» »

Microsoft udaril po botnetu Citadel

Microsoft udaril po botnetu Citadel

Microsoft - Microsoft v sodelovanju z ostalimi podjetji in organi pregona redno uničuje botnete na internetu. To pot so uničili že sedmega, in sicer so razbili široko omrežje okuženih računalnikov, ki jih je napadel Citadel. Kot sporočajo iz Redmonda, so prekinili povezave med več kot 1600 podomrežji okuženih računalnikov in razbili sistem, ki je ukradel več kot pol milijarde dolarjev.

Zlobna koda z imenom Citadel se je po internetu širila že od leta 2011. Gre za potomca zloglasnega botneta Zeus, katerega izvorna koda je na internet pricurljala leta 2011. To so hitro izkoristile hudodelske družbe, ki so si jo prilagodile in ustvarile svoje verzije. Gre za precej specializiran kos programske opreme, ki se na ruskih forumih prodaja za okrog 3000 dolarjev oziroma 30-krat več kot Zeus, pa tudi kupiti ga ne more kar vsak.

Citadel se je razširil po celem svetu, tako da so v Operaciji b54 sodelovali Microsoft, FS-ISAC, NACHA, Združenje ameriških bank, FBI in organi pregona v drugih državah (Avstralija, Brazilija, Ekvador, Nemčija, Nizozemska, Hongkong, Islandija, Indija, Indonezija, Španija, Velika Britanija). Vse to priča o veliki razširjenosti Citadela, s katerim so ukradli več kot 500 milijonov dolarjev. Citadel je bil namreč specializiran za krajo identifikacijskih in bančnih podatkov.

Microsoft je pridobil odredbo sodišča, potem skupaj s policisti vstopil v dva podatkovna centra v ZDA, kjer so gostili razširjena omrežja Citadela. Ta sicer ni povsem izkoreninjen, so mu pa po Microsoftovem prepričanju prizadejali zelo resen udarec.

5 komentarjev

MrStein ::

In kateri AV&co programi detektirajo/blokirajo ta malware?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

RejZoR ::

Odvisno od tega za katero verzijo zalege gre. Ker tega imaš ogromno. Vsi se sicer trudijo zaznavat, pol pa je samo stvar kako proaktivna je katera stran...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Looooooka ::

tistih par tisoc masin verjetno ni imelo instaliranega nicesar.

RejZoR ::

Zelo verjetno. Al pa MSE kateri je bolj kot ne žegnana voda... oz nek proper antivirus, ki pa je povsem outdatan, ker so šarili po nastavitvah al pa ga niso registriral...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

bobby ::

A se samo meni zdi ali je MS antivirus se zlo pokvaru ali oa sploh ne opravlja svoje funkcije? naredil sem neke osnovne primerjave konkretno na mojem disku, sem ga skloniral potem pa obiskal en kup strani kjer so pizdarije pa mi je ms bil bolj kot ne tiho, docim avira, avast in avg so se redno oglasali, da nekaj ne stima. ali je virus ali pa malware/spyware/ransomware/ DODAJware. preprosto sem ga nehal uporabljat ker je neefektiven in tudi ostalim,ki me vprasajo, predlagam enega izmed teh treh raje ko MS zadevo.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Heker, ki je uporabljal botnet Citadel, obsojen na zaporno kazen

Oddelek: Novice / Varnost
85849 (2828) nekikr
»

FBI zaskrbljen zaradi bitcoina (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
5021105 (17783) MrStein
»

Microsoft se bori proti botnetu Zeus

Oddelek: Novice / Varnost
176400 (4776) poweroff
»

Spama vedno manj

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
186636 (5539) Pyr0Beast
»

Izvorna koda botneta Zeus ušla na internet

Oddelek: Novice / Varnost
135044 (3668) P3Hi

Več podobnih tem