» »

Življenje v tujini

Življenje v tujini

Map ::

Začel sem s srednjo šolo in že malo reazmišljam o mojem življenju, ki pravzaprav šele prihaja. Slovenija se mi zdi še premalo razvita, ne dobiš neke priložnosti, niti plača ni velika za stroške položnic, hrano in pijačo za cel mesec, davki itd., zato razmišljam o kaki bolj razviti državi z več možnosti za uspeh in mi je še najbolj všeč Nemčija.

Zdej pa me zanimajo vaše izkušnje, kako je življenje gor in vse tak na splošno. Se splača sploh it v tujino? Kak ste se sploh spravli v tujino? Kar pa mene najbolj odvrača od tega so pa prjatli, družina, vse je treba pustit pa it, pa se navadit na drugačn način življenja, govorit drug jezik, morš si gor najt ženo pa met otroke... Pa tut to mi je v Sloveniji všeč, da znamo včasih skup stopit, zdej naprimer ko je eurobasket se cela dvorana dere pa tut pred dvoranami je ful folka, tak se mi zdi, kot, da bi se vsi poznali. V večjih državah tega verjetno ni. Tut, če rabiš kako pomoč ni problema.

Zdej pa me zanima vaše mnenje o vsem tem. Gre jih pa vsako leto iz šole ene par v tujino za mesec dni. Hodijo v Nemčijo, na Češko pa verjetno še kam in upam, da pridem tam zraven pa, da vidim kako je.

Mavrik ::

Kje se šolaš, koliko si star?

A imaš opcijo za ERASMUS ali podobno plačano izmenjavo, kjer boš lahko zelo poceni in z malo dela probal življenje v tujini?
The truth is rarely pure and never simple.

MatVZ ::

Sem na podobnem kot ti s tem da mislim da z druzboslovjem v tujini nekih blaznih moznosti nimas. Mislim, da je ce te muci domotozje veliko boljsa izbira Avstrija. Glede sporta je pa v drugih drzavah podobno. predvsem na balkanu je vse skupaj se bolj noro. je pa res, da pac v sloveniji glede nogometne reprezentance take evforije ni ker pac niso tako kvalitetni. v nemciji pa je glede nogometa vecja in glede kosarke manjsa. Sam bom v prihodnosti ko dostudiram definitivno najprej poizkusil poiskati sluzbo v sloveniji ce ne zaradi drugega ze zaradi tega ker mi drzava financira izobrazevanje, Če pa res nebo druge moznosti pa definitivno tujine. Mislim pa, da ce si spodoben lahko dobis sluzbo v vsaki drzavi na vsakem podrocju

Map ::

Star sem 15, hodim v Velenje na strojno šolo. Bom pogledal malo za ERASMUS.

MatVZ; koliko si pa ti star in kam hodiš? Z družboslovjem verjetno res nimaš nekih možnosti, ampak nikjer ne piše, da ko končaš to šolo, ne smeš it še na katero drugo, tako, da bi imel v tujini več možnosti.

MatVZ ::

Gimnazija, 3 letnik, namen študirati matematiko oz. fiziko. Glede cen in pijač pa so v drzavah kjer so visje place tudi visje cene. Ko sem bil v švici me je skoraj na rit vrglo ko sem videl da stane v supermarketu 0.5L Nestea 4franke kar je prb. 3.5e. Davki so tudi kolikor je meni znano v razvitejsih drzavah visji kot pri nas...

Map ::

V Nemčiji vem, da kolikor sem bil gor, to je 4 ali 5krat, se mi niti ni zdelo tako drago. Majo pa davek na cerkev oz. nekaj podobnega, če hočejo v cerkev hodit morajo plačevat davek, če ga ne plačuje v cerkev ne smejo. Je pa hišo gor zgradit drago in pravjo, da kdor ma hišo je že zelo bogat in jih je večina v najemu. Če te veseli anglešči lahko greš pa angleščino učit v tujino. Če bi prej živel nekaj časa gor, da dobiš malo izkušenj bi te po moje povsod vzeli, sploh če si dober in imaš izkušnje, prakso, ne pa samo teorijo iz učbenika.

A pozna kdo kaka tekmovanja podobna Siemensovemu? Če si dijak ali študent, dobiš njihov modelirnik in licenco brezplačno, narediš nek model in jim pošlješ sliko, sodniki nato ocenijo izdelek in če zmagaš, je tvoja slika in ime na njihovi strani pa neko nagrado verjetno dobiš. Je pa to vsak mesec. Če še kdo pozna kaj podobnega naj pove, ker s tem imaš v kakih večjih podjetjih verjetno takoj večje možnosti za službo ali napredovanje. Lahko je pa tekmovanje v kakih modelirnikih ali v autocadu.

wolf123 ::

@ sploh če si dober in imaš izkušnje, prakso, ne pa samo teorijo iz učbenika

Podpis pod tole!

Isotropic ::

Če še kdo pozna kaj podobnega naj pove, ker s tem imaš v kakih večjih podjetjih verjetno takoj večje možnosti za službo ali napredovanje. Lahko je pa tekmovanje v kakih modelirnikih ali v autocadu.

mah niti ne. skodi sicer ne, se pa modelirnika hitro naucis tisto, kar rabis.
ce ze, si raje poglej mastercam.

Zgodovina sprememb…

Ganon ::

Map je izjavil:

niti plača ni velika za stroške položnic, hrano in pijačo za cel mesec, davki


Tukaj sem nehal brat. No ja, vidim da si star šele 15 let. Razumljivo.

DOOM_er ::

, ker s tem imaš v kakih večjih podjetjih verjetno takoj večje možnosti za službo ali napredovanje


Izogibaj se velikih podjetij. Imaš polno neki ljudi, ki ti z nedelom zbijajo moralo, oziroma se najde par veleumnih posameznikov, ki ti solijo pamet. Manjša podjetja so po mojih izkušnjah precej boljša za delo. V večjih podjetih je pa tudi z napredovanjem, če imaš nesposobne šefe, bolj slaba. Sicer si pa star 15 let. Najprej naredi šolo in se nekaj pametnega nauči, ko boš pa še začel plačevati za položnice in hrano sam, potem boš pa videl a se ti splača ali ne iti v tujino. Do takrat pa ne požiraj vsega kar pravijo starši in kar slišiš pri dnevniku.
Robots will steal your job. But that's OK

Vice ::

Map je izjavil:

Star sem 15, hodim v Velenje na strojno šolo. Bom pogledal malo za ERASMUS.

MatVZ; koliko si pa ti star in kam hodiš? Z družboslovjem verjetno res nimaš nekih možnosti, ampak nikjer ne piše, da ko končaš to šolo, ne smeš it še na katero drugo, tako, da bi imel v tujini več možnosti.


No ja sej tudi ti s strojno nimaš nekih možnosti. V Nemčiji je vsak 2 bosanc strojnik, teh je tam malo morje in ti v miže naredijo vrtnico iz žlice, če je potrebno. Kot navaden strojnik nekega raja v tujini ne boš videl. Lahko ti bo celo slabše kot tukaj, ker povprečnih storitev je na trgu malo morje.
Tvoja prednost je lahko, da se specializiraš na svojem področju za določeno stvar in postaneš "iskana roba". Potem pa je vse odvisno od tvojih sposobnostih in iznajdljivosti.

harmony ::

Ganon je izjavil:

Map je izjavil:

niti plača ni velika za stroške položnic, hrano in pijačo za cel mesec, davki


Tukaj sem nehal brat. No ja, vidim da si star šele 15 let. Razumljivo.


Ocitno si videl, da je lahko 15 letnik vcasih pametnejsi od odrasle osebe.

In to da en 15 letnik razmislja o svoji prihodnosti je vec kot pohvalno.

Ce bi bilo stanje v nasi drzavi odlicno, do takega razmisljanja najverjetneje ne bi prislo. Oziroma tudi ce bi prislo bi razlogi za odhod v tujino bili mogoce zaradi zelje po spremembi okolja, ne pa zaradi hrane in na splosno zivljenja skozi mesec.

Map ::

Ganon je izjavil:

Map je izjavil:

niti plača ni velika za stroške položnic, hrano in pijačo za cel mesec, davki


Tukaj sem nehal brat. No ja, vidim da si star šele 15 let. Razumljivo.


Res ne vem, zakaj bi tu nehal brat. Okoli 50.000 ljudi se preživlja z minimalno plačo, verjemi, da jim ni lahko. Pa so tu še tisti neplačani, recimo primer Vegrad, še danes niso dobili kar bi morali. Tisti na visokih položajih pa samo v žepe filajo.

In davki. DDV, davek na nepremičnine, davek na dobiček... Pomisli na tiste z minimalcem, kako bodo vse to plačali? Pa na velika podjetja, recimo Gorenje. Zadolženi se nekajkrat več kot je Gorenje sploh vredno in poleg vseh ostalih stroškov naj plačajo še davek na nepremičnine, kot vemo pa imajo ogromno nepremičnin in zemlje. Pa kaka manjša podjetja, ki komaj shajajo iz meseca v mesec naj še plačajo davek na dobiček, da bodo delali za nič, najbolje.

Matija82 ::

Dobro sej kul, da se razmišlja ampak vidi se, da si še mlad in malo zaletav/idealističen.

Vice ti je dal dober nasvet.

Map ::

Saj to sem mislim, da se nekje bolj specializiram. Začel sem razmišljati še nekaj drugega, in sicer, da si odprem s.p. in izdelujem kake stvari ali kaj podobnega.

wolf123 ::

Ni problem izdelovati, problem je prodati.

GGGGG ::

Vzemi si čas in pojdi parkrat za kak mesec ali dva v tujino. Boš iz prve roke videl, kako je tam.

Hint: če si sposoben se da v tujini in pri nas lepo živeti. Če nisi je pa povsod težko.

Matija82 ::

Najprej najdi nekaj kar te veseli in čimer si pripravljen posvetiti ogromno prostega časa. Nauči se tekoče govoriti tuje jezike.

Neki sanjat o s.p-jih in tujini je žal đabe.

Še enkrat citiram pomembne izjave predhodnikov.

"Najprej naredi šolo in se nekaj pametnega nauči, ko boš pa še začel plačevati za položnice in hrano sam, potem boš pa videl a se ti splača ali ne iti v tujino. Do takrat pa ne požiraj vsega kar pravijo starši in kar slišiš pri dnevniku."

"Kot navaden strojnik nekega raja v tujini ne boš videl. Lahko ti bo celo slabše kot tukaj, ker povprečnih storitev je na trgu malo morje"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Matija82 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Po največjem izpadu plačilnega sistem Visa se stanje normalizira (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
8222720 (18774) Furbo

Vpis za status (višja šola, izredno)

Oddelek: Šola
102277 (2192) harmony
»

Večja količina denarja na računu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6617225 (14417) stb
»

Slaba banka - študentsko delo

Oddelek: Loža
418164 (6191) Kenpachi
»

800 € za plačo programerja začetnika (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
519115209 (86924) Mufasa

Več podobnih tem