» »

Napaka v Excelu in površna analiza temelj ekonomske politike varčevanja

Napaka v Excelu in površna analiza temelj ekonomske politike varčevanja

Slo-Tech - Eden izmed največkrat citiranih člankov, ne le v znanstveni srenji, temveč tudi med politiki, gospodarstveniki in ekonomisti, je članek Growth in a Time of Debt iz leta 2010. V njem sta avtorja Carmen M. Reinhart in Kenneth S. Rogoff iz Nacionalnega urada za ekonomske raziskave v Massachusettsu s primerjalno analizo podatkov o zadolženosti držav in njihovi gospodarski rasti ugotovila, da ko razmerje med državnim dolgom in BDP-jem doseže 90 odstotkov, gospodarska rast v povprečju postane negativna, mediana gospodarske rasti pa se zniža za več kot odstotno točko. To je argument, ki so ga politiki, ekonomisti in centralni bankirji vedno znova uporabljali kot potrditev, da je strogo varčevanje (austerity) nujno.

Članek je prestal pregled znanstvene skupnosti (peer review) pred objavo. A ti pregledi niso vsemogočni, saj podatkov in zaključkov nihče ne poizkuša ponoviti, ampak gre preprosto za pregled navedene metodologije, ali vsebuje kakšne bistvene napake. A ker gre za tako pomemben članek, na katerem so (med drugim) utemeljevali ekonomsko politiko, so se ga Thomas Herndon, Michael Ash in Robert Pollin odločili preveriti. Odkrili so (znanstveni članek) površnosti brez primere. Podatki so bili nepravilno uteženi, prirejeni, za povrhu pa avtorji niso znali uporabljati Excela.

Carmen M. Reinhart in Kenneth S. Rogoff sta ugledna ekonomista harvardske šole, ki sta delala v Mednarodnem denarnem skladu, Reinhartova je bila vodja investicijskega bančništva v Bear Sternsu, Rogoff pa je delal tudi v ameriški centralni banki, predaval na Yalu in Harvardu. V ekonomiji je njuna beseda skorajda zakon. Herndon je po drugi strani doktorski študent ekonomije. Reinhartova in Rogoff sta mu aprila lani poslala podatke, s katerimi sta napravila raziskavo.

V medijih se je največ pisalo o spodrsljaju v Excelu, čeprav ta ni najodločilneje vplival na rezultate. V Excelovih preglednicah, s katerimi sta avtorja računala statistične podatke, so odkrili napake v formulah. Te so pri izračunu kar izpustile pet držav (Avstralijo, Avstrijo, Belgijo, Kanado in Dansko), saj sta zajela le celice v vrsticah 30-44, ne pa vseh (30-49). To je edini način, s katerim so lahko ponovili prvotne izsledke na istih podatkih. Excel ima že brez takšnih površnosti precej težav pri obdelavi statistični podatkov, še zlasti pri zelo nizkih verjetnostih, ki pa kumulativno predstavljajo znaten vpliv.

Ima pa članek tudi dve metodološki pomanjkljivosti. Avtorja sta namreč iz analize izključila nekatera leta za določene države, pri čemer so bile to ravno države, ki so v izključenih letih beležile visoko rast kljub visoki zadolženosti. Izpadle so, denimo, Avstralija (1946-1950), Nova Zelandija (1946-1949) in Kanada (1946-1950), ne da bi dobili kakršnokoli pojasnilo, zakaj teh podatkov nista upoštevala. Naslednji problem je ponderiranje, saj imajo leta različne uteži, spet brez pravih razlag. Recimo, 19 let, ko je imela Velika Britanija visoko gospodarsko rast in visok dolg, ima utež ena. Enako utež ima tudi eno samo leto, ko je imela Nova Zelandija velik dolg in ogromen padec gospodarske aktivnosti. Razlogi za različno tehtanje posameznih let obstojijo, a avtorja nista navedla, kako sta določala ponderje in zakaj stojijo, kakor stojijo. Če bi vsa leta obtežili enako (kar spet ni najbolj pravična rešitev), bi članek pokazal večjo gospodarsko rast pri visoki zadolženosti.

Kaj so avtorji ugotovili v popravljenem članku? Prvi problem je že klasična zveza med korelacijo in vzročnostjo. Nikjer niso uspeli dokazati, da je visok dolg vzrok za nizko gospodarsko rast in ne obratno. Še več, nadaljnja analiza kaže, da je precej verjetneje obratno. Četudi se osredotočimo le na korelacijo (in pustimo vprašanje vzročnosti ob strani), izgine drastičen prelom (tipping point) pri razmerju med dolgom in BDP-jem pri 90 odstotkih. Tudi pri tej kritični skupini je namreč povprečna gospodarska rast 2,2 odstotka in ne -0,1 odstotka.

Ali evropske države varčujejo in se potapljajo v spirali nižanja porabe in padanja gospodarske aktivnosti samo zato, ker je nekdo narobe uporabil Excel? Daleč od tega. Glavni problem omenjenega članka je izključitev povojnih let in čudno ponderiranje, Excelov spodrsljaj pa predstavlja zgolj manjšo napako. Evropske države varčujejo zato, ker trenutno to ustreza Nemčiji in ker se še nihče ni spomnil boljšega recepta. Nas pa tale fiasko uči, da izvlečkom v znanstvenih člankih, še zlasti če vplivajo na milijone ljudi, ne gre verjeti brez podatkov, na katerih so osnovani. Če bi avtorja prvotnega članka hkrati na internetu objavila vse podatke, iz katerih sta izhajala, bi javni pregled te težave hitro odkril. Tako pa se ne moremo znebiti občutka, da so nekomu "ugotovitve" koristile ...

63 komentarjev

«
1
2

MrStein ::

Excelov spodrsljaj pa predstavlja zgolj manjšo napako.

Zakaj je potem poudarjen in postavljen na prvo mesto v naslovu? Rumenost?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

leiito ::

Great minds think alike. Sila podoben članek z nekaterimi identičnimi poudarki je pred dnevi v NYT objavil Krugman.

Gregor P ::

Sam sem ga prvič prebral, ko sem ga zasledil v četrtek tudi na Damijanovem blogu ... kot kaže bo treba začeti preverjati kar vse bolj pomembne članke.:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

MrStein ::

Ne ne ne, če je "uradno znanstven" objavljen članek, potem treba slepo verovati!!!

;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Marat ::

Mimogrede, najmanj zadolžena država na svetu je Severna Koreja. Njihov delež dolga v BDP je 0,4%. Po tem članku Reinhartove in Rogoffa sodeč, zelo uspešna država >:D

Gregor P ::

Vsekakor ne, ampak pričakuješ pa že, da je vsaj na pol pravilen oz. da je napaka, če že, bila storjena nenamerno.:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Deneb ::

Ekonomija je vera in ne znanost, saj je nesposobna predvidenja. Z matematičnim pristopom do ekonomije je tako kot z matematičnim pristopom do medicine: matematika lahko reši življenje, lahko pa tudi iz njega naredi pekel. Zdravnik mora seveda upostevati rezultate meritev, strategija za zdravljenje pa mora upoštevati mnogo drugih, nematematičnih faktorjev. Z ekonomijo je problem ravno tu: preveč matematike, premalo psihologije in človeškega pristopa, zlasti pa zanemarjanje nekoličinskih vrednot.

Grey ::

Površna analiza narejena nenamerno ali namerno? Preveriti takoj vse račune člankopiscev, če so bili kako podmazani kot prvo, kot drugo pa za ušesa vse IMF bandite ter razpustit zalego, ki ne znajo več voditi sveta tako, da bo spodbujal razvoj in ne debeljenje denarnice 1% ljudi. Saj je jasno, kaj se je zgodilo s Španijo, Grčijo in sedaj Ciprom...sprejeli so pomoč EU. Kaj je to naredilo? Spodbudilo je zlom gospodarstva. Nekdo si močno želi podjarmiti vse države na ekonomski ravni...le v katerem grmu tiči zajec?

Hayabusa ::

If the facts don't fit the theory, change the facts.

Tole se dela...


Carmen M. Reinhart in Kenneth S. Rogoff sta ugledna ekonomista harvardske šole, ki sta delala v Mednarodnem denarnem skladu, Reinhartova je bila vodja investicijskega bančništva v Bear Sternsu, Rogoff pa je delal tudi v ameriški centralni banki, predaval na Yalu in Harvardu.

Še osnovnošolci pri seminarski preverijo, omfg, in potem pajaci z ogromnim vplivom na cel svet delajo banalne napake 8-O -> prej bi rekel da namerne ter potem upajo, da jih nihče ne bo šel preverjati.


Nekdo si močno želi podjarmiti vse države na ekonomski ravni...le v katerem grmu tiči zajec?

NWO is knocking...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

PaX_MaN ::

Zakaj so pa pr 90 kr nehal? To je, kje so 90-120,120-150,150-180, itn?

LordNacho ::

Jao, kaj vse pišete ljudje....

Tale pripetljaj je pač še en dokaz 1001 možnosti prikaza statističnih podatkov. Kar se iz tega lahko naučimo je to, da mora ekonomska politika temeljiti first and foremost na zdravi kmečki pameti in ne le na takšnih in drugačnih analizah(te so, ne le velikokrat zmotne - kot ta, ampak velikokrat tudi meglijo poglede na povezave med različnimi dejavniki)

Krugman (in podobni) je le še en od kejnezijanskih zablojencev, ki so jim avstrijci tipa Woods/Murphy večkrat neposredno in velikani tipa Mises/Rothbard posredno dokazali napake, pa še vseeno meljejo svoje mline (in študirajo kaj povzroča padec aggregate demanda :P ) - Sam mislim sicer, da je Krugman intelektualec, ki pa se je prodal korporativnim lobijem in sedaj smeti po NYT in zavaj ljudi.

Ekonomija ni vera - je znanost, vendar ne v smislu fizike, kemije, biologije, etc., saj obnašanja ljudi (na čemer temelji) pač ni mogoče modelirati, vendar pa lahko natančno trdimo da bodo ob padcu povpraševanja, ceteris paribus, padle cene.

Res je verjetno, da so tile ljudje tale članek spisali za denar, vendar pa to ne pomeni, da so vsi zaključki takoj zinvalidirani, vsak osnovnošolec lahko ugotovi, da če porabljaš več kot proizvedeš, tvoje ekonomsko stanje ni ravno rožnato.

darkolord ::

Kaj točno ima tukaj Excel veze?

Marat ::

darkolord je izjavil:

Kaj točno ima tukaj Excel veze?

zgleda da je Bill Gates kriv za napačne protikrizne ukrepe >:D

Glugy ::

Velika imena z velikim ugledom delajo napake pa nihče ne dvomi v njih. Mali ljudje delajo svojevrstne rešitve pa jih večji jemljejo kot napake ker niso v skladu z tistimi uglednimi veleumi. Super svet ni kaj...

Deneb ::

LordNacho je izjavil:



Ekonomija ni vera - je znanost, vendar ne v smislu fizike, kemije, biologije, etc., saj obnašanja ljudi (na čemer temelji) pač ni mogoče modelirati, vendar pa lahko natančno trdimo da bodo ob padcu povpraševanja, ceteris paribus, padle cene.


Obnašanja ljudi ni mogoče modelirati? S čim pa se ukvarja psihologija?
Ob padcu povpraševanja bodo padle cene? Ni nujno, raje se bo več porabilo za reklamo in tako vzpostavilo povpraševanje.

Kamran ::

Hello,

Hayabusa je izjavil:

Še osnovnošolci pri seminarski preverijo, omfg, in potem pajaci z ogromnim vplivom na cel svet delajo banalne napake 8-O -> prej bi rekel da namerne ter potem upajo, da jih nihče ne bo šel preverjati.

Plagiranci so očitno vsepovsod. Itak, ko je na sporedu Pero&Vid Show (in ostala, podobna "mašila"), kdo in komu bi se ljubilo iti preverjati te "velike učenjake", ko pa je toliko drugih distrakcij ? :D

Hayabusa je izjavil:

NWO is knocking...

Folk se zbuja, edino vprašanje je kako bo to "zbujenje" onemogočeno/kar se da zmanjšano.

Deneb je izjavil:

Ob padcu povpraševanja bodo padle cene? Ni nujno, raje se bo več porabilo za reklamo in tako vzpostavilo povpraševanje.

Odvisno za kakšne dobrine se gre, mind control, beri 5 min filma 10 min reklam, pa lahko naredi bore malo.

Drugače pa ni finta, da se ne bi kdo spomnil boljše ideje od (Google) "Merkel Hitler daughter" varčevanja, temveč, da se nosilce ideje (recimo mladi), ne pusti, da bi prišli ven z svojimi alternativami. Diktatura skratka.
Tole ste pa itak že videli, ne ? ;)

Pegaz ::

Izpadle so, denimo, Avstralija (1946-1950), Nova Zelandija (1946-1949) in Kanada (1946-1950), ne da bi dobili kakršnokoli pojasnilo, zakaj teh podatkov nista upoštevala.

Razlog je to, da so bila to povojna leta. Zdi se logično, da tega ne upoštevajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Pegaz ()

A. Smith ::

Evropske države varčujejo zato, ker trenutno to ustreza Nemčiji


Zakaj naj bi po vašem mnenju Nemčiji ustrezalo, da ostale države varčujejo?

Če ostale države varčujejo (na primer pri plačah v javnem sektaorju), potem potrošnja v teh državah pade in nemška podjetja tja prodajo manj svojih izdelkov.

Zato še enkrat: Zakaj naj bi po vašem mnenju Nemčiji ustrezalo, da ostale države varčujejo?
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

enadvatri ::

LordNacho je zapisal:
na zdravi kmečki pameti


Ta nam v informacijski dobi veliko krat žal ne pomaga. Lahko nas tudi ovira.

Pa še to je zapisal:
vsak osnovnošolec lahko ugotovi, da če porabljaš več kot proizvedeš, tvoje ekonomsko stanje ni ravno rožnato.


Zakaj ne? Odvisno od predpostavk in predvsem želenih rezultatov. Če gledamo rast, bi to lahko potrdili točni, pravilno obdelani in nekateri sploh vključeni podatki.

Hayabusa pa je v preteklih postih toliko (v desničarski gorečnosti) zagovarjal varčevanje, zdaj pa na prvo žgogo "verjame" tej novici ... In ne, NWO nima popolnoma ničesar opraviti s tem. Na smeh mi gre.

Avenger ::

Vedno, ko v gospodarstvu in politiki naletiš na stvari, ki so skregane z logiko, neverjetno nekompetentnost ali amaterske napake, si lahko prepričan, da za tem v ozadju stoji zelo močan interes.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Grey ::

enadvatri je izjavil:

LordNacho je zapisal:
na zdravi kmečki pameti


Ta nam v informacijski dobi veliko krat žal ne pomaga. Lahko nas tudi ovira.

Pa še to je zapisal:
vsak osnovnošolec lahko ugotovi, da če porabljaš več kot proizvedeš, tvoje ekonomsko stanje ni ravno rožnato.


Zakaj ne? Odvisno od predpostavk in predvsem želenih rezultatov. Če gledamo rast, bi to lahko potrdili točni, pravilno obdelani in nekateri sploh vključeni podatki.

Hayabusa pa je v preteklih postih toliko (v desničarski gorečnosti) zagovarjal varčevanje, zdaj pa na prvo žgogo "verjame" tej novici ... In ne, NWO nima popolnoma ničesar opraviti s tem. Na smeh mi gre.

Veliko bojišč obstaja...ni samo Irak ni samo Severna Koreja obstaja tudi internet in obstaja ekonomija. Z dovolj računske moči lahko predvidiš vplive dejanj na ekonomsko stanje. Vse to kar se dogaja je maslo ljudi na vodilnih položajih. Ker kradejo, ker lažejo, ker manipulirajo. Oni bi morali biti prvi v vrsti, ki bi si zaslužili znižanje plač in ukinjanje dodatkov. Dejstvo je, da je v veliki meri ekonomija stvar dogovora. Zakaj se ne dogovorijo tako, da do takih nestabilnosti ne more priti? Ker jim ni v interesu, ker stabilen sistem ne omogoča ogromnih profitov zaradi nihanja, ampak ker nihanje niha v obe smeri, se dogajajo podlosti kot se. In potem moramo navadni ljudje zategovati pasove... S tolikšnim nabiranjem cookiejev in profiliranjem uporabnikov spleta ne morejo sproducirati dovolj podatkov, da izvedejo simulacijo tržišča in predvidijo vpliva pravil igre? Come on... Če lahko v rekordnem času najdejo ljudi, ki so odgovorni za Boston (sklepamo, da je zgodba resnična), potem lahko naredijo tudi kaj takega... Wall Street ne obstaja brez razloga.

PaX_MaN ::

Pegaz je izjavil:

Izpadle so, denimo, Avstralija (1946-1950), Nova Zelandija (1946-1949) in Kanada (1946-1950), ne da bi dobili kakršnokoli pojasnilo, zakaj teh podatkov nista upoštevala.

Razlog je to, da so bila to povojna leta. Zdi se logično, da tega ne upoštevajo.

Zakaj so pol upošteval - po sliki - Ameriko(!), Anglijo(!), Nemčijo(!!!), Japonsko(!), Francijo(!), Norveško,Belgijo?

enadvatri ::

Avenger je izjavil:

Vedno, ko v gospodarstvu in politiki naletiš na stvari, ki so skregane z logiko, neverjetno nekompetentnost ali amaterske napake, si lahko prepričan, da za tem v ozadju stoji zelo močan interes.


Včasih da, včasih ne. Pravzaprav celo veliko krat ne! Kar pa še zdaleč ne pomeni, da pokvarjeni tega ne bodo ali celo niso že izkoristili sebi v prid ...

Kamran ::

A. Smith je izjavil:

Zato še enkrat: Zakaj naj bi po vašem mnenju Nemčiji ustrezalo, da ostale države varčujejo?

Eno je, da se ljudem zmanjšuje razpoložljivi neto dohodek, posledično revščino, torej nezmožnost upora, druga zadeva pa je posredna devalvacija valute kar realne dobrine spet butne v luft, torej še bolj nedosegljive ljudem.

Grey je izjavil:

Vse to kar se dogaja je maslo ljudi na vodilnih položajih. Ker kradejo, ker lažejo, ker manipulirajo. Oni bi morali biti prvi v vrsti, ki bi si zaslužili znižanje plač in ukinjanje dodatkov.

Res, vendar do nasilnih redukcij odvečnih političnih nekoristnih jedcev (vključno s podmladki) lahko še zmeraj pride. Na Zavodu in izven je cel kup mladih "FVD-jevcev" s pristnimi potrdili, da so bili v vrtcu (itn.), ki bi delali za več kot polovico manj kot oni. ;)

Grey je izjavil:

Dejstvo je, da je v veliki meri ekonomija stvar dogovora. Zakaj se ne dogovorijo tako, da do takih nestabilnosti ne more priti? Ker jim ni v interesu, ker stabilen sistem ne omogoča ogromnih profitov zaradi nihanja, ampak ker nihanje niha v obe smeri, se dogajajo podlosti kot se.

Zdaj nekaj poizkušavajo z zlatim fiskalnim pravilom, čeprav namen je čisto drugi. Se pa strinjam z drugim delom.

user1618 ::

Navsezadnje to vendarle ni površna analiza, temveč prirejena.
In ta Excelova "napaka" pač ni napaka aplikacije, temveč manipulacija izvajalca analize.

Če bi to pripravili v Calcu, bi bil naslov "Napaka v Calcu in površna analiza temelj ekonomske politike varčevanja"
"If we were supposed to talk more than listen
we would have been given two mouths and one ear"
- Mark Twain

Anteus ::

Tukaj je na mestu razmislek, kaj bi se zgodilo kakšnemu znanstveniku, če bi objavil kaj takega.
Spomnite se spodrsljaja z nadsvetlobnimi nevtrini. Glavni pri tisti zadevi je moral odstopiti, čeprav niso naredili nobene metodološke napake.
Vse skupaj je odvisno od tega, kako gledate na napačno povezane naprave ali podobne probleme, ampak to je tehnična napaka.
V tem primeru bi bilo primerljivo, če bi excel narobe izračunal pravilno izbrano formulo in podatke.

TESKAn ::

Vprašanje, ali imaš dandanašnji sploh lahko gospodarsko rast _brez_ zadolževanja?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

A. Smith ::

Kamran je izjavil:

A. Smith je izjavil:

Zato še enkrat: Zakaj naj bi po vašem mnenju Nemčiji ustrezalo, da ostale države varčujejo?

Eno je, da se ljudem zmanjšuje razpoložljivi neto dohodek, posledično revščino, torej nezmožnost upora, druga zadeva pa je posredna devalvacija valute kar realne dobrine spet butne v luft, torej še bolj nedosegljive ljudem.


Mislim, da se motiš v obeh postavkah. Kot prvo, Grki so začeli z demonstracijami POTEM, ko so morali začeti varčevati, ne prej, ko so imeli še "dovolj" denarja. Se pravi, človeška žival se začne upirati šele potem, ko ji zmenjka.

In drugo, če država manj troši, si tudi manj sposoja in to pomeni, da je denarja v obtoku dejansko manj. Kar torej ne devalvira valute, temveč jo naredi celo bolj vredno. Imeli bi deflacijo.

Zame je edina sprejemljiva razlaga, zakaj Nemčija zahteva austerity ta, da verjamejo, da austerity pomaga in da je to tudi edini način, da se ohrani skupen evro. Namreč ena stvar, za katero si Nemčija zares prizadeva, je obstoj evrocone. Znotraj evrocone je Nemčija velik car, zato si bo prizadevala, da jo ohrani, čeprav bo morala za to tudi kaj plačati.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

McHusch ::

Nemčija si za austerity prizadeva iz enostavnega razloga. Trenutno stanje ni vzdržno, zato morajo južne države devalvirati. To lahko naredijo interno (znižanje plač) ali z uvedbo nove valute, ki depreciira. Nemčiji zelo ustreza prva varianta, ker imajo od evra ogromne koristi. Njihovo gospodarstvo je prej vedno ječalo, ko so južne države zamahnile s paličico, devalvirale valute in spet so bile konkurenčne. Sedaj pa so jih Nemci elegantno zaklenili v skupen valutni prostor in njihov gospodarski motor cveti.

Gregor P ::

Morda, vendar imamo ogromne koristi od evra tudi ostali; če hočemo seveda (razen če se še vedno hočemo iti "balkanskega čarovništva"):|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

boolsheat ::

Marat je izjavil:

Mimogrede, najmanj zadolžena država na svetu je Severna Koreja. Njihov delež dolga v BDP je 0,4%. Po tem članku Reinhartove in Rogoffa sodeč, zelo uspešna država >:D


Rusi so jim pol leta nazaj odpisali 10milijardUSD dolga. :)

Hayabusa ::

boolsheat je izjavil:

Marat je izjavil:

Mimogrede, najmanj zadolžena država na svetu je Severna Koreja. Njihov delež dolga v BDP je 0,4%. Po tem članku Reinhartove in Rogoffa sodeč, zelo uspešna država >:D


Rusi so jim pol leta nazaj odpisali 10milijardUSD dolga. :)

Seveda ne zato, ker so bili samo dobre volje:
http://www.guardian.co.uk/business/2012...
http://www.reuters.com/article/2012/09/...

IgorGrozni ::

Eh, Neolibi so tako ali tako že ves čas podobni Jehovcem.
Vedno znova napovedujejo potop in propagirajo svojo vero. Da ta vera nima nobene zveze ne z realnostjo, ne z znanostjo in ji vedno manjkajo ˝pravilni˝parametri, da bi lahko bila uporabna, jih ne moti.

Vseeno vlečejo gumenjake na Šmarno Goro in svarijo nevernike, kaj bo, če ne bo. Pa se vedno znova motijo.
Pa čolni navzdol. Tjah.

Zdaj so pač pokazali, da tudi računat ne znajo.

Prava reč!

Lp.Igor

enadvatri ::

McHusch je izjavil:

Nemčija si za austerity prizadeva iz enostavnega razloga. Trenutno stanje ni vzdržno, zato morajo južne države devalvirati. To lahko naredijo interno (znižanje plač) ali z uvedbo nove valute, ki depreciira. Nemčiji zelo ustreza prva varianta, ker imajo od evra ogromne koristi. Njihovo gospodarstvo je prej vedno ječalo, ko so južne države zamahnile s paličico, devalvirale valute in spet so bile konkurenčne. Sedaj pa so jih Nemci elegantno zaklenili v skupen valutni prostor in njihov gospodarski motor cveti.


Štima. Zakaj bi na svojih plečih devalvirali skupno valuto, da pospešijo svoj izvoz brez padca kupne moči doma?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enadvatri ()

enadvatri ::

Gregor P je izjavil:

Morda, vendar imamo ogromne koristi od evra tudi ostali; če hočemo seveda (razen če se še vedno hočemo iti "balkanskega čarovništva"):|


Nimamo. Ajde, morda imamo, nekoliko bolj stabilno sredstvo menjave znotraj območja. Če bi zgolj nekoliko bolj prefinjeno izvajali to čarovništvo (tsikali denar), bi lahko mirno izpustil ta pridevnik balkansko.

Nič koliko krat sem že napisal, da sem prepričan, da bi morali vsi skupaj, na breme vseh zmerno devalvirati s tiskanjem in financirati sila poceni ter trajnostno energetiko, transport, infrastrukturo. Pa vseeno v čigavih rokah, če je regulativa jasna in v luči napisanega.

Stvar je sila preprosta, če vsi devalviramo, najbolj pravično delimo breme krize v okviru najenostavneje dosegljivih možnosti. Ob enem pa pospešimo izvoz na račun konkurenčnosti. Ključ je le v zmernosti in previdnosti, da se ognemo tvojemu pridevniku.

Nikakor ne smemo pozabiti, da nismo zgolj sami s svojimi notranjimi tegobami povzročili svetovne krize oz. kot najbolj obremenjujoče posledice recesije. Prav zato nas finančne institucije in strokovnjaki svarijo, da tudi ukrepi ne bodo dovolj, damoramo ob enem paziti na podobo in zaupanje ter, da je kljub objemu še vedno veliko v rokah finančnih trgov ter nenazadnje gospodarstev od katerih smo odvisni (če gre Nemčiji malo slabše, gre nam kar nekoliko bolj slabo - pač, jemo kar oni prebavijo, beri: poserejo).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enadvatri ()

enadvatri ::

IgorGrozni, to primerjavo neolibijev z Jehovovimi pričami si velja zapomniti. :)) Hvala za sončni žarek na deževen dan.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enadvatri ()

Markoff ::

Jako veliko besed za nekaj jako enostavnega:

1. Avtorji so pač zaj. pri obdelavi podatkov.
2. Drugi avtorji so zaj. prepoznali in ga obrazložili.
3. Razen, da je graf manj strm, je še vedno očiten: višji dolg, manjša rast BDP.

Oz. če se komu od vseh znalcev svita, ko napišem naslednje: zadolževanje je ekonomsko upravičeno, ko:
1. je donosnost vlaganj teh sredstev najmanj enaka strošku dolga in
2. ko je strošek dolga enak ali manjši od zahtevane donosnosti lastnih sredstev (oportunitetni strošek).

Ali drugače, za tiste, ki še premorete nekaj zdrave, kmečke, gospodinjske pameti: pufaš se samo za tiste dobrine, ki jih nujno potrebuješ, a si jih enostavo ne moreš privoščiti iz žepa (bivališče, morda avto, potem pa se počasi za večino zaključi, jahta pač ni nujna dobrina za večino Zemljanov).
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Kamran ::

A. Smith je izjavil:

Mislim, da se motiš v obeh postavkah. Kot prvo, Grki so začeli z demonstracijami POTEM, ko so morali začeti varčevati, ne prej, ko so imeli še "dovolj" denarja. Se pravi, človeška žival se začne upirati šele potem, ko ji zmenjka.

Zelo res, vendar v tej enačbi sem zgolj le pozabil omeniti funkcijo obveščanja ljudi, ki je pa itak v rokah mainstream-ovskih Kim Kardashian-like novinarjev, ki pa NE POSREDUJEJO resnice, temveč le to, kar jim "gospodarji" ukazujejo, da morajo prikazati.

A. Smith je izjavil:

In drugo, če država manj troši, si tudi manj sposoja in to pomeni, da je denarja v obtoku dejansko manj. Kar torej ne devalvira valute, temveč jo naredi celo bolj vredno. Imeli bi deflacijo.

Odvisno od suverenosti države in kakšno (FIAT ?) valuto ima oz. monetarni sistem. Če je popolnoma samostojna - pravno, ekonomsko, torej gospodarsko, monetarno, itn., (se ji ni treba uklanjati raznim kvazi med. organiz.) potem velja to kar si napisal.

A. Smith je izjavil:

Zame je edina sprejemljiva razlaga, zakaj Nemčija zahteva austerity ta, da verjamejo, da austerity pomaga in da je to tudi edini način, da se ohrani skupen evro. Namreč ena stvar, za katero si Nemčija zares prizadeva, je obstoj evrocone. Znotraj evrocone je Nemčija velik car, zato si bo prizadevala, da jo ohrani, čeprav bo morala za to tudi kaj plačati.

Strinjam se v delu, da hočejo ohraniti evro, vendar (uraden) razlog za to, pa dvomim. Nemčija bi bila car tudi, če ne bi bilo EU oz. vsaka država bi bila "car" na tem področju, za katerega je bila že prej... car. :D

enadvatri je izjavil:

Štima. Zakaj bi na svojih plečih devalvirali skupno valuto, da pospešijo svoj izvoz brez padca kupne moči doma?

Jah mogoče pa skrivaj kupujejo zlato, srebro, potem pa ko bodo vse ostale države članice "na psu", bodo pa šli ven iz EU (vsaj monetarno), nazaj na marko in pridobljeno zlato, srebro vezali na to. ;)

IgorGrozni je izjavil:

Vedno znova napovedujejo potop in propagirajo svojo vero. Da ta vera nima nobene zveze ne z realnostjo, ne z znanostjo in ji vedno manjkajo ˝pravilni˝parametri, da bi lahko bila uporabna, jih ne moti.

http://www.jesus-is-savior.com/False%20...
:))

Gregor P ::

Markoff je izjavil:

Ali drugače, za tiste, ki še premorete nekaj zdrave, kmečke, gospodinjske pameti: pufaš se samo za tiste dobrine, ki jih nujno potrebuješ, a si jih enostavo ne moreš privoščiti iz žepa (bivališče, morda avto, potem pa se počasi za večino zaključi, jahta pač ni nujna dobrina za večino Zemljanov).
Ni dobro mešati domača gospodinjstva in podjetja oz. podjetniško logiko ter nato še vse skupaj zmešati z državno, za podjetja je npr. super, da so skoz zakreditirana itd.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

A. Smith ::

McHusch je izjavil:

Nemčija si za austerity prizadeva iz enostavnega razloga. Trenutno stanje ni vzdržno, zato morajo južne države devalvirati. To lahko naredijo interno (znižanje plač) ali z uvedbo nove valute, ki depreciira. Nemčiji zelo ustreza prva varianta, ker imajo od evra ogromne koristi. Njihovo gospodarstvo je prej vedno ječalo, ko so južne države zamahnile s paličico, devalvirale valute in spet so bile konkurenčne. Sedaj pa so jih Nemci elegantno zaklenili v skupen valutni prostor in njihov gospodarski motor cveti.

Ja, vidim, da enako razmišljava. Pa kje sem že bral tisto o paličici? Aha, tukaj!
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

zorangutan ::

V vsakem primeru bo treba znižati standard, pa lahko še tako debatiramo o neoliberalizmu, varčevanju, napačnih študijah ipd.

enadvatri ::

zorangutan je izjavil:

V vsakem primeru bo treba znižati standard, pa lahko še tako debatiramo o neoliberalizmu, varčevanju, napačnih študijah ipd.


Prav. Vendar pri vseh enako, tudi tistih, ki si od tega obetajo povišano rast gospodarstva na račun deflacije, čeprav imajo nižji primanjkljaj. Sicer sem bolj naklonjen svoji lastni (kličite jo: barbarski) valuti.

trololo2 ::

enadvatri je izjavil:


Vendar pri vseh enako, tudi tistih, ki si od tega obetajo povišano rast gospodarstva na račun deflacije, čeprav imajo nižji primanjkljaj.


Povišana rast gospodarstva na račun deflacije? Le razloži kaj si pravzaprav mislil s tem.

boolsheat ::

Ja, da bomo v Sloveniji začeli pospešeno € tiskat. :))

Kamran ::

enadvatri je izjavil:

Sicer sem bolj naklonjen svoji lastni (kličite jo: barbarski) valuti.

Tolar ? Imamo sploh še kaj zlatih rezerv ali smo že vse potalali za poplačilo (fiktivnega !) dolga ?

enadvatri ::

trololo2 je izjavil:

enadvatri je izjavil:


Vendar pri vseh enako, tudi tistih, ki si od tega obetajo povišano rast gospodarstva na račun deflacije, čeprav imajo nižji primanjkljaj.


Povišana rast gospodarstva na račun deflacije? Le razloži kaj si pravzaprav mislil s tem.


Če Nemcem ni potrebno jemati od ust, še ne pomeni, da se njim na račun skupne valute ne bo povečal izvoz (globalno).

Hayabusa ::

zorangutan je izjavil:

V vsakem primeru bo treba znižati standard, pa lahko še tako debatiramo o neoliberalizmu, varčevanju, napačnih študijah ipd.

Večina prebivalcev diha na škrge, a niso ribe, tako da ne vem, o kakšnem visokem standardu besedičiš.
Pravijo, da se lačnemu srat upira.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

LordNacho ::

enadvatri je izjavil:

LordNacho je zapisal:
na zdravi kmečki pameti


Ta nam v informacijski dobi veliko krat žal ne pomaga. Lahko nas tudi ovira.

Pa še to je zapisal:
vsak osnovnošolec lahko ugotovi, da če porabljaš več kot proizvedeš, tvoje ekonomsko stanje ni ravno rožnato.


Zakaj ne? Odvisno od predpostavk in predvsem želenih rezultatov. Če gledamo rast, bi to lahko potrdili točni, pravilno obdelani in nekateri sploh vključeni podatki.

Hayabusa pa je v preteklih postih toliko (v desničarski gorečnosti) zagovarjal varčevanje, zdaj pa na prvo žgogo "verjame" tej novici ... In ne, NWO nima popolnoma ničesar opraviti s tem. Na smeh mi gre.




Kmečka pamet nas ovira le ko poskušamo argumentirati nekaj kar ni logično, i.e. da prekomerna poraba in posledično zadolževanje pozitivno vpliva na gospodarsko rast. (res, short term se lahko opazijo pozitivni učinki, vendar pa se je potrebno zavedati, da je gospodarska rast na račun zadolževanja le redko trajna)

enadvatri ::

Kamran je izjavil:

enadvatri je izjavil:

Sicer sem bolj naklonjen svoji lastni (kličite jo: barbarski) valuti.

Tolar ? Imamo sploh še kaj zlatih rezerv ali smo že vse potalali za poplačilo (fiktivnega !) dolga ?


Ko skoraj ni več valute, vezane na zlato, ti sanjaš ... Dobro jutro!

Pa tudi vezane, še zdaleč niso nujno stabilne. Poglej, kaj se zdaj dogaja z zlatom. Zapoj si tisti lušten komad: "ku**em u čelo ..."
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Petina znanstvenih člankov iz genomike oporečnih zaradi Excela

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
488698 (5361) filipk
»

Večina ekonomskih člankov neponovljiva

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2914619 (11311) bbf
»

Napaka v Excelu in površna analiza temelj ekonomske politike varčevanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6329378 (23738) enadvatri

Austerity

Oddelek: Problemi človeštva
51481 (1317) Gandalfar
»

Drnovšek in proslava (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
966940 (4785) kekz

Več podobnih tem