»

NSA spet odnesli skrivnosti

[dodaj]

Slo-Tech - NSA ima velik problem s svojimi pogodbenimi izvajalci, saj so bili trije največji vdori in tatvine tajnih dokumentov v minulih letih povezani s podizvajalci. Leta 2013 je Edward Snowden odnesel kopico podatkov iz enote na Havajih, kjer je delal kot zunanji sodelavec. Lani je Hal Martin iz Booz Allena kot podizvajalec odnesel 50 TB podatkov, a so ga aretirali. Sedaj je postalo znano, da so leta 2015 iz NSA odnesli kopico tajnih dokumentov, ki jih je zunanji sodelavec nezakonito pretočil na svoj osebni računalnik, kamor so mu vdrli ruski hekerji.

Zgodbo je prvi objavil Wall Street Journal
in jo začinil z dodatkom, da je v celotni zadevi pomembno vlogo odigral program Kaspersky, ki je eden izmed najbolj znanih brezplačnih protivirusnih programov. Njegov...

40 komentarjev

Malo googlanja, pa imaš policijo pred vrati

Slo-Tech - Edward Snowden je včeraj popoldne dobil politično zatočišče v Rusiji, ter kmalu potem tudi zapustil moskovsko letališče Šerementejevo. Govori se, da namerava še kar nekaj časa ostati v državi. Tekom bivanja v tranzitni coni naj bi se učil ruščine, prebral pa naj bi tudi Zločin in kazen, ki ga je dobil od svojega ruskega odvetnika.

Eden izmed pogojev za pridobitev azila, tako Putin, naj bi bila njegova zaveza, da bo prenehal z nadaljnjimi razkritji. To naj bi bilo načeloma dogovorjeno že minuli teden. Čeprav je večino svojih dokumentov medijem izročil že v Hong Kongu, se je vseeno predvidevalo, da bo prišlo še to kakega novega odkritja informacij. In to se je tudi zgodilo.

Britanski The Guardian je v sredo objavil podrobnosti programa XKeyscore, ki naj bi ga upravljala NSA skupaj s pomočjo sestrskih služb v Avstraliji in na Novi Zelandiji. V grobem gre za neke vrste spletni iskalnik, a ne po javnem internetu, temveč po zasebni korespondenci celotnega sveta. Viri podatkov naj bi...

89 komentarjev

Microsoft bi rad povedal resnico o sodelovanju v Prizmi

Ameriški generalni državni tožilec Eric Holder. Zgodovina bo pokazala, da je ta mož v enem mandatu izbrisal za 100 let sodne prakse v dobro zasebnosti.

Techdirt - Microsoft se je že lani, torej celo leto pred objavo Snowdenovih razkritij, moral zagovarjati pred očitki, da sodelujejo z ameriško vlado pri prisluškovanju Skypa; takrat je bilo namreč razkrito, da so Skypovo interno omrežje reorganizirali tako, da gre ves promet čez njihove lastne strežnike, ter da so spremenili naravo šifriranja, tako da so oni imeli v rokah vse glavne ključe. Maja letos je potem postalo javno, da skenirajo vsebino tekstovnih klepetov; tu so se potem ven vlekli s tem, da bi radi zgolj polovili linke do spama in malwara. V njihovem "transparancy" reportu za lani sicer ni nič pisalo o tem; dobili naj bi zgolj 4700 sodnih zahtev za uporabniške prometne podatke, od teh kakih 15% še zavrnili kot...

25 komentarjev

NSA in Microsoft prestrezala komunikacijo pred šifriranjem

Guardian - Nove informacije, ki pritekajo na plan o aferi Prism, kažejo, da so nekatera podjetja zelo tesno sodelovala z NSA ter ji omogočala še lažje prisluškovanje. The Guardian je razkril, da je na primer Microsoft omogočil NSA celo obiti lastno šifriranje, da so lahko prestrezali sporočila.

Microsoft je tako NSA dovolil in omogočil, da prisluškuje pogovorom na novi strani Outlook.com, vključno s hipnimi sporočili in elektronsko pošto prek Hotmaila, še preden se ti šifrirajo. Prav tako so sodelovali s posebno enoto FBI, tako da sta imela FBI in NSA nemoten dostop do oblačne podatkovne storitve SkyDrive. Prism tudi omogoča prestrezanje pogovorov prek Skypa, NSA pa vse zbrane podatke redno deli s FBI in CIA.

Spomnimo se, da so podjetja od začetka trdila,...

130 komentarjev

Ex AT&T-jevec, trije ex NSA analitiki bodo pričali o vladnih načrtih za nadzor vse internetne komunikacije

Utaški data center, kmalu.

vir: Wired News
Wired News - Ameriški EFF (zveza za spletne svoboščine) že štiri leta bije boj s ponudnikom interneta AT&T in zvezno vlado glede "skrivne" sobe 641A na Folsomovi ulici v San Franciscu, kjer zadevni ponudnik zagotavlja mirroring celotnega internetnega prometa za potrebe varnostno-obveščevalne službe NSA, vse na zelo dvomljivi, če sploh obstoječi pravni podlagi. O sobi, ki skoraj zagotovo ni edina, je leta 2008 prvi spregovoril zdaj upokojeni AT&T-jev tehnik Mark Klein (22 let pri podjetju), EFF pa je kmalu zatem vložila tožbo in od AT&T zahtevala, da naj preneha asistirati vladi pri nezakonitem prestrezanju telekomunikacij. Obenem so zahtevali še odgovornost vrhovnih vladnih uradnikov (takratnega predsednika Busha,...

51 komentarjev

Napadi na pravico do anonimnega komuniciranja

Sad Internet is sad.

vir: Telegraph News
Wikipedia - Ne da bi podcenjevali resnosti boja proti kriminalu oziroma terorizmu, moramo vendarle izpostaviti eno skrajno zaskrbljujočo misel: politiki širom oble se (ponovno? preprosto?) ne čutijo več dolžne kaj posebej utemeljevati posegov v človekovo pravico do miru pri svojem vsakodnevnem življenju in delu (zasebnost). Nova policijska pooblastila so kar sama od sebe "sorazmerna" in "nujna", škodljive posledice iz njih "zanemarljive", nasprotovanje njim pa "čudno" in "nedržavotvorno", če ne kar "sumljivo". Sorazmernost ukrepov se domneva ali domišlja, naj se slučajno že znajde na mizi.

Zgodovina cenzure je dolga, trnova ter lep opomnik na pomen in nevarnost, ki so jo...

68 komentarjev