» »

Pridelava sončničnega olja -> biogorivo?

Pridelava sončničnega olja -> biogorivo?

Lukzii ::

Pozdravljeni,

glede na to, da gredo cene energentov v nebo, me zanima če bi bilo v današnjih časih smiselno pridelovati sončnice iz semen katerih bi pridobival olje, ki bi ga predelal v biodiesel za ogrevanje hiše, pogon avtomobila,...?
Imam cca 7000 m2 neobdelane kmetijske površine (občasno služi kot pašnik), ki bi jo rad izkoristil (da bi se spremenila namembnost zemljišča, pa na žalost nimam dovolj vez in poznanstev >;) ).
Skratka prebral sem, da je nekje primerna zasaditev 5-6,5 rastlin na m2, kar bi recimo dalo nekje 40k cvetov. Nikjer pa nisem zasledil, koliko olja dejansko dobimo iz npr 1 tone semen...
Če je kdo malce kmetovalca ali kemika prosim za kakšne pripombe v stilu pro et contra in seveda argument zakaj ne/da.

lp

dzinks63 ::

Za kurjavo ne rabiš delat olja, čist ok je suho koruzno zrnje, če ti ekonomsko znese seveda, menda lahko uporabiš kar peč za kurjavo na pelete. Pred leti so nekateri celo uvažali kar cel šleper ali vagon koruze iz madžarske, takrat se je to splačalo.

Pridelovati biodizel za lastno uporabo, ne vem če ima smisel, je prevelika packarija vse skupaj, zahteva še precej dela, svoj prostor in tudi nekaj opreme.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

Lukzii ::

Za koruzo še nisem slišal, bom malo raziskal...
Kar se tiče predelave olja - prostor ni problem, za opremo bi že zbral sredstva, poleg tega je "odpadek" glicerin, ki ga lahko (mogoče tudi) prodam...

pegasus ::

Zasadi bambus, konopljo ali podobne hitro rastoče industrijsko zanimive rastline, boš veliko bolje izkoristil zemljo.

Za biodizel pa je najboljša mlakuža, kamor se stekajo (organski hranilni) odpadki, v kateri cvetijo alge, ki jih potem pobiraš in predeluješ v gorivo.

Redorange ::

Ma če se ne motim ne smeš delat goriva za avto za lastne potrebe.

amigo_no1 ::

Zakaj ne ?

einstein :P ::

Redorange je izjavil:

Ma če se ne motim ne smeš delat goriva za avto za lastne potrebe.


poleg vseh neumnih zakonov se nam manjka še takega ;((
STAY OUT OF MY TERRITORY!

Invictus ::

Še bolj se nam manjka norcev ki bi sami delali gorivo in onesnaževali okolico z izlivanjem odplak v prvi potok ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

RejZoR ::

Redorange je izjavil:

Ma če se ne motim ne smeš delat goriva za avto za lastne potrebe.


V angliji, nekaj let nazaj ko so na Top Gearu govoril o biodizlu se ga je lahko pridelovalo ampak si moral vseeno plačat neko takso. Tko da ni bil čist "free" verzija ampak je prašičevec hotel svoj delež. Pri nas verjetn ni nič drugače.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Vikking ::

Za sebe kot gorivo se absolutno ne splača, na 7.000m2 absolutno ne. Ko prideš do semen jih prodaš in si za tisti denar kupiš gorivo.

Ne pozabi na kolobarjenje, se pravi v obdobju 4 let boš samo enkrat lahko sejal sončnice. Ob najbolj idealni letini (mislim da 2x v 10 letih) je pridelek nekje 2t na hektar ob dobri letini. Kar pomeni nekje 1.500l prečiščenega goriva, v vrednosti 2.000 €. Od tega si 1.000€ zapravil za obdelavo, pridelavo, škropljenje, semena, gnojenje, stiskanje, sušenje...
Ob predpostavi da traktor in priključke imaš. Sušilnico, cisterno, stiskalnico, opremo za obdelovanje semen do olja že imaš.
Šele ob konkretno večji površini, se začnejo stroški na hektar nižati.

Ob takšni kvadraturi (malo večji vrt), je bolj smotrno se it kakšno ajdo ali pa kot so že povedali industrijsko konopljo /za kar pa rabiš dovoljenje ministrstva. Ampak površina je prava da se vržeš v to smer.

T0RN4D0 ::

Površina 7000m2 se sliši veliko, če si v kratkem gledal kakšna stanovanja. Ko se gre za kmetijske površine (kot praviš ne gre niti za njivo, ampak pašnik) je pa to bolj malo in ni nekaj zaradi česa bi šel svojo rafinerijo razvijat.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Lukzii ::

Ste mi kar malo zbili moralo, moram rečt...;)
AMPAK, živim na podeželju...njiv je na pretek in če pogledate cene kmetijskih zemljišč so smešno nizke...nekaj kapitala je akumuliranega, tako da lahko dokupim površino/investiram v opremo...
Traktor (je pri hiši), priključki niso problem.
Sprašjujem tudi o konkretnih številkah (liter / m2...ipd), če ima kdo izkušnje...ne želim biti ciničen, samo odgovor v stilu 7000m2 je premalo, se ne splača mi nekako ni argumentiran in podprt s kakšnimi dejstvi. Če bi podatke našel na netu, ne bi tukaj spraševal.

Kaj in kako je z industrijsko konopljo? Kakšen je yeild / ha, komu jo lahko prodam...v to se nisem poglabljal preveč :/

hvala in lp

fosil ::

Stvar je v tem, da je v ceni goriva največji delež davkov, samo gorivo niti ni tako drago.
Ne vem sicer če bi bile v tem primeru kakšne olajšave, če jih ni in če delaš strogo po zakonu bi moral tudi za to olje, ki ga natankaš v avto plačat trošarino in potem ne bi bilo več tako zelo poceni.
Tako je!

Lukzii ::

Ok, pa vzemimo avto, ki očitno je velik problem v naši državi izven enačbe - da, bi olje prideloval izključno za potrebe ogrevanja hiše in samozadostnost le te (poganjanje agregata ob izpadih elektrike).

lp

dzinks63 ::

Za kaj takega, se ti bolj splača narediti, plinarno ali elektrarno na sončne celice (to je že utečeno pri nas, podeljuje se kredite in subvencije). Vse se konča v končnem izračunu, če imaš dovolj čistega dobička, je popolnoma vseeno s čim se boš bavil. Za par eksperimentalnih litrov se ne bo kompliciralo, če pa boš hotel zadevo narediti kot veliko in gorivo tudi prodajati, pa boš naletel na birokratski stroj in vse kar spada poleg. Za ogrevanje prav tako ne rabiš biodizla, prefiltrirano olje iz koruze, sončnic, oljne repice, ..., bo čist ok. Tudi dizelski motor za agregat lahko predelaš, da bo deloval na takšno mešanico, novejši avtomobilski dizelski motorji so že problem, kakšnega veterana z oldschool dizelsko mašino pa bi lahko, sploh če delaš mešanico z dizelskim oljem in alternativo.

Relanium ::

Jedilno olje lahko čist komot kuriš v starejših avtih, celo v MB je menda ena črpalka kjer natankaš olje, gor na severu pa je tega še več.
Koruzo je tud že marsikdo kuril za ogrevanje.
Stvari v bistvu niso tako zakomplicirane, če se malo znajdeš.
Če pa se hočeš it nekaj na veliko pa ti seveda naša birokracija ne bo pustila do posla na žive in mrtve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Relanium ()

Vikking ::

Lukzii je izjavil:


1. Sprašjujem tudi o konkretnih številkah (liter / m2...ipd), če ima kdo izkušnje...ne želim biti ciničen, samo odgovor v stilu 7000m2 je premalo, se ne splača mi nekako ni argumentiran in podprt s kakšnimi dejstvi. Če bi podatke našel na netu, ne bi tukaj spraševal.

2. Kaj in kako je z industrijsko konopljo? Kakšen je yeild / ha, komu jo lahko prodam...v to se nisem poglabljal preveč :/

hvala in lp


1. Oljna repica: 1ha, da približno cca. 1.000l goriva. 4 letno kolobarjenje, se pravi če želiš vsako leto 1.000l goriva potrebuješ 4 polja po 1ha, dovolj daleč narazen, zaradi kolobarjenja. Če ne kolobariš, je upad naslednje leto, mislim da za cca. 40%. Potrebno je intenzivno škropljenje.
Ko enkrat prideš do biogoriva, je potrebno zadevo pravilno skladiščiti. Rok uporabe je kratek.

2. Industrijska konoplja:
Zadnjič je en objavil podatke iz letošnje žetve konoplje, citiram:
25kg semena 192eur
freza 40€,setev 45€,žetje 130€,košenje 4dni jebanja, baliranje 8*18=144€
551€
tukaj ni vštetega gnoja ker nismo nič dodajali (problem je če previsoko zraste se jo ne da lepo žeti ali sploh ne, odvisno od kombajnista)

ostalo je pa tko:
po celulozo pride konec marca (18 okroglih bal- cca 7t =700eur)
seme 450 kg ( ce ga prodajaš nepredelano (ne obdelano seme) je 20eur kg kot olje je pa 1litr 40-50 eur odvisno od kvalitete)
koliko se dobi litrov iz kg semena vam pa žal še nemorem povedati ker ga še nismo mogli sprešati.

opozorilo: na tisto njivo na katero seješ konopljo NE dobiš subvencij.

cene zelo nihajo. 20€ je kot prhransko dopolnilo. če se ti mudi prodat boš pa dobil 1.5€ od kg.
olje ki ga prodajajo za 18€ je ponavadi mešan z oljčnim oljem. edino tako lahko dosežeš tako ceno.
mala cena slaba kvaliteta =)

T0RN4D0 ::

Verjetno se nihče tu takšnega projekta še ni lotil, pa še vprašanje je zastavljeno zelo na široko. Trenutno imaš pašnik, že to v njivo spremenit je precej dela. Pridelek sončnic je odvisen od precej faktorjev. Kakšna so tla, kakšna je lega (sonce), katera vrsta, kakšne pogoje imaš tisto leto.

Skratka kakršnokoli oceno boš naredil bo verjetno napaka razreda +- 50% brez kakšnih naravnih katastrof.

Potem je potrebno iz tega pridobit olje in iz olja biodizel. Če misliš s tem resno, lahko za začetek zadeve naštudiraš in poskusiš naredit biodizel iz odpadnega olja. Toliko da dobiš občutek kako stvari potekajo, kakšni so procesi, kakšni izkoristki, kako zadeve naredit na večji skali itd. Uzput boš odkril še kakšno novo stvar, naprimer to, da tisti glicerin ki je stranski produkt ni tista reč ki jo kupiš v lekarni in iz nje narediš milo, ampak ena strupena brozga ki je večinoma sestavljena iz glicerina. Če greš na večjo operacijo se verjetno nabere precej stranskih produktov, kjer je zopet vprašanje ali odpret nov proces za predelavo v končne produkte, ali lahko kam oddaš, ali boš mogel komu plačat da bo odpeljal....

Če se misliš s tem ukvarjat resno bo gorivo moralo ustrezat tudi kakšnim standardom, potrebno je registrirat dejavnost itd. Če delaš samo za sebe bo investicija verjetno hitro takšna, da se ti bo povrnilo ob sv. Nikoli.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

The Player ::

Raje investiraj denar in znanje v proizvodnjo konopljinega olja.

Dejstvo je, da konoplja čedalje bolj prodira na trg, ker se ljudje zavedajo njene uporabnosti in nedvomno je industrijska konoplja prihodnost, ker za naftno industrijo se pač ve, da je čedalje bolj draga in umazana in se ljudje začenjajo nekak zavedat tega, pa tudi večna ne bo, kar je že dokazalo nekaj vojn v 21. stoletju.

0,5 litra kvalitetnega olja stane ca 15-20€ ali celo več.

Da ne omenim tega, da je konoplja večkoristna rastlina.

recimo:
-stisneš semena in pridobiš olje, ki ga nato mastno prodaš
-stisnjena semena uporabiš za krmo
-liste in stebla lahko uporabiš za razna vlakna oz. izdelke, npr. papir, tkanina, možnosti uporabe je ogromna, iz nje delajo tut cegle, ki imajo boljše izolacijske lastnosti kot današnji materiali.
-Konoplja tut zlo dobr gori in je primerna za izdelavo briketov, baje je tut biodizel iz konoplje najboljši oz. ima največji izkoristek.



energije in volje imaš ogromno, kot vidim iz prebranega, tko, da ti želim velik uspeha, upam, da ti uspe, pa ne obupat :)

Vikking ::

Prednost pridelave konoplje je tudi ta, da imaš ogromno variant kaj v bistvu pridelaš do končnega produkta. Recimo se odločiš da boš stiskal olje iz semen, ostale dele ratline pa prodaš kot osnovno surovino.
Spoznaš pridelavo in obdelavo rastline, potem pa mogoče se specializiraš za en produkt. Tvoja kvadratura je ravno pravšnja za spoznati sistem.

Lukzii ::

@The Player, Vikking
no še ena ideja, ki je vredna razmisleka...seveda nisem nikjer rekel, da bodo 100% sončnice, pač nabiram ideje in jih skušam "posaditi/zasejati" na tistih 7000m2 ;).
Tole s konopljo je res dobro, poleg tega bom v spomladanskih mesecih dal testirati prst, da vidimo kje smo...

hvala in lp

seveda je tema odprta za nadaljnje debate ;)

The Player ::

Lukzii je izjavil:


poleg tega bom v spomladanskih mesecih dal testirati prst, da vidimo kje smo...


Poročaj kaki bodo rezultati, drgač pa če bo kej rasl za zihr, bo to konoplja, ker je dejansko najmanj zahtevna rastlina. To je dejansko tko k plevel.

Kako to, da nisi razmišljal o oljni repici? Ponavadi je biodizel iz oljne repice. Je kak razlog, da bi raje imel sončnice?

Lukzii ::

Za sončnice sem se ogrel predvsem zaradi nizkega začetnega vložka (semena so poceni...), sončne lege pašnika/njive, (recimo) nezahtevnosti obdelovanja in relativno visoke vsebnosti olja v semenu (za konopljo in ricinusom je sončnica). Za konopljo se nisem niti zanimal, saj nisem spremljal zakonodaje na tem področju;
za repico pa tudi ne, saj jo je (verjetno) težje obdelovati kot sončnice...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konopljino olje cbd (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5417182 (1428) Orias
»

Ali je Biodiesel primeren za moj avto ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5312841 (4192) tkma
»

Pripravili kvasovke za boljšo proizvodnjo bioetanola

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3411278 (10345) noraguta
»

Biodiesel

Oddelek: Znanost in tehnologija
164138 (3556) gruntfürmich
»

Biodiesel (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
9313324 (10660) Azrael

Več podobnih tem