» »

Eric Schmidt v Veliki Britaniji plača več davka kot Google

Eric Schmidt v Veliki Britaniji plača več davka kot Google

Reuters - Podobno kot se podjetje Apple na drugi strani luže se tudi Google redno srečuje z očitki, da si s kuhanjem računovodskih izkazov neupravičeno znižujejo davčno osnovo za davek na dobiček. Francija je uradno preiskavo odprla lani jeseni, še bolj neprijetno pa je za njih v Veliki Britaniji, kjer je jeza zavoljo neplačevanja davkov s strani ameriških velikanov razrasla že v manjše protestno gibanje, kjer ljudje bojkotirajo Starbucks in Amazon.

Googlov Irski šef Matt Brittin se je že lani novembra zagovarjal pred parlamentarno komisijo za za javne finance (public accounts commitee). Tam je pojasnil, da je plačani davek v višini 12 milijonov evrov v zadnjih 6 letih (2005-11) - ali manj kot desetino odstotka od pripadajočih 14 milijard prihodka iz britanskega trga - več kot primeren, saj v Veliki Britaniji sploh nimajo ljudi, ki bi dejansko sklepali oglaševalske posle, ampak le okoli 1200 promocijskega in podpornega osebja. Podoben argument prodajajo tudi Franciji. Dejanski oglaševalski posli naj bi se sklepali z Irsko podružnico, zato naj veljajo tamkajšnji davki, ki pa so zaradi toleriranja izvoza prihodkov v davčne oaze absurdno nizki. To strategijo je javno podprl tudi Eric Schmidt, ter ob tem dodal, da bi od njih bilo celo neumno, če bi plačali več davkov, kot je po črki zakona nujno.

Toliko pozimi, spomladi pa je Reuters napraskal indice in pričevanja, da približno polovica od britanskega osebja vsekakor trži oglase, torej ustvarja obdavčljive prihodke. Našli so namreč več ponudb za nova delovna mesta, ki so po svojem opisu izgledala izrazito prodajna, ne marketinška. Hkrati so se oglasila nekatera domača podjetja in oglaševalske agencije, ki so vsa po vrsti povedala, da so posle sklepala lepo doma, v Londonu. Brittin je bil na podlagi tega pozvan nazaj pred komisijo, kjer so ga tudi precej ošteli, a je vztrajal pri svojem. Posle sklepa irska podružnica, obdavči naj se njo. Schmidt, ki se vse od predlanskega sestopa z mesta CEO-ja največ ukvarja prav z visokopoteznim lobiranjem, je spet namenil par krepkih v smer britanskih parlamentarcev. Naj nehajo že nadlegovati njegovega varovanca in se raje pogledajo v ogledalo, saj so prav oni krivi za obstoječa davčna pravila. Nadlegovati podjetje, ki dela po črki zakona, naj ne bi bilo primerno.

Vztrajna pravičniška drža se jim je maščevala nekaj dni kasneje, ko se je eden nekdanjih zaposlenih odločil izpovedati o resničnem dogajanju znotraj londonske podružnice. Barney Jones, zdaj 34-letni "zavzeti kristjan", je za Google delal med leti 2002 in 2006 prav v oddelku za trženje oglasov, pred svojim odhodom pa si je na USB ključek skopiral vsebino svojega službenega računalnika, uradno zato, ker naj bi imel med službenimi dokumenti pomešane tudi osebne mejle in fotografije. Seveda je odnesel tudi pogodbe in račune o svojem delu na Googlu, po drugi rundi Googlovega pričevanja pa se je odločil, da bo vse skupaj delil s parlamentom in mediji. Dokumenti so prišli ravno v času, ko je parlamentarna komisija začela pisati svoje zaključno poročilo.

Lahko si le predstavljamo, koliko lobističnih sredstev je Google moral vložiti v saniranje situacije, kajti poročilo niti ni tako zelo strogo. Google bolj ko ne prosijo, naj prostovoljno začne plačevati davke "na promet, ki ga dejansko ustvari na Otoku", saj bodo lahko le tako "izboljšali svojo podobo v javnosti". Tovrstno sankcijo so že uperili zoper verigo kavarn Starbucks, ki je potlej le obljubila plačilo "dodatnih 20 milijonov funtov davka", vendar ga sodeč po junijskih podatkih dacarji še niso ugledali. Parlamentarci so bili malo bolj ostri do vladnega davčnega urada, ki naj bi zdaj vendarle preveril, kaj se dogaja, to pa je tudi bilo to.

K sreči jim bo malo pomagal kar Schmidt sam. Po zadnjih podatkih naj bi si kupoval hišo nekje v luksuznem predelu Londona, kar naj bi ga stalo čez 30 milijonov funtov, s tem pa bi tudi moral plačati okoli poltretji milijon funtov davka na nakup nepremičnine (stamp duty). To je že več od Googlovega letnega davčnega računa. Schmidtu sicer ne bo hudega, saj je ob sestopu s položaja CEO-ja dobil dodatnih 100 milijonov dolarjev enkratne nagrade v denarju in delnicah, prodal pa je še približno pol milijarde od svoje pet in nekaj milijardne grmade Googlovih delnic (drži okoli 2-3% podjetja). Tako ima Velika Britanija zdaj pred sabo situacijo, ko en od zaposlnih osebno plača več davka kot celotno podjetje, večmilijardnim letnim prihodkom navkljub.

Res je tudi, da Google trenutno opremlja nove pisarne sredi Londonske četrti King's Cross, ter da bo za to šlo okoli milijardo funtov, vendar gre pravzaprav za denar, ki bi ga ob dostojni davčni politiki morali plačati državi.

14 komentarjev

digitalcek ::

Za bojkotirat nista samo Starbucks in Amazon, temveč tudi (ali prevsem) Facebook, You Tube in Google.
Včasih pa bi človek najraje bojkotiral ves splet kot tak. Ker je pretežno valilnica idiotov.

Zakaj tako mislim, ne mislim razlagat. Še manj lepit kakšne linke. Ker ne mislim nobenemu nič dokazovat. Ker mislim malo drugače kot večina ovc.

Ali pa mogoče mislite, da se neke tehnologije že a priori ne sme bojkotirati, ali celo ne biti do nje kritičen? Zakaj že? Bo imela revica psihične težave?

Ali pa bodo mogoče "izumitelji" te tehnologije zaradi kritike(katerekoli!), ali delnega bojkota, dali v žepe 10% manj?

Kajti če si peščica polni žepe, ogromna večina - izgublja. Ne glede na to, da se lahko poveže s komerkoli na kugli (splet, skype). IZGUBLJA. Finančno.

Najbrž pa tudi mentalno, pa naj se sliši še tako paradoksalno...

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: connel ()

Fritz ::

@digitalček

Nič ni videti, da bi ti kaj bojkotiral splet oz. predstavljal kakšno izjemo iz lastnega generaliziranja...

Drugače pa jasno, ni problem v Googlovem kreativnem računovodstvu, problem je v njegovi velikosti in finančni moči, s katero lahko še naprej vpliva, da davčna in druga zakonodaja ostaja tako slaba, tako v škodo države in državljanov, da mu prej omenjeno kreativno računovodstvo omogoča.

In marsikdo med nami že dolgo bojkotira marsikaj. Ogled piratske kopije hollywoodske pretežno pofl produkcije (čast izjemam), da bi po 10-ih minutah ugotovil, da zadeva ni prebavljiva in bi 1 cent za nakup le tega bil 1 cent preveč - je tudi vrsta bojkota 8-)
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

jlpktnst ::

Ma ja, kreativno računovodstvo ja, samo ker ne moremo glede tega kaj prida, lahko pač čim manj uporabljamo servise monopolistov. Brez googla je lažje kot brez windowsev... pa tudi slednje je možno.

Relanium ::

Sam kaj, ko v tem svetu moramo imeti vse storitve čim bolj enostavne in čim bolj učinkovite.
Pa to so ravno tiste od velikanov, kot npr. prejšnja novica o japonskih diplomatih.

Ne ker smo lenuhi (do neke mere že) ampak ker je svet tako naspidiran da moramo naredit vse, čimprej, čim bolje pa za čim manj denarja - že včeraj je propozno.

jype ::

digitalcek> Ker mislim malo drugače kot večina ovc.

Ovca, ki misli zgolj drugače, je še vedno ovca. Glede na tvoje pisanje si ti sicer bližje kakemu brontozavru, če bi pa rad postal lisica ali vsaj veverica, pa priporočam v branje http://theleanstartup.com/ .

nekikr ::

ter da bo za to šlo okoli milijardo funtov, vendar gre pravzaprav za denar, ki bi ga ob dostojni davčni politiki morali plačati državi.

Ne izmišljuj si svojih stavkov Mandi! Saj vem, da vedno pišeš tja v tri dni, ampak ne izmišljuj si kar nekaj, kar niti slučajno ni res. To NI denar, ki bi moral "tako ali tako" romati v državno blagajno ampak je posebna, ločena investicija.
Stamp duty v višini 3,5 milijona funtov? Živelo kreativno računovodstvo! Država hoče nas, mi jo po nazaj. Edino pravilno.

gendale ::

google ne plača davka in ga prosijo, če bi mogoče pa vseeno plačal

ti ne plačaš davka in ti vzamejo in/ali te zaprejo
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Fritz ::

nekikr je izjavil:


Stamp duty v višini 3,5 milijona funtov? Živelo kreativno računovodstvo! Država hoče nas, mi jo po nazaj. Edino pravilno.

Ja, bogi Gugl in milijarderji, kar ene procentke jim hoče država vzeti. Kako obsceno, le kaj bodo siromaki sedaj jedli >:D
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

globalna80 ::

digitalcek je izjavil:

Ker mislim malo drugače kot večina ovc.


 Sheeple izjema

Sheeple izjema



I’m telling you – the man and the dog are definitely working together…
For Gods sake Trevor always you with that conspiracy stuff!
Great spirits have always found violent opposition from mediocre minds.
Albert Einstein

Zgodovina sprememb…

nekikr ::

gendale je izjavil:

google ne plača davka in ga prosijo, če bi mogoče pa vseeno plačal

ti ne plačaš davka in ti vzamejo in/ali te zaprejo

Zakaj si izmišljuješ neke svoje stvari? Google plača točno toliko kolikor je potrebno po črki zakona. Ker pa niso neumni, seveda ne plačujejo tistega, kar ni treba. Tako kot ti plačaš samo toliko kolikor stane štruca kruha in ne 20% več. Dvojni irski sendvič in podobne stvari so pač legalne, ker nekaterim to paše (hint: ne samo zlobnim korporacijam). Ko ne bo več legalno, jih bodo pa udarili po prstih. Ampak potem pa tudi teh nekaj milijonov ne bo več.

Fritz je izjavil:

nekikr je izjavil:


Stamp duty v višini 3,5 milijona funtov? Živelo kreativno računovodstvo! Država hoče nas, mi jo po nazaj. Edino pravilno.

Ja, bogi Gugl in milijarderji, kar ene procentke jim hoče država vzeti. Kako obsceno, le kaj bodo siromaki sedaj jedli >:D

Po eni strani imaš prav. Ampak pričakujem, da boš tiho, ko bodo uvedli nepremičninski davek, manjše penzije, nižjo minimalno plačo in malo morje drugih davkov. Za hrano boš namreč še vedno imel, kaj dosti pa ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

Fritz ::

nekikr je izjavil:

Fritz je izjavil:


Ja, bogi Gugl in milijarderji, kar ene procentke jim hoče država vzeti. Kako obsceno, le kaj bodo siromaki sedaj jedli >:D

Po eni strani imaš prav. Ampak pričakujem, da boš tiho, ko bodo uvedli nepremičninski davek, manjše penzije, nižjo minimalno plačo in malo morje drugih davkov. Za hrano boš namreč še vedno imel, kaj dosti pa ne.

Še vedno ne ločiš posameznika, podjetje in korporacijo?
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

nejcek74 ::

jp, pa kaksno povezavo imata nepremicninski davek pa manjsa penzija?

Jst ::

>jp, pa kaksno povezavo imata nepremicninski davek pa manjsa penzija?

Oh lord! Just turn the TV on...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

gendale ::

nekikr je izjavil:

gendale je izjavil:

google ne plača davka in ga prosijo, če bi mogoče pa vseeno plačal

ti ne plačaš davka in ti vzamejo in/ali te zaprejo

Zakaj si izmišljuješ neke svoje stvari? Google plača točno toliko kolikor je potrebno po črki zakona. Ker pa niso neumni, seveda ne plačujejo tistega, kar ni treba. Tako kot ti plačaš samo toliko kolikor stane štruca kruha in ne 20% več. Dvojni irski sendvič in podobne stvari so pač legalne, ker nekaterim to paše (hint: ne samo zlobnim korporacijam). Ko ne bo več legalno, jih bodo pa udarili po prstih. Ampak potem pa tudi teh nekaj milijonov ne bo več.

Fritz je izjavil:

nekikr je izjavil:


Stamp duty v višini 3,5 milijona funtov? Živelo kreativno računovodstvo! Država hoče nas, mi jo po nazaj. Edino pravilno.

Ja, bogi Gugl in milijarderji, kar ene procentke jim hoče država vzeti. Kako obsceno, le kaj bodo siromaki sedaj jedli >:D

Po eni strani imaš prav. Ampak pričakujem, da boš tiho, ko bodo uvedli nepremičninski davek, manjše penzije, nižjo minimalno plačo in malo morje drugih davkov. Za hrano boš namreč še vedno imel, kaj dosti pa ne.

ne jezim se na google, ampak na državo, ki sprejema zakone, ki sploh omogočajo takšno vedenje
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Velika Britanija uvaja davek na digitalne storitve (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5613833 (11260) euagrus
»

Google se je lani izognil plačilu treh milijard evrov davkov

Oddelek: Novice / Rezultati
4014372 (11970) tikitoki
»

Google bo Veliki Britaniji za 10 let plačal 130 milijonov funtov davka

Oddelek: Novice / Rezultati
245978 (4591) nekikr
»

Amazon se na Otoku ne bo več izmikal davkom

Oddelek: Novice / Ostale najave
129007 (3740) nekikr
»

Googlov šef o davkih in robotih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
8221403 (18936) nekikr

Več podobnih tem