» »

Excel Težava - fukncija

Excel Težava - fukncija

bdoxx ::

Lp
mi lahko kdo pomaga pri eni fuknciji, stvar je sledeča
stolpec A   stolpec B      stolpec C    stolpec D
ime kosa    št. kosov.     ime kosa     vsota kosov
1a               1         (fukncija)   (funkcija)
3s               1
3s               1
4a               2
1a               2   
1a               1
2a               3
3s               5
5a               1
78c              2
1a               11
... itd (oznak komadov je ''neomejeno'')


torej rabim, da mi v C stolpec piše ime kosa (avtomatsko če se doda keri novi) v D stolpec pa skupno vsoto tega kosa.
Če je možno
Lp
M

Hayabusa ::

Naj je stolpec A začne pri A1, b pri B1 ...

v C1 vpiši =A1 , v D1 =B1
nato vleči dol po C/D stolpih (zgrabiš celico spodaj desno, da se pokaže črn plus).

bdoxx ::

ne razumeš :)
hočem da mi v C stolpec piše avtomatsko kose iz stlpca A, samo ne podvojene - in sešteje v stolpcu D vse kose pod oznako 3s itd.....
npr.
glede na zgornji primer



stolpec A   stolpec B      stolpec C        stolpec D
ime kosa    št. kosov.     ime kosa         vsota kosov
1a               1         1a (funkcija?)     15 (funkcija)?
3s               1         3s                 7
3s               1         4a                 2
4a               2         ...                ...
1a               2  
1a               1
2a               3
3s               5
5a               1
78c              2
1a               11
... itd (oznak komadov je ''neomejeno'')

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bdoxx ()

SaXsIm ::

ti ne razumeš, oz ne razlagaš dovolj dobro. Če želiš imeti v C stolpcu napisano isto besedo kot v A stolpcu (in ne razumem:"Samo ne podvojene"), potem narediš točno tako, kot ti je predlagal Hayabusa (v C1 napiši =A1, potem pa povleči stolpec dol s črnim križcem). Pri D stolpcu pa ne razumem potrebe, zdej v isti tabeli ga pomojem nima smisla imet, če se ti bojo enaki kosi v stolpcu A ponavljali. Predlagam, da ga daš v novo tabelo, in uporabiš funkcijo IFCOUNT.
SaXsIm

bdoxx ::

oz ne razlagaš dovolj dobro

verjetno bo to, mam polno dela pa na hitro razlagam.
okej bom probo podrobneje razložit. glede na zgornjo tabele me zanima samo funkcija za stolpec C stolpec D bo že šlo.


ok gremo znova dam primer samo z omenjenima stolpcema

stolpec A           stolpec B
naziv komada        naziv komada
1
1
2
2
1
1
3
3
1
1
5

torej želim fukncijo ki mi bo v stolpec B vrnila to

stolpec A           stolpec B
naziv komada        naziv komada
1                   1
1                   2
2                   3
2                   5
1
1
3
3
1
1
5

upam da razumeš, in pol naprimer če napišem v stolpec A 7 (ki še ni vpisana v stolpec A), se v stolpcu B napiše 7, če napišem 1 ki že je napisana v stolpcu A se v stolpcu B ne spremeni nič.

Upam da je zdaj jasno. :)
LP

Blindeye ::

Zdravo...

Res v prvem postu ni bilo dovolj dobro razloženo... SaXsIm - verjetno si mislil Countif... ;)

Imaš 3 probleme.

1. Problem
Torej: ena zadeva, ki te (po domače) zanima je, koliko katerih artiklov imaš.

Zdaj če bi bilo samo tako, da bi bili artikli napisani v enem stolpcu kot npr:
1a
1a
2a
3a
2a
1a
bi bila pravilna rešitev:
3 x 1a
2 x 2a
1 x 3a

To bi naredil s funkcijo Countif(range;pogoj); oz. COUNTIF(A1:A6;"1a") (tale išče 1a). In bi ti vrnilo številko 3 (ker je pač 1a prikazan 3x).

2. Problem
Kar še pa ti rabiš pa je, da imaš v sosednjem stolpcu (B) število teh artiklov (recimo, kot da bi rekel, da je artikel 1a na dveh ali treh lokacijah). Torej:
1a 4
1a 5
Skupaj bi bilo torej 9x 1a. Zdajle nimam časa, bi se verjetno dalo rešit.

3. Problem
Nova variabla (dodaš nov artikel v stolpec a). V kolikor dodaš v zgornjem primeru še 4b, bi se ta moral dopisati v novem stolpcu... Tole bo pa po moje zahtevalo malo VBA-ja. Morda bi se dalo rešit tudi z if funkcijami. Če ne bo rešitve, se bom poigral doma...

A lahko pokomentiraš, če je to pravilen opis problema (za druge, ki bodo brali)?


Mimogrede: naokoli lahko prideš do rešitve tako, da problem prirediš, da bo rešljiv po prvi točki. Sortiraš vse po a stolpcu, dobiš kategorije skupaj in sešteješ... Če nujno rabiš, bo za zdaj, sicer pa bo malo trajalo verjetno...

LP

edit, malo popravil...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blindeye ()

mgermo ::

Funkcija za stolpec D je SUMIF. Za C pa je kar kompleksna (če ne bo odgovora do večera, se bom poigral).

klemenSLO ::

v stolpcu želš imeti samo 'čistopis' torej brez podvojenih vrednosti?
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Blindeye ::

Conqueror, svetovno! Pozabil na tole... :)

Hayabusa ::

http://office.microsoft.com/sl-si/excel...
Dodajanje števil, ki temeljijo na večkratnih pogojih

S to formulo bi lahko seštel posamezne izdelke (1a, 3s, 78c), za stolpec D.

bdoxx ::

Hvala vsem. stolpec D ni problem, :), to bom že zrihtal. probelm je stolpec C

@Blindeye
tako je prav razumeš probelm.

@klemenSLO
tako ja potrebujem čistopis ki se bo sam naprej dopolnjeval.

glede razvrščanja, dodajanja stolpcev, raznih delnih vsot, vrtinilh tabel ne bo šlo. rabim funkcijo :) za stolpec C iz op
oz da še 1x prilepim problem :)


stolpec A           stolpec B
naziv komada        naziv komada
1                   1 rabim funcijo funkcija
1                   2
2                   3
2                   5
1
1
3
3
1
1
5


tako, kot je klemen rekel potrebujem čisto pis za stolpec B, ki se bo sam dopolnjeavl (napr. če vpišem v stolpec A nov komad se bo v stolpcu B ta ''dopisal'', če dodam komad, ki že je vpisan se pa seveda ne zgodi nič :).
Lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bdoxx ()

Blindeye ::

Koliko različnih kategorij boš imel?

LP

joze-67 ::

Da se takole:
Pred stolpec A vrinemo še tri stolpce - tako A postane stolpec D
V stolpcu C štejemo, koliko je vrednosti v stolpcu D od prve vrstice do ene pred nami. Torej C1 = 0 (poseben primer), C2: "=countif(D$1:D1;D2)" in to formulo potem po celem stolpcu C. Za nas so zanimive vrstice, kjer je C enak 0 (prve pojavitve)

V stolpcu B štejemo te prve pojavitve - da jih lepo oštevilčimo. B1: "1" (poseben primer); B2: "=countif(C$1:C1;0)". To prav lepo šteje ničle v stolpcu C - relevantno pa je seveda samo tam, kjer je v C res 0.

Na koncu v A1 spravimo "=if(C1=0;B1;-1)" in dol po stolpcu.

Sedaj 1., 2.,... vrednost dobimo tako, da rečemo nekaj takega kot
"=vlookup(row();$A$1:$D$999;4;false)"
če pa smo zelo natančni, pa lahko nekam shranimo max($A$1:$A$999) in potem pred vlookup obesimo še if(row()<=<ta-max>;vlookup(...);"")

bdoxx ::

Blindeye je izjavil:

Koliko različnih kategorij boš imel?

LP


vrst kategorij-artiklov je neomejeno, od črk do številk do črk z številkami...., nikol pa jih ni več kot 10različnih

pac1 ::

Nimam časa preverit ali (še) deluje in sem zgolj prepisal in popravil cifre. Nekoooooooč daleč nazaj (zato me ne vprašat kako točno dela) naredil nekak v tem stilu:

=INDEX(A$3:A$13,MATCH(0,COUNTIF($C$2:C2,A$3:A$13),0))
v celico C3...
ctrl+shift+enter, da dobiš:
{=INDEX(A$3:A$13,MATCH(0,COUNTIF($C$2:C2,A$3:A$13),0))}

Če se prav spomnim in si prav predstavljam preštejem za vsak element iz A3:A13 število pojavitev v C2:Cx-1 za Cx. Naredim MATCH z 0 ter tako dobim relativno pozicijo prvega, ki ustreza temu pogoju. Nato sledi še INDEX na ta element...
Če je kaj narobe popravite prosim...

bdoxx ::

ok hvala. sem mislim da bo to kakšna trivialna zadeva z if funkcijo v
celici B like IF((A1;A15 (artikel že vpisan ne naredi nič); če še ni vpisan ga dopiši)
8-)
zgleda bomo to nekak drugače uredili, če ne bo šlo na ''izi'',
bom pa zgoraj predlagane funkcije sprobal, da probam če deluje, ker ziher še bo kje prav prišla. ko bo čas.
Lp

bdoxx ::

pac1 je izjavil:

Nimam časa preverit ali (še) deluje in sem zgolj prepisal in popravil cifre. Nekoooooooč daleč nazaj (zato me ne vprašat kako točno dela) naredil nekak v tem stilu:

=INDEX(A$3:A$13,MATCH(0,COUNTIF($C$2:C2,A$3:A$13),0))
v celico C3...
ctrl+shift+enter, da dobiš:
{=INDEX(A$3:A$13,MATCH(0,COUNTIF($C$2:C2,A$3:A$13),0))}

Če se prav spomnim in si prav predstavljam preštejem za vsak element iz A3:A13 število pojavitev v C2:Cx-1 za Cx. Naredim MATCH z 0 ter tako dobim relativno pozicijo prvega, ki ustreza temu pogoju. Nato sledi še INDEX na ta element...
Če je kaj narobe popravite prosim...


se hecam malo z to formulo pa mi je ne uspe usposobit :) :/

pac1 ::

Ok tale deluje v excel 2003
=INDEX(A$3:A$13;MATCH(0;COUNTIF(C$2:C2;A$3:A$13);0))
(sprememba vejic v podpičije)
v celico C3 in ctrl+shift+enter...
v D3 pa potem:
=COUNTIF(A$3:A$13; C3)

Če pa še zmeraj ne gre ti dam pa file v katerem sem zdaj tole stestiral...

bdoxx ::

majster vsaka ti čast.
HVALA!

ta del me je zajebavo :)
C$2:C2 bi mogo dat dal pa sem C$3:C3 pa mi ni blo jasno :)
še 1x hvala :D.

še ena pobožna želja, je kaka možnot da ti to avtomatsko sortira po velikosti od največjega do najmanjšega :), lahko v drugi tabeli :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bdoxx ()

pac1 ::

Ammmm drugace za stolpec D je moja formula napačna...
Prava naj bi bila tale:
=SUMIF(A$3:A$13;C3;B$3:B$13)

Kar se pa sorta tiče pa po pravici povedano se mi je ne da :D Še vedno lahko najprej sortiraš stolpec A samo to ni to kar ti iščeš, ker boš moral pri novih vnosih vedno ponovno sortirat. Nekak bolj priročno bi po mojem bilo, da sortiraš stolpec C v nek drug stolpec...

smetko ::

še ena pobožna želja, je kaka možnot da ti to avtomatsko sortira po velikosti od največjega do najmanjšega :), lahko v drugi tabeli :D

http://www.get-digital-help.com/2009/04...
No comment


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EXCEL vgnezdenje dveh vlookup funkcij?

Oddelek: Programska oprema
101679 (1378) prtenjam
»

excel (preverjanje istih/e besed/e v celicah)

Oddelek: Pomoč in nasveti
6716 (644) prtenjam
»

excel help

Oddelek: Pomoč in nasveti
152107 (1872) klemenSLO
»

excell razvrščanje

Oddelek: Programska oprema
213824 (3468) rferrari
»

excel

Oddelek: Pomoč in nasveti
6835 (734) k-a-k-t-u-s

Več podobnih tem