» »

izdelava kitare

izdelava kitare

krompir ::

pozdravljeni!

No pri meni je pa tak... že nekaj časa si želim igrati električno kitaro a mi je žal predraga, zato sem pa razmišljal, če bi jo naredil sam... Zato bi pa potreboval nekaj pomoči v obliki informacij...

1. našel sem nek "komplet" magnetov ampak ne vem če je vredno kupiti oz se ubadati z njim... (link: http://www.ebay.com/itm/LOADED-PICKGUAR... )

2. ali je vseeno kateri les uporabim za "trup" kitare ali morem uporabiti katerega posnebega (npr. tak ko pri zvočnikih tudi ni vseeno...)

3. ali se da za "vrat" kitare dobiti kakšna maketa kje mora biti kakšna letvica (oz. kakorkoli se že tistemu reče...)

to je trenutno vse... če pa je še kaj takšnega kar bi moral vedeti bi prosil če mi lahko bilokdo to pove...

Hvala že v naprej =D

L.P. krompir
bog daj!

Fiki12 ::

http://www.bolha.com/glasbila-glasbena-...

Ni kej dost kvalitetna, verjetno pa neskončno boljša kot karkoli, kar bi ti izrezljal iz lesa, sploh bo pa verjetno čisto dovolj, če si, kot izgleda, začetnik.

LP

Siddh ::

če nimaš pojma o kitari, je niti ne probavaj sam naredit, dobiš komplete ojačevalec + kitara + malenkosti (torba, picki, pas...) za pod 150€ in to nove


black ice ::

Zgornja kitara + kakšen Roland Cube 15 in si zmagal v low budget segmentu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: black ice ()

dolenc ::

Daš v youtube "how to build a guitar", pa dobiš nekaj zadetkov, da vidiš kolk truda je vloženega.

Je pa velika razlika že med kupljenimi kitarami kako se igrajo, ni samo zbito malo lesa skupaj pa strune napete, težko da bo vložen trud odtehtal tistih 100eur za kar dobiš že ok zadevo za začetek.

krompir ::

sam da povem... meni tu ni zaj najbolj pomembna stvar da bi se naučil igrat kitaro... (ne me zastopit narobe imam željo da bi se jo naučil..) ampak mi je trenutno najbol do tega da bi nekaj naredil in bi se lahko pohvalil z nečim kar sem naredil sam... (iz lesa seveda... ker hodim na lesarsko šolo, doma mi je dolgi čas, v šoli pa imam po mojem mnenju dosti premalo prakse... mislim 4 ure na tedn je premalo če mene vprašaš... iščem pa že kr dolgo neko idejo ki bi bila izvedljiva in sem mislim da ta bo... ampak če ne gre... aj bog pomagaj...)

vseeno hvala...:)
bog daj!

SaXsIm ::

V tem primeru (in seveda, če imaš doma vso potrebno orodje), se loti projekta. Sicer dvomim, da bodo rezultati zadovoljivi (vsaj kar se tiče zvokovnih lastnosti), vendar pa bi zadeva vizualno znala biti zanimiva. Pri izdelavi kitare, ki je uglašena, ima okej razdalje med prečkami in je posledično točna, pa je potrebno paziti na veliko zadev, zato se mi zdi za začetnika stvar zelo zakomplicirana.

Bi pa bilo precej bolje, če bi kitaro že znal igrati (vsaj malo, da dobiš občutek, kakšen inštrument je to) pred začetkom izdelave kitare.
SaXsIm

Blindeye ::

Lahko si več tukaj pogledaš:http://www.kitarskiforum.si/
Ni to lahek projekt, poceni pa tudi ne bo...

LP

Zvezdica27 ::

lp,

kako cheapshit kitaro, ki ne bo uglašena in bo feedback vlekel non-stop boš gotovo spravil skupaj. Daleč najlažje bo elektično, solid body in vrat iz enega ali dveh kosov (fingerboard posebej)

Pravil drugače ni... razen pri strunah - dolžina je doloečna z matematiko, med kobilico in sedlom so sicer standardne dolžine, a jih je več. Izberi eno. Nato je matematika, kje so prečke, torej, da se nihanje oz. frekvence spremenijo. A razumeš, to je vsa fora, da je struna dolga recimo x cm in da so prečke med seboj za 12 korena od 2 (http://www.liutaiomottola.com/formulae/.... Tu pa itak lahko kupiš vso železnino in nastavljaš po tem (in se dejanko lahko tudi zmotiš za kak mm pa potem na sedlu popravljaš nastavitve)

Kot pravim, pravil ni, razen to, da ko pritisnš, da prečka da željeni ton. O obliki se ne sekiraj... če bo preširoko, lahko rečeš, da je slide guitar in vgradiš v okvir ;) Glej slike, super V, les paul, stratocaster. Zarad mene nred navaden kvadrat, bo vsaj posebna ;)

Oblika vratu je lahko pol o, pol u ali pol v, iz enega ali več kosov lesa, lahko je notri še vijak napenjanja ali spušanja vratu (ukrivljenost...)

Torej če si lesar si zamisli vrat... za začetek iz enega kosa ali pa kos in za fretboard nalimano gor kaj mehkejšega. dolžino boš moral računati, pa seveda glavo z luknjami za napenjalce. Drugi del je body, privijačiš skupaj ali zalepiš (nekatere kitare se pa samo zataknejo in sila strun drži skupaj). In pa elektronika (mimogrede, drugače en sam dober magnet stane 100 e in več, kupi Schaller ali kaj podobnega.

Če bo les raven in prečke lepo vložene, okoli tega narediš glavo in trup katerekoli oblike. Magari samo en magnet in samo en potenciometer... pa bo. Pol pa naprej.

In še nekaj: lej, Hendrix bi zažigal tud na tvojo kitaro... tko da... ne se sekirat, dobre magnete, potrudi se in naredi pa bomo probal ;)

zz

marvin42 ::

Mogoče bi za začetek lahko izdelal kakšno bolj enostavno stvar - palčke za igranje bobna? Ne boš verjel, tudi v tem je lahko cela znanost.
Mostly Harmless

Beezgetz ::

oh, to me pa popelje ene 20 let nazaj, kheh heh heh...

Zvezdica27 je napisal vse glavno:
nabavi dobre magnete,
najvecja jeba bodo precke (to je cista matematika, toda lespaul in fenderca imata ze razliko na 12-tem polju) [sicer pa lahko naredis brez preck, ce se naucis igrat na tako kitaro bos zagotovo mojster],
in seveda povezat vrat in telo, da je vrat raven (da so strune enako oddaljene od vratu)...
Seveda bo vmes dobro dat potenciometer ali dva, za jakost zvoka in/ali barvo tona, preklopnik za magnete ce jih bos imel vec...

Oblika telesa je nepomembna, naj bo tvoj unikaten izraz.

jaz nisem nikoli naredil kitare, sem pa svoj cas sestavil svojo...
GNU/Linux,
ker si raje lastim svobodni OS,
kot da ukradem tistega ki ni vreden svojega denarja.

Zvezdica27 ::

ja, ker imata les paul in fenderca različno skalo (dolžino) strun. Fenderce imajo polno skalo, gibsonke skrajšano, zato je kitara krajša, prečke bližje, zvok mehkejši... in to mal tud vpliva na zvok (daljše strune načeloma pri isti debelini strun za isti ton zvenijo bolj plehko, bolj twangy... ker mora biti bolj napeta). Laho si pa čist svojo izmisliš: 100cm dolge strune pa da vidiš kako bo. Ali pa otroška verzija, 33 cm strune, hehe. Daj malo po wikipedii beri to, jaz sem že vse pozabil.

V glavnem... če si lesar in če znaš z lesom razen te "matematike" tonov (torej kje točno morajo biti pri neki dolžini strun prečke) težav ne boš imel. Ne kompliciraj, 22 prečk je dovolj, lahko tudi samo 19, če češ pa 24, torej dve polni oktavi. Nobenga tremola ali floyd rose in gasa... zmisli si razmak med strunami (ni tolk bistveno)... za začetek ne ukrivljaj vratu (prijemalna površina naj bo ravna) ali telesa (kar raven kos), toliko da ti rata, v drugo pa potem še rahlo ukrivi, ker se malo lepše prijemlje.

Kupi si en šrot za 50e in ga razstavi, premeri strune/prečke da boš razumel logiko, pol pa naredi svojo, ne kopirat fenderc ali gibsonk, brezveze. Naredi jebeni kvadrat z vratom in to je to. Kdor zna bo tud na to zažigal, sploh pri štromarcah je to 95% skor vseeno (rzen hollow body kitar). Magnete in železnino pa kar dobro kupuj, ne cheap z ebaya, to bi bila napaka. Ostalo je marketing in drugi del kitare: ojačevalec.

Meni osebno paše ozek vrat v obliki pol O in ozka razporeditev med strunami, fretboard pa ukrivljen (zelo majhne roke). Ampak če bi res znal, bi mi bilo čist vseeno, dokler je zadeva uglašena. Tko sem pa pamten polamater.

konkreten nasvet: izhajaj iz Gibsonovega vratu, za začetek s posebej fretboardom, če se boš zmotil, da smo fretboard menjaš, inline pa iz temnega lesa da bo zgledalo (obliko glave naredi svojo magari) + nek samosvoj body (en kos, ne lepljen, da lepo zgleda, GRČAST! kak macesen, da ne poči v nobenem primeru). Ampak oboje vijačeno skupaj, ne lepljeno. Skala: bolje krajša (gibson) da bo manjša kitara. Dva magneta, ampak elektronika fender style, pasivna (preklopnik, dva potenciometra in volume). lakiraj z oljem, ne lakom, da zgleda lesena. domač les (torej ... hja... kak črn gaber, ki je trd ko satan za vrat, macesen za body, da ni pretežko)... to sam bolj veš.


zz

Meizu ::

Predlagam, da narediš notranji del trupa iz mahagonija, potem obdaš z ovangkolom, vrat najbolje wenge, rosewood fretboard ter 2 traka bubinge.

Potem pa dalje.

Kdor ni začutil mojega sarkazma - oglaj si najbolj simpl kitaro (telecaster, stratocaster), najdi na netu kakšne že izdelane modele, dimenzije itd. in prični z delom.

Za začetek najbolj priporočam čimbolj popularno kitaro (zgoraj omenjeni), saj je o njih največ razpisanega in se boš lažje znašel.

krompir ::

hvala bom pogledal =D in če se bom odločil in uresničil projekt bom seveda objavil kakšno sliko =D
bog daj!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Električna kitara (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
12115293 (217) ReRMh
!

Naučimo se igrati kitaro (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Sedem umetnosti
763510729 (79406) c3p0
»

Kitara - narodnozabavna glasba

Oddelek: Sedem umetnosti
1513640 (6711) chrush
»

izdelava električne kitare

Oddelek: Loža
173907 (3550) DOOM_er
»

Akusticna kitara - do 35K ?

Oddelek: Loža
123890 (3727) Ales

Več podobnih tem