» »

Računalnik v garanciji, vendar ga ne popravijo

Računalnik v garanciji, vendar ga ne popravijo

«
1
2

wechta ::

Najprej lep pozdrav vsem,

Imam en velik problem, pred pol leta sem si kupil en računalnik, za njega odštel poštenih 300 tisoč. Približno tri mesece je deloval brez problemov, nato pa je prvič zmrznil. Ker je bil računalnik seveda še v garanciji, sem ga odnesel na popravilo. Nazaj sem ga dobil čez nekaj dni, z obrazložitvijo, da z njim ni nič narobe, ampak da je "nekaj" s sistemom (win XP).

Te sem potem nanovo naložil, spet je nekaj časa delovalo in nato spet mrk. To zadnje se je do sedaj ponovilo že štirikrat ;(( ;(( ;( : Meni računalnik zmrzuje, ga odnesem na servis, kjer rečejo da je vse OK, ga odnesem domov, spet dela dva tedna in spet ponovim vajo.

Nazadnje sem ga spet čisto nanovo postavil, tudi raid, nanovo windowse iz službe. Deloval je cirka dva tedna, sedaj pa spet zmrzuje. Delovanje je tako, da potrebujem ene 5 poskusov da pridem sploh v windowse, nato sem hotel rešiti 3 datoteke, preden mi je to uspelo sem porabil 4 ure resetiranja mašine.

Sedaj me zanima, kaj lahko sploh jaz naredim. Tega računalnika se sploh ne upam več uporabljati, ker nikoli ne vem kdaj bo crknil in bom lahko spet ob vse podatke. Windowse na novo postavljat imam tut poln kufr. Kar mi ostane je, da ga spet nesem na servis, kjer bo spet kao vse OK, in cez dva tedna ponovno isto... Jaz takega računalnika enostavno NOČEM, za 300k hočem imeti mašino na katero se lahko zanesem, ne pa da raje delam na prenosniku ker unemu ne zaupam dovolj.

Poleg tega nimam časa ne znanja ukvarjat se s hardwarom, zato sem pa plačal 300k! Ali ja kakšna možnost, da jim dostavim mašino, jim rečem da ne dela, da sem jim že 4x prinesel z istim problem, in da jaz takega računalnika NOČEM, zato ga naj kar obdržijo, meni pa dajo nazaj denar!!!

lp, Peter

bluefish ::

poskusi še enkrat. Povej jim vse tvoje izkušnje. Zdi se mi, da bi lahko celo zahteval denar nazaj.
Vse pa vleče nekam na težave z RAM-om ali pa HD. Morda je krivo tudi hlajenje, ampak dvomim.

5er--> ::

Zaženi Prime95 in daj torture test.
Poženi Memtest+.
Napake slikaj (naredi screenshot), jim jih pokaži in daj v reklamacijo.
(Prime95 se ustavi, Memtest+ pa ti da eno listo napak.)
Ko dobiš pc nazaj znova zaženi te dva programa in če so še vedno napake, jim še isto minuto vrni pc. (to ponavljaj dokler jih ne bo izučilo)
Veliko sreče.

bluefish ::

zadnja rešitev pa je urad za varstvo potrošnika.

billy ::

Mislim, da denarja tako ne moreš zahtevati, ker se gre za popravilo v primeru garancije. Denar lahko v tem primeru dobiš samo, če je nekaj pokvarjeno in ti ne morejo zagotoviti istega modela.

Glede na to, da so tvoji problemi periodični in se stvar ponavlja je najboljše, da še greš "zadnjič" tja in zahtevaš da v pričo tebe priklopijo računalnik, da sami vidijo napako. Potem zahtevaš da sedaj popravijo in če ne bodo zahtevaš direktorja ali nekoga višjega s katerim se pomeniš, da boš zadevo predal "višjim organom" ker je to "nedopustno".

Fizikalko ::

Poslušaj 5er-ja. Opravi vse teste, potem pa poročaj...

SepoX ::

So to slučajno problemi z snemanjem? Je računalnik z društva?

itak37 ::

RAID kontrolerji na maticni plosci niso najbolj zanesljivi. Poskusaj instalirat brez RAID-a.

postar_si ::

Sem imel podobne težave s tv -tunerjem, pol mi je pa dop... in sem zahteval šefa. Po pogovoru s šefom se z doplačilom nabavil boljši tv tuner. A nam izdaš za katero trgovino gre? Kot je že v prejšnjem postu omenjeno, zahtevaj vodjo!

billy ::

Četudi dela RAID na platah slabo (meni dela OK) to ne more biti vzrok, če je plačal za kišto in hoče da mu dela raid potem mu morajo to spedenat.

Zakaj bi se sam jebal z odkrivanjem vzrokov in iskanju rešitev, če je že plačal veliko denarja za kišto.

wechta ::

Čao,

Thnx za toko odgovorov v tako kratkem cajtu. Drugače pa sem mnenja kot billy - jest sem plačal pošteno ceno za pošteno storitev, nisem hardweras da bom zdej opravljal teste in gledu kaj hudiča je narobe. Ko kdo kupi storitev od mene jo tut moram nuditi v polni storitvi, drugače mi jo pač zavrne. In rok pri računalniku je dve leti, in tolk cajta mora delat brez problema. Če pač ne dela, naj kaj zamenjajo da bo delal, ne pa da enkrat na mesec nesem komp tja!!! In jest hočem emt RAID, in hočem pač uporabljat računlnik na normalen način, ne pa da skoz ene podatke zgubljam. In to je prav žalostno , da se tkole z mano zajebavajo. Še žou jim bo >:D

Zdej jim bom komp še enkrat nesu nazaj, pa jim mal zagrozu, pa če se to še enkrat zgodi jim ga tam pustim pa sabo prpelem odvetnika. Bomo vidl kako se bomo pol pogovarjal. Vam bom pa sporoču za kero trgovino gre, da jim še mal slabe reklame nardim...

lp, wechta

Lime ::

Čudno je to, da ti po sveži inštalacijo windowsov PC nekaj časa deluje.
Morda pa ti ga res kakšen program serje, kakšen gonilnik ali nastavitev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lime ()

SepoX ::

Samo neki - si slučajno kupil original winse? Ker če jih nisi, se boš moral kar lepo sam zafrkavat z driverji in raznimi biosi.

Lahko da je problem v napačni velikosti clustra, ki naj bi bil v raidu na matični 16k, winxp ga imajo pa default 4k in je posledica zguba podatkov.

wechta ::

Winse mam original iz službe. Samo mogoče ja pa res narobe to, kar si napisal - velikost clusterjev. Torej, če te prav razumem, v raid-u MORAJO biti velike 16k, v winsih je pa po defaultu 4k?

Bi blo možn da je to napaka vsega?

lp wechta

SepoX ::

Skoraj sigurno je to, sem že imel podoben problem - najbrž si formatiral z winxp instalacijskim cdjem - link do rešitve, sicer za drugo plato ampak je rešitev za vse, ki imajo integriran raid kontroler.

billy ::

nima cluster veze.

Sam imam 64kb cluster.

Odvisno je samo kako hitro potem delujejo zadweve, večji cluster -> hitrejše prenašanje velikih datotek. Manjši cluster -> hitrejše prenašanje manjših fajlov.

SepoX ::

Itak da ima, pač včasih se to zgodi, še posebej z temi integriranimi raid kontrolerji.

billy ::

Lahko se pa spremeni velikost clustra NTFS particije, to se tudi da :)

wechta ::

hmm, kaj naj torej nardim?

al naj dam raidu velikost 16k al 64k? pa kje se spremeni NTFS-ju velikost clustra?

lp, w

wechta ::

al pa koliko je default velikost NTFS clustra, pa potem raidu naštimam isto?

lp, Wechta

SepoX ::

Na tistem linku je napisano kako spremeniš velikost ntfs clustra iz 4k(default winsev) na 16k(to naštimaš v raid biosu)

wechta ::

Aha, sem si zdej prebral še spodnje poste pa je razložena fora. Bom sprobal čez vikend pa javim če je to to (mislim pa da bi res lahko bilo...)

hvala vsem, wechta

SepoX ::

Odnesi nekomu, ki ima raid kotroler in ima dva priključka frej, priklopi doma narejeno raid polje in vtipkaj: format x: /a:16k - x je črka diska.

kajzer ::

probaj najprej inštalirat brez raida pa boš videl če je raid kriv zato... potem boš vsaj 100% vedel če je napaka zarad raid-a...

Lord.Febo ::

@wechta
Jst močno dvomim da je za tole kriv cluster size, ki nima nobene veze pri tem. In tudi po vsem tem kar si napisal, stvar sigurno ni hardverska napaka, kar kot si že povedal, so ti tudi na servisu v trgovini povedali. Če ti zadeva deluje, pa tud če en dan, po sveži inštalaciji, in pol kr naenkrat začne zajebavat, je potem nekaj narobe s tabo ali kom drugim ki uporablja računalnik. Pri harveru je tak, da pri določenih pogojih stvar dela ali ne dela, ne more neki na pol delat, pa enkrat ne, pa enkrat ja.
Čist možno da ti kak program, driverji kej uničijo, me sploh ne bi presenetilo če ni kriv za tvoje težave tud kaj maleware, virus/trojanc. In jst ti svetujem da raj ne hodit na firmo z kakim odvetnikom ko se boš sam osmešil.

SepoX ::

Pri meni je na trenutni mašini bil kriv cluster size pri raidu za iste simptome, kot jih ima Wechta, tako da ne pametujte...

Izy ::

Aha, zdej pa nisi več prepričan, da gre za zajebavanje na servisu, če te prav razumem? No, sej večina ljudi ima danes problem, ker si ne zna porihtat mašino, ki so jo kupili brez operacijskega sistema Windows, saj so preveč skopi, da bi odšteli še nekaj tisočakov za OS in bi jim potem v trgovini vse poštimali. Meni se zdi, da imaš težave zaradi svojega neznanja, ne pa da bi šlo za kako krivico, ki ti je bila storjena. Vedeti moraš, da če že groziš z raznimi odvetniki, potem moraš biti v svoj prav prepričan, ne pa da že po parih postih ugotavljaš, da mogoče pri tebi kaj ne štima. Samo toliko v razmislek...

kikicar ::

Izy predvidevam da delaš na kakem servisu:D

DominusSLO ::

Jaz v osnovi mislim zelo podobno, kot lord.febo... Imam namreč že tretjo ploščo, na kateri laufam raid0. Problem je povzročala edino prva plata-asus a7v600. Zgodilo pa se je, da je po par mesecih enostavno sfuzlalo sistemske datoteke in namesto v windowse sem prišu v bsod :D Pol pa sem imel epox 8rda+ pro in zdej asrock939 dual sata, brez nikakršnih problemov.
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment

Izy ::

kikicar, napačno predvidevaš... če bi bolje prebral wechtove poste, bi ugotovil, da fant nima pojma in se buni v tri krasne za nekaj kar si sam ne zna uštimat. ;)

elasto_mania ::

Po tem kar sem bral ima Izy prav.
Drugače če nimaš antivirusa ti lahko zafrkava drugače pa je možno da je register prevelik kar pomeni milijone programov igric ...
Verjetno imaš preveč programov na računalniku.
In pusti serviserje na miru ker imajo prav.:))


Pa nisi dodal strojne opreme.
Edit:Napisal del z strojno opremo

Zgodovina sprememb…

RC14 ::

Če ti računalnik deluje po dva tedna brez problema, sem skoraj prepričan da ni z hardverom nič narobe, torej možnost obstaja, da dobiš kakšen virus, trojanca..... ali pa kakšen program inštaliraš (igrice, programi, driverji,razni updati..) in te začne zajebavat. dej nekomu, ko se spozna , da ti malo pogleda tvojo situacijo. Imaš antivirus, ad aware, firewall.. vse pregledano in update narejeno ???
Čist tk mimogrede me zanima, kakšne imaš temperature diska?
Lahko te res zajebava RAID, poskusi brez.
Tudi jaz ti priporočam, da se prej prepričaš, preden jim tam težiš in boš slučajno na koncu videl da je bila tvoja napaka.

Lp

Brane2 ::

wechta:

1. 300kSIT za neko resno mašino ni noben denar. Ne pravim, da je smešno poceni, le da ti ni treba s to cifro mahat okrog, ker v bistvu ne pove nič.

2. trgovec s tako poceni robo je trgovec, ne pa čarovnik. Prodaja maljone kartic in ti si si zaželel pač to kombinacijo. Ne vem točno, kaj pravi Zakon o Varstvu Potrošnikov na to temo ( če si to vzel nase osebno) in kaj piše na računu a mislim, da ne moreš sedaj kar tako odnest vsega nazaj.

3. RAID ni povsem simpl zadeva in marsikaj gre lahko narobe, SW RAID pa je na mašini, s katero delaš resne stvari totalna neumnost. Razen mogoče, če gre za kaj hitrostno povsem nekritičnega in če laufaš kak preizkušen linux kernel.

Ja, trgovca lahko pošiljaš v 3PM in mu težiš, a treba je bit realen. Poglej si malo teste HW RAIDov in če si dal toliko za stroj, daj še nekaj za pošten RAID, ne bo ti žal.
Pa ne kupuj Tupperwarea, tam neke FastTracke etc crap od firm, ki delajo sicer kuhinjsko posodo ampak pravi HW RAID !
Kakšen Highpoint, Intel, z Areco imam zelo dobre izkušnje (ali ameriški Tekram, ki prodaja ob svojih starih modelih nove ARECA-a pod svojim imenom).
Prej poglej teste kartic in ne zaupaj prodajalcu.

Rabiš nekaj v stilu ARC-1210 ( 4x SATA II card), mogoče kvečjemu ARC1220(8xSATAII) za PCIe oziroma 1110 ali 1120 za PCI. Vsekakor priporočam PCIe, prej poglej če tvoja matična podpira karkoli ne-grafičnega v drugem PCIe slotu.

IN VSEKAKOR vzemi tudi Li-Ion baterijo za napajanje vdelanega cache RAM-a !!!
On the journey of life, I chose the psycho path.

Lord.Febo ::

Brane2, ti si pa tud usekan do amena, koji kurac bo tipu raid controller za 100k+, za home mašino, jst močno dvomim da se bo tip upadal z bilokšnim encodingom ali imel server. 100k dat za poganjanje aplikacij in iger je pa mislim da fejst pametna naložba, sploh če zalike v performancu sploh, pa tle si upam it stavit, ne bo opazil.

Brane2 ::

1. Iz njegovega posta sem dobil feeling, da jo uporablja za resno delo, ker omenja storitve itd. Za igralno mašino to mogoče ni primerno, a kdo bi se na igralni mašini tako intenzivno sekiral za vse poatke, da bi silil v RAID ?

2. Kartica tipa 1210 IIRC ne stane 100 kSIT.

3. Če pogledaš malo po netu, boš videl kup pozitivnih izkušenj s tako kartico od folka, ki jo uporablja na svoji delovni postaji, kjer ne bi radi izgubili vseh podatkov.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::


100k dat za poganjanje aplikacij in iger je pa mislim da fejst pametna naložba, sploh če zalike v performancu sploh, pa tle si upam it stavit, ne bo opazil.


Meni na Areci laufa RAID-6 z 200-220 Mb/s linear read, RAID-5 z istimi diski (elcheapo WDji 200Gb) lahko spravim na 330MB/s.

In pri tem seveda ne obremenjujem CPU, ki cel RAID vidi kot en hiter SCSI disk. Z najcenejšo 1210 imaš lahko recimo 4 diske v paraleli v RAID-5 in tja recimo 150 MB/s linear reada, če ne celo več.

Če misliš, da te hitrostne razlike ne boš opazil, si za štos na svoji mašini prestavi diske z UDMA na PIO (če maš še navedne ATA) in mi povej, če razlike ne vidiš...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Lord.Febo ::

A iz njegovega posta si sklepal da rabi za resno delo in za varovanje podatkov? Zanimivo :\, ker jst sem namreč dobil občutek da bi on mel bolj zaradi hitrosti, ker drugače mi sploh ni jasno v čem fora z cluster size?
Pa brez skrbi, vem za kaj se raid rabi.

Lord.Febo ::

Tud recimo raid 0 uporabljat za igre/aplikacije, sploh FPS igre, oz apllikacije kjer se sploh ne uporabljajo velike datoteke, oz nasplohšno, če nimaš opravka z velikimi datotekami, je kompletni idiotizem in se mi prav smilijo ljudje, ki mislijo drugače.

Brane2 ::


A iz njegovega posta si sklepal da rabi za resno delo in za varovanje podatkov?


Ja. Tale del mi je dal misliti nekaj takega:

...za 300k hočem imeti mašino na katero se lahko zanesem, ne pa da raje delam na prenosniku ker unemu ne zaupam dovolj...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Poleg tega, nikjer nisem videl tipa izjaviti, da uporablja RAID-0 in ne RAID-1.

Ja, govora je blo nekaj o clustrih in vsaj nekaj kartic, ki sem jih videl, te pri RAID-1 ne sprašuje o velikosti clusterja, a nisem ziher da imajo vse zadeve to tako zrihtano, poleg tega pa tu nekateri govorijo o clusterju posameznega diska v RAID-u drugi pa o clusterju filesystema ( tu konkretno NTFSa), kar ni isto in ni rečeno, da slednji nima nekega vpliva tudi pri RAID-1,,,
On the journey of life, I chose the psycho path.

Fury ::

Glavno, da ste ste vi skregal, on je pa trenutno se brez resitve ostal :)

Brane2 ::

NIsmo se skregal. Pa tudi rešitev smo nakazali.

Za moje pojme je rešitev:

NE UPORABLJAJ ELCHEAPO SW RAIDA NA PLATI V RESNE NAMENE !

Če te je strah izgube podatkov in ne daš $$$ za resen RAID, potem imej v stroju extra disk in nanj magari s kakim cronjobom vsake toliko skopiraj res kritične podatke.

Če se disk usuje, imaš kopijo življenjsko pomembnih informacij, sistem pa itak lahko še 1x postaviš iz nule.

Lahko celo na rezervni disk skopiraš celoten glavni disk, ko imaš na njemu sistem v takem stanju, kot naj bi bilo, nato pa samo periodično posnameš nove podatke.

Če glavni disk škripne, samo zamenjaš diska in pičiš dalje.

Shitty SW RAID lahko ZMANJŠA zanesljivost sistema, namesto da bi jo zvečal (RAID-1)...

Bo to v redu ? Ali mu ga še povlečem in mu kupim HW raid ? :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Fury ::

Dejstvo je, da tut tist RAID k je na maticni MORA delat. Ce ne dela, naj mu dajo enga, ki dela, al pa denar nazaj.

Brane2 ::

1. Če s strojem služiš, potem si največkrat ti "je*ena stranka" in se kakršnokoli teženje priodajalcu lahko konča v tvojo škodo. Lahko prideš v situacijo, kjer po nekajmesečnem teženju izsiliš 10 kSIT, na drugi strani pa zgubiš parsto kSIT in kup živcev ter časa.

2. To, da je krivda v HW moraš dokazati ti. Kaj če težiš toliko časa, da ti dokažejo krivdo v nekem tvojem kosu SW, ti opalijo stroške za 7.000 servisnih ur in pokličejo malo na M$ zakaj tvoja črna kopija Winsev ne dela ?

3. Tudi če vse to premagaš in se ti SW RAID ne zruši na vsake dva tedna, je SW RAID za resne stvari te vrste BAAAD IDEA.
Trust me- been there, done that. Naštel sem par dobrih razlogov, ki pa so samo vrh gore. Zlahka jih natresem še...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Lord.Febo ::

Fury, po tem kar je povedal, so mu na servisu pokazali, da stvar dela, sej je rekel, da je delala. Torej je tam že kr oplel, naj bo srečen da mu takrat in pa ostalih 3x niso zaračunalni servisa, ker bi mu ga lahko.

Zgodovina sprememb…

planetparty ::

Ah kere bedne klatite; nekateri sodelujoči v tem topicu se nekaj mečejo ven in se delajo pametnega, s tem se še ne rešijo problemi uporabnika, ki sprašuje po pomoči.


Jaz ne vem kje so moderatorji, da dopuščajo take poste, pa kar nekateri obtožujejo vse povprek, češ, da so idioti itn..., ker ne uporabljajo RAID-1.

Kaj se pa majo nekateri vtikati v to, za katere namene se koristi comp? :\
Http://www.directoryelite.com - Elite Directory

billy ::

Koliko crapa ste napisali :)

Drugače pa...verjetno vsak serviser z veseljem prvo pogleda, če je računalnik okužen z virusom in mastno zaračuna odstravnjevanje le-tega.

Tako, da dvomim da je to problem..

MadMax ::

Mojega pol tolarja:
Poba je dobil že dovolj nasvetov, kako preverit ali gre res za HW napako ali ne (testerji, postavitev sistema brez RAIDa, ...).
Vse to pa je treba tudi v praksi stestirat (papir/internet namreč prenese tudi največje neumnosti, praksa pa ne).
Zato so redki posti tu, ki so res nekoristni. Med takimi bisernimi je recimo prav robibrk-ov.

Glede RAID kontrolerjev je pa tako, da tile ElCheapo res niso nevemkaj.
Še posebni dragulj med njimi je ICH5R SATA onboard RAID. Pravi diamant nategovanja kupcev. Je pri njem sploh možen rebuild RAID1 polja??

Sledijo jeftine kartice za par kSIT (sem imel IDE RAID kontroler za 7kSIT, kateri nikakor ni hotel delovati v RAID1 z dvema diskoma, vsakem na svojem kablu. Če sta bila oba diska priklopljena na en kabel, pa je zadeva čudežno delovala-če odmislimo, da je vsak mesec en disk navidezno odletel in se samodejno spet rebuildal, česar pa marsikater uporabnik pri 24/7 uptimeu sploh ne bi opazil).

PCI kartice ranga 20 in več kSIT pa že zadostujejo nadpovprečnemu home-userju za RAID1 (Promise, HighPoint...) in so pri RAID1 zadovoljiv kompromis med ceno in kvaliteto.

Vse napisano se seveda logično navezuje na RAID1, saj če se nekdo buni nad zanesljivostjo, je pač to za pričakovat.
O smiselnosti RAID0 se mi pa sploh ne da razglabljat, ker gre dejansko za čisto navadno preseravanje tipa "jaz imam pa v benchmarku 3% hitrejše diskovje :P "...

Kdor resnično rabi hitrost, ne gleda na $$$ in si omisli vsaj 10krpm diske, najraje SCSI.
Če so nekomu res potrebni hitrost in zanesljivost ter mlinček uporablja za služenje tolarčkov, evrov in ostalih zanimivih valut, pa naj kar resno vzame Branetove poste, saj takih nasvetov (preverjenih iz prve roke) na nobenem servisu in v nobeni trgovini ne boste dobili tako poceni kot tule... Koneckoncev je človek izgubil vsaj 5 let življenja, da je vzpostavil sistem, kateri ne samo "deluje", ampak resnično deluje.

Vse ostalo so home-lamer rešitve, pri katerih je poudarek na rezultatih sintetičnih benchmarkov, kjer je 100 in več kSIT vredna grafikulja napajana iz 8kSIT vrednega napajalnika....

Na koncu se lahko samo še vprašamo, koliko je sploh vredna osnovna plata v tem 300k vrednem compu?
20kSIT?
wechta namreč nikjer sploh ni napisal konfiguracije compa.
Morda je od 300k treba odšteti 90k za 19"LCD, prav toliko za malo boljšo grafiko in tu nekje za najdražjo Creative-ovo zvočno pogruntavščino. Tudi če v ceni ni zajet LCD, predvidevam da nima 2x najcenejši disk, manj kot 1GB RAM, noname ohišje s 400W PSUjem in navaden CD ROM.
Torej vse nakladanje temelji na navadni predpostavki, da ima človek res comp, kateri naj bi bil ranga workstationa.
Koliko vas je tu, ki se lahko nasmehnete in rečete, moja je bila nova 50kSIT (ali več)?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

neo977 ::

@Lord.Febo
Če ti zadeva deluje, pa tud če en dan, po sveži inštalaciji, in pol kr naenkrat začne zajebavat, je potem nekaj narobe s tabo ali kom drugim ki uporablja računalnik. Pri harveru je tak, da pri določenih pogojih stvar dela ali ne dela, ne more neki na pol delat, pa enkrat ne, pa enkrat ja.

To ni res... Jaz sem imel racunalnik, diski v raidu, delalo najprej pol leta, vmes crkovalo, zgubil vse podatke. Format, na novo, 2 meseca brez problema (raid), crknilo, zgubil vse z diskov (ohranil na backupu), Format, 3 tedne brez problema, crknilo... Format, 1 mesec brez problema, crknilo... itd... Preveril diske z maxtorjevim programom. Vsi 4 diski (2x 80gb, 2x 30gb) javli napako... poslal na Maxtor, dobil nazaj nove (ne vem ce ravno nove ampak bolj refurbished...), diski delali od 2 tedna - 2 meseca, po 2 mesecih vsi 4 hin... tak da JE mozno, da dela racunalnik s HW napako nekaj casa dobro, nato crkne... ker ta racunalnik, je zdaj server z uptimeom > 1 leto (brez maxtorjevih diskov...)

lp, B.

MadMax ::

neo977:
Podobno štorijo sem imel tudi sam do dobrega pol leta nazaj.
Nenapovedani BSOD-i, izgube podatkov in neprespane noči zaradi reševanja podatkov.
Najprej 1x na mesec, nato vse pogosteje, do popolnega izpada/neuporabnosti kompletnega compa.

Eden od sistemskih diskov (2x250GB RAID1) se je "poslavljal" od tostranstva.
Vse to, dokler se je zadeva dogajala le na sistemskih diskih, ni kazalo na drugo kot na disk.

Ko se je zadeva preselila tudi na ostalo diskovje v compu, je postajalo vse bolj sumljivo.
Vsi diski (3x Hitachiji 250GB, Maxtor 250GB in Samsung 160GB) so bili glede na izjave proizvajalčevih test-programov okvarjeni (hardverski bad sektorji).
Vsi naenkrat? Impossible!
Pazi še to: omenjeni Samsung je crknil priklopljen v USB/FW externem racku!
Prizanešeno je bilo edino 400GB Seagate-u.

------potegnem črto in zamenjam napajalnik-----

Vse "pokvarjene" diske je bilo treba low-level formatirat z orodji proizvajalcov in lej ga zlomka, _vseh 5!_ prejšnji teden fizično pokvarjenih diskov se je dotaknil čudežni božji prst in bili so popravljeni, brez napake!

Dandanes lahko le potrkam po lesu in se malce kislo nasmehnem, saj sem v jezi dal 35k za skorajda najdražji napajalec, kar ga je Slovenija takrat premogla.... 8-)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Budget host sistem za virtualne sisteme (VMware) - komentar prosim

Oddelek: Kaj kupiti
121804 (1493) Buggy
»

RAID 1 problem - obcasno odleti

Oddelek: Pomoč in nasveti
121029 (831) dejansan
»

2xMaxtor 120GB(2MB) v RAID-0 *Nooro*! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
18413664 (9268) matrix2
»

RAID kontrolerji na mama platah

Oddelek: Strojna oprema
91495 (1198) Pizzicato
»

Win2k, instalacija, pomoc

Oddelek: Operacijski sistemi
212130 (1912) CaqKa

Več podobnih tem