» »

Smiselnost protestov

Smiselnost protestov

Temo vidijo: vsi
««
18 / 59
»»

Matako ::

Daedalus je izjavil:

Sindikati so del problema. Zelo ozko zastavljeno zastopstvo določenega dela prebivalstva. Pod neposrednim vplivom lastne politične elite, ki se užaljeno dere o "medijskem linču", ko se jih prosi za malo transparentnosti.

Slovenski sindikati, ki jih že 30+ let vodijo Semo in prijatelji so bili vedno brez idej. Ta druščina je začela kot nabavna služaba oziminic - nekaj kar z lahkoto dandanes opravi vsak lokalni Hofer. Nikoli niso presegli tovrstne miselnosti in jasno nikoli niso razvili močnih socialnih služb, kot so pokojninski skladi ipd.. ker jim pač v naši zloglasni ustavno zagotovljeni socialni državi nikoli ni bilo treba. Tisto malo mešetarjenja z Delavsko hranilnico ni nič - sindikati v ostalih industrijskih državah so dejansko močen servis delavcem z vso finančno infrastrukturo. Nekaj, kar lahko naši sindikalni člani le sanjajo.. pa še na klinčeve proteste morajo hoditi za vikende. Čista izguba.
/\/\.K.

Mr.B ::

Imajo pa najboljšo banko:D, ter minimalno plačo :-)
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

monster-x ::

Vajenc je izjavil:

Zate je bolan vsak, ki ne razmišlja po tvoje. Škoda, da ne znaš še tega pretvoriti v vzdržen sistem, ampak samo nabijaš, kako je nekdo bolan. Brez osnovnega znanja delovanja ekonomije.

Še hujši so tisti, ki naj bi se spoznali na ekonomijo, pa jo že pet let vzdržujejo v recesiji. Slaba. Ko so banke pred petimi leti prvič zajebale sem si mislil, da naj bankirji začnejo raje kruh prodajat. Vmes so finančniki pitisnili na države, da so jih povlekle iz brezna. Očitno so spet zapravili državni denar in zaupanje, zato jim še pekarne ne bi več zaupal. Za njih so primerna javna dela, tista stereotipna, s krampom in lopato.

1. Vsak, ki se spozna na ekonomijo, nima vpliva na dogajanje. Tako kot vremenar nima vpliva na vreme.
2. Tisti, ki imajo ekonomsko znanje, se ne morejo kar odločiti in vzdrževati recesijo. No, razen, če imajo super politično moč.
3. Na žalost se posluša samo neke mencigerjanske ekonomiste, ki so dokazali, da nimajo pojma. Sami napovedujejo škodljivost tujih investicij, bankrot ZDA itd. Obenem pa druge obtožujejo nesposobnosti. Žal.
4. Nasprotujem nepreglednemu kreditiranju, ampak če ne bi kreditirale, je scenarij v Sloveniji jasen. "Sigurno nekaj krade, ker noče dati denarja"
5. Nihče ni napovedoval tako velike recesije. Če ste vi vedeli, kaj se bo zgodilo, zakaj tega niste takrat javno povedali? Samo dve možnosti sta. Ali niste vedeli in danes pametujete ali pa ste namenoma zamolčali.

Oldi je izjavil:

Daleč smo prijadrali, prebral sem Libertarčevo objavo http://libertarec.blogspot.com/2012/12/... ampak pojma nimam, za kaj se zavzema, nekako se mi zdi, da pljuva vse, razen Janše. Morda zato, ker Janše ni vredno omenjati ???
Razmišljujoči premoremo le še cinizem, ki nepoznavalcem našega razmišljanja onemogoča razumevanje povedanega. Tudi meni se velikokrat zgodi, da me razumejo kontra.

Smo zgubljena nacija brez kompasa in brez cilja - bolje rečeno cilji so v vseh smereh. Kako hudo še bo, folku se še sanja ne. Trojka bi bila - dolgoročno gledano, daleč najboljša rešitev, samo kot vem, trojka postavi tehnično vlado. Kdo to bo, nekdo od naših v EU institucijah, sam ne vidim nikogar, razen morda Ropa.

Ne vem, če sva prebrala isti komentar, ampak jaz notri ne vidim niti Zokijev ali pa Lukšičev. Je pa zanimivo opazovati, kako nekateri takoj iščejo razloge, da drugega obtožijo podpiranja točno določene politične opcije v Sloveniji. Ni tukaj podpiranja točno določene opcije. So pa notri argumenti za reforme in posledice njihovega nesprejetja.

Pravi ljudje za tehnično vlado se najdejo tudi med Slovenci, ampak to so danes tisi zlobni neoliberalci.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

gazibo ::

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

Oldi ::

Pustimo sindikate, so pač sestavni del bolane družbe in ko se bo ostalo pozdravilo, se bodo valjda tudi sindikati.
Je pa težko zahtevati, da so za to, kar nam delajo. Ne rečem kako so rušili Pahorjevo pokojninsko.

Rode je danes zamudil priložnost, da bi bil tiho: Poudaril je, "da bi se morali zavedati, da smo v demokratični državi", česar "ulica ne bi smela ignorirati". Državljane, kot je dejal, vodijo legalno in legitimno izvoljeni ljudje v državi, ki je pravna. Ulica zato po Rodetovih besedah "ne sme iti dlje, kot to pravna država dopušča".

monster-x je izjavil:

Ne vem, če sva prebrala isti komentar, ampak jaz notri ne vidim niti Zokijev ali pa Lukšičev. Je pa zanimivo opazovati, kako nekateri takoj iščejo razloge, da drugega obtožijo podpiranja točno določene politične opcije v Sloveniji. Ni tukaj podpiranja točno določene opcije. So pa notri argumenti za reforme in posledice njihovega nesprejetja.

Niti slučajno ni šlo za obtoževanje, samo smer sem hotel najti - tako smo na slovenskem navajeni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Oldi ()

Oldi je izjavil:

monster-x je izjavil:

Niti slučajno ni šlo za obtoževanje, samo smer sem hotel najti - tako smo na slovenskem navajeni.

Hja, morda pri tebi je tako, na splošno v Sloveniji pa si želimo samo stati pri miru in obtoževati vse druge za naše težave. :)

dstr17_ ::

Pravi ljudje za tehnično vlado se najdejo tudi med Slovenci, ampak to so danes tisi zlobni neoliberalci.
Neoliberalizem dokazljivo prinese več problemov kot pa rešitev, poglej npr. stanje v latinski Ameriki.

dstr17_ je izjavil:

Neoliberalizem dokazljivo prinese več problemov kot pa rešitev, poglej npr. stanje v latinski Ameriki.

Na kakšen način prinese več problemov kot rešitev? Kako to izgleda?

Kako točno je vpeljava neoliberalnega modela na konkretnem primeru poslabšala stanje? Se pravi, kako točno ti ukrepi vplivajo na poslabšanje?

jype ::

monster-x> Kako to izgleda?

To zgleda tko, da jaz ne morem v maksimarket po suši paketke, ker so okrog trga revolucije ograje, oklepna vozila in policisti v polni bojni opravi.

monster-x je izjavil:

dstr17_ je izjavil:

Kako točno je vpeljava neoliberalnega modela na konkretnem primeru poslabšala stanje? Se pravi, kako točno ti ukrepi vplivajo na poslabšanje?

- povečanje revščine
- velike socialne razlike (-> kriminal, ekstremizem,..)
- poslabšanje zdravstvenih storitev

Kot konkretni primer pa lahko pravzaprav vzameš katerokoli državo iz južne/latinske Amerike, ker se je tako ali tako v vseh dogajalo podobno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dstr17_ ()

dstr17_ je izjavil:

monster-x je izjavil:

dstr17_ je izjavil:

- povečanje revščine

Kot konkretni primer pa lahko pravzaprav vzameš katerokoli državo iz južne/latinske Amerike, ker se je tako ali tako v vseh dogajalo podobno.

Nisi me razumel. Kako točno so vplivali? Torej proces.

Recimo, povej nekaj neoliberalnih ukrepov in povej, kako je pri vsakem potekal proces do stanja kot ga ti opisuješ. Potem pa to še s kakim grafom pokaži. Da vidimo, če ti lahko verjamemo.

Ne mislim pisariti na veliko, samo tole: očitno je to takšen ekonomski sistem, da bogati postanejo še bolj bogati, revni pa še bolj revni in prepad med njimi postane tako velik, da ima negativen vpliv na kvaliteto življenja vseh prebivalcev.

dstr17_ je izjavil:

Ne mislim pisariti na veliko, samo tole: očitno je to takšen ekonomski sistem, da bogati postanejo še bolj bogati, revni pa še bolj revni in prepad med njimi postane tako velik, da ima negativen vpliv na kvaliteto življenja vseh prebivalcev.

Če ne znaš pojasniti, se zaman trudiš, ker si izgubil celotno kredibilnost. Dokler ne dokažeš, da imaš prav, nimaš prav.

Predpostavka, da tak sistem dela izključno velike socialne razlike, je hudo napačna. Še posebej, če je ne znaš utemeljiti.

monster-x> Predpostavka, da tak sistem dela izključno velike socialne razlike, je hudo napačna.

Res? Močno odvisno od tega, ali pravna država resnično deluje.

In ker v večini sveta deluje precej slabo, so neoliberalne pravljice žal le pravljice.

To nikakor ne pomeni, da so vse ideje kar za odmet, le da ideologija kot celota ni vzdržna.

Predpostavka, da tak sistem dela izključno velike socialne razlike, je hudo napačna. Še posebej, če je ne znaš utemeljiti.
Moja predpostavka ni bila, da tak ekonomski sistem dela izključno velike socialne razlike, ampak da je to najpomembnejša značilnost, zaradi katere tak sistem pelje v nazadovanje. Sicer si pa lahko tudi na Wikiju prebereš kaj o tem:
John Schmitt and Ben Zipperer (2006) of the CEPR point to economic liberalism and the reduction of business regulation along with the decline of union membership as one of the causes of economic inequality.

Vajenc ::

monster-x>
1. Vsak, ki se spozna na ekonomijo, nima vpliva na dogajanje. Tako kot vremenar nima vpliva na vreme.
2. Tisti, ki imajo ekonomsko znanje, se ne morejo kar odločiti in vzdrževati recesijo. No, razen, če imajo super politično moč.
3. Na žalost se posluša samo neke mencigerjanske ekonomiste, ki so dokazali, da nimajo pojma. Sami napovedujejo škodljivost tujih investicij, bankrot ZDA itd. Obenem pa druge obtožujejo nesposobnosti. Žal.
4. Nasprotujem nepreglednemu kreditiranju, ampak če ne bi kreditirale, je scenarij v Sloveniji jasen. "Sigurno nekaj krade, ker noče dati denarja"
5. Nihče ni napovedoval tako velike recesije. Če ste vi vedeli, kaj se bo zgodilo, zakaj tega niste takrat javno povedali? Samo dve možnosti sta. Ali niste vedeli in danes pametujete ali pa ste namenoma zamolčali.

Ne vem kdo si, ampak po temle (in podobnih tvojih) sestavku sem prepričan, da o politiki in ekonomiji veš precej manj od povprečnega komentatorja v tej temi.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Res? Močno odvisno od tega, ali pravna država resnično deluje.

To je itak predpostavka za vsak sistem. Tudi neoliberalni.

In ker v večini sveta deluje precej slabo, so neoliberalne pravljice žal le pravljice.

Se pravi, ker ne znamo obvladati pravne države, je bolje, da se sploh ne ubadamo z njo in stopicamo na mestu? Kako pa v drugih sistemih slabo delovanje pravne države ne dela škode?

To nikakor ne pomeni, da so vse ideje kar za odmet, le da ideologija kot celota ni vzdržna.

S pravno državo, ki je element tega sistema, je stvar vzdržna.

Moja predpostavka ni bila, da tak ekonomski sistem dela izključno velike socialne razlike, ampak da je to najpomembnejša značilnost, zaradi katere tak sistem pelje v nazadovanje. Sicer si pa lahko tudi na Wikiju prebereš kaj o tem:

Ni mi treba limat linkov. Prosil sem te, da mi natančno razložiš in opišeš ta proces, kako vsaj en neoliberalen ukrep vpliva na to. Pokazal si, da tega ne veš oziroma ne znaš opisati. Več od tebe ne potrebujem, ker neargumentirana izjava ne velja prav nič.

Ne vem kdo si, ampak po temle (in podobnih tvojih) sestavku sem prepričan, da o politiki in ekonomiji veš precej manj od povprečnega komentatorja v tej temi.

Ne rabiš vedet, kdo sem. Tukaj komentiramo in identita posameznika itak ne sme vplivati na debato.

Tvoja ocena o mojem poznavanju je nesmiselna dokler ni argumentov. Za to se boš moral pa malo potruditi. Ni poznavalec tisti, ki meče random neargumentirane izjave, ki so ti všeč.

monster-x> To je itak predpostavka za vsak sistem. Tudi neoliberalni.

Ne, ni. V realnem svetu delujoče pravne države ni nikjer. Korupcijo je treba vzeti v zakup in z njo upravljati kot z vsakim drugim rizikom. Problem liberalne mantre je ta, da dejansko temelji na pravni državi, ker ranljivosti, ki jih korupcija predstavlja, znatno potencira ravno zaradi izjemno šibke regulative (ki v drugih sistemih predstavlja zaščito pred zlorabo javnega interesa).

monster-x> Se pravi, ker ne znamo obvladati pravne države, je bolje, da se sploh ne ubadamo z njo in stopicamo na mestu? Kako pa v drugih sistemih slabo delovanje pravne države ne dela škode?

Slabo delovanje pravne države vedno dela škodo, a enaka stopnja korupcije ne dela enako velike škode v različnih sistemih.

monster-x> S pravno državo, ki je element tega sistema, je stvar vzdržna.

Show me one.

Ni mi treba limat linkov. Prosil sem te, da mi natančno razložiš in opišeš ta proces, kako vsaj en neoliberalen ukrep vpliva na to. Pokazal si, da tega ne veš oziroma ne znaš opisati. Več od tebe ne potrebujem, ker neargumentirana izjava ne velja prav nič.
Malo bolj natančno beri: napisal sem, da ne mislim tega na dolgo razlagati. Sicer pa sem za razliko od tebe dal primer držav v latinski Ameriki, kjer imajo zaradi tega sistema nekatere vidne težave.

IgorGrozni ::

Iskanje neoliberarne države, nereguliranega trga je kot iskanje Jetija, vsi govorijo o tem, a nihče ga še ni videl. Ampak so na osnovi govoric vsi sposobni povedati, kakšno dlako ima in kako velike noge.
Kot so vsi sposobni povedati, kako hudo uspešen in enostaven je neoliberalizem.

Veliki zagovorniki vlade in presvetlega vodje ter očitno ekonomski eksperti! Imenujte mi tri ( da bo vsaj nek relevanten vzorec) države, v kateri so v času recesije sprejeli in izvajajo varčevalne ukrepe in ki so se zato izzvile iz recesije (ali vsaj niso padle v recesijo).
S tem da morajo biti te države demokratične, v prvih 50 po BDP/na glavo in niso začele kriznega obdobja pod 25.000,00 USD.

Vsi tisti, ki še vedno papagajsko ponavljate;
Mencinger ni napovedal bankrota USA. Ker sem enkrat tukaj že dokazoval in dokazal, pač zgooglajte originalno izjavo in dokažite minimalno bralno razumevanje. Ko boste priznali, da tega res ni napovedal, si lahko za kazen tudi usta umijete z milom, glede na to kako umazano ste jezikali zaradi intelektualne lenobe in verništva.

Nočko, Igor

Zgodovina sprememb…

Massacra ::

PaX_MaN je izjavil:

Massacra je izjavil:

Če bi izvedel anketo in ljudi po telefonu vpraša, koliko jih podpira proteste (in s tem protestnike) bi dobil plebiscitarno podporo.

Če pa bi ljudi spraševal, koliko jih podpira trenutno vlado pa vsekakor čez 20% podpore ne prideš.

Kdo ima torej večjo podporo? (nisi uporabil ista merila)

Če čebula ne bi če imela.

Kaj je tebi? :( Imaš kakšns probleme?

Ne, ni. V realnem svetu delujoče pravne države ni nikjer. Korupcijo je treba vzeti v zakup in z njo upravljati kot z vsakim drugim rizikom. Problem liberalne mantre je ta, da dejansko temelji na pravni državi, ker ranljivosti, ki jih korupcija predstavlja, znatno potencira ravno zaradi izjemno šibke regulative (ki v drugih sistemih predstavlja zaščito pred zlorabo javnega interesa).

Kako prosim? A ostali sistemi pa ne temeljijo na pravni državi?

Sej regulator je v končni fazi v dosti primerih tudi neučinkovit. Tako kot pravna država. Kje je torej razlika?!? Nekdo pač nadzira/kaznuje.

Slabo delovanje pravne države vedno dela škodo, a enaka stopnja korupcije ne dela enako velike škode v različnih sistemih.

Torej, v "tvojem" sistemu je težje nekoga podkupiti kot v "mojem"? Ne, enako je. Če bo pravna država dobro delovala, bo v obeh primerih kaznovan.

Show me one.

Joj, spet to jokanje, da če noben tega ne naredi, potem pa ziher ne dela. Prav, pokaži, kje je bila vpeljana, pa ni funkcionirala, če že želiš.

Dobre približke najdemo v: Singapurju, Hong Kongu, Avstralija, ZDA itd.

Če je zadeva na papirju dobra, jo lahko pokvari le slaba vpeljava.

Malo bolj natančno beri: napisal sem, da ne mislim tega na dolgo razlagati. Sicer pa sem za razliko od tebe dal primer držav v latinski Ameriki, kjer imajo zaradi tega sistema nekatere vidne težave.

Bo težko dati en primer? Si ga pa izmisli. To, da si boš pa izmišljeval in nekaj govoril na pamet, pa ne bo šlo. Boš moral še dokazati, da je točno določen ukrep pripeljal v točno določeno stanje, če želiš, da ti bomo verjeli.

Oldi ::

Dajte nehat, to je preveč religiozno vprašanje za forum, te dileme se da rešiti samo z vojno :)

Dajmo se raje vprašati ali ima Kacin prav, včeraj je v Odmevih za glavnega krivca označil Banko Slovenije (od 12:42 dalje), ki še kar dela škodo. Par dni nazaj sem slišal, da je BS v omejevanju še vedno bolj papeška od Papeža in da s svojimi ukrepi še kar duši banke. V najhujši krizi zapovedovati nekajkrat večje rezerve?? to je samomorilsko.
Sicer o bančništvu pojma nimam, da me ne bo kdo vlekel za jezik - hočem samo spraviti debato v bolj plodno smer in po kmečko rezonirati, da če ti manjka denarja ne boš še tega, ki ga imaš, tlačil v žimnico.

Bo težko dati en primer? Si ga pa izmisli. To, da si boš pa izmišljeval in nekaj govoril na pamet, pa ne bo šlo. Boš moral še dokazati, da je točno določen ukrep pripeljal v točno določeno stanje, če želiš, da ti bomo verjeli.
Saj sem ti dal primer: države latinske Amerike. Sicer pa lahko v Google Schoolar vpišeš 'neoliberalism inequality' in prebereš povzetke nekaj člankov, pa boš videl kako je s tem:
Navarro: Neoliberalism, Globalization, and Inequalities: Consequences for Health and Quality of Life
The overall conclusion is that neoliberalism is evidently not benefitting to all on the planet; on the contrary, some of the initiatives led by international organizations under the flag of development tend to be counter-productive in many contexts, such as the Poverty Reduction Strategy Papers introduced by the World Bank and the International Monetary Fund in 1999, which ultimately reduced health service expenditure in several African countries (p. 354).

David Coburn, Social Science & Medicine, Volume 58, Issue 1, Pages 41-56
This paper describes and critiques the income inequality approach to health inequalities. It then presents an alternative class-based model through a focus on the causes and not only the consequences of income inequalities. In this model, the relationship between income inequality and health appears as a special case within a broader causal chain. It is argued that global and national socio-political-economic trends have increased the power of business classes and lowered that of working classes. The neo-liberal policies accompanying these trends led to increased income inequality but also poverty and unequal access to many other health-relevant resources.

EDMUND AMANN and WERNER BAER, Journal of Latin American Studies / Volume 34 / Issue 04 / November 2002, pp 945-959
This article examines the impact of a decade of neoliberal policies on poverty and income distribution in Brazil. It demonstrates that while trade and market reform contributed towards the attainment of price stability and accelerated capital inflows, little was achieved by way of reducing income inequality and poverty.

Sicer sem ti pa povezavo na konkretno raziskavo dal že prej, pa se očitno nisi potrudil prebrati povzetka na Wikiju.

Zgodovina sprememb…

PaX_MaN ::

Massacra je izjavil:

Kaj je tebi? :( Imaš kakšns probleme?

Alergičen sem na mahanje z rokami, kar dva stavka, ki se začneta s "če", nedvomno sta.

Tvoj problem Pax_Man.

Kot prvo je potrebno primerjati primerljivo. Zato so tile če-ji.
Ti pa si primerjal rezultat volitev in udeležence na protestih.

http://www.24ur.com/novice/slovenija/sk...

Nekoga bo potrebno s pomočjo "reke" (se pravi protestov)
spucati iz Avglijevega hleva (se pravi slovenskega političnega prostora).

Janša: GOTOF SI!!!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Massacra ()

friendbreez , se ko ne bo na oblasti JJ, bo pa štrukel sajal med in mleko, kredite bodo plačevli uni drugi...

nevone ::

Če se ljudje jasno in složno opredelijo, kaj želijo doseči s temi protesti, potem to ima nek smisel, če se pa dogaja to, kar se dogaja zdaj, da eni protestirajo proti enim, drugi pa proti drugim, pa ne bo nič dobrega iz tega. Na ta način je stalno lahko kdo na ulici.

Če se ta raja ne bo organizirala in poenotila, ni naredila nič, oziroma bore malo.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Marsikaj dobrega za Slovenijo je že kot poslediica protestov.
Sugar on the top še sledi. Ne se bat 8-)

Da pa bil kakšen sindikat kriv za nastalo situacijo, pa je takšna svinjska teorija, da mi gre na bruhanje!!!
Kje so torej milijarde evrov, ki so poniknile ob propadu tajkunskih zgodb, propadu podjetij in ob javnih naročilih? So javni uslužbenci naredili za 4 milijarde luknje v bankah? Je Štrukelj zaposloval svoje pristaše v javni upravi (in jo predimenzioniral za vsaj 50%)?

Mr.B. in podobni: dajte se malo zrestniti in debatirati na nivoju ali pa se *ebite tudi vi. Tudi za vas velja namreč: Gotovi ste!!!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Massacra ()

lexios ::

monster-x je izjavil:

dstr17_ je izjavil:

Če ne znaš pojasniti, se zaman trudiš, ker si izgubil celotno kredibilnost. Dokler ne dokažeš, da imaš prav, nimaš prav.

Ti si kredibilnost kar se mene tiče izgubil že davno...

Lahko pa z argumentacijo dokažeš, da imaš prav al kako si že reku: "dokler ne dokažeš, da imaš prav, nimaš prav!" >:D

Torej točno to kar v kontra argumentaciji zahtevaš od "domen", prosim! Ajde, pojasn... Torej proces! ;((

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lexios ()

friendbreez
ki so poniknile ob propadu tajkunskih zgodb

Zelo enostaven odgovor :
- Koliko časa so sindikati vedeli, da se ne plačuje prispevkov.... Še huje
- Koliko časa so sindikati vedeli, da ne bo rešitve za delavce, v ntih situacijah...
- Hm a ni zanimivo, kako zgodba o minimalni plači prileti vedno nazaj kot bumerang, ...
- Še huje kljub socialno čuteči politiki minimalne plače, smo ne konkurenčni...

Da friendbreez, Sindikati so del problema nastale situacije. V Kapitalizmu je delo Sindikatov, zelo pomembno, no ozimnice in nategovanje delavcev, so na drugi strani horizonta, v dobro delavcev in socialne države....

OT: zakaj sindikati z veliko? ;) Ne samo, da si naši ne zaslužijo, tudi slovnično ne gre čez.
/\/\.K.

Okapi ::

A kapitalizem z veliko te pa ne moti.:))

O.

Matako, sej če te to moti, pa misliš da je del rešitve, ti lahko pomagam. Kup visokoletečih papirjev, ti ne da zdrave pameti. Vidiš še en del problema....

domen_, lej, stvar je enostavna. Če tako samozavestno trdiš takšne stvari, potem tudi ne boš imel težav z njihovim dokazovanjem. Takšnih citatov brez dokazov je na internetu polno. V končni fazi že na temu forumu, le da v precej nižji kvaliteti. Sem te prosil, da ti dokaži, kako poteka vsaj en sam neoliberalen proces in kako točno vpliva. S podporo znanja ekonomije, seveda. Tega nisi sposoben, tako da se ne trudi kogarkoli prepričevati in ne zapravljaj svojega ter mojega časa, ker res nima smisla.

Ti si kredibilnost kar se mene tiče izgubil že davno...

Lahko pa z argumentacijo dokažeš, da imaš prav al kako si že reku: "dokler ne dokažeš, da imaš prav, nimaš prav!"

Torej točno to kar v kontra argumentaciji zahtevaš od "domen", prosim! Ajde, pojasn... Torej proces!

Nisem jaz tisti, ki nekaj trdi, vendar pa tega ne zna dokazati.

Veselo iskanje krivcev v neoliberalizmu, ki ga pri nas nikoli ni bilo, vam želim. Ko boste dovolj v sranju, boste morda celo prepoznali svoje zmote.

monster-x> Če tako samozavestno trdiš takšne stvari, potem tudi ne boš imel težav z njihovim dokazovanjem.

No, da te slišimo - kje boš našel državo ljudi, ki bodo demokratično sprejeli tvoj družbenopolitičen eksperiment, ki ga, kot praviš, še nikoli ni bilo?

jype je izjavil:

monster-x> Če tako samozavestno trdiš takšne stvari, potem tudi ne boš imel težav z njihovim dokazovanjem.

No, da te slišimo - kje boš našel državo ljudi, ki bodo demokratično sprejeli tvoj družbenopolitičen eksperiment, ki ga, kot praviš, še nikoli ni bilo?

Tam, kjer bodo ljudje pametni in bodo vedeli, da morajo zase poskrbeti sami. V Sloveniji bo to bolj težko, ker določene elite širijo neresnice brez da bi to znale sploh dokazati. Ovčke pa veselijo hodijo za njimi in jim kimajo, čeprav ne vedo zakaj. Očitno jim to odgovarja, ker sami ne znajo razmišljati.

Mi je pa smešno. Eni pravijo, da stvari že obstajajo in da ne funkcionirajo, eni pa da tak sistem sploh še ne obstaja. Dejte se zment, no. Da boste lahko potem sploh dokazovali.

Takšnih citatov brez dokazov je na internetu polno.
Zdi se mi, da ne razumeš ravno dobro kaj pomen termin dokaz: eksperimentov se z družbo ne da delati in kar je na voljo je dokumentiranje dogajanja in nekaj statistike. Iz tega je treba izluščiti kar se izluščiti da - primere, ki v tem podpirajo mojo trditev, sem tudi navedel. To je vse kar lahko pričakuješ, ti si pa očitno pričakoval nekaj drugega.
In še to: tisti citati, ki sem jih navedel pa niso kar v tri dni, ampak so prvi zadetki na Google Schoolar, ki rezultate iskanja razvršča po faktorju vpliva.

Veselo iskanje krivcev v neoliberalizmu, ki ga pri nas nikoli ni bilo, vam želim.
IgorGrozni je, še preden si to napisal, povsem natančno opisal takšno miselnost: Iskanje neoliberalne države, nereguliranega trga je kot iskanje Jetija, vsi govorijo o tem, a nihče ga še ni videl.
Tam, kjer bodo ljudje pametni in bodo vedeli, da morajo zase poskrbeti sami.
Pametni ne bodo nikjer, ker je matematično nemogoče: vedno bo 50% ljudi pod povprečjem. Tudi racionalno se ne bodo nikjer odločali, ker so predsodki, naučeni vzorci razmišljanja, ipd, sestavni del vsake družbe. Družbe, ki jo iščeš, ni.

monster-x> Tam, kjer bodo ljudje pametni

Tam, kjer bodo ljudje pametni, bodo imeli komunizem. Ker ga ni bilo še nikjer nikoli, je to vsekakor boljša možnost za vse, ti pa lahko poskusiš dokazati nasprotno.

monster-x> Mi je pa smešno. Eni pravijo, da stvari že obstajajo in da ne funkcionirajo, eni pa da tak sistem sploh še ne obstaja. Dejte se zment, no. Da boste lahko potem sploh dokazovali.

Smešen si izključno ti. Ti praviš, da reč zagotovo deluje, čeprav sploh še nikjer ni nikoli obstajala, ko ti pa nekdo pokaže kako je v določenem koncu neoliberalna politika naredila sranje pa rečeš, da je to zato, ker ni cel svet narejen po tvojem okusu. Tough cookie, pal.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Zdi se mi, da ne razumeš ravno dobro kaj pomen termin dokaz: eksperimentov se z družbo ne da delati in kar je na voljo je dokumentiranje dogajanja in nekaj statistike. Iz tega je treba izluščiti kar se izluščiti da - primere, ki v tem podpirajo mojo trditev, sem tudi navedel. To je vse kar lahko pričakuješ, ti si pa očitno pričakoval nekaj drugega.
In še to: tisti citati, ki sem jih navedel pa niso kar v tri dni, ampak so prvi zadetki na Google Schoolar, ki rezultate iskanja razvršča po faktorju vpliva.

Ne, prosil sem te za proces. Torej, en ukrep, ki se izvede pripelje v to in to zaradi tega in tega (nanašajoč se na osnovne ekonomske zakone).

Sedaj pa še enkrat preberi svojo zgornjo trditev. Potem pa preberi še tole, kar si napisal:
IgorGrozni je, še preden si to napisal, povsem natančno opisal takšno miselnost: Iskanje neoliberalne države, nereguliranega trga je kot iskanje Jetija, vsi govorijo o tem, a nihče ga še ni videl.

Sedaj pa se odloči, kdo točno dela škodo na tistih tvojih primerih. Se mi zdi, da nasprotuješ samemu sebi.

Pametni ne bodo nikjer, ker je matematično nemogoče: vedno bo 50% ljudi pod povprečjem. Tudi racionalno se ne bodo nikjer odločali, ker so predsodki, naučeni vzorci razmišljanja, ipd, sestavni del vsake družbe. Družbe, ki jo iščeš, ni.

Torej, prihajamo do ugotovitev, da se ljudje ne obnašajo vedno racionalno. In tudi trenutni sistemi so odraz tega.

Tam, kjer bodo ljudje pametni, bodo imeli komunizem. Ker ga ni bilo še nikjer nikoli, je to vsekakor boljša možnost za vse, ti pa lahko poskusiš dokazati nasprotno.

Hmm, komunizma ni bilo? Še danes ga imaš v Severni Koreji! Pa da ne bi izgubljali časa s tem ... ni boljša možnost, ker ljudi omejuje pri podjetništvu in ustvarjanju novih delovnih mest, medtem ko država ne zna upravljati z denarjem. Rezultat je nižji življenski standard, saj je skupna produkcija precej nižja. Da sploh ne govorimo o omejevanju svoboščin ...

Smešen si izključno ti. Ti praviš, da reč zagotovo deluje, čeprav sploh še nikjer ni nikoli obstajala, ko ti pa nekdo pokaže kako je v določenem koncu neoliberalna politika naredila sranje pa rečeš, da je to zato, ker ni cel svet narejen po tvojem okusu. Tough cookie, pal.

Lej, najprej se boš odloču, a je zadeva kje obstajala al ne. Povedal sem tudi, da približki obstajajo. In jim ne gre slabo, če že hočeš realne primere, ker ti zadeve na papirju niso jasne. Če bi tako gledali, bi imeli vedno en in isti sistem. Morda to ne bi bil niti ta, ki ga imamo danes.

Jaz samo sprašujem, na kakšen način določena ekonomska politika vpliva na nekaj. Kako veš, da je točno določen ukrep kriv za to? Kako veš, da ni drug ukrep, ki je del druge politike zakrivil tisto? Zato pa sprašujem, da vidim, če se sploh splača nadaljevati debato z nekom, ki ima bolj malo ekonomskega znanja.

darkolord ::

Hmm, komunizma ni bilo? Še danes ga imaš v Severni Koreji!
Ja ni čist taprav.

monster-x> Hmm, komunizma ni bilo? Še danes ga imaš v Severni Koreji!

Ne, ni ga bilo. V Severni Koreji je edina prava ideologija Juche.

monster-x> Lej, najprej se boš odloču, a je zadeva kje obstajala al ne.

Jah, jaz mislim da je propadla povsod, kjer so z "zadevo" poskušali. Zgleda, da to drži - danes ne obstaja niti ena neoliberalna država.

Komunizma, po drugi strani, pa nikoli nismo imeli - ta je zelo jasno utemeljen in če je kdo uredil komunizem, ki ni bil v skladu s teorijo in manifestom, to ni bil komunizem.

Ne, prosil sem te za proces. Torej, en ukrep, ki se izvede pripelje v to in to zaradi tega in tega (nanašajoč se na osnovne ekonomske zakone).
Dal bom še en zgled, to je neoliberalna reforma zdravstva v Čilu: privatizacija zdravstva je povzročila to, da so si nekateri lahko privoščili popolno zdravstveno oskrbo, drugi pa ne. Ta neenaka dostopnost do storitev vodi v to, da je med revnejšimi več bolezni in imajo krajšo življenjsko dobo. To je za sodobno državo 21.st. nesprejemljivo.

Tu imaš članek o tem, ki opisuje podrobnosti tega dogajanja od Pinochetovih neoliberalnih reform pred 30 leti do današnjega stanja. Del povzetka:
The private part of the Chilean health system, including private insurers and private providers, is highly inefficient and has decreased solidarity between rich and poor, sick and healthy, and young and old.
In spite of serious underfinancing during the Pinochet years, the public health component remains the backbone of the system and is responsible for the good health status of the Chilean population.

Zgodovina sprememb…

jype je izjavil:

Komunizma, po drugi strani, pa nikoli nismo imeli - ta je zelo jasno utemeljen in če je kdo uredil komunizem, ki ni bil v skladu s teorijo in manifestom, to ni bil komunizem.

IMO je ta vlak že odpeljal. In to še tisti, na paro. Zgodovina se v resnici ne ponavlja, ker se nabirajo podrobnosti. Tako stare ideje nikoli ne bodo zaživele - tisti čas je zdaj povsem tuj svet.

Si bo treba spomniti kaj drugega. Kaj? Še pišem zahteve... a verjemite marsikaj bom pogotofil!
/\/\.K.

Dal bom še en zgled, to je neoliberalna reforma zdravstva v Čilu: privatizacija zdravstva je povzročila to, da so si nekateri lahko privoščili popolno zdravstveno oskrbo, drugi pa ne. Ta neenaka dostopnost do storitev vodi v to, da je med revnejšimi več bolezni in imajo krajšo življenjsko dobo. To je za sodobno državo 21.st. nesprejemljivo.
. No sej lahko narediš drugo obliko, pač omejiš rojstvo, pa zaradi pomanjkanja hrane, futraš narod z genetsko modificiranimi monstrumi, ki povzročajo raka, itd.... V vsakem primeru bodo ta revni na slabšem....No na koncu, ko pogledaš socialno čutečo Slovenijo, in njeno zdravstvo obstaja grenak priukus : da bogati hodijo v zasebne ambulante ali tujino, ta revni pa so prisiljeni upoirabljati javno zdravstvo,kjer dohtorji delajo experimente, saj si reveži tako in tako ne morejo privoščiti primernih podvetnikov, če pa že kaj pride na sodišča, se to vleče naslednjih 5 let, na koncu pa je kazen 10kOjrov, ter neka graja za zdravnika ?

Mr.B> futraš narod z genetsko modificiranimi monstrumi, ki povzročajo raka

Sanja se ti ne, kakšne abotne neumnosti pišeš.

Ne, ni ga bilo. V Severni Koreji je edina prava ideologija Juche.

Isto sranje, drugo pakovanje.

Komunistični režim je bil celo v tvoji dragi Somaliji. Zaključil se je s katastrofalno inflacijo, črnim trgom, omejevanjem človeške svobode itd. In to kakih 20 let nazaj.

Jah, jaz mislim da je propadla povsod, kjer so z "zadevo" poskušali. Zgleda, da to drži - danes ne obstaja niti ena neoliberalna država.

Na primer, kje so poskušali?

Ja, malenkosti pomenijo, da je to nekaj čisto tretjega a ne? Pardon, pa dejmo govorit o približkih.

No, potem pa še poglej rast kakega GDP-ja. Vsega ne moreš imeti a ne. Ampak v končni fazi, je bila reforma kot kaže dobra za razvoj gospodarstva, saj je rezultat višji GDP. Višji kot povprečje latinske Amerike.

Predvsem s tem ukrepom prisiliš ljudi, da se začnejo bolj truditi in so bolj produktivni, kar rezultira v večji zaposlenosti in produkciji. Kdor je pa tako zelo socialno čuteč, pa lahko dela v službi nadure in velikodušno prispeva za tiste, ki tega ne počno. Bomo hitro videli, kako resno mislite. Upam, da ni to takšna solidarnost, ki velja le toliko časa dokler vam ni potrebno nič plačati.

V Sloveniji smo najbolj enaki v Evropi, pa ne izgleda, da bi bili zaradi tega kaj bolj produktivni, še manj pa da bi bili zaradi tega kaj bolj srečni. Vsaj sodeč po zadnjih izgredih.

amigo_no1 ::

monster-x je izjavil:

dstr17_ je izjavil:

monster-x je izjavil:

dstr17_ je izjavil:

- povečanje revščine

Recimo, povej nekaj neoliberalnih ukrepov in povej, kako je pri vsakem potekal proces do stanja kot ga ti opisuješ. Potem pa to še s kakim grafom pokaži. Da vidimo, če ti lahko verjamemo.

Naomi Klein, Doktrina šoka.
Beri.

amigo_no1 je izjavil:

monster-x je izjavil:

dstr17_ je izjavil:

monster-x je izjavil:

dstr17_ je izjavil:

- povečanje revščine

Naomi Klein, Doktrina šoka.
Beri.

Daj raje ti navedi primer, ker drugi niso sposobni. Če obvladaš, bo to hitro. Da ne izgubljamo preveč časa ...

amigo_no1 ::

Izgubljaš preveč časa, ker ne veš, kaj v preteklosti ni in ni moglo delovati, a še vedno siliš v to.

Doing the same thing over and over again and expecting different results == insanity.

Zgodovina sprememb…

««
18 / 59
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kdo naj bi bili strici iz ozadja? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5511676 (9557) Mipe

Novi vse slovenski protest 3.12.2012 ob 16:00 (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5714016 (13359) Gandalfar

Več podobnih tem