davčne stopne. Čez par let se nam bo zdela obdavčitev po 0,50% smešno nizka, ko bomo plačevali 1% ali celo več.

Zgodovina sprememb…

"Davek na nepremičnine" bi naj bil finančni vir lokalne skupnosti, tako kot je to v normalnih državah. Tudi za to je bil popis.

ZaphodBB ::

Offtopic: Niti EMŠO niti davčna nista UUID za občana. Emšoti so neunikatni kot legacy zadeva. Davčne številke se pa reciklirajo.

Karaya 52 je izjavil:

"Davek na nepremičnine" bi naj bil finančni vir lokalne skupnosti, tako kot je to v normalnih državah. Tudi za to je bil popis.

Saj tako je sistem deloval do sedaj in to brez kakršnegakoli popisa. Ti v bistvu hočeš povedati med vrsticami, da nam je Janša hotel dobro, Bratuškova pa slabo, kar je seveda bedarija. Lupijo nas vsi.

jan_g ::

Davek na nepremicnine se je "prodajalo" ne kot dodaten davek, temvec v sklopu filozofije, da se bolj obdavci premozenje in manj delo. Plus naj bi bil primerljive visine kot NUSZ. Ampak, kot je navada pri takih receh, bomo dobili davek vecji od NUSZ, obdavcitev na delo pa bo ostala enaka.

jan_g je izjavil:

Plus naj bi bil primerljive visine kot NUSZ.

Verjetno je vsakemu jasno, da nima smisla zagoniti na destine milijonov za nek popis nepremičnin in si za povrh izmišljati še neke znanstveno fantastične modele vrednotenja nepremičnin, če bo na koncu izplen od davka enak ali primerljiv s prihodki od NUSZ. Kje bi bila pa tu logika?

dronyx je izjavil:

Karaya 52 je izjavil:

Saj tako je sistem deloval do sedaj in to brez kakršnegakoli popisa. Ti v bistvu hočeš povedati med vrsticami, da nam je Janša hotel dobro, Bratuškova pa slabo, kar je seveda bedarija. Lupijo nas vsi.

Ne verjamem, da resno misliš, da nas vsi lupijo. Ker nekateri so višali davke, drugi so jih nižali in ti si vmes postavil enačaj, zakaj? Nekdo je za davek, drugi mu nasprotuje, ti zaključiš, da so vsi za davek... ???

Je pa star sistem deloval tudi brez popisa.

dronyx je izjavil:

jan_g je izjavil:

Plus naj bi bil primerljive visine kot NUSZ.

Verjetno je vsakemu jasno, da nima smisla zagoniti na destine milijonov za nek popis nepremičnin in si za povrh izmišljati še neke znanstveno fantastične modele vrednotenja nepremičnin, če bo na koncu izplen od davka enak ali primerljiv s prihodki od NUSZ. Kje bi bila pa tu logika?

Čak, zakaj bi morala biti tu kakšna logika zadaj? Birokrati so lepo služili s sestavljanjem baz.

Zgodovina sprememb…

Karaya 52 je izjavil:

Ne verjamem, da resno misliš, da nas vsi lupijo. Ker nekateri so višali davke, drugi so jih nižali in ti si vmes postavil enačaj, zakaj?

Ne vem če živiva v isti državi. Jaz do sedaj nisem opazil, da mi je kdo kakšen davek znižal. Sem kaj zamudil?

jan_g ::

@dronyx
Jah, popis ima toliko smisla kot popis prebivalstva vsakih 10 let. Saj smo vsi zabelezeni v Centralnem Registru Prebivalstva. Zakaj potem periodicno drzava izvaja popise prebivalstva?

Karaya 52 je izjavil:

Čak, zakaj bi morala biti tu kakšna logika zadaj? Birokrati so lepo služili s sestavljanjem baz.

In kako se je to lahko zgodilo? Birokrati niso "sestavili" nobene baze. Birokrati so plačani enako, če kaj sestavljajo, ali nič ne sestavljajo. Če je kdo pri vsem tem cirkusu zaslužil so razni popisovalci, ki so jih najeli, firme, ki so razvijale IT podporo za celoten projekt, notarji, ki jim je posel v zadnejm času dobesendo poskočil in kupujejo nove stroje za štetje denarja...

Zgodovina sprememb…

Pithlit ::

ZaphodBB je izjavil:

Offtopic: Niti EMŠO niti davčna nista UUID za občana. Emšoti so neunikatni kot legacy zadeva. Davčne številke se pa reciklirajo.

Je pa davčna precej boljša varianta kot EMŠO. EMŠO je namreč mogoče spreminjati, davčne pa ne.

In, mimogrede, EMŠO za identifikacijo uporabljajo le kjer so preveč leni... Že kaki dve leti iz čistega firbca nikomur ki od mene hoče EMŠO (JU, recimo) le-te ne dam. Dam pa davčno, in gre čist lepo skozi.
Life is as complicated as we make it...

Okapi ::

Je pa star sistem deloval tudi brez popisa.
:))Ja, in to brezhibno.

O.
««
14 / 23
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kdaj se bo spet splačalo kupit nepremičnino? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17442581 (19268) kriptobog
»

novo vrednotenje nepremičnin (strani: 1 2 3 )

14828025 (23009) buttcrack

Nov davek na nepremičnine. Ali bom obdavčen s 0,5%?? (strani: 1 2 )

5312486 (11472) Mavrik
»

Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )

7416041 (14527) Furbo

Več podobnih tem