» »

Smartbuy - nateg?

Smartbuy - nateg?

«
1
2

Sodom ::

Evo, kupil sem 4 zavojcke Samrtbuyevih CD-jev. Prvo kot prvo sem opazil, da je to nek cudni model (moder papir, zlat cd,...). Cudno.

Nato poskusim cvreti, vendar ne gre. Od 40 CDjev je slo le 26, pa se to z mukami.

Ima kdo podobne probleme?
I am falling fast, I'm right in the final hour
future turns to past, been sent to hell and back

Sodom ::

Aja, naj omenim, da to ni tista serija barvastih. Obstaja tistih pet bar + tisti svetlo-modri. Jaz nimam nobenih od teh.
I am falling fast, I'm right in the final hour
future turns to past, been sent to hell and back

ginekolog ::

jaz samo smurtbuy kupujem... pa so mi vso šli pečt na liteonu
Divers do it deeper.

R33D3M33R ::

Mene so tud zezali, ni šlo na 32x pečt pa je pisalo 32x gor! Pekač je pa 48x, kaj je blo ne vem... ;(
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

freejack ::

Z 32x SmartBuyi mi je šlo na 32x LGju fajn pečt. Ko sn si pa nabavo 48x LGja, pa 48x SmartBuye, mi peče pa dlje, kot pa prej. Ca. 5 minut za poln 700Mb cd. Krneki. 48x SmartBuy cdji so do qrca. Sn probal za foro Syrotko, pa mi peče 3 minute konstantno. Nek se vidi SLO kvaliteta. :D

Tr0n ::

Pred kratkim sem si nabavil 50 pack Smartbuyev in sem jih ene 15 zmetal vstran, ker so bli v qurcu :).

kerga dika? ::

Jest sem speku že več kot 250 smartbuy-ev. Stran sem vrgel 2, ki sem jih zaj... sam (sprobavu zjeb.. writer).

Je pa čisto možno da je kakšna serija v kiti, ampak jaz sem imel očitno srečo da še nikoli nisem naletel nanjo.

ADF ::

Stavim žolč, da je krivo prešvohno napajanje. Enkrat sem priklopil dodaten disk in mi je CDje iz istega paketa (Smartbuy) sicer "Successfully" zapekel, potem pa mi ni niti enega mogel prebrati. Šele, ko sem slučajno odklopil drugi disk, sem opazil, da vsi CDji pečeni od takrat dalje delujejo normalno. Še enkrat sem priklopil disk in seveda uničil še en dodaten CD. Sicer imam 300W napajalnik ampak drugega pojasnila ne vidim.
Poskusi odklopit kakšno napravo (npr. CD-ROM) in začasno iztaknit vse kartice (razen grafične seveda) in potem zapečt kak CD.
Zanimivo, je da se ta težava ni pojavila, ko sem pekel CD neke druge znamke (ne spomnim se natančno - mislim, da TDK).

Res pa je, da v primeru ko ti CDje ne zapeče do konca uspešno, kot jih je meni, morda ni enak razlog.

Yoda Master ::

Tisti ta zeleni so bili meni všeč, vse se je peklo normalno.
Enkrat pa zelenih ni bilo več in so bili namesto njih modri.
Od 25 mi je uspelo zapečti samo 18, ampak to se ni zgodilo enkrat. Od takrat ne kupujem več Smartbuy-ev.

TheJack ::

Da bi bil kriv napajalnik, močno dvomim. Sam imam 250W, pa nimam s pečenjem (dostojnih) cedejev nobenih problemov, vsaj kar se kvalitete spečenega tiče.

Velikokrat sem že napisal, da so SmartBuyi (še posebno modri) absoluten šrot. Sam sem imel svoje čase doma 25 pack in uspešno, brez napak, mi je uspelo speči natanko dva (2). Vsi ostali so imeli polno napak (Nero CD Quality Test), prihajalo je do upočasnitev branja (čeprav so bili berljivi vsi). Pa sem poskusil z vsemi hitrostmi snemanja.

Da to nikakor ni naključje, mi je potrdil kolegov primer, ki zadnje čase le še SmartBuye kupuje (''saj so najcenejši, pa isto dobri kot vsi ostali!''). Pred kratkim je malce brskal po svoji zbirki in ugotovil, da kar nekaj cedejev ni berljivih (zato je pametno cedeje preveriti takoj po pečenju).
Pri tem je interesantno to, da njemu Teac CD-W524E (kjer so bili cedeji spečeni) javi CRC error, meni pa taiste cedeje Toshiba 1612 in Teac CD-W548E uredu prebereta, pa čeprav s hudimi upočasnitvami (cedeji imajo povprečno nekje 30 000 napak). Čudno, saj naj bi bil njegov 24x Teac boljši bralnik od obeh....

Sploh ne razumem ljudi, ki te cedeje kupujejo, res ne. Za ne dosti več denarja se da namreč dobiti neprimerno boljše MMORE (4500 SIT/50 pack) ali pa BenQ. Vsaj kar se MMORE-ov tiče, gre za 'medium quality'' cedeje (Moser Baer fabrika), kar je daaaleč pred SB. Za nekaj več kot 5 jurjev pa dobiš že 50 pack Plextor cedejev, ki so pa sploh jako boljši od vseh naštetih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

Tr0n ::

Traxdata 40x packi so tudi dobri. Dosedaj so se vsi delali.

TheJack: vidim, da se ti ni uspelo prodat teaca, ali si odlocil, da ga bos obdrzal? :)

TheJack ::

TraxData meni osebno ne odgovarjajo ravno, saj kvaliteta preveč niha. Nekaj jih je pečenih brez napak, nato se pa najde enih par, ki so polni napak (čeprav so berljivi vsi).

Ne, ni mi ga uspelo prodati in mi ga izgleda tudi ne bo. Ko omenim ceno 19 jurjev (za manj se mi ga ne izplača prodati, saj ni tako slab), se folk samo reži, češ da dobiš nov pekač že za 15 jurjev. Jeba.
Kaj pa ti, si ga prodal? Za koliko?

Tr0n ::

Imam ponudbo za 18k, ki jo bom verjetno vzel. Saj je dober pekac, samo prevec odvisen od vremena ;).

TheJack ::

Jap ;)

Je pa res, da s kolikor-toliko kvalitetnimi cedeji nima problemov (s kvaliteto - hitrosti pečenja so pa drug problem). Trenutno imam doma Plextorje in so čisti zakon. Bom sedaj kar to kupoval, po mojem. Samo naj še malce cena pade...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

vasquez ::

Kupil sem dve tortici po 25 modrih Smartbuyev (32x) in obakrat se je zgodilo, da so bili tisti čisto spodaj zanič. Se je komu zgodilo kaj podobnega?

trot ::

vasquez: a praviš, da se tistih prozornih ne da zapečt?>:D

||_^_|| ::

trot: lol

Men se je enkrt nrdil da sta bla dva z mehurčki v 25 packu. drugač pa nikol nobenih problemov s smartbuyi.

Sodom ::

Do zdaj sem imel tiste zelene, barvne in tiste, ki si zgoraj modri. Tile, ki pa ne delajo, so pa zgoraj in spodaj zlati (ala intenso). Ne vem, v cem je fora. Sem ze pisal na smartbuy.
I am falling fast, I'm right in the final hour
future turns to past, been sent to hell and back

Kaboom ::

smartbuy modri na plextor 24x nikoli delali problemov. nisem še niti enega cdja vničo v dveh letih. pa s prejšnjim HP 2x vničo samo par cdjev (moja krivda na 120MHz win98, memory too low). očitno imam srečo, glede na izkušnje znancev.
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

zino ::

Prvo slabo izkusnjo z smartbuyu sem imel priblizno 2-3 leta nazaj. To so bli srebrni 12x smartbuyi pakirani po 100 kosov. Priblizno 50% jih je blo zanic. Kljub temu sem kasneje probal z barvnimi rumeno-modrimi in kasneje zeleno-modrimi smartbuyi in morm rect da so bli res brezhibni. Drugo slabo izkusnjo sem dozivel z nanjnovejsimi modro-sivimi smartbuyi. Od 50 kosov sem jih priblizno 60% vrgu stran, s tem da je bil vsak zapecen cd, ki je bil popolnoma poln, zanic. Slisal sem da je bila kompletna serija zanic ampak kaj nam to pomaga ce jih noben ni umaknil iz prodaje. To je bil moj zadnji nakup smartbuyev. Trenutno pecem na silver traxdata 40x in morm rect da zaenkrat se nisem imel nobenega problema. Upam da bo tko tut ostalo :]

PaJo ::

Hm...
Ne vem kaj vam ti SmarBuy-i delajo take bleme, jaz sem jih ze kar nekaj spekel, pa je od tega bilo unicenih enak procent kot pri ostalih znamkah, tako da nimam nobenih blemov z njimi. Pa tudi na te 48x Plextor pece cisto isto hitro, kot na ostale medije.
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

madonch ::

Smartbuy-i so res govno. Vsak zapečeni ima napake. Če gledam DIVX iz smartbuya mi velikokrat nekaj trokira slika.
Dosti vas pravi, da s pečenjem smartbuyev nimate problemov. Saj s samim pečenjem CD-jev ni toliko problemov, temveč z uporabo le teh.
Imam občutek, da večina folka, ki smartbuye kupuje, nanje samo snema in jih zlaga na police. Za to so pa še predobri, se strinjam.

Sid Izprijeni ::

Mogoče neumestno, ampak vseeno: najbrž so SB res bolj švohceni CDji, ampak najbrž ne bi škodilo, če si pred rokovanjem s pečko naložite najnovejše adaptecove ASPI driverje. Z njimi je sicer malo težav, a ko so uspešno naloženi, zna biti, da bo pečka bolj pokorna in bo tudi delovala z manj napakami. Lahko pa, da se seveda tudi motim...
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

TheJack ::

Strokovnjak res nisem, ampak kaj imajo ASPI driverji s pečenjem? A ni to za ripanje glasbe? OK, glede tega res nisem siguren, vem pa tole: Do sedaj sem imel naložene ASPI driverje 4.60, 4.70, 4.72, pa morda še kakšno verzijo vmes. Na writer in njega performanse niso imeli nikakršnih vplivov (recimo takrat, ko sem pekel tiste smartbuye, je bila naložena najnovejša verzija). Trenutno ASPI driverjev sploh nimam naloženih (EAC dela tudi brez njih na XPjih), pa s pečenjem na (spodobne) cedeje nimam nikakršnih problemov. 100 MMORE-ov (2x 50 pack) kupljenih, 100 spečenih brez napak (vsak cd po pečenju preverim v Toshibi, ki je hudo občutljiv bralnik (večino modrih smartbuyev bere z okoli 8x), na Nero Quality Testu). Je pa res, da pečem pri nižjih hitrostih (večinoma 16x).

madonch:
Imam občutek, da večina folka, ki smartbuye kupuje, nanje samo snema in jih zlaga na police. Za to so pa še predobri, se strinjam.

Tule je povedano bistvo, po mojem.

Soldier ::

Smartbuye ne kupm pa ce je en komad 5 SIT. Majke mi da ne! Ta kurcev klump mi je raznesl u cd-romu k je pol urce delal, k sreci sm cd-rom usposobu nazaj. Pa ko tko veselo pecete smart buje pol pa poglejte mal kolk napak je na teh cd-ji ce jim lahk tko recem pa bote vidl. Burn process completed gor al dol ne tega klumpa uporablat.

Boeing ::

Pa kaj je z vami, ljudje..

SmartBuy črni, color pack, modri 40x, zeleni 16x al kolk so bli... v navezi z 16x Plextorjem (ala mu vera), delajo vsi cd-ji brez problemov, berljivi 100 na uro, brez crc-jev... skuru sm pa v življenju samo ene par cd-jev, pa za čist vsakega vem kaj je blo narobe, in to je bla moja napaka.. pač, neki je treba za znanost :)

vglavnem... do zdej prisegam na smartbuy... za kake hudo pomembne zadeve mam pa itak plextorjeve zadevice... kvaliteta čez vse.

LP b.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

||_^_|| ::

Boeing: plex 16x je itak najboljši pekač ever made...še zdej mi je žal za njim...

MadMax ::

crtica:
Zato ga pa ne prodam ;)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

SkIDiver ::

Jz z njimi nimam težav. Vsi so se mi zapekl 100% odlično. Nisem še imel primera, ko bi mi ga uničlo samo od sebe (edino po mojih napakah). Pečem pa z LG-jem 32x

MEDENA ::

ma ste eni že prav zoprni s temi smartbuyi......delajo ok pa pika.....malo poglejte kje drugje za napake !!

Lime ::

Sam imam preko 500 Smartbuy medijev, posnel pa sem jih sigurno preko 1.000 (od 16x do 48x, vse barve) in nimam z njimi nikakršnih težav. Pa tudi pekačev sem v tem času precej zamenjal (LG 8x, Plex 12x, Plex 24, Teac 40x, LG 48x, Plex 48x).
Pa jih nimam za posneti in postaviti na omaro, ampak so zelo zelo v uporabi.

Res pa je, da jih pečem lepo na 24x in medijev ne silim v ekstremne hitrosti.

R33D3M33R ::

Mislim da je odvisno tudi od pekača kak se razume s kakimi cd-ji.
MEDENA maš prav.
Žal pa se smartbuyi in moj pekač ne marajo najbolje :D
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Jst ::

Sem lastnik LiteOn-a 48x. Odkar sem prvič pognal Nero scandisk, ne kupujem več smartbuyev. Odkar sem kolegu, ki ima plextorja 24x, povedal za nero scandisk, ne kupuje več smartbuyev. Kvaliteta niha od paketa do paketa. V enakem paketu, kjer je meni posnelo brez napak, je bila enaka kvaliteta tudi pri njemu. In obratno. Sam trenutno kupujem tdk cdje (10 cdjev = 1800 sit). Nisem nek filmofil, da bi moral imeti vse filme, ki jih pogledam na cdjih, če pa že, hočem da bi lahko gledal ta film čez leto, dve. Imam soseda, ki ima prek 1000 filmov, vse poslete na smartbuy cdje. Ima pekač Teac 48x. Vsak film, ki mi ga je posodil, se mi je na disk snemal 10 min in več. Z konstantimi upočasnitvami. Verjamem, da vsak pekač ne prebavlja vse cdje. Vendar sam zelo dvomim v kvaliteto omenjenih cdjev. Kako je lahko kvaliteta enaka, če plačaš za 25cdjev 1800 sit, ali pa kupiš tdk ali kako drugo firmo, pri kateri dobiš 10 cdjev za enako vsoto (1800 sit). Sam imam zelo dobre izkušnje z TDKji, Verbatim, Maxell. Drugače imam pa vse filme posnete na EmTec cdji. Mogoče so za nekoga krš, vendar so vsi CRC free. Programe, podatke, dokumente, in vse "pomembnejše" stvari imam posnete na prej omenjenih cdjih. Malo si poglejte na plextorjevi strani recommended cdr media oz. compatibile cdr media.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

iso2000 ::

Dobri cd-ji PLextor, Mitsui, Philips. Smartbuy-u preveč niha kvaliteta.

Soldier ::

Zakaj mi je pa pol smartbuy razfukal u cd-romu, zato ker je kvalitaten?? Halo....;((

bmen ::

Soldier - a pol so tud originalni windows 98 za 1 qrc, ko mi ga je razneslo v CDR-ju.

Pač obstaja nekaj znamk (in posameznih tipov) medijev, ki delajo z nekaterimi pekači bolje kot z drugimi.

Sam sem imel še največje probleme z eno serijo TDK medijev (12x hitrost) na katerih se SPLOH NI DALO zapeči. Enostavno ni šlo (probano na 4 različnih pekačih - yamaha 4x IDE, yamaha 8x ide, yamaha 8x SCSI in liteon 40x - no way)

Pa več ali manj vsi hvalijo TDK.

Dead_Eye ::

še moje izkušnje: 2 smartbuy-a zelena s 16x hitrostjo sta se mi olupla na vrhu (do zdej vidu samoše pr DIGIT medijih v bigbangu). une ki so v kompletu 50kom zeleni z 32x hitrostjo so OK - vsi zapečeni bp. na LG 32x v cca 4min. je pa kolega kupil plave 48x - mu je vsakega 3 posnelo na philips 8x4x32x. sem proval še jaz in je u stvar posnelo 5 cd-jev, samo rabi skoraj 6 minut.

zaključek: modri 48x SUCKZ8-)
The one and only

C_maniak ::

Jez s SB-ji nimam nobenih blemov. Sm jih ziher ene 100 že speku, pa so bli zaj... sam tisti k sm jih jez zaj... Vsi so tud uporabni, ne da je sam posnel. Vse sm lhk uporablu. Ne vem, a sm meu srečo al kaj....:)

segi ::

JA tudi jaz nisem nikoli imel problemov z SB. Je pa res, da sem po peki vsak cd testiral tako, da sem ga vstavil v enoto in malo brskal, kakšnih drugih testov pa nisem delal. Sedaj pa bom probal tudi z nerotom testirat.:\
---------------------------------------------
Segi podobo na ogled postavi,
ker bolj resnico ljubi kakor hvalo,
zad skrit vsevprek posluša, kaj zijalo
neumno, kaj umetni od nje pravi
----------------------------------------------

AngelOfDeath ::

Tale nerov tester pa je tud krneki
res da ti pokaže napake problem se pojavi da vsakič na drugem mestu za isti CD :\

TheJack ::

Napake na cedeju (Nero Quality Test išče C2 napake) so odvisne od bralnika. Skratka, napake na cedeju ne obstajajo kot take, ampak jih javlja bralnik, če ima probleme s prebiranjem podatkov (zelo preprosto povedano. Strokovnjak nisem). Določen bralnik bo na nekem cedeju našel polno napak, medtem ko kakšen drug ne bo našel niti ene. To seveda ne pomeni, da je s takim cedejem vse v redu, ampak le to, da dotični bralnik zaradi boljšega branja napak ne ''opazi''.
Jasno je seveda, da mora biti dobro posnet cd berljiv brez napak in upočasnjevanj (le-ta so posledica napak) v vsakem bralniku. Zakaj je to pomembno? Morda imate vi dober in za napake manj občutljiv bralnik (še posebno, če je nižje hitrosti, recimo 40x ali 32x) in so pri vas vsi cedeji normalno berljivi. Kaj pa če cd posodite prijatelju s slabšim bralnikom, ali pa navsezadnje zamenjate cd-rom? Morda v tem primeru mnogo cedejev ne bo več berljivih, oz. jih bo cd-rom bral z velikimi težavami.
Moje mnenje je, da mora biti cd posnet tako, da bo brez težav berljiv vedno in povsod. Navsezadnje je treba cd-rome (cd-rwje, dvd-rome...) včasih tudi zamenjati, ne? In kdo vam garantira, da bo smartbuye (predvsem govorim o modrih) dobro bral (oziroma sploh) vaš naslednji bralnik? Ali pa, da bodo ti cedeji normalno (oz. sploh) berljivi pri sosedu, prijatelju...itd., ki ste mu posodili vaše open-source (da se izognemo živciranju adminov ;)) programe?

AngelOfDeath: Vse je odvisno od števila napak. Če jih je veliko (recimo več kot 100 na enem mestu), potem je tu sigurno problem, še posebno če pride tam tudi do upočasnitev branja. Če pa je napak manj (okoli 20) in se pojavljajo vedno na drugih mestih, oz. pri ponovnem preverjanju izginejo, pa ni nič hudega.

jest10 ::

A res nobeden ne kapera kako je s temi SB? Sam cd je čisto enako dober kot ostali. Edina napaka je to da so slabo centrerani. Zato pri velikih hitrostih vibrerajo in od tu so vse napake z snemanjem in branjem. Snemajte jih na max 20x in berite z manj kot 40x brzino pa ne bo nobenih problemou.

R33D3M33R ::

Je pa brezveze kupovat npr. 48x če jih pol snemaš na 20x, zakaj bi si pol kupo 48x pekač če bi samo na 20x vse pisal?
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

TheJack ::

Jaz sem jih poskusil snemati (modre SB) z 8x, 16x, 24x, 32x.... Rezultati so bili stalno enaki. Cd je bil sicer berljiv, ampak poln napak (počasno branje). Kolega jih snema pri 16x, pa je že na mnogih odkril CRC errorje (torej je cd uničen, neberljiv), medtem ko po mojem ni posnel še niti enega brez napak (v povprečju nekje 30 000 na cd).

TheJack ::

Še nekaj, čisto off-topic...

Po mojem mnenju so hitrosti snemanja nad 16x čista neumnost. Prihranek časa je zanemarljiv (v najboljšem primeru in pri najvišjih hitrostih prihraniš dobri dve minuti na cd), komplikacije pa znajo biti (in v veliko primerih tudi so) ogromne in prihranku časa nesorazmerne. To še posebno velja pri cedejih najnižje kvalitete, ki so dandanes na trgu najpogostejši. Le-ti v mnogo primerih ne prenesejo (oz. slabo prenesejo) tudi precej nižje hitrosti snemanja, kaj šele 48x. Rezultat so slabo berljivi cedeji oz. sploh neberljivi.
Sicer pa za vsak, tudi najboljši cd velja, da bo bolje posnet pri nižjih hitrostih.

frenk ::

Ja men tud ta plave ne peče dobr pa jih na 16x pečem. A kdo pozna kšn program za testiranje kvalitete pečenja??? To bi res rabu, ker pekač ne bo več dolgo v garanciji.:\

sidney ::

zalostno: hitrosti se povecujejo, tehnologija sama pa stagnira.... ne samo sb-ji ampk kar nekaj je takih, ki zaj**. ocitno bo treba res na manjsih hitpostih snemat...
Marjan streli !!!! Lisice so Mici zagrable !!!!

Lime ::

Danes sem dobil "za reklamo" 10 pisank in 10 syrotk.
Pečem na pisanko film na 48x in mi pri 95% začne zelo nihati medpomnilnik, potem mi pa pri 97% javi write error. Snemam še enkrat na 32x in se težave ponovijo. Enako tudi pri peki na 24x.
Vzamem ven Plextorja in dam notri Teaca 40/12/48. Poskusim in glej ga zlomka, pri 97% write error. Zapečem na Smartbuy-a in zadeva deluje brez težav. Tudi na syrotko se zapeče brez težav.
Od kar imam burnproof pekače, nisem stran vrgel več kot 5 medijev (uporabljam v glavnem Smartbuy), danes pa 5 zaporedoma.
In s ponosom je na pisanki napisano Izdelano v Sloveniji.

steiner ::

Tile smartbuyi so en navaden junk. Tud enga mi ni ratal brez errojev posnet, en je bil pri 48 x hitrosti neberljiv, en ima pa pri 4 x pol 500000 errorjev.
Ne kupm tega dreka, nikoli več.

Matek ::

Lime

Syrotka = Pisanka

In bilo je že mnogo debat, da so pisanke žal še bolj v testni fazi, verjamem da bodo čez kako leto čisto na nivoju.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poceni prazni CD-ji (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
978408 (6654) Zheegec
»

Še ena o cd-medijih:

Oddelek: Kaj kupiti
382172 (1421) LeQuack
»

Teac CD-W548E & firmware (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
515180 (4493) wilecoyot
»

TEAC W540E mi prepočasi peče ! (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
524435 (3478) sidney
»

Smartbuy cdji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
1168397 (5812) City

Več podobnih tem