» »

Serviser rač. opreme

Serviser rač. opreme

«
1
2

Toni20 ::

Isto vprašanje sem zastavil že na dveh forumih, na slo-site.com pa sem dobil predlog, da to storim tudi tukaj.
---------------------------------------------------------------------------------------
Obstaja možnost, zaenkrat še ne vem koliko procentna, da dobim delo računalniškega serviserja. Drug teden grem na tridnevni preizkus. Sicer nimam težav pri delu z računalnikom, ampak vseeno bi se o kakšni stvari prej pozanimal, da ne bi potem česa zamočil. Moj pravi poklic sicer nima prav nič opraviti z računalniki(sem namreč zobotehnik), ampak s temi rečmi se ukvarjam že precej časa in tudi pri večih kolegih opravljam razne zastonj servisne storitve, tako da reči kar dobro poznam.

Prosil bi že obstoječe serviserje ali podobne experte, na kaj je treba najbolj paziti pri vgradnji opreme. Do sedaj sem vgradil že precej raznih kartic, ampak nikoli nisem pazil na to, da bi se razelektril. A je to sploh nujno? In če je, kako to storiti? Če je pri vgradnji potrebno paziti tudi kaj drugega mi ravno tako opišite zadevo.

Sicer sem vgradil že mnogo komponent, nikdar pa še procesorja. Prosim, da mi napišete, na kaj je treba paziti tukaj. Kako je z raznimi pastami in koliko se le-te nanese.

Naslednja stvar so Windowsi. Tudi tu sem odpravil že marsikatero napako, prav gotovo pa obstaja tudi kakšen problem na katerega še nisem naletel. Prosim, če mi napišete, katere težave so pri vašem delu najpogostejše in kako jih odpraviti. (zanima me predvsem za kakšne večje problemčke, mogoče kaj v zvezi z registrom in podobno. za iskanje driverjev mi ni treba pisat)

Vem da je še mnogo stvari, o katerih nisem pisal, in če so to velike reči, ali če so pomembne mi prosim opišite postopek reševanja.

Vsem se že vnaprej zahvaljujem.

bobby ::

ti bom čist na simpl povedou: :D razelektritev:zapestnica (hm kdo jo uporablja-po mojih izkušnjah zlo zlo mal serviserjev), pred vstavitvijo karte, se vsaj dotakni ohišja,če maš pa možnost pa da se ga va rahlo držiš oz dotikaš, sej lahko s komolcem če ne gre drugač :D ti se ga v glavnem vsaj dotakni pa boš zelo zelo zmanjšal možnost kurjenja. te novi čipi so poleg tega prav tako že v sami osnovi zaščiteni, vsaj večina. procesor: kaj pa vem, tle ti večinoma izkušenj manjka, vstaviš proc v podnožje, ne smeš ga valda rint notr,če je prav nastavljen itak kar sam notr pade,mogoče potreben rahel pritisk,hga zapneš, pasto daš sam kaplco na sredino proca, (en približen primer koliko:D : recmo toliko kolikor je velika glavca na tamalih "drvenih zipotih"), pol pa še hladilnik,zatakneš na eni strani, zatakneš na drugi strani, vsi cpu-ji majo itak že "distančnike" po vogalih procesorja (amd),intel ma pa tisto razpršitneno ploščico za toploto, tko da tud tam maš mejhno verjetnost loma. AMPAK se pa zgodi tud najboljšim,da cpu uničjo!!!

kar se pa OS-ov tiče,... he he he tuki maš pa tud ogromno šolanih ljudi k pridejo iz elektro,računalniška, pa še kakšen fax ki pa dobesedno NIMAJO POJMA kako se lotit probema, kaj šele da bi ga rešil. poznam kr nekaj takih primerkov k se k men obračajo za nasvete,sami so pa šolani, je pa res, da bi lahko od te točke dalje začel nabijat o NESPOSOBNOSTI NAŠEGA ŠOLSKEGA SISTEMA, ampak ne bom,to je že druga tema.

no zdaj nej pa še kdo napiše kej in svetuje (upam) bodočemu serviserju.

Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Firebat ::

Moje mnenje:

1. Moras biti seznanjen na HARDWARE trgu, saj naprimer nove graficne in ostala multimedija zahteva drugacno namestitev kot danasnja (npr R9700-napajanje)

2. Delaj vse s pametjo kot je bobby rekel vse lepo nezno in pocasi (vstavitev proc. v podnozje)

3. Gleda OC pa itak ne mors vsega vedt, da znas le gor pa dol dat winse :D pa varnostne kopije bo za začetek dosti (ker software je bl zahteven kot hardware)

Pa veliko srece
Mogoce se tudi jaz odločim za ta poklic!

;)

darh ::

aja... ne misli... da si zdej oziroma.. da boš pol... ABOVE manual readin'....
Excuses are useless! Results are priceless!

Toni20 ::

ja, če kdo ve za kakšn konkretn večji problem in rešitev zanj, naj to kar opiše, ker bi to marsikomu prišlo prav.

Hvala.

bobby ::

ajaaa, pa še eno poglavitno zadevo sem pozabu oment!!!! spremlaj slo-tech pa boš skos na updejtu s hard inu soft delom računalništva!!! :D to se ne hecam, res tuki gor poberem malo morje koristnih zadev!! no v glavnem pohvala na račun

SLO-TECHA!!!


je pa tud res,da ko boš serviser,nisi popolnoma nič več, kakor drugi tuki gor.dostkrat bo pršu kakšen, k te bo lahko peljal scat,kar se tiče znanja, tko da boš mogu pazt. sam to se zgodi enkat na mesec,recmo.


še ena dobra lastnost je, da boš mel dostop do precej cenejših komponent, vsaj jst mam pa še testiral boš lahko ko bo zadeva še zelooo vroča in bodo drugi lahko sam sanjal o njej. je pa to ful odvisno,v kateri firmi boš delal. jst mam srečo (tok tok:D )

Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Firebat ::

Bobby nam lahko poves kje delas?
Al pa saj privat mi posl sporocilo.:D

Blisk ::

NO jst sem v eni firmi celo test pisal, ki so ga potegnili iz Brainbench.com
pa sm totalka pogrnu.
Edn drug, ki si je pa te teste prej ogledal je pa naredu presenetljivo dober.
No čez par mesecev sm zvedu, da tip ni mel osnovnega pojma in da so ga odpustili.
Sploh pa je pri tem pomembna najbolj inajdljivost, ker se ponavad da problem rešit na več načinov.

bobby ::

firebat: bi pa ne morem k bi se mal prehitr razvedl (po naši firmi). ne brskam sam jst po teh straneh,je še ene par modelov in to zame nebi blo dobr 8-)
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

MCSE ::

- Glede na to da imamo google, in da pravijo, da kdor si sam ne pomaga mu tudi bog ne mora, lahko račam le to, da ti je prva stvar ki je najnujnejša INTERNET. Če znaš uprabljat iskalnike, če se znaš problema lotit, če znaš dobro ocenit kje bi lahko napaka ležala, jo boš znal poiskat in rešit.

- Delaj s pametjo, ne hiti, če ne veš poišči ali vprašaj (nismo vsi rojeni vseznalci...), če maš možnost uporabljaj antistatic zaščito (vsaj pred nadrejenimi in strankami), ker se nekaterim zdi to ZELO pomembno.

- Vedeti moraš, da se moraš naučiti novih stvari, in naj ti ne bo le-to težko.

P.S.: glede poslovnih skrivnosti računalniških servisov, ti ne moram pomagat saj me zavezuje "cnofidential agreement" (kao...) :)

Dobrodošel v stroki, pa veliko sreče!

Zavo ::

toni20, mogoče ti bom s tem, pomagal, mogoče ne!

Sestavil in usposobil sem že krepko čez 100 PC-jev, tako, da ti bom postiral nekaj poglavitnih problemov!

- Ne uporabljaj paste Arctic silver, ker je zanič, vzami rajši navadno belo silikonsko pasto, ki jo pradajajo v vsaki trgovini z elektroniko!

Razelektriti se ne moreš na ohišju, če ni vklopljeno v vtičnico, lepo se dotakni radiatorja ali česa podobnega, ampak ni toliko pomembna ta razelektritev, če ne šlataš po pinih proca!

Pazi kako prijemaš RAM, to je bolj pomembno, kot proc.

Postopek montaže po vrstnem redu: Napajalnik, CD ali DVD, Hard disk, disketnik, procesor, hladilnik, grafika, poveži kable in na koncu RAM!!!

ko menjavaš RAM vedno potegni napajalni kabel iz ohišja in kasneje resetiraj ploščo!
---------------------------------------------------------------------------------

Instalacija:

Največkrat se ti lahko zgodi, da se ti instalacija ustavi!

vzroki: Prevoč procesor, preveri, če hladilnik dobro leži na procu, kajti možno je da je sponka premalo zvita in hladilnik malo odstopa! Temperature Athlonov - 53C!

Preslab napajalnik: lahko je kakšna leva firma napajalnika in se ti vse skupaj random ustavlja!

Ram: če ima RAM napako ti jo tudi windowsi javijo! Ram pa preveri z memtestom, ki si ga posnameš na disketo in z njo PC bootaš!

Upam, da sem ti kaj pomagal, ti pa mi boš kasneje zrihtal ugodno kakšno komponento!

Toni20 ::

Našlo se je kar nekaj uporabnih odgovorov. Zares najlepša hvala vsem. Upam pa, da se bo še kdo oglasil z rešitvami kakšnih problemov.

(tist glede r9700 pa vem da se napaja prek tistga kabla k je za diske, no vsaj v revijah tok piše.)

bobby ::

po moje ČE te bodo kej spraševal potem bo v nekem normalu, kor naprimer o DVD-ju, koliko plasti ima (plošček, da ne bo pomote) kakšne kapacitete, al pa disk, o particijah pa kakšna je razlika fat al pa ntfs, al pa velikosti clustrov v fat32 v odvisnosti od velikosti diska. zakaj win98 ne vidi ntfs. to govorim za uradne odgovore, (itak da win98 znajo brat iz ntfs ČE imaš inštaliran dodatren proggy), pa kakšne rame poznamo, kakšna je razlika, po moje take osnove. ČE bodo kej spraševal.

če kerga od teh vprašanj ne veš, si kar poglej zdej, dokler maš cajt :D . mogoče ti pa kej pomaga,nikol ne veš.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

ABX ::

Če si se kot mali igral z Lego kockami, se nimaš česa bati.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Matek ::

Zavo:

Ne uporabljaj paste Arctic silver, ker je zanič, vzami rajši navadno belo silikonsko pasto, ki jo pradajajo v vsaki trgovini z elektroniko!

Arctic silver je najboljša pasta (vsaj med temi ki se dajo pri nas dobiti, če že ne sploh), a maš kak argument proti?

Razelektriti se ne moreš na ohišju, če ni vklopljeno v vtičnico, lepo se dotakni radiatorja ali česa podobnega, ampak ni toliko pomembna ta razelektritev, če ne šlataš po pinih proca!

Marsikaj drugega lahko skuriš enako kot proc, tako da ni nikoli razelektritev odveč.

Postopek montaže po vrstnem redu: Napajalnik, CD ali DVD, Hard disk, disketnik, procesor, hladilnik, grafika, poveži kable in na koncu RAM!!!

Wav, kaka dobra logika. Najprej vse not nagužvaš, potem pa vtikaš ostalo v matično ploščo. Glih obratno je treba, najprej dat not plato in vse kar pride na njo, šele potem pa vse ostalo (napajalnik, CD-ROM, disk, disketnik, ...)

Zanima me kako bi ti sesavil konfiguracijo v enem mini tower ohišju, ki ima napajalnik nad procesorjem. To bi bilo zanimivo za videt.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

Piston ::

se popolnoma strinjam z MadManMatom, jest k sm sestavlju računalnike sem še zmeraj sestavu pomoje vsakega drugače, oz. sem ga sestavil tako, da je blo najhitrej in najlaži, pa še čist vsak je delou, tko da tut jest ne vem kje teb tista logika Zavo :))

AngelOfDeath ::

Se strinjam z MMMatom

Toni20 ::

bobby, mislim, da takih vprašanj ne bo. Saj po moje sploh ni važno za serviserja kolk plasti ma DVD, ker DVDja ne morm serviserat. Jst prčakujem bolj kakšne zadeve z Win-registrom, pa razni problemi z driverji in podobno.
Bobby, napisou si velikost clustrou. sicer poznam precej izrazov ki se nanašajo na disk, ampak za tega 1. slišm. Razlaga, prosm.

Seveda so še naprej dobrodošli vsi nasveti oz razne rešitve problemov.
-------------------------
Saj pol k bom šu na tist preizkus, pa če ne bom česa vedu, jim bom kar reku, da ne vem, in da grem na slo-tech vprašat. K s tem jim pokažem da se ne mislm delat pametnega, in da vem kje iskat rešitve.

Han ::

Toni, tvoja iznajdljivost šepa ali pa si prelen, da bi v Google napisal cluster size.

Toni20 ::

ja, tvoj predhodnik je reku, da če česa izmed navedenih vprašanj ne vem, naj kar njega vprašam.

Han ::

In ti mu boš slepo verjel na besedo... :\

kuglvinkl ::

ja, tvoj predhodnik je reku, da če česa izmed navedenih vprašanj ne vem, naj kar njega vprašam.

Če bi mi nekdo na avdiciji za job to rekel, ne bi imel najmanjših šans.

Znajti se je treba! Ne vem, če je v kakšni firmi čas, da bi nonstop majstru težil. Vse lahko izveš s pomočjo Googla.

Kakorkoli, pred časom je frend šel na intervju. Kolkr se spomnem je nekaj malega vedel (pomeni znal si je sestaviti kišto) in bil sprejet.
Your focus determines your reallity

Mate ::

Mislm, da tuki sploh ni trba komplicirat. Ce si si ze sestavu racunalnik, popravu ko kaj ni delalo pol bos znal sestavit se enga, tko al tko so kot lego kocke.

1.) Nekatera ohisja majo cudna drzala za mama plate, in jih majo tud tam, kjer plate nimajo tega predivdenega, preveri, da s tem ne naredis kaksnega kratkega stika.
2.) Sestavljaj tako kot je najlazje (pomoje: najprej v plato proc, hladilnik, ram, da se ti ne valja po mizi; potem v ohisje plato, potem pa napajalnik (tega das lahko tud prej, ce te pol ne ovira), diski, cdromi, disketniki, pa kartice.)
3.) Ce racunalnik ne dela, ko ga sestavis, se dogaja, najprej izklopi vse diske cdrome in disketnike iz plate, try again, ce ne dela preveri une kablcke do ohisja (pr nekaterih platah mors zamenjat kontakte)
4.) ce procesor ne gre v lezisce, ga ne sili notr, ker bos zvil nogco in potem ne bo delal, bos mogu ravnat.
5.) preden prsraufas plato v ohisje, poglej ce se ujemajo prikljucki plate na zadnjem delu ohisja.

Toni20 ::

Han, "cluster size" se mi niti ni zdela tako pomembna informacija, zato tega tudi nisem pospešeno iskal. Drugače pa znam uporablat googla, ki je že več kot pol leta moja domača stran. V bistvu bi lahko za vsak problem našel rešitev z googlom, ampak zakaj pa imamo forume. Drgač, jst iščem informacije in preko googla in preko forumov.
---------------------------------------------------------------------------------------------
No zdaj vem vrstni red sestavljanja. Kok pa je kaj z windowsi, kaj se vam serviserjem največkrat ponavlja. mam primer, da se DVD ne razume s Power DVDjem, kaj bi storili vi?
Prosim pišite mi tudi o takih in podobnih problemih ki se vam največkrat dogajajo.

Hvala!

Bluechriss ::

Jst sem se zaradi SLO-TECHA začel ukvarjati mal bl resno z računalniki, pridobil sem kar nekaj znanja, ki me je popeljalo v računalniško službo. Zdaj sem zaposlen na mestu sistemske in tehnične podpore. Delamo pa za eno od slovenskih bank in moram povedat, da uživam v svoji službi.Na SLO-TECHU še vedno pridobivam kr neki znanja.Drugače sm po poklicu glasbenik....he,he.Prvo delo, ko pridem v službo je branje SLO-TECHA, ki je postal moj jutranji časopis........D BEST ste fantje, pa hvala, ker ste mi posredno spremenili življenje na boljše.

Terraner ::

Pa naj še jaz dodam svoje izkušnje.
O.k. SLO-TECH brati definitivno. Priporočam tudi kakšne druge forume. Saj ne da bi hotu delat ravno reklamo. Pa saj so linki za tehnične stvari itak tudi na samem Slo-techu. Men osebno je recimo tud Anandtech kar u redi. Drugač pa se pozanimaj za kakšno certifikacijo za računalniškega serviserja. Recimo obstaja splošna takoimenovana A+. Najdeš recimo to na CompTIA strani. Konkreten naslov za A+. Lahk probaš recimo tudi za odgovori na test za A+! B)
Resno, se splača mal pogledat. Vse osnove za tehnikalije (žice, elektrika, kartice, PCI...) so zajeti v tem A+ tečaju/izpitu.
Drugače pa za OS predlagam da pogledaš mal na Microsoftovih straneh za MCP, t.j. Microsoft Certified Profesional. Izpit dejansko ni tolk težek. Morda se ti splača poizvest če lahk opravljaš to kot posameznik (mislim da lahko), in sicer poklič za to na ReproMS.
Eto toliko!

Han ::

Velikost razdelka (particije) vpliva tudi na velikost in število gruč (clustrov) ter posledično na količino neizkoriščenega prostora na disku. Predvsem pri FAT razdelkih. Pri NTFS lahko velikost gruče malodane poljubno določaš...

Toni20 ::

aja, cluster je gruča. Gruča mi je pa bolj domač izraz, predvsem iz scandiska.
No vidš, tega pa nism vedu da je pr NTFSju večja izkoriščenost prostora.

To je pol tist ne, k maš naprimer pr FAT32 en kratk textovni fajl recmo velk 5Kb, pa ti na disku zasede 32 ? je to to?

Han ::

Ja, če so gruče velike 32 KB.

Toni20 ::

ja pr fat32 je po moje vedno tko. za ntfs pa niti ne vem, ker še nisem delal s to tabelo. Mam XP, sam si nočem dat NTFS, sam, da mi še zmer Deluxe Ski Jump dela :))
-----------------------------------------------
dons sm šu z mašino do kolega, pa sva mau šraufala. in končno, premierno sm tud procesor vgradu, no sam gor sm ga položu, pa je sam not pou.

ali3n ::

:D če "ne pade sam not" je verjetno kej narobe...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Toni20 ::

zdaj sam še odgovore na forumih preberem, pol pa letim mašino razdret do zadnjega šraufa in nazaj sestavt. Če se v dveh dneh ne bom oglasu, pol bom kaj skuru.

Zavo ::

Ne vem od kod vdem predpostavka, da DOS programi ne delujejo na NTFS. Jaz imam NTFS in XP PRO, pa ne vem kdaj se je nazadnje zgodilo, da mi kateri program ni deloval!

San ::

Brez zamere, a se še komu zdi zelo narobe če podjetje najema za serviserja človeka, ki ni nikoli dal procesor v matično in ima tako malo znanja, da ne ve, da Ski Delux(dos game) dela v XP in v NTSF particiji ? Ali pa da vtika nazadnje ploščo v ohišje?
Sam ne dam več računalnika na servis, ker je nazadnje izpadlo da imam več pojma kot serviser in to se dogaja zdaj redno. Se mi je kar zdelo kakšen nivo znanja je potreben v Sloveniji da dobiš tako službo - ali trgovca, še nižji.
Še enkrat brez zamere - mah kaj, zamerte kolikor hočete...

bobby ::

če mi govorimo o dosu-dosu potem dos definitivno ne prepozna ntfs-ja brez kakšnega dodatnega programa. če pa mi govorimo o windows-dosu potem je pa druga zgodba. sam kokr je men znano in kokr mam izkušnje, je ta win-dos v 2000 in Xp bolj emulacija kakor pa tapravi dos. tapravi DOS pa je zame tist čisti DOS6.22, vse kar je višje je bl tko-tko.

Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

bobby ::

Hm če prav pomislim, ma pa SunTrace kar zelo prav.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Toni20 ::

Kot prvič podjetje serviserja ni najelo.
Res je, da nisem vedel da dos-programi pod emulatorjem delajo(v NTFS), sam to za serviserja niti ni tako zelo pomembna informacija.
In ta ponudba za serviserja je prišla nenadoma in nepričakovano. Če bi zanjo vedel prej, bi tudi prej razšraufal in sestavil vse računalnike v vasi. In to sedaj tudi počnem, da si v tem tednu, ki ga imam na voljo pridobim neke minimalne izkušnje.
Glede na to, da sem opravil že mnogo soft- in hardwerskih posegov v računalnikih, in da so bili vsi posegi razen enega(kjer je crknil SCSI disk) uspešni, sklepam, da sem se sposoben naučit tudi teh zadev, s katerimi se mi do sedaj ni bilo treba ukvarjat.
Šole za računalniške serviserje ni, torej se vse znanje pridobi s praxo, veliko praxe že imam, če pa dobim to delo, pa jo bom veliko tudi še pridobil.
Pa praviš tudi, da če nikdar nisi vgradil procesorja, pol ne moreš bit serviser. Kaj a je vgradnja procesorja tok težko delo? Res da sem to včeraj storil prvič, ampak zdi se mi zelo enostavno. In pri strojni opremi je po moje večinoma tako. Morda je večji problem priklop kablov, kot pa vgradnja procesorja
Večji problem se mi zdi programska oprema.

Tist, da pa plato nazadnje rinem v kišto, pa jst nisem rekel.

Tema je bla odprta v drugačne namene in ne zato da se kregate kaj sm in česa nisem sposoben. Sposoben sem pridobit znanja, ki jih serviser potrebuje, in zato tudi sprašujem. Prosim vas, da se v prihodnje bolj ukvarjate z dejanskim problemom in ne z mojimi sposobnostmi.

Hvala in lep pozdrav.

Brane2 ::


Moj pravi poklic sicer nima prav nič opraviti z računalniki(sem namreč zobotehnik)


Počakaj, da naletiš na RES nezadovoljno stranko... :D :D

Brane2 ::

On the second thought, mogoče bi pa lahko naredu kariero v Mlacomu kot fizioterapevt seriserskega oddelka ?:\

Toni20 ::

Hvala lepa za pomoč. mogoče se kdaj problem tudi obrne.

Brane2 ::

Hecam se. Preveč resno jemlješ stvar...

Toni20 ::

ja ne, rad bi pridobil neka znanja, pa me zabijaš.
kar se pa fizioterapevta tiče, pa je za to potreben fax.

Brane2 ::

Po moje bi te pri Mlacomu sprejeli že z delovnimi izkušnjami :D

ABX ::

Za serviserja pa je potreben e-mail.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

perci ::

Toni20: Glavo gor in ne se sekirat zaradi nevmestnih opazk. Sem prepričan, da boš s svojim odnosom ratal čist soliden serviser.

Nasvet: ker boš zagotovo velikokrat mašine vklapljal v ležečem stanju, se prej nujno prepričaj, da ti ni kak vijak padel na plato ali kako kartico. Zna bit taka situacija kar zoprna.

[DrAc0] ::

Mogoce malo of topic:

Sam se tudi zanimam za tehnicni del racunalnikov in moram priznat, da je zelo tezko najti tako delo. Se posebej ce zivis v kaki zakotni vasici, kjer premorejo le kaksno stacuno z elektromaterialom. (To je najblizje rac. trgovini). Vedno sem se is se še vedno zanimam za taka dela a kaj ko vsi hocejo le da obvladas AvtoCad in pa Html jezik al pa ostala sranja od programov od katerih nimam tudi najosnovnejsega pojma.
Lahko bi rekli da bi to bil moj "dream work".
Zato ti zelim, da se odrezes najbolje. LP
Takav ti je zivot : Cupav i dlakav..

Toni20 ::

tale slogan nad tem stavkom je res dobr.

Brane, pr Mlacomu ne vem če bi me hotl, ker z očmi zavijajo kadar jst ke pridem. Sploh tist z očali k je meu včasih čupo. Včasih grem tja s kakšnim kolegom da nardimo predračun za novo mašino, pa pol prodajalci zmer na uro gledajo, zad za mano se pa vrsta strank nabere.

Ja, tist glede šraufou in plate pa vrjamem da bi se znala kakšna iskra pokazat. mam izkušnje ko sem nek premikal not k je biu computer vkloplen.

Še nek bi vas vprašou. kok morjo bit razporejeni IDE kabli. men se zdi zanimivo da sm meu pr seb v ide3, kjer mi disk dela, če pa premaknem v IDE1 pa mi ne dela. mam pa 4 IDEje.
po dosedanjih izkušnjah so mi vsi rekli naj bo na enki. če pa mi kdaj ni delalo sm pa na drugmu probou. a za to obstaja kakšno pravilo oz razpored, kje disk, kje CD-rom in kje drugi CD-rom. Sprašujem sam za kable, da ne bo kdo mislu da sprašujem kje se disk pršraufa.

MadMax ::

ATA100 kabli so "občutljivi":
moder konektor v plato, na drug konec master, vmes pa slave.
Pri navadnih 40žilnih je pa vseeno.

Disk ponavadi primary master (zakaj tebi ne dela: nastavitev v BIOSu ali skurjen kontroler), CD (ali DVD) in pekač pa naj ne bi dajal na isti kabel, če hočeš b.p. snemat on-the-fly.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMax ()

Toni20 ::

ja to že, ta modr v plato, sam v kter vhod. na razpolago mam 4. no pa saj to mi niti ni tak problem, večji pride pri tistih kablih ko povežeš zunanje diode pa power in reset tipko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Toni20 ()

ali3n ::

toni: za te kable (reset, HDD Led,...) maš zmeraj v knjigci od plate narisan, kaj pride kam... na konektorčkih pa tud piše -> je (skor) nemogoče zajebat... tud če se zmotiš ni panike (vsaj pr men je blo ene parkrat tko, da sem narobe povezal, ker nism mel knjigce od platke; npr. HDD led; ker ni delal, sem probaval druge kombinacije... in končno pogruntal pravo)>:D
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prigode računalniških serviserjev/administratorjev (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
37445263 (10947) cortez
»

A si je že kdo sam sestavil (zmontiral) računalnik?

Oddelek: Pomoč in nasveti
241782 (1156) opeter
»

Računalnik v garanciji, vendar ga ne popravijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
595612 (3642) wechta
»

Procesorski hladilnik malo drugače. :-D (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
717301 (4040) Dr_M
»

Kako pripravit plato k delovanju?

Oddelek: Pomoč in nasveti
381231 (936) zile

Več podobnih tem