» »

Ali je to fer do delodajalca (porodniška)?

Ali je to fer do delodajalca (porodniška)?

Temo vidijo: vsi

lopov ::

Glede na vse "rekla kazala" variante vidim še eno, bolj optimistično katera se je morda zgubila med prenosom: ženska je delala 10 let, sedaj je zanosila in to povedala direktorju - po napisanem sodeč v 4 ali 5 mesecu. Direktor je "super tip", ustrezno preračunljiv in ji za njeno dolgoletno delo ponudi zaposlitev (lahko da za določen čas), ker to možnost ima in da bo lahko črpala bolniško (preden kdo reče da sanjam naj povem, da se to dela! -- delodajalec je s strani države refundiran; sicer mora plačati, a dobi povrnjeno) + sklene dogovor, da neha delati za konkurenco. Z njene strani se razumevanje kaže v tem, da bo v času bolniške dostopna in delo na projektu ne bo moteno -- konec dober, obe strani zadovoljni.

Grey ::

Hahaha...ženska je popolnoma prav naredila. Torej, kaj so dejstva?

Porodniška se uveljavlja 28 dni pred porodom, torej je sedaj to dekle nekje na sredini nosečnosti, kar bi se moralo že kar lepo poznati na trebuhu. Kako delodajalec tega ni videl med njenim delom in ob podpisu pogodbe? Meni to diši na sprenevedanje delodajalca in kapitalistično nižanje stroškov, česar absolutno ne podpiram. Svet se vrti ravno zato, ker se rojevamo mar ne?

Da gre punca na porodniško odsotnost (se mi bolje sliši kot beseda dopust, ki v tem kontekstu ljudem podzavestno kroji neko negativno konotacijo).

Nadalje, stroški življenja danes nenormalno rastejo brez upravičil. Za avto nižjega razreda (Clio, Polo, P208,...) namesto 8000€ z vso opremo plačamo 17000€ za praktično gol avto. Upravičena rast cen? Malo morgen.
Gre punca na porodniško in ne prejema nadomestila ali jo celo odpustijo? Kako to garantira razvoj civilizacije? Kako je to sploh smiselno, moralno, etično? Takšno nestabilno okolje, ki ti ne bi nudilo strehe nad glavo in hrane za v trebuh?
Nekje tam zgoraj se določenim osebam očitno preveč blešči zaradi denarja in ne vidijo, da smo vsi krvavi pod kožo.

Dejansko na njeni, poudarjam še enkrat, porodniški odsotnosti, lahko dela ane? Glede na to, da ima tzv. specifična znanja, gre verjetno za zadeve, ki se lahko opravijo na daljavo in ne za delovnim trakom na delovišču. Tako, da predlagam, da se delodajalec pogovori, kako bi lahko speljali normalno projekt do konca v povezavi z njeno odsotnostjo. Čist simpl in človeško.

Utk ::

opeter je izjavil:


Ta ženska dela (je delala) istočasno za več firm. Ena od njih jo je sedaj zaposlila. Ostalo pa že poznate. To je vse, drugo ne bom dodal.

Ja ja, ziher je uživala v tekanju od ene do druge firme in podpisovanju pogodb, iskanju napotnic in ne vem kaj vse...če bi, se ne bi zaposlila, ampak imela s.p., in te teme ne bi bilo.

34054 ::

Mislim da svet ni črno-bel; vsega ne moremo kar poenotiti. V tem primeru ta punca ni bila najbolj fer, lahko bi pač vsaj omenila. Delodajalec se je počutil izdanega in bo v prihodnje bolj nezaupljiv do (vseh) žensk.

Seveda je lahko situacija tudi obratna, tudi delodajalci so potuhnjeni in pogosto izigrajo zaposlene. Posploševati ne velja. Vsak primer je unikaten.

Primerjave z nesrečo niso na mestu, nihče ni načrtoval da se bo ponesrečil, niti ni tega v naprej vedel.

Vidim pa veliko razburjenja, ženska je dandanes tabu. O njih menda moramo govorit zgolj kot da so svetnice, in nenehno žrtve; moški pa smo lahko kar privzeto nemoralni, neumni prasci. :)

opeter ::

Enostavno se gre za obojestransko zaupanje. V tem primeru pa je ena stran nategnila drugo. To je vse. Če razumete okej, če ne, pač ne. Saj, vsak ima lahko svoje mnenje. Hvala Bogu, a ne? Mi je pa že žal, da sem odprl to temo.

@Castiel, meni se tudi ne. Over and out.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

r3dkv1c4 ::

opeter je izjavil:

Enostavno se gre za obojestransko zaupanje. V tem primeru pa je ena stran nategnila drugo. To je vse. Če razumete okej, če ne, pač ne. Saj, vsak ima lahko svoje mnenje. Hvala Bogu, a ne? Mi je pa že žal, da sem odprl to temo.

@Castiel, meni se tudi ne. Over and out.


če bi bile medsebojno nategnjene, bi bila oče in mama.Mar ne?

Tu ni kaj za razumet.

Okapi ::

, nisi mogel samo tak na dopust, pa, če si bil moški ali ženska. Moral si vsaj dva meseca prej najavit točen datum,
Če si zbolel, pa so rekli, da si moralno pokvarjen, ker sodelavce pustiš na cedilu, ne?;((

O.

Invictus ::

Folku tukaj še vedno ni jasno da delodajalec nima pravice do vtikanja v privat življenje zaposlenega ...

Ko vam bo to jasno, boste videli da je ta tema brezzvezna.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Mehmed ::

34054 je izjavil:


Seveda je lahko situacija tudi obratna, tudi delodajalci so potuhnjeni in pogosto izigrajo zaposlene.


Na splosno je ze res.
Samo ce bi iskali v tej zgodbi negativca je treba malo drugace gledat.
Ce izigras potuhnjenega delodajalca, bo nauk zgodbe vse se vraca vse se placa. Si je zasluzil.
Ce izigras postenega delodajalca, na podlagi splosnega prepricanja, da so delodajalci potuhnjeni in si ze zasluzi, pa ne vec. Tuki je nauk prej ne zaupaj folku. In posledicno ne zaposluj zensk, ker nosijo ekstra rizik.
Je ena razlika a reagiras na dozivljeno krivico ali si sposojas krivico, ki so jo doziveli drugi, da upravicis svoje.

Utk ::

Zakaj ga je nategnila? Sej hočejo delodajalci fleksibilen trg delovne sile. Ženska je šla v službo, delala bo 4 mesece, kar sploh ni malo, potem eno leto ne, potem pa spet, če ne bo našla boljše firme (jaz jo bi vsaj poskušal na njenem mestu), kaj ni super ta fleksibilnost?

imagodei ::

opeter je izjavil:

Tukaj se gre zgolj za situacijo, da je delodajalec (ker je toliko finančnih sredstev) zaposlil delojemalko, katero pozna že eno desetletje, saj slednja za njega dela pogodbeno ves čas. Sedaj pa je po kratkem času delojemalka priznala, da bo pač "pobegnila" na pavzo zaradi nosečnosti.

Napisal si, da je bila delojemalka noseča že v času, ko ji je bila ponujena služba. Ob enem ves čas trdiš, da že desetletje dela za delodajalca, pač na pogodbeni bazi, ampak da je ženska pač tako vpeta v delovne procese, da je težko najti nadomestek zanjo.

Daj poglej, kaj pišeš. Kaj točno bi se torej za delodajalca spremenilo, če ženski ne bi ponudil zaposlitve? Ker bi ona delala preko pogodbe, bi jo lahko izkoriščal še v času, ki je namenjen negi novorojenčka oz. dojenčka? Verjamem, da bi bilo delodajalcu to bolj povšeči, ja.

opeter je izjavil:

Postavite se vi vlogo tega delodajalca (ki je v tem primeru sicer "žrtev", pa če vam je všeč ali ne). Gre se samo za to, da ali je to bilo prijazno početje ali ne.

Oh, ubogi revež, ta delodajalec. Še vedno ne razumem, kaj bi se spremenilo zanj, če ženski ne bi ponudil zaposlitve. Ona je že bila noseča. Razen koristi delodajalca, da bi lahko pogodbeno sodelavko za delo izkoriščal z grožnjami (češ, če nočeš ti, nehamo sodelovat in najdem nekoga drugega) tudi med porodniško, ne vidim. To je pa seveda v redu, kajne?

Po drugi strani ne razumem, zakaj se je tako zapičil v problem. Naj se usedeta skupaj in najdeta pametno rešitev. V času porodniške delojemalka ni strošek delodajalca. Če jo kljub temu potrebuje, naj se dogovorita za kakšno avtorsko ali podjemno pogodbo. Ali to zakon prepoveduje, ali kaj?

Castiel je izjavil:

pač jeba firme da so odvisno od 1 osebe.

Če je celo podejtje odvisno od ene ključne osebe, je le-ta običajno drago plačana. Z ljudmi, ki imajo zelo visoko plačo in druge ugodnosti, se da veliko dogovoriti.
- Hoc est qui sumus -

Matako ::

Odgovor na OPovo vprašanje: ne, to ni fer do delodajalca.

Tema se lahko zapre.
/\/\.K.

imagodei ::

opeter je izjavil:

Torej, še enkrat.

1.) ženska (govorim o tej, ki je omenjena v prvem stavke v začetku te teme) je delala pogodbeno več let za več različnih firm (specifično področje, ni pomembno kaj in kako za temo)
2.) ena od teh firm je sedaj našlo dovolj sredstev, da jo zaposli (za nedoločen čas), v igri je verjetno tudi to, da ne bo več delala za konkurenco
3.) sedaj frišno zaposlena po dveh tednih pride na dan s tem, da bo šla na porodniško čez štiri mesece (morda že prej na bolniško)
4.) pri firmi ta ženska dela na projektu, od katerega je odvisen celoten obstoj samega podjetja ... sedaj pa bo odšla, ti kot lastnik podjetja/delodajalec/direktor/karkoli pa zaradi različnih razlogov nimaš "rezervne" osebe, ki bi se s tem ukvarjal oz. prevzel projekt oz. nisi računal, da bi se kaj takega pripetilo

Torej, še enkrat:
1.) Ženska je bila noseča že pred zaposlitvijo in bi bil delodajalec soočen z istimi problemi. To, da so jo zaposlili, tukaj ne igra nobene vloge.
2.) Tisto, kar je tukaj pomembno je, ali je od sodelavke fer, da sodeluje na projektu kot ključna oseba (oblika zaposlitve nima veze!), če že 4 mesece ve, da je noseča in da ne bo mogla izpeljati projekta do konca. Problem delate tam, kjer ga sploh ni.

opeter je izjavil:

Zato je bilo postavljeno to vprašanje: "ali je to fer do delodajalca". In ne se bat, žensko bi tako ali drugače čez čas zaposlili, ravno zaradi specifičnih znanj.

Kot rečeno, ti in delodajalec si zastavljata popolnoma napačno vprašanje. Morda si celo ti narobe razumel delodajalca. Na tem, da je po 14-dneh zaposlitve povedala, da je noseča, ne vidim popolnoma nič spornega. Je pa neodgovorno od ženske, da sodeluje na projektu (za katerega je časovnik menda natančno znan), čeprav že 4 mesece ve, da je noseča.
- Hoc est qui sumus -

kogledom ::

opeter je izjavil:

Torej, še enkrat.

1.) ženska (govorim o tej, ki je omenjena v prvem stavke v začetku te teme) je delala pogodbeno več let za več različnih firm (specifično področje, ni pomembno kaj in kako za temo)
2.) ena od teh firm je sedaj našlo dovolj sredstev, da jo zaposli (za nedoločen čas), v igri je verjetno tudi to, da ne bo več delala za konkurenco
3.) sedaj frišno zaposlena po dveh tednih pride na dan s tem, da bo šla na porodniško čez štiri mesece (morda že prej na bolniško)
4.) pri firmi ta ženska dela na projektu, od katerega je odvisen celoten obstoj samega podjetja ... sedaj pa bo odšla, ti kot lastnik podjetja/delodajalec/direktor/karkoli pa zaradi različnih razlogov nimaš "rezervne" osebe, ki bi se s tem ukvarjal oz. prevzel projekt oz. nisi računal, da bi se kaj takega pripetilo


Ti torej izhajaš iz predpostavke, da se delodajalcu godi krivica čeprav pri sebi veš, da je vse legalno. Hkrati tudi iščeš oz. hočeš izzvati javno mnenje, da se nam ta delodalalec zasmili.

Mene pri zgornjem opisu najbolj zmoti točka 4. Očitno je ta ženska težje nadomestljiva in dosti bolj ključnega pomena za podjetje kot direktor sam. Edino vprašanje, ki ga pri vsem tem vidim je zgolj to, v kolikšni meri se direktor tega zaveda.

Je direktor ob ponudbi dela za nedoločen čas pojasnil delavki v kakšnem položaju je firma (sploh pri tako malih podjetjih je to ključno!)? Ji je ponudil višjo plačo, kot jo ima sam? Dvomim, da je storil karkoli od tega. V tem balkanskem delu sveta je pač očitno še vedno pravilo, da mora direktor biti najbolje plačan, ne glede na doprinosu v podjetju.

Na njegovem mestu bi naredil tako:
- ženski razložim situacijo, da se je pojavil projekt in njeno vlogo pri tem. Ponudiš (pogodbeno, ne samo ustno) ji solidno osnovno plačo (tukaj ni nujno, da je višja od direktorjeve), da ne bo razmišljala o konkurenci ter nagrado za uspešno izpeljavo projekta (ta nagrada pa mora biti dovolj mikavna; recimo tolikšna, da skupaj s plačo presega direktorja). Dodeliš jo kot odgovorno vodjo projekta in zato mora pripraviti načrt izvedbe projekta. V kolikor še ne pozna ostalih sodelavcev ji daš čas, da oceni njihove kompetence, ter si izbere ljudi, ki jih želi ob sebi (tudi, če je to nekdo od zunaj; po možnosti njena zamenjava!). S tem seveda veliko odgovornosti s sebe zvališ nanjo, posledično jo tudi dobro plačaš.
- dober direktor pa bi začel aktivno iskati njeno nadomestilo že takoj ob njeni zaposlitvi. Takih ljudi z "unikatnimi" znanji je mogoče res malo, se pa po navadi med seboj poznajo oz vsaj vedo, kako bi med seboj prišli v stik. Torej bi žensko vsekakor stimuliral, da sama predlaga njeno zamenjavo v času odsotnosti že na razgovoru za službo. Lahko, da bi tukaj rekla, da bo sama dosegljiva v nujnih primerih tudi takrat, ko bo recimo na dopustu/bolniški, ali pa predlagala koga drugega.
Dopuščam pa tudi možnost, da so ti "geeki" takšni posebneži ne samo na svojem področju ampak tudi v življenju in da se v realnem svetu ne znajdejo najbolje. Dober direktor/kadrovnik bo to prepoznal in iz takšnega "geeka" poskusil izvleči lestvico njegovih vrednot; ti ljudje namreč ponavadi s težavo menjavajo okolje in ostanejo na istem mestu, če jim je vse po godu.

Moj point vsega pisanja je ta, da je treba s človekom, od katerega si odvisen, vedno igrati z odprtimi kartami. Sploh v malih podjetjih! V tem primeru ni vprašanje moralnost porodniške ampak sposobnosti direktorja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kogledom ()

gzibret ::

Matako je izjavil:

Odgovor na OPovo vprašanje: ne, to ni fer do delodajalca.

Tema se lahko zapre.


Delodajalec se nima kaj vtikat v načrtovanje zanositve/družine. Dolžnost delavke je, da delodajalca uradno obvesti o odhodu na porodniški dopust 1 mesec pred nastopom le tega. Pika.

Tema se lahko zapre.
Vse je za neki dobr!

Matako ::

gzibret je izjavil:


Delodajalec se nima kaj vtikat v načrtovanje zanositve/družine. Dolžnost delavke je, da delodajalca uradno obvesti o odhodu na porodniški dopust 1 mesec pred nastopom le tega. Pika.


Se strinjam 100%. Saj ravno v tem je trik: "ne biti fer" je popolnoma nepravna kategorija. To je nekaj kar lahko subjektivno oceni nekdo (recimo jaz) za lasten šport (je odvisno od primera do primera) na ostalo pa nima vpliva.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

WarpedGone ::

Delodajalec se nima kaj vtikat v načrtovanje zanositve/družine. Dolžnost delavke je, da delodajalca uradno obvesti o odhodu na porodniški dopust 1 mesec pred nastopom le tega. Pika.

Pika? Si že kdaj dobil kak EUR, ki ni izviral iz državnega proračuna ampak privat žepa?
Dejte se obut v čevlje direktorja/lastnika neke firme z recimo 10 redno zaposlenimi in si predstavljajte probleme, ko vam nova zaposlenka sporoči veselo novico, da po nekaj mesecih (ko bo začetno uvajanje ravno mimo) zapušča ekipo za dobro leto. Redno zaposlili ste jo, ker jo potrebujete več kot 4 mesece.

Ko bo folk v tej podalpski socialistični vukojebini skapiral, da je treba za plačo nekaj ustvarit in da predno država/zavarovalnica/xyz nekaj da, mora tisto prej vzet ustvarjalcu, nam bo vsem skupaj šlo mnoooogo bolje. Tudi zarad takih (legalnih) nategovanj nam gre v kumulativi slabše - ker je več porabnikov in manj ustvarjalcev.

Glede "ferosti": Ne, da to ni fer do firme - to ni fer do drugih zaposlenih, ki vsak dan ustvarjajo. Nategovanje je žal nacionalni šport, vsak nategovalec posebej pa je ponosen na svoj uspeh.
Zbogom in hvala za vse ribe

sandmat ::

ko je nekdo 10 let na pogodbah, mu je težko razložit, kaj je to fer.

WarpedGone ::

Ustanovi naj svojo firmo in naj bo direktor. Deal?
Zbogom in hvala za vse ribe

Utk ::

Zakoni v tem delu sveta so takšni kot so, podjetja morajo to vkalkulirat v svojo ceno, če ne morejo, imajo izgubo in propadejo. Če je propadla cela tekstilna industrija zaradi butastih zakonov po katerih ne smejo plačevat 50 evrov na mesec, bo pa pač še eno podjetje več zaradi porodniške, lep hudič, bo pa nastalo drugo, ki bo to žensko lahko plačalo.

opeter ::

Utk je izjavil:

Zakoni v tem delu sveta so takšni kot so, podjetja morajo to vkalkulirat v svojo ceno, če ne morejo, imajo izgubo in propadejo. Če je propadla cela tekstilna industrija zaradi butastih zakonov po katerih ne smejo plačevat 50 evrov na mesec, bo pa pač še eno podjetje več zaradi porodniške, lep hudič, bo pa nastalo drugo, ki bo to žensko lahko plačalo.


Saj, tako je. Jaz sem samo napisal (moj pogled) na celo zadevo. Kot sem že napisal, ne poznam ne podjetja, ne direktorja, ne žensko, to, kar sem napisal sem samo slišal. Saj poznate situacijo: "rekla, kazala". Možno, da je cel kup informacij, ki so izostale.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

GGGGG ::

Dejte se obut v čevlje direktorja/lastnika neke firme z recimo 10 redno zaposlenimi in si predstavljajte probleme, ko vam nova zaposlenka sporoči veselo novico, da po nekaj mesecih (ko bo začetno uvajanje ravno mimo) zapušča ekipo za dobro leto. Redno zaposlili ste jo, ker jo potrebujete več kot 4 mesece.


Evo, sem se postavil v čevlje tega lastnika, pa se mi še vseeno ne zdi nič spornega. Če tole pomeni resno prepreko v tvojem biznisu, si nekje precej napačno zastavil.

Super Sonic ::

Redno zaposlili ste jo, ker jo potrebujete več kot 4 mesece.

Za žensko, ki se usmerja karierno in predstavlja nosilni kader razvoja je "šok" ob takšni novici, od oka, _n_ x hujši, kot za enga direktorja. Tudi splav so že delale - zaradi kariere.

Med tem, ko za kakšno tajnico, računovodkinjo, morda kaj na temo fizičnega dela, prodaje ali kaj podobno zamenjivega, stvar ne more biti ključna za nobeno podjetje - nasprotno; osebi lahko zaželeli le veliko zdravja in srečen porod.

V realnem so pa stvari malo drugačne, ker je veliko malih/srednjih/velikih podjetij že tako shiranih, da tudi prispevkov več ne plačuje redno, plače zamujajo, regresi so tople sanje. In če bi, z meni neznanega razloga, vsi želel, da takšna podjetja še obstajajo naprej - da, njim dejansko lahko pomen vsak taka stvar prst v rit in ti, ti, ti, zlobne babe, tkole jebejo gospodarstvo.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

Avenger ::

Castiel je izjavil:

sram naj bo človeka, ki ženske ne bi zaposlil zaradi nosečnosti. Srčno upam da njegovo podjetje propade.

Privoščim mu, da vseh preostalih 7 moških istočasno vzame porodniško, pa naj zapre podjetje.


Ni vedno tako enostavno, ker je ljudi na določenih mestih zaradi različnih razlogov težko nadomestit... Verjetno gre le v majhnem procentu primerov za to, da se delodajalcu ne ljubi ukvarjati s kadrovanjem. Po drugi strani pa, kakšna je točno logika, po kateri delodajalec nevede zaposli žensko, ki bo šla čez en teden na porodniško?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Castiel ::

Super Sonic je izjavil:

Redno zaposlili ste jo, ker jo potrebujete več kot 4 mesece.

Za žensko, ki se usmerja karierno in predstavlja nosilni kader razvoja je "šok" ob takšni novici, od oka, _n_ x hujši, kot za enga direktorja. Tudi splav so že delale - zaradi kariere.

Med tem, ko za kakšno tajnico, računovodkinjo, morda kaj na temo fizičnega dela, prodaje ali kaj podobno zamenjivega, stvar ne more biti ključna za nobeno podjetje - nasprotno; osebi lahko zaželeli le veliko zdravja in srečen porod.

V realnem so pa stvari malo drugačne, ker je veliko malih/srednjih/velikih podjetij že tako shiranih, da tudi prispevkov več ne plačuje redno, plače zamujajo, regresi so tople sanje. In če bi, z meni neznanega razloga, vsi želel, da takšna podjetja še obstajajo naprej - da, njim dejansko lahko pomen vsak taka stvar prst v rit in ti, ti, ti, zlobne babe, tkole jebejo gospodarstvo.




bolj gospodarstvo jebejo nesposobni direktorji. Pač nosečnost je povsem standardna reč, moraš jo pričakovat. Če se lotiš projekta boš pač vprašal kako je z nosečnostjo, da znaš narediti backup plan. Ali pa ga narediš anyway, za primer da se glavni osebi bilokaj naredi. Ta ženska bi lahko umrla, podjetje pa bi zaradi nesposobnega razdaljevanja dela enostavno propadlo. Tako se ne dela.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Castiel ()

Super Sonic ::

bolj gospodarstvo jebejo nesposobni direktorji.

Pri nas je ta fama, dostkrat videna, da direktor pomeni v naši deželi "direktor ne dela nič". Enkrat mi je rekel nekdo, direktor podjetja z +100 zaposlenimi: "Moje delo je samo vse skupi zbobnat in jih poslušat".

Direktor v osnovi je človek, ki mora bit najbolj predan podjetju. Prvi pride in zadnji gre.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

gzibret ::

WarpedGone je izjavil:

Delodajalec se nima kaj vtikat v načrtovanje zanositve/družine. Dolžnost delavke je, da delodajalca uradno obvesti o odhodu na porodniški dopust 1 mesec pred nastopom le tega. Pika.

Pika? Si že kdaj dobil kak EUR, ki ni izviral iz državnega proračuna ampak privat žepa?
Dejte se obut v čevlje direktorja/lastnika neke firme z recimo 10 redno zaposlenimi in si predstavljajte probleme, ko vam nova zaposlenka sporoči veselo novico, da po nekaj mesecih (ko bo začetno uvajanje ravno mimo) zapušča ekipo za dobro leto. Redno zaposlili ste jo, ker jo potrebujete več kot 4 mesece.

Ko bo folk v tej podalpski socialistični vukojebini skapiral, da je treba za plačo nekaj ustvarit in da predno država/zavarovalnica/xyz nekaj da, mora tisto prej vzet ustvarjalcu, nam bo vsem skupaj šlo mnoooogo bolje. Tudi zarad takih (legalnih) nategovanj nam gre v kumulativi slabše - ker je več porabnikov in manj ustvarjalcev.

Glede "ferosti": Ne, da to ni fer do firme - to ni fer do drugih zaposlenih, ki vsak dan ustvarjajo. Nategovanje je žal nacionalni šport, vsak nategovalec posebej pa je ponosen na svoj uspeh.



W1 - ne boš verjel, ravnokar sem v identični situaciji. Z oktobrom smo zaposlili delavko za delo na enem projektu, ki je financiran iz EU sredstev (Bruslja). Delavko sem intenzivno usposabljal cca 4 mesece, da je lahko samostojno:

- urejala finance;
- v sodelovanju z računovodstvom samostojno pripravljala finančna poročila (špeh obrazcev da dol padeš);
- samostojno urejala spletno stran v Joomli;
- komunicirala z 27. partnerji iz 14. držav;
- samostojno urejala javna naročila in z vsem tem povezane birokratske zadeve.

No, nekje februarja je že bila dovolj samostojna, da ni rabila več vsakodnevne pomoči. Letos aprila me obvesti, da je noseča in mi pokaže materinsko knjižico.

Dobili smo novo kandidatko, bilo je dovolj časa (2 meseca), da jo je uvedla, jutri imamo tudi uradno predajo poslov, ker je šla predčasno na bolniško. Dodatnih stroškov ni bilo preveč, saj smo novo kandidatko dobili za prehodni del preko podjemne pogodbe. Koneckoncev v nekaj sto-tisoč everskem projektu, kot je ta, vedno imaš nekaj rezerve, za takšne primere.

Kaj sem naredil, ko sem zvedel, da je noseča? Iz vsega srca sem ji čestital. Če bomo v prihodnosti mogli uvajat še eno novo delavko - SO BE IT! Tudi tej sedanji bom, če bom izvedel, da je noseča, iz srca čestital.


PS - glede financiranja iz privat žepov.... cca 80% denarja, za katerega sem jaz odgovoren (denar za cca 5 zaposlenih) pridobimo iz ne-državnega budgeta, cca 30% iz privat sektorja.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Castiel ::

Super Sonic je izjavil:

bolj gospodarstvo jebejo nesposobni direktorji.

Pri nas je ta fama, dostkrat videna, da direktor pomeni v naši deželi "direktor ne dela nič". Enkrat mi je rekel nekdo, direktor podjetja z +100 zaposlenimi: "Moje delo je samo vse skupi zbobnat in jih poslušat".

Direktor v osnovi je človek, ki mora bit najbolj predan podjetju. Prvi pride in zadnji gre.


Točno tako. Mora presneto dobro oceniti vsa možna tveganja in se na podlagi tega odločiti kaj bo storil. V danem primeru je direktor pač narobe ocenil tveganje, simple as that.

Sicer pa se mi zdi ta debata izjemno bedna. Če je direktor vsaj kolčkej miselno sposoben, se bo s to pomembno delavko dogovoril za neko sodelovanje, jo pošteno nagradil za morebitno sodelovanje v času nosečnosti in ji bil presneto hvaležen, če bo pripravljena pomagati medtem ko bo imela novorojenčka doma.


GIZBRET, BRAVO. Tako se dela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Castiel ()

WarpedGone ::

a je ta warpedone spet prevec retardina pojedu?
porodniske ne placuje firma
pa direktor tut ne

Dedek mraz? Pod črto jo plačajo zaposleni, ki dejansko nekaj ustvarjajo, kar se tudi proda.

V danem primeru je direktor pač narobe ocenil tveganje, simple as that. ...

A razumeš kaj si napisal? In kaj to pomeni za ženski spol?
In da od tu izvira vzrok za vso jamrarijo, kako so manj plačane za isto delo in kako težje pridejo do zaposlitve, jadajajadaja
Štajerci pravjo: stisnit in prdnit ne gre.
Takšna praksa je pač pljuvanje v lastno župo oz v tem primeru ženske pljuvajo v krožnike nesrečnic, ki prihajajo za njimi.

Kaj sem naredil, ko sem zvedel za novico? Iz vsega srca sem ji čestital.

Seveda. Če bi storil karkoli druzga, bi tvegal sodno obravnavo.
Ne pomeni in pojasni ničesar.
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

cca 80% denarja, za katerega sem jaz odgovoren (denar za cca 5 zaposlenih) pridobimo iz ne-državnega budgeta, cca 30% iz privat sektorja.
OK, EU denar je tudi "državni", samo da se tega očitno marsikdo še ne zaveda (in misli, da tega se pa lahko po mili volji zapravlja).

Drugače pa sem ravno pred par meseci imel en podoben primer. Pri enem od EU-projektov, ki ga nadziram, je šla glavna finančnica na porodniško, nekaj za tem pa pride glavna kontrola iz Bruslja. In je prišla punca na 8-urni sestanek tako visoko noseča, da sem samo čakal, kdaj bo dobila popadke.;) In kljub temu, da bo na porodniški, bo še vedno praktično vsak dan dosegljiva. Skratka, nobene drame, vsi se veselijo naraščaja, čeprav bodo nekateri imeli zaradi tega več dela, kot bi ga sicer imeli.

O.

Super Sonic ::

Pač nosečnost je povsem standardna reč, moraš jo pričakovat.

Veliko mladih, tudi zaradi situacije kakršna je, vlaga raje vase. Se pravi bi jim rojstvo otroka prvenstveno pomenilo zavoro, saj so prepričani, da je najbolje, da se vlaga vase. Tako nosečnost ni več standardna reč in z marsikaterega stališča tudi obsojena.

Noben tudi ne pove, da so vsi tisti, ki imajo otroke (ali se za njih odločajo), prvenstveno v hendikepiranem položaju napram ljudjem, ki vlagajo vase in bodo sami sebi namen. Sploh kapitalizem je pravi raj za takšno delitev med ljudmi.
Tako čakajo ljudi z otroki nepredviljive situacije (bolniške, skrajšani delavniki, več dopusta, nezmožnost reagiranja v težjih situacijah (otroci zahtevajo čas (šola, vrtec ne delata cele dneve)), ipd, čaka jih težja zaposlitev, marsikdaj pa so tudi v težjem socialnem položaju, zato je pritisk na njih (overall) še večji, saj ne odgovarjajo le zase, ampak tudi za življenja, ki so jih ustvarili.

Ampak egoist, ki je le sami sebi namen in vlaga vase, vidi le $ škodo par mesečnega uvajanja. Tko je in tko bo vedno tudi v prihodnje.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Looooooka ::

Ce si ti noseca, ko prides na razgovor v MANJSE podjetje oziroma podjetje, ki ti da jasno vedeti, da bos naslednjih par mesecev kljucnega pomena, kar pomeni, da so od tvojega dela odvisni tudi prihodki ostalih v tem podjetju in te lepo vprasajo ce si noseca o ce lahko nate letos racunajo, ker pac si res ne morejo privosciti da zgines nekje sred projekta, ker si zanosila...in se jim direkt zlazes v faco (btw prvih par mesecev se da nosecnost prav fino skrivat) potem si pac navadna pizda.
In tako je treba takoj, ko je to mozno in ti zakon dopusca nagnati iz firme.
Drugo pa je seveda ce imas ti ze obljubljeno mesto za stalno zaposlitev na podlagi mesecev/let vlozenega dela pa te potem zaradi porodniske zajebejo in ti to onemogocijo oz se te celo znebijo.
Takrat so pizde oni.
Zakone pa kar nehajte nastevati, ker s tem samo dokazujete, da vas skrbi lastna rit in da imate obcutka za kolektiv v firmi tocno 0.
Take, ki gledajo samo na to, kako bodo izkoristili tisto, kar jim zakon dopusca, vmes pa sploh ne bodo pomislili, ce s tem skodijo firmi je prav tako treba odpustit. Cim prej. Na takega cloveka pac ni mozno racunati. Ne pozabimo, da lahko po nosecnosti spet zanosi.
Kako pa mislite, da to vpliva na moralo drugih, ki potem celo leto DELAJO v firmi...tista se pride pa vsakih 12 mesecev malce pokazati?

Pa argumenti "kaj pa ko podjetje zajebe delavca" spet nimajo kaj delat v tej temi. Recimo, da se to zgodi majhnemu podjetju, ki je fer in se ravno pripravlja na neko rast. Tok fer, da te redno zaposli, ker si se mu pac zlagala v faco.
Tebe potem ne bo 1 + leto(recimo da 2x zanosis) vmes te bo pa menjala zenska, ki je pac niso mogli redno zaposlit.
In magicno bo delala bolje kot ti in se bo s kolektivnom fino ujela(ker clovek, ki se laze ponavadi tako ali tako slabo funkcionira v ekipah). Je potem fer, da se njej ne podaljsa sluzbe(ker si podjetje tega pac ne more zaposliti, ker ima redno zaposleno laznjivko...) ?

gzibret ::

> OK, EU denar je tudi "državni", samo da se tega očitno marsikdo še ne zaveda (in misli, da tega se pa lahko po mili volji zapravlja).

Ja, to je res. Vseeno pa gre za denar, ki bi ga v vsakem primeru Slovenija plačevala. Potem je le od nas odvisno, ali ga bomo znali (zmogli) vzeti nazaj ali ne. Zato jaz ta denar ločujem od denarja iz državnega (slovenskega) proračuna. Ni isto, čeprav morda kdo trdi, da je.
Vse je za neki dobr!

MilanP ::

Avenger je izjavil:

Castiel je izjavil:

sram naj bo človeka, ki ženske ne bi zaposlil zaradi nosečnosti. Srčno upam da njegovo podjetje propade.

Privoščim mu, da vseh preostalih 7 moških istočasno vzame porodniško, pa naj zapre podjetje.


Ni vedno tako enostavno, ker je ljudi na določenih mestih zaradi različnih razlogov težko nadomestit... Verjetno gre le v majhnem procentu primerov za to, da se delodajalcu ne ljubi ukvarjati s kadrovanjem. Po drugi strani pa, kakšna je točno logika, po kateri delodajalec nevede zaposli žensko, ki bo šla čez en teden na porodniško?


kko je lahko tezko nadomestit, ce je pa tolk ludi brez dela?

Looooooka ::

To je tista logika.
Ce mas podjetje mas zihr dovolj denarja, da si lahko privoscis se 20 nosecnic. Pa ne pozabimo, da imajo tudi moski moznost "porodniske".
Zato pa je drzava v kurcu. Ker nobenga ni sram koristit vse svoje pravice. Pa ceprav bi bilo vcasih bolje kaj narediti, da bi bilo cez leto bolje za vse. Vazno je, da je njihova rit pokrita takrat, ko njim to pase.
jupiii.

gzibret ::

Če hodijo punce na porodniške, bo za vse nas bolje čez 20 let. Samo kaj, ko vsi gledajo le na naslednji mesec.... (in še hkrati bemtijo nad priseljenci, po možnosti tudi nad tem, in kako mi nimamo nič otrok in podobne nebuloze).
Vse je za neki dobr!

Super Sonic ::

Samo kaj, ko vsi gledajo le na naslednji mesec.... (in še hkrati bemtijo nad priseljenci, po možnosti tudi nad tem, in kako mi nimamo nič otrok in podobne nebuloze).

To se ne bi strinjal, bi rekel, da gledajo predvsem nase. Življenje se namreč konča, ko umreš. ;)
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Castiel ::

Super Sonic je izjavil:

Samo kaj, ko vsi gledajo le na naslednji mesec.... (in še hkrati bemtijo nad priseljenci, po možnosti tudi nad tem, in kako mi nimamo nič otrok in podobne nebuloze).

To se ne bi strinjal, bi rekel, da gledajo predvsem nase. Življenje se namreč konča, ko umreš. ;)


preden umreš, si lahko še 40 let v penziji. kdo misliš da te bo financiral?

WarpedGone ::

Ni problem porodniška sama po sebi ampak je problem nateg "računamo nate / hebite se vsaj eno leto".
Kolk srečna bo neka druga ženska, ki bo to porodniško nadomeščala in bo dobila delo samo za določen čas?
Naj lepo nosečka ostane doma dokler ne postavi familije, dela pa tista, ki ima željo res delat ne pa samo vlečt statuse in pravice.

Ampak vso to zlo itak izvira iz zblojene delitve med zaposlitvijo za ne/določen čas in "varovanjem" prve na škodo druge.

-- Odstranjena referenca na izbrisan post --
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

Super Sonic ::

preden umreš, si lahko še 40 let v penziji. kdo misliš da te bo financiral?

Ja sam boš sebe. Imaš 24/7/365 in si prava dasa med leglom "kretenov", ki hod že ob 16 domov in se ob sobotah pritožuje nad delom. Kapitalizem te podpre v tem smislu, te porine naprej in ti pokaže da imaš prednost. "Le kako da ostali tega ne vidijo" največkrat slišano iz ust tovrstne logike.

Večina tistih, ki nima otrok, praviloma nima težav s financami in tudi v penzijo bodo šli čisto lepo in tudi tam naj bi živeli spokojno. Če bo sistem zdržal.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

MuadDib ::

Sam sem mnenja da JE posteno da ima zenska pac porodnisko (ki pac traja eno leto) in je to BISTVEN razlog zakaj zenske ne morejo in NE SMEJO biti na vodilnih polozajih (enakopravnost... ja ja... na racun koga? podjetja?). Vsi vemo da ce se direktorju karkoli zgodi (magari prometna nesreca) da je nekaj DNI v komi, je podjetje v tistem casu popolnoma v razsulu! Verjamem da bo ogenj v strehi ko bo spet zmozen pogledat kako stoji podjetje... (ali pa bo prijetno presenecen, v vsakem primeru bo ogrozen njegov obstoj ;))

Ravno zato je nesmiselno se sprasevat ali je fer ce zenska zanosi... vprasanje je samo ali je fer da se zenske borijo za enakopravnost (v smislu delovnih mest)! Sem pa seveda za da je zenska na svojem delovnem mestu enako placana kot moski, seveda ce ta opravlja svoje delo enako dobro (torej da lahko dela tudi 8 ur pri prelaganju 20kg vrec z enega kupa na drugega).

Jaz sem mnenja da zenska in moski nista in ne moreta imeti enakih pogojev pri delu, saj imajo zenske pri dolocenih delih svoje prednosti, kakor imamo moski pri drugih, in zato se vse skupaj nekako izenaci.

Vendar pa zenska ne more imeti odgovornega dela, ce ima namen vzet porodnisko (kar pa ne velja za delavca/ko, ki ga/jo lahko brez tezav nadomestis!) in sem seveda za da se za dolocena mesta sklene pogodba (pa ne mi zdaj jamrat s clovekovimi pravicami, saj gre za pomembna delovna mesta), zaradi katere pac tista zenska ali placa odskodnino podjetju za porodnisko ali pa je enostavno odpuscena!

LP, BB

GGGGG ::

Ni problem porodniška sama po sebi ampak je problem nateg "računamo nate / hebite se vsaj eno leto".


Kak nateg neki? Plani in želje posameznikov se spreminjajo. Življenje se za mnoge ne vrti okoli njihove službe. Če nekdo koristi njegove pravice, ki so v naprej znane obema stranema to ni noben nateg.

Vsi vemo da ce se direktorju karkoli zgodi (magari prometna nesreca) da je nekaj DNI v komi, je podjetje v tistem casu popolnoma v razsulu!


Bullshit. Mene po par mesecev ni v pisarno, pa vse lepo funkcionira. Je pa problem, če firma temelji direktno na določenih osebah, ne na dobro planiranih poslovnih procesih.

Nesposobni direktorji ne morejo biti opravičilo za kratenje pravic zaposlenih.

kr1ženska ::

Mipe je izjavil:

driver_x je izjavil:

Mipe je izjavil:

Zgodilo se je že, da je ženska dala odpoved po izteku porodniške.


In kaj je tu spornega?

To, da ti v tem ne vidiš nič spornega.

Bom navedla obratni primer. Ženska je delala 3leta v podjetju in šla na porodniško. Ta čas je delal nemesto nje moj prijatelj. Ko se je ženska vrnila iz porodniške so jo odpustili in zaposlili njega.

Sicer pa, vsaka bruto plača vsebuje 20% prispevkov vsakega posameznika državi kar vključuje:
A) Prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje
B) Prispevki za zdravstveno zavarovanje
C)Prispevki za zaposlovanje

D)Prispevki za starševsko varstvo, kar obsega:

- pravica do starševskega varstva (starševski dopust, starševsko nadomestilo, pravica do krajšega delavnega delavnega časa)
- pravica do družinskih prejemkov (starševski dodatek, pomoč ob rojstvu otroka, otroški dodatek, dodatek za veliko družino, za nego otroka, za izgubljeni dohodek)

Statševski dopust:
- porodniški dopust, ki ga uveljavlja mati v strnjenem nizu 105 dni
- očetovski traja 90 dni, dopust za nego in varstvo otroka
- dopust za varstvo otroka, ki ga koristi eden od staršev 260 dni
- posvojiteljski dopust, 120 ali 150 dni, odvisno od starosti otroka (vir: Kljun Maja, Davčni sistemi)
Država deluje po Bismarckovem modelu: prispevki visoki in obseg pravic visoki

Torej, za ta dopust ženska plača, če ne takoj, v naslednjih nekaj letih dela. Prav tako oče. Torej, če plačata dopust, zakaj ga ne bi potem koristila?? To ni noben strošek državi.

Kar se tiče delodajalcev. Redka mesta so nenadomestljiva. Za tisto leto lahko vzamejo kakega pripravnika ali praktikanta pa naredijo podjetju celo velik plus, ker jih po zakonu ni treba plačevat.

Sicer pa, edina rešitev za podjetnike bi bila in spašujem se, če ne bomo res nekoč prišli tako daleč, da bomo ustanovili posebne službe nadomestnih mater. Pa bodo one namesto nas rojevale, se naslednji dve leti ukvarjale z otrokom medtem ko bomo me delale, ko bo otrok dosti star pa v jasli.
Ko bomo šli pa že tako daleč pa lahko še od vsake ženske zahtevajo da je kontracepcijske tabletke in menstrualni koledarček pa jo v času menstruacije vsak mesec prepovejo v službo, tko da bo res vedno zmogljivost na višku..

Kje so meje? ko berem te traparije, mislim da jih pri vas ni.
Do not take life too seriously. You will never get out of it alive.
Elbert Hubbard

imagodei ::

WarpedGone je izjavil:

Dejte se obut v čevlje direktorja/lastnika neke firme z recimo 10 redno zaposlenimi in si predstavljajte probleme, ko vam nova zaposlenka sporoči veselo novico, da po nekaj mesecih (ko bo začetno uvajanje ravno mimo) zapušča ekipo za dobro leto. Redno zaposlili ste jo, ker jo potrebujete več kot 4 mesece.

Konkretni izpostavljeni problem je bil, da nova delojemalka čez 4 mesece odhaja na porodniški dopust, kar je povedala po 14 dneh zaposlitve. Noseča je bila torej že prej in ravno tako je že od prej orenk vpeta v nek projekt, kjer jo bodo krvavo rabili.

Tukaj pa je problematično čisto nekaj drugega, kot to, da se je zaposlila in takoj odhaja na porodniško. V "fer poslovnem svetu" bi bilo prav, da bi ženska še pred začetkom projekta obvestila (takrat še) pogodbenega nosilca projekta, da se zaradi osebnih stvari npr. v naslednjem letu in pol ne bo mogla 100% posvečati projektu. Oz. v skrajni fazi, če je šlo za neplanirano nosečnost, bi morala nosilca projekta obvestiti čimprej, da bi lahko začeli iskati nadomestnega človeka in predajati posle. Skratka, to, da je sprejela zaposlitev, je še najmanjši problem. Če gre za ključnega človeka na projektu, bi že v osnovi od njega pričakoval več odkritosti in odgovornosti, ni važno, a je moški ali ženska.

Če bi jaz imel v igri nek ogromen projekt, pri katerem je v vprašanju usoda podjetja, in bi na njem imel ključnega človeka, ki bi ga dobesedno moral iskat z lupo, ob enem pa bi bil ta človek ekstremist tipa Tomaž Humar, bi tudi od njega zahteval, da se za čas trajanja projekta odpove svojemu konjičku. Ne moreš tvegat, da ti bo ostal nekje v gori.

Če so ljudje normalni, se vse da dogovoriti, lahko bi že pred meseci direktorju odkrito povedala za nosečnost in ga tudi za diskretnost prosila. Tudi sedaj se da marsikaj dogovoriti, ko je zaposlena. Lahko bi med porodniško delala 4 ure na dan od doma. Rešitve obstajajo. Imam pa občutek, da je pri obeh veliko masla na glavi. Z nepopolnimi informacijami težko iščemo izvornega krivca - če bi tale nosečnica že v štartu verjela, da je direktor nadvse pošten in kul, bi verjetno tudi lažje povedala, kaj je na stvari. Po drugi strani je od nje seveda totalno nefer, da zamolči tako informacijo, če ve, da projekt od nje terja, kaj vem, 20 ur na teden naslednje leto in pol.


WarpedGone je izjavil:

Glede "ferosti": Ne, da to ni fer do firme - to ni fer do drugih zaposlenih, ki vsak dan ustvarjajo. Nategovanje je žal nacionalni šport, vsak nategovalec posebej pa je ponosen na svoj uspeh.

Kot pravim, v resnici je nosečnost v tem primeru čisti side point. Ampak vseeno:
Glede vsega bi se morali v Sloveniji zgovarjati precej bolj zrelo, kot se. Meni se, npr., zdi čisto normalno, da če nek delodajalec išče delovno silo, da jo pač potrebuje. Če ne bi bilo nategovanje nacionalni šport (tako pri delodajalcih kot pri delojemalcih), bi se mi zdelo edino pravilno, da delojemalec lahko žensko povpraša po nosečnosti oz. od novozaposlene zahteva, da npr. naslednjih 6 mesecev ne bo šla na porodniški dopust. Tako kot bi, IMHO, smel zahtevati od raznih Tomažev Humarjev, da se v nekem prehodnem obdobju zavestno ne podajajo v ekstremno plezanje, skoke iz 70m v vodo, potope na 200m globine...

Ampak, neko kratko prehodno obdobje je tudi maksimum. Delojemalec mora razumeti, da delodajalec razpisuje delovno mesto zato, ker nekoga na njem potrebuje. Po drug strani je nedopustno je, da bi delodajalec zahteval od ženske, da ne zanosi v naslednjih 2 ali celo 5 letih.
- Hoc est qui sumus -

Utk ::

No no, ne pretiravat, če gre čez 4 mesece na porodniško, pomeni, da je noseča največ 4 mesece, če še tolk, en mesec morda še sama ni vedela, dela za njih pa že 10 let. Kaj bi bilo drugače, če bi šefu povedala prej kot svoji mami? Iste probleme bi imel, samo da 6 mesecev časa namesto 4. A je to res velika razlika? Razen te malenkosti da so je zaposlili, ampak če se gre za takšne strašne projekte, je to najmanjši problem.

Okapi ::

Kako zelo pomembna je za ta projekt v resnici sploh ne vemo. Opeter je nekaj iz šeste roke slišal in tudi sam priznal, da v resnici pojma nima, kako je res.

O.

GGGGG ::

Če ne bi bilo nategovanje nacionalni šport (tako pri delodajalcih kot pri delojemalcih), bi se mi zdelo edino pravilno, da delojemalec lahko žensko povpraša po nosečnosti oz. od novozaposlene zahteva, da npr. naslednjih 6 mesecev ne bo šla na porodniški dopust. Tako kot bi, IMHO, smel zahtevati od raznih Tomažev Humarjev, da se v nekem prehodnem obdobju zavestno ne podajajo v ekstremno plezanje, skoke iz 70m v vodo, potope na 200m globine...


Hvala bogu smo v Sloveniji, kjer delodajalca nima kaj zanimati osebno življenje delavcev. Dajte si dopovedati, da služba ni edina in najpomembnejša aktivnost v življenju večine ljudi.

Za tiste, ki se grejo pa kariero in so res tako ključni za neke projekte pa tudi obstajajo načini. Od individualnih pogodb o zaposlitvi do raznih ekskluzivnih pogodb s konkurenčnimi klavzulami itd.

imagodei ::

Utk je izjavil:

No no, ne pretiravat, če gre čez 4 mesece na porodniško, pomeni, da je noseča največ 4 mesece, če še tolk, en mesec morda še sama ni vedela, dela za njih pa že 10 let. Kaj bi bilo drugače, če bi šefu povedala prej kot svoji mami? Iste probleme bi imel, samo da 6 mesecev časa namesto 4. A je to res velika razlika? Razen te malenkosti da so je zaposlili, ampak če se gre za takšne strašne projekte, je to najmanjši problem.

Jaz že stalno trdim, da ni nobene razlike in da sama zaposlitev tukaj sploh ni sporna.

Jaz pravim, da gre za odgovornost na čist drugem levelu - če gre za en velik projekt, v katerega je punca vpeta in je praktično nenadomestljiva, potem je to vedela že vsaj v začetku letošnjega leta, če ne morda že konec 2012. Ne vemo, koliko časa projekt že traja, morda se je že začel v letu 2012 in gre sedaj v zaključno fazo. Kakor koli - če se zavedaš svoje vloge na projektu in razumeš, da le-ta nikakor ni združljiva z nego novorojenčka oz. dojenčka, potem ne zanosiš. Če se to vendarle zgodi, potem mora vsaka karieristka pri sebi odgovoriti na vprašanje, kaj bo storila. Če obdrži otroka, je v opisani situaciji skorajda nujno, da vodja projekta izve za nosečnost prej, kot njena mama.

Razen seveda, če je ženska pripravljena 1 teden po porodu spet priti na šiht in bo porodniško koristil njen partner.
- Hoc est qui sumus -

GGGGG ::

Če obdrži otroka, je v opisani situaciji skorajda nujno, da vodja projekta izve za nosečnost prej, kot njena mama.


Ti to resno?

kr1ženska ::

V primeru imagodei-a se strinjam. Če ženska zanosi in dela na pomembnem projektu mora to nujno čimprej povedat. Sposobne projektne delavce je dobiti zelo težko. Je pa tko. Če ima ženska že nekaj prakse z delom na projektih se menda zaveda svojih odgovornosti in bo povedala takoj ko bo izvedela sicer ji jaz na splošno kot del ekipe ali vodje projekta ne bi več zaupala, ker očitno nima nobene morale in spoštovanja do drugih oziroma ji je povsem vseeno tako za delo, podjetje kot za sodelavce. (Isto velja za moške)

Pri projektih je pač tko da se moraš na nekoga 100% zanesti in ljudje so dejansko odvisni eden od drugega. Sicer se vse supaj podre oziroma reševati take situacije je težko. Nekoga novega vzeti je problem, ker ni časa da bi si pridobila tvoje zaupanje in si vedno v negotovosti, če bo opravil svoje delo in če ga bo opravil kot je treba, torej je še vedno opcija da se delo prenese na ostale člane kar je pa pri daljših projektih nemogoče.

To so pač izjemni primeri.
Do not take life too seriously. You will never get out of it alive.
Elbert Hubbard

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Boj za pravice žensk v techu: Google noče razkriti plač svojih zaposlenih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5716741 (13868) xmetallic
»

Porodniška in s.p.

Oddelek: Loža
225868 (4534) Vikking
»

CSD in njegov najnovejši neoliberalistični prispevek družbi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8720914 (18921) Invictus
»

Nagrade za žvižgače

Oddelek: Problemi človeštva
4714824 (13841) Datadog
»

Ženske, S.P. ter porodniška (je glupa država ali sestra?) (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6620081 (5802) telexdell

Več podobnih tem