Forum » Šola » FMF- Študij fizike
FMF- Študij fizike
Temo vidijo: vsi
drola ::
Če te zanimajo zanimivi poskusi, si lahko izbereš izbirni predmet projektno delo. Tule je arhiv poročil/projektov iz preteklih let: http://projlab.fmf.uni-lj.si/arhiv/arhi...
Med zanimivješimi je Krtačka brnačka.
Med zanimivješimi je Krtačka brnačka.
https://drola.si
big bang ::
mene pa zanima koko je z matematko na fiski? sej zdej v sredni šoli mam uredu ocene pa tud nimam problemov z matematko sam mam nekak občutek da nimam lih nekega velikega znanja (po mojem mnenju tud nimamo lih najbolšga prfoksa).a bi se dal na faksu shajat tud brez nekega superjornega predznanja matematke, če se da use na faksu naučit al je potrebnega preveč predznanja?
terryww ::
matematiko začneš na nuli. konkretno s peanovimi aksiomi :). morš bit v problem solver mode in dovolj givljiv za nove abstraktne koncepte.
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.
kakšni so pa kej urniki? ker sm nekej gledala na netu in so bla predavanja od zutrej do zvečer
čist tko kok pa je kej punc na fiski
čist tko kok pa je kej punc na fiski
Isotropic ::
na fiziki limitira št. proti 0, na matematiki jih je pa ogromno v primerjavi s fiziko (ne vem, 1/3 do 1/2 recimo)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Isotropic ()
hvala
sam če bi mi lahko še povedou kok je prbližn predavanj (ur) na dan? pa je zdej po boloncu prisotnost obvezna?
sam če bi mi lahko še povedou kok je prbližn predavanj (ur) na dan? pa je zdej po boloncu prisotnost obvezna?
Gladi ::
Jst lah za moj predmetnik in moje profesorje potrdim da ni nikjer obvezna udeležba, razen pri fizikalnem praktikumu. Ur na dan je odvisno, od 9 ur do 1 ure. Če grem za moj primer pride v poprečju 5.2 ur na teden( je pa tudi odvino od izbirnih predmetov).
Glede matematke je pa tako kor terryww povedal.
Glede matematke je pa tako kor terryww povedal.
Fizikalni praktikum imaš 2-3 ure na teden, ostalo ni obvezno. Se pa vsaj prvi letnik splača bit na vseh vajah in predavanjih, da osvojiš nek način razmišljanja.
Kar se deklet tiče, na fiziki jih je vsaj v naši generaciji kar precej. Vsaj okrog 1/3 bi rekel.
Kar se deklet tiče, na fiziki jih je vsaj v naši generaciji kar precej. Vsaj okrog 1/3 bi rekel.
Zdaj govorim za 2. letnik; predvidevam, da je ravno med prvim in drugim letnikom tak nesorazmeren osip?
terryww ::
med 1. in 2. ter 3. in 4. (ko je še bil). v slednjem primeru so zahaklali ponujene službe in se vrnili končat študij čez par let
It is the night. My body's weak.
GMaster ::
No če se odločaš na ker faks boš šel na podlagi tega koliko punc hodi tja je dost žalostno
Flea ::
Kaj pa kakovost študija npr. s tujimi univerzami? Se da na primer primerjat z VB ali je bolonjska reforma poslabšala kakovost študija?
ramiz?! ::
FMF je eden najbolj konkurenčnih faksov z evropskimi, če ne celo najbolj v vsej Sloveniji.
Never regret anything, there's always a reason things happen.
Lonsarg ::
Kaj pa kakovost študija npr. s tujimi univerzami? Se da na primer primerjat z VB ali je bolonjska reforma poslabšala kakovost študija?
Nardiš 1. in 2. stopnjo in je isto, kot je bilo. Je pa res, da težavnost pada počasi z leti že več desetletij, vedno po malem. Vidiš kake starejše kolokvije iz leta 1980...
Bo pa marsikdo, ki je prej opustil študij zdaj naredil samo 1. stopnjo.
Kar se tiče kvalitete in bolonjca, je odvisno kako ga vzameš...
V prvem letniku vsebinskih sprememb ni, zgolj celoletni predmeti so se razdelili na semestrske (Fizika I je po novem Fizika I in Fizika II). Večje spremembe pa so v drugem in višjih letnikih. Nekaj predmetov (matematična fizika, elektronika...), ki so bili v starem programu obvezni, je zdaj izbirnih. Imaš pa tudi primer termodinamike in statistične fizike, ki sta bila v starem programu celoletna predmeta, zdaj pa sta združena v enosemestrski predmet v drugem letniku. Temu primerno je tudi vsebina skrajšana. Vsebina tretjega letnika pa je več ali manj izbirna (v starih programih si jo definiral z izbiro smeri, zdaj pa izbiraš predmete po lastni presoji).
Torej z bolonjsko reformo lahko s prvo in drugo stopnjo prideš na isti ali morda višji nivo znanja s tem, da imaš bolj proste roke pri izbiranju predmetov. Načeloma tudi ni komplikacij, če želiš izbrati kaj s študija matematike. Je pa res, da ko pišeš CV, podatek "univ. dipl. fizik, splošna smer" ni več zadosten, ker tvojo usmerjenost bolj definirajo izbirni predmeti.
Kar se tiče pa trenda, ki ga je omenil Azgard, je v prvem letniku to logična posledica spuščanja zahtevnosti mature in izločanje nekaterih poglavij iz srednješolske matematike (ni skoraj nobene vektorske analize, kompleksna števila in diferencialni račun pa se mi zdi, da sta samo na splošnih gimnazijah). V višjih letnikih pa se je vsebina med predmeti prerazporedila, tako da je težko primerjati.
V prvem letniku vsebinskih sprememb ni, zgolj celoletni predmeti so se razdelili na semestrske (Fizika I je po novem Fizika I in Fizika II). Večje spremembe pa so v drugem in višjih letnikih. Nekaj predmetov (matematična fizika, elektronika...), ki so bili v starem programu obvezni, je zdaj izbirnih. Imaš pa tudi primer termodinamike in statistične fizike, ki sta bila v starem programu celoletna predmeta, zdaj pa sta združena v enosemestrski predmet v drugem letniku. Temu primerno je tudi vsebina skrajšana. Vsebina tretjega letnika pa je več ali manj izbirna (v starih programih si jo definiral z izbiro smeri, zdaj pa izbiraš predmete po lastni presoji).
Torej z bolonjsko reformo lahko s prvo in drugo stopnjo prideš na isti ali morda višji nivo znanja s tem, da imaš bolj proste roke pri izbiranju predmetov. Načeloma tudi ni komplikacij, če želiš izbrati kaj s študija matematike. Je pa res, da ko pišeš CV, podatek "univ. dipl. fizik, splošna smer" ni več zadosten, ker tvojo usmerjenost bolj definirajo izbirni predmeti.
Kar se tiče pa trenda, ki ga je omenil Azgard, je v prvem letniku to logična posledica spuščanja zahtevnosti mature in izločanje nekaterih poglavij iz srednješolske matematike (ni skoraj nobene vektorske analize, kompleksna števila in diferencialni račun pa se mi zdi, da sta samo na splošnih gimnazijah). V višjih letnikih pa se je vsebina med predmeti prerazporedila, tako da je težko primerjati.
Free Bird ::
Tudi sam mislim, da se bom vpisal na študij fizike drugo leto pa me zanima: so tam omejitve?
Hvala.
Mi lahko kdo iz prve roke pove kako je kaj na teh fakulteti? Dobre/slabe izkušnje?
Mi lahko kdo iz prve roke pove kako je kaj na teh fakulteti? Dobre/slabe izkušnje?
i<3milka ::
kakšna je razlika med smerjo fizika in astronomska smer? kako dolgo trajajo predavanja, kolikšen je časovni razpon (predavanja od zjutraj do zvečer)?
Predmetnik za obe smeri.
Predmetnika sta na obeh smereh enaka, s tem da imaš na splošni smeri namesto astronomskih predmetov te ure namenjene izbirnih predmetom. Si pa lahko tudi če si vpisan na splošno smer, izbereš potem iste predmete kot bi jih imel na astronomski.
V prvem letniku si na faksu večinoma od 8.00 - 14.00. V drugem in tretjem letniku pa je urnik nekoliko bolj kaotičen, ker je več predmetov izbirnih. Če na urniku piše, da nekaj traja od 8.00 - 10.00, to pomeni da se predavanje začne ob 8.15, odmor je 9.00-9.15 in potem naprej predavanje do 10.00.
Predmetnika sta na obeh smereh enaka, s tem da imaš na splošni smeri namesto astronomskih predmetov te ure namenjene izbirnih predmetom. Si pa lahko tudi če si vpisan na splošno smer, izbereš potem iste predmete kot bi jih imel na astronomski.
V prvem letniku si na faksu večinoma od 8.00 - 14.00. V drugem in tretjem letniku pa je urnik nekoliko bolj kaotičen, ker je več predmetov izbirnih. Če na urniku piše, da nekaj traja od 8.00 - 10.00, to pomeni da se predavanje začne ob 8.15, odmor je 9.00-9.15 in potem naprej predavanje do 10.00.
i<3milka ::
hvala
koliko pa je treba imet predznaja iz računalništva(programiranje, programski jeziki...), če sploh kaj?
koliko pa je treba imet predznaja iz računalništva(programiranje, programski jeziki...), če sploh kaj?
Še eno vprašanje z moje strani. Za drugo leto sem se že odločil, da grem na maturo iz fizike, nisem se pa še odločil ali naj vzamem kemijo ali informatiko. Kaj bi mi bolj koristilo, če se vpišem v smer fizika?
Hvala. Mi zna kdo povedati, kako je kaj s tistimi 'piflarskimi' predmeti? Jih je dosti ali večinoma računanje?
neboben ::
Imaš predavnja, kjer se večinoma učiš teorije. Potem pa so še vaje, kjer se večinoma samo računa. Predmet je ponavadi sestavljen iz predavanj in vaj. Lahko pa je predmet sestavljen iz predavanj, vaj in seminarja(kakšna izpeljava za bolj zahtevno nalogo).
Hvala ti! Ve mogoče kdo za kak primer snovi, ki se tam jemlje, mogoče kake zapiske, ki bi bili objavljeni na netu?
Hvala, pa še malo bom tečen. Kakšna pa je kaj zaposljivost z diplomo iz fizike? Ker me kar mika tale FMF :)
innerspace ::
...me kar mika tale FMF :)
Mene tudi posteno mika FMF, a se zavedam, da brez temeljitega matematicnega "refresha" tam nimam kaj iskati.
Od mature je minilo ze Jupitrovo leto!
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4
lexios ::
Možnosti pri nas sicer trenutno bistveno manjše kot v tujini, imaš pa na izbiro širok spekter od IT, zavarovalništva (npr. aktuarji), zdravstva (npr. tehniki-rentgen/mri), šolstva (npr. asistenti/profesorji), inštitutov (npr. mr), NEK, raznih podjetij, ki iščejo tehnični kader (optika, materiali, elektronika...) pa do politike...
Odvisno od znanja, sposobnosti, zanimanja... Diploma je v vsakem primeru zgolj papir!
Odvisno od znanja, sposobnosti, zanimanja... Diploma je v vsakem primeru zgolj papir!
moose_man ::
mene pa zanima kakšni so kej izbirci v prmu letniku? kere se kej splača uzet
Hoj! Osebno bi ti nedvomno priporočil Računalniška orodja v fiziki, glede ostalega se mi pa zdi, da med izbirci v 1. letniku ni nekih predmetov, ki bi bili izrazito boljši ali slabši od drugih.
Sicer pa, tole je forum študentov fizike, ki je aktiven že dovolj časa, da ti lahko služi kot dober rudnik informacij: http://forum.fmf.si/
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: moose_man ()
Jaz sem izbral računalniška orodja v fiziki in astronomska opazovanja. Z obema izbirama sem bil zelo zadovoljen.
Pri računalniških orodjih se naučiš predvsem korektnega predstavljanja podatkov - izdelava preglednih, ne-zavajajočih grafov in podobno. Nekaj je pa tudi računanja (vendar maš formule večinoma izpeljane v navodilih in samo uporabiš računalnik, da ti naredi izračune na podatkih). Predmet je sestavljen iz tedenskih projektov. Imaš prosto izbiro kateri software boš uporabil, pomemben je samo rezultat. Pri vsakem projektu oddaš PDF v mailbox od asistenta, naslednjo uro na vajah pa sledi analiza posameznega projekta.
Pri astronomskih opazovanjih pa spoznaš zgodovino opazovanja neba, kako so uspeli izračunat prve ocene razdalj med soncem, luno in zemljo in podobno. Potem spoznaš orientacijo na nebu in kako se uporablja katalog zvezd. Potem je pa še nekaj tehnike - tipi teleskopov, senzorjev... Predmet vključuje tudi eno noč opazovanja in izdelavo poročila v skupini.
Kar se tiče projektnega dela, pa lahko na tej spletni strani prebrskaš med preteklimi projekti.
Pri računalniških orodjih se naučiš predvsem korektnega predstavljanja podatkov - izdelava preglednih, ne-zavajajočih grafov in podobno. Nekaj je pa tudi računanja (vendar maš formule večinoma izpeljane v navodilih in samo uporabiš računalnik, da ti naredi izračune na podatkih). Predmet je sestavljen iz tedenskih projektov. Imaš prosto izbiro kateri software boš uporabil, pomemben je samo rezultat. Pri vsakem projektu oddaš PDF v mailbox od asistenta, naslednjo uro na vajah pa sledi analiza posameznega projekta.
Pri astronomskih opazovanjih pa spoznaš zgodovino opazovanja neba, kako so uspeli izračunat prve ocene razdalj med soncem, luno in zemljo in podobno. Potem spoznaš orientacijo na nebu in kako se uporablja katalog zvezd. Potem je pa še nekaj tehnike - tipi teleskopov, senzorjev... Predmet vključuje tudi eno noč opazovanja in izdelavo poročila v skupini.
Kar se tiče projektnega dela, pa lahko na tej spletni strani prebrskaš med preteklimi projekti.
čuhalev ::
Ne dati tolikšnega pomena na predmet, ker je lahko isto poimenovan predmet popolnoma različno predstavljen. Npr. astronomija je pri Zwitterju pravljica, pri Čadežu pa kvantna mehanika.
No, astronomska opazovanja predava prof. Zwitter in to zelo kvalitetno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: drola ()
No, astronomska opazovanja predava prof. Zwitter in to zelo kvalitetno.
Da, to sedaj s prenovo študija.
Si imel tudi Čadeža?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: čuhalev ()
Jaz sem imel Čadeža in je bilo pretežko in sem obupal. Drugi so počakali, da je odšel v ,,pokoj" in potem končno naredili (po predmetniku) isti predmet pri Zwitterju.
lebdim ::
sicer nisem iz FMF, ampak to se mi zdi čudno, glede na to, da gre za isti predmet ... a niso cilji in vsebina določenega predmeta na fakulteti enaki???
jype ::
Ni čudno. Nekateri starejši profesorji imajo metode, ki zares niso dobre. Saj univerza se počasi privaja k temu, da morajo profesorji bit sposobni učit, tako da gre na bolje.
Čadeža sem sicer poslušal samo ob redkih javnih predavanjih, tako da o njegovih metodah ne vem ničesar iz prve roke, iz druge pa... So že napisali.
Čadeža sem sicer poslušal samo ob redkih javnih predavanjih, tako da o njegovih metodah ne vem ničesar iz prve roke, iz druge pa... So že napisali.
primorcan ::
Pozdrav!
Ima mogoče kakšne izkušnje s študijem v tujini fizika - (diplomski/podiplomski)?
Pa kako je s konkurenčnostjo FMFja, sem videl post da je med top v EU.. To še vedno velja?
Ima mogoče kakšne izkušnje s študijem v tujini fizika - (diplomski/podiplomski)?
Pa kako je s konkurenčnostjo FMFja, sem videl post da je med top v EU.. To še vedno velja?
"Be the change that you wish to see in the world."
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | fizika na fakultetahOddelek: Šola | 2812 (2023) | kow |
» | Študij na FMFOddelek: Šola | 5535 (4965) | moose_man |
» | FMF, FS ali FE? (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 10068 (7989) | A120 |
» | FRI (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Šola | 48444 (35964) | awy |
» | FMF-razlika med čisto in praktično mat. (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 16439 (13407) | žana |