Forum » Zvok in slika » Pasivna kretnica za subwoofer
Pasivna kretnica za subwoofer
štoflc007 ::
Lep pozdrav usem bralcem.
Zanima me, kako bi sestavil pasivno kretnico:
- kakšne vrednosti potrebujem za kondenzator
- vrednosti potrebnega upora
- vrednosti tuljave (če jo potrebujem)
imam pa sub od sistema Logitech Z2300 (od 35Hz pa do ca. 100-130(zgornja meja)Hz, ne najdem točnih podatkov za sub)
ojačevalec pa je sledeč.. sem si za vir informacij sposodil kar projekt od Primoža Prinčiča.. upam da ne zameri da sem dal tukaj link
KLIK
upor in kondenzator z oznako Cin ter Rin služita high-pass filtru.. to bi dal ven (samo zamenjal vrednosti + dodal tuljavo če je treba.)
fino bi bilo, če bi kdo napopal kakšno shemo za pasivno kretnoco oz. low-pass filter.. ter seveda vrednosti. še boljše pa če bi mi kdo razložil kako z izračunom dobim potrebne vrednosti. Upam da ni še kakšne take teme.. sem sicer našel precej na temo kretnic, vendar nikjer kako se izračuna potrebne komponente.. pa ne, ne mislim kupovati.. no zaenkrat še ne .. bi raje v vezje vgradil.
hvala za kakršnokoli uporabno informacijo.
Lp
Zanima me, kako bi sestavil pasivno kretnico:
- kakšne vrednosti potrebujem za kondenzator
- vrednosti potrebnega upora
- vrednosti tuljave (če jo potrebujem)
imam pa sub od sistema Logitech Z2300 (od 35Hz pa do ca. 100-130(zgornja meja)Hz, ne najdem točnih podatkov za sub)
ojačevalec pa je sledeč.. sem si za vir informacij sposodil kar projekt od Primoža Prinčiča.. upam da ne zameri da sem dal tukaj link
KLIK
upor in kondenzator z oznako Cin ter Rin služita high-pass filtru.. to bi dal ven (samo zamenjal vrednosti + dodal tuljavo če je treba.)
fino bi bilo, če bi kdo napopal kakšno shemo za pasivno kretnoco oz. low-pass filter.. ter seveda vrednosti. še boljše pa če bi mi kdo razložil kako z izračunom dobim potrebne vrednosti. Upam da ni še kakšne take teme.. sem sicer našel precej na temo kretnic, vendar nikjer kako se izračuna potrebne komponente.. pa ne, ne mislim kupovati.. no zaenkrat še ne .. bi raje v vezje vgradil.
hvala za kakršnokoli uporabno informacijo.
Lp
nomad_soul ::
Cin in Rin sta za preprečitev ojačanja enosmerne komponente vhodnega signala - pusti čisto pri miru.
Pasivna kretnica je tole:
veže se med ojačevalec in zvočnik. Grajena je za eno rezilno frekvenco.
To kar bi jaz vgradil je aktivna kretnica(low pass filter). Nekaj takega:
Vezana je med izvorom signala in ojačevalcem. Lahko nastavljaš rezilno frekvenco, da si prilagodiš sub tako, da ti najbolj ustreza.
eBay
Pasivna kretnica je tole:
veže se med ojačevalec in zvočnik. Grajena je za eno rezilno frekvenco.
To kar bi jaz vgradil je aktivna kretnica(low pass filter). Nekaj takega:
Vezana je med izvorom signala in ojačevalcem. Lahko nastavljaš rezilno frekvenco, da si prilagodiš sub tako, da ti najbolj ustreza.
eBay
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nomad_soul ()
štoflc007 ::
ok, hvala za razsevetljenje ..
še vedno me zanima kako izračunaš potrebno frštrkarijo za pasivno kretnico.
kako pa veš, na katero frekvenco si na zgornji kretnici nastavil (kako sploh deluje.. en potemciometer za spodnjo, eden za zgornjo?)
tu je en minus --> nimam paypal računa se pravi da z e-bayom ne bo veliko..
potemtakem bi imel raje aktivno kretnico ker je manj izgub [=)]
še vedno me zanima kako izračunaš potrebno frštrkarijo za pasivno kretnico.
kako pa veš, na katero frekvenco si na zgornji kretnici nastavil (kako sploh deluje.. en potemciometer za spodnjo, eden za zgornjo?)
tu je en minus --> nimam paypal računa se pravi da z e-bayom ne bo veliko..
potemtakem bi imel raje aktivno kretnico ker je manj izgub [=)]
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Domača izdelava zvočnika :-> (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Zvok in slika | 37502 (20961) | čuhalev |
» | kako narediti ojačevalec (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 29771 (12764) | N4m31355 |
» | Kako naj vem koliko prenese aktivni zvočnik in nekaj vprašanj okoli akustikeOddelek: Zvok in slika | 5126 (4650) | jest10 |
» | Zvočna kretnicaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 7758 (6826) | vlado1 |
⊘ | Samogradja Subwooferja!!!!!Oddelek: Zvok in slika | 6306 (5875) | CaqKa |