» »

Malo googlanja, pa imaš policijo pred vrati

Malo googlanja, pa imaš policijo pred vrati

Slo-Tech - Edward Snowden je včeraj popoldne dobil politično zatočišče v Rusiji, ter kmalu potem tudi zapustil moskovsko letališče Šerementejevo. Govori se, da namerava še kar nekaj časa ostati v državi. Tekom bivanja v tranzitni coni naj bi se učil ruščine, prebral pa naj bi tudi Zločin in kazen, ki ga je dobil od svojega ruskega odvetnika.

Eden izmed pogojev za pridobitev azila, tako Putin, naj bi bila njegova zaveza, da bo prenehal z nadaljnjimi razkritji. To naj bi bilo načeloma dogovorjeno že minuli teden. Čeprav je večino svojih dokumentov medijem izročil že v Hong Kongu, se je vseeno predvidevalo, da bo prišlo še to kakega novega odkritja informacij. In to se je tudi zgodilo.

Britanski The Guardian je v sredo objavil podrobnosti programa XKeyscore, ki naj bi ga upravljala NSA skupaj s pomočjo sestrskih služb v Avstraliji in na Novi Zelandiji. V grobem gre za neke vrste spletni iskalnik, a ne po javnem internetu, temveč po zasebni korespondenci celotnega sveta. Viri podatkov naj bi bili prisluhi NSA na mednarodnih optičnih vozliščih ter telekomunikacijskih satelitih. Kaj vse se shranjuje? Vse telefonske klice, vso spletno pošto, ves spletni klepet, vso spletno zgodovino. Ker je tega seveda ogromno, naj bi sistem, ki sestoji iz več 100 strežnikov širom oble, vzdrževal zgolj petdnevni posnetek tekočih podatkov in hranil 30 dni metapodatke. NSA, naj še tako gradi podatkovne centre, prostora za vso svetovno komunikacijo trenutno še nima (diski vendarle niso tako poceni). A nič ne de. Moč XKeyscora ni v zbiranju podatkov, ampak prav v iskanju. Možno se je spustiti na nivo posamezne tarče - njenega email naslova, telefonske številke, IP naslova - ali pa "ribariti" bolj na široko, s poizvedbami za "nemško komunikacijo iz Irana", za "vsemi osebami, ki uporabljajo šifrirane povezave med to in ono državo" ali za "vsemi pogovori o izdelavi bomb". Dostop do tega naj bi imel praktično vsak analitik NSA in to brez sodne avtorizacije.

Prosojnice, ki jih je objavil The Guardian, govorijo o "800 odkritih teroristih samo do leta 2008". Kdo so in kje jih imajo zaprte, žal ne piše. Si pa lahko predstavljamo, da so za njihovo odkritje morali aktivno brskati po zasebnih podatkih tisočih ljudi. Tako pač je, ko se greš ribiške ekspedicije s širokimi poizvedbami.

In kako to izgleda v praksi? Michele Catalano, ameriška freelance novinarka, je včeraj objavila svojo zgodbo. Pred dnevi je njen dom, medtem ko je bila v službi, obiskala šesterica FBI-jevih agentov iz skupne delovne skupine za pregon terorizma, v kateri sedijo predstavniki vseh pomembnejših zveznih agencij v okviru ameriškega Ministrstva za domovinsko varnost. Bili so v civilu, brez naloga, zgolj na zbiranju obvestil. Oglasili so se, ker je novinarka v minulem mesecu po Googlu brskala za ekonom lonci (za kuhanje kvinoje natančneje), njen mož za nahrbtnikom, sin pa je s pozornostjo prečesaval novičarske strani z informacijami o bostonskih bombaših. Ta kombinacija ključnih besed je FBI vodila do suma, da morda pripravljajo improvizirano bombo iz ekonom lonca, ravno táko, kot sta jo uporabila omenjena bostonska brata. Policisti so na kratko zaslišali njenega soproga, ki je bil ravno takrat doma ter se na hitro razgledali po hiši. Po slabi uri so doumeli, da iz te moke ne bo kruha ter se poslovili z besedami, da na teden opravijo "približno 100 takih ogledov", pri čemer se v 99% primerov izkaže, da gre za "lažni alarm", 1% primerov pa naj bi dejansko vodil do nečesa plodnega, beri vsaj kakih drog ali orožja.

Gre seveda za smešno nizek procent, daleč prenizek, da bi bilo mogoče govoriti o kakršnikoli sorazmernosti posega v zasebnost. Od dogodka dalje Catalanova ne sprejema intervjujev, tako da marsikatero vprašanje ostaja odprto, a če navedeno drži in so do nje res prišli zgolj na podlagi iskalne zgodovine (ki gre preko https, tako da je najbrž morala priti kar od Googla), imamo resen problem.

Šef NSA, general Keith Alexander, je v včerajšnjem nagovoru na konferenci Black Hat zbrano hekersko srenjo skušal prepričati prav v obratno - da kavtele so, in da se nedolžni nimajo česa bati. Ni bil ravno uspešen.

Dodatek: policija se brani, da so prišli na podlagi prijave s strani moževih sodelavcev, ne (izključno?) njene spletne zgodovine. Več podrobnosti, ko bodo.

89 komentarjev

«
1
2

ThinMan ::

Zato ne zapuma svojih mailov stricu googlu.

Naivno verjamem, da so moji lastni strežniki malce bolj varni.
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

alexa-lol ::

HTTPS my ass
https://www.google.si/#output=search&sc...ekonom+lonc&oq=ekonom+lonc&gs_l=hp.3..0j0i22i30j0i22i10i30l2j0i22i30j0i22i10i30j0i22i30l4.2137.4561.1.5086.11.10.0.1.1.0.133.960.7j3.10.0....0...1c.1.23.hp..0.11.971.0acB3azQWZc&psj=1&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.50165853%2Cd.bGE%2Cpv.xjs.s.en_US.seW1cfrvSKg.O&fp=9cb0e913057e2d6d&biw=1920&bih=979

ahac ::

.... potem se je pa izkazal, da jih je prijavila firma, kjer je delal njen mož (ker je googlal na službenem PCju) in ne NSA ali Google.

http://techcrunch.com/2013/08/01/employ...

Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

Goran's Blog ::

ahac je izjavil:

.... potem se je pa izkazal, da jih je prijavila firma, kjer je delal njen mož (ker je googlal na službenem PCju) in ne NSA ali Google.

http://techcrunch.com/2013/08/01/employ...



Lol! Je potrebno poskusit pri nas, kakšne take fore z Janši, Jankoviči itd... D:

Nummy ::

Si kdo upa pri nas take search querry-je dat na google? :)

trololo2 ::

A ni tako da delodajalec ne sme spremljati vsebine prometa zaposlenih? USA zakonodaja je drugačna zgleda?

Rias Gremory ::

Prosojnice, ki jih je objavil Guardian, govorijo o "800 odkritih teroristih samo do leta 2008". Kdo so in kje jih imajo zaprte, žal ne piše.


3m pod zemljo ali pa v morju.

Wiki stran o XKeyscoru za lene: X-Keyscore @ Wikipedia

Btw FOSS alternativa za Skype (pre-alpha): http://www.reddit.com/r/projecttox/
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

T-h-o-r ::

glory, glory https
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

CyberDuck ::

Kaj ima veze HTTPS, če ti query stringe pošlješ preko GET zahtevka? NSA je dovolj parameter za iskanje v GET stringu...

Blisk ::

Tudi to sem že nekajkrat rekel, da prev erjaj vse kaj počneš na google, yahoo, itd. In da je bilo oblačništvo narejeno ravno zato, da lažje preverjajo vaše in naše podatke.
Zato mislim, da bi morali vsi v protest temu, vsak dan nekajkrat na dan napisati besede bomba in še več teh besed v povezavi s tem, da se jim čim prej zafilajo njihovi diski.
Svinjarija je kaj počnejo in kako, sami so naredili teroriste in zdaj na podlagi tega terorizirajo cel svet.

CyberDuck ::

Jaz že iščem novo mail storitev (malce sem gledal Ruski yandex. Pozna kdo?). Datoteke in slike gredo na Ubuntu.One še OS zamenjam in telefon z ubuntu OS pa bo :) To kar počnejo gre res čez vse meje dobrega okusa! Vem, nimam se kaj bati, to vsak reče. SAmo, alo, poseg v tvojo zasebnost, povsod karkoli napišeš nekdo vidi? No go! Tudi jaz bi imel te podatke, če se že gremo!

AndrejO ::

trololo2 je izjavil:

A ni tako da delodajalec ne sme spremljati vsebine prometa zaposlenih? USA zakonodaja je drugačna zgleda?

Popolnoma in že v osnovi drugačna.

Osnovna premisa držav, ki so parafirale EKČP (ECHR) je ta, da je pravica do zasebnosti ena izmed človekovih pravic ne glede na to kdo jo komu krši. V ZDA se priznava pravico do zasebnosti napram državi, v civilnih odnosih, pa se jo v večini držav prepušča pogodbenim določilom, ki jo lahko popolnoma izničijo, tam pa, kjer to ni izrecno dogovorjeno pa se posamično od primera do primera na sodišču ugotavlja, če je imela domnevno prizadeta oseba utemeljeno pričakovanje zasebnosti ali ne.

techfreak :) ::

CyberDuck je izjavil:

Kaj ima veze HTTPS, če ti query stringe pošlješ preko GET zahtevka? NSA je dovolj parameter za iskanje v GET stringu...

Saj se zavedas da je HTTP(S) nad SSL/TLSjem, a ne? Karkoli se posilja preko HTTPS je sifrirano, vkljucno z GET parametri.

CyberDuck ::

Že že, samo webserver logi pa lahko logirajo vse te zadeve...

Hayabusa ::

Ne google/bing/yahoo alternative, samo uporabljati jih je potrebno začeti:
https://duckduckgo.com
https://startpage.com/eng/
http://www.yandex.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

OttoParts ::

"...diski vendarle niso tako poceni..."

Saj ni važno (za NSA) koliko stanejo diski, ker imajo verjetno tako ali tako dostop do diskov ISP-jev, telekomov, Googlov, Yahoojev itd. in (meta)podatkov na njih.
ISP-ji in telekomi morajo (po v zadnjih letih sprejetih direktivah) tudi skrbeti za retencijo določenih podatkov, kar dodatno manjša potrebo NSA po lastnih diskih. Zaradi tega lahko verjetno tudi pričakujemo, da se bo v bližnji prihodnosti, z novimi direktivami velecenjene EU komisije, precej razširil obseg podatkov, ki morajo biti shranjeni in se bo tudi podaljšala doba hranjenja podatkov.

Kaj se ni pred leti pojavil predlog, da bi bilo potrebno uzakoniti retencijo iskalnih nizov v brskalnikih?

k4vz0024 ::

Ko gre za prave informacije, je cena diska nepomembna.

BlueKnight ::

Pa zakaj potem preganjajo Snowdena, saj če so nedolžni se nimajo kaj bati.
Assumption is the mother of all fuckups!
"Under Siege 2:Dark Territory"

brodul ::

Pretending to be a mature adult is so exhausting.

Hayabusa ::

Tale možakar je bolj dragocen kot vsak predsednik.

JanK ::

CyberDuck je izjavil:

Jaz že iščem novo mail storitev (malce sem gledal Ruski yandex. Pozna kdo?). Datoteke in slike gredo na Ubuntu.One še OS zamenjam in telefon z ubuntu OS pa bo :) To kar počnejo gre res čez vse meje dobrega okusa! Vem, nimam se kaj bati, to vsak reče. SAmo, alo, poseg v tvojo zasebnost, povsod karkoli napišeš nekdo vidi? No go! Tudi jaz bi imel te podatke, če se že gremo!


Ubuntu? Se salis? https://www.fsf.org/blogs/rms/ubuntu-sp...

But not always. Ubuntu, a widely used and influential GNU/Linux distribution, has installed surveillance code. When the user searches her own local files for a string using the Ubuntu desktop, Ubuntu sends that string to one of Canonical's servers. (Canonical is the company that develops Ubuntu.)

This is just like the first surveillance practice I learned about in Windows. My late friend Fravia told me that when he searched for a string in the files of his Windows system, it sent a packet to some server, which was detected by his firewall. Given that first example I paid attention and learned about the propensity of "reputable" proprietary software to be malware. Perhaps it is no coincidence that Ubuntu sends the same information.

Ubuntu uses the information about searches to show the user ads to buy various things from Amazon. Amazon commits many wrongs (see http://stallman.org/amazon.html); by promoting Amazon, Canonical contributes to them. However, the ads are not the core of the problem. The main issue is the spying. Canonical says it does not tell Amazon who searched for what. However, it is just as bad for Canonical to collect your personal information as it would have been for Amazon to collect it.
"Think about how stupid the average person is,
then realize that 50% are stupider than that"
-George Carlin

MajorM ::

Cause of Death / Spending ration



Pri takih grafih se človek malce zamisli. Kako lahko še verjamemo, da je namen teh prisluškovanj, varovanje pred terorizmom?

Vir: Članek

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

CyberDuck ::

JanK je izjavil:

CyberDuck je izjavil:

Jaz že iščem novo mail storitev (malce sem gledal Ruski yandex. Pozna kdo?). Datoteke in slike gredo na Ubuntu.One še OS zamenjam in telefon z ubuntu OS pa bo :) To kar počnejo gre res čez vse meje dobrega okusa! Vem, nimam se kaj bati, to vsak reče. SAmo, alo, poseg v tvojo zasebnost, povsod karkoli napišeš nekdo vidi? No go! Tudi jaz bi imel te podatke, če se že gremo!


Ubuntu? Se salis? https://www.fsf.org/blogs/rms/ubuntu-sp...

But not always. Ubuntu, a widely used and influential GNU/Linux distribution, has installed surveillance code. When the user searches her own local files for a string using the Ubuntu desktop, Ubuntu sends that string to one of Canonical's servers. (Canonical is the company that develops Ubuntu.)

This is just like the first surveillance practice I learned about in Windows. My late friend Fravia told me that when he searched for a string in the files of his Windows system, it sent a packet to some server, which was detected by his firewall. Given that first example I paid attention and learned about the propensity of "reputable" proprietary software to be malware. Perhaps it is no coincidence that Ubuntu sends the same information.

Ubuntu uses the information about searches to show the user ads to buy various things from Amazon. Amazon commits many wrongs (see http://stallman.org/amazon.html); by promoting Amazon, Canonical contributes to them. However, the ads are not the core of the problem. The main issue is the spying. Canonical says it does not tell Amazon who searched for what. However, it is just as bad for Canonical to collect your personal information as it would have been for Amazon to collect it.


Kolikor vem to lahko onemogočiš. In kolikor vem pošilja samo za iskanje in nič osebnih podatkov ipd.

b3D_950 ::

@JanK: tisto so smart scopi in jih lahko izklopiš. Server verzija teh zadev nima.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: b3D_950 ()

kuglvinkl ::

OttoParts je izjavil:

"...diski vendarle niso tako poceni..."

Saj ni važno (za NSA) koliko stanejo diski, ker imajo verjetno tako ali tako dostop do diskov ISP-jev, telekomov, Googlov, Yahoojev itd. in (meta)podatkov na njih.
ISP-ji in telekomi morajo (po v zadnjih letih sprejetih direktivah) tudi skrbeti za retencijo določenih podatkov, kar dodatno manjša potrebo NSA po lastnih diskih. Zaradi tega lahko verjetno tudi pričakujemo, da se bo v bližnji prihodnosti, z novimi direktivami velecenjene EU komisije, precej razširil obseg podatkov, ki morajo biti shranjeni in se bo tudi podaljšala doba hranjenja podatkov.

Kaj se ni pred leti pojavil predlog, da bi bilo potrebno uzakoniti retencijo iskalnih nizov v brskalnikih?


Mandi je namigoval na argument naše policije, ko je "argumentirala", zakaj smo v prvem šusu izbrali 24 mesečnohrambo prometnih podatkov v DR.
Your focus determines your reallity

Afo ::

MajorM je izjavil:

 Cause  of Death / Spending ration

Cause of Death / Spending ration



Pri takih grafih se človek malce zamisli. Kako lahko še verjamemo, da je namen teh prisluškovanj, varovanje pred terorizmom?

Vir: Članek


Haha- to res vse pojasni.
Bolje biti mlad in neumen, kot samo neumen!

Oberyn ::

Blisk je izjavil:

Zato mislim, da bi morali vsi v protest temu, vsak dan nekajkrat na dan napisati besede bomba in še več teh besed v povezavi s tem, da se jim čim prej zafilajo njihovi diski.

To nima smisla. Njihove diske plačujejo davkoplačevalci. Če se torej postaviš v vlogo državljana, katerega vlada to počne, te diske plačuješ sam. In ko se bodo zapolnili, bodo enostavno nabavili več diskov, ki jih itak ti plačaš. Torej polniš svoje lastne diske. Njim je vseeno, ker ne trošijo svojega denarja, ampak tvojega. Država nima svojega denarja, ampak upravlja tvojega.

Poleg tega, kar sem že enkrat v drugi temi povedal, je tako ravnanje po moje lahko zlahka kvalificirano kot napad na informacijski sistem in te lahko zaradi tega, če se jim zljubi, spravijo na hladno.

Ena redkih rešitev tu je, da se izključiš iz sistema davkov, če je to možno in kolikor je možno. To je pravzaprav edina točka, ki jih lahko zaboli. Žalost je, da davki služijo tudi drugim namenom. No vsaj včasih je tako bilo, niti ne vem več, kaj naj si tu mislim.

techfreak :) ::

Hayabusa je izjavil:

Ne google/bing/yahoo alternative, samo uporabljati jih je potrebno začeti:
https://duckduckgo.com
https://startpage.com/eng/
http://www.yandex.com

Duckduckgo je kul, imam ga nastavljenega kot privzeti brskalnik ze vec kot 1 mesec. Skoda da se vseeno vecino iskanj opravim preko Googla, ker mi dejansko ponudi relevantne, DDG pa preveckrat faila.

Glugy ::

ahac je izjavil:

.... potem se je pa izkazal, da jih je prijavila firma, kjer je delal njen mož (ker je googlal na službenem PCju) in ne NSA ali Google.

http://techcrunch.com/2013/08/01/employ...




Ne verjamem zato ker ni razkrito ime lažnega prijavitelja. Bolj mi deluje kot obupan poskus preložitve krivde na druge. Sej je jasno da bi ZDA zdele vse naredile da bi se oprale slabega imena. In pri tem res mislim vse.

Rias Gremory ::

Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Rias Gremory ::

Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

OttoParts ::

kuglvinkl je izjavil:

OttoParts je izjavil:

"...diski vendarle niso tako poceni..."

Saj ni važno (za NSA) koliko stanejo diski, ker imajo verjetno tako ali tako dostop do diskov ISP-jev, telekomov, Googlov, Yahoojev itd. in (meta)podatkov na njih.
ISP-ji in telekomi morajo (po v zadnjih letih sprejetih direktivah) tudi skrbeti za retencijo določenih podatkov, kar dodatno manjša potrebo NSA po lastnih diskih. Zaradi tega lahko verjetno tudi pričakujemo, da se bo v bližnji prihodnosti, z novimi direktivami velecenjene EU komisije, precej razširil obseg podatkov, ki morajo biti shranjeni in se bo tudi podaljšala doba hranjenja podatkov.

Kaj se ni pred leti pojavil predlog, da bi bilo potrebno uzakoniti retencijo iskalnih nizov v brskalnikih?


Mandi je namigoval na argument naše policije, ko je "argumentirala", zakaj smo v prvem šusu izbrali 24 mesečnohrambo prometnih podatkov v DR.

Torej bolj kot se bodo diski cenili, dlje bi morali biti podatki hranjeni. :))

kuglvinkl ::

Ja, še sreča za poplave na Tajskem.
Your focus determines your reallity

Blisk ::

CyberDuck je izjavil:

Jaz že iščem novo mail storitev (malce sem gledal Ruski yandex. Pozna kdo?). Datoteke in slike gredo na Ubuntu.One še OS zamenjam in telefon z ubuntu OS pa bo :) To kar počnejo gre res čez vse meje dobrega okusa! Vem, nimam se kaj bati, to vsak reče. SAmo, alo, poseg v tvojo zasebnost, povsod karkoli napišeš nekdo vidi? No go! Tudi jaz bi imel te podatke, če se že gremo!


Saj ni problem to kaj nas večina počne, ker ne počnemo itak nič takega extremnega.
Problem je, da nas profilirajo in analizirajo in potem točno vedo, kako manipulirat z nami, zadeve so precej bolj kompleksne od pranja možganov, do ustvarjanja javnega mnenja do podzavestnega podtikanja tega, kako se kdo odloča....

Oberyn je izjavil:

Blisk je izjavil:

Zato mislim, da bi morali vsi v protest temu, vsak dan nekajkrat na dan napisati besede bomba in še več teh besed v povezavi s tem, da se jim čim prej zafilajo njihovi diski.

To nima smisla. Njihove diske plačujejo davkoplačevalci. Če se torej postaviš v vlogo državljana, katerega vlada to počne, te diske plačuješ sam. In ko se bodo zapolnili, bodo enostavno nabavili več diskov, ki jih itak ti plačaš. Torej polniš svoje lastne diske. Njim je vseeno, ker ne trošijo svojega denarja, ampak tvojega. Država nima svojega denarja, ampak upravlja tvojega.

Poleg tega, kar sem že enkrat v drugi temi povedal, je tako ravnanje po moje lahko zlahka kvalificirano kot napad na informacijski sistem in te lahko zaradi tega, če se jim zljubi, spravijo na hladno.

Ena redkih rešitev tu je, da se izključiš iz sistema davkov, če je to možno in kolikor je možno. To je pravzaprav edina točka, ki jih lahko zaboli. Žalost je, da davki služijo tudi drugim namenom. No vsaj včasih je tako bilo, niti ne vem več, kaj naj si tu mislim.


ne ne ne, ne gre to tako ensotavno. Saj imajo tudi oni omejen buđet. Se pravi nimajo neomejenih sredstev in če se raja odloči zafilat diske jih zafila v eni uri on kaj bodo potem shranjevali? Toliko diskov pač ne morejo dokupiti!
Spravijo na hladno miljone ljudi? malo bolj težko!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blisk ()

Okapi ::

moskovsko letališče Šerementejevo.
Šeremetjevo.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

mk818764 ::

Kdo pa vam garantira da ta Yandex in podobni ne zbirajo enako podatkov kot google in yahoo?

Rias Gremory ::

Noben. AFAIK.

Sem pa za Yandex dost prepričan, da nimajo američani nič prstov vmes, ker je to ruski searh engine (Yandex @ Wikipedia ). Kar seveda ne pomeni, da rusi ne zbirajo podatkov.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Zgodovina sprememb…

Oberyn ::

Blisk je izjavil:

Saj imajo tudi oni omejen buđet. Se pravi nimajo neomejenih sredstev in če se raja odloči zafilat diske jih zafila v eni uri on kaj bodo potem shranjevali? Toliko diskov pač ne morejo dokupiti!
Spravijo na hladno miljone ljudi? malo bolj težko!

Bral sem več forumov, kjer so ljudje debatirali o novem skladišču podatkov, ki ga gradijo v državi Utah. Zaključki so bili, približno, da je tam možno shraniti vso komunikacijo američanov, vključno z vsemi telefonskimi pogovori (zvočni zapisi!) - za naslednjih 100 let. Torej kompletno vsebino (ne samo metapodatke!) vse medsebojne komunikacije, ki jo producira četrt milijarde američanov 100 let. In to v enem samem skladišču. Tako da se lahko raja odloči karkoli, pa to nima ene bistvene teže.

In ne, ne mislim, da imajo taki projekti omejen proračun. Njihov proračun je tak, da je možno izpolniti namen. Če bo potrebno več diskov, se bo proračun povečal. Proračun takih organizacij je povsem izven nadzora davkoplačevalcev. Razen tega so taka skladišča pravzaprav poceni. Cena izgradnje in vzdrževanja je kapljica v morju recimo ameriškega proračuna. Draga je tu programska oprema, ki tako skladišče osmisli. Ta pa itak mora biti, ne glede na to, ali je diskov n ali 2n.

Rias Gremory ::

Bral sem več forumov, kjer so ljudje debatirali o novem skladišču podatkov, ki ga gradijo v državi Utah. Zaključki so bili, približno, da je tam možno shraniti vso komunikacijo američanov, vključno z vsemi telefonskimi pogovori (zvočni zapisi!) - za naslednjih 100 let.

Vso komunikacijo? Z vsemi tel. pogovori? Za 100 let bodo to hranili (če sem američan in pokličem xy osebo bo ta klic nekje shranjen do 2113)?

Prosim povezavo.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

BorutK-73 ::

MajorM je izjavil:

 Cause  of Death / Spending ration

Cause of Death / Spending ration



Pri takih grafih se človek malce zamisli. Kako lahko še verjamemo, da je namen teh prisluškovanj, varovanje pred terorizmom?

Vir: Članek


Žalostno je kam je USofA prišla. Če bi dali 10% denarja ki je namenjen "boju proti terorizmu" za ozdravitev raka, bi že verjetno imeli zdravilo.

b3D_950 ::

Rias Gremory je izjavil:

Bral sem več forumov, kjer so ljudje debatirali o novem skladišču podatkov, ki ga gradijo v državi Utah. Zaključki so bili, približno, da je tam možno shraniti vso komunikacijo američanov, vključno z vsemi telefonskimi pogovori (zvočni zapisi!) - za naslednjih 100 let.

Vso komunikacijo? Z vsemi tel. pogovori? Za 100 let bodo to hranili (če sem američan in pokličem xy osebo bo ta klic nekje shranjen do 2113)?

Prosim povezavo.


Teh. je možno, ker je bandwidth za voip/GSM zelo ozek in že po defaultu ne zavzemajo veliko bitov. Če pa delajo voice-to-text pa sploh...
http://www.schneier.com/blog/archives/2...

Rias Gremory ::

Hvala za link.

The NSA says the Utah Data Center is a facility for the intelligence community that will have a major focus on cyber security. The agency will neither confirm nor deny specifics. Some published reports suggest it could hold 5 zettabytes of data.

Vir: http://www.foxnews.com/tech/2013/04/12/...

Kar veliko IMHO. Ima kdo kakšno dobro primerjavo? Npr. kok prometa ima slo-tech na leto?
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

LitralSM ::

techfreak :) je izjavil:

Hayabusa je izjavil:

Ne google/bing/yahoo alternative, samo uporabljati jih je potrebno začeti:
https://duckduckgo.com
https://startpage.com/eng/
http://www.yandex.com

Duckduckgo je kul, imam ga nastavljenega kot privzeti brskalnik ze vec kot 1 mesec. Skoda da se vseeno vecino iskanj opravim preko Googla, ker mi dejansko ponudi relevantne, DDG pa preveckrat faila.

Se ena dobra lastnost je ta, da te ti iskalniki ne omejijo na dolocen krog informacij glede na prejsnja iskanja oz. Te ne bi smeli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: LitralSM ()

techfreak :) ::

Rias Gremory je izjavil:

Hvala za link.

The NSA says the Utah Data Center is a facility for the intelligence community that will have a major focus on cyber security. The agency will neither confirm nor deny specifics. Some published reports suggest it could hold 5 zettabytes of data.

Vir: http://www.foxnews.com/tech/2013/04/12/...

Kar veliko IMHO. Ima kdo kakšno dobro primerjavo? Npr. kok prometa ima slo-tech na leto?

Resno? Fox News citiras? Drugace pa tu si lahko preberes zakaj 5 ZB ni mozno: http://www.reddit.com/r/restorethefourt...

LitralSM je izjavil:

Se ena dobra lastnost je ta, da te ti iskalniki ne omejijo na dolocen krog informacij glede na prejsnja iskanja oz. Te ne bi smeli.

Tudi brez tega, ce recimo uporabi nek nakljucen proxy ter brskalnik brez kakrsnih koli kukijev, ima Google bolj relevatne rezultate. DDG ima problem da se zanasa tudi na druge iskalnike, ne samo Google in tako kvari rezultate.

Zgodovina sprememb…

Rias Gremory ::

Resno? Fox News citiras?

Oprosti, ker nisem razgledan.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

kuglvinkl ::

Pa bod in nehej citirat Fox. To je 100x manj kredibilno kot bi citiral Lady. Objektivni so tolk kot mnenje alkoholika, da ni alkoholik.

Loh pa vprašaš, kaj moraš brat, da boš razgledan.
Your focus determines your reallity

black ice ::

kuglvinkl, na plano z linki. Prosim. :)

Rias Gremory ::

@kuglvinkl
Kaj predlagaš, da berem(o)?
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

vorantz ::

Najboljše je it direkt k teroristom za search engine
http://halalgoogling.com/
>:D

Če oni pošiljajo muriki stuff pol pa res ne vem

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vorantz ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nemški informacijski pooblaščenec pregledal BND, slovenski še vedno nič

Oddelek: Novice / NWO
228495 (6532) Ribič
»

Xkeyscore kot zasebni Google za NSA

Oddelek: Novice / NWO
3421510 (18645) WarpedGone
»

Malo googlanja, pa imaš policijo pred vrati (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
8933103 (27459) trizob
»

2 eksploziji po koncu bostonskega maratona (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25839080 (30829) Keyser Soze

Več podobnih tem