» »

Prisilna praksa na proizvodnih linijah za iPhone 5 v Foxconnu

Prisilna praksa na proizvodnih linijah za iPhone 5 v Foxconnu

Shanghai Daily - Že dolgo je znano, da so delovni pogoji in razmere v Foxconnovih tovarnah na Kitajskem slabe in v mnogo točkah v nasprotju z zakonodajo. Apple kot največji Foxconnov naročnik se je letos februarja uklonil zahtevam in poskrbel, da je ameriška FLA natančno preiskala dogajanje. Ugotovili so, da Foxconn sistematično in v veliki meri krši delovno zakonodajo in terjali spremembe. Foxconn je že pred poletjem začel izboljševati pogoje, dvigati plače in krčiti (ne)prostovoljno nadurno delo in pretekli mesec je FLA izrazila zadovoljstvo nad sprejetimi ukrepi in pričakovanje po njihovem nadaljevanju. Glede praks je Foxconn posebej izdal poročilo o izboljšanju razmer. Vmes pa je Apple napovedal nov iPhone 5, kar je izstrelilo povpraševanje v nebo in Foxconn se je spet zatekel k nelegalnim praksam.

Že februarja smo pisali o nedovoljeni praksi oziroma pripravništvu, ki jo kitajskim dijakom in študentom tehničnih ved vsiljujejo šol pod pretvezo pridobivanja delovnih izkušenj. V resnici gre za garanje v Foxconnovih tovarnah za zanikrno plačilo. Foxconn do njih nima skoraj nobenih obveznosti, saj niso redno zaposleni, hkrati pa jim šole grozijo z onemogočenjem diplomiranja, če prakse ne opravijo. Takrat so bile glasne govorice, da je Foxconn v navezi z ravnatelji ali dekanih teh šol, ki v zameno dobivajo priboljške.

Kot piše edini kitajski dnevnik v angleškem jeziku Shanghai Daily, se zgodba ponavlja vsem obljubam in zapovedim FLA navzlic. V nekem večmilijonskem mestu v kitajski provinci Džangsu so na začetku semestra študente več fakultet napotili na prisilno prakso v Foxconnove tovarne, kjer zlagajo iPhone 5. Za svoje delo (šestkrat tedensko po 12 ur) sicer formalno dobijo plačilo v višini 1550 juanov (200 evrov) mesečno, a si morajo sami plačati nastanitev in hrane, tako da jim dosti ne ostane. Prva skupina študentov je bila na prakso napotena 3. septembra in bo tam ostala dva meseca. Ob prihodu morajo izpolniti vprašalnik, da je praksa prostovoljna in v skladu z zakonodajo, četudi to ne drži.

Natančnih informacij, kako obsežna je akcija, za zdaj ni. Da so morali prekiniti akademsko leto in se zglasiti na praksi, poročajo študentje s Huaiyin Institute of Technology, Jiangsu Institute of Finance and Economy in Huai'an University. Nekatere šole so zaradi medijskega linča sicer svoje sodelovanje s Foxconnom prekinile, a veliko jih ostaja takšnih, ki z njimi sodelujejo in jim po potrebi pošljejo svoje študente na obvezno prakso, četudi morajo zato prekiniti kakšna predavanja, poroča China National Radio. Huai'an Education Bureau, ki nadzoruje izobraževanje v provinci, je potrdil, da so za prakse med poletje vedeli, niso pa bili seznanjeni, da so se zavlekle v novo študijsko leto. Vztrajajo pa, da gre za del študijskega procesa, kjer se študentje seznanijo z industrijo. Na sprevržen način imajo prav.

41 komentarjev

nekikr ::

Ah dajte no, mislim, saj je lepo za statistiko, da se masa ljudi obmetava z žaljivkami in en drugega obtožuje fanatizma, ampak kaj točno ima v tej zgodbi zraven Apple česar ostali največji igralci nimajo in katerih produkte sestavljajo ta isti študenti in dijaki za identično plačilo na enakih tekočih trakovih?

G2 ::

Kaj pa ko se pri nas dogajajo prakticno iste stvari: obvezna praksa, neplacana, brez potnih stroskov, izkoriscanje z delovnikom itd...
LP
G2

nekikr ::

Ker ni Apple ni zanimivo. Drugorazredna tema.

user1618 ::

eh čak malo
Foxconn ima milijon zaposlenih v tovarnah po vsem svetu
že v mali firmi se ljudje ne znajo zmenit, kaj šele tam
"If we were supposed to talk more than listen
we would have been given two mouths and one ear"
- Mark Twain

Daedalus ::

KKK - Kransni Kitajski Kapitalizem.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

KoMar- ::

Kako to, da noben od teh nezadovoljnih študentov ni uspel leaknit pravih fotk iPhonea 5? Očitno jih ful pregledjao pri izhodu/vhodu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KoMar- ()

gruntfürmich ::

ne. so pri eplu lepo povedali da se pri njihovih izdelkih kaj takega ne dogaja.
LAŽ!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

barakus ::

V Sloveniji imamo nekaj podobnega, s tem, da je plačano še manj !!!!

17rnn ::

gruntfürmich je izjavil:

ne. so pri eplu lepo povedali da se pri njihovih izdelkih kaj takega ne dogaja.
LAŽ!

Se dogaja! In to tudi pri drugi "najbolj zanimivi" tech znamki:
http://www.theverge.com/2012/9/5/329367...

Kot je napisal Daedalus:
KKK - Krasni Kitajski Kapitalizem

Lahko tudi:
KGK - Krasni Globalni Kapitalizem

Kmalu tudi v vašem kraju,...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 17rnn ()

PaX_MaN ::

Free market at it's best.
Sm mislu daute to pozdravljal.

RockyS ::

KoMar- je izjavil:

Kako to, da noben od teh nezadovoljnih študentov ni uspel leaknit pravih fotk iPhonea 5? Očitno jih ful pregledjao pri izhodu/vhodu.


Ni točno tak, oni dejansko vedo kaj vse si ti lastiš in kaj vse imaš v stanovanju/sobi/lukni tako da potrebe po pregledovanju ni.
Fotke in načrte ponavadi izdajajo tisti, ki te študente nadzirajo ampak so za ta dejanja pošteno plačani.

Nikec3 ::

V resnici gre za garanje v Foxconnovih tovarnah za zanikrno plačilo.

Pri nas moraš že marsikje delati prakso zastonj.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Pithlit ::

Nikec3 je izjavil:

Pri nas moraš že marsikje delati prakso zastonj.

Lahko komot odkloniš pa greš drugam.

Kolk je to v realnosti izvedljivo je pa drug problem. Mi imamo na šihtu vsako leto minimalno 10 študentov. Pa so vsi plačani ravno toliko kot redno zaposleni (razen prevoza na delo... malco pa imajo, ali pa dve, če je treba potegnit).

Ne vem če bi si na kitajskem nek študent upal odklonit tole...
Life is as complicated as we make it...

SplitCookie ::

Pričakovano. Nekaj medijskeg PR stunta in vse po starem.

Nič novega.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

Markoff ::

barakus je izjavil:

V Sloveniji imamo nekaj podobnega, s tem, da je plačano še manj !!!!

Potem boš pa kar takoj tule napisal, v kateri firmi se dogaja in kaj točno se dogaja ali pa zaprl gofljo, prav?

Pa ne trdim, da kršenj ni, ampak da se v tako velikih slovenskih organizacijah tako grdo kršijo človekove pravice in delovna zakonodaja, kot se v Foxconnu, ti bo verjel mogoče kakšen 4-leten retard.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Markoff ::

PaX_MaN je izjavil:

Free market at it's best.
Sm mislu daute to pozdravljal.

Pravila igre v vsakem sistemu (državi) postavlja politika. V njihovem primeru komunizem. Pozdravljam komunizem, sistem enakopravnosti vseh državljanov, ki dovoljuje kapitalu, da takole izenači vse državljane v dreku.

Ker očitno še nisi slišal za deviacije trga in posledično regulacijo DEVIACIJ, ne pa trga kot takega, ti je škoda karkoli razlagati o konceptu prostega trga. Kakšna bukla ali pa vsaj Wikipedia ti pa tudi ne bo škodovala.

Nikec3 je izjavil:

V resnici gre za garanje v Foxconnovih tovarnah za zanikrno plačilo.

Pri nas moraš že marsikje delati prakso zastonj.

Če gre za par tednov spoznavanja, je to investicija v znanje, ki jo BREZPLAČNO dobiš v firmi, kjer se mora nekdo (mentor) posvetiti tebi in zapustiti svoj delovni proces. Že to firmo stane, veš, znanje pa tudi ni brezplačno, kot si nekateri predstavljate, samo trenutno je plačano iz DAVKOPLAČEVALSKEGA denarja (t.i. "brezplačno" šolstvo).

Drugo je, če moraš delati prakso več mesecev 8 ur na dan. V tem primeru dejansko podjetje že ima neko dodano vrednost od praktikanta. No, največkrat. In v takem primeru je prav, da dobi plačilo, vsaj npr. minimalca.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Markoff ()

gnilojabolko ::

barakus je izjavil:

V Sloveniji imamo nekaj podobnega, s tem, da je plačano še manj !!!!

Ja....Ni plačano. Kot dijak sem 3 leta zaporedoma delal prakse vse brezplačno. Niti za potne stroške ali malice nisem dobil, imen firm pa ne bi imenoval iz večih razlogov. Kot je nekdo napisal, naj si dobim kje drugje. Ma Goriškem koncu je to velik problem ker vedno manj firm vzame koga sploh za prakso; niti dijake niti študente. Lahko bi šel v malo bolj oddaljen kraj, je pa več potnih stroškov in prideš spet na čisto ničlo. Aja in breuz praktičnega dela ne narediš letnika.... Torej smo na istem, le da ne delamo ravno po 12ur.
Če že ne plačajo bi si lahko omislili stimulativni znesek - in če bi bil bi se sam toliko bolj potrudil in mislim da ne bi bil edini tak.

antonija ::

Markoff je izjavil:

Ker očitno še nisi slišal za deviacije trga in posledično regulacijo DEVIACIJ, ne pa trga kot takega, ti je škoda karkoli razlagati o konceptu prostega trga.
Aha, tukaj je catch! Ni to da je princip prostega trga (in tud komunizma ce smo ravno pri tem) zgresen in da se je se vsak poskus v to smer koncal s kaksno revolucijo ali dvema, krive so deviacije!! A ni fino ce so dolge besede krive za slabe stvari, ki so vgrajene v gnile sisteme?

Markoff je izjavil:

Če gre za par tednov spoznavanja, je to investicija v znanje, ki jo BREZPLAČNO dobiš v firmi, kjer se mora nekdo (mentor) posvetiti tebi in zapustiti svoj delovni proces. Že to firmo stane, veš, znanje pa tudi ni brezplačno, kot si nekateri predstavljate, samo trenutno je plačano iz DAVKOPLAČEVALSKEGA denarja (t.i. "brezplačno" šolstvo).
Zdejle lahko pa kar hitro nehas nabijat. Nobena nasa firma ni tako rdecekrizna da bo delala izgubo s studenti in praktikanti. Imajo jih ravno zato, ker firmo manj kostajo in lahko se jih brcne ven kadarkoli. Tele nebuloze da pri nas pa firme ubistvu placujejo zato da lahko prakikanti zastonj opravljajo delo ne bo noben verjel.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

gnilojabolko ::

antonija je izjavil:

Markoff je izjavil:

Ker očitno še nisi slišal za deviacije trga in posledično regulacijo DEVIACIJ, ne pa trga kot takega, ti je škoda karkoli razlagati o konceptu prostega trga.
Aha, tukaj je catch! Ni to da je princip prostega trga (in tud komunizma ce smo ravno pri tem) zgresen in da se je se vsak poskus v to smer koncal s kaksno revolucijo ali dvema, krive so deviacije!! A ni fino ce so dolge besede krive za slabe stvari, ki so vgrajene v gnile sisteme?

Markoff je izjavil:

Če gre za par tednov spoznavanja, je to investicija v znanje, ki jo BREZPLAČNO dobiš v firmi, kjer se mora nekdo (mentor) posvetiti tebi in zapustiti svoj delovni proces. Že to firmo stane, veš, znanje pa tudi ni brezplačno, kot si nekateri predstavljate, samo trenutno je plačano iz DAVKOPLAČEVALSKEGA denarja (t.i. "brezplačno" šolstvo).
Zdejle lahko pa kar hitro nehas nabijat. Nobena nasa firma ni tako rdecekrizna da bo delala izgubo s studenti in praktikanti. Imajo jih ravno zato, ker firmo manj kostajo in lahko se jih brcne ven kadarkoli. Tele nebuloze da pri nas pa firme ubistvu placujejo zato da lahko prakikanti zastonj opravljajo delo ne bo noben verjel.


Slovenski delodajalci dobijo subvencijo države za vsakega študenta po 300eu! Lanskoletni podatek.

šernk ::

Pri nas je plačilo obvezne prakse 1€ na uro nekje. Od cca 100 ljudi iz 100 različnih firm ne poznam niti enega, ki ima več. Jaz na srečo poleg tega dobim plačan še prevoz in malico, nekateri drugod ne dobijo niti tega. Brez prevoza in malice bi dobil nekje 180-220€ na mesec in bi 150€ šlo za bencin, 50€ za malico, ostalo bi mi 20€ (če bi mi).

ja se strinjam da pobereš nekaj časa mentorju, vendar če si samostojen je to prve dva dni, potem pa vsake toliko še 10 min. Rešiš ga pa potem 2-5 ur dela, kjer ima on čas za druge stvari.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

kr'ena ::

Lepo prosim, ne sanjat da se v Sloveniji to ne dogaja! Sama moram opravit obvezno prakso v turizmu, natančneje v wellnessu. Prvo pošlješ ogromno prošenj in na vse dobiš odgovor: "samo za štipendiste našega podjetja", kar pomeni, da se morš poslužit vseh vez in poznanstev, da dobiš mesec dni prakse (ki pa tako ali tako ni dovolj za dokončanje končne prakse), potem ti pa še pod nos porinejo papir, ki ga morš podpisat, če sploh hočeš delat. In ta papir ima zapisano:"za izvajanje obvezne prakse ne bom zahteval povračila potnih stroškov in plačila dela". Jeey for me! Tako, da tisti študentje, ki imajo plačano prakso in tista podjetja, ki prakso še plačujejo: hura za njih! To, da delam 7/7 po min. 6 ur do max. 10 ur (pa čeprav je omejitev 40 ur na teden), delovnik bolj nor kot uporaben (npr. od 11 do 19) in brez povračila potnih stroškov (delam 60 km na dnevni bazi) pač ni izkoriščanje kajne? Prakso pa morm nardit, če hočem diplomirat. Kot je nekdo že zapisal: KGK.

gruntfürmich ::

ali slučajno nabijajo kako je v sloveniji slabo na praxi ljudje v deficitarnih poklicih ali tistih, ki bodo po šoli še dolgo na borzi?
samo tolk, za info...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

nekikr ::

Tudi, če greš z diplomo iz turizma lahko samo na borzo, to še ne pomeni, da bi moral prakso opravljati zastonj. Če že obtožujemo Kitajce ane. Sigurno ni tako slabo kot pri njih, ampak prav dobro pa tudi ni.

BigWhale ::

Markoff je izjavil:

Ker očitno še nisi slišal za deviacije trga in posledično regulacijo DEVIACIJ, ne pa trga kot takega, ti je škoda karkoli razlagati o konceptu prostega trga. Kakšna bukla ali pa vsaj Wikipedia ti pa tudi ne bo škodovala.


Ce je v koncept 'prostega trga' prisel koncept reguliranja deviacij, potem trg ni vec prost.

Tudi jaz ti lahko podarim avto ampak mi bos moral nekaj placati. :)

barakus ::

Markoff je izjavil:

barakus je izjavil:

V Sloveniji imamo nekaj podobnega, s tem, da je plačano še manj !!!!

Potem boš pa kar takoj tule napisal, v kateri firmi se dogaja in kaj točno se dogaja ali pa zaprl gofljo, prav?

Pa ne trdim, da kršenj ni, ampak da se v tako velikih slovenskih organizacijah tako grdo kršijo človekove pravice in delovna zakonodaja, kot se v Foxconnu, ti bo verjel mogoče kakšen 4-leten retard.


Cimos, obvezna praksa za strojnika 7 mesecev, postavka 1 eur na uro, mesečno znese to 180eur. Malica in prevoz nista plačana! Seveda greš "prostovoljno" ampak kot, da obstaja alternativa, kjer je postavka kaj večja. Prostovoljno suženjstvo.

Pa na splošno je pri marsikateri praksi tako, tu imaš še več primerov: Praksa in plačilo?, tako da sploh nismo tako neprimerljivi s Kitajci. Kar je dobro, na mladih svet stoji.

Pa primerjajmo postavki: Slovenija - 1€/h, Kitajska - (200 / 27) / 12 = 0.617283951 €/h pri tem, da je standard na Kitajskem nižji in si lahko za isti denar več stvari privoščiš. Dodatki za prehrano, prenočišče/prevoz tudi pri nas marsikje niso plačani. Rekel bi, da smo dokaj blizu, in potem se vi zgražate nad Kitajci...

Highlag ::

Če še niste opazili se je globalnost zgodila tudi pri nas. En kup firm je propadlo / so jih pogoltneži spravili na kanto. Tisti, ki še obstajajo pa nimajo denarja za razmetavat, ker najverjetneje tekmujejo s kitajci. Žal je to resničnost. Vse skupaj je en začaran krog.

Da se bo kaj premaknilo na bolje bi se pa najprej moralo premakniti v nekaterih glavah.

Ko je kriza najprej najebejo tisti, ki so najšibkejši.
Never trust a computer you can't throw out a window

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Highlag ()

opeter ::

Highlag je izjavil:

Ko je kriza najprej najebejo tisti, ki so najšibkejši.


Logično. A tako je tudi v naravi. Močnejši/sposobnejši preživi.
Obenem berem razne komentarje in veliko jih pravi, da je kakšna večja vojna (žal) neizbežna.
Spet bodo zaslužili mrhovinarji in prodajalci orožja.
Vedno se obračamo v začaranem krogu.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

PaX_MaN ::

Highlag je izjavil:

Če še niste opazili se je globalnost zgodila tudi pri nas. En kup firm je propadlo / so jih pogoltneži spravili na kanto. Tisti, ki še obstajajo pa nimajo denarja za razmetavat, ker najverjetneje tekmujejo s kitajci. Žal je to resničnost. Vse skupaj je en začaran krog.

Da se bo kaj premaknilo na bolje bi se pa najprej moralo premakniti v nekaterih glavah.

Ko je kriza najprej najebejo tisti, ki so najšibkejši.

Tut v Nemčiji se to dogaja, pa so kao Pravna™, Svobodna™, Brez tajkunov™, itn, država.

Oberyn ::

Imeti na razpolago sužnja je tako vabljivo, da to ne bo nikoli izginilo. Kje pa, vedno bolj se krepi. Trenutno kitajski suženj, ki živi na ulici ob zidu med dvema opekama (to je srednji razred, oni spodaj nimajo niti opek) stane delodajalca bistveno manj, kot je stal suženj ameriškega pridelovalca bombaža malo pred državljansko vojno. Takrat je bil suženj dragocen, pazili so nanj, če je umrl, je nov stal celo premoženje. Danes suženj ne stane več nič. Zboli, umre, izgine? Prava reč, nov je zastonj.

nekikr ::

Na to temo je bil en dokumentarec. Ko so osvobodili sužnje, se jim je kar lep čas godilo slabše kot prej, ker si s tistimi "svobodnimi plačami" niso mogli plačati niti strehe nad glavo, kaj šele kaj več.

darksamurai ::

Nekateri smo na praksi opravljali kar konkretna dela in imeli produktivnost enako kot malo starejši redno zaposleni. Podjetje je za plačilo 150€ dobilo opravljeno delo, ki bi jih drugače stalo najmanj 2000€ (že odbiti čas dela mentorja). Glede plačila nisem mogel kaj nabijati, ker je faks imel takšno super pogodbo.

Raje se dajmo zgražati nad volonterskim pripravništvom, ki ga morajo opravljati družboslovci. Na kitajskem vsaj dobijo plačano, pri nas pa morajo vsaj 8 mesecev živeti od zraka in si plačevati še za prevoz. Največje izkoriščanje in suženjstvo se dogaja v naši državi in to na vseh ravneh (začne se pri matkurji)!

šernk ::

gruntfürmich je izjavil:

ali slučajno nabijajo kako je v sloveniji slabo na praxi ljudje v deficitarnih poklicih ali tistih, ki bodo po šoli še dolgo na borzi?
samo tolk, za info...


ne nabijam nič, ker vem da se imam na praksi precej bolje od ostalih v istem poklicu (strojništvo). Seveda se tudi ne pritožujem, ker so možnosti za zaposlitev na trenutnem delovnem mestu precej visoke. Pač potrpim (vem da prevoz in malica sta bonus, ki jih ne dobim nikjer). Plačan sem pa podobno kot je primer od Cimosa.

poznam ljudi, ki so se pripravljeni voziti tudi 100km stran ali pa najeti stanovanje za čas opravljanja prakse in biti s tem 100% v minusu (in spet tu govorim za strojništvo)
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

antonija ::

A pa nebi bilo bolje narediti nekaj v smeri pravil, ki obvezno prakso dolocajo? Ce tako dolga praksa nima smisla (in je zlobirana iz strani firm ki hocejo vec zastonj delavcev) oz. ce lahko pokazete da je taka praksa vecinoma neuporabna (v marsikateri stroki je, v nekaterih pa gre brez prakse tezko), ni hudica da se bojo tisti cist prevec preplacani studentje premaknili in se zdilali s fakulteto/univerzo za kaksen primerjnejsi deal.

Je pa res da bi to verjetno zahtevalo vec dela in trduda kot potrpet tisto prakso, zato se vecini s takimi stvarmi ne da ukvarjat.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

3furious ::

Najbogatejša ženska na svetu (sicer Avstralka) je predlagala vladi, da bi lahko plačevala rudarjem 2$ na dan kot v Afriki, da bi bili bolj konkurenčni.

The evidence is unarguable that Australia is indeed becoming too expensive and too uncompetitive to do export- orientated business," she insisted, adding that "Africans want to work. Its workers are willing to work for less than $2 per day.


Seveda so jo na vladi zavrnili, da podpirajo avstralske plače in solidne delovne razmere. Imam pa občutek, da bo takih primerov vedno več.
In the age of information, ignorance is a choice.

Gregor P ::

Ali smo tole ironijo že omenili tukaj:8)

Chinadaily: Parents splurge on freshmen
Wuhan Evening News recently reported that a freshman at Central China Normal University threatened to drop out unless her parents bought her an iPhone 4S.


Micgadget: Chinese College Students Will Suffer Humiliation if They Don't Own "Apple 3-Piece Set"
An incident has happened in one of the Apple authorised reseller shop in Beijing last month, a freshmen made a fuss demanding to her parents, insisted on buying an iPhone 4S, new iPad, and Macbook which cost over 20,000 yuan (US$3,129). The three i-products are described as "Apple 3-Piece Set"in China retails market. The girl said to her parent, "if you don't buy me these, just go ahead and let me lose face in college". Her mother was in tears because she couldn't afford the luxury Apple products ...
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Furbo ::

Podobne bullshite tudi naši otroci spravijo na plan, da bi dobili gsm/avto/flat.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

gruntfürmich ::

ampak ravno pri trendovskih stvareh se najbolj vidi norost ljudi. in tudi v sloveniji je enako.
zato toliko nabijanja v epl temah; seveda s strani dušebrižnikov;)
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Furbo ::

Seveda, ker se gre tem istim dušebrižnikom predvsem za lastno promocijo. In najbolje se je šlepati na najbolj znano znamko.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Markoff ::

antonija je izjavil:

Markoff je izjavil:

Ker očitno še nisi slišal za deviacije trga in posledično regulacijo DEVIACIJ, ne pa trga kot takega, ti je škoda karkoli razlagati o konceptu prostega trga.
Aha, tukaj je catch! Ni to da je princip prostega trga (in tud komunizma ce smo ravno pri tem) zgresen in da se je se vsak poskus v to smer koncal s kaksno revolucijo ali dvema, krive so deviacije!! A ni fino ce so dolge besede krive za slabe stvari, ki so vgrajene v gnile sisteme?

Kristus. Prosti trg deluje v sandboxu, tako kot katerikoli drugi sistem. Valjda brez neke regulacije ne deluje, saj že teorija prostega trga pozna koncepte monopolov, oligopolov, kartelnega dogovarjanja. Človek vedno najde način, kako goljufati. Ma to ni regulacija trga, ko si ga mi zamišljamo. Prava regulacija je definiranje cen, definiranje, kdo sploh sme ponujati izdelke / storitve (vstopne ovire, npr. koncesije, administrativna bremena ipd.). To slednje je čisto samoupravno gospodarstvo, ki je empirično dokazano neuspešno IN neučinkovito (Zoki bi moral malo razčistiti te pojme, pa tudi drugi "znalci"). Prosti trg v sandboxu deluje, sandbox pa so lahko samo jasna pravila igre in regulator, ki skrbi, da so deviacije kaznovane. V nobenem primeru pa ne vpliva na tržne subjekte, ki delujejo v skladu s pravili, ne glede na to, ali mu je všeč, kar se tam dogaja ali ne. Spremembe pravil so domena zakonodajalca, ne regulatorja. Think ATVP, UVK, ki so začeli delovati šele takrat, ko so na njihova čela prišli mlajši ljudje, manj obremenjeni s starimi navezavami.

antonija je izjavil:

Zdejle lahko pa kar hitro nehas nabijat. Nobena nasa firma ni tako rdecekrizna da bo delala izgubo s studenti in praktikanti. Imajo jih ravno zato, ker firmo manj kostajo in lahko se jih brcne ven kadarkoli. Tele nebuloze da pri nas pa firme ubistvu placujejo zato da lahko prakikanti zastonj opravljajo delo ne bo noben verjel.

Praktikanti = jabolka. Študensko delo = hruške. Te jebejo aksiomi much? Praksa je usmerjena, torej dijak elektrotehnike ne gre delat v skladišče oz. vsaj sploh ne bi smel. Seveda, kdor zlorablja ta sistem, bi moral biti kaznovan. No, po mojih izkušnjah so prakse kar dobro usmerjene na področje študija. Študentsko delo pa je a whole new ball game in če naredim kratek rezime: jaz bi ga lepo izenačil (obdavčitveno) z rednim delom. Edina prednost za delodajalca bi bila fleksibilnost, ne pa več strošek. Me prav zanima, koliko bi delodajalci še uporabljali študente pri takih pogojih...

BigWhale je izjavil:

Markoff je izjavil:

Ker očitno še nisi slišal za deviacije trga in posledično regulacijo DEVIACIJ, ne pa trga kot takega, ti je škoda karkoli razlagati o konceptu prostega trga. Kakšna bukla ali pa vsaj Wikipedia ti pa tudi ne bo škodovala.


Ce je v koncept 'prostega trga' prisel koncept reguliranja deviacij, potem trg ni vec prost.

Tudi jaz ti lahko podarim avto ampak mi bos moral nekaj placati. :)

Eh, eh, daj no. Obešaj se na formo in ne na vsebino in boš zmagal. Potem mu pa reci pol-prosti trg, če te bo to osrečilo. Koncepta to ne spremeni one bit.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Markoff ()

Markoff ::

barakus je izjavil:


Cimos, obvezna praksa za strojnika 7 mesecev, postavka 1 eur na uro, mesečno znese to 180eur. Malica in prevoz nista plačana! Seveda greš "prostovoljno" ampak kot, da obstaja alternativa, kjer je postavka kaj večja. Prostovoljno suženjstvo.

Pa na splošno je pri marsikateri praksi tako, tu imaš še več primerov: Praksa in plačilo?, tako da sploh nismo tako neprimerljivi s Kitajci. Kar je dobro, na mladih svet stoji.

Pa primerjajmo postavki: Slovenija - 1€/h, Kitajska - (200 / 27) / 12 = 0.617283951 €/h pri tem, da je standard na Kitajskem nižji in si lahko za isti denar več stvari privoščiš. Dodatki za prehrano, prenočišče/prevoz tudi pri nas marsikje niso plačani. Rekel bi, da smo dokaj blizu, in potem se vi zgražate nad Kitajci...

Tole je brez dvoma čista svinjarija. In zakaj tega nihče ne upa "namigniti" slovenskim novinarjem? Saj vem, da jih 3/4 ni vredna mrzle p., a še vedno so med njimi takšni, ki bi se v stvar zakopali in jo javnosti lepo predstavili.
V trenutnem času bi takšno novico z veseljem pograbila opozocija in sindikati. Sicer v lastne promotivne namene, a vseeno, kaj bi se že premaknilo. Kdor pa ne verjame v to, da je lahko bolje, pa si nedvomno zasluži to, kar ima...
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

antonija ::

Markoff je izjavil:

Prosti trg deluje v sandboxu, tako kot katerikoli drugi sistem. Valjda brez neke regulacije ne deluje, saj že teorija prostega trga pozna koncepte monopolov, oligopolov, kartelnega dogovarjanja.
Zdej se pa ze prosim odloci: a prosti trg deluje, ali ga je treba regulirat? Pa cisto vseno katero besedo probas uporabit, sandbox so se vedno pravila za regulacijo sistema, devijacije so pa napake ki jih sistem ustvari.

Markoff je izjavil:

Praktikanti = jabolka. Študensko delo = hruške. Te jebejo aksiomi much?
Kaj hudica imajo pa aksiomi tukaj? Si ziher da ves kaj ta beseda pomeni??

Markoff je izjavil:

Praksa je usmerjena, torej dijak elektrotehnike ne gre delat v skladišče oz. vsaj sploh ne bi smel.
In ker sistem tako lepo deluje, se to seveda ne dogaja. A mogoce rabimo se kaksen sandox da ne bo vec devijacij, ker drugo je pa vse super? Samo en sandbox rabimo, ja. Pa aksiome.

Praktikante se izkorisca za malo bolj kvalificirana dela, in so placani priblizno 0 EUR na uro. Izkorisca se jih lahko zato, ker so firme zlobirale pri faksih daljse dobe za prakso, brez katere ne mores dobit formalne izobrazbe. Tukaj je ni firme ki bi imela s praktikanti izgubo, razen ce je praktikant direktojev sinko. V vseh drugih primerih pa praktikant ornk nadomesti tistih par ur mentorjevega casa.
Studente se izkorisca za manj kvalificirana dela, jih je pa treba vec placat ker imajo studentski delavci dejansko izbiro: ni jim treba delat pa bo edina posledica da bojo imeli manj dnarja. Nobene groznje z nedokoncanjem faksa nic.

Razen te razlike (in pa seveda sandboxa, devijacij in aksiomov) je stvar ista: firme pac gledajo kako bi najceneje opravile svojo dejavnost, in ce jim drzava ponudi precej ugodne in relativno izobrazene suznje, se jih valjda ne bojo branili. Se vec jih bojo hoteli ker prekleto dobro vejo, da na njih ornk profitirajo.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Foxconn sili študente na praksi v sestavljanje PlayStationa 4 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
5823911 (19890) Gregor P
»

Foxconn zavrnil očitke o prisilni praksi študentov, reportaža kaže grozljive razmere

Oddelek: Novice / NWO
64768 (3120) fujtajksel
»

Delavci v Foxconnu stavkajo

Oddelek: Novice / Ostale najave
4614611 (12235) nekikr
»

FLA: Foxconn hudo krši pravice delavcev, ukrepi do julija 2013

Oddelek: Novice / Ostale najave
276761 (5287) Alexius Heristalski
»

FLA začenja največjo preiskavo tovarn Applovih dobaviteljev na Kitajskem

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
2811019 (9192) BigWhale

Več podobnih tem