Forum » Loža » Aparat za peko kruha
Aparat za peko kruha
flameir ::
Pozdravljeni!
Torej pišem zaradi ne ravno elektronske stvari - pa vseeno.
Kruh. Ena izmed osnovnih jedi, brez katerega si verjetno večina od nas ne predatavlja življenja. V zadnjih letih so šle cene strmo navzgor, zato smo v družini že nekaj let nazaj kupili prvi aparat za peko kruha. Zakaj?
No pa vam obrazložim, zakaj se kruh splača peči doma.
Cenik sestavin za domači kruh (cene so iz spletne trgovine Mercator):
1. Moka "Ta boljša" (bela, 1KG) - 1,19€
Za en hlebec (cca 1,2KG) sem potreboval 780g moke, kar pomeni 0,92€.
2. Suhi kvas DR Oetker (7g) - 0,25€
Za en hlebec kruha sem potrebov en suhi kvas.
3. Olje, sol in voda - 0,10€
Nisem pisal cene v litrih oz. kilogramih, ker je to itak sestavina iz vsake kuhinje. Za vsak hlebec sem namesto masla (da je manj dela) dal 3žlice olja, ščepec soli ter 520ml vode. Domnevam da je cena teh sestavin v tako majhnih količinah še manjša od 0,10€, ampak okej.
4. Da ti aparat speče kruh, seveda potrebuje elektriko. Za hlebec kruha porabi približno 0,4KW, pa bomo spet zaokrožili navzgor, tako da za elektriko za kruh plačam 0,10€.
SKUPAJ: 1,37€ za 1,2KG kruha!!!
Ja, POCENI! :) S tem da jaz moko kupujem v mlinu, kjer moki še precej pade cena, ampak okej... :)
Že z zgornjim izračunom ugotovimo, da se prihrani veliko.
Recimo da 1KG kruha v Mercatorju stane približno 2,50€. Če od tega odštejemo 1,37€ dobimo 1,13€ prihranka na KG kruha.
V našem gospodinjstvu nas je 5, ker je samo ena ženska in 4 moški, pojemo 1KG kruha na dan.
To pomeni 350KG letno.
V Mercatorju nas pride 350x2,50€=875€
Doma nas pride 350x1,37€=480€.
LETNI PRIHRANEK: 395€!!!
S tem da doma iz zgoraj naštetih sestavin dobiš 1,2KG kruha, toseprav v teoriji je prihranek še za 0,5€ večji.
OPOMBA: Vse cene sem namerno zaokroževal navzgor, da se slučajno skeptiki ne bojo ob kaj spotikal.
Verjetno ste že ugotovili, da se cena aparata za peko kruha povrne v parih mesecih, naprej pa si samo v plusu. 2leti, pa našparate za nov najboljši telefon na trgu, če gremo po slo-techovsko... :P
Res je, kruh je malce drugačen od tistega v trgovini. Enim paše, drugim pač ne. Jaz osebno mam raj tega iz aparata.
No pa da še povem tisto, zaradi česar sem pravzaprav odprl to temo:
Pred mesecem dni pa je naš (drugi) aparat zamesil svoj poslednji kruh in na žalost izdihnil. Po izračunih nam je spekel približno 500kg kruha, ter nekaj kozarcev marmelade. :)
Imeli smo tale aparat:
http://www.mimovrste.com/artikel/375001...
Ker se mi zdi nesmotrno vsaki dve leti kupit poceni aparat, imam zdaj v planu kupit neki, kar bo res 5let delovalo + v testu zveze potrošnikov slovenije, ki je danes prišel domov, je aparat od Gorenja najbolje ocenjen...zato me zanima, če se morda kdo bolj spozna na te reči in mi predlaga kakšen model? (kot sem že omenil bi blo fajn, da speče več kot kilogram kruha)
Gledal pa sem predvsem tega:
http://www.mimovrste.com/artikel/375001...
LP
Torej pišem zaradi ne ravno elektronske stvari - pa vseeno.
Kruh. Ena izmed osnovnih jedi, brez katerega si verjetno večina od nas ne predatavlja življenja. V zadnjih letih so šle cene strmo navzgor, zato smo v družini že nekaj let nazaj kupili prvi aparat za peko kruha. Zakaj?
No pa vam obrazložim, zakaj se kruh splača peči doma.
Cenik sestavin za domači kruh (cene so iz spletne trgovine Mercator):
1. Moka "Ta boljša" (bela, 1KG) - 1,19€
Za en hlebec (cca 1,2KG) sem potreboval 780g moke, kar pomeni 0,92€.
2. Suhi kvas DR Oetker (7g) - 0,25€
Za en hlebec kruha sem potrebov en suhi kvas.
3. Olje, sol in voda - 0,10€
Nisem pisal cene v litrih oz. kilogramih, ker je to itak sestavina iz vsake kuhinje. Za vsak hlebec sem namesto masla (da je manj dela) dal 3žlice olja, ščepec soli ter 520ml vode. Domnevam da je cena teh sestavin v tako majhnih količinah še manjša od 0,10€, ampak okej.
4. Da ti aparat speče kruh, seveda potrebuje elektriko. Za hlebec kruha porabi približno 0,4KW, pa bomo spet zaokrožili navzgor, tako da za elektriko za kruh plačam 0,10€.
SKUPAJ: 1,37€ za 1,2KG kruha!!!
Ja, POCENI! :) S tem da jaz moko kupujem v mlinu, kjer moki še precej pade cena, ampak okej... :)
Že z zgornjim izračunom ugotovimo, da se prihrani veliko.
Recimo da 1KG kruha v Mercatorju stane približno 2,50€. Če od tega odštejemo 1,37€ dobimo 1,13€ prihranka na KG kruha.
V našem gospodinjstvu nas je 5, ker je samo ena ženska in 4 moški, pojemo 1KG kruha na dan.
To pomeni 350KG letno.
V Mercatorju nas pride 350x2,50€=875€
Doma nas pride 350x1,37€=480€.
LETNI PRIHRANEK: 395€!!!
S tem da doma iz zgoraj naštetih sestavin dobiš 1,2KG kruha, toseprav v teoriji je prihranek še za 0,5€ večji.
OPOMBA: Vse cene sem namerno zaokroževal navzgor, da se slučajno skeptiki ne bojo ob kaj spotikal.
Verjetno ste že ugotovili, da se cena aparata za peko kruha povrne v parih mesecih, naprej pa si samo v plusu. 2leti, pa našparate za nov najboljši telefon na trgu, če gremo po slo-techovsko... :P
Res je, kruh je malce drugačen od tistega v trgovini. Enim paše, drugim pač ne. Jaz osebno mam raj tega iz aparata.
No pa da še povem tisto, zaradi česar sem pravzaprav odprl to temo:
Pred mesecem dni pa je naš (drugi) aparat zamesil svoj poslednji kruh in na žalost izdihnil. Po izračunih nam je spekel približno 500kg kruha, ter nekaj kozarcev marmelade. :)
Imeli smo tale aparat:
http://www.mimovrste.com/artikel/375001...
Ker se mi zdi nesmotrno vsaki dve leti kupit poceni aparat, imam zdaj v planu kupit neki, kar bo res 5let delovalo + v testu zveze potrošnikov slovenije, ki je danes prišel domov, je aparat od Gorenja najbolje ocenjen...zato me zanima, če se morda kdo bolj spozna na te reči in mi predlaga kakšen model? (kot sem že omenil bi blo fajn, da speče več kot kilogram kruha)
Gledal pa sem predvsem tega:
http://www.mimovrste.com/artikel/375001...
LP
- spremenil: Gandalfar ()
black ice ::
Pred kruha iz domače krušne peči ga ni. In ja, sem poskusil tudi tega iz aparata (znamke in modela se ne spomnim).
SplitCookie ::
Jaz sem preprosto - kruh nehal jest:)
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
flameir ::
Aston_11 ::
Kruh zamesiš, pustiš da vzhaja in je za velikostni razred boljši od tistega iz aparata. Aparata ne rabiš. Imaš pečico? If YES then USE it.
Edit: drugo pa je, če nimaš časa.
Edit: drugo pa je, če nimaš časa.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aston_11 ()
technolog ::
Problem tega je, da če bi vsi se odločil kruh sami doma peč, bi šle pa sestavine gor cenovno.
black ice ::
SplitCookie je izjavil:
Jaz sem preprosto - kruh nehal jest:)
Jaz se enostavno ne najem brez kruha. Velikokrat ga jem še zraven k juhi (tudi testenine niso izjema), zato me velikokrat ljudje, ki me ne poznajo tako dobro samo čudno gledajo.
Kruh zamesiš, pustiš da vzhaja in je za velikostni razred boljši od tistega iz aparata. Aparata ne rabiš. Imaš pečico? If YES then USE it.
Edit: drugo pa je, če nimaš časa.
Se strinjam.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: black ice ()
pi pawr ::
To napravo za peko kruha mamo doma že 5 let, pečemo vsak dan in se splača.
Pa še kruh je zelo dober
Pa še kruh je zelo dober
tpleko ::
mene bi pridelava pšenice prišla 10 centov na kg. pšenico namočiš in se baje iz nje da speči kruh kot iz moke. pol bi bil strošek za kg kruha max 30 centow, pa še bio bi bil. :) to je okoli 250 eur letno prihranka, če se ga poje 1 kg dnevno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tpleko ()
vorantz ::
1kg kruha 2.5€
js zmeri vzamem v šparu za 1.09€
najbrž je kje še bol poceni
se pravi celih 28 centov prihranka
js zmeri vzamem v šparu za 1.09€
najbrž je kje še bol poceni
se pravi celih 28 centov prihranka
Zgodovina sprememb…
- spremenil: vorantz ()
Magic1 ::
Jaz imam Mercator 5 minut stran in grem ob osmih zvečer po najboljši kruh in ga dobim za 50% cene. Maxi vital je super, drugače je pa tud sosedov ali kaj podobnega dost dobro.
Magic
flameir ::
Jaz imam Mercator 5 minut stran in grem ob osmih zvečer po najboljši kruh in ga dobim za 50% cene. Maxi vital je super, drugače je pa tud sosedov ali kaj podobnega dost dobro.
Ja tole zna bit fajn! :)
Mah pri nas je tako, da smo bratje leni, oče in mama imata pa dost druzga dela. Če je že sestavine v posodo nametat problem včasih... :)
Čiščenje traja 1minuto. Ko se speče, v posodo nalijemo vodo, naslednji dan pa tik pred peko vodo zliješ ven, pa je praktično čisto.
1kg kruha 2.5€
js zmeri vzamem v šparu za 1.09€
najbrž je kje še bol poceni
se pravi celih 28 centov prihranka
Me prav zanima kakšen je ta kruh. :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: flameir ()
Blinder ::
A mi zna kdo odgovorit, zakaj kruh za 1€/kg je 100x bolj trd kot tisti za 3+€/kg? Kaj v enega dajo cement, v drugega vzhajalno sredstvo al kaj?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
mihec87 ::
Lepota peke kruha doma je v tem da si narediš kakršnega si zaželiš(beli/polbeli/črni/koruzni itd..) z dodatki kakršne ter toliko kolikor želiš(razna semena/posip itd.).Pa še brez raznih ojačevalcev okusa ter raznih dodatkov za boljšo obstojnost...Če ravno kaj pečeš v pečici še usput zamesiš kruh vmes ter ga ko si končal z pečenjem daš v pečico saj je že fajn ogreta...Če je v bližini še kakšen mlin se dobijo super moke..
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mihec87 ()
RejZoR ::
Lepota tega je tud da ga poješ več ker je vedno na dosegu roke, vedno svež in dišeč...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Bananovec ::
enoletni oz dvoletni prihranek lahko vložiš v krušno peč, v kateri je mogoče speči okrog 10 hlebcev kruha. En hlebec zdrži dva dni, tako da imaš to količino kruha za 20 dni. Kruh seveda shranjuješ v zamrzovalniku. Če pečeš črnega, potem se tam ne bo bistveno spremenil.
V zimskih mesecih lahko tako z eno peko ogreješ kar velik del bajte za kakšnih 24 ur.
Also.: ne jem kruha, ker mi dosti pokvari prehranjevalne navade. Če jem, jem črnega.
V zimskih mesecih lahko tako z eno peko ogreješ kar velik del bajte za kakšnih 24 ur.
Also.: ne jem kruha, ker mi dosti pokvari prehranjevalne navade. Če jem, jem črnega.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Bananovec ()
Alamar ::
Meni je iz aparata kruh zanič. Sam ga jedel pri več ljudeh iz različnih sestavin pripravljenega in mi povečini ni bil dober.
Prihranek je pa nikakršen, če se ne preseravaš z nekimi "umetno" dragimi vrstami kruha. Cena žita itak prestavlja minimalen delež v prodajni ceni kruha, sploh pri teh dražjih. Uro pred zaprtjem trgovin je povsod močno znižan. Sicer pa v Hoferju domač ržen hlebec za 1,59 EUR. Odličen. Tak zbit in res iz ržene moke. Dober za več dni. Črna štruca 1KG se pa dobi že za 69 centov.
Prihranek je pa nikakršen, če se ne preseravaš z nekimi "umetno" dragimi vrstami kruha. Cena žita itak prestavlja minimalen delež v prodajni ceni kruha, sploh pri teh dražjih. Uro pred zaprtjem trgovin je povsod močno znižan. Sicer pa v Hoferju domač ržen hlebec za 1,59 EUR. Odličen. Tak zbit in res iz ržene moke. Dober za več dni. Črna štruca 1KG se pa dobi že za 69 centov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Alamar ()
Venum ::
Potem si pa odvisn od kemijskih reči, ki je v "industrijskem" kruhu. Drugače si lastimo tak aparat pa je nardiu super kruh, sam smo ga nekako dali na stran, ker se nobenmu več ne da pečt pa niti ni časa... Drugače dobivamo res carskega domačega enkrat na tedn...Je vlko boljši kot tisti iz trgovine..
opeter ::
Avtorju teme: če si že toliko računal, a si tudi izračunal, koliko kruha dobiš za 150 €?
Kruh lahko pečeš tudi doma, v navadni pečini ... ne rabiš ločenega "avtomata".
Seveda pa je najboljši tisti iz krušne peči. Ampak, vsak nima te možnosti.
Kruh lahko pečeš tudi doma, v navadni pečini ... ne rabiš ločenega "avtomata".
Seveda pa je najboljši tisti iz krušne peči. Ampak, vsak nima te možnosti.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
Alamar ::
Potem si pa odvisn od kemijskih reči, ki je v "industrijskem" kruhu. Drugače si lastimo tak aparat pa je nardiu super kruh, sam smo ga nekako dali na stran, ker se nobenmu več ne da pečt pa niti ni časa... Drugače dobivamo res carskega domačega enkrat na tedn...Je vlko boljši kot tisti iz trgovine..Isto sranje, če v trgovini kupiš moko. Da ne govorim za tiste predpripravljene mešanice za aparat. Edino direktno od mlinarja, pa še tam te nategnejo, če ga res ne poznaš, da ti zrihta pravo robo.
francek1 ::
zanimiv risrč :) lahk še poveš kolk je (bilo) pa dela s čiščenjem aparata? ;)
Če pečeš vsak dan, je to nepotrebno opravilo. Le lopatice dam za 15 minut v vodo in ju zdrgnem s krtačko.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...
Alamar ::
Hofer, Lidl varianta za malo denarja. Tri leta garancija, po tem pa bo itak fuč ob redni uporabi.
Ker se mi zdi nesmotrno vsaki dve leti kupit poceni aparat, imam zdaj v planu kupit neki, kar bo res 5let delovalo + v testu zveze potrošnikov slovenije, ki je danes prišel domov, je aparat od Gorenja najbolje ocenjen...zato me zanima, če se morda kdo bolj spozna na te reči in mi predlaga kakšen model? (kot sem že omenil bi blo fajn, da speče več kot kilogram kruha)
Gledal pa sem predvsem tega:
http://www.mimovrste.com/artikel/375001...
LP
kmetek ::
kajzerce v lidlu vsake tok časa akcija po 0,10€ pa si nafukaš 30-40 kosov pa zmrzovalnik pa imaš za 2 tedna mir :)
flameir ::
Hofer, Lidl varianta za malo denarja. Tri leta garancija, po tem pa bo itak fuč ob redni uporabi.
Res se mi ne da skos na popravila nosit :)
Kaj pa tale? KLIK
Ubistvu me predvsem ena stvar zanima od tistih, ki mate aparat. Ena ali dve gnetilki?
Namreč tale Panasonic ma le eno gnetilko, speče pa lahko 1,3kg kruha, enako kot tale od Gorenja, le da ima tale od Gorenja dve gnetilki.
Sem res v dilemi kaj je boljše...
Hvala vsem za pomoč, lp
Alamar ::
Karkoli boš kupil, sploh pa tele malo dražje variante, ki so imho isti šmorn glede pokvarljivosti, ne bo prihranka. Sploh pa ne takega bajnega, kot si ga opisal v uvodnem postu.
Venum ::
Potem si pa odvisn od kemijskih reči, ki je v "industrijskem" kruhu. Drugače si lastimo tak aparat pa je nardiu super kruh, sam smo ga nekako dali na stran, ker se nobenmu več ne da pečt pa niti ni časa... Drugače dobivamo res carskega domačega enkrat na tedn...Je vlko boljši kot tisti iz trgovine..Isto sranje, če v trgovini kupiš moko. Da ne govorim za tiste predpripravljene mešanice za aparat. Edino direktno od mlinarja, pa še tam te nategnejo, če ga res ne poznaš, da ti zrihta pravo robo.
Prepričaj me :)
Eh ne bit smešn :D Torej ma gospod mlinar eno moko za "znance" eno pa za "neznance" al kaj praviš? :D :D
Kurzweil ::
Leta sem jedel kruh iz avtomata, kaj naj rečem... največja prednot je da zvečer zdevaš notri vse potrebno, če ima aparat, kot je imel moj še timer je odlično, ker imaš zjutraj topel in svež kruh, četudi ni za tebe je za žensko in deca.
Slabosti je pa več, večina je takšnih oblik (oglato visokih) zaradi česat kruh razpada ko je zvež in malce starejši, problem je tudi zaradi te oblike, ker preveč vlage zadrži, poleg vsega ima kruh na dni 2 luknji od mešalca.
Moj zaključek, avtomat se občasno koristi samo še za mešanje raznih stvari, peče ne več, kot je že kdo rekel pred mano, če daš kruh v pečico je neprimerno boljši in tudi prej je pečen. V vsakem primeru pa ko se naučiš nekaj oblik kruha je domoča peka vsaj zame boljše od vsega iz tuša!
Kar se moke tiče, sem kupoval nekajkrat letno, ko sem šel v Prekmurje od tistega mlina ob Muri, ta moga je samo vrh kvalitete, boljše še nisem našel, največja poanta kruha je definitivno v tem, to sem spoznal sam in to so mi povedali tudi kolegi, ki so peki. Mimogrede za občutljive, v kupljenem kruhu je ponekod ot. dosti pogosto dodano kar nekaj sranja proti "izgubi vlage" oz. drobljenju.
Slabosti je pa več, večina je takšnih oblik (oglato visokih) zaradi česat kruh razpada ko je zvež in malce starejši, problem je tudi zaradi te oblike, ker preveč vlage zadrži, poleg vsega ima kruh na dni 2 luknji od mešalca.
Moj zaključek, avtomat se občasno koristi samo še za mešanje raznih stvari, peče ne več, kot je že kdo rekel pred mano, če daš kruh v pečico je neprimerno boljši in tudi prej je pečen. V vsakem primeru pa ko se naučiš nekaj oblik kruha je domoča peka vsaj zame boljše od vsega iz tuša!
Kar se moke tiče, sem kupoval nekajkrat letno, ko sem šel v Prekmurje od tistega mlina ob Muri, ta moga je samo vrh kvalitete, boljše še nisem našel, največja poanta kruha je definitivno v tem, to sem spoznal sam in to so mi povedali tudi kolegi, ki so peki. Mimogrede za občutljive, v kupljenem kruhu je ponekod ot. dosti pogosto dodano kar nekaj sranja proti "izgubi vlage" oz. drobljenju.
vorantz ::
1kg kruha 2.5€
js zmeri vzamem v šparu za 1.09€
najbrž je kje še bol poceni
se pravi celih 28 centov prihranka
Me prav zanima kakšen je ta kruh. :)
kar se tiče okusa in teksture je presenetljivo dobr glede na ostale poceni kruhe v trgovinah (to govorimo tiste vnaprej narezane v vrečki)
prednost mi je tudi, ker je že narezan in se mi ni treba drkat še s tem :P
sicer pa 1kg mam za en tedn
flameir ::
jalovec09 ::
Ne morem vrjet, da se gre vam tu za nekaj evrov, a pred bajto pa avto za 25000 evrov, ne 30.000 evrov....si ga peče doma, 3kg spečem v štedilniku na drva, nekaj se ga kupi, mamo pa tud kmečko peč, sam preveč bi mi šlo časa v nič.
RejZoR ::
Seveda, ker imamo vsi pred bajto avte za 25k evrov ane... sej ne da bi se ga branil ampak se spusti mal na realna tla kjer imavečina folka dejansko rabljene kripe za 2-5k evrov...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Lion29 ::
meni je kruh iz avtomata nekako isto kot tisti poceni kruh v merkatorju ali sparu(narezan, pakiran), ki je cenejsi, kot ta izracun..
nekje povprecen...
ni ga cez francosko toplo struco ali popoldansko, naredis si lahko super sendvic, okus je pa meni fenomenalen...
vsparu so une majhne francoske (ne vem kolko so zdj, bile so pod 30c) fenomenalno dobre...
moja mama pa naredi doma fenomenalne zemlje... v trgovinah se nisem nasel tako dobrih...
zdaj, ce ti je do sparanja, bos v meckatorju pac vzel tiste narezane, ce ti je do okusa pa pac tiste ta dobre...
nekje povprecen...
ni ga cez francosko toplo struco ali popoldansko, naredis si lahko super sendvic, okus je pa meni fenomenalen...
vsparu so une majhne francoske (ne vem kolko so zdj, bile so pod 30c) fenomenalno dobre...
moja mama pa naredi doma fenomenalne zemlje... v trgovinah se nisem nasel tako dobrih...
zdaj, ce ti je do sparanja, bos v meckatorju pac vzel tiste narezane, ce ti je do okusa pa pac tiste ta dobre...
Founder and CTO @ Article-Factory.ai
gruntfürmich ::
z aparati ni nič narobe. morda je res bolje imeti mešalni aparat in peči v pečici, ampak to zahteva dosti več logistike.
v stari temi so hvalili panasonikove aparate, če se ne motim.
btw, kako pečete s suhim kvasom? meni še ni uspelo...
v stari temi so hvalili panasonikove aparate, če se ne motim.
btw, kako pečete s suhim kvasom? meni še ni uspelo...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
jalovec09 ::
Domač kruh ne moreš primerjat s kupljenim, ki je poceni, dobro svež še nekak, ampak mercator hlebec je čez 1 dan meni zanič, rata suh, medtem ko domači kruh lahko še kar nekaj dni ostane dobr za jest...meni je domač najboljši, mehak, okusen, sam prehitro gre, hehe
Če se ga splača peči doma DA/NE, meni se ga
Če se ga splača peči doma DA/NE, meni se ga
Oberyn ::
Ja, moka po 1,19? Pri nas v Kr oz. bližnji vasi je mlin, tam je polnozrnata po 60 centov. Pa mlinar niti nima stroja za vmešavanje substanc in je posledično moka brez tistih običajnih 30 dodatkov proti temu in proti onemu.
V tem je smisel doma narejenega kruha, kvaliteta in raznovrstnost, ne prihranek. Sploh pa ravno nabavljam še namizni mlin, 2 minuti daleč z biciklom imamo pa ekološko kmetijo, kjer pridelujejo pšenico in piro.
Kar se tiče dileme strojček / pečica, strojček troši 800W, pečica pa 2500. V pečici lahko narediš več naenkrat, vendar moraš potem zmrzniti, to ni isto kot svež kruh. Kdor se pa pritožuje nad okusom iz strojčka, pač ne zna. Pečem npr. čebulni kruh, kruh s pršutom, beli s pehtranom, z oljkami, z orehi... Vsi jih pohvalijo (heh, mogoče samo da ne bi zameril).
Strojček imamo ene 5 let, nikoli se ni pokvaril. Čistim ga sploh ne, samo ven stresem pa malo s krpo obrišem. Dela za kilo in pol kruha max 15 min.
V tem je smisel doma narejenega kruha, kvaliteta in raznovrstnost, ne prihranek. Sploh pa ravno nabavljam še namizni mlin, 2 minuti daleč z biciklom imamo pa ekološko kmetijo, kjer pridelujejo pšenico in piro.
Kar se tiče dileme strojček / pečica, strojček troši 800W, pečica pa 2500. V pečici lahko narediš več naenkrat, vendar moraš potem zmrzniti, to ni isto kot svež kruh. Kdor se pa pritožuje nad okusom iz strojčka, pač ne zna. Pečem npr. čebulni kruh, kruh s pršutom, beli s pehtranom, z oljkami, z orehi... Vsi jih pohvalijo (heh, mogoče samo da ne bi zameril).
Strojček imamo ene 5 let, nikoli se ni pokvaril. Čistim ga sploh ne, samo ven stresem pa malo s krpo obrišem. Dela za kilo in pol kruha max 15 min.
Brane22 ::
jazobčasno spečem kruh v pečici.
je trajalo da sem pogruntal kako in kaj s kvasom in naraščanjem.
V bitvu ne spečem kruh ampak žemlje. Iz kile moke IIRC dobim nekako 16 solidnih žemelj.
Testu dodam malo masla in ga pustim 2x naraščat.
Problem je v tem, ker je tega preveč za sproti, za manj se mi ne splača zažigat štrom, stvar pa ni dobra, če stoji dolgo.
So pa te maslene žemlje takoj iz pečice oziroma nekaj ur zatem _božanske_ .
je trajalo da sem pogruntal kako in kaj s kvasom in naraščanjem.
V bitvu ne spečem kruh ampak žemlje. Iz kile moke IIRC dobim nekako 16 solidnih žemelj.
Testu dodam malo masla in ga pustim 2x naraščat.
Problem je v tem, ker je tega preveč za sproti, za manj se mi ne splača zažigat štrom, stvar pa ni dobra, če stoji dolgo.
So pa te maslene žemlje takoj iz pečice oziroma nekaj ur zatem _božanske_ .
Pithlit ::
Pri nas pa kruha ne jemo... sam je hudič ko vsake tolko pa le zapaše. Takrat se pa skoz okno nagnem in soseda prosim naj mi speče eno pico brez vsega (sam mal olivnega čez)... al pa ga iz fotelja pokličem. Problem rešen. Za v domač tzatziki namakat ni boljšega.
Life is as complicated as we make it...
Sarkozy ::
Jaz imam Mercator 5 minut stran in grem ob osmih zvečer po najboljši kruh in ga dobim za 50% cene.
tudi jaz imam Mercator 5 minut peš stran, štacuno zapre ob 19h, torej jaz dobim kruh za 50% cene že ob 18h. verjamem, da je takih štacun malo morje, sam folku se ne da.
torej 1kg=1,25€
men se ne splača kruh peči doma (kok je ker boljši, je pa seveda stvar okusa)
Ils sont fous ces Slovenes!
hojeh ::
2 gnetilki, obvezno. Z eno preslabo premeša.
Med aparati pa ni neke razlike, pri dražjih plačaš le za brand name. Mi doma že 10 let imamo tegale: http://www.ciao.de/Alaska_Brotbackautom... iz neke akcijske ponudbe (original cena: cca 40€). Dela vsaj 2x na teden že ves ta čas. Morali smo samo kupiti nov kalup (10€ na ebay.de), ker je zaradi preparelosti na starem popustila gumica in je testo začelo kapljati v notranjost aparata. Sicer je možno, da se je v zadnjih letih kvaliteta izdelave poslabšala (planned obsolescence pa to) in ne zdržijo več po 10 let, ampak se je zagotovo poslabšala tudi pri brand-name izdelkih, tako da si spet na istem.
Med aparati pa ni neke razlike, pri dražjih plačaš le za brand name. Mi doma že 10 let imamo tegale: http://www.ciao.de/Alaska_Brotbackautom... iz neke akcijske ponudbe (original cena: cca 40€). Dela vsaj 2x na teden že ves ta čas. Morali smo samo kupiti nov kalup (10€ na ebay.de), ker je zaradi preparelosti na starem popustila gumica in je testo začelo kapljati v notranjost aparata. Sicer je možno, da se je v zadnjih letih kvaliteta izdelave poslabšala (planned obsolescence pa to) in ne zdržijo več po 10 let, ampak se je zagotovo poslabšala tudi pri brand-name izdelkih, tako da si spet na istem.
Avenger ::
Potem si pa odvisn od kemijskih reči, ki je v "industrijskem" kruhu. Drugače si lastimo tak aparat pa je nardiu super kruh, sam smo ga nekako dali na stran, ker se nobenmu več ne da pečt pa niti ni časa... Drugače dobivamo res carskega domačega enkrat na tedn...Je vlko boljši kot tisti iz trgovine..
Razlog za to,da imamo pri nas avtomat, je da po kruhu (med drugim) iz trgovine mamo bolijo sklepi, domače pečen je pa ok. Dejstvo je, da peki dodajajo ojačevalce okusa, emulgatorje, rahljalce itd. In seveda bo kupljen kruh boljšega okusa in bolj rahel. Čeprav meni sploh ni boljšega okusa....
Kje točno kupujete moko in kateri tip?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.
black ice ::
Ne kupujemo. Zamenjamo (v bližini pač ni nobenega delujočega mlina). Gladko in ostro (T500 in T400).
energetik ::
Kupujem mešanico za kruh v Hoferju, polnozrnato in polnozrnato s semeni. Slab € na kilo, iz tega pa pride 1,6kg kruha. Za tak polnozrnat kruh (ta prav, ne tisto pobarvano sranje za 70c) bi dal v štacuni vsaj 5€ za 1,5kg. Prihranek je torej ogromen, hkrati pa mi je kruh zelo všeč, ker nima tako trde skorje. Najbolje je pa to, da ti ni treba načrtovat, kdaj boš šel v štacuno, če ga zmanjka zvečer, daš na timer in zjutraj te čaka svež kruh.
Kje točno kupujete moko in kateri tip?
Jaz sem izključno iskal aparat na 1 kljuko, ker nama je že kruh iz pol kile mešanice zadosti ali preveč. Če daš tako malo količino v aparat z 2 kljukama, ti naredi en čuden zmazek, ker je premajhna količina.
Sicer pa je Clatronic iz Müllerja zdržal 3 leta, dela še normalno, je pa huda obraba kljuke in teflonske posode, tako da bo treba zamenjat. Peka vsake 3 dni, celo leto, naredi svoje. Ocenjujem pa, da sva ceno aparata prinesla notri po max pol leta, v primerjavi, če bi kupovala kruh v štacuni.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
DV_cam ::
Tudi sam pečem kruh doma in sicer v navadni pečici in ne v aparatu. Če je testo pravilno pripravljeno lahko rata skoraj isti, kot v krušni peči. Sicer okus ni isti, velikost pa. Sicer se pa poslužujem zamrzovanja kruha, če vem, da se ne bo pojedel takoj.
LP
LP
DV_cam
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DV_cam ()
Zlate ::
Pri nas smo se tudi nekako odrekli kruha, oz. ga spečemo mogoče 2x letno.
Delamo pa večkrat nekakšno mešanico kruha in palačink. Torej - s kvašeno moko naredim gosto maso kot za ameriške palačinke. Zamešam s toplo vodo, da hitreje vzhaja in v kake pol ure se že pečejo. Popolnoma enako kot palačinke, s tem da jih pečemo z olivnim oljem.
Kupujem pa največkrat tiste mešanice za kruh ih Hoferja, katerim potem primešam še npr. pirino, rženo, koruzno ali kako drugo vrsto moke. Vnaprej imam pripravljeno tudi mešanico ovsenih otrobov, pšeničnih kalčkov in mletega lanenega semena, kar tudi dodam v maso - seveda to ni nujno, je pa zdravo in nam je všeč.
Zadevo potem lahko ješ slano ali sladko, enako kot kruh. Vzhajanje ni obvezno, je pa bolje če je. Če nihče še ni probal, toplo priporočam, ker je zadeva res odlična. Hitreje ne narediš ničesar, ješ takoj še toplo in okus je odličen ter vsakič drugačen, odvisno od moke in dodatkov.
Delamo pa večkrat nekakšno mešanico kruha in palačink. Torej - s kvašeno moko naredim gosto maso kot za ameriške palačinke. Zamešam s toplo vodo, da hitreje vzhaja in v kake pol ure se že pečejo. Popolnoma enako kot palačinke, s tem da jih pečemo z olivnim oljem.
Kupujem pa največkrat tiste mešanice za kruh ih Hoferja, katerim potem primešam še npr. pirino, rženo, koruzno ali kako drugo vrsto moke. Vnaprej imam pripravljeno tudi mešanico ovsenih otrobov, pšeničnih kalčkov in mletega lanenega semena, kar tudi dodam v maso - seveda to ni nujno, je pa zdravo in nam je všeč.
Zadevo potem lahko ješ slano ali sladko, enako kot kruh. Vzhajanje ni obvezno, je pa bolje če je. Če nihče še ni probal, toplo priporočam, ker je zadeva res odlična. Hitreje ne narediš ničesar, ješ takoj še toplo in okus je odličen ter vsakič drugačen, odvisno od moke in dodatkov.
"Ne dovoli, da bi te šolanje oviralo pri izobraževanju."
_______________________ Mark Twain________
_______________________ Mark Twain________
flameir ::
A lahko sam informativno vprašam kaj jeste, če ne jeste kruha?
Za zajtrk recimo?
Če bi jaz pojedu eno activio za zajtrk, bi biu lačen.. :)
Za zajtrk recimo?
Če bi jaz pojedu eno activio za zajtrk, bi biu lačen.. :)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vprašanje za pripravo kruha (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15508 (2702) | Tody |
» | Aparat za peko kruha (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 26022 (6250) | zuz3k |
» | Pečem domač kruh preračunano stane 0,5 evra/kg (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 20257 (18182) | energetik |
» | KRUHOMAT - Aparat za Peko Kruha - katerega kupiti???Oddelek: Loža | 25146 (22833) | gruntfürmich |
» | Peka kruha... (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10422 (8644) | Nejc Pintar |