Forum » Loža » Pravniki pomoč! Mediacija - preživnina
Pravniki pomoč! Mediacija - preživnina
LitralSM ::
Z enim izmed staršev sva hotela urediti preživnino na mediaciji, ki bi morala biti jutri. Danes pa me s sodišča kličejo, da odpade, češ da je odvetniška pisarna enega od staršev obvestila sodišče, da pogoji niso zadoščeni in zato starš noče pristopiti k mediaciji.
Zadeva je pa taka, da nisem uspešno opravil srednje šole in zato šolanje oktobra nadaljujem na isti šoli, v istem programu, le šolal se bom v šoli za odrasle (za tiste predmete, ki jih nisem naredil) ter si tudi šolnino plačal sam.
Kaj mi je sedaj storiti?
IMO mi preživnina pripada, ali pa se motim?
Naj čimprej zaprosim za brezplačno pravno pomoč?
Sedaj mi ostane samo še pravdni postopek?
Kam vse se lahko obrnem za brezplačno pravno pomoč?
Zadeva je pa taka, da nisem uspešno opravil srednje šole in zato šolanje oktobra nadaljujem na isti šoli, v istem programu, le šolal se bom v šoli za odrasle (za tiste predmete, ki jih nisem naredil) ter si tudi šolnino plačal sam.
Kaj mi je sedaj storiti?
IMO mi preživnina pripada, ali pa se motim?
Naj čimprej zaprosim za brezplačno pravno pomoč?
Sedaj mi ostane samo še pravdni postopek?
Kam vse se lahko obrnem za brezplačno pravno pomoč?
Magic1 ::
Odvisno od tvoje starosti. Če že imaš 18 let, ti po moje nič ne pripada, če si se vpisal na program za odrasle.
Magic
Kako pa si do mediacije brez pravdnega postopka prišel?
V mislih sem imel tožarjenje po sodiščih ...
Sem polnoleten, glede preživnine pa zakon pravi
Če se otrok redno šola, pa tudi če se redno šola vpisan na izredni študij, so ga starši dolžni preživljati tudi po polnoletnosti, vendar največ do dopolnjenega šestindvajsetega leta starosti.
Bega me, ker ne vem, če sem v to zajet tudi jaz.
http://www.sodisce.si/znanje/sodna_prak...
To sem našel, torej bi vsaj delno moralo veljati zame.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: LitralSM ()
Tody ::
Hmm tole se ti raje s starši pogovori. Glede na tale link ti z 200 euri nimaš kej počet. Če se misliš odselit boš dal za sobo 100 do 150 eur + stroški. Pol pa pride še hrana in podobne zadeve. Če imaš pa službo, si pa sam sebi dal razlog zakaj te starši ne bodo živeli :)
Ergo če imaš službo oz reden prihodek vrjetno vsak odvetnik dokaže da si samostojen in ti tako neha veljat pravica da te morajo starši živet.
Oz če prebereš zadevo do konca boš videl, so dal stari od te punce, kr neki skoz da ji ne bodo plačal več nič in tudi, vrjetno imajo večjo kupno moč da si vrjetno lahko privoščijo boljšega odvetnika, tako pa tudi ti lahko padeš pod kako zadevo kjer boš na koncu mogel plačati še kake sodne stroške...
Ergo če imaš službo oz reden prihodek vrjetno vsak odvetnik dokaže da si samostojen in ti tako neha veljat pravica da te morajo starši živet.
Oz če prebereš zadevo do konca boš videl, so dal stari od te punce, kr neki skoz da ji ne bodo plačal več nič in tudi, vrjetno imajo večjo kupno moč da si vrjetno lahko privoščijo boljšega odvetnika, tako pa tudi ti lahko padeš pod kako zadevo kjer boš na koncu mogel plačati še kake sodne stroške...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tody ()
V bistvu živim samo z enim staršem, preživnino želim od drugega, ki me že več kot 5 let finančno ne podpira. Zaradi njegovega nedavnega ravnanja mi je počila še zadnja žilica, zapletlo se je tudi s štipendijo, saj je ne morem prejemati niti je nisem mogel prejemati, saj nimam urejene preživnine. Tako en starš dovolj, da mi poplača vse stroške, sploh ker je šola oddaljenja 40km.
S prejšnjim linkom sem ciljal na tole
S prejšnjim linkom sem ciljal na tole
Redno šolanje v smislu 123. člena ZZZDR je pravni standard, torej nedoločen pravni pojem, ki ga je treba napolniti po kriterijih in merilih sodne prakse. Ta je že sprejela stališče, da pravnega standarda o rednem šolanju ni mogoče razlagati dobesedno in ga enačiti samo s formalnim statusom študenta ali dijaka. Redno šolanje predstavlja predvsem redno izpolnjevanje šolskih ali študijskih obveznosti. Pomembno je, da gre za tako izobraževanje, ki pripelje do javno priznane izobrazbe. Namen rednega šolanja je pridobitev izobrazbe ali poklica zaradi zagotovitve lastnega preživljanja.
Upoštevaje gornje kriterije je treba ugotoviti, da ni sprejemljivo načelno stališče sodišča druge stopnje, da načina izobraževanja s statusom udeleženca v izobraževanju odraslih ni mogoče šteti za redno šolanje
Invictus ::
Sem polnoleten, glede preživnine pa zakon pravi
Če se otrok redno šola, pa tudi če se redno šola vpisan na izredni študij, so ga starši dolžni preživljati tudi po polnoletnosti, vendar največ do dopolnjenega šestindvajsetega leta starosti.
Bega me, ker ne vem, če sem v to zajet tudi jaz.
http://www.sodisce.si/znanje/sodna_prak...
To sem našel, torej bi vsaj delno moralo veljati zame.
Če si polnoleten in si se prijavil na šolo za odrasle, si izven rednega šolstva.
Kar se tiče neplačane preživnine, pojdi na CSD, pridobi dokaze in terjaj denar preko sodišča.
Nato mu blokiraj vse račune in premoženje.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
Kaj torej ubistvu hočeš? Poleg tega bi moral tvoj drug starš vrjetno urejat to ker gre njemu preživnina a?
Vprašanja imam zgoraj napisana. Zadevo dvovim, da lahko sploh drugi starš ureja, saj gre preživnina meni. Kaj hočem? Neko pojasnilo, kako lahko neka wannabe odvetniška pisarna na podlagi laži sodišču sporoči, da mediacije ne bo in to brez sankcij.
Rabim pojasnilo, preden se začnem jemati za blazneža.
Namreč tudi s postopkom uveljavljanja mediacije sem imel določene stroške.
Zanima me torej kaj storiti v bodoče.
Rabim pojasnilo, preden se začnem jemati za blazneža.
Namreč tudi s postopkom uveljavljanja mediacije sem imel določene stroške.
Zanima me torej kaj storiti v bodoče.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: LitralSM ()
Invictus ::
Mediacija je prostovoljna in lahko seveda tudi odstopiš. Ali pa se preprosto ne udeležiš.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
Aston_11 ::
wannabe odvetniška pisarna na podlagi laži sodišču sporoči, da mediacije ne boPredenj označiš odvetniško pisarno za wannabe, si preberi kakšen zakon in potem nadaljuj z obsojanjem vseh po vrsti. Na one mi gre, ko razni osebki, ki nimajo pojma, na podlagi tega svojega neznanja kar počez obsodijo kogarkoli. Kratek odgovor je, da so to naredili zato ker lahko. Laži si pa zatakni nekam. Mediacija ni obvezna in dovolj je, da napišem, da na mediacijo ne bom pristopil, pa mediacije ne bo.
fosil ::
Če ti že več kot 5 let ne plačuje, gre verjetno za taktiko zavlačevanja.
Zastaralni rok za terjatve je 5 let.
Dalj ko zavlačuje, manj bo plačal za nazaj.
Čim prej si tudi ti dobi odvetnika.
Zastaralni rok za terjatve je 5 let.
Dalj ko zavlačuje, manj bo plačal za nazaj.
Čim prej si tudi ti dobi odvetnika.
Tako je!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fosil ()
...
Preberi celotno temo.
Za določitev datuma mediacije morata oba predhodno pristopiti. S tem so povezani stroški. Štekaš? Do sem sama dejstva. Kdor ne pristopi, je dolžan plačati stroške nasprotnega + stroške priprave tistega, ki vodi mediacijo.
Dejstva spet, kapiš? Nekako ni smiselno, da privoliš in s tem povzročiš neke stroške, potem pa brez sankcije odstopiš.
Kaj se pa zgodi, če sodišče skensla mediacijo na podlagi neresničnih podatkov pa ni nikjer zapisano, vsaj našel nisem.
Jaz sem imel s tem določene stroške.
Predenj označiš odvetniško pisarno za wannabe, si preberi kakšen zakon in potem nadaljuj z obsojanjem vseh po vrsti.
Še vse primere starša (ne z mano) je odvetniška pisarna izgubila. In teh je malo več kot za prste ene roke.
@fosil, hvala. Tak nasvet sem potreboval. Jutri uredim še to.
Mediacija po definiciji ni sodni postopek, kjer bi kdo kaj ukazal. To je bolj "dej stari greva na pijačo se zmenit" tipo, kjer potem mediatorji lahko ubistvu pripomorejo da se stranki zmenijo, tako da se ob strani strinjata. Sodišča to izvajajo zaradi tega ker gre tako hitreje. Če boš čakal na narok pri sodišču (je lahko tudi par let), pa je udeležba obvezna, oz se more sodišču opravičit z tehtnim razlogom.
Kot so svetovali podji do odvetnika in si pridobi kako bolj konkretno znanje :)
Glede stroškov pa pazi, da na koncu ne boš dobil manj kot si imel ti stroškov.
Kot so svetovali podji do odvetnika in si pridobi kako bolj konkretno znanje :)
Glede stroškov pa pazi, da na koncu ne boš dobil manj kot si imel ti stroškov.
St235 ::
...
Preberi celotno temo.
Za določitev datuma mediacije morata oba predhodno pristopiti. S tem so povezani stroški. Štekaš? Do sem sama dejstva. Kdor ne pristopi, je dolžan plačati stroške nasprotnega + stroške priprave tistega, ki vodi mediacijo.
Dejstva spet, kapiš? Nekako ni smiselno, da privoliš in s tem povzročiš neke stroške, potem pa brez sankcije odstopiš.
Kaj se pa zgodi, če sodišče skensla mediacijo na podlagi neresničnih podatkov pa ni nikjer zapisano, vsaj našel nisem.
Jaz sem imel s tem določene stroške.
Predenj označiš odvetniško pisarno za wannabe, si preberi kakšen zakon in potem nadaljuj z obsojanjem vseh po vrsti.
Še vse primere starša (ne z mano) je odvetniška pisarna izgubila. In teh je malo več kot za prste ene roke.
@fosil, hvala. Tak nasvet sem potreboval. Jutri uredim še to.
Imaš kompleksen pravni problem, v katerem druga stran očitno noče sodelovat in te preko odvetnika uspešno jebe v glavo in ti rabiš nasvet kaj naredit?
Obstaja samo en nasvet dobi si odvetnika ali pa pozabi na preživnino. V takšnem postopku kot laik nimaš za burek.
Kar se pa mediacije tiče, je blo pa že več kot enkrat jasno povedano. Za mediacijo potrebuješ SOGLASJE obeh strani in katera koli stran ga lahko kadarkoli umakne in prekine mediacijo. Za stroške, ki so ti nastali pa seveda lahko poskusiš z objavo na forumu, obstaja velika verjetnost da se boš svojemu staršu zasmilil z dna duše in ti bo denar nakazal skupaj s preživnino.
Gogyto ::
Preživnine se že dolgo ne ureja več na CSD. Za vse te zadeve je že ohoho časa pristojno sodišče. Oddelek za družinsko sodstvo.
http://www.itis.si/ODDELEK-ZA-DRUZINSKO...
Lokacija je tam nasproti Metalke na Ajdovščini...
http://www.itis.si/ODDELEK-ZA-DRUZINSKO...
Lokacija je tam nasproti Metalke na Ajdovščini...
A ne placa stroskov tisti, ki izgubi ? Ce da, je problem delno resen
V pravdi storške povezane z sodnim postopkom nosi stran ki izgubi. Vse druge stroške (recimo stroške propadle mediacije) lahko seveda poskušaš uveljavljat v pravdi ampak ni nujno, da ti jih priznajo. Seveda pa boš moral tako stroške postopka kot odvetnika zalagat dokler postopek ni končan.
Malo se še je zapletlo:
- šolam se v šoli za odrasle
- imam status dijaka, pravtako pa se lahko vpišem Zavod za zaposlovanje kot iskalec dela
- ne morem dobivati denarne pomoči kot brezposelna oseba od ZRSZ
- ker imam status dijaka naj bi bil po pravicah enak tistim, ki se izredno šolajo, le-ti pa imajo iste pravice kakor redno šolajoči
- potemtakem, sem upravičen tudi do štipendije
- štipendije ne morem zahtevati, ker ni urejena preživnina
- preživnine ne morem urejati, ker naj ne bi bili izpolnjeni pogoji za njo - naj bi bila zavrnjena zato, ker je sodišče obravnalo mojo šolanje (pogodbeno) kot da se lahko prijavim na borzo in od tam jemljem pomoč (brezposelni ), kar pa sicer ni mogoče.
Kaj se mi je svetovalo pa nočem tukaj še razkriti oz. pod pogojem, da se tema naredi neprijavljenim nevidna.
- šolam se v šoli za odrasle
- imam status dijaka, pravtako pa se lahko vpišem Zavod za zaposlovanje kot iskalec dela
- ne morem dobivati denarne pomoči kot brezposelna oseba od ZRSZ
- ker imam status dijaka naj bi bil po pravicah enak tistim, ki se izredno šolajo, le-ti pa imajo iste pravice kakor redno šolajoči
- potemtakem, sem upravičen tudi do štipendije
- štipendije ne morem zahtevati, ker ni urejena preživnina
- preživnine ne morem urejati, ker naj ne bi bili izpolnjeni pogoji za njo - naj bi bila zavrnjena zato, ker je sodišče obravnalo mojo šolanje (pogodbeno) kot da se lahko prijavim na borzo in od tam jemljem pomoč (brezposelni ), kar pa sicer ni mogoče.
Kaj se mi je svetovalo pa nočem tukaj še razkriti oz. pod pogojem, da se tema naredi neprijavljenim nevidna.
ROFL.
daj spravi se k odvetniku in nehaj težit, ker pol stvari ki si jih navedel nima ne repa ne glave.
Od Zavoda za zaposlovanje dobijo denarno nadomestilo samo tisti, ki so bili dejansko zaposleni in so brez svoje krivde ostali brez službe, pa še to samo par mesecev (glede na delovno dobo)
Kot sam razlagaš se kljub tvojemu šolanju vpišeš kot iskalec dela na zavod, kar je ugotovilo tudi sodišče, ki je presodilo, da nisi upravičen do preživnine.
In kot je meni znano šolanje v šoli za odrasle (večerna šola/izobraževanje odraslih) ni enako rednemu/izrednemu šolanju.
daj spravi se k odvetniku in nehaj težit, ker pol stvari ki si jih navedel nima ne repa ne glave.
Od Zavoda za zaposlovanje dobijo denarno nadomestilo samo tisti, ki so bili dejansko zaposleni in so brez svoje krivde ostali brez službe, pa še to samo par mesecev (glede na delovno dobo)
Kot sam razlagaš se kljub tvojemu šolanju vpišeš kot iskalec dela na zavod, kar je ugotovilo tudi sodišče, ki je presodilo, da nisi upravičen do preživnine.
In kot je meni znano šolanje v šoli za odrasle (večerna šola/izobraževanje odraslih) ni enako rednemu/izrednemu šolanju.
Točno tako, nima ne repa in glave. Tako je bilo vse skupaj tudi nam smešno, skupaj s pravnico. Get it?
ROFL.
V evidenco brezposelnih oseb se ne morete vpisati, če:
- imate status dijaka, vajenca, študenta ali
- ste udeleženec izobraževanja odraslih in ste mlajši od 26 let.
Če želite uveljavljati pravico do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti, se morate prijaviti v to evidenco.
Sodišče me je zgleda obravnavalo kot, da sem vpisan v to evidenco
/End of story.
Tudi moj zadnji komentar v tej temi
Če je bilo njej smešno si dobi drugega odvetnika ali pa vsaj premakni temo na http://www.pravniki.info/
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pravni nasvet glede sodne izvrzbe (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 56540 (50634) | Meizu |
» | Plačevanje preživnine (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 43300 (23938) | bambam20 |
» | Brezploačno pravno svetovanje ali kaj podobnega?Oddelek: Loža | 4696 (4181) | MadMicka |