» »

Časovna banka

Časovna banka

blaise ::

Pozdrav!

Morda ste že slišali, da se tudi v Mariboru trudimo vzpostaviti t.i. časovno banko. Časovno bančništvo je specifičen način prostovoljnega povezovanja in sodelovanja ljudi. Temelji na menjavi storitev, znanj in spretnosti. Menjava ni finančna in poteka med večjim številom ljudi. Pri tem vsa znanja in vse spretnosti vrednoti/ceni enako – ena ura dela je vedno ena ura dela! Srce, središče časovne banke je spletni portal, ki se uporablja za beleženje menjav in za registracije članov. V Sloveniji se je ena tovrstnih bank že vzpostavila in za spletni portal uporabila open-source aplikacijo (www.cyclos.org), www.casovnabanka.si/cbs. Problem je ta, da se je vsaj v našem primeru izkazalo, da je omenjena aplikacija preveč zahtevna za administracijo, pa tudi uporabniško ni povsem prilagojena (prijazna) uporabnikom. Zato smo se odločili poiskati alternativo. Hitro smo sicer prišli do Drupala in njegovih modelov, eden od njih, če prav razumem, že vključuje princip, ki je namenjen časovnemu bančništvu (http://drupal.org/project/mutual_credit), vendar kljub temu iščemo še kaj bolj primernega. Radi bi, da bi bila zadeva kar se da uporabna tudi za druge skupine, ki bi želele kdaj uporabljati to aplikacijo za podoben namen (časovno bančništvo želimo kar se da razširiti po Sloveniji). Radi bi seveda tudi, da bi tak model aplikacije prevedli v slovenščino in bi bil dovolj uporabniško preprost, da bi ga lahko uporabljali tudi ljudje, ki niso dnevno v stiku z računalniki (ker so ravno takšni ljudje pretežno uporabniki teh storitev - v svoji viziji se želimo približati idealu, ki je predstavljen na http://www.timebanks.org/swf/tour/weave...

Zanima me torej, če ste pri iskanju ustrezne programske rešitve lahko kako v pomoč in če seveda poznate koga ali kakšno skupino, ki bi nam računalniško lahko pomagala pri razvoju tovrstne predloge?

Za vsak odziv se vam že v naprej zahvaljujem.

LP

ABX ::

Komunisti!

Ideološko super, v praksi nima smisla.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

Iztok Smolic ::

Zdravo,

mi se zadnje leto ukvarjamo izključno z razvijanjem v Drupalu in vam lahko pomagamo, če boste šli v to smer. Imamo izkušnje in know-how, ki smo si ga kot posamezniki pridobili skozi zadnja leta, zdaj pa sodelujemo v skupini.

V kolikor vas zanima, prosim pošljite ZS.

lpi
-----------/------------

HardFu ::

Glede na to da imate precej custom zelje, je CMS precej slaba izbira, saj je povecini tako, da je potem treba vse prilagajat CMSju (in ne obratno, kakor bi bilo sigurno veliko boljse), zato koncen produkt nikoli ni tisto pravo. CMSji so namenjeni vsebinskim stranem in ne aplikacijam. Sam bi svetoval razvoj aplikacije s pomocjo kaksnega od frameworkov (CakePHP, Django), edino tako bo rezultat taksen, kot je treba.
http://codeable.io

Matev ::

o čem se to sploh gre
na vašo stran ne morem priti ker ##$&/$ zahteva registracijo
/&%((/&/((%()/&$#"

Iztok Smolic ::

Drupal je tudi framework.

Se pa strinjam, narava projeta teži h custom rešitvi, a obstaja vprašanje, če bo projekt potem pokril razvoj. Sploh pri nas je to vedno problem.
-----------/------------

Gost ::

V osnovi se mi zdi super ideja tole časovno bančništvo. To bo treba podpreti.

Glede na opisano je absolutno brezpogojno potrebno speljati zadevo preko kakega opensource frameworka, če se bo delalo v PHP. S tem dobite popolno fleksibilnost, ki se jo želi, ter pri večini poznanih frameworkov široko podporo s strani uporabnikov.

Drupal, Joomla in ostale že precej dodelane rešitve so lahko izjemno problematične na dolgi rok. Drupala premalo poznam, ampak je zgodba precej podobna Joomli. Razširitve so možne, vendar točno tistega, kar se želi dobiti ven, ne ponujajo oz. ponujajo to zelo okleščeno. Poleg tega je pri teh cms-jih nastal en zanimiv hobi. Brezplačne razširitve, ki so zunaj in delujejo, se po kakem letu premeteno začno zaračunavati ter tako iz open source kode nastanejo closed source.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gost ()

blaise ::

Pozdrav!

Hvala vsem za odziv in podana mnenja!
Bomo poskusili nekaj sestaviti v Drupalu in bomo videli kako bo to delovalo. Če kdo želi sodelovati in pomagati, naj prosim piše na cbs.maribor@gmail.com

Hvala in LP

HardFu ::

Ok, da razjasnimo, Drupal NI framework, ampak je CMS (torej content management system), saj je primarno namenjen vsebinskim stranem in ne spletni aplikaciji. Ce zelite framework, potem imate (v primeru PHPja) na voljo CakePHP, Codeigniter,Yii in pa Zend Framework.
http://codeable.io

Gost ::

Pozabil si na eno izmed boljših zadev:
http://www.symfony-project.org/

ABX ::

.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

MrBrdo ::

Tako kot gost pravi, najbolje je da se lotite razvoja namenske aplikacije z neko dobro osnovo. Kaj boste izbrali se odločite sami (moja preferenca je Ruby on Rails), tukaj je nekaj takih ogrodij:
V PHP: CutePHP, CodeIgniter, Zend, Symfony
V Python: Django
V Ruby: Rails, Sinatra
V Scala: Lift

Osebno nad Symfony nisem preveč navdušen, ker je preveč dela z raznimi config filei, je pa to stvar okusa. Meni že sam jezik PHP ne ustreza, ker je za časom in performančno u krizi, zato raje priporočam kakšno od ostalih alternativ, predvsem Django in Rails, morda celo Lift, če si avanturist (en del Twitterja je tudi napisan v Scala, čeprav ne verjamem da uporabljajo Lift, saj je sicer aplikacija v Rails).
MrBrdo

HardFu ::

MrBrdo, malce off topic ampak katerikoli PHP framework je performancno se vedno pred RoR, za Python (Django) pa tezje dobis folk, ki bi znal nadaljevat development v kolikor bi slo kaj narobe.
http://codeable.io

MrBrdo ::

HardPhuck: Ja, je pred RoR 2... Pred RoR3 pa ne (Ruby 1.9...). Edina stvar ki pa je baje res počasna v Rails pa je ActiveRecord (ORM). Sam glede na to, da ga 50% teh PHP frameworkov sploh nima (CodeIgniter), oz ma nekaj na pol (CakePHP)... Sicer pa performance niti niso prednost RoR, je veliko drugih prednosti. Tisti ki lahko reče da je PHP dobro zasnovan in lep jezik, očitno v čem drugem še ni programiral.
Pomankanje programerjev v Slo pa je tako kot je (pač sami codemonkeyi ki delajo neke copypaste PHP aplikacije)...
MrBrdo


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel PHP 5.5

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
114900 (3590) technolog
»

Ideje za PHP aplikacije

Oddelek: Programiranje
142029 (1629) Marat
»

Kateri drug programski jezik za HTML/JS programerja?

Oddelek: Programiranje
333501 (2271) LeQuack
»

Spletna stran pozareport.si je bila žrtev hekerja Piromana

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3913044 (10265) Pyr0Beast
»

Glavni PHP razvijalec dal odpoved

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
356515 (4471) darkolord

Več podobnih tem