» »

Facebook uvaja zaračunavanje za večjo vidnost objav

Facebook uvaja zaračunavanje za večjo vidnost objav

Facebook - Facebook je presodil, da se model plačevanja za večjo vidnost objav izplača. Maja so ga začeli preizkusno uvajati na Novi Zelandiji, kjer so uporabnikom ponudili možnost Highlight pri objavah za manjše plačilo. Njegova višina je nihala, saj so zbirali ustrezne podatke za postavitev cene, po plačilu pa je bila objava v agregatu za prijatelje vidna dlje časa in više. Od tedaj so storitev preizkusili še v 20 državah, sedaj pa se zaresno uvaja tudi na najpomembnejšem trgu, to je v ZDA.

Koliko bo znašala cena, še niso razkrilo, a CNet ugotavlja, da bo najbrž sedem dolarjev. S plačilom tega zneska aktiviramo funkcijo Promote, ki stori točno to, kar pravi njeno ime. Storitev uvajajo postopoma za uporabnike z manj kot 5000 prijatelji, zato je ne bodo dobili vsi uporabniki hkrati; v Sloveniji pa še ni na voljo. Po promociji objave lahko pogledamo (glej sliko), koliko bolje je bila zaradi tega vidna.

Poslovni uporabniki imajo že ob maja možnost, da za plačilo napravijo bolj vidne svoje strani (Facebook Pages). Storitvi sta sorodni, a ločeni. Medtem ko je za podjetja plačevanje za večji doseg še nekako logično, saj z vsakim oglaševanje počnejo prav to, ostaja uganka, koliko zasebnih uporabnikov se bo odločilo za promocijo deljenja svojih umotvorov. Glede na to, da je storitev v uporabi že v več državah, pa smo očitno bolj nečimrni, kot bi si mislili.

12 komentarjev

Matwic ::

Na prvi pogled zgleda kot največja bedarija, vendar precej premišljena poteza. Veliko organizacij/umetnikov ima Facebook profil, ki se sicer vodi kot osebni profil, vendar se uporablja za oglaševalske namene. Njim bo taka funkcija še kako prav prišla in sumim da FB cilja ravno na njih.

Seveda se še zdaleč ne strinjam s to metodo, saj bodo organizacije, ki nimajo denarja in uporabljajo FB ravno za zastonj oglaševanje, prikrajšane po vidnosti. Medtem, ko pa bodo podjetja z miljoni še tu spet spredaj.

Če pa si Janez Novak s 200 prijatelji in plačuješ za to, da bo tvoj prispevek o tem kako si se lepo usral zjutraj bolj viden, je pa čas da si poženeš metek v glavo :P.

Prospekt ::

Take so možnosti pri 1500 fanov trenutno:

Glugy ::

Facepalm. Kaj zdej vidm pr screenshotu: people who like your page AND their friends. Bedarija totalna! Zdej bo mel človk več reklam če bo mel več frnedov k majo like pr komercialnih podjetjih. Jaoooo kera beda.

Markoff ::

Super. Prvi zadetek, ki bo na mojem profilu svinjal s temi forami, dobi metek (cancel friendship), pa naj posta samemu sebi, kolikor hoče. :)

No, ja, tistih 1x na mesec, ko se logiram gor, bom že potrpel. :)
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Looney ::

Pri meni tudi
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

Prospekt ::

Kakšna drama. Zadnji čas, da je FB začel s tem, ker to se tako ali tako dogaja "friend xyz liked/commented on a xyz" že dolgo časa.
Tako vsaj ne bo vsak, ki ima 5 minut časa spamal več tisoč ljudi ampak bo to oglaševanje za katerega bo nekdo porabil vsaj par sekund časa...ne pa kot je sedaj, da leti vsem vse, vse povprek.

wechta ::

Čedalje več oglaševanja - čedalje več bedastih stvar - ćedalje manj pravih uporabnikov...
Ampak verjetno bodo našli neko ravnotežje...

by00 ::

Te novi oglasi "Woman is 53 But Looks 27" na FB so prav tečni.
Omenjeno opcijo "Sponsored" pa sem že videl pri eni od slovenskih evroposlank.

RockyS ::

 35k fanov

35k fanov

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RockyS ()

Putr ::

Na FB Page z 5k lajki že nekaj časa opažamo upadec videnih objav.

Šli smo iz 2500+ na 250-500.

To je katastrofa, saj FB je bil platforma kjer so lahko organizacije in posamezniki brez kapitala dosegali velike količine ljudi.

by00 ::

Model Facebooka se očitno približuje mainstream medijem - komur se ne bo dalo načrtno iskati dodatne informacije, bo obveščen samo s strani tistih, ki imajo denar.

lambda ::

Putr je izjavil:

Na FB Page z 5k lajki že nekaj časa opažamo upadec videnih objav.

Šli smo iz 2500+ na 250-500.

To je katastrofa, saj FB je bil platforma kjer so lahko organizacije in posamezniki brez kapitala dosegali velike količine ljudi.

Precej logična poteza FB - saj želijo sedaj računat za to, ravno o tem govori ta novica. In tvojo bolečino ob padcu videnih objav lahko pozdravijo, če jim plačaš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lambda ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bolha plačljiva (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
14935624 (12977) kamiKaZaA
»

Unicenje NFC na placilni kartici (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
9020478 (17248) St235
»

Yahoo ignorira DNT

Oddelek: Novice / Zasebnost
3413182 (11130) Mipe
»

Free po posredovanju ministrstva nehal blokirati reklame

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4411499 (9425) Gregor P
»

Si.Mobil in strošek opomina (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9918376 (14878) modelno1

Več podobnih tem