» »

Računalnik se ne zažene več

Računalnik se ne zažene več

Procesor ::

Računalnik se ne zažene več.

Ko ga vklopim se zažene za sekundo in se ugasne. Čez sekundo,dve se ponovno zažene in ostane prižgan. Zraven vedno sveti DRAM LED lučka (MemOK gumbek). Na zaslonu se ne zgodi nič, ni signala.

Danes sem ga peljal na servis in ko smo ga priklopili je računalnik delal normalno(Z mojimi rami in s testnimi rami) !!!!!!!! Pridem domov, zaženem računalnik in dela. Nato ga še enkrat restartam in spat stara zgodba, računalnik ne dela.

Naredil sem vse kar je možno. Dal ven baterijo, probal samo posamezne rame, menjaval slote ramov, odklopil vse kable, razelektril napajalnik, odvijačil plato in jo dal ven iz ohišja na karton,.... (da ne bo kdo po nepotrebnem pameten) :D )

MOJE VPRAŠANJE !
Do pred nedavnega smo imeli gradbeni štrom - moč 11 KW. Sedaj smo to spremenili na 7 KW. ALI LAHKO TO KAJ VPLIVA (KER JE NAPAJANIK DOKAJ MOČEN)??? Če ni to pol ne vem kaj bi lahko bilo.


PLATA : ASUS P8Z68-V LX
NAPJALNIK : LC Power LC6550GP Silent giant v2.2
RAMI-i : G.Skill PC3-12800 RipJawsX KIT 8192 MB
PROC : Intel Core i3 2120
HD : Samsung hd 103sj spinpoint f3
  • spremenil: Mavrik ()

Seljak ::

Kako pa zapiska,ko ga zalaufaš? Ali spusti kakšen zvok v obliki piska?

Procesor ::

Ja bi lahko rekel , prvič in drugič naredi ZZZZZPPP. Ni tisti klasični pisk, bolj zašrota :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Procesor ()

Seljak ::

Čudno se mi zdi,da ko si ga nesel na servis je delal doma pa ne.Lahko,da preveč niha napetost v štromu ali kako se naj izrazim,ker glede štroma se ne spoznam najbolj(bodo kakšni strokovnjaki z tega področja kakšno rekli). Jaz sem imel z tem non-stop probleme ker je tam ko sem prej živel precej nihala napetost(stara inštalacija-tako so rekli električarji),vedno se je ugašal PC.Ko pa so zadevo rešili pa je bilo vse OK.

_geek_ ::

Thinking out loud - si mogoče izmeril napetost v vtičnici? Da slučajno nimaš prenizko napetost.

Procesor ::

Nisem meril napetosti. S čim izmeriš napetost v vtičnici, z voltmetrom?

Frenckie ::

Procesor je izjavil:

Nisem meril napetosti. S čim izmeriš napetost v vtičnici, z voltmetrom?


Da, z voltmetrom. Imajo ga vsi univerzalni merilniki.

Procesor ::

Tole sem našel na internetu, vendar ne razumem najbolje.

Nekaj z updejtom biosa? Meni je do nedavnega delal comp ok, nato pa se mi je to zgodili z danes na jutri. Ta možakar na posnetku pa ima že od prve setave compa ta problem, če sem prav razumel. So trije videi en za drugim. Na koncu mu uspe nekak rešit vendar ne kapiram kaj je naredil. Če kdo razume prosim naj mi pomaga, ker se mi bo počasi zmešalo !




Potem sem našel tudi to na spletu in prav tako ne razumem najbolje ker je v angleščini.
http://answers.yahoo.com/question/index...

Hayabusa ::

Danes sem ga peljal na servis in ko smo ga priklopili je računalnik delal normalno(Z mojimi rami in s testnimi rami) !!!!!!!! Pridem domov, zaženem računalnik in dela. Nato ga še enkrat restartam in spat stara zgodba, računalnik ne dela.



Nisem meril napetosti. S čim izmeriš napetost v vtičnici, z voltmetrom?

Da, multimeter za 10-15E bo v redu.
Če kaže manj kot 230V & niha kliči svojega distributerja.

BorutK-73 ::

Si probal drugo vtičnico. Sem imel podoben problem pri sestrični, pri meni delal normalno, pri njej stalno zmrzoval ali se resetiral. Potem sem priklopil na drugo vtičnico in od tedaj dela bp. Pri tebi je problem Elektrika, mogoče preveč uporabnikov na posamezni vtičnici/varovalki.
Imaš možnost probati s drugim napajalnikom?

Zgodovina sprememb…

Procesor ::

Probal sem drugo vtičnico v sobi, bilo enako.

Sem probal CLRTC (tisi pin sem prestavil z leve na desno in nazaj na levo) in sem prišel v bios.

Ne vem ali bi moral tam kaj nastavit potem ko sem prišel v bios? Nastavil sem edino rame na frekvenco 1600 (prej je bilo AUTO) šel ven iz biosa in spet NO POST.

Drugega napajalnika nimam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Procesor ()

Procesor ::

V biosu je pisalo, da je voltaža za rame malo čez 1,1 V. Na QVL listi je povsod zraven napisana voltaža 1,5 V ali 1,65 V. Ali to kaj pomeni?

SuperVeloce ::

Kot je nekdo rekel, poglej stanje vtičnice, potem poglej stanje kablov od napajalnika do osnovne plošče (tudi na 12V lahko šmelca pri 30A toku). Spodoben napajalnik (switching logika) bi moral zdržati vse od 110 do 240V (nekateri še precej višji razpon) in od 45 do 65hz, razen če enostavno ne more potegniti dovolj toka zaradi slabega stika v vtičnici, napeljave... da ne boš kaj kmalu klical gasilcev.

edit: nisem videl, si ga že uspel prižgati.

Sicer je tole z rami malo čudno, ampak možno, da ti osnovna plošča nastavi prenizko napetost. 1,5V boš rabil (nastavi ročno). Vendar pazi, da ne boš slučajno dvigoval napetosti kakšnemu memory controllerju!!

Zgodovina sprememb…

andrej02 ::

Probaj dobit napajalnik za katerega si siguren, da deluje.
Simptomi, ki jih opisuješ kažejo na slab napajalnik.
Pa ša BIOS factory defaults naredi, da ni slučajno kakšna nastavitev v BIOS-u.

solatko ::

Če na servisu deluje v redu, je problem električna napeljava hiše/stanovanja. Dobi Voltmeter in izmeri napetost. Napajalnik pod 200V nerad zažene. Ne zastopim čisto tistega stavka, da ste imeli 11kw sedaj pa jih imate 7, vendar je izgleda problem ravno v tem, da na gospodinjskem toku ni dovolj napetosti (industrijski tok je po navadi 3 fazen in temu primerno stabilnejši).

Poglej kako je z ozemlitvijo (preizkuševalec vtakneš v fazo in se dotakneš jezička ozemljitve, lučka mora bolj zasvetit) seveda najprej preizkusi, da nimaš slučajno faze na ozemljitvenem vodu (pri raznoraznih fušarskih napeljavah je vse možno). Napajalnik, brez dobre ozemljitve po navadi ne dela.
Delo krepa človeka

Procesor ::

Izmeril napetost, je ok, cca 225 V. Sem prišel še enkrat po čudežu v biose. Preden vstopiš v bios je tista začetna stran in tam piše CPU FAN ERROR ! Kaj te to pomeni?? Rad bi na novo vstavil procesor, ker sem zasledil na netu, da je nekdo tako odpravil ta problem. Zanima me s čim odstraniš staro termo pasto dol s procesorja?

STU-III ::

@Procesor

Če piše cpu fan error, potem preglej, da se mogoče ventilator, ki hladi cpu ni iztaknil ali, da je slabo vtaknjen. Po možnosti ga rahlo zavrti z roko, če se slučajno noče sam zagnati pri vklopu računalnika - v pravilni smeri seveda. Pasto lahko preprosto obrišeš s papirnato brisačko vendar je dobro, da imaš novo pasto pri roki, da jo potem naneseš nazaj gor.
Line secured.

Procesor ::

Novo pasto. Če sem jo uporabil pred letom in jo zaprl ali je še ok, ali moram kupiti čisto novo?

SuperVeloce ::

Je ok ja. Vsekakor moraš na sveže pasto nanesti, ko se hladilnik dol vzame, tukaj ni debate.

Procesor ::

hvala. uporabil bom grahek metodo :)

Procesor ::

Ima kdo kako dobro povezavo do navodil kako se naredi back up biosa in kako se naredi bios update. To še probam potem pa leti v kanto !

Dober dan ::

Pojdi na net, poišči tvojo matično ploščo in potegni dol bios. Nato ga skopiraj na usb in potem posodobi bios. Za posodobitev bios bi naj imel deklariran en gumb, ki te ob pritisku vrže v meni, kjer narediš bios update. Tam imaš tudi opcijo bacupiranja biosa (upam, da sem pravilno napisal).

Pri posodobitvi samo pazi, da ti ne bi zmanjkalo elektrike in da imaš res pravo verzijo biosa. Najbolje, da preveriš tudi, kateri rev. plate imaš. Npr: rev. 1.0, rev. 1.1, itd...
Kaj cel PC imaš namen vržit v kanto? 8-O

Procesor ::

Ka pa naj, če ne najdem rešitve

Brias ::

ce ti CPU javi cpu fan error je lahko tu kaj narobe ...

probaj recimo odklopit CPU ventilator ( iz plate ) fizicno pusti vent kakor je ...

morda imas vent v stiku ...

Dober dan ::

Če ne najdeš rešitve, menjaj matično ploščo ali pa napajalnik. Komponente so nekaj vredne. Ne boš zdaj vrgel evre kar v kanto. Namesto v kanto, jih podari meni. Jaz imam veselje se s tem igrat :D

Procesor ::

Sem odklopil ventilator in probal. Ni bilo bolje.

Demontiram ventilator+hladilnik in na novo namažem termopasto. Pridem do biosa po čudežu. Napiše da je sprejelo rame (nič ni pisalo o FAN ERROR-u) in da naj grem do biosa ter shranim nastavitve.

Naredim spremembe-disablam minimalno število vrtljajev na ventilatorju procesorja in vse ostalo kar je bilo smiselno dam na AUTO.

Na koncu grem ven (save changes and reset) in se zgodi ena velika tema.

Do biosa pridem samo če naredim nekaj kar še nisem (tako opažam). Prej sem menjaval slote ramov oz. dal noter samo en ram namesto obeh in me je včasih spustilo naprej (vsaj do biosa). Sedaj to ne pali več. Kot sem napisal že zgoraj, ko sem namazal na novo termopasto mi je tudi uspelo. Enkrat sem izklopil vse kable na plati in mi je tudi uspelo do biosa. Sedaj ne pali več. Enkrat sem izvedel CLRTC in me je spustilo dalje. Enkrat sem vzel ven baterijo on me je spustilo. Ampak na vsako finto samo 1x.

Imam bios iz NOV.2011, sedaj so najnovejši MAJ.2013. Ko pridem, če pridem do biosa bom naredil update. Ali je lahko v stari verziji biosa problem ???? Prej sem imel računalnik 7 let in nisem nikoli updejtal bios. Mogoče po formatiranju računalnika avtomatsko naložiš nov bios??

Uganka: Kolikokrat se pojavi beseda bios :)

Comp seveda ne bo letel v kanto :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Procesor ()

Dober dan ::

Bios se lahko naloži samo ročno. Avtomatsko se zadeva ne posodablja. Probaj nekako posodobit bios. Če ne bo šlo, menjaj matično in bo zadeva špilala naprej.

Procesor ::

Javim napredek. verjetno šele čez nekaj dni :P

STU-III ::

Pa pri posodobljanju biosa pazi, da imaš štrom za ziher zagotovljen v tem času, ker se drugače lahko zgodi, da ga ne boš več prižgal, če se izklopi med posodabljanjem.
Line secured.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Težave pri prižiganju računalnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
11713 (490) solatko
»

Težava z zagonom računalnika (matična piska)

Oddelek: Pomoč in nasveti
71681 (1465) solatko
»

Računalnik se ne prižge - težave z elektriko (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
555206 (4454) Bostyan007
»

Računalnik potrebuje 5-10 min za zagon

Oddelek: Strojna oprema
252572 (2064) kratos
»

Tezave z novim sestavljenim racunalnikom - kako zmerit napajalnik ?

Oddelek: Pomoč in nasveti
61038 (844) markomad

Več podobnih tem