Forum » Loža » Električno omrežje- problem
Električno omrežje- problem
ttommy ::
Prosim, če ne takoj začnete pametovati naj pokličem električarja, ker sem čisto brez denarja in si ne morem privoščiti plačevati dela za električarja.
Dvakrat mi je že crknil napajalnik za router. Ko je naprimer moja boljša polovica sesala, je zmeraj ven vrglo internet, ker je najbrž sesalec požrl preveč elektrike. Sem potem napajalnik od routerja ven potegnil in ga vklopil nazaj v vtičnico in je delalo. Potem je dokončno crknil in sem kupil univerzalnega, ki je zdržal 14 dni, potem pa je crknil. Prej pa ga ni nikoli ven vrglo.
Pa še nekaj sem ugotovil- ko sem v kuhinji držal za pipo in obenem odprl vrata od pomivalnega stroja (prijel sem od znotraj za kovinsko notranjost), me je močno streslo. In ko je se je kuhala juha, sem z žlico malo premešal po loncu (z levo roko sem se naslanjal za kovinski ventil od radiatorja) in ko sem se z žlico dotaknil stene lonca me je streslo.
Sem malo prej poskusil narediti isto, pa me ni treslo. Le kaj bi bilo?
Hiša je stara 40 let.
Dvakrat mi je že crknil napajalnik za router. Ko je naprimer moja boljša polovica sesala, je zmeraj ven vrglo internet, ker je najbrž sesalec požrl preveč elektrike. Sem potem napajalnik od routerja ven potegnil in ga vklopil nazaj v vtičnico in je delalo. Potem je dokončno crknil in sem kupil univerzalnega, ki je zdržal 14 dni, potem pa je crknil. Prej pa ga ni nikoli ven vrglo.
Pa še nekaj sem ugotovil- ko sem v kuhinji držal za pipo in obenem odprl vrata od pomivalnega stroja (prijel sem od znotraj za kovinsko notranjost), me je močno streslo. In ko je se je kuhala juha, sem z žlico malo premešal po loncu (z levo roko sem se naslanjal za kovinski ventil od radiatorja) in ko sem se z žlico dotaknil stene lonca me je streslo.
Sem malo prej poskusil narediti isto, pa me ni treslo. Le kaj bi bilo?
Hiša je stara 40 let.
Gamer
NeMeTko ::
Rez skrbi - napajalnik zagotovo ni crknil zaradi tega, ker bi sesalec 'pojedel' preveč elektrike. Crknil je....ker je preprosto šrot roba. Da sta ti crknila dva v 14 dnevih, je lahko smola, lahko pa posledica, da si kupil prešvohnega univerzalca, ki na dolgi rok ni zdržal bremena. Če originalni napajalnik še nisi vrgel proč, preveri na njemu za kolik amperov je bil. Nikar ne kupuj univerzalca, ki bi zmogel manj, ker bo prej ali slej crknil - raje kupi močnejšega (ja, stanejo malo več), ki ti bo dlje služil.
Tisto, ko praviš, da te strese, pa je posledica, da imaš nekje slabo izvedeno ozemljitev, ničenje ali pa ti neka naprava prebija. Če praviš, da ne trese vedno, je veliko možnosti, da ti to povzroča neka naprava, ki jo imaš priključeno na električno omrežje. Poskusi ugotoviti, kaj se je takrat vklopilo, ko začne tresti (ti drži tam, kjer trese, nekdo naj hodi po hiši in vklaplja-izklaplja vse, kar imaš priključeno na elektriko). Z nekaj logike, se da tudi nekoliko poenostaviti stvar, da takrat ko trese, odvijaš varovalke, dokler ne prideš do tiste, pri kateri neha tresti, potem pa raziščeš, kaj imaš na to varovalko priključeno. Malo kmečko, vendar ponavadi učinkovito.
Tisto, ko praviš, da te strese, pa je posledica, da imaš nekje slabo izvedeno ozemljitev, ničenje ali pa ti neka naprava prebija. Če praviš, da ne trese vedno, je veliko možnosti, da ti to povzroča neka naprava, ki jo imaš priključeno na električno omrežje. Poskusi ugotoviti, kaj se je takrat vklopilo, ko začne tresti (ti drži tam, kjer trese, nekdo naj hodi po hiši in vklaplja-izklaplja vse, kar imaš priključeno na elektriko). Z nekaj logike, se da tudi nekoliko poenostaviti stvar, da takrat ko trese, odvijaš varovalke, dokler ne prideš do tiste, pri kateri neha tresti, potem pa raziščeš, kaj imaš na to varovalko priključeno. Malo kmečko, vendar ponavadi učinkovito.
pi pawr ::
Nekoč sem slišal zgodbico, da je zaradi napačno zvezane ure za preklop med tarifami med vikendi in ponoči treslo (pipe, radiatorji...). Faza je bila namreč speljana na ozemljitev.
Naslednjo vrstico lahko spregledate
Če je tako si le dobi prijatelja električarja, ki ima ključ od omarice.
Naslednjo vrstico lahko spregledate
Če je tako si le dobi prijatelja električarja, ki ima ključ od omarice.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako vezati vtičnico na 4 žice? (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 14144 (11472) | perci |
» | Slaba ozemljitev, radiator + ohišje računalnika = rukne ko pesOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4996 (4512) | clix |
» | Težava pri ozemljitvi el. kitare!Oddelek: Zvok in slika | 3311 (2983) | Zvezdica27 |
» | Računalnik se ne prižge - težave z elektriko (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 5589 (4837) | Bostyan007 |
» | "Prebija" mi elektrika!?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 8841 (8072) | mjanez |