» »

menjava senzorja na EOS 600D

menjava senzorja na EOS 600D

MSkubic83 ::

pri menjavi objektiva so se mi na slikah zaceli pojavlati fleki. aparat sem nesel na 3a servis na ciscenje senzorja. po enem tednu so me klicali da je senzor fizicno poskodovan in da ga bo potrebno menjati. da ima narejeno prasko. po treh tednih ko je bil senzor zamenjan. sem serviserja vprasal kaksen je bil vzrok za menjavo. obrazlozil mi je da so bile smeti v senzorju za zascitnim steklom in da drugace ni slo kot da zamenja senzor. se pravi da to ni glih fizicna poskodba in bi lahko zamenjali senzor pod garancijo. aparat je star komaj pol leta. zaracunali pa so mi 120evr za senzor in 150evr za tri ure dela. zamenjani senzor sem dobil nazaj in ni vidnih kakrsnih koli napak. serviser mi je zatrdil da se nevidi s prostim ocesom. meni to deluje vse skupaj sumljivo. ima kdo kaksno mnenje glede tega. sam mislim malo povprasati na uradni canon.

mogoče samo vprašanje še, če ima kdo kakšno idejo. Kam se obrniti, na kateri naslov e-mail od Canonovih poslovalnic da bi zvdeu kaj več o tem ali je bila zadeva pravilno speljana glede reklamacije in glede uveljavljanja garancije.

hvala v naprej za pomoč.
  • spremenilo: MSkubic83 ()

darkolord ::

Hmm, pred senzorjem še so trije filtri (2 nizkofrekvenčna in IR filter), ki se jih načeloma da zamenjati. Ponavadi se smeti in poškodbe pojavijo na sprednjem filtru, da bi prišlo prav do senzorja, je precej malo verjetno, glede na to, da je še tesnilo vmes.

Zvezdica27 ::

lep pozdrav,

vsekakor kontaktiraj Canon uvoznika. Senzor se sam od sebe ne poškoduje kar tako, niti ni verjetno, da bi ga lahko prah kar tako (kot rečeno, so še filtri vmes). Tud če menjaš objektiv (saj je osnovni smisel DSLR) ... Zdaj... če si dal na popravilo in so te obvestili, je vprašanje ali si zahteval garancijski zahtevek (ali stvarno napako), sploh če ti je serviser to rekel. Pač, garancijo moraš zahtevati... tko da s tem pejd na 3a in se malo pogovarjaj. Dokler ti ni jasno za kaj se gre

Probaj se zmeniti s 3a, potem Canon uvoznika. In veliko sreče. Če drugega nbe probaj za teh 300e dobiti vsaj dobropis za kak objektiv.

Če se ne boš zmenil, mislim da nimaš kaj praskati, morda še zveza potrošnikov, inšpekcija, tožba pa za 300e ni opcija - a vseeno stavi na razum 3a in Canon zastopnika (če seveda nisi sam poškodoval senzorja). Serviserji točno vejo za kaj se gre, nenazadnje so vrhunsko usposobljeni.

zz

Okapi ::

Canon Adria d.o.o.
Dunajska cesta 128a
1000 Ljubljana
Slovenia
+386(0)15308710
+386(0)15308745
www.canon.si
E-Mail: info@canon.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

floyd1 ::

Praska na senzorju se nikakor ne more pojaviti zaradi same menjave objektiva.
Kot pa so že predhodniki povedali, do samega senzorja težko kaj pride, ker so pred njim še filtri.
Torej, edino če pri dvignjenem zrcalcu "šlataš" okrog senzorja, lahko narediš prasko na filtru. Samo v tem primeru. Brez fizičnega kontakta (kot stvar opisuješ) pa po mojem ne.

skyline ::

Na slo-foto si omenil eno zanimivost, ki si jo tle spustil:

'probal sem spucati z vatno palčko narahlo po steklu in ni bilo nič bolše'

Well?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: skyline ()

MSkubic83 ::

Da probal sem z vatno palčko spucat narahlo po šipci in to je tudi vse. Saj prodajajo kit za čiščenje senzorja.

Po telefonu mi je stric iz 3a rekeu da je praska na senzorju in da se jo šteje pod fizično poškodbo in da bo potrebna zamenjava senzorja.
Ob prevzemu aparata mi je pa serviser trdil, da ni praske, da je smet v senzorju in da drugače se neda kot da je moral senzor zamenjati.

blackbfm ::

pri menjavi objektiva so se mi na slikah zaceli pojavlati fleki.


pokaž kakšno sliko

MSkubic83 ::

 http://s185.photobucket.com/albums/x163/kajzar/Novo/?action=view&current=IMG_6674.jpg

http://s185.photobucket.com/albums/x163/kajzar/Novo/?action=view&current=IMG_6674.jpg

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MSkubic83 ()

skyline ::

MSkubic83 je izjavil:

Da probal sem z vatno palčko spucat narahlo po šipci in to je tudi vse. Saj prodajajo kit za čiščenje senzorja.



Vatna palčka in kit za čiščenje ne gresta skupaj. S čim si torej pucal?

Link na fotko pa ne deluje.

MSkubic83 ::

samo vatna palčka, brez kita. Samo pravim da jih prodajajo in glih tako šariš po senzorju z njim in še neka tekočina da je zravn.

link bi moral delat

http://s185.photobucket.com/albums/x163...

skyline ::

Ja, ampak v kitih ni vatnih palčk. Le-te so hudo napačna izbira za šarjenje po senzorju.

Link pelje na album s 7 fotkami - na kateri so fleki?

MSkubic83 ::

na prvi eifflov stolp

blackbfm ::

po sliki sodeč gre za umazanijo, pri dejanski poškodbi senzorja bi bili pixli okvarjeni ali mrtvi podobno kot recimo na monitorju

če je stvar dejansko not v senzorju potem bi ti moglo it pod garancijo

MSkubic83 ::

aja in še to po prejemu aparata iz servisa sem opazil na točkovnih pikah zamazane rdeče fleke ko se prižgejo rdeče ledice, tega prej ni bilo. serviser pa mi je zagotavljal da on tega nevidi. po dvominutnem pregovarjanju je le zginil z aparatom za 5 minut in kazal da je zadevo popravil. Zgledalo je bolše vendar še ne čisto tako kot bi moralo. rekel sem naj zrihta in da pridem iskat čez dva dni. Danes sem šel iskat in zadeva je bila malo bolša, samo še vedno se vidi na treh točkah okoli kvadratka malo bledo odbijajočo se svetlobo od rdečih pikic. Z serviserjem nisva prišla na isto valovno in sem popokal aparat in odšel. Imam namen napisati na canon en velik dopis s celotno zgodbo.

Ja serviser mi je trdil da je v senzorju in po klicarjenju nevem kam in po pogovoru z nevem kom da ni mogel drugače uredit kot zamenjat senzor.
Zamenjani senzor imam doma, sem zahteval da mi ga dodajo zraven. In ni videt ničesar škodljivega na njemu. Serviser mi je zagotavljal da s prostim očesom se to nevidi.

darkolord ::

Serviser mi je zagotavljal da s prostim očesom se to nevidi.
Če je tista packa na levi res direkt na senzorju, je velika približno 0,5x0,5mm. Pod svetlobo in s kakšnim povečevalnim steklom bi jo moral videti.

Tiste packe zgoraj pa izgledajo kot vlakna bombažne palčke za uho.

floyd1 ::

Vatirana palčka je za čiščenje DSLR senzorja enako dobra izbira kot "šmirgl" papir za npr. čiščenje avta. Brez pretiravanja. Hudo pregrobo.
Da probal sem z vatno palčko spucat narahlo po šipci in to je tudi vse.

Katera šipica? - si pred poskusom čiščenja sploh umaknil zrcalo? Pri mojem (Sony) se to naredi tako, da zaženeš čiščenje senzorja iz menuja in potem ostane zrcalo dvignjeno do izklopa aparata. Mogoče je vprašanje malo hecno, a sem že videl, kako je nekdo pihal po zrcalu in mislil, da čisti senzor. In verjetno ni bil edini.

Še moja zgodba, okrog prahu: V Turčiji (Izmir) mi med menjavo objektivov prileti v A100 kar konkreten prah, viden na vsaki sliki. Nikakor ga nisem spravil ven, pihalke pa nisem imel zraven. Grem v eno foto trgovino (+ foto studio) vprašat, če prodajajo, pa mi reče, da ne, a mi lahko on s svojo "pihalko" (zastonj) ščisti. Vzame dol objektiv, preden sem lahko karkoli rekel on potisne notri prst in z njim dvigne zrcalo (skor me je rahla kap, pa še tista vročina...) in res dobro spiha vse ven. Sem se zahvalil in samo letel ven sprobat, če vse še sploh dela. Turki pač, malo bolj na izi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: floyd1 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Renault - engine failure hazard

Oddelek: Na cesti
1812197 (11440) WarpedGone
»

"Umiranje" digitalnih kamer/fotoaparatov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
9414174 (6727) Dr_M
»

Canon 450d in konkurenca

Oddelek: Kaj kupiti
282436 (1465) kuglvinkl
»

Canon Powershot S1 IS problem

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
132520 (2200) jurre
»

Canon EOS 400D

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
295559 (4265) Stepni Volk

Več podobnih tem