» »

Pečem domač kruh preračunano stane 0,5 evra/kg

Pečem domač kruh preračunano stane 0,5 evra/kg

«
1
2

genius11 ::

Pečem domač kruh iz polnozrnate moke in ržene moke, to mi je top kruh, okus mi je super, do sedaj nisem računal a se splača ali ne, danes pa sem malo zračunal, iz 6kg moke dobim 10kg pečenega kruha, za kg moke dam v trgovini 80 centov.
Kvasa, olja, soli ter sladkorja ne računam, ker je kvas smešno poceni, olja pa tudi ne vlijem notri 2dcl, ampak le malenkost.
Ta kruh se pomojem ne more primerjat z nobenim v mercatorju:
http://www.mercator.si/trgovina/rezulta...

Če zaključim, domač kruh me stane 50 centov/kg in kvaliteta je neprimerljiva z mercatorjevo ponudbo.
Mislim, da bi stal taki kruh v trgovini okol 3 evre/kg.

http://www.ibi-vegan.si/product_info.ph...
  • spremenil: genius11 ()

moj_nick ::

Ceno tvojega dela si pozabil vračunat.
110111001001010001010000

Dr_M ::

Elektrika je zastonj? Super.
Ali pa drva, ce peces v krusni peci.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

noraguta ::

štroma tud ne računaš pa je tud smešno poseni
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

genius11 ::

Dr_M je izjavil:

Elektrika je zastonj? Super.
Ali pa drva, ce peces v krusni peci.


Drva...lesa za kurjavo imam neomejeno (velika kmetija)

To je taprava cena za kmečki kruh.

http://www.ibi-vegan.si/product_info.ph...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: genius11 ()

Aston_11 ::

Tudi kvas se meri - tistih 20 centov ali kolikor je, je vseeno postavka. Kilo moke 80 centov, kvas 20 centov, 1 do 2 kwh je tudi enih 20 centov, olje, sol lahko zanemrimo, pa smo na 1,20 EUR. V trgovini da bi bil 3 EUR? Raje več.

Dr_M ::

No ja, ce en kup stvari ne vracunas v ceno, pa svojega casa tudi ne, potem je poceni ta kruh. Ce bi pa se svoj cas pristel (recimo neka povprecna postavka na uro), bi te prisla kila kruha ene 10EUR ali se vec. :)

Se pa strinjam, domac kruh je zakon. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

guest #44 ::

Delo...15 minut kvašenja in če delaš za recimo 5EUR/uro kot študent= 1.25EUR + elektrika približno 30 minut 2kW peč (ki pa ne dela konstantno)=20centov. Torej skupaj nekje 2EUR/kg kruha pa še to je debela ocena, realno mislim da bi manj pršlo. Sicer pa 2EUR/kg domačega finega kruha je mamljiva ponudba. Pustimo pa zdej stvari tipa gospodinjski pekači kruha, tam pride ceneje, sam vrjetno en tko dobr.

noraguta ::

ja ja pa napravljat , men za cca evivalen ogrevanje 5kEUR z oljem , pobere 10 dni dela + mehanizacija + stroški. tko , je pa res , da je drv viška, ampak spucat je treba. tko , da to ni zanemarljivo. sej ne če ti je kruh dober in ostalo se ti še vedno splača.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

genius11 ::

Svojega dela ne računam, namesto, da visim na netu ali gledam tv se lotim peko kruha.
Mi je v veselje.

noraguta ::

genius11 je izjavil:

Svojega dela ne računam, namesto, da visim na netu ali gledam tv se lotim peko kruha.
Mi je v veselje.

super , samo še vseeno je delo oz porabljeni čas.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

turkx90 ::

noraguta je izjavil:

genius11 je izjavil:

Svojega dela ne računam, namesto, da visim na netu ali gledam tv se lotim peko kruha.
Mi je v veselje.

super , samo še vseeno je delo oz porabljeni čas.



Ki realno nima nobene vrednosti? Čene bi ta čas preživel za računalnikom ali pa na fotelju?

Pyr0Beast ::

Peka kruha - edini hobi ki te nahrani ! :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

imagodei ::

No, če pečeš kruh zase, takole računat ni ravno pravi pristop. Ne prideš nikamor. Na koncu je potem treba računat še podiranje dreves, pa razrez in cepljenje, skladiščenje in sušenje. Na 3 polena, kolikor ponucaš za peko kruha, odpade malo, pa vseeno. Če sam razžagaš debla, cepiš in vse zložiš, potem zadevo prekleto ceniš.

Pa dimnikarja je treba vračunat.

Pa nenazadnje svoje lastno delo konkretno za kruh, kot so že drugi rekli - priprava in mesenje testa, poraba časa.

Če gledaš zgolj na ta način, se nikakor ne splača. Plus, domači kruh, dasiravno brez vseh dodatkov, je v nekaj dneh popolnoma suh in trd - skratka neuporaben. Če hočem z zobmi treti orehe in lešnike, počnem to, ne da grizem trd kruh. Kruh iz trgovine je sicer ponavadi nafilan z vrsto konzervansov in sredstvi za ohranjanje vlažnosti, ampak jebi ga - če ne poješ niti pol kile kruha v 3-4 dneh, je tehtnica še vedno na strani trgovinskega kruha.

Čeprav priznam, da je domač kruh enkraten. (No, odvisno kdo ga peče >:D)
- Hoc est qui sumus -

Pyr0Beast ::

Hja no. Tudi moka iz trgovine ni nekako blazno dobra. Dobiš boljšo direktno iz mlinov.

Ne vem pa kako je z zamrovanjem testa, katerega nato samo vržeš v pečico, pride kruh enake kvalitete ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

genius11 ::

Kruha jaz pojem ogromno, 300g/dan

Ales ::

Če gledamo stroškovno, z eno samo samcato domačo štruco nikakor ne moreš konkurirati industrijski proizvodnji.

Po kvaliteti pa še kako lahko konkuriraš. Če vzameš kot hobi je tudi super. Pa še svoji okolici malo polepšaš dan. Skratka, ima precej plusov, čisti strošek pa ni eden od njih. Tako da... naj vsak sam presodi, kaj mu je važneje.

krho ::

Tudi sam ga pečem že skoraj pol leta. Iz skrinje doma pečen kruh se drobi, še bolj kot tisti iz tgovine :P. JE pa tako, da pač domač kruh rabiš pojesti v 2h dneh, ker 3ji dan je že precej suh. Pri nas gre hlebček iz ~1kg moke +voda + kvas (pride nekje med 1,3-1,4kg) ravno v dveh dneh.

Tale je recimo 200g ržene moke + 800g bele.



Aja 10kg bele moke iz mlina je cca 7EUR, kg ržene je pa tam 0,8-1,2EUR
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

Aston_11 ::

Lahko gremo razmišljat tudi iz druge strani. V žepu imaš 1,5 EUR. Za ta denar spečeš 2 kg kruha. Kupiš pa ene 0,5 kg kruha. Tisti, ki (kot je videti iz zgornjih postov) ceni svoj čas, ga bo kupil v trgovini, tisti, ki ga tudi ceni, vendar drugače, bo imel kruha na pretek za par dni. Pa še neprimerljivo boljši bo in ko bo star 3 dni bo to še vedno kruh, ne pa presušen kos kamna.

Meni so čudne primerjave glede svojega časovnega vložka - če nič ne delaš, naj bi bilo bolje, kot če kaj sam delaš. Nerazumljivo. Tisti, ki (včasih) pečemo svoj kruh, ko torej nekaj delamo, jo, kot kaže, odnesemo slabše, kot tisti, ki nič ne dela in kupi dražji kruh. Nerazumljivo. Sem vam kar malo fouš - 4 ure spite, 20 ur pa delate po 10 EUR/uro? 6 EUR/uro?
V resnici pa pasete lenobo, se ukvarjate s kakšnimi prostočasnimi aktivnostmi, skratka, kradete "bogu" čas. To je pa v realnosti. In nato računate, kako se nič ne splača.

@krho - ne vem, kako ga pečeš, vendar meni se domači kruh ne drobi. No ja, tudi v skrinjo ga ne dajem. Ga pojemo sproti, v parih dnevih hlebček iz 1kg moke.

MIHAc27 ::

Jaz pa privarčujem še na času, ker uporabljam avtomat za peko. Več kot 5 minut nimaš kaj delat, da zmečeš not in ko je pečeno počistiš posodo.

tsh2 ::

ko bodo robotski služabniki pri hišah bodo pekarne pa kar izgubile posla.

tsh2 ::

jaz bi ustvaril pekarno, ki bi pridelala pšenico na lokalnih njivah, imela svoj mlin, imela robotske peke in bi tako lahko prodajal kruh po zelo nizkih cenah. dobiček bi imel še vedno, ampak sem siguren, da se da kruh pridelati veliko ceneje, kot ga prodajajo trgovine, ker hoče vsak udeleženec v tej verigi (kmet, pek, trgovec, ...) imeti nek svoj večji al manjši dobiček. če zmanjšaš število udeležencev lahko pobereš ti ves dobiček. peka kruha pa tudi ni neka velika znanost.

St235 ::

Seveda, potem pa dodaš k temu še verigo prodajaln, zaposlovanje prodajalcev in osnovno investicijo v robotske peke ali misliš,d a to pride z kitajske za 0,99EUR? Pšenica se tako ali tako sama pridela, kot pišeš.
Seveda kot pošten slovenski podjetnik sem paše še vsaj BMW 7, pa vikend, pa delal nebi in bi raje najel nekoga, da vodi posel... Potem pa kruh kar na enkrat ni več poceni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

amigo_no1 ::

imagodei je izjavil:


Plus, domači kruh, dasiravno brez vseh dodatkov, je v nekaj dneh popolnoma suh in trd - skratka neuporaben. Če hočem z zobmi treti orehe in lešnike, počnem to, ne da grizem trd kruh. Kruh iz trgovine je sicer ponavadi nafilan z vrsto konzervansov in sredstvi za ohranjanje vlažnosti, ampak jebi ga - če ne poješ niti pol kile kruha v 3-4 dneh, je tehtnica še vedno na strani trgovinskega kruha.

To imaš nek bad recept oz pripravo.Delamo doma kruh (ni iz avtomata) in ni še nikdar bil po 3 dneh trd (brez konzervansov seveda).

tsh2 ::

domač kruh zapreš v plastično vrečko in zdrži približno en teden.

imagodei ::

> "To imaš nek bad recept oz pripravo.Delamo doma kruh (ni iz avtomata) in ni še nikdar bil po 3 dneh trd (brez konzervansov seveda). "

Domač kruh ostane "svež" oziroma mehak kak dan dlje, če ga nepravilno hraniš "hermetično" zaprtega v polivinil vrečki, ali pa če že v osnovi dodaš v testo nekaj krompirja - kar je star kmečki recept za podaljševanje uporabnosti kruha.

Slednji recept je OK, ampak vseeno kruh ne zdrži en teden.

Hranjenje v vrečki je pa nepravilno, kruh postane kiselkast, razvijajo se bakterije in plesni. Ni vsaka plensen plemenita, mind you.

Svoje pa tukaj da tudi definicija trdote. Sem pač razvajen mestni fante in če imam po hranjenju s kruhom ustno sluznico odrgnjeno kot bi jedel čips, je zame kruh trd. Moj tast, ki je klenega kmečkega porekla, je sposoben pojesti kruh, ki bi ga drugi označili za hladno orožje oz. bi ga lahko razbijali s kladivom in dletom.
- Hoc est qui sumus -

Vikking ::

Sej takšna računica je smiselna ko pečeš kruh za osebno uporabo. Drugače niti pod razno, ne moreš primerjat pečenje kruha za osebno uporabo in pečenje kruha namenjen za prodajo.
Je pa doma pečen kruh veliko bolj dober, sploh pa veliko dalje počaka.

Da pečeš kruh za celo mesto odpri podjetje, imej zaposlene, plačuj prispevke, elektrika, voda, najemnina, prevoz... itd. Še prideš skozi z 0,5 €/kg?

amigo_no1 ::

Ne vem, pri nas 1 teden ne počaka noben kruh (ni teh problemov).
Imaš tudi topervare plastične posode (ter navadne plastične posode), kjer jaz še nisem zasledil nobene plesni.
Glede definicija trdote: nič bolj trd kot trgovinski (ni potrebno biti Chuck Norris da ga poješ).

energetik ::

guest #44 je izjavil:

Delo...15 minut kvašenja in če delaš za recimo 5EUR/uro kot študent= 1.25EUR + elektrika približno 30 minut 2kW peč (ki pa ne dela konstantno)=20centov. Torej skupaj nekje 2EUR/kg kruha pa še to je debela ocena, realno mislim da bi manj pršlo. Sicer pa 2EUR/kg domačega finega kruha je mamljiva ponudba. Pustimo pa zdej stvari tipa gospodinjski pekači kruha, tam pride ceneje, sam vrjetno en tko dobr.

Če bi 2kW pekač delal 30min konstantno, bi ven dobil oglje.
Da še jaz svojo računico napišem. Avtomat za kruh je stal 40€.
Kruh delam večinoma iz Hoferjeve polnozrnate mešanice, ki stane približno 1€/kg, iz 1€ dobim ca. 1,6kg kruha. Avtomat ima 600W, ki pa se praktično uporabljajo samo med pečenjem ~1h in to po občutku recimo ON/OFF=1, torej me elektrika pride recimo 3c/0,8kg hlebec, pesimistično 5c.
Torej 0,8kg hlebec stane 0,55€, če ne upoštevam avtomata. Če upoštevam, da bo avtomat delal 3 leta in pečem kruh povprečno 1x/3dni, me pride amortizacija 11c/hlebec. Torej stane hlebec 0,66€, vračunano z vsem.
Mojega časa seveda v tem primeru seveda ne računam, ker porabim 1 minuto, da zlijem vodo in stresem pol vrečke mešanice v avtomat, ter 1 minuto, da po peki umijem posodo.
Skratka vsaj 5x cenejši kruh kot primerljiv (80% polnozrnate moke, 10%semen) v štacuni, s tem da točno vem za sestavine in mi ni treba hodit v štacuno. Zmaga.

Zgodovina sprememb…

imagodei ::

Vikking> "Je pa doma pečen kruh veliko bolj dober, sploh pa veliko dalje počaka."

Svaka čast, če znate doma narest kruh, ki bi zdržal dlje časa, kot industrijski, kateremu dodajo cel seznam konzervansov in sredstev za zadrževanje vlažnosti.
- Hoc est qui sumus -

Vikking ::

imagodei je izjavil:

Vikking> "Je pa doma pečen kruh veliko bolj dober, sploh pa veliko dalje počaka."

Svaka čast, če znate doma narest kruh, ki bi zdržal dlje časa, kot industrijski, kateremu dodajo cel seznam konzervansov in sredstev za zadrževanje vlažnosti.


Pa kakšna čast, užitek je. je pa res da ga ne delamo vsak dan, preveč dela in časa :). Kruh ima izredno trdo skorjo, ter je zelo kompakten in nasiten. Uporablja pa se večje število različnih žitaric.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

msjr ::

Svaka čast, če znate doma narest kruh, ki bi zdržal dlje časa, kot industrijski, kateremu dodajo cel seznam konzervansov in sredstev za zadrževanje vlažnosti.


Znamo. Meni zdrži dlje časa. Po moje zato, ker je bolj "kompakten", v glavnem dlje časa se ga da jest.

Drekcpekc ::

imagodei je izjavil:

Hranjenje v vrečki je pa nepravilno, kruh postane kiselkast, razvijajo se bakterije in plesni. Ni vsaka plensen plemenita, mind you.


Kaj bi bil potem pravi način hranjenja kruha?

energetik ::

Po mojem zavit v bombažen prtič, zaprt v leseni škatli za kruh. Nekak optimum da se ne izsuši preveč in ne plesni.

boss-tech ::

Koliko sem spremljal TV, naj bi od 1,2EUR vrednega kruha, dobila pek, mlinar in kmet okol 40c, 80c pa trgovina...
http://tovornik.info

tsh2 ::

če plesni boš že zavohal plesen, ne? in takega kruha seveda ne boš jedel. plesni samo, če je zelo dolgo v vrečki.

Okapi ::

Kar se cen tiče, če me kolega ravnokar ne nateguje, je kila kruha v Hoferju 1 evro. Zjutraj pa imajo včerajšnji kruh po polovični ceni.

O.

energetik ::

Ja, 1EUR navaden bel kruh. Polnozrnat + s semeni je že v Hoferju par EUR 0,5kg, kaj šele v kakšnem Mercatorju, kjer ga prodajajo kot da je iz zlata.
Še nekaj me zanima, kako da je polnozrnata moka in predvsem kruh toliko dražja od bele moke, kljub temu, da je ni treba nič obdelovati/luščiti? Samo zaradi prodanih količin?

Zgodovina sprememb…

Keyser Soze ::

imagodei je izjavil:

Domač kruh ostane "svež" oziroma mehak kak dan dlje, če ga nepravilno hraniš "hermetično" zaprtega v polivinil vrečki, ali pa če že v osnovi dodaš v testo nekaj krompirja - kar je star kmečki recept za podaljševanje uporabnosti kruha.

Slednji recept je OK, ampak vseeno kruh ne zdrži en teden.

Hranjenje v vrečki je pa nepravilno, kruh postane kiselkast, razvijajo se bakterije in plesni. Ni vsaka plensen plemenita, mind you.

Ah, kruh se speče, razreže, zapakira v vrečke (zip-lock), in vrže v zmrzovalnik. Če ga rabiš, ga vzameš ven in flikneš v mikrovalovko za 20 sekund pa je spet mehak. Če si pa bolj discipliniran, pa en dan prej vzameš predvideno mero ven iz zmrzovalnika in jo vtakneš v hladilnik do naslednjega dne. Pa si na istem brez mikro.

Skratka, peka kruha doma ni slaba izbira, sploh glede na cene avtomatov za peko kruha. Storiš pa to logično v svojem prostem času, ne medtem ko bi lahko delal na enem projektu, kjer zaslužiš 20 in več EUR na uro.
OM, F, G!

mojsterleo ::

kaj pa cesar, gospodje?
če dodaš k 0,5 eur še prodajni 8,5% ddv, je to 55 eur/kg.

za moje pojme je še najcenejši kruh (objektivno gledano), mercator dnevna štruca (800g = 0,62eur), katerih kupim po več naenkrat v lokalni franšizi, razrežem na polovice in si vsak dan po eno polovico odmrznem v mikrovalovki poleg cene kruha je tako ves preostali strošek 4 minute gonjenja omenjene pečice v odmrzovalnem programu, kruh pa dobim ven lepo odmrznjen in topel.

mihec87 ::

Folk ki je na zavodu itq cele dneve nima kaj delat,tako da mu tiste 15min vsake tok dni za izdelavo kruha ne bo pobralo.Sam zgleda je lažje jamrat kok je kruh drag.

Ne vem zakaj mate pol računalnike pržgane kok šele to elektrike požere.

OChack ::

kot mo ugotovili bi brezdelni ekonomisti rekl da se peka kruha doma ne splača :)
mi ki delamo za majhno plačo vemo da se pri tem veliko prihrani in ekonomisti lažejo (sj vidte borze pa to, ko je vseskup en fektiven denar od nikoder vzet in kroji usodo sveta).
No kar se samega kruha tiče se večjo trajnost lahko doda še krompir
Int€l inside, IDIOT Outside

Aston_11 ::

To so burke na temo, da je treba računati čas, ki ga človek preživi ob tem, ko kaj dela. Pri čemer bi bilo potemtakem čas, ki se ga porabi na forumu, odšteti od koristnega časa. Skratka po mnenju nekaterih, razen ko spijo, 20 ur x 10 EUR na uro, zaslužijo 200 EUR na dan.

guest #44 ::

Vam povem skrivnost. Specite kruh, počakajte da se ohladi, ga razrežite na kose in dejtega v skrinjo. Če mate mikrovalovko, pol boste meli skoraj svež kruh vsak dan v tednu.

Dr_M ::

Aston_11 je izjavil:

To so burke na temo, da je treba računati čas, ki ga človek preživi ob tem, ko kaj dela. Pri čemer bi bilo potemtakem čas, ki se ga porabi na forumu, odšteti od koristnega časa. Skratka po mnenju nekaterih, razen ko spijo, 20 ur x 10 EUR na uro, zaslužijo 200 EUR na dan.



Se en, ki ne razume, zakaj je potrebno vsteti tudi porabljen cas.

Torej, v tovarni naredijo nek izdelek in pri izracunavanju stroskov naj vzamejo samo stroske materiala ali tudi stroske delavca?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Aston_11 ::

Moj prosti čas si menda lahko štejem kot hočem, ali ne. Drugače pa res ne razumem, ne. Za vsakega je ta cifra drugačna, pri čemer ne vem, od kje jih potegnete. Saj kruha folk menda ne peče med službo, če že ni pek.

Okapi ::

Skratka po mnenju nekaterih, razen ko spijo, 20 ur x 10 EUR na uro, zaslužijo 200 EUR na dan.
Ja, ampak od tega 150 evrov zapravijo za internet.

mi ki delamo za majhno plačo vemo da se pri tem veliko prihrani
Splača se natanko toliko, kot se splača, če sam pometaš in brišeš prah po stanovanju, ker bi te čistilka stala kakšnih 100 evrov na mesec. Ali če znaš sam zamenjati varovalko, ker bi električar za to zahteval enih 20-30 evrov. Ali če znaš sam vgraditi grafično kartico in namestiti protivirusni program, ker bi Sosed za to računal 100 evrov.

Konec koncev je vsakomur jasno, da prišparaš, če si doma skuhaš kosilo, ker te pride veliko ceneje, kot če greš v gostilno. Peka kruha ni pri tem nobena izjema.

Ekonomika, ki se skriva za temi prihranki, pa je v največji meri tvoj čas, ki ga ne moreš prodati dražje, in deloma davki, ki jih za to delo ne plačaš. Če bi lahko v tistem času, ko pečeš kruh, kuhaš, pospravljaš ... počel nekaj za 30 ali več evrov na uro, si bedak, če tega ne počneš.

O.

imagodei ::

No, dobro... Tema je o kruhu oz. peki le tega. Brezdelni ekonomisti, kompulzivni internet surferji in čistilke so tle offtopic.
- Hoc est qui sumus -

Aston_11 ::

Se mi je zdelo, da bo nekaj takega. Vendar je pri meni tako, da 8 ur spim, 8 ur delam ali pa se delam, da delam, preostanek ne delam, pa ne zato, ker ne bi hotel (dobro, tudi to je res, nočem delati), ampak ker večinima pamet odpove in bi se rada spočila. Torej je v tistem času moja produktivnost enaka nič, zraven pa je še delež lenobe. To bi bilo to.

btree ::

kupljen kruh dlje zdrži zaradi dodatkov, tako da je doma pečen ziher bolj zdrav.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanje za pripravo kruha (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5514245 (1439) Tody
»

Aparat za peko kruha (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7625269 (5497) zuz3k
»

[Hrana] Vprašanje o najboljšem kruhu

Oddelek: Loža
213168 (2364) Freaxx
»

Aparat za peko kruha (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14639069 (34260) fosil
»

Peka kruha... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
569996 (8218) Nejc Pintar

Več podobnih tem