» »

excel pomoč (reševalnik)

excel pomoč (reševalnik)

favorites123 ::

Pozdravljeni,

Zanima me če bi mi lahko kdo svetoval kako naj napišem enačbo oz. če je to sploh mogoče.

Namreč s pomočjo reševalnika želim zoptimirati določeno zobniško dvojico. Težava nastane da bi želel vklučiti določeni pogoj nevem pa kako naj napišem enačbo.

Če poenostavim z enostavnim primerom izračuna volumna kvadra.
recimo:
Volumen=100 (in je tudi iskani cilj) V=A*B*C
A=10
B>5
C mora pa znašati 1 ali 2.5 ali 3 ali 3.1

Problem nastane sedaj ker neznam napisati enačbe za pogoj pri C-ju

Hvala
Grega

CaqKa ::

če imaš samo 4, ga pač daj v 4 stolpce...

če ja a vedno fiksen in se c samo 4krat spreminja, potem:
a in c lahko že kar 4x zmnožiš in iz njega narediš novo spremenljivko.

Hvala za odgovor CaqKa.

Problem je da sem želel samo na enostavnem primeru pokazati težavo. Pri meni ja stvar nekoliko bolj zakomplicirana. Do rešitve moram ušpoštevati približno 10 enačb. Nekaj spremenljivk je fiksnih, približno 4 imajo meje (recimo primer kot beta je med 15 in 20°), problem pa je da, ne znam vključiti modul (moduli so standardni 1;1.125;1.5;1.75...jih je nekje 20).

Če nahitro razložim del izračuna do kam sem prišel.
Računalo mi mora izračunati najbolj optimalno zobniško dvojico (zobniško dvojico katera zasede najmanjši volumen)

Neznanke so:
Število zob zobnika 1 (Z1)
Število zob zobnika 2 (Z2)
Prestavno razmerej (i)
Kot beta (beta)
Normalni modul (mn)
Volumen (V)
širona (b)
...

Enačbe:
i=Z2/Z1
mč=mn/cos(beta)
a=((Z1*mč+Z2*mč)/2)+x12*mč
D01=Z1*mn
D02=Z2*mn
V=(pi*(D01^2+D02^2)/64)*b

Pogoji:
x12=0,5-0,9
Beta=15-20°
i=3,5949-3,7043
mn(1 ali 1.125 ali 1.5 ali 1.75 itd [nekej 20 jih je])
a=90
Z1;Z2-sta celi števili
predpostavim da (b) poznam v nadaljevanju bom vključil tudi izračun širine če mi bo uspelo :) (malenkost bolj kompleksana stvar)

Do sedaj mi je uspelo da mi računalo izračuna volumen. Edini problem je kot sem že dejal neznam napisati da bi modul izbiral med že predhodno navedenimi možnosti (1;1.125...)

Da nebom ponovno odpiral teme me zanima tudi če je možno optimizacijo nakopncu izpisati. V mislih imam da bi excel izpisal recimo 10 najboljših rešitev ki so nastale med izračunom.

Že v naprej se vam zahvaljujem za vaše odgovore,

S spoštovanjem
Grega

Do sedaj mi je uspelo da mi računalo izračuna volumen. Edini problem je kot sem že dejal neznam napisati da bi modul izbiral med že predhodno navedenimi možnosti (1;1.125...)

Da nebom ponovno odpiral teme me zanima tudi če je možno optimizacijo nakopncu izpisati. V mislih imam da bi excel izpisal recimo 10 najboljših rešitev ki so nastale med izračunom.

Že v naprej se vam zahvaljujem za vaše odgovore,

S spoštovanjem
Grega

Aha.
se mi je zdelo...
v tem primeru bi pa raje uporabil spletno stran od wolfram alpha ali pa program matlab/mathematica če imaš dostop do njega :)

Zadevo rešiš tak da funkcijo volumna odvajaš in s tem pogledaš kje imaš minimume.
še vedno pa ostane problem kako to naredit s tistimi področji od-do.

pomojem je najbolj enostavno ta področja razdelit v neke v neke vrste s pred določenimi razmaki med dvema elementoma v vrsti... pač neke kar je še dovolj da ne sfiži vsega skupaj.
ko pa prideš v bližino, pa še enkrat razdeliš na tisti okolici v še manjše dele.

Matematika matlab, minimum in maksimum
Ekstremi funkcije - pomoč

malo še gledam.. v bistvu imaš dve enačbi za eno pa rabiš minumim... eno je enačba za a, drugo je enačba za V? in enačba a ko jo poračunaš mora biti enaka 90?

wolfram alpha: http://www.wolframalpha.com/

zdaj ko še malo gledam.. pomojem je najlažje najprej poračunat Z1 in Z2 v povezavi z področjem za razmerje ki si ga podal... verjetno veš kolko je neko maksimalno število zobov ki jih ima tak zobnik? to se bi na vizualni način dalo hitro rešit z excel na tak način, da mu rečeš da ti obarva vse rezultate, ki so med 3,59 in 3,7 v zeleno :> zraven pa samo narediš dva stolpca celih števil, do največjega števila zob ki si ga predvidel... Ta dva stolpa pa potem tak narediš da dobiš vsakega z vsakim.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: CaqKa ()

V excelu imam že narejeno s pomočjo reševalca. Stvar deluje brez problema. Edino kar je moram vpisovati module ker neznam kot sem že dejal narediti da bi jih izbiral sam. Tudi določiš naj bo rezultat minimalna vrednost tako da že avtomatsko da najmanjo možno vrednost.

Trenutno razmišljam da bi celoten program spisal kar v VB.
Sicer ga znam bol slabo, mislim pa da bo celotna stvar lažje izvedljiva.

Mogoče veš ali bi spodnja funkcija delovala?
mn = 1 or 1,125 or 1,5 or 1,75 or 2 or 2,25 or 2,5...

tukaj imaš recimo vse zobnike ki ustrezajo pogoju za razmerje zobnikov, pri čemer ima večji zobnik največ ~270 zobov: https://dl.dropbox.com/u/1183736/zobnik...

aha hvla, zanimiva stvar

no te podatke, lahko zdaj daš v novo.

Jaz bi se recimo tukaj zdaj lotil tak da bi najprej tele mn poračunal, ki praviš da jih imaš okrog 20.
pa bi z podatki o možnih zobnikih in temi mn dobil najmanjše volumne.
Vzameš top 10% najmanjših volumnov, in te podatke potem še daješ v enačbe za a=90.
Ostaneta ti še ena tabela za različne x12 in še ena za mč.
vsakega recimo razdeliš na 100 področij, ko pa prideš bližje rezultatom, pa si še malo ta področja na fino nastaviš, do tam recimo tisočink/desettisočink.. nevem kako natančno more biti to.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

izpeljava volumna krogle

Oddelek: Šola
174127 (583) tomlin
»

Tristrane POKOČNE PRIZME

Oddelek: Šola
112141 (1693) Bikica195
»