» »

Sortiranje odpadkov

Sortiranje odpadkov

Šimpanz ::

Pri nas v bloku smo spet dobili obvestilo, da moramo bolj striktno sortirati odpadke. Se mi je pa ravno utrnila misel da to zahtevajo samo od stanovalcev, ne pa recimo od podjetij. Recimo jaz imam v pisarni samo en koš in notri je trenutno nekaj papirjev, bananin olupek, vrečka od čipsa in prazna plastenka. V našem podjetju ne rezvrščamo smeti. Ista stvar je tudi v nakupovalnih centrih, kjer imaš ponavadi en večji koš za smeti, kamor ljudeki mečejo vse (v Sparu sem opazil da razvrščajo smeti), al pa na kakšnem koncertu.
Zdaj se mi postavlja vprašanje a podjetjem ni treba razvrščati smeti ali imajo mogoče posebno pogodbo s smetarji, da oni to delajo za njih.
  • zaklenil: Mavrik ()

...:TOMI:... ::

Lahko, da čistilka sortira, samo tega ti ne veš/vidiš.

Možno ima firma pogodbo, da sortiranje za njih opravijo v sortirnici, seveda se vse plača, najbrž ni poceni.

Podpiranje lenobe med zaposlenimi. Firma neracionalno dela s svojim denarjem in se neodgovorno obnaša do okolja.

Ne vem ali so res koši za smeti tako dragi, da si ne morete privoščiti recimo 3 dodatne koše na vsak obstoječ koš? Je res sortiranje tako poceni?

V firmi rabiš koše za: bio (za olupke, ostanke), embalažo, papir in ostale odpadke (prah, nekoristni odpadki, smeti, higienski odpadki). Za steklo v 99 % primerov ni potrebe.

Če se pa ukvarjate s kako posebno dejavnostjo, pa potrebujete namenske koše.
Tomi

Ma snežka je bla pri meni 10 minut nazaj pa sem jo vprašal pa pravi da vse skupaj vrže v kontejner, ki ga potem odpeljejo smetarji.

St235 ::

In vaše podjetje plačuje ustrezno višjo položnico komunali, ker imate toliko več komunalnih odpadkov.

Alamar ::

Zakaj pa v podjetju ne predlagaš, da uvedejo koše za ločevanje odpadkov?

AndrejS ::

Uvedli so sortiranje - cene odvoza odpadkov pa je ostala ista. Tu nekaj ne štima.

boš moral pa kaj več povedat kot si, da bo imelo kakršnokoli težo.

Super Sonic ::

Tisti kontejner nekomu pripada in inšpektor bo oglobil lastnika kontejnerja. Smo imel (že pred leti sicer) en tak primer: lastnik stavbe z večimi podjetji v najemu je plačal visoko kazen (+3 jurje), ker so v kontejnerju našli vse sorte odpadkov, potem je skušal kazen porazdeliti med podjetja, pa mu ni uspelo, nato pa varnostnika dodatno plačal, da je gledal kdo kaj nosi v smeti čez eno kamero.

Skratka, kazni zoper podjetja so praviloma nekajkrat večja kot za posameznike (recimo tja do 10 jurjev v Lj - http://www.dnevnik.si/ljubljana/1042267... ), inšpektorji zato pridejo radi na pregled pobrat denar. Vemo da višino kazni določajo mestni odloki, zato višina kazni niha iz občine v občino.

Zdaj se mi postavlja vprašanje a podjetjem ni treba razvrščati smeti ali imajo mogoče posebno pogodbo s smetarji, da oni to delajo za njih.

Odvisno je predvsem od narave delovanje podjetja in panoge s katero se ukvarja. Če gre za proizvodnjo podjetje so stvari tako rigorozne, da se jim praviloma splača celo plačati delavca (ali zunanjo pomoč) - varnostnega inžernirja, ki pravilno ravna z odpadki. Recimo en Livar lahko dobi do pol miljona € kazni, ker zlitin in vsega tistega kar se v proizvodnem procesu izloča ne deponira pravilno.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

Ok vzemimo recimo Spar Citypark, ki ima ene pol mešanih košev za odpadke (papir, embalaža, ostalo) drugo polovica pa so veliki koši, kamor ljudeki mečejo vse. Pol pa vrže nek model plastenko v koš za navadne odpadke in inšpektor kaznuje Spar. Kako je pa z recimo koncerti, športnimi prireditvami, razni Mcdonaldsi itd. Tam so ponavadi samo veliki koši kamor ljudje mečejo vse. Predvidevam da tam noben ne razvršča odpadkov. Do sedaj v večini pisaren kjer hodim ne sortirajo odpadkov. Mogoče imajo na hodniku kakšne koš za embalažo, drugega pa ne.

Alamar ::

Kar je v tistih koških po trgovinah, pisarnah...itd, nima kaj inšpektor brskat. Važno je, kakšno je stanje na mestu odvoza. Če so v tistih koških nepravilni odpadki, je na strani podjetja, da jih loči in odvrže v ustrezne kontejnerje.

A pa jih, ker meni se zdi da nadlegujejo samo navadne stanovalce, razna podjetja pa pustijo pri miru.

Zdi se ti narobe. Podjetja so dosti bolj na udaru kot posamezniku, ker je doti lažje ugotovit krivdo in zadevo sankcionirat. PA ne gre tukaj samo za pregledovanje odpadkov ampak praktično vse inšpekcijske postopke.

kuglvinkl ::

Oslo's So Good at Recycling that It's Run Out of Trash

http://gizmodo.com/oslo-in-crisis-norwe...
Your focus determines your reallity

koyotee ::

AndrejS je izjavil:

Uvedli so sortiranje - cene odvoza odpadkov pa je ostala ista. Tu nekaj ne štima.

WRONG! Uvedli so sortiranje, obenem pa povišali ceno odvoza!!!

Mavrik ::

Zelo živa debata o točno tem laufa že v Informacije v kantah.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mavrik ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Predrag odvoz smeti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12631916 (7721) starfotr
»

V kateri zabojnik spada karton od pice? (strani: 1 2 3 )

13323254 (18858) Mare2
»

Informacije v kantah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
19224925 (21816) krneki0001
»

Nas bo ločevanje odpadkov rešilo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6515398 (14223) tony1
»

kje je fora, da moram ločevat smeti? (strani: 1 2 3 4 )

17738338 (34839) mikic007

Več podobnih tem