»

Facebook ga spet lomi in deli objave naokoli

Slo-Tech - Facebooku problemov ne manjka, z osebnimi podatki pa dela kot svinja z mehom tako v ozadju kot ospredju. Kako so podatke delili za hrbtom uporabnikov, ni več nobena skrivnost, prav tako niti to, da so sodelovali tudi s kitajskimi podjetji. Lomijo pa ga tudi v ospredju, razkriva najnovejši hrošč. Od 18. do 27. maja je Facebook pomotoma privzeto nastavil vidnost vseh objav več kot 14 milijonov uporabnikov na globalno. To pomeni, da so lahko njihove objave brali vsi uporabniki in celo tisti, ki nimajo profila na Facebooku.

Facebookov direktor za zasebnost in varovanje podatkov Erin Egan je dejal, da so napako odpravili in da so včeraj...

5 komentarjev

Adut laburistov za prevzem oblasti je lastna platforma za Facebook&CO

Slo-Tech - Čeprav zaostajajo 20 odstotnih točk glede na ankete javnega mnenja za vladajočimi konzervativci, britanski laburisti pred junijskimi parlamentarnimi volitvami niso vrgli puške v koruzo. Njihov adut za zmago je posebna platforma za ustvarjanje in distribucijo digitalne politične vsebine prek spletnih družbenih omrežij, ki so jo poimenovali Promote in naj bi bila plod dela ljudi v stranki. Oziroma po domače, laburisti tokrat stavijo na digitalni spletni marketing in big-data analize. Promote naj bi laburistom tako omogočal ustvarjanje individualiziranih političnih sporočil in njihovo distribucijo neposredno posameznim volivcem. Promote pa je povezan tudi z vsemi notranjimi bazami laburistov.

»To nam omogoča identifikacijo posameznega volivca v...

3 komentarji

Facebook uvaja zaračunavanje za večjo vidnost objav

Facebook - Facebook je presodil, da se model plačevanja za večjo vidnost objav izplača. Maja so ga začeli preizkusno uvajati na Novi Zelandiji, kjer so uporabnikom ponudili možnost Highlight pri objavah za manjše plačilo. Njegova višina je nihala, saj so zbirali ustrezne podatke za postavitev cene, po plačilu pa je bila objava v agregatu za prijatelje vidna dlje časa in više. Od tedaj so storitev preizkusili še v 20 državah, sedaj pa se zaresno uvaja tudi na najpomembnejšem trgu, to je v ZDA.

Koliko bo znašala cena, še niso razkrilo, a CNet ugotavlja, da bo najbrž sedem dolarjev. S plačilom tega zneska aktiviramo funkcijo Promote, ki stori točno to, kar pravi njeno ime. Storitev uvajajo postopoma za uporabnike z manj kot 5000...

12 komentarjev

Malezijska vlada želi utišati spletne pozive k protestom

The Diplomat - Malezijska vlada je našla prav elegantno rešitev za omejitev širjenja protivladnih misli s pomočjo interneta: odgovornost bodo pač nalepili na prvo osebo pri roki, tj. lastnika spletne strani, preko katere je bila objavljena, ali imetnika IP naslova od avtorja (tudi če gre za spletno kavarno ali večjo institucijo), ali imetnika mobilnega telefona, če se da sled nekako sprovesti do njega. Odgovornost teh oseb se bo domnevala, dokazovanje nasprotnega pa bo na njihovih plečih.

Ta "nova internetna zakonodaja", kot ji pravijo, pride v obliki zadnje novele zakona o dokazih v kazenskem postopku. Veljati je začela ravno ta mesec. Ključna rešitev je, kot že rečeno, domneva avtorstva za tiste, ki...

8 komentarjev

Twitter uresničil napovedi, močno zaostril pogoje za uporabo platforme

Slashdot - Maja napovedano zapiranje Twitterja kot platforme je z današnjim dnem postalo resnica. Twitter je izdal različico 1.1 svojega API-ja, pri tem pa konkretno zaostril pogoje za vse - od malih pa do največjih razvijalcev. Kot povzema stvari eden od njih, "bo za vse, ki razvijajo Twitter odjemalce, počasi čas, da si poiščejo kakšno drugo delo".

Spremembe so namreč resnično ostre. Za začetek bo citiranje twittov zunaj uradne strani, torej na blogih ali novičarskih straneh dovoljeno zgolj z rabo njihove embed kode, ki ohrani ves kontekst, omogoča nadaljnje akcije (reply, retweet, favorite) in vidno prikaže Twitterjev logotip (ptičko). Citiranje v <blockquote> elementu z linkom nazaj, kar redno uporabljamo tudi na Slo-Techu, po novem več ne bo dovolj.

Še več, Twitter se ne bo smelo uporabljati za promocijo "konkurenčnih družbenih omrežij", tako da linki na Instapaper, TwitLonger, Pinterest idr. po novem več niso zaželeni. Za slike priporočajo kar rabo lastne storitve pic.twitter.com...

11 komentarjev

Facebook preverja, ali bi plačali za večjo vidnost vaših objav

TechCrunch - Facebook bo v petek začel kotirati na borzi, s čimer bo romantičnih časov, če so ti zanj kdaj sploh obstajali, nepreklicno konec. Podjetje in njegovo dobičkonosno bo dnevno vrednotil najbolj strog ocenjevalec - trg. Ker bo tržna kapitalizacija podjetja slabih 100 milijard dolarjev, bodo investitorji za svoje vložke zahtevali konkretne donose. In Facebook ta hip ima problem, kako monetizirati svojo ogromno uporabniško bazo in priljubljenost, čeprav so poslovni izkazi še vedno zelo pozitivni. Ena izmed enostavnih rešitev je zaračunavanje nadstandardnih storitev uporabnikom, kar sedaj preizkušajo.

Novo zamisel so prvi opazili novozelandski uporabniki Facebooka, ko so zagledali možnost plačila nekaj dolarjev za večjo vidnost svojih objav. Sprva je vse...

72 komentarjev

Facebook uvaja prepoznavanje obrazov

The New York Times - Facebook je že konec lanskega leta za ameriške uporabnike dodal storitev, ki jo v teh dneh uvajajo tudi globalno. Ima povsem benevolentno ime Tag Suggestions (Predlogi za označitev ljudi) in uporabniku pri naložitvi novih slik avtomatično predlaga, kdo je najverjetneje na fotografijah, in ponudi označitev (tagging) teh oseb.

Sliši se neškodljivo, a Facebook spet počasi, a vztrajno potiska meje zasebnosti. To pot dodana možnost predlogov za označitve pomeni, da vas bodo "prijatelji" še raje označevali na slikah, četudi si tega za vse slike sploh ne želite (kako jih prepričati, da vse slike res ne sodijo v javnost, kar Facebook je, je povsem drug problem). Res je njihova odločitev, koga označiti na fotografijah, a jih Facebook kar sili v označevanje. Facebook je...

37 komentarjev

Facebook z ohlapnejšimi pogoji uporabe

TechCrunch - Priljubljena spletna stran za druženje Facebook je napovedala še eno spremembo politike zasebnosti, ki bo uporabnike še malo bolj razgalila na spletu, če se ne bodo samoiniciativno izpisali. Po novem bodo tretje strani uporabnike avtomatsko prijavile v Facebook Connect s pomočjo piškotkov, ki jih nosimo s seboj v brskalniku, tudi če se uporabnik še nikoli ni prijavil na to stran. Poleg tega bo imela ta stran dostop do vseh podatkov v profilu, ki imajo označeno vidnost vsem - in po lanski spremembi pravil so ti vsi, če uporabnik ne nastavi drugače. Od nove storitve se bo sicer moč odjaviti, a privzeto bodo vsi uporabniki prijavljeni (opt-out). Počasi se zasebnost na internetu krči.

51 komentarjev