» »

Ko diplomant FRi išče službo

Ko diplomant FRi išče službo

Temo vidijo: vsi

jype ::

Mesar> Na podlagi česa?

Na podlagi deleža doktorjev računalniške znanosti iz Univerze v Ljubljani, ki se zaposlijo v ZDA.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Mesar ::

Doktorjev ja...

naši diplomanti, ki imajo smo kup _osnovnega_ znanja (če sploh to) pa so dosti težje zaposljivi. Verjetno ne samo pri nas tudi v ZDA.
Your turn to burn!

Mesar> naši diplomanti, ki imajo smo kup _osnovnega_ znanja (če sploh to) pa so dosti težje zaposljivi. Verjetno ne samo pri nas tudi v ZDA.

Verjetno, ampak teh je večina itak v kategoriji sivega povprečja. Zanje nihče ne ve, za kar so zaslužni izključno sami (kar velja tudi za vse tiste, ki so vidni, pa tudi iskani).

gremovnapad ::

Da vam povem nekaj razlogov, zakaj so razni fri, feri,... slaba izbira.

Gospodarstvo v slo potrebuje večinoma programerje. Redki računalničarji postanejo sistemci, raziskovalci & vse tiste reči, ko vam pokažejo na letakih in na informativnih dnevih. Večina jih konča kot programerji, v konkurenci z samouki. Vsi fri-jevci delajo kot programerji. Niso pa vsi programerji fri-jevci. Treba je ločit razliko med fri in programiranjem. Fri NI fakulteta za programiranje. Fri uči vedo o računalništvu. PRogramiranje je le eno področje računalništva. Kaki IBM ali intel že cenijo dipl.ing.rač., v sloveniji pa tej kalibri so cenjeni kolikor programerji samouki brez izobrazbe. Celo obstajajo teorije, da je programer brez faksa boljši kot tisti iz faksa, ker na faksu ti zabijejo v glavo tudi nekatere napačne stvari.

Zakaj so fri-jevci leta nazaj vsi dobili delo kot programerji? Ker ni bilo še konkurence samoukov. Internet je bil še plačljiv na minuto in učenje programiranja je bila večini prebivalstva nedosegljiva. Danes pa vsak sosedov mulc ima internet in če se 5 od njih na 100 zanima za programiranje, je to 1500 novih programerjev letno.

Prihodnost: internet pri programiranju omogoča delo na daljavo. Prihajajo programerji iz azije. Pakistan. Kitajska. Predvsem pa Indija.
primer link Slovenska podjetja morajo sam še dobit izkušnje z outsourcanjem v azijo, pa ne bo več prostora za slovenske programerje.
Prihodnost 2: prišli bodo programerji internet-samouki z azije. Dodaten naval poceni programerjev.

Problem: ni zamenjave generacij. V vseh poklicih hodijo ljudje v penzijo in tako pustijo za sabo prosto delovno mesto. V računanlištvu tega ni. Večina računalničarjev je pod 40 starih in še 20+ let ne bodo spokali v penzijo. V prejšnjih letih, ko je večina programerjev dobila delo, se je v bistvu št. delovnih mest programerja večalo. Odprli so firmo, ki je ustvarjala spletne strani, zaposlili par programerjev in par študentov, in je firma ustvarjala dobiček. Danes pa ne gre več to kar tako.

Problem: na fri-feri je recimo 30 predmetov. Za SLO gospodarstvo pa pridejo v poštev le kaki 2-3 od teh(programiranje). Znanja iz vseh ostalih rpemdetov se v Sloveniji ne potrebuje. Spet, nimamo IBM-ov in Intelov v sloveniji ampak same php-monkey firme.

To si že napisal, pa že takrat ni držalo.

Arto ::

gremovnapad je izjavil:

Spet, nimamo IBM-ov in Intelov v sloveniji ampak same php-monkey firme.

S tem se pa ne bi mogel strinjat. V Sloveniji imamo kar nekaj super IT firm.

Buggy ::

tako je in tudi jaz delam v eni taki! Posel tujina/doma... 70/30%, profilov je pa od managementa, analitikov, arhitektov, razne vrste programerjev, supportasev, testerjev do sistemcev ter prodajalcev in vsakega malo od vsega mora biti tudi vsak od nas...razen core IT-ja...tisti so razred zase >:D

ce ne vidis vseh monitorjev v njihovi sobi bi clovek mislil da je stopil v avtomehanicno delavnico..pa to opazam tudi drugje v IT sobah...veliko_zenske_gole_koze.press

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Buggy ()

gremovnapad ::

tipičen oglas ko iščejo programerja. Iz njega je lepo razvidno, koliko delodajalci cenijo računalniško diplomo ali celo računališko srednjo šolo.

http://www.mojedelo.com/wwwrazvijalec-m...

Pričakujemo:
Stopnja in vrsta izobrazbe, nad zaključeno srednjo šolo nam ni pomembna, saj iščemo osebo z delovnimi izkušnjami.

MilanP ::

ti tut zahtevas od keramicarja k ti pride ploscice menjat da ti pokaze diplomo iz arheologije?

Mesar ::

gremovnapad je izjavil:

tipičen oglas ko iščejo programerja. Iz njega je lepo razvidno, koliko delodajalci cenijo računalniško diplomo ali celo računališko srednjo šolo.

http://www.mojedelo.com/wwwrazvijalec-m...

Pričakujemo:
Stopnja in vrsta izobrazbe, nad zaključeno srednjo šolo nam ni pomembna, saj iščemo osebo z delovnimi izkušnjami.

To ni tipičen oglas, v tipičnem oglasu bi zraven še našteli 2x toliko "znanj", ki jih pričakujejo od tebe :D
Your turn to burn!

Lightning17 ::

C# in .NET niso ravno jeziki za službo iskat... Če si C++ guru te pa pri Microsoftu sigurno čaka služba (Mogoče ne v Sloveniji, v USA pa sigurno)... Oni aplikacij narejenih v .NET ne cenijo preveč... Maš v windows store veliko .NET uspešnih aplikacij, sam Microsofta to ne gane... Je pa neki fant v USA naredil applikacijo iz C++ (tolko da je pokazal znanje na nekem določenem področju), pa zdaj že dela pri Microsoftu...

Zgodovina sprememb…

kr?en ::

Aja? Zakaj je pa potem dosti oglasov prav za to tehnologijo?

k--p ::

Katera pa so v LJ kakšna večja podjetja, ki bi bila pripravljena sprejeti diplomanta FRI(7. stopnja) brez (formalnih) izkušenj, ki se je pripravljen učiti karkoli?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: k--p ()

DOOM_er ::

zakaj večja podjetja. Če si pameten boš šel v čimanjšega.
Robots will steal your job. But that's OK

Blinder ::

Tudi če bi šel delat za njih za brezplačno bi jih na koncu stal denarja, ker bi moral nekdo od njih izgubljat čas s tabo. Z diplomo fri si vreden manj kot nič. Moral bi jih konkretno plačat, da bi te uvajali.

Lahko pa vseeno poskusiš. Lahko tudi na PIRS(pirs.si) iščeš podjetja, ki karkoli programirajo pa pač jim pošiljaš povpraševanja.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Blinder ()

jalovec09 ::

Tod okol ljudje izgubljajo delo, ker ni naročil, pa naj bo to proizvodnja, trgovina ali gradbeništvo.

k--p je izjavil:

Katera pa so v LJ kakšna večja podjetja, ki bi bila pripravljena sprejeti diplomanta FRI(7. stopnja) brez (formalnih) izkušenj, ki se je pripravljen učiti karkoli?

Jih ni oz. jih moras res prepricat (lastni projekti), da te vzamejo.

Smurf ::

Ne jih poslusati, nimajo pojma. Malo po googlaj za firmami to ti bo ze uspelo in jim napisi s cim si se ze ukvarjal, kaj te zanima, mogoce ponudis poskusno zastonj dobo itd. Lahko napises tudi tukaj s cim si se ukvarjal, bere te stvari tudi nekaj ljudi s firmami (oz. pozna take ljudi).

Lol, zastonj poizkusna doba. Oprosti, ampak ne hvala. Raje sem potem doma in se ucim zadeve.

zastonj doba btw se smatra kot delo na črno, še en razlog več, da ga noben ne uzame.

driver_x ::

DOOM_er je izjavil:

zakaj večja podjetja. Če si pameten boš šel v čimanjšega.

Majhne firme so z razlogom majhne.

Marat ::

jalovec09 je izjavil:

Tod okol ljudje izgubljajo delo, ker ni naročil, pa naj bo to proizvodnja, trgovina ali gradbeništvo.

jamrovec09

_Denny_ ::

http://www.theverge.com/2013/7/12/45191...
http://pipeline.valvesoftware.com/

"Pipeline is an experiment to see if we can take a group of high school students with minimal work experience and train them in the skills and methods necessary to be successful at a company like Valve"

Sicer stvar nima nič skupnega z diplomanti, je pa vseeno dober pokazatelj razlike med Slovenijo in tujino. V tujini zgleda lahko v firmah že vzbudiš interes z "rad bi izdeloval igre in programe" in brez kakršnih koli predznanj, pri nas pa (glede na prebrano) nisi vreden nič, če nimaš pri 25ih letih vsaj 10 let izkušenj z OSS projekti, x svojih projektov in povprečje večje od 9,5. Vsi bi samo nekoga, v katerega ni treba vložiti praktično ničesar in bo po možnosti še delal skoraj zastonj.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

Mavrik ::

Daj ne nakladaj no. Če pa so kaj moje izkušnje s tujino pokazale pa je to, da neke bistvene razlike v zahtevah in količini nesposobnih firm ni. Dajte nehati z jamranjem o stvareh, ki ste si jih gladko zmislili.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mavrik ()

xardas ::

Točno tako. Le nabor tistih, ki tem kriterijem ustrezajo je, načeloma, večji.

sandmat ::

Mavrik je izjavil:

Daj ne nakladaj no. Če pa so kaj moje izkušnje s tujino pokazale pa je to, da neke bistvene razlike v zahtevah in količini nesposobnih firm ni. Dajte nehati z jamranjem o stvareh, ki ste si jih gladko zmislili.

nene v tujini samo rečeš da bi delal in te prašajo kam nakažejo plačo :P

/sacrasmoff

lepo je, da si zainteresiran za nekaj ampak zakaj bi firma vzpodbujala tvoje interese na področju za katerega ne veš niti, ali boš še zainteresiran čez 2 tedna? Lahko pa na faksu vprašaš in tam narediš kakšen projektič, če ti ga uspe izvest do konca. Potem imaš to lahko za referenco

Že dolgo časa iščemo sposobnega full stack developerja. Zgleda da je diplomantov vendarle premalo, ali pa so prenerodni, ker smo jih izprašali že več deset, pa med njimi ni bilo nobenega uporabnega (ne, ne zahtevamo obscenih količin delovnih izkušenj, samo dobro poznavanje zdaj že nekaj let aktualnih tehnologij s tega področja, ki so vse dostopne, proste, zastonj, odprte in praktično del vsake druge debate na HNews).

http://www.zemanta.com/blog/new-job-ope...

full shit senior developerja z 5 let izkušenj ja. nevem zakaj sploh jemljete diplomante na razgovor in jim tako delate sam stres in zgubo časa. sram vas bodi, da tako jebete folk v glavo. 10+ kandidatov in nobenga ne uzamete. kot da pridem js v trgovino in naročim 10 senguičov, na koncu pa ji rečem, da ne bom kupil nobenga.

only in slovenia

Blinder> full shit senior developerja z 5 let izkušenj ja.

Ne. Preberi oglas.

nightrage ::

Jaz pa mislim, da so se trendi mal obrnili. Mladina ki pride iz faksa, noče več programirati, temveč bi samo na boljših položajih bila, kot je recimo vodenje projektov, za kar pa so pomembne tudi delovne izkušnje iz programiranja.

Vzamemo tudi diplomanta veterinarskega faksa - samo da zna delat.

nightrage je izjavil:

Jaz pa mislim, da so se trendi mal obrnili. Mladina ki pride iz faksa, noče več programirati, temveč bi samo na boljših položajih bila, kot je recimo vodenje projektov, za kar pa so pomembne tudi delovne izkušnje iz programiranja.

you're so full of bullshit

nightrage ::

Blinder mal lepš se men, pa ne bit tak idiot naduti. Delam namreč v firmi, kjer imamo veliko razgovorov, in poznam veliko primerov, kjer so iskalci zaposlitve
hoteli biti analitiki, vodje projektov, mi pa iščemo programerje.

trololo2 ::

Blinder je izjavil:

nightrage je izjavil:

you're so full of bullshit

Deloma kar drži tole. V Sloveniji je namreč še vedno zelo močna percepcija da (kakršenkoli)vodja avtomatsko mora zaslužiti več kot razvijalec neglede na sposobnosti slednjega.

Kar potem pripelje do absurdnih situacij ko manj spodobni inženirji postanejo nadrejeni bolj sposobnim izključno ker ob spoznanju da bolj sposobnih na tem področju ne bojo ujeli se pa prestavijo na "vodenje". Jasno ponavadi tudi tam niso nek biser, plača je pa vseeno višja od prej. Me ne čudi če nekateri potem do tega spoznanja pridejo že na fakulteti.

BTW da si dober vodja moraš biti prej tudi dober razvijalec in seveda moraš imeti veliko tehničnega znanja. Drugače je projekt obsojen pa propad, saj te razvijalci nategujejo z vseh strani. Sam še nisem videl dobre vodje projekta, ki ne bi hkrati bil tudi zelo tehnično podkovan. Sem pa videl veliko slabih.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: trololo2 ()

Val202 ::

jype je izjavil:

Že dolgo časa iščemo sposobnega full stack developerja. Zgleda da je diplomantov vendarle premalo, ali pa so prenerodni, ker smo jih izprašali že več deset, pa med njimi ni bilo nobenega uporabnega (ne, ne zahtevamo obscenih količin delovnih izkušenj, samo dobro poznavanje zdaj že nekaj let aktualnih tehnologij s tega področja, ki so vse dostopne, proste, zastonj, odprte in praktično del vsake druge debate na HNews).

http://www.zemanta.com/blog/new-job-ope...

Ko sem videl tale post, sem se prijavil na Slo-tech z namenom, da lahko nanj odgovorim - sicer sem redni bralec foruma že dolga leta.

Predvidevam, da je jype zaposlen v Zemanti in ve kaj govori glede iskanja primernega kandidata za zgornji razpis.

Toliko za uvod - sedaj pa moje mnenje: Strinjam se, da so vsa področja navedena v razpisu dostopna, zastonj, odprta, itd., in se jih lahko vsakdo priuči, ki ima nekaj časa in predvsem volje. Težko pa razumem povezave med nekaterimi področji. Npr.: piše, da je potrebno poznati Python/JavaScript/SQL, vendar pa je dobro poznati tudi Hadoop/Hive, Lucene/Solr, itd... Dobro razumem željo delodajalca, vendar zakaj bi kdorkoli, ki ga Python/JS zanimata, se ukvarjal še z Hadoop in/ali Solr. Že Hadoop in Solr sta popolnoma različni tehnologiji, čeprav obe temeljita na Javi. Po drugi strani pa: koliko podjetih v Sloveniji uporablja Hadoop? Jaz ne poznam nobene... Nekaj časa sem ga študiral, da sem si nabral čisto osnovo, več pa nisem, saj ni bilo smisla, ker moj delodajalec nima potrebe po tej tehnologiji. Solr/Lucene uporabljamo že nekaj let in sem si tudi nabral že nekaj izkušenj s tem orodjem. In ko to študiram se sprašujem zakaj točno naj bi potem znal še Django?

Take stvari opažam pri večih razpisih. Delodajalci zahtevajo v enem človeku znanje več ljudi hkrati - na koncu sicer morda res dobijo "nekoga", vendar sem prepričan, da le-ta ni strokovnjak ne na enem, ne na drugem področju. Po mojem mnenju bi Zemanta morala iskati več ljudi v zgornjem razpisu:
- strokovnjaka za Python/JS/Django
- strokovnjaka za Hadoop/Hive
- strokovnjaka za Solr/Lucene
- itd...

In potem te ljudi usmeriti v posamezno tehnologijo in od njih "zahtevati", da postanejo top-mojstri na lastnem področju. Morda celo "commiterji" pri teh odprto-kodnih projektih. Takrat bi lahko namreč šele govorili, da smo konkurenčni ZDA in ostalim državam.

Kot je že bilo rečeno v prejšnih objavah - danes je praktično vsakomur dostopno znanje*, ki je potrebno za uspešno (vsakodnevno) programiranje. Iz množice lahko le izstopaš, če si top in imaš dovolj izkušenj na določenem področju - za ta namen pa potrebuješ delodajalca, ki je pripravljen vate investirati in imeti nekaj let potrpljenja, da to postaneš.

Razmišljal sem, da bi se prijavil na zgornji razpis, vendar sem potem prišel do zaključka, da bi me edino veselilo delati na področju Lucene/Solr, in ne bi imelo smisla zavajati ljudi na razgovoru.

LP.

--------------------
* Lep primer je npr. grafično ali računalniško oblikovanje in modeliranje. Do cca. leta '95 so računalniki, ki so bili dovolj zmogljivi za grafično modeliranje stali celo premoženje ($500K - Silicon Graphics in podobni), danes pa nekaj plač. Včasih si za razvijalsko orodje ali compiler plačal po $10K, danes je brezplačen ali pa "leva roka, desni žep". Prihodnost IT-ja bo težka in boriti se bo potrebno, da bomo dobri in konkurenčni vzhodu (Kitajci, Indijci, ...).

Smurf ::

@Val202
Saj mogoce se motim za ta specificen (Zemanta) primer, ampak po mojih izkusnjah so pogosto delodajalci pripravljeni zamizati na oko pri kaksni alineji, ce jih prepricas , da si zelo sposoben in ti je v veselje ucenje novih stvari, ali pa celo posedujes kaksno drugo znanje, ki bi ga potrebovali, pa ga ni na tistem spisku.

Ce imam prav ali narobe, pa lahko jype pove.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Smurf ()

Val202> Težko pa razumem povezave med nekaterimi področji. Npr.: piše, da je potrebno poznati Python/JavaScript/SQL, vendar pa je dobro poznati tudi Hadoop/Hive, Lucene/Solr, itd...

Ja - če bo med vsemi prijavljenimi kakšen, ki je že delal s hadoop, hive, lucene ali solr, bo to zanj plus, ker se na Zemanti teh tehnologij dotika praktično vsa infrasturktura.

Saj besedilo je jasno: Zahtevamo dve leti vsaj začetniških izkušenj s pythonom, javascriptom in SQL bazami. To je res osnovno obrtniško znanje, ki ga mora itak obvladat vsak smrkavec, ki "dela internetne strani" in mu je všeč Python. Tudi PHPjaša bi vzeli, če bi znal pokazati, da bi nam prišel prav (in bi se bil pripravljen hitro naučiti tudi drugih jezikov). Žal poleg tega zahtevamo tudi zelo visoko kulturo ekipnega dela, samostojnost in samoiniciativnost (danes eni temu rečejo proaktivnost, da zgledajo bolj pametni).

V resnici nobena reč ni pomembnejša od te zadnje - da se s človekom da normalno skupaj delat. Vsega ostalega se inteligenten posameznik nauči v nekaj mesecih, če je obkrožen z ljudmi, ki mu lahko sproti pomagajo pri pridobivanju znanja, aktualnih nalog pa itak nikoli ne zmanjka.

Hvala za hiter odgovor.

Razumem in se popolnoma strinjam s tvojim odgovorom, vendar pa imam vseeno pomisleke glede dveh stvari:

1. Človek, ki bi poznal vse tehnologije (v drugem delu), ki ste jih našteli v resnici ne pozna nobene - ve kaj so, morda je kaj sprogramiral za test, kaj več pa od njega ni za pričakovati. Po mojem mnenju je to enako kot, da bi na razpisu za astronavte rekli, da bi bilo lepo, če bi poznali strukturo in razmnoževanje celic, ker se v vesolju tudi izvajajo testi na področju biologije. Morda ne ravno dober primer, ampak vseeno. Ena stvar je izdelava internetnih strani (front-end), druga stvar pa je poznavanje back-end tehnologij. Mimogrede: ali morda veš, če sploh katera firma poleg Zemante v Sloveniji uporablja Hadoop/Hive, ali Solr/Lucene?

2. Strinjam se, da se vsak inteligenten posameznik lahko nauči določeno področje, vendar pa po nekaj mesecih ne bo znal skoraj nič oz. če bo deloval na več (preveč) področij, bo končen rezultat tak, da bo znal nekaj vsakega, daleč od tega pa, da bi bil strokovnjak - pa smo spet pri konkurenci tujini. Kolikor je meni znano mora človek, da nekaj zna "zelo dobro", delati s tem po 8 ur na dan 10 let - kar približno znese 10 000 ur. Po 15 - 20K urah (20 let) pa lahko rečeš, da si res car na svojem področju. To pa je pol delovne dobe :)

Ne bi želel nekomu, ki dela v Zemanti soliti pamet, saj mislim, da bi morali imeti v Sloveniji več "Zemant", ne pa, da pluvamo drug drugemu v skledo, ko se sklene kak mednarodni posel. Zame ste vsi tam carji in želim vam, da vam bo uspelo firmo dobro zastaviti (beri: dober zaslužek zaradi dobrih produktov). Jaz tičim zaradi recesije v JU, kjer mi je sicer luštno, vendar daleč od tega, da bi imel občutek, da kaj "napredujem" - tukaj vse stagnira še v letu 1990.

Če ni skrivnost, ali bilo mogoče izvedeti okvirno (neto) plačo, ki bi jo primeren kandidat prejemal - samo zanima me za primerjavo z JU?

LP.

Val202> Mimogrede: ali morda veš, če sploh katera firma poleg Zemante v Sloveniji uporablja Hadoop/Hive, ali Solr/Lucene?

Vem za precej ljudi, ki delajo s temi tehnologijami, ko rešujejo probleme (v zelo različnih podjetjih). Slo-tech se, če gre verjeti Primožu, uporabnikom primarno nalaga iz solr indeksa.

Val202> Po mojem mnenju je to enako kot, da bi na razpisu za astronavte rekli, da bi bilo lepo, če bi poznali strukturo in razmnoževanje celic, ker se v vesolju tudi izvajajo testi na področju biologije.

Am... Točno to rečejo na razpisu za astronavte, btw. In če se ne javi noben, ki bi to obvladal, potem pač naučijo tistega, ki sicer najbolj ustreza.

Val202> vendar pa po nekaj mesecih ne bo znal skoraj nič

To ni res. Ko sem prišel na Zemanto, je ta uporabljala PostgreSQL, o katerem vem precej. Po nekaj mesecih je postalo jasno, da se taka rešitev ne bo skalirala in jo je bilo treba nadomestiti. Naredilo se je par eksperimentov in iz enega od teh je nastal prvi, razmeroma na hitro in šalabajzersko postavljen hadoop. Naučiti se je bilo treba delat z njim, zdaj pa že precej dobro razumem, kako reči v njem delujejo, vsi programerji v podjetju pa z njim dejansko delajo, kadar potrebujejo takšno orodje.

Val202> ve kaj so, morda je kaj sprogramiral za test, kaj več pa od njega ni za pričakovati.

To je več kot dovolj - če poznaš vmesnike in razumeš osnovne koncepte map-reduce paradigme, boš znal te reči uporabiti, ko boš imel potrebo po tem. Če tega ne razumeš, te mora nekdo držat za roko, ko delaš svoj prvi projekt, kjer ostali vedo, da boš potreboval taka orodja, ti pa teh potreb niti ne moreš dobro razumeti, ker jih preslabo poznaš.

Zgodovina sprememb…

@jype Hvala za odgovor. Sedaj bolje razumem vso stvar - v resnici iščete človeka, ki pozna osnove Python/JS/Django, za ostalo je pa dobro, da je vsaj slišal, četudi ni nikoli nič naredil v tem... Imam prav? In glede na enega prejšnih tvojih postov ste izprašali že več kot 10 ljudi in *noben* ni zadostoval tem pogojem? So se prijavljali bolj kandidati, ki imajo diplomo ali brez?

Razumem, da večinoma morda ljudje ne vedo kaj sta Hadoop in Solr, itd. saj nekdo, ki želi delati s spletno tehnologijo v stilu web interface-a ne bo samodejno skočil ob slišanju besed Hadoop, Solr, Lucene... Niti ne bo imel teh potreb na začetku... Takega bo zanimal PHP, Python in MySQL.

Val202> So se prijavljali bolj kandidati, ki imajo diplomo ali brez?

Večina je bila diplomantov.

Da jih nismo zaposlili je bila z mojega stališča v večini primerov kriva njihova znatno premajhna zainteresiranost za področje - vsi, ki jih vzamemo, praviloma že vedo (in so sami poizvedeli), kako posamezne tehnologije delujejo, ker jih je to že od nekdaj zanimalo - ne nujno tehnologije, ki jih mi potrebujemo, ampak to nas v resnici ne moti.

Jaz razumem, da je morda nekdo delal izključno na Windows in zato ne ve, kje se na unix mašini nahaja hosts datoteka, da _spletni_ programer danes ne ve, kako je videti HTTP protokol, je pa že pokazatelj življenja v zelo debelem mehurčku in popolni izolaciji od realnosti. Tudi to, da diplomanti ne poznajo osnovnih konceptov računalniške znanosti (osnov algoritmov, razmerja med časovno in prostorsko zahtevnostjo in podobnih reči) je zaskrbljujoče. Verjamem, da bruci v prvem letniku pri diskretnih strukturah verjamejo, da so reči, ki jih poslušajo popolnoma neuporabne, če so pa prilezli skozi celoten faks, bi se jim pa počasi že lahko posvetilo, zakaj je tudi teoretično modeliranje še kako pomembno, ko gre za reševanje življenskih problemov.

Val202> Razumem, da večinoma morda ljudje ne vedo kaj sta Hadoop in Solr, itd. saj nekdo, ki želi delati s spletno tehnologijo v stilu web interface-a ne bo samodejno skočil ob slišanju besed Hadoop, Solr, Lucene... Niti ne bo imel teh potreb na začetku... Takega bo zanimal PHP, Python in MySQL.

Ja, ampak če razume teoretične in praktične razlike v delovanju InnoDB in MyISAM, če pozna PHP dovolj dobro, da ve zakaj v njem ni implementiranega večgeneracijskega dedovanja in če ga vsaj približno zanima, kako se lotiš streženja, ko količina podatkov zraste nad kapaciteto MySQL strežnika, potem bo pri nas bržkone dobrodošel.

Zgodovina sprememb…

Utk ::

jype je izjavil:

Ja, ampak če razume teoretične in praktične razlike v delovanju InnoDB in MyISAM, če pozna PHP dovolj dobro, da ve zakaj v njem ni implementiranega večgeneracijskega dedovanja in če ga vsaj približno zanima, kako se lotiš streženja, ko količina podatkov zraste nad kapaciteto MySQL strežnika, potem bo pri nas bržkone dobrodošel.

Ne delam sploh v php, ampak ta mi je vseeno čudna.

Saj je nepomembna podrobnost. Za nas je pomembna le razlika med človekom, ki je že ugotovil, da je to res in ga je dovolj zanimalo, da je vsaj prebral kakšno debato na to temo, ali pa nekom, ki mu je vseeno. Če mu je vseeno, potem je zelo verjetno, da ga v resnici računalništvo ne zanima in bi zgolj rad dobro zaslužil - tak naj raje še naprej dela spletne strani za kakšno dobro marketinško agencijo, ki jih bo znala uspešno tržit.

Zgodovina sprememb…

Utk ::

No, zdaj meni ni več vseeno, in bi res rad vedel kako to misliš, da to "ni implementirano". Da se fizično tega ne da naredit, ali da php interpreter iz tega naredi nekaj kar potem v resnici ni to?

Na fri so samo dva predmeti koristni: prog1 in prog2. Vse ostalo je za slo gospodarstvo neuoprabno.
Tako da, če gre kdo na fri mu svetujem, da se eno leto uči samo programiranje, vse ostale predmete kensla in po enmu letu zapusti faks.

Aja?

Jaz sem od ogromno drugih predmetov odnesel kar nekaj zadev, ki so uporabne v "slo gospodarstvu".

za bit programer spletnih strani pridejo v poštev le p1 in p2.

Pa se kak drugi pravtako.

Blinder> Na fri so samo dva predmeti koristni: prog1 in prog2. Vse ostalo je za slo gospodarstvo neuoprabno.

Al jaz nisem gospodarstvo, al pa ti nimaš pojma.

Utk> No, zdaj meni ni več vseeno, in bi res rad vedel kako to misliš, da to "ni implementirano". Da se fizično tega ne da naredit, ali da php interpreter iz tega naredi nekaj kar potem v resnici ni to?

Sem že zgoraj narobe napisal, mislil sem seveda na PHPjevo odsotnost "multiple inheritance".

pickle_rick ::

Blinder je izjavil:

Na fri so samo dva predmeti koristni: prog1 in prog2. Vse ostalo je za slo gospodarstvo neuoprabno.
Tako da, če gre kdo na fri mu svetujem, da se eno leto uči samo programiranje, vse ostale predmete kensla in po enmu letu zapusti faks.

Kere buče... poleg programiranja imaš v prvem letniku Osnove podatkovnih baz, kjer spoznaš osnove SQL, xquery, xpath. Programira se precej še pri Komunikacija človek računalnik, čeprav tukaj je problem, da je predmet 10 let za časom, se pa omeni nekaj stvari tudi glede načrtovanja spletnih strani. Spletni programer bi moral poznati tudi snov Računalniških komunikacij.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Karierna pot programerja brez računalniškega faksa (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Programiranje
16629910 (25178) 111111111111
»

Kako najti delo?

Oddelek: Programiranje
389386 (7570) listje123
»

Ali rabim faks ali je dovolj da se sam naucim programirat? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10526913 (22806) NeMeTko
»

Iskanje službe (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30253153 (41304) M.B.
»

Nore zahteve za službo ... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10927501 (22721) Relanium

Več podobnih tem