»

Netflix dobiva cenejšo verzijo z oglasi

Slo-Tech - Pred nekaj leti bi si težko predstavljali, a Netflix vendarle dobiva plačljivo verzijo z oglasi. Operativni direktor Greg Peters je danes sporočil, da bodo 3. novembra na nekaterih zahodnih trgih začeli tržiti verzijo Basic with Ads. Stala bo sedem dolarjev na mesec in bo na voljo v Avstraliji, Braziliji, Franciji, Italiji, na Japonskem, Južni Koreji, Kanadi, Mehiki, Nemčiji, Španiji, Veliki Britaniji in ZDA. Preostale tri plačljive verzije brez oglasov (Basic, Standard, Premium za 10, 15 in 20 dolarjev mesečno) ostajajo.

Cenejša verzija bo torej imela oglase. Netflix zatrjuje, da jih bo za 4-5 minut na uro, posamezni ne bo trajal več kot pol minute, predvajali pa se bodo pred in med vsebino. Poleg tega bo najvišja ločljivost omejena na 720p (tudi Basic, ki je doslej podpiral 480p), približno 10 odstotkov vsebin pa ne bo na voljo. Basic with Ads bo na voljo le na eni napravi hkrati (podobno kot Basic). Zaradi oglasov tudi ne bo možno vsebin prenesti lokalno za poznejši ogled brez internetne povezave. Ni še jasno, katerih vsebin na cenejši različici ne bo, se bo pa kot običajno to prilagajalo regionalni verziji.

Pretočne vsebine z oglasi že ponujata Hulu (7 dolarjev) in Disney (8 dolarjev).

49 komentarjev

Heker, ki je uporabljal botnet Citadel, obsojen na zaporno kazen

Slo-Tech - Zgodba o botnetu Citadel je dobila sodni epilog, saj so 22-letnega ruskega državljana Dimitrija Belorosova v ZDA obsodili na štiri leta in šest mesecev zapora zaradi prevare z uporabo računalnika. Belorosov, ki so ga avgusta 2013 pridržali v Španiji in leta 2014 izročili ZDA, je krivdo priznal.

Zlonamerni program Citadel se je začel na internetu pojavljati leta 2011, kmalu pa je bilo prisotnih več verzij. Z njimi so zlikovci kradli predvsem podatke za prijavo v elektronsko bančništvo. Okužili so tako računalnike domačih računalnikov kakor tudi finančne inštitucije. Belorosov je bil eden izmed upravljavcev botneta, in sicer je nadzoroval okrog 7000 računalnikov. Citadel je bilo...

8 komentarjev

Razbili botnet Gameover Zeus in CryptoLocker

Domnevni kolovodja je še vedno na prostosti.

Krebs On Security - Minuli konec tedna je potekala operacija Tovar, pri kateri je sodelovalo več organov pregona, podjetij in univerz, s katero so pošteno pristrigli peruti botnetu Gameover Zeus in omrežju izsiljevalskega virusa CryptoLocker.

V akciji so sodelovali FBI, Europol in britanska National Crime Agency, podjetja CrowdStrike, Dell SecureWorks, Symantec, Trend Micro in McAfee ter univerzi v Amsterdamu in Posarju. Botnet Gameover Zeus je nastal iz sedaj že dobro poznane kode trojanca Zeus, le da je bil povsem decentraliziran v smislu P2P, zato ga je...

4 komentarji

Microsoft udaril po botnetu Citadel

Microsoft - Microsoft v sodelovanju z ostalimi podjetji in organi pregona redno uničuje botnete na internetu. To pot so uničili že sedmega, in sicer so razbili široko omrežje okuženih računalnikov, ki jih je napadel Citadel. Kot sporočajo iz Redmonda, so prekinili povezave med več kot 1600 podomrežji okuženih računalnikov in razbili sistem, ki je ukradel več kot pol milijarde dolarjev.

Zlobna koda z imenom Citadel se je po internetu širila že od leta 2011. Gre za potomca zloglasnega botneta Zeus, katerega izvorna koda je na internet pricurljala leta 2011. To so hitro izkoristile hudodelske družbe, ki so si jo prilagodile in ustvarile svoje verzije. Gre za precej specializiran kos programske...

5 komentarjev

FTC razbil obsežno mednarodno mrežo računalniških prevarantov

Ars Technica - Ameriški organi pregona so v mednarodnem sodelovanju s tujimi organi prekinili obsežno prevarantsko operacijo, v kateri so nepridipravi izkoriščali nevednost uporabnikov računalnikov in jim za domnevno brisanje navideznih virusov zaračunavali visoke zneske, je ameriška Komisija za zvezno trgovino povedala na današnji tiskovni konferenci. Vložene so ovadbe zoper 14 podjetij in 17 posameznikov, zasegli so 188.000 dolarjev protipravno pridobljenega premoženja (preostanek je neznano kje) in ugasnili strežnike. V obsežni akciji odkrivanja te prevare je poleg organov pregona sodelovalo tudi več računalniških podjetij, med njimi Microsoft, McAfee in drugi, kot je to že v navadi.

Na spletu že...

2 komentarja

Microsoft uničil botnet Nitol in odkril njegove zasevke na svežih kitajskih računalnikih

ComputerWorld - Mislili bi si, da so Microsoftova svarila, naj ne uporabljamo piratskih verzij njihovega operacijskega sistema, ker lahko vsebujejo zlonamerno programsko opremo, nujno pretiravanje. Pa se je izkazalo, da to ni vedno tako. Kaj vse se skriva v različnih aktivatorjih, krekih in ostalih orodjih, ki za zaobitje zaščite krožijo po spletu, ne ve nihče. A prav enako škodljive so lahko nelegalne kopije na novih računalnikih, ugotavlja Microsoft v svoji preiskavi.

Microsoftov oddelek za boj proti kriminalu Digital Crimes Unit (DCU) je med operacijo b70 odkril, da so se na Kitajskem prodajali novi računalniki, ki so imeli naložene piratske različice Windows in so bili okuženi z zlonamerno programsko opremo. Šlo je za program Nitol, ki zlikovcem...

5 komentarjev

FBI zaskrbljen zaradi bitcoina

vir: Heise
Wired News - Na splet je prijadral interni dokument ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI), v katerem analizirajo grožnje za pregon organiziranega kriminala, ki jih zaradi nekaterih svojih edinstvenih značilnosti predstavlja bitcoin.

O bitcoinu smo na naših straneh že večkrat pisali. Gre za elektronsko valuto, ki se ustvarja z izračunavanjem zgoščevalne funkcije, njena količina pa je z matematičnim algoritmom navzgor omejena na 21 milijonov enot. To pomeni, da valute ni mogoče ponarejati. Valuta je lahko s pravilno uporabo anonimna. Vse transakcije so javne in se oznanjajo preko P2P omrežja, po...

50 komentarjev

Microsoft se bori proti botnetu Zeus

Onesposobljeni računalniki, ki so širili botnet Zeus

vir: The New York Times
The New York Times - Ameriški pravosodni policisti so skupaj z Microsoftovimi strokovnjaki v petek izvedli preiskave prostorov v Pensilvaniji in Illinoisu, kjer so zasegli kopico računalniške opreme in zadali resen udarec botnetu Zeus. To je že četrti uspeh Microsoftove enote za boj proti digitalnemu kriminalu, ki je bila predhodno deloma ali v celoti demontirala botnete Waledac, Rustock in Kelihos. Toda primer Zeus je doslej največji.

Microsoftova enota za boj proti digitalnemu kriminalu je posledica zamisli Richarda Boscovicha, ki je pred nastopom službe v Redmondu dolga leta služboval kot državni tožilec v Miamiju na Floridi. Ko se je zaposlil pri Microsoftu, je svoje znanje...

17 komentarjev

Prijeti še kolovodje botneta Zeus

Z Zeusom okuženi računalniki

vir: ComputerWorld
The Register - Po usklajeni akciji britanske in ameriške policije, ki sta pretekli torek na obeh straneh Atlantika aretirali več deset vpletenih v spletno kriminaliteto prek botneta Zeus, a za celotno operacijo nepomembnih oseb, je ukrajinska policija konec tedna na prste stopila vodjem. V policijski operaciji Trident Beach sta namreč sodelovali tudi nizozemska in ukrajinska policija, in slednja je aretirala pet oseb, ki so po predvidevanjih odigrali glavne vloge pri širjenju, upravljanju in izkoriščanju botneta Zeus. S tem so si pridobili protipravno korist v višini 70 milijonov dolarjev, medtem ko so neuspešno poizkušali ukrasti trikrat toliko.

Operacija se je začel maja lani, ko so agentje FBI v Nebraski izvedeli za avtomatsko...

6 komentarjev