» »

"Umiranje" digitalnih kamer/fotoaparatov

"Umiranje" digitalnih kamer/fotoaparatov

Slashdot - Sony si je očitno privoščil hudo napako pri izdelovanju CCD čipov za digitalne kamere in fotoaparate, kar se kaže ponekod v počasni, drugod pa hitri odpovedi naprav, ki te čipe uporabljajo.

V določenih pogojih so namreč digitalne kamere ter fotoaparati proizvajalcev Sony, Canon, Fujifilm, Nikon in Konica Minolta odpovedali tako, da so prenehali snemati ali pa so snemali zelo popačeno sliko. Pojav je še posebej očiten, kadar se naprava uporablja pri visoki temparaturi in vlažnosti zraka. Težava se je pojavila zaradi pakiranja CCD čipov - za kar se uporablja epoksi pakiranje, ki pa čez čas začne do CCD tipala prepuščati vlago in to seveda žalostno odpove.

Rešitev? Uporaba keramičnega (dražjega) pakiranja. Problematični čipi so se proizvajali med leti 2002 in 2004, kar pomeni, da je prizadetih veliko izdelkov. Zgoraj našteti proizvajalci so že ponudili odpravljanje težav ne glede na garancijo - Canon, Fujifilm, Konica Minolta, Sony ter Nikon.

Članek z več podrobnostmi in seznamom problematičnih izdelkov najdete tukaj, izvirno novico pa na Slashdotu.

94 komentarjev

«
1
2

l-note ::

Ali lahko v Sloveniji zahtevam zastonj popravilo Canona A70? Imam namreč ravno tako okvaro.

wat56 ::

Zdaj mi je postalo jasno zakaj moj Canon A60 ne deluje pravilno.

Na trenutke odpove 'ekran'. Najprej sem pomislil da je odpovedal LCD. Ampak ko sem slike prenesel na računalnik so le te bile popačene( črno-vijoličen zmazek ).
Super glede na to da mi je garancija že potekla. Odlična poteza proizvajalcev.

edit:

zadeva se da popraviti tudi doma :) Fotoaparat nastavis na koleno in rahlo udarjas dokler slika ne postane normalna. Čez nekaj časa se napaka spet pojavi. Ponavadi takrat, ko nosim fotoaparat v torbi in recimo dežuje. Aparat sem posodil punci, ki je šla na Malto in zaradi previsoke temperature aparat ni delal celih 7 dni! Sami zmazki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: wat56 ()

Daedalus ::

Najboljše bo, da se vsi, ki imate tako napako, obrnete na pooblaščeni servis/uvoznika. Tam bi mogli met informacije kako je s popravilom.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

l-note ::

Hm, na Canon Europe tudi poznajo tole napako. Torej naj bi v Sloveniji popravljali zastonj.

kanzyani ::

Meni so 2 mesca popravljal A70 pa so prišli do sklepa, da je bilo treba zamenjati celo notranjost. Do sedaj je fotič delal ma se že počasi kaže ta napaka. Še dobro da sem to zvedu ga bom nesu popravljat. :)

Pyr0Beast ::

Heh, pa toliko težav s tem ko je kamera crklna.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Dr_M ::

sej sm skos govoru, da so sonyevi digitalci crap, zdej so pa to se na druge razsiril...:\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Jaka83 ::

Še dobro da imam Olympusa. :D

nodrim ::

huh .. jst sm pa mislu, da je to zarad tega, ko mi je ornk po tleh padu enkrat ... imam pa čist iste težave in udarec od strani ponavadi pomaga ...

nej ga nekdo čim prej odnese in poroča, če so mu zamenjal zastonj :)

l-note ::

Na 3A servisu menjajo zastnoj. Sem klical danes in so že obveščeni s strani Canon Europe. Na žalost pa ne vračajo denarja za fotoaparate, ki so bili popravljeni v preteklosti (pa tudi če imate še vedno shranjen račun in okvarjen CCD). Tako je navodilo Canona. :'(

markocjan ::

Imam Sony DSC-V1 brez teh težav. Je kdo že mel težave ?

SebaR ::

No komaj čakam da začne jokat moj "pametni" kolega, ki je rekel, da mu bo Sony delal celo večnost :D

Sam k sreči uporabljam Olympusa :P
Povej ti to raje komu brez nog, da bo lahko skakljal po cesti...
:>

Jackal ::

Js mam pa dead pixel na senzorju (oziroma live - sveti skos rdeče). Zamenjajo senzor tudi če se še ne kaže ta napaka? Mam pa Canon PS G5.

kixs ::

Men je po skoraj dveh letih poleti začela zajebavati Minolta X20. Pojavljati so se začele vodoravne črte. Včasih je celo delovala.

Potem sem dolgo časa potreboval, da sem jo spravil na servis. Pred dvemi tedni jo nesem na servis in hvala bogu, so tako hitri, da do danes še niso nič naredili >:D

Jutri lepo pokličem v Kranj na pooblaščenega serviserja, da pove kako in kaj :D Ker to bi bilo super, ker sem zelo zadovoljen s kamerco in nisem imel nobenega namena menjat! Morda za X1, ampak je zaenkrat predraga.

Hvala za novico 8-)

linuxdady ::

Sony DSC-P51. Zaenkarat nimam težav.

poweroff ::

Hm, kamere tudi? Imam DCR-TRV 33E, ki je letos kar crknila. Potem so mi porpavili, ampak zadeva ne dela. Slikaje meglena in sami problemi so z njo.

Banda. Isto kot IBM in DeskStar diski...
sudo poweroff

ginekolog ::

Imam A60 in se včasih pojavi ta težava. Star je 3 leta.. rešim jo tako, da ga rahlo udarim po objektivu. :| :|

Bom pa nesel na servis ako zastonj rešijo. Drugače pa super fotič, saj je dolgo držal ;)


A ve kdo, kako dolgo to popravljajo... menda ne več kot 1 teden ne?
Divers do it deeper.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ginekolog ()

Wox ::

@ginekolog: Ma kaj je tebi 3 leta dosti? Moj stari Kodak je star več kot 30 let, pa dela še vedno kot nov.:D
Commodore 64

Jaka83 ::

Najbolj smešno mi je, ko govorite, da udarite po leči in je potem OK. Me prav zanima, koliko vas sploh ve, kaj s tem povzročiš, ko udariš po leči.
Profesionalni fotograf si komaj upa malo bolj na grobo odložiti aparat, kaj šele, da bi udarjal po leči. :D

Ch4N93 ::

kaj pa "preventivno" popravilo? torej zadeva je npr. v garanciji, vendar se napaka še ne kaže, ali lahko zahtevaš popravilo/zamenjavo? ker je najslabše, če ti stvar crkne po izteku garancije, še posebej, če so zato (dokazano) krivi slabi CCD-ji
Ni nam lahko...

SavoS ::

Kolikor sem lahko razbral z njihovih internetnih straneh, bodo te napake popravljali oz.odpravljali do sredine leta 2007... tako, da imaš še čas... sicer pa prvo preveri, če je tvoj aparat med njimi....
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

fahrenGONE ::

Glede naslova novice... Ce ves da umiranje ni pravi izraz in ga zato tudi das v narekovaje, ali ne mores raje napisati odpoved, okvare, napake pri, nedelovanje, tezave z in podobno? Umiranje je za ziva bitja, ne pa predmete in stroje. :)

ReBi ::

na servisu so me dvakrat nategnl za vsega skupi 60k. (soni digital8 kamera). nazadne sm pa slišu d glava ni kul. sm uzeu kamero in šou dam.

Matej_K ::

Sony DSC-P51. Zaenkarat nimam težav.


ME TOO!!
... .. .

ginekolog ::

jako: uporabil sem napačen izraz. Dejansko rahlo potrkam po objektivu in slika pride nazaj. Pa če to v enem od 30 vklopov recimo. Zaenkrat ni panike.
Divers do it deeper.

GregiB ::

Hja... sem "ponosni" lastnik Canona A70. Pred kakšne pol leta se je tudi meni začel na ekranu pojavljati vijoličen zmazek, ki seveda ni le na LCDju ampak tudi na posneti "sliki". Zdravilo... ja tudi pri meni ga malo bolj na trdo pobožam, dokler se ne pojavi slika. No, prebral sem tele novičke in seveda klical na 3A. Obup, vam pravim...
Najprej sem neprijaznega referenta pobaral, ali tudi oni zastonj popravijo oz. zamenjajo Sony-jev CCD, če se pokvari. Takoj mi je zabrusil, da Canon ne razkriva čigave dele dajejo v fotoaparat. Pa sem ga vprašal, če me ima za norca, če pa je Canon praktično "priznal", da uporablja dotični CCD in, da so na njihovi azijski strani napisali, da so zadevo pripravljeni sanirati. Nakar me je spet oštel, da češ seveda to tudi oni naredijo in ali mislim, da so kej slabši od azijcev.... Nisem mogel verjeti.
No, potem mu potožim, da imam na ekranu vijolčen zmazek... Njegov odgovor... hja, verjetn je hin interna kartica in ne senzor... popravilo 15K SIT. Je pa rekel, da "diagnozo", ali je kartica ali CCD pa postavijo brezplačno. Nakar sem ga vprašal, kakšni pa so simptomi za pokvarjen CCD?! Rekel je, bodisi črna slika ali pa slike ni.... in jaz sem izpadel totalni idiot, ko sem vprašal, ali ni to eno te isto...
Zdaj sem se oborožil z barvnimi printouti iz Image resourca in drugih strani, ki dokazujejo, da je moja vijolčkanost zarad CCD, pa naj kasirajo, če upajo.... Naredim urnebes, da bo hudo. Torej, soforumaši... Nena se dat nat/(&$#!"
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

BigFoot ::

Carsko, moje kamere ni na spisku.
LG 77CX OLED TV; Marantz SR6010 7.2: 5x Focal Sib, 2x Focal Cub, 2x Focal
Little Bird; PS5, Xbox Series X, PS4 Pro, Xbox One, PS3, Vero 4K, Samsung
UBD K8500 4K UHD, Philips BDP2180/12

GRainbow ::

Tudi mene so na hitro odpikali na A3, ces da o tem niso bili nic obvesceni.

ginekolog ::

l-note pravi, da so bili obveščeni. Očitno vsak zaposleni po svoje bluzi... ali delajo to namerno ali pa jim informacijski tok ne deluje.
Divers do it deeper.

GregiB ::

No... hmmm... v mojem primeru se mi je zdelo, kot da se hoče referent sprva narediti francoza... Šele, ko je uvidel, da sem se o zadevi pozanimal, me je odrezal s tisto o biti slabši od azijcev...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

steev ::

Še sreča da Nikon d70s ni na seznamu. Huh ...
:|

iskra ::

Šment... Moj V1 je na seznamu... In P71, ki sem ga dal punci za na študij v tujino :\

In komaj pol leta imam V1 pa so že štale. Nekdo zgoraj je že vprašal ali obstaja možnost preventivne zamenjave in se pridružujem njegovemu vprašanju. Ne bi rad, da mi sredi potovanja crkne aparat. :(
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Trololololo1 ::

Imam canona A60 in mi pri snemanju filma skače slikica kot na TV če jo gledaš preko antene in je slab signal. Je mogoče to ta napaka?

GregiB ::

No... tkole za primerjavo.... moja "pokvarjena slika izgleda takole!
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Jaka83 ::

Uf, some nasty sh**. Men bi se strgal, če bi kupu fotoaparat za 100k in bi mi tak zmazek delal. :(

nodrim ::

peesda .. men isto dela že kr neki časa .. pa sm mislu, da zato, ker mi je po tleh padu ... samo, če dobro pomislim itak ni takoj po padcu začel tega delat, ampak šele nekaj mesecev za tem ...

je že kdo našel servis, kjer ti to brez problemov zamenjajo???

GregiB ::

Pravkar sem se vrnil iz 3A servisa... vzel so aparat in rekl, da je verjetn res CCD, nej pokličem čez en teden... So pa rekl, da odkar je Canon dal ven to obvestilo vsi kličejo tud za povsem drugačne napake (mrtvi pixli idr....)
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

marled ::

Če nam je pa zadeva že prej crknila se naj pa lepo pobrišemo pod nosom????
Imam MV600i in v maju so mi menjali - piše IC CCD; simptomi so bili podobni.

Me prav zanima, kaj na to reče tržna inšpekcija?
Marjan

Jaka83 ::

A ne moreš na Canon poslat tega in bi ti vrnil denar?

l-note ::

Tole piše v QA for CCD Wire Bonding defect :

Q. 12: I paid the repair cost for the same problem in the past. Can I get a refund?
A.: We are afraid that we do not refund the repair cost as a principle.

Sam bi si tudi želel, da bi bilo možno zahtevati denar za popravila v preteklosti.

ride100 ::

Pozdravljeni!

Tudi sam sem lastnik Canona A60 in se mi v določenih primerih (vlaga, tema..) pojavljajo vodoravne vijolčno-črne črte na zaslonu, ki se tudi opazijo na monitorju ko jih prenesem na računalnik. Prav tako pa se mi začasno napaka odpravi ko na rahlo udarim ob strani fotoaparat.

Moje vprašanje za VSE Vas je: ali je moj in se nekatrih zgoraj opisanih primerov zajet v Canonov vpoklic?

LP

Kotsi
bye from kotsilandija:)

Nejc Pintar ::

da!
Lahko je biti prvi, če si edini!

GregiB ::

No, zgodilo se je prav tisto, kar sem pričakoval... Sliko ste videli, izgleda da imamo vsi iste simptome.... odgovor servisa 3A:
... hja, ni kriv CCD ampak se je zaradi "butanja in rukanja" razrahljala plošča... popravilo... 15K SIT... Ko sem jim rekel, da so simptomi popolnoma enaki, kot na strani Imaging Resource... nič... plošča pač...
Zgleda da je tako, da je treba nekot spravit noter strošek dela in pa cca. 12K SIT za CCD... ups, mislim ploščo...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Daedalus ::

Predlagam, da jih prijaviš uradu za varstvo potrošnika in ustrezni inšpekciji. Pa naj se s tistimi ubadajo, če se jim z strankami ne ljubi.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

nodrim ::

ja, sam bom najprej na te brezplačne preglede odnesel fotoaparat na več lokacij in šele na koncu stopil k 3A, da vidim kaj bojo zmutili ...

a je 3A edini servis, ki naj bi zamenjeval CCD-je?

ride100 ::

Pozdravljeni SOTRPINI! :'(

Moj post je nekaj vrstic zgoraj, kjer sem opisoval moje in tezave se nekaterih od nas. Po mnenju nekaterih na forumu naj bi slo za CCD. Tudi sam sem tako mislil in delno se zdaj verjamem v to. Zgodilo se je tudi meni o cemer tarna Gregi, malo zgoraj. Bil sem na pregledu v 3a servisu (s katerimi sem ze v preteklosti imel slabe izkusnje) in sem bil ze ob predlozitvi fotoaparata v v servis "poucen", da gre morebiti za vezje, simptomi pa naj bi bili zelo podobni. Zelo sumljivo. Kasneje me klicejo iz servisa, da ne gre za CCD temvec za tezave z vezjem. Seveda mi takoj ponudijo placilo 15K za popravilo, katero pa odklonim; zatem pa mi skusa serviser zaracunat 3K za njegovo "delo". 8-O Jasno se uprem temu in povem, da nimajo pravice zaracunavat preventivni pregled na podlagi vpoklica Canona. Naslednji dan, torej danes sem sel in meni nic, tebi nic mi sprejemnik v 3A izroci nepopravljen fotoaparat. Vzamem in grem.

zdaj ko to pisem mi hodi vec vprasanj po glavi, na katera si zelim najti odgovor:
1. smo mi tukaj naiivni in imamo eno drugo serijsko napako na nasih aparatih ali pa nas 3A nateguje?
2. ima kdo se kasne slike poleg videnih na image resourcu, ki bi potrjevalo da imamo tezavo s CCD?

Skratka, ker se ne bom pustil, da mi bodo eni ... skakali po glavi, če sem seveda upravičen do popravila vabim vsakega, ki bi lahko kaksno pametno rekel naj komunicira preko tega foruam, mene preko PM ali preko maila, ki ga pustil na koncu.

Fantje, ne smemo se pustit

LP

Kotsi

e-mail: ip.posta@gmail.com

Jaka83 ::

Pa a je ta 3A EDINI servis za Canone v Sloveniji? Mogoče bi lahko poslali mail Canonu in jih o tem obvestili.

ride100 ::

pravkar delam na tem..
bye from kotsilandija:)

3p ::

No, te ugotovitve, da 3A špara so čudne, ker oni itak pokasirajo za delo (od Canona), material pa tudi dobijo od njih (oziroma Sonyja)... Sem pa tja napotil enega kolega s takšno okvaro na kameri, pa sporočim, kaj je zrihtal...
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

CSI problem

Oddelek: Igre
91295 (1176) Good Guy
»

250Gb ATA na stari plati

Oddelek: Strojna oprema
71208 (1110) _Sajmon_
»

Kateri digitalni fotoaparat za okoli 100 K

Oddelek: Kaj kupiti
363014 (2502) gremlinatorv
»

mi je crknil trdi disk????

Oddelek: Pomoč in nasveti
172372 (2252) Tomay
»

Canon 300D vs. Sony DSC-F828

Oddelek: Kaj kupiti
302561 (2125) Matev

Več podobnih tem