» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
76 / 379
»»

fikus_ ::

PV ni tako zlata vredna, kot jo nekateri zagovarjate! Ste se vprašali kakšen ogljično odtis pusti PV v celotni življenski dobi?! Ja, ko izdelate panele, elektroniko, pripeljete s Kitajske, namontirate, po cca 10-ih letih menjate elektroniko, po cca. 25 letih pa reciklirate! Pa, koliko nevarnih snovi vsebuje?!
Sem gledal raziskavo (trenutno je ne najdem, se bom potrudil poiskati), ko ni bilo to v prid PV. To je odlaganje težav v prihodnost.
Zagovarjam razvoj PV in nekje je potrebno začeti. Zagovarjam tudi fuzijo, vendar bo potrebno še kar nekaj problemov rešiti.

Lep dan.

Pithlit ::

alexa-lol je izjavil:

PV ni tok slaba tehnologija kot je (trenutno še) draga

S tem se vsi (razen tistih ki še kar trdijo da je PV ža kako leto povsem konkurenčna) strinjamo.

alexa-lol je izjavil:

Ne vem točno kaj ima kurjenje drv z proizvodnjo elektrike.
Drva kuriš za toplota ne zato da maš v kleti generator.

Zato ker po mestih precej kurijo na štrom. Še iz časov ko je bil štrom za đabe (pred nepričakovano velikim pohodom OVE in velikanskim poskokom cen).

alexa-lol je izjavil:

Napredni ljudje zgradijo pasivno hišo in jo ogrevajo z uporabo principov toplotne črpalke. Ker energijo jemljejo iz okolja je izkoristek večji od 1. Neandrtalci se pa ogrevajo na drva z izkoristkom < 1, čeprav bi lahko kupili inverter za 500EUR in se ogrevali z višjim izkoristkom. Ampak da razumeš princip toplotne črpalke zgleda rabiš IQ najmanj 250.

IQ rabiš predvsem za to da se zaveš da velika večina ljudi na tem svetu nima ne možnosti, ne sredstev za takšne investicije. In potem se pač hvata krivine s poceni pečmi na drva in poceni kurivom (poleg dejstva da so drva mnogokrat še vedno najcenejša oblika ogrevanja - tudi v primerjavi s toplotno črpalko).

Zmerjat ljudi, ki drugih opcij nimajo, z neandrtalci je... hmm... neandertalsko. Nekako tko kot če bi jaz investitorje v PV zmerjala s pijavkami (kar jih dejansko večina je - ker v investicijo gredo izključno zaradi zagotovljenega dobička, in jim dol visi za vse ostalo, vključno z okoljevarstvom. Taki ljudje bi v trenu oka zgradili TEŠ6,7 in 8 če bi jim država zagotavljala odkup).
Life is as complicated as we make it...

alexa-lol ::

Pithlit je izjavil:

alexa-lol je izjavil:

PV ni tok slaba tehnologija kot je (trenutno še) draga

S tem se vsi (razen tistih ki še kar trdijo da je PV ža kako leto povsem konkurenčna) strinjamo.

alexa-lol je izjavil:

Ne vem točno kaj ima kurjenje drv z proizvodnjo elektrike.
Drva kuriš za toplota ne zato da maš v kleti generator.

Zato ker po mestih precej kurijo na štrom. Še iz časov ko je bil štrom za đabe (pred nepričakovano velikim pohodom OVE in velikanskim poskokom cen).

alexa-lol je izjavil:

Napredni ljudje zgradijo pasivno hišo in jo ogrevajo z uporabo principov toplotne črpalke. Ker energijo jemljejo iz okolja je izkoristek večji od 1. Neandrtalci se pa ogrevajo na drva z izkoristkom < 1, čeprav bi lahko kupili inverter za 500EUR in se ogrevali z višjim izkoristkom. Ampak da razumeš princip toplotne črpalke zgleda rabiš IQ najmanj 250.

IQ rabiš predvsem za to da se zaveš da velika večina ljudi na tem svetu nima ne možnosti, ne sredstev za takšne investicije. In potem se pač hvata krivine s poceni pečmi na drva in poceni kurivom (poleg dejstva da so drva mnogokrat še vedno najcenejša oblika ogrevanja - tudi v primerjavi s toplotno črpalko).

Zmerjat ljudi, ki drugih opcij nimajo, z neandrtalci je... hmm... neandertalsko. Nekako tko kot če bi jaz investitorje v PV zmerjala s pijavkami (kar jih dejansko večina je - ker v investicijo gredo izključno zaradi zagotovljenega dobička, in jim dol visi za vse ostalo, vključno z okoljevarstvom. Taki ljudje bi v trenu oka zgradili TEŠ6,7 in 8 če bi jim država zagotavljala odkup).

Za inverter klimo z izkoristkom večjim od 1 nimajo denarja, za to da kupujejo drva in dolgoročno zapravijo nekajkrat več pa imajo denar .. evolucijska past.

Sj ni neka znanstvena fantastika...
Recimo da te ne zebe rabiš moč 4kW
To je 2x spodnji radiator = 60€
 60&amp;#8364;

60&amp;#8364;

ali pa tale inverter http://www.klima.si/klimatske-naprave/p... za 870€
 870&amp;#8364;

870&amp;#8364;

Recimo da se 4 mesece na leto greješ po 24 ur na dan.
120*24 = 2880 ur

Oljni radiator = 2880 * 4 = 11.5 MW = 11.5 * 60 € = 690 €
Inverter = 2.8MW (izkoristek 4) = 168 €

Pa tukaj sem upošteval fiksno tarifo 60€/MW in nisem upošteval omrežnine.

Sam zgleda da je to za ene preveč kompleksno in potem raje kurijo drva in jamrajo kako so PV vir vsega zla na svetu.

Utk ::

Tistim, ki rabijo 4kw za ogrevanje, jim je čisto vseeno s čim se grejejo. Drugič, kako bi ta klima grela pri -15?
In tretjič, za 350 evrov (zakaj nisi upošteval omrežnine?) dobiš 6-7 metrov drv, mislim da se s tem greješ več in bolje kot s 4kw klimico, in btw. s čim boš pa grel vodo?
Tist radiator je pa itak igračka.

alexa-lol je izjavil:

...

Ti svetujem da na tak način v tej temi ne sodeluješ več. Kot že rečeno... drva so dejansko najcenejša opcija.

Ogrevanje s klimo? Dej ne bit nor no... Vsaj pomisli preden take stresaš. Rabiš praktično za vsak prostor eno. Pa še hitro odpove ko se temperature mal spustijo, da ne omenjam odvisnosti od elektrike (postonjčani se ti vsi po vrsti smejijo v obraz... pa ne zato ker si smešen).

Utk je izjavil:

Tistim, ki rabijo 4kw za ogrevanje, jim je čisto vseeno s čim se grejejo. Drugič, kako bi ta klima grela pri -15?
In tretjič, za 350 evrov (zakaj nisi upošteval omrežnine?) dobiš 6-7 metrov drv, mislim da se s tem greješ več in bolje kot s 4kw klimico, in btw. s čim boš pa grel vodo?
Tist radiator je pa itak igračka.

Pri -15 nekako tko

Ni pa 120 dni na leto 24/7 -15 stopinj.

Omrežnine nisem upošteval ker jo plačaš v vsakem primeru, al laufaš tale inverter ali pa pralni stroj in hladilnik ter 5 TV jev. Vodo lahko greješ na štrom al pa če si napreden z uporabo sončnih kolektorjev.

7m^3 drv ima (beli gaber) 7*3420 kWh. Recimo učinkovitost kotlov na biomaso je od 73-89%. Torej 7m^3 = 21MWh "toplote".
Recimo s smreko dobiš 14MWh toplote.

vir: http://www.biomasa.zgs.gov.si/?p=izracu...

Za 170EUR dobiš 3m^3 drv (beli gaber - če jih dobiš za to ceno) ali 10MWh toplote, da ne omenjam da je klima veliko bolj elegantna rešitev kot kotel na biomaso.

Glede tistih v Postojni.. ja pač bad-luck, kaj pa vseh 50 let ko so meli elektriko... to pa nič ne?

Napredna tehnologije za napredne ljudi že obstaja...
http://www.lumar.si/referenca.asp?m3=47...

.. sem slišal pred časom eno "cvetko". Je tip zgradil hišo in je reku tko: "Zdj sm not zrihtu, v roku par let bom pa še fasado". A rabm razlozit zakaj je to neandrtalsko?

Zgodovina sprememb…

Tistih 50 let elektrike ne odtehta tedna zmrzovanja. To je, menda, jasno.

alexa-lol je izjavil:

.. sem slišal pred časom eno "cvetko". Je tip zgradil hišo in je reku tko: "Zdj sm not zrihtu, v roku par let bom pa še fasado". A rabm razlozit zakaj je to neandrtalsko?

Ja, rabiš. Ker dokler ne poznaš razlogov za takšno odločitev je neandertalska edino tvoja izjava.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

mitja73 ::

Pithlit je izjavil:

Tistih 50 let elektrike ne odtehta tedna zmrzovanja. To je, menda, jasno.

alexa-lol je izjavil:

Ja, rabiš. Ker dokler ne poznaš razlogov za takšno odločitev je neandertalska edino tvoja izjava.

Ceneje je vzeti kredit in plačat obresti, ker obresti bodo nižje v primerjavi z več porabljeno energijo za ogrevanje in hlajenje.

mitja73 je izjavil:

Ceneje je vzeti kredit in plačat obresti, ker obresti bodo nižje v primerjavi z več porabljeno energijo za ogrevanje in hlajenje.

Mhm... ker mi vsi vemo da je tip kreditno sposoben?

Aha, ampak to ni več klima, ampak neka zaresna toplotna črpalka za 8-10 jurjev, ki greje vodo na celih 35 stopinj, kar pomeni, da rabiš še talno ogrevanje, ampak kaj bi to, teh 10 jurjev da prefukaš cel štuk.
Drugič, če kuriš drva, ne plačaš nobene omrežnine, kako jo moreš kar odštet pri klimi? Pa tudi v tem primeru si naračunal razliko x3 proti ta poceni elektriki, kaj šele solarni.

On je zrihtal hišo, pa še bo je do konca v par letih, ti se boš pa ta čas grel s 4kw klimo, kar pomeni, da imaš kakih 40 m2. Kdo je tu neandertalec je vsem jasno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Napredna tehnologije za napredne ljudi že obstaja...
http://www.lumar.si/referenca.asp?m3=47...
Seveda obstaja, ampak je to tako drago, da toliko ne porabiš za ogrevanje niti v 50 letih. V tolikem času bo pa treba vse kar gre na elektriko vsaj dvakrat zamenjat, pa tudi izolacija ne bo več kaj dost izolativna.

mn ::

Recimo da te ne zebe rabiš moč 4kW

Resno? Ti bi hišo ogreval pozimi s 4 kW? Mogoče na obali, pa še tam dvomim da je dosti.

Dejstvo je, da so drva najcenejši energent, s sodobnimi pečmi pa tudi daleč najbolj ekološki.

Okapi ::

Dejstvo je, da so drva najcenejši energent,
Še zlasti, če se znaš malo organizirati in imaš odveč nekaj časa, da ti ni treba kupovati nasekanih polen v Bauhausu.

O.

Okapi je izjavil:

Dejstvo je, da so drva najcenejši energent,
Še zlasti, če se znaš malo organizirati in imaš odveč nekaj časa, da ti ni treba kupovati nasekanih polen v Bauhausu.

O.

Seveda. So poceni ampak je precej del z njimi.

Utk je izjavil:

Aha, ampak to ni več klima, ampak neka zaresna toplotna črpalka za 8-10 jurjev, ki greje vodo na celih 35 stopinj, kar pomeni, da rabiš še talno ogrevanje, ampak kaj bi to, teh 10 jurjev da prefukaš cel štuk.
Drugič, če kuriš drva, ne plačaš nobene omrežnine, kako jo moreš kar odštet pri klimi? Pa tudi v tem primeru si naračunal razliko x3 proti ta poceni elektriki, kaj šele solarni.

On je zrihtal hišo, pa še bo je do konca v par letih, ti se boš pa ta čas grel s 4kw klimo, kar pomeni, da imaš kakih 40 m2. Kdo je tu neandertalec je vsem jasno.

Ti mešaš jabolke in hruške.. vsakemu je jasno da s 4kW ne ogrevaš hiše ampak stanovanje...

Ti gledaš iz negativne prspektive... glej rajše kako večjo bo kvaliteta bivanja in kako ne boš čez 10 let plačeval 2000EUR na sezono ogrevanja.
+ če se ti to zdi drago potem bolje da nimaš hiše ker kar kol delaš na hiši je bistveno dražje od ogrevalnega sistema... seveda če delaš tko kot se za gre... če greš pa na najcnej je najbolje potem imaš pa sfalejno strategijo preživetja in potem je popolnoma koristno da te sistem jebe in plačuješ 200EUR na leto več zaradi PV.

Bistvo mojega primera o "znancu", ki je neandrtalc je ta da je imel denar da je zrihtal hišo notr, namesto da bi del sredstev prerazporedil in z njimi financiral izdelavo fasade kar bi mu dolgoročno prineslo več denarja... ampak to je zgleda sci-fi.

@bold.. sicer ne vem iz kje si to potegnil ampak priznam.. dobil si me. Ne samo da imam le 40m^2 ogrevam se z radiatorjem od Iskre, ter letno plačujem 100EUR več zaradi teh hudičevih PV modulov.. mamu jim.

Po drugi stran je 40m^2 na ravi lokaciji danes več vredno kot celo posestvo bogu za hrbtom - brez fasade seveda.

Zgodovina sprememb…

Meni je vseeno koliko imaš v resnici, napisal sem samo, da če se greješ s 4kw klimo, ne moreš imet več kot 40. Toliko računat pa že znam.
In znam tudi izračunat kdaj se splača nekaj in kdaj ne. Poglej si tisto hišo, ki si jo sam prilepil za primer. "Navadna" hiša stane 196 jurjev, enaka pasivna z vsemi rekuperacijami in črpalkami stane dobrih 50 jurjev več. Tudi v navadni ne porabiš več kot jurja na sezono, če kuriš na drva. Kdaj se ti bo potem pasivna poplačala? Avtomatska peč na pelete ali sekance stane 2 jurja, da ti ravno tako ni treba dežurat pred pečjo.

Bi blo pa res lepše, če se bi vsi greli s toplotnimi črpalkami, ampak ne po cenah solarne elektrike. To kar ti plačuj s klimo.

če greš pa na najcnej je najbolje potem imaš pa sfalejno strategijo preživetja in potem je popolnoma koristno da te sistem jebe in plačuješ 200EUR na leto več zaradi PV.

Ampak ironija je, da mene ki sem šel na najceneje (drva) ta dodatek zaradi PV precej manj moti, kot nekoga ki se ogreva na 10+kEUR vredno toplotno črpalko.

Bistvo mojega primera o "znancu", ki je neandrtalc je ta da je imel denar da je zrihtal hišo notr, namesto da bi del sredstev prerazporedil in z njimi financiral izdelavo fasade kar bi mu dolgoročno prineslo več denarja... ampak to je zgleda sci-fi.

Odvisno kje je živel do zdaj. Če v kaki stari hiši v kateri se ne da živet, je naredil profit. Če je plačeval najemnino, je tudi naredil profit. 3 leta kasneje narejena fasada ne pomeni več kot 1500 eurov stroška, kaj je to proti celi hiši, in koliko najemnin je to? Ne prav dosti.

Utk je izjavil:

Odvisno kje je živel do zdaj. Če v kaki stari hiši v kateri se ne da živet, je naredil profit. Če je plačeval najemnino, je tudi naredil profit. 3 leta kasneje narejena fasada ne pomeni več kot 1500 eurov stroška, kaj je to proti celi hiši, in koliko najemnin je to? Ne prav dosti.

Točno tako. Brez notranje opreme ne moreš živeti v hiši. Brez fasade lahko.

Edit:
Poleg tega če se ne motim je pametno hišo kako leto pustiti neizolirano, da gre vlaga ven iz novogradnje. Lahko kdo to potrdi ali ovrže?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mn ()

mn je izjavil:

Utk je izjavil:

Edit:
Poleg tega če se ne motim je pametno hišo kako leto pustiti neizolirano, da gre vlaga ven iz novogradnje. Lahko kdo to potrdi ali ovrže?

To ni res. Voda ne ve ali je hiša izolirana ali ne. Vse izolacije in fasadni ometi imajo popolnoma sprejemljivo difuzijsko prepustnost vodni pari. Poleg tega mora biti v hiši 40-60% relativne vlage da se počutiš prijetno.

Točno tako. Brez notranje opreme ne moreš živeti v hiši. Brez fasade lahko. -> Samo potem ne smeš jamrat kako PV lobi izkorišča pridnega, delovnega človeka.

Točno tako. Brez notranje opreme ne moreš živeti v hiši. Brez fasade lahko. -> Samo potem ne smeš jamrat kako PV lobi izkorišča pridnega, delovnega človeka.

Kako za vraga si ti dve stvari povezal je po moje jasno samo tebi.

alexa-lol je izjavil:

Hiša brez fasade je moja. _Jaz_ plačujem za _moje_ kikse.

OVE niso moja pogruntavščina. Pa kljub temu _jaz_ plačujem za kikse _nekoga drugega_ ki je prisiljen podpirat _nekoga tretjega_ čigar 'uslug' _jaz_ _nočem_ niti _potrebujem_.

Opaziš razliko?

sansipan ::

alexa-lol je izjavil:

mn je izjavil:

Utk je izjavil:

Edit:

To ni res. Voda ne ve ali je hiša izolirana ali ne. Vse izolacije in fasadni ometi imajo popolnoma sprejemljivo difuzijsko prepustnost vodni pari. Poleg tega mora biti v hiši 40-60% relativne vlage da se počutiš prijetno.

Sušenje betonske zgradbe je od 2h do 5h let
V nasprotnem primeru vsa nakopičena vlaga uničuje pohištvo, tla in zdravje ljudi.
Potrebno je večje zračenje in mnogo večja poraba pozimi (slabša izolativnost materiala)

mn je izjavil:

Utk je izjavil:

Edit:

Potrjeno

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sansipan ()

dstr17_ ::

Pithlit je izjavil:

Cena surove nafte se v zadnjih treh letih (razen nihanj) ni spremenila.
Ja, ker je prej zrasla iz 35$/sodček na 110$/sodček. :D

Tako da v zadnjih treh letih spremembe cen elektrike mirne duše pripišemo subvencijam za OVE (nekako je treba pokrit katastrofalne odločitve vlade glede teh subvencij...).
A desetletja višanja cen elektrike prej pa niso važna?
1992H1 - 0,0198€/kWh
2007H2 - 0,1128€/kWh

A to je tudi fotovoltaika kriva, a? Pa verjetno za kurilno olje tudi, kajne?
2004M01 - 0,3877€/L
2013M12 - 1,0150€/L

Pa za ceno bencina je tudi kriva fotovoltaika, kajne?
2004M01 - 0,7812€/L
2013M12 - 1,4460€/L

http://www.stat.si/
...
V resnici višanje cen fosilnih goriv (bencin, kurilno olje, zemeljski plin) predstavlja bistveno večji delež proračuna revnih kot pa dodatek za OVE. Poleg tega višja cena fosilnih goriv pomeni tudi višjo ceno hrane in storitev, kar spet najbolj udari revne.

Dodatek za OVE je v tej zgodbi tako majhen, da ga je nerazumno izpostavljati kot primer kaj zares obremenjuje socialno šibke. Je majhen delček, ampak 500 kilogramska gorila v sobi, ki povzroča razdejanje, so pa fosilna goriva.

sansipan je izjavil:

alexa-lol je izjavil:

mn je izjavil:

Utk je izjavil:

Edit:

V nasprotnem primeru vsa nakopičena vlaga uničuje pohištvo, tla in zdravje ljudi.
Potrebno je večje zračenje in mnogo večja poraba pozimi (slabša izolativnost materiala)

mn je izjavil:

Utk je izjavil:

Edit:

Potrjeno

Ja sušenje, ampak z besedo sušenje ti ne zajameš količino vlage, ki se sprošča. Sušenje poteka do večnosti, tako kot prirast trdnosti. Efektivno si v situaciji 1 / x, kar pomeni da v zelo kratkem času to sušenje ne vpliva več bistveno na bivanje v objektu.

Pithlit je izjavil:

alexa-lol je izjavil:

Hiša brez fasade je moja. _Jaz_ plačujem za _moje_ kikse.

OVE niso moja pogruntavščina. Pa kljub temu _jaz_ plačujem za kikse _nekoga drugega_ ki je prisiljen podpirat _nekoga tretjega_ čigar 'uslug' _jaz_ _nočem_ niti _potrebujem_.

Opaziš razliko?

Ja razlika je v tem da ti nočeš biti moderna in zato ker ti plačuješ zaradi tega ker ti nočeš biti moderna niso krive PV ampak ti.

Če si moker/a ker nisi mel/a dežnika ni krivo vreme ampak ti. Vreme je spremenljivo prav tako kot energetski trg.

Zgodovina sprememb…

dstr17_ je izjavil:

A desetletja višanja cen elektrike prej pa niso važna?

Na tvojo žalost govorimo o obdobju razmaha PV in vetrnic in ostalih eksotov.

V nasprotnem primeru se lahko vrnemo v čas dinozavrov pa jokamo kolk je narasla cena premogu.

dstr17_ je izjavil:

V resnici višanje cen fosilnih goriv (bencin, kurilno olje, zemeljski plin) predstavlja bistveno večji delež proračuna revnih kot pa dodatek za OVE. Poleg tega višja cena fosilnih goriv pomeni tudi višjo ceno hrane in storitev, kar spet najbolj udari revne.

Dodatek za OVE je v tej zgodbi tako majhen, da ga je nerazumno izpostavljati kot primer kaj zares obremenjuje socialno šibke. Je majhen delček, ampak 500 kilogramska gorila v sobi, ki povzroča razdejanje, so pa fosilna goriva.

V resnici je potrebno govoriti o trošarinah. Ne pa o cenah energentov (ki, kot že povedano, sploh ne gredo gor).

fikus_ je izjavil:

Ste se vprašali kakšen ogljično odtis pusti PV v celotni življenski dobi?!
Ja, nekaj več kot veter, kar je minimalno.
Pa, koliko nevarnih snovi vsebuje?!
Glede na količino proizvedene energije bistveno manj kot jedrske in termoelektrarne.

alexa-lol je izjavil:

Ja razlika je v tem da ti nočeš biti moderna in zato ker ti plačuješ zaradi tega ker ti nočeš biti moderna niso krive PV ampak ti.

Ja fak. Logika da na rit padeš. Ker jaz nočem plačevat storitev ki jih ne rebim, potrebujem, pa konec koncev jih niti ne dobim - in mi celo škodo delajo... sem jaz kriva?

Fak ej, dej nakaž mi jurja... moram 3 tone peska z lopato in karjolo premaknit za 5km.

Pithlit je izjavil:

alexa-lol je izjavil:

Ja fak. Logika da na rit padeš. Ker jaz nočem plačevat storitev ki jih ne rebim, potrebujem, pa konec koncev jih niti ne dobim - in mi celo škodo delajo... sem jaz kriva?

Fak ej, dej nakaž mi jurja... moram 3 tone peska z lopato in karjolo premaknit za 5km.

Ti ne plačuješ storitve, ki je ne rabiš, ti plačuješ elektriko.

In ker na svetu obstajajo malo bolj razsvetljeni ljudje kot ti in vidijo malo dlje kot do naslednejega ovinka je to popolnoma uredu. Čez 20-30 let ko bo cena PV praktično nič bodo te debate precej irelevantne. Med tem pa pač moramo trpeti jamranje ignorantskih ljudi.

Cena PV bo praktično nič samo če jih ne bo več. Ampak dvomim, da bomo te sreče.

Utk je izjavil:

Na srečo se bo proizvodnja le še povečevala, cena pa padala.

alexa-lol je izjavil:

sansipan je izjavil:

alexa-lol je izjavil:

mn je izjavil:

Utk je izjavil:

Edit:

mn je izjavil:

Utk je izjavil:

Edit:

Potrjeno

Ja sušenje, ampak z besedo sušenje ti ne zajameš količino vlage, ki se sprošča. Sušenje poteka do večnosti, tako kot prirast trdnosti. Efektivno si v situaciji 1 / x, kar pomeni da v zelo kratkem času to sušenje ne vpliva več bistveno na bivanje v objektu.

Sicer ne vem zakaj točno kompliciraš brez potrebe. Vprašanje je bilo v osnovi odgovorjeno. Da, izgrajene stavbe je potrebno sušiti.

Utk je izjavil:

Cena PV ne bo nič.
Bo pa vrednost;P

alexa-lol je izjavil:

Utk je izjavil:

Cena PV je narastla zaradi omejitve uvoza kitajskih PV celic.

Trditev da bo cena padala je ovržena

alexa-lol je izjavil:

Pithlit je izjavil:

alexa-lol je izjavil:

In ker na svetu obstajajo malo bolj razsvetljeni ljudje kot ti in vidijo malo dlje kot do naslednejega ovinka je to popolnoma uredu. Čez 20-30 let ko bo cena PV praktično nič bodo te debate precej irelevantne. Med tem pa pač moramo trpeti jamranje ignorantskih ljudi.

Poleg elektrike vsi slovenci, in tudi državljani ostalih držav plačujemo storitve ki jih ne rabimo.

Sicer ne vem, kako si sebe pripisal razsvetljenim ljudem, a lahko ti zatrdim, da te tista skupina medse ne bo sprejela.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sansipan ()

Na tvojo žalost govorimo o obdobju razmaha PV in vetrnic in ostalih eksotov.
Aja, a zato lahko zamižimo pred 1000% povišanjem cen elektrike prej? :D

Treba je imeti pred očmi celotno sliko, ne pa samo izbranih koščkov. V obnovljive vire je na začetku treba investirati, potem pa lahko prekinejo s trendom naraščanja cen, ki ga povzročajo fosilna goriva.

To se je na borzi z električno energijo tudi zgodilo. Cene ne naraščajo več, ker jih OVE držijo navzdol. To se bo prelilo tudi v končno ceno za potrošnika. Npr. Ikea na svoje trgovine v Italiji namešča fotovoltaiko popolnoma brez subvencij. Poceni energija iz OVE se bo vedno bolj prelivala v nižje cene elektrike, storitev in izdelkov.

V resnici je potrebno govoriti o trošarinah. Ne pa o cenah energentov (ki, kot že povedano, sploh ne gredo gor).
Okej. Cena bencina brez davkov:
2004M01 - 0,2597EUR/L
2013M12 - 0,6365EUR/L

Boš zdaj nehala ignorirati 500 kilogramsko gorilo v sobi?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dstr17_ ()

Cene električne energije

Cene električne energije

Slika je verjetno dovolj razumljiva

Zaradi porasta OVE so se pojavile dodatne postavke na računu električne energije za vsaj gospodinjstva. To so bile odločitve energetske zbornice, nekaj kar je neposredno povezano s sprejetjem nove politike OVE.

Izgovor, da OVE ne vpliva na ceno je lažen.
Neposredno dviguje ceno električne energije
Hkrati
Posredno dviguje ceno električne energije - Potrebna je vgradnja novih elementov v omrežje. Za primer potrebne regulacije sodi prečni transformator v divači, sicer nepovezan z OVE, podobne so inštalirali tudi poljaki in čehi s razlogom omejevanja nemških nepredvidljivih virov

sansipan je izjavil:

alexa-lol je izjavil:

sansipan je izjavil:

alexa-lol je izjavil:

mn je izjavil:

Utk je izjavil:

Edit:

mn je izjavil:

Utk je izjavil:

Edit:

Potrjeno

Sicer ne vem zakaj točno kompliciraš brez potrebe. Vprašanje je bilo v osnovi odgovorjeno. Da, izgrajene stavbe je potrebno sušiti.

Utk je izjavil:

Cena PV ne bo nič.
Bo pa vrednost;P

alexa-lol je izjavil:

Utk je izjavil:

Cena PV je narastla zaradi omejitve uvoza kitajskih PV celic.

Trditev da bo cena padala je ovržena

alexa-lol je izjavil:

Pithlit je izjavil:

alexa-lol je izjavil:

Poleg elektrike vsi slovenci, in tudi državljani ostalih držav plačujemo storitve ki jih ne rabimo.

Sicer ne vem, kako si sebe pripisal razsvetljenim ljudem, a lahko ti zatrdim, da te tista skupina medse ne bo sprejela.

1) Ja očitno je potrebno, to ve vsak ki je npr. malal sobo. Ni pa potrebno 1 let met hiše neizolirane samo zato da bo ta ornk posušena.

2) Se sploh nisem pripisal k njim. Sem samo rekel da na srečo obstajajo ljudje, ki razumejo da je razvoj te tehnologije več vreden kot nekaj 100 miljard €, ki bi jih človeštvo v vsakem primeru zapravilo. Obratno, že to da meriš nivo moje razsvetljenosti tebe kvalificira kot nerazsvetljenega.

sansipan je izjavil:

Cene električne energije

Cene električne energije

Slika je verjetno dovolj razumljiva

Zaradi porasta OVE so se pojavile dodatne postavke na računu električne energije za vsaj gospodinjstva. To so bile odločitve energetske zbornice, nekaj kar je neposredno povezano s sprejetjem nove politike OVE.

Izgovor, da OVE ne vpliva na ceno je lažen.
Neposredno dviguje ceno električne energije
Hkrati
Posredno dviguje ceno električne energije - Potrebna je vgradnja novih elementov v omrežje. Za primer potrebne regulacije sodi prečni transformator v divači, sicer nepovezan z OVE, podobne so inštalirali tudi poljaki in čehi s razlogom omejevanja nemških nepredvidljivih virov

Ker so se talibani zaleteli v dvojčka je danes cena nafta 100$ in ne 40$... so what?

Ne samo da je PV dobra, človeštvo bi moralo kljub njenim pomankljivostim še več investirati v razvoj PV, tudi če to pomeni postavitev 100ih novih elektraren na plin ker je razvoj te tehnologije pač bistveno bolj pomemben od 10-20 let "stradanja" ene generacije.

20 let stradanje v primerjavi z večnostjo kjer je energije v izobilju... sploh ni debate.

Zgodovina sprememb…

1) Ja očitno je potrebno, to ve vsak ki je npr. malal sobo. Ni pa potrebno 1 let met hiše neizolirane samo zato da bo ta ornk posušena.

Seveda je treba. Včasih še dlje.
V pravkar izgrajene betonske stavbe se nikoli ne vgrajuje ne oken, niti pohištva.
Pogostoma tudi tlake ne, dokler ni beton ustrezno suh.

2) Se sploh nisem pripisal k njim.

Torej nisi eden izmed "razsvetljenih ljudi".

Kako potem da "Philit" kritiziraš zaradi sposobnosti, ki jih tudi sam nimaš ?

sansipan je izjavil:

Seveda je treba. Včasih še dlje.
V pravkar izgrajene betonske stavbe se nikoli ne vgrajuje ne oken, niti pohištva.
Pogostoma tudi tlake ne, dokler ni beton ustrezno suh.

2) Se sploh nisem pripisal k njim.

Torej nisi eden izmed "razsvetljenih ljudi".

Kako potem da "Philit" kritiziraš zaradi sposobnosti, ki jih tudi sam nimaš ?

Ja pa sej ni tko da danes betoniraš, jutri se pa že seliš not. Ta proces traja in med tem procesom se vse normalizira.

Drama o PV
3. dejanje
Morfej, Pithilit

Avtor: Po vseh dogodkih je Pithilit nemo tavala po svetu. Nato je med sprehodom zaslišala nežen šepet, ki ji je ogrel srce, namreč vedela je da je to Morfej.
Morfej: "Ko te gledam kako nemo tavaš po svetu me boli srce. Zasužnjena si, tvoje misli so zasužnjene."
Morfej: "Pithilit, dam ti izbiro. Na voljo imaš modro in rdečo tabletko."
Morfej: "Če izbereš modro tabletko se zgodba konča. Zbudiš se v postelji in verjameš kar želiš verjeti. Kamor koli ti seže pogled vidiš založene police polnih hipermarketov in dobrine po katerih hlepiš."
Pithilit: "Ja ja..."
Morfej: "No..."
Morfej: "Če izbereš rdečo tabletko ostaneš v raju in pokažem ti kako globoka zadeva v resnici je. Nosi pa ta izbira v sebi past, namreč mesečno ..."
Pithilit prekine Morfeja: "Ja ja, daj mi tabletko, daj mi.."
Avtor: Pithilit seže proti rdeči tabletki.
Morfej: "Zapomni si. Vse kar ti ponujam je resnica, nič več."
Avtor: Pithilit zaužije rdečo tabletko
Morfej: "Lepo..."
Morfej: "No izbira v sebi nosi past, namreč mesečno boš morala plačati 10€. Ideja v vsej svoji preprostosti temelji na boju med kratkotrajnim trpljenjem v zameno za večnost brezplačne energije."
Pithilit: "Ja fak... jaz ne želim plačevat storitev ki jih ne rebim, potrebujem, pa konec koncev jih niti ne dobim - in mi celo škodo delajo... sem jaz kriva?"

Po tej katarzi se seveda drama nadaljuje in v razpletu se ugotovi da Pithilit varčuje 40€ na mesec za to da bo njen sin lahko študiral.

jest10 ::

Nakladanje brez smisla.

dstr17_ je izjavil:

Treba je imeti pred očmi celotno sliko, ne pa samo izbranih koščkov. V obnovljive vire je na začetku treba investirati, potem pa lahko prekinejo s trendom naraščanja cen, ki ga povzročajo fosilna goriva.

Dej no... cene fosilov so zadnja 3 leta STABILNE. Kako za hudiča jih lahko kriviš za dvig cen?!?

dstr17_ je izjavil:

To se je na borzi z električno energijo tudi zgodilo. Cene ne naraščajo več, ker jih OVE držijo navzdol.

Mater morš pa bit faj premaknjen v glavi da nekaj takega izjaviš...

Poglejmo.
Dejstvo: cene fosilov so zadnja 3 leta stabilne.
Dejstvo: cena elektrike je v zadnjih 3h letih skokovito poskočila.

Moja trditev: fosili niso krivi za rast cen.
Tvoja trditev: OVE _cenijo_ elektriko (oz. jo držijo navzdol).

Ja šment... od kje se pol vzame podražitev?!? A ti povem?
1: Zagotovljen odkup (ena največjih bedarij na tem svetu)
2: Velikanske količine proizvedene OVE energije... ki povzroči celo to da je treba drugim PLAČAT da jo vzamejo.
3: Velikanjski majko energije ko OVE ne dela... ki povzroči da moraš PLAČAT drugim da ti ponovno PRODAJO tisto energijo za katero si ti prej PLAČAL da so jo vzeli.

dstr17_ je izjavil:

To se bo prelilo tudi v končno ceno za potrošnika.

Ja. Za potrošnike je el. energija vedno dražja! To je pač dejstvo pa ti lahko tvojo mantro goniš do onemoglosti.

alexa-lol je izjavil:

In dajem prispevke za OVE (stvari za katero me nihče ni vprašal ali jo potrebujem ali ne. Hočem ali ne.).

In ja, dela mi škodo. Read above. Razsvetljeni človek ki tava v temi... res fajn tako rasvetljenstvo.

alexa-lol je izjavil:

Po tej katarzi se seveda drama nadaljuje in v razpletu se ugotovi da Pithilit varčuje 40EUR na mesec za to da bo njen sin lahko študiral.

Kar se tebe tiče lahko jaz 40EUR zakurim zato da si pinel prižgem. Dejstvo ostaja da me nekdo SILI vv zapravljanje za nekaj kar nisem ne naročila, ne kupila, sploh ne rabim in me niti zanima ne. Pač plačujem za nekaj kar mi je bilo vsiljeno zato da lahko nekdo drug pokasira (in to kljub temu da niti nič ne proizvede!).

Zmagovito logiko imate nekateri, res. Je pa fajn videt kolk nizko lahko greš ko ti argumentov zmanjka.

Zgodovina sprememb…

Jaz se sploh ne spuščam na nobene nizke nivoje samo povem da to kar ti misliš ne pomeni nič, to da bo človeštvo čez 20 let imelo praktično neomejen vir energije.. no to pa je nekaj kar je pomembno. Je pa res da rušim tvojo dogmo da se vse vrti okoli tebe, pač se ne.

jest10 je izjavil:

Nakladanje brez smisla.

Kot vedno imaš na voljo več kot 140 znakov da svoje mnenje tudi pojasniš.

Zgodovina sprememb…

Pithlit je izjavil:

dstr17_ je izjavil:

Dej no... cene fosilov so zadnja 3 leta STABILNE.
A se elektrarne gradi za 3 leta? A se avte po 3 letih pelje na odpad? A se ogrevalni sistem zamenja po 3 letih?

Gre za investicije, ki niso amortizirane v 3 letih, zato je treba gledati daljše obdobje. Že če pogledaš 5-10 let se vidi koliko fosilna goriva samo nabijajo ceno gor in gor, pa še bolj gor. To je pač usoda omejenega vira, ko postaja vedno težje dostopen in ga je vedno manj.

Tvoja trditev: OVE _cenijo_ elektriko (oz. jo držijo navzdol).
Moja trditev: OVE cenijo elektriko _na borzi z električno energijo_. Tam je cena trajno nižja.

Pri ceni za končnega uporabnika moraš zraven dodati še omrežnino in davke (med katerimi je prispevek za OVE). Ja, prispevek za OVE je zvišal ceno na položnici za nekaj €/mesečno, ampak:
1.) cena elektrike bi se višala v vsakem primeru. Zdaj zaradi prispevka za OVE, če ga ne bi bilo pa zaradi višanja cen fosilnih goriv (ki zdaj vedno bolj poslujejo z izgubo). Bolje da se viša zaradi podpore OVE kot da se po nepotrebnem ohranja agonija fosilnih goriv.
2.) tokrat je drugače: subvencije so po pogodbi časovno omejene in ko se iztečejo ne bo več prispevka za OVE. Takrat bo cena tudi za končnega potrošnika trajno nižja.
3.) če te moti, da začasni prispevek za OVE obremeni tudi socialno šibke, potem te mora še 10000x bolj motiti trajna rast cen fosilnih goriv. To socialno šibke še precej bolj obremeni, ker dviga tudi ceno hrane, storitev in izdelkov.

Drugače je pa cena fotovoltaike za lastno rabo marsikje že nižja od elektrike iz omrežja. Zato v Ikei v Italiji na strehe postavljajo panele za lastno rabo, ker s tem prišparajo. Tega pa nisi komentirala. Ampak nič ne de. Saj bo vsem jasno v naslednjih par letih.

Drugače je pa cena fotovoltaike za lastno rabo marsikje že nižja od elektrike iz omrežja. Zato v Ikei v Italiji na strehe postavljajo panele za lastno rabo, ker s tem prišparajo. Tega pa nisi komentirala. Ampak nič ne de. Saj bo vsem jasno v naslednjih par letih.

V ikei v it postavljajo panele, ker jim blazno zaračunajo vršno porabo v dnevu, hkrati tudi priključnino. Velja enako za ostala podjetja, ki plačujejo elektriko po še višji ceni kakor gospodinjstva.
Zato se jim splača.

In enako se splača večjim nemškim firmam postavljati lastne plinske turbine za zagotovitev cenejše elektrike in toplote.

Če imaš nore cene - Se vse splača

dstr17_ je izjavil:

A se elektrarne gradi za 3 leta?

Ne. Ampak ti že od začetka te teme bluziš kako OVE niža ceno elektrike. Začuda se stroški odjemnikov višajo.

Gre za investicije, ki niso amortizirane v 3 letih, zato je treba gledati daljše obdobje. Že če pogledaš 5-10 let se vidi koliko fosilna goriva samo nabijajo ceno gor in gor, pa še bolj gor. To je pač usoda omejenega vira, ko postaja vedno težje dostopen in ga je vedno manj.

dstr17_ je izjavil:

Ja, prispevek za OVE je zvišal ceno na položnici za nekaj €/mesečno

Tebi in meni. Večji porabniki pa plačajo znatno več. Dovolj da se nekaterim kar KONKRETNO pozna.

dstr17_ je izjavil:

1.) cena elektrike bi se višala v vsakem primeru. Zdaj zaradi prispevka za OVE, če ga ne bi bilo pa zaradi višanja cen fosilnih goriv (ki zdaj vedno bolj poslujejo z izgubo).

Kristalna kugla... ane? Ker ti to veš. Saj ni važno kaj ti preostali svet tupi.

dstr17_ je izjavil:

2.) tokrat je drugače: subvencije so po pogodbi časovno omejene in ko se iztečejo ne bo več prispevka za OVE. Takrat bo cena tudi za končnega potrošnika trajno nižja.

Ponovno. Ti že ves čas tupiš kako je PV (in vetrnice) konkurenčna tehnologija. Zakaj torej še vedno subvencije? Aja, "tokrat je pa res drugače. obljubim!". Škoda da se niti investitorji ne strinjajo s tabo in pravijo da v investicije sploh ne bi šli če subvencije ne bi bile tolk visoke - in se zdaj pritožujejo da so subvencije prenizke.

dstr17_ je izjavil:

3.) če te moti, da začasni prispevek za OVE obremeni tudi socialno šibke, potem te mora še 10000x bolj motiti trajna rast cen fosilnih goriv. To socialno šibke še precej bolj obremeni, ker dviga tudi ceno hrane, storitev in izdelkov.

Ne. Moti me da se ljudem vsiljuje stvari ki jih nočejo. Pa še enkrat... fosili se že nekaj časa NE dražijo.

Ceno hrane in ostalih stvari ne dvigujejo dražji energenti ampak trošarine. Kar pa je dobro za trenutno ekonomijo s katero živimo. V tej ekonomski ureditvi je inflacija pač dobra stvar.

dstr17_ je izjavil:

Sev na danskem pa v nemčiji tudi. Kar je paradox. Elektriko iz omrežja je OVE tolk podražila da se že splača investirat v panele pa porabljat tisti štrom zase. Za fizične osebe. Večji porabniki pa gradijo bolj zanesljive sisteme... na fosile. Čudno ane?

alexa-lol je izjavil:

to da bo človeštvo čez 20 let imelo praktično neomejen vir energije..

Fizijo? Močno upam da prej.

Paneli pač to niso, glede na to da so 3/4 časa povsem neuporabni. Tudi če se njihov izkoristek magično podvoji (kar bo pomenilo samo to da je potrebno podvojiti tudi backup ali pa hranilnike - in si spet naredil točno nič, oz. si močno podražil investicijo).

Zgodovina sprememb…

Pithlit je izjavil:

dstr17_ je izjavil:

Ja, prispevek za OVE je zvišal ceno na položnici za nekaj EUR/mesečno

Tebi in meni. Večji porabniki pa plačajo znatno več. Dovolj da se nekaterim kar KONKRETNO pozna.
Relativni zneski so še vedno majhni. Če firma plača par milijonov letno za elektriko, potem se ji tudi 100.000EUR ne pozna veliko. Naj plača svoj delež, saj ga tudi koristi.

Kar se vsiljevanja tiče: prispevek za OVE je ravno toliko vsiljen kot karkoli drugega v demokratični družbi. Ljudje so izvolili stranko, ki je imela to v programu in je to tudi izvedla.

Ti že ves čas tupiš kako je PV (in vetrnice) konkurenčna tehnologija.
Ja, in ko vidim da stroški za backup plinskih sploh niso veliki in da so privatniki (Ikea) začeli na streho dajati panele zato da si znižajo stroške sem samo še bolj prepričan v to.

Sem pa za to, da se bolj pametno razvija omrežje - da se aktivno vključi tudi stran porabnikov.
Ceno hrane in ostalih stvari ne dvigujejo dražji energenti ampak trošarine.
Trošarine so en del, ampak tudi energenti se dražijo. Nafta je pred krizo zrasla iz 35$/sodček na 110$/sodček. Ne vem kako lahko kdorkoli misli, da to nima vpliva na ceno hrane in storitev. Tudi plin se draži (ki se ga uporablja za veliko stvari, med drugim za gnojila). Višanje cen je usoda omejenih virov energije za enkratno uporabo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dstr17_ ()

dstr17_ je izjavil:

Relativni zneski so še vedno majhni. Če firma plača par milijonov letno za elektriko, potem se ji tudi 100.000EUR ne pozna veliko. Naj plača svoj delež, saj ga tudi koristi.

Ekonomija pa tebi nikakor ne gre. Tko nekako se obnašaš kot RTV (če imaš elektriko pa plačaj še RTV prispevek). Al pa CSD (če imaš bajto itak ne rabiš pomoči).

dstr17_ je izjavil:

Kar se vsiljevanja tiče: prispevek za OVE je ravno toliko vsiljen kot karkoli drugega v demokratični družbi. Ljudje so izvolili stranko, ki je imela to v programu in je to tudi izvedla.

Volitve in stranke imajo s tem približno toliko kot moj paradajz s sončnimi pegami.

dstr17_ je izjavil:

Ja, in ko vidim da stroški za backup plinskih sploh niso veliki in da so privatniki (Ikea) začeli na streho dajati panele zato da si znižajo stroške sem samo še bolj prepričan v to.

Paradox si pa spregledal. Lepo. Tudi to da tisti ki, v nasprotju z IKEA-o, rabijo štrom tudi takrat ko ni sonca... kurijo fosile.

dstr17_ je izjavil:

Trošarine so en del, ampak tudi energenti se dražijo. Nafta je pred krizo zrasla iz 35$/sodček na 110$/sodček. Ne vem kako lahko kdorkoli misli, da to nima vpliva na ceno hrane in storitev.

Ja, ko gledaš za 10 let. A gremo pogledat od 2008 do zdaj? Ko je cena _padla_ s 140 na 110? Al gremo gledat od 1900? Pa, po možnosti vkalkuliramo še inflacijo? Al bi se raje držali teme? Dejstvo, pa naj ti paše al pa ne, je da zadnja leta elektriko dražijo skoraj izključno OVE.

Gavran ::

alexa-lol je izjavil:

Ne samo da je PV dobra, človeštvo bi moralo kljub njenim pomankljivostim še več investirati v razvoj PV, tudi če to pomeni postavitev 100ih novih elektraren na plin ker je razvoj te tehnologije pač bistveno bolj pomemben od 10-20 let "stradanja" ene generacije.

Investiraj ti svoj denar, ne pa da kradeš mojega.

Zaradi mene ti lahko "stradaš" do crknotja, jaz hočem živeti danes in porabljati svoj denar, ne pa da mi ga taki kot ti kradejo pod pretvezo "napredka".
Kakšen kur.ev napredek je to, da imaš osnovno potrebščino takrat ko sije sonce ali piha veter, za ves ostali čas pa moraš imeti 100% rezervo? Rezerva bi lahko delala ves čas in to za bistveno manjši denar kot pa nas stane zaradi paneli+ov, ki jih, glej glej, kljub trditvam da so cenejši, MORAMO PRISILNO financirati vsi? Če je zate kraja "napredek", hvala za tak napredek. Grem raje v prejšnje stoletje ko je bila elektrika poceni.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Gavran je izjavil:

Rezerva bi lahko delala ves čas

Rezerva _mora_ delat cel čas... tudi takrat ko OVE fura na polno. Zato ker so vedno novi zagoni (vsakič ko OVE odpove) preprosto predragi in daleč bolj umazani kot če zadeva non-stop laufa.

Razen če imaš za backup črpalne. Kako boš zagotovil 100% backup s črpalnimi brez da bi potopil ogromne površine pa jaz ne vem.

Gavran je izjavil:

alexa-lol je izjavil:

Investiraj ti svoj denar, ne pa da kradeš mojega.

Zaradi mene ti lahko "stradaš" do crknotja, jaz hočem živeti danes in porabljati svoj denar, ne pa da mi ga taki kot ti kradejo pod pretvezo "napredka".
Kakšen kur.ev napredek je to, da imaš osnovno potrebščino takrat ko sije sonce ali piha veter, za ves ostali čas pa moraš imeti 100% rezervo? Rezerva bi lahko delala ves čas in to za bistveno manjši denar kot pa nas stane zaradi paneli+ov, ki jih, glej glej, kljub trditvam da so cenejši, MORAMO PRISILNO financirati vsi? Če je zate kraja "napredek", hvala za tak napredek. Grem raje v prejšnje stoletje ko je bila elektrika poceni.

Če je 10€ na mesec razlika med tem da "živiš" življenje in med "životarjenjem" potem je to pač tvoj problem.

Gavran ::

V mislih sem imel "namesto brezveznih ventilatorjev in panelov". Seveda je rezerva ves čas vroča in kuri premog, čeprav energije ne "rabimo" - zaradi vsiljenega odkupa.

alexa-lol je izjavil:

Če je 10€ na mesec razlika med tem da "živiš" življenje in med "životarjenjem" potem je to pač tvoj problem.

Ko mi boš eno leto vsak mesec nakazoval 10 evrov, bom verjel, da sam plačuješ elektriko, ne pa tvoja mamica.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Gavran ()

.. maček te stane več kot 10EUR na mesec, 3 škatle čikov tudi...

Zgodovina sprememb…

««
76 / 379
»»