Forum » Loža » Slovenski mlečni siri
Slovenski mlečni siri
Magic1 ::
Kaj se dogaja zadnje čase s našimi siri, popolnoma so brez okusa. Ljutomerski ementalec, siri zelenih dolin, ljublanskih mlekarn,... Pri vseh se okus še komaj kaj čuti. In vse cenijo na 10-12€/kg. Imate kakšno priporočilo, kaj kupit za en sir za vsak dan. Za pribolješek si že kupim kakšen tuj sir(starana kranjska gauda je tud ok).
Magic
- spremenil: Magic1 ()
mat3 ::
Že dolgo kupujemo "domač" sir od kmeta. Ko enkrat najdeš pravega, tistih v trgovinah še pogledaš ne več. Tudi cena je krepko nižja.
AMD Ryzen 7 3700X, 32 GB DDR4-3600 MHz G.Skill TridentZ Neo
500GB Samsung Evo Plus, Crucial P2 500GB, GTX 1660 Super, 4x 3TB HDD
http://www.bozic17.blogspot.com
500GB Samsung Evo Plus, Crucial P2 500GB, GTX 1660 Super, 4x 3TB HDD
http://www.bozic17.blogspot.com
Matija82 ::
Strinjam se z mat3 čeprav je pa res, da potem ne boš kupil nobenega več sira v trgovini, vsaj teh komercialnejših slovenskih ne.
Magic1 ::
Dodal mlečni, da ne bo zmote.
V Ljubljani bom težje našel domač sir, če pa kdo pozna, se priporočam.
V Ljubljani bom težje našel domač sir, če pa kdo pozna, se priporočam.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Matija82 ::
Če je bila tema naslovljena zgolj "Siri", upam da vidiš od kje morebitna referenca na Siri.
Če pa je naslov bil "Slovenski siri", jah po pa ne vem. Folk bere prehitro in so mislili, da je tole DIY Slo-Siri projekt?
Magic1, tržnica? Dosti kmetov prodaja po teh poteh.
Lahko pa tudi najdeš rezultate ocenjevanj "Dobrote slovenskih kmetij" in pogogulaš-pokličeš zmagovalce.
Če pa je naslov bil "Slovenski siri", jah po pa ne vem. Folk bere prehitro in so mislili, da je tole DIY Slo-Siri projekt?
Magic1, tržnica? Dosti kmetov prodaja po teh poteh.
Lahko pa tudi najdeš rezultate ocenjevanj "Dobrote slovenskih kmetij" in pogogulaš-pokličeš zmagovalce.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Matija82 ()
RejZoR ::
Men so siri iz Lidla dobri. Gauda, ementaler, tilster. Ima vsak svoj značilen okus in tud cene so vglavnem okoli 5 EUR na kilo kar je zelo ugodno. Drugače daleč najboljši pa so eni, ki jih je fotr vzel na neki tržnici, z zelišči, s celim poprom, prekajeni. Al pa če ga kupiš v istri oz dalmaciji, domači, ki ga delajo lokalci, če boš slučajno kej hodil na morje v kratkem. Tisti so bili tud vedno zelo dobri čeprav so razni iz kozjega sira precej khm smrdljivi, tko da prej preveri, da ti ne bo pol žal, ker ti ne bo všeč...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Magic1 ::
Definitivno bom naslednjič zavil na tržnico v BTCju in skočil po en domač pa zraven še po enega v Lidl in Eurospin.
Magic
Vajenc ::
Za moj okus je domači sir iz Srednjega vrha nad G. Martuljkom super.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen
iso2000 ::
Bohinjsi ementalec
Nanoški sir, ima tudi merkator pod svojo blagovno znamko
siri od mlekarne planika so še kar ok, pa kakšen ovčji
zasnjič sem našel ravno tako v merkatorju majhne hlebčke, ki so v vosku. Vem da so imeli navednega in s poprom. Se mi je zdel zelo dober sir, ampak ne spomnim se kdo ga je izdeloval, gre pa za slovenski sir.
starana gouda se mi tudi ni zdela slaba
Od tujih se mi zdi precej dober Groyer, pa en fin mešanica ovčji-kravji z rožmarinom se prodaja
ostali roki, jošti, in podobno so bolj plastika brez okusa - uporabljam za "kanon futr" za na pico ipd...
Nanoški sir, ima tudi merkator pod svojo blagovno znamko
siri od mlekarne planika so še kar ok, pa kakšen ovčji
zasnjič sem našel ravno tako v merkatorju majhne hlebčke, ki so v vosku. Vem da so imeli navednega in s poprom. Se mi je zdel zelo dober sir, ampak ne spomnim se kdo ga je izdeloval, gre pa za slovenski sir.
starana gouda se mi tudi ni zdela slaba
Od tujih se mi zdi precej dober Groyer, pa en fin mešanica ovčji-kravji z rožmarinom se prodaja
ostali roki, jošti, in podobno so bolj plastika brez okusa - uporabljam za "kanon futr" za na pico ipd...
opeter ::
Kupujem najcenejšega generika v trgovini ... pa če vsebuje mleko ali ne. Mene ne gane.
Sicer pa ne bi rad doživel tole: Bomo kmalu lahko živeli več kot 200 let?
Kot je en komentator spodaj napisal: boste zmogli prenašat 200 letne face v parlamentu?
V glavnem, če bom zaradi slabega "sira" prej umrl, naj bo tako.
Sicer pa ne bi rad doživel tole: Bomo kmalu lahko živeli več kot 200 let?
Kot je en komentator spodaj napisal: boste zmogli prenašat 200 letne face v parlamentu?
V glavnem, če bom zaradi slabega "sira" prej umrl, naj bo tako.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
Vajenc ::
V glavnem, če bom zaradi slabega "sira" prej umrl, naj bo tako.
Že nekaj časa vemo, da je sir z vso svojo maščobo vse prej kot zdravilen. Pa naj bo s Srednjega vrha ali pa Jošt iz LJ mlekarn. Govorimo o gurmanskih užitkih, ker kot ugotavlja Magic1, siri postajajo vse manj okusni. Tukaj ti težko verjamem, da ti je vseeno katerega poješ. Za lahkoto potešit je namreč bela maxi štruca boljša in cenejša od najcenejšega generika.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vajenc ()
Matija82 ::
Vemo ja, iz pop revij.
Znanost pravi pa takole:
http://www.nutritionjrnl.com/article/S0...
Ali takole
http://ajcn.nutrition.org/content/early...
Ali (tudi moj prst gor)
http://link.springer.com/article/10.100...
Modi, mogoče offtopic ampak prehrambene zablode ne pašejo v "dobri siri" temo.
Znanost pravi pa takole:
Results and conclusions about saturated fat intake in relation to cardiovascular disease, from leading advisory committees, do not reflect the available scientific literature.
http://www.nutritionjrnl.com/article/S0...
Ali takole
A meta-analysis of prospective epidemiologic studies showed that there is no significant evidence for concluding that dietary saturated fat is associated with an increased risk of CHD or CVD.
http://ajcn.nutrition.org/content/early...
Ali (tudi moj prst gor)
Overall, the evidence presented in this review suggests that not all SFA are created equal and the food sources of SFA, as well as individual characteristics of the SFA, such as chain length, should be considered in dietary recommendations.
http://link.springer.com/article/10.100...
Modi, mogoče offtopic ampak prehrambene zablode ne pašejo v "dobri siri" temo.
SplitCookie ::
Znanost pravi pa takole:
To ni znanost
Manjšanje vsebnosti živalskih maščob in povečevanje vnosa olj ti spremeni vrednost HDL in LDL, na boljše
To si lahko potrdiš tudi sam s krvno sliko
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Massacra ::
Samo ne olja v obliki margarin ali druga rafinirana olja! Temu se izogibaj.
Od putra in polnomastnega mleka (nehomogeniziranrga morebiti) še nikomur ni bilo hudega. Tako pravi zgodovina raznih kardiovaskularnih obolenj!
Od putra in polnomastnega mleka (nehomogeniziranrga morebiti) še nikomur ni bilo hudega. Tako pravi zgodovina raznih kardiovaskularnih obolenj!
Matija82 ::
SplitCookie, predlagam, da si prebereš članke, še posebej zadnjega, ki govori točno o teh zablodah.
Vajenc ::
Vemo ja, iz pop revij.
Znanost pravi pa takole:
Results and conclusions about saturated fat intake in relation to cardiovascular disease, from leading advisory committees, do not reflect the available scientific literature.
http://www.nutritionjrnl.com/article/S0...
Ali takole
A meta-analysis of prospective epidemiologic studies showed that there is no significant evidence for concluding that dietary saturated fat is associated with an increased risk of CHD or CVD.
http://ajcn.nutrition.org/content/early...
Ali (tudi moj prst gor)
Overall, the evidence presented in this review suggests that not all SFA are created equal and the food sources of SFA, as well as individual characteristics of the SFA, such as chain length, should be considered in dietary recommendations.
http://link.springer.com/article/10.100...
Modi, mogoče offtopic ampak prehrambene zablode ne pašejo v "dobri siri" temo.
Kaj blodiš? Da se je zdravo basat z nasičenimi maščobami?
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen
Matija82 ::
Da obstaja veliko različnih tipov nasičenih maščob, da ni nekih trdnih dokazov, da je vnos nasičenih maščob krivec za kardiovaskularne boleznih ter da se znanost in 20 let stara priporočila (pomnite zero fat osemdeseta tovariši?) ne strinjata.
Vajenc ::
Da obstaja veliko različnih tipov nasičenih maščob, da ni nekih trdnih dokazov, da je vnos nasičenih maščob krivec za kardiovaskularne boleznih ter da se znanost in 20 let stara priporočila (pomnite zero fat osemdeseta tovariši?) ne strinjata.
Ne vem no. Bomba slanih nasičenih maščob je bila v moji mladosti v sredini prehrambene piramide, z velikim povdarkom na zdravem kalciju. Verjamem, da me ne bo kap zaradi parih rezin sira, ki se jim ne morem upreti, težko ti pa verjamem, da je slana maščobna bomba zdrava.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen
Brias ::
podpirajte SLO sire ... kmalu bodo tudi deklaracije malo bolj tecne ...
recimo tukaj od 5.00 minute naprej ...
PIZZA mix ... narejen 50% iz sira in 50% pahuljice iz rastlinskega olja, he he he
http://athomewiththefarmerswife.blogspo...
On this particular day I didn't have time to drive the extra miles to Woodman's, so I was off to the nearby Italian market. The eggplants were calling my name and I made sure to pick up the additionaly ingredients I'd need to make Eggplant Parmesan. I was surprised to find two pounds of shredded mozzarella cheese at a reasonable price.
I layered my ingredients in a baking dish and when it was hot and bubbly I sprinkled the mozzarella on top and returned it to the oven. A little later when I pulled it from the oven I noticed the cheese hadn't melted. That was odd. My family dug in and as we took the first bite we all looked at each other.
"Yuck, what's this?"
The "cheese" had the consistency of soft rubber bands. Luckily I hadn't layered it with the eggplant and so we scraped the mess off the top and continued with our dinner.
Later I pulled the bag out of the fridge and read the label.
Notice the operative word? IMITATION. Imitation cheese. I'm sorry, there's no way to imitate cheese.
This stuff is nasty and I'm sure it's only one molecule away from being plastic. One thing's for sure, this will teach me to read labels. The price should have been a clue.
Anyway, I'm hoping my friend Heidi, The Milk Man's Wife is too busy to read my blog today because if not
recimo tukaj od 5.00 minute naprej ...
PIZZA mix ... narejen 50% iz sira in 50% pahuljice iz rastlinskega olja, he he he
http://athomewiththefarmerswife.blogspo...
On this particular day I didn't have time to drive the extra miles to Woodman's, so I was off to the nearby Italian market. The eggplants were calling my name and I made sure to pick up the additionaly ingredients I'd need to make Eggplant Parmesan. I was surprised to find two pounds of shredded mozzarella cheese at a reasonable price.
I layered my ingredients in a baking dish and when it was hot and bubbly I sprinkled the mozzarella on top and returned it to the oven. A little later when I pulled it from the oven I noticed the cheese hadn't melted. That was odd. My family dug in and as we took the first bite we all looked at each other.
"Yuck, what's this?"
The "cheese" had the consistency of soft rubber bands. Luckily I hadn't layered it with the eggplant and so we scraped the mess off the top and continued with our dinner.
Later I pulled the bag out of the fridge and read the label.
Notice the operative word? IMITATION. Imitation cheese. I'm sorry, there's no way to imitate cheese.
This stuff is nasty and I'm sure it's only one molecule away from being plastic. One thing's for sure, this will teach me to read labels. The price should have been a clue.
Anyway, I'm hoping my friend Heidi, The Milk Man's Wife is too busy to read my blog today because if not
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Brias ()
Magic1 ::
Sej to mi je nenavadno, nekje v ozadju je še vedno isti okus sirov, a je tako šibek, kot da bi bil mešan s nečim, kar nima okusa. Včasih si dal rezino ali dve v sendvič in si čutil sir, sedaj lahko nabašeš te sire pošteno količino pa se okus vseeno izgubi v ostalih sestavinah sendviča.
Glede vplivov sira na zdravje, je vse v konzumirani količini. Maščobe, klub temu da je veliko nenasičenih, še vedno vplivajo dobro na prebavo ostale hrane. Tu je razlika, če ti poješ majhno rezino sira, ali pa 100g sira. Par gramov maščob ne bo škodovala nikomur, 30g je pa kar konkrena količina.
Glede vplivov sira na zdravje, je vse v konzumirani količini. Maščobe, klub temu da je veliko nenasičenih, še vedno vplivajo dobro na prebavo ostale hrane. Tu je razlika, če ti poješ majhno rezino sira, ali pa 100g sira. Par gramov maščob ne bo škodovala nikomur, 30g je pa kar konkrena količina.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Alexius Heristalski ::
Si mislil reči nasičenih?
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini
Matija82 ::
Da obstaja veliko različnih tipov nasičenih maščob, da ni nekih trdnih dokazov, da je vnos nasičenih maščob krivec za kardiovaskularne boleznih ter da se znanost in 20 let stara priporočila (pomnite zero fat osemdeseta tovariši?) ne strinjata.
Ne vem no. Bomba slanih nasičenih maščob je bila v moji mladosti v sredini prehrambene piramide, z velikim povdarkom na zdravem kalciju. Verjamem, da me ne bo kap zaradi parih rezin sira, ki se jim ne morem upreti, težko ti pa verjamem, da je slana maščobna bomba zdrava.
Vajenc, sej to. Znanost se spreminja, priporočila pa počasi :)
Še en super citat (iz drugega članka)
"Future research should delve into the differing health effects of various categories of SFA, much akin to the research on n-6 and n-3 PUFA, which are recognized to have separate health effects and prioritize the study of whole foods substitutions rather than global nutrient groupings on CVD risk".
Specifično.
[D]emon ::
Samo baj d usput ... "mlecni" as opposed to ... what exactly ?
In ni troll vprasanje, resno me zanima.
Drugace tudi jaz opazam to izginjanje dejanskega okusa sirov, vse postaja cisto "glih".
In ni troll vprasanje, resno me zanima.
Drugace tudi jaz opazam to izginjanje dejanskega okusa sirov, vse postaja cisto "glih".
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.
genesiss ::
Se dobi pri nas mladi sir, kot na srbskih tržnicah? Da je takega čisto nežnega okusa (pri nas sem našel le neko totalno slano verzijo).
fantasycamp ::
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Zdrava prehrana in dodatki (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 35258 (11988) | mn |
» | Alternativa cvrtju (deep fried)? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 18710 (2030) | bambam20 |
» | Oznake trans maščob na izdelkihOddelek: Loža | 3211 (1511) | OldSkul |
» | Beljakovine in ogljikovi hidrati (brez kemije! in ) (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 17197 (15590) | Lindir |
» | Zelo sem suh (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 33194 (26040) | metikameti |