» »

Ideje za PHP aplikacije

Ideje za PHP aplikacije

i33a ::

Pozdravljeni, učim se PHP, in misim da znam dovolj, da naredim kakšno zanimivo aplikacijo.
Naredil sem že login/registration system in podobne stvari, a login sistem kot tak ni uporaben brez nečesa drugega... rad bi da uporabnik res počne nekaj. Vem da nebom naredil neke super aplikacije ki jo ni še nihče, bi pa rad nabral izkušnje in hkrati ustvaril nekaj uporabnega(tudi če kaj podobnega že obstaja(pa ne facebook clone :) ). Ima kdo kakšno idejo?
Lp

Isotropic ::

novice, forum ipd. so dobri za zacetek imo.
pa zraven si se poglej varnost.

MrBrdo ::

Čimprej začni uporabljat CakePHP, CodeIgniter, Symfony ali Zend, ali pa drug programski jezik.

Lp :)
MrBrdo

Isotropic ::

ja, to se strinjam. pa poglej si, katere od teh uporabljajo v sloveniji imo.

urosz ::

Ti našteti se vsi uporabljajo. Z nobenim ne moreš zgrešit ;)

techfreak :) ::

Za začetnike bi vsekakor priporočal CakePHP, ker ima dobro dokumentacijo, ter vgrajeno vse kar bi za povprečno spletno aplikacijo potreboval. Vsekakor priporočam.

CodeIgniter nima vgrajenega ORM in vsebuje veliko manj dodatkov kot CakePHP, Symfony je pa težji za uporabo.

MrBrdo ::

No če se malo dopolnim, tukaj se strinjam s techfreak-om, tudi meni je od teh najbolj všeč CakePHP. Še dodaten bonus je tudi da se zgleduje po Rails-ih, tako da če boš kdaj kasneje posegel po Rails-ih ti bo malo lažje.
CodeIgniter je pa imo zelo cool za bolj advanced programerje, ki že vejo bolj natančno kaj hočejo (ker je nekoliko bolj modularen).
Glede zaposlitve ni toliko važno katerega obvladaš, samo da poznaš vsaj enega, da poznaš MVC in ostale zadeve, potem te že oni vpeljejo v tisto kar imajo.
MrBrdo

drola ::

Meni pa ravno Symfony najbolj leži. Uporabljal sem tako stare različice 1.0-1.4, zdaj pa 2.1. Z drugo verzijo so vpeljali nekaj konceptov bolj značilnih za Javo EE, npr. dependency injection in POPOs (PHPjevska verzija POJOs), možnost nastavljanja stvari z anotacijami. V tej verziji je postal tudi precej modularen. Ima koncept paketov (bundles). Primeri paketov so DoctrineBundle (DBAL, ORM), TwigBundle (template engine), AsseticBundle (uporabljanje z javaskripti, cssji, možnost transparentnega minimiziranje te kode in tudi prevajanja iz npr. LESS v CSS), FOSUserBundle (sistem za login in registracijo, katerega je možno vzeti za osnovi in sčarati potem z njim skoraj karkoli).

Kar se prilagodljivosti v primerjavi s CodeIgniter tiče, se je to v verziji 2.x izboljšalo. V osnovi imaš samo dependency injection container in lahko zamenjaš skoraj katerokoli komponento s svojo (template engine, library za delo z bazo, mailer,...). Če želiš minimalizem, obstaja tudi čisto osnovna verzija Symfony brez ORMja, template enginea, itd.

Kar se samega Doctrine tiče, se je ta v verziji 2.x ločil na ORM del in DBAL (database access layer) del, tako da lahko uporabljaš zgolj abstrakcijo klicev na bazo, ni pa ti treba uporabljati ORMja.

Symfony bo od različice 2.1 naprej (trenutno je zunaj 2.1 RC1, končna 2.1 se pričakuje v nekaj mesecih) uporabljal tudi Composer. Njegova uporaba zgleda tako, da v nek config file zapišeš seznam paketkov, ki jih boš uporabljal, potem pa Composer poskrbi za vse odvisne pakete in ti vse potrebno samodejno prenese iz repozitorijev na spletu (GIT).
https://drola.si

Marat ::

Vidim da ima NetBeans uradno podporo za Symfony. Kateri IDE je pa najbolj primeren za CakePHP?

MrBrdo ::

drola: Symfony je samo za Java fane. Pa dobro morš prebavljat XML.

Marat: Zakaj pa rabiš IDE? In zakaj bi IDE moral imet podporo za framework. Brezveze.
Jaz uporabljam Sublime Text 2.
MrBrdo

drola ::

MrBrdo, v sožitju so trije načini konfiguracije: PHP, YAML in XML; delno tudi anotacije. Sam odločaš, katerega boš izbral. Tudi dokumentacija ne preferira nobenega, po celotnem Symfony booku imaš primere kode za config falje v vseh treh formatih. Primer. To, da se v nekaterih delih dosti zgleduje po Javi, pa drži. Sicer v večini primerov, če nisi domač z dependency injection containerjem, se ti niti pri programiranju s Symfonyjem ni treba kaj preveč ukvarjati z njim. Je pa na voljo in dobra alternativa za situacije, ki bi jih sicer reševal npr. s singleton patternom.

Zelo uporaben feature Symfonyja je tudi developer panel, kjer lahko gledaš dnevnik requestov. Vidiš vhodne parametre, čas izvajanja, morebitne exceptione. To je seveda v produkciji potem izključeno.

Kar se pa podpore v IDEju tiče: Symfony ima kot template engine Twig s svojo sintakso in koristi imet podporo za oblikovanje in barvanje te kode. So pa ponavadi dokaj neuporabne druge funkcije iz integracije, npr. kake bližnjice za generiranje kode. Večinoma kvečjemu povzročajo probleme, ker tipično IDEji izhajajo redkeje in je posledično taka integracija večino časa outdated.
https://drola.si

Marat ::

MrBrdo je izjavil:

drola: Symfony je samo za Java fane. Pa dobro morš prebavljat XML.


U, potem je pa to ravno prav zame :)

MrBrdo je izjavil:

Marat: Zakaj pa rabiš IDE? In zakaj bi IDE moral imet podporo za framework. Brezveze.
Jaz uporabljam Sublime Text 2.


Autocomplete in pa to da mi zraven prikaže dokumentacijo.

techfreak :) ::

Za dokumentacijo cakephp.org, namesto autocomplete pa parkrat uporabi določeno funkcijo in jo boš vedel na pamet. Drugače pa glede na Google očitno obstaja nekaj programov/pluginov, ki omogočajo autocomplete na CakePHP.

MrBrdo ::

No ta autocomplete res ni toliko potreben. I guess da je fajn, samo jaz lepo shajam brez tega. Razen da mi Sublime pač autocompleta tisto kar je že videl. Mogoče obstaja za Sublime tudi kak plugin ki ti potem autocompleta funkcije od teh frameworkov. Ampak drugače se čisto strinjam s techfreak-om.

drola: No saj ne me narobe razumet, objektivno gledano nimam nič proti Symfonyju, samo zame osebno ni vredu. Ker nisem nikoli maral ne Jave ne XMLja. Sem pa tudi bolj fan convention-over-configuration, tko da uživam na Railsih :) Pa tudi CakePHP mi je bil razmeroma ok, samo nekaj neznanega me je motilo, kar sem kasneje ugotovil da je bil jezik (PHP).

Vsak ma svoje. Zato je treba na koncu vse sam probat, če se hočeš res pravilno odločit. Noben ti ne more povedat kaj bo tebi najbolj pasalo. Je pa izbire kar dosti, tako da je kar nekaj dela s tem. Za začetnika pa ni tako pomembno, kaj bo vzel, samo da ne izumlja tople vode. Za začetnike je dobro da je veliko dokumentacije, ampak to mislim da imajo vsi od naštetih.

i33a: Mogoče ena ideja za tvojo aplikacijo: imageboard (tako kot npr. 4chan). Je kar simpatično za malo poigrat se, to je bil moj prvi (mogoče celo edini) projekt ki sem ga napisal v CakePHP.
Lahko uporabljate malo za štos s frendi in postate gor :) Morda pa se potem razširi... Mi smo imeli nekaj časa en tak imageboard, sam so nam ga rusi zaspamal enkrat s childpornom, pa tudi ni blo toliko interesa kot smo pričakoval, tako da smo ga potem zaprli. Mislim da je enkrat takrat nastal še en slo. imageboard, samo je tudi propadel. Ampak za poigrat se bo čist simpatično, pa tudi ni tolk velik dela.
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

Marat ::

Ma sej ni toliko point v autocompleteu samem, ampak bolj v tem da je autocomplete tudi neke vrste dokumentacija sama - torej hiter vpogled v dokumentacijo brez da bi rabil iti na splet. Vsaj pri Javi v Eclipse je tako, ko narediš en objekt lahko preko autocomplete takoj preveriš katere metode ima in kaj počnejo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Framework

Oddelek: Izdelava spletišč
212501 (1041) techfreak :)
»

Izšel PHP 5.5

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
114901 (3591) technolog
»

PHP in objektno programiranje (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
8511277 (9744) kivi113
»

Časovna banka

Oddelek: Izdelava spletišč
131948 (1379) MrBrdo
»

[PHP] Rezanje stringov ter nekaj malenkosti

Oddelek: Programiranje
141674 (1428) roli

Več podobnih tem