» »

Potrebnost gotovine

Potrebnost gotovine

Temo vidijo: vsi
1 2
3
»

Utk ::

jype, najprej naj nekdo da v uporabo ta tvoj elektronski ekvivalent, potem bomo pa videli kako je uporaben in ukinili papirnato gotovino.
Lakotnik, v vsakem primeru si s tem nakoplješ probleme in dodatno delo čisto po nepotrebnem. Tudi če bi imel tak problem "samo" enkrat na 3 leta, bi bilo to daleč preveč. Raje vidim, da mi vsake tolko časa kelnar vrne pol evra premalo, pa da to niti ne opazim.

jype ::

Utk> jype, najprej naj nekdo da v uporabo ta tvoj elektronski ekvivalent, potem bomo pa videli kako je uporaben in ukinili papirnato gotovino.

Done and done.

Bitcoin se že uporablja za veliko večino transakcij, kjer je anonimnost pomembna in pri nekaterih, kjer ni. Ja, predvsem za kriminal, podobno kot običajna gotovina :)

Bom vprašal mojega sladoledarja če jemlje bitcoine. Pa dilerja tudi.

Utk> Bom vprašal mojega sladoledarja če jemlje bitcoine. Pa dilerja tudi.

Moj diler jih jemlje, sladoledar pa še ne.

Oberyn ::

V primeru kakšnega izrednega dogodka - vojna, večja naravna nesreča, revolucija, take stvari, vsi negotovinski finančni sistemi v hipu razpadejo.

Oberyn> V primeru kakšnega izrednega dogodka - vojna, večja naravna nesreča, revolucija, take stvari, vsi negotovinski finančni sistemi v hipu razpadejo.

A gotovinski pa ne?

Znaten del svoje hrane kupujem pri neposrednih proizvajalcih. Če bi morala vsaka branjevka na ekološki tržnici imeti svoj POS terminal in ustrezen poslovni bančni račun, je rezultat jasen - nobenih branjevk ne bi več bilo. Med drugim to pomeni najmanj ene 300€ letnih bančnih stroškov.

Potem smo obsojeni na zelenjavo iz šparov in merkatorjev, ki je zrasla v tekoči kemični kopeli, ima okus razmočenega kartona in je pripeljana 2.000 km daleč, čeprav 70 m daleč sosedi na vrtu raste prvovrsten paradižnik in mi ga prodaja. Drug sosed krompir. Tretji pa kunce, z domačim pridelkom krmljene. Četrti pa hlevski gnoj za moj lasten vrt.

Oberyn> Znaten del svoje hrane kupujem pri neposrednih proizvajalcih. Če bi morala vsaka branjevka na ekološki tržnici imeti svoj POS terminal in ustrezen poslovni bančni račun, je rezultat jasen - nobenih branjevk ne bi več bilo. Med drugim to pomeni najmanj ene 300€ letnih bančnih stroškov.

Naj ima paypal, pa ne bo rabla 300 evrov stroškov, ane.

jype je izjavil:

Oberyn> V primeru kakšnega izrednega dogodka - vojna, večja naravna nesreča, revolucija, take stvari, vsi negotovinski finančni sistemi v hipu razpadejo.

A gotovinski pa ne?

Pač ne. Tudi v obleganem Sarajevu so ljudje 4 leta kupovali hrano. Ugibam, da niso vtikali svojih kartic v POS terminale črnoborzijancev.

In to ni primer nekje iz sive zgodovine. To je bilo tukaj, 4 ure z avtom daleč, praktično včeraj. Aja, za Jureta - 2 dni z biciklom.

Oberyn> Pač ne. Tudi v obleganem Sarajevu so ljudje 4 leta kupovali hrano. Ugibam, da niso vtikali svojih kartic v POS terminale črnoborzijancev.

Ugibam, da niso plačevali z jugoslovanskimi dinarji.

Oberyn> Aja, za Jureta - 2 dni z biciklom.

Je pa kr mal več.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

jype je izjavil:

Oberyn> Pač ne. Tudi v obleganem Sarajevu so ljudje 4 leta kupovali hrano. Ugibam, da niso vtikali svojih kartic v POS terminale črnoborzijancev.

Je pa kr mal več.

Ne, operirali so izključno v tuji valuti. Uvedli so lasten vzporedni finančni sistem, ki ni imel nobene veze s finančnim sistemom države. Točno to bi se zgodilo, če bi lokalno ukinili gotovino. Potrebe po gotovini obstajajo, nekaj od tega sem opisal, tega je še morje. Ukini gotovino v državi in takoj se bo organiziral gotovinski sistem z neko sosednjo valuto. To je slabo za vse.

Oberyn> Ne, operirali so izključno v tuji valuti.

Ja, no, tuja valuta je pa lahko tudi elektronska.

Oberyn> Ukini gotovino v državi in takoj se bo organiziral gotovinski sistem z neko sosednjo valuto. To je slabo za vse.

Saj tudi online imaš ekvivalent gotovine, samo da je še boljši.

St235 ::

Oberyn je izjavil:

jype je izjavil:

Je pa kr mal več.

Ne, operirali so izključno v tuji valuti. Uvedli so lasten vzporedni finančni sistem, ki ni imel nobene veze s finančnim sistemom države. Točno to bi se zgodilo, če bi lokalno ukinili gotovino. Potrebe po gotovini obstajajo, nekaj od tega sem opisal, tega je še morje. Ukini gotovino v državi in takoj se bo organiziral gotovinski sistem z neko sosednjo valuto. To je slabo za vse.

lahko bi pa trgovali s pokrovčki od kokakole. Bistveno je da so morali uvest praktično celoten finančni mehanizem in so pač izkoristili barvaste papirče sosedne države. Gotovina kot takšna jim ni koristila nič bolj kot elektronsko poslovanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: St235 ()

jype je izjavil:

Saj tudi online imaš ekvivalent gotovine, samo da je še boljši.

Jype, svet večinoma ni online. Mogoče čez 100 let. 100 milijonov evropejcev te bo debelo gledalo z odprtimi usti, ko boš predaval o online in bitcoinih. Pol se bojo pa mal po čelu pošlatal pa šli naprej.

St235 je izjavil:

lahko bi pa trgovali s pokrovčki od kokakole. Bistveno je da so morali uvest praktično celoten finančni mehanizem in so pač izkoristili barvaste papirče sosedne države. Gotovina kot takšna jim ni koristila nič bolj kot elektronsko poslovanje.

Ja, v okolju, kjer je bilo elektrike za 2 uri vsak drugi dan?
Samo, to je vseeno mejni primer in mogoče ni primeren za to temo.

Bolj sem hotel poudariti, če vzameš ducatu ljudi nekaj, po čemer čutijo potrebo, bodo pizdili in imeli nesrečno življenje. Če pa vzameš to nekemu znatnemu deležu populacije, se bodo samoorganizirali.

Oberyn> Jype, svet večinoma ni online.

Seveda je. Vsi kitajci, ki mi prodajajo poceni izdelke, mi jih prodajajo online, za online vrste gotovine.

Oberyn> 100 milijonov evropejcev te bo debelo gledalo z odprtimi usti, ko boš predaval o online in bitcoinih.

Jasno, ampak 100 milijonov evropejcev me gleda debelo tudi ko povem da se v službo vozim s kolesom, čeprav zaslužim dovolj za BMW.

Različna plačilna sredstva imajo različne hibe in prednosti, zato niti nima smisla, da bi jih silili v univerzalnost (ker s tem izgubijo večino prednosti, hib pa ponavadi ne).

jype je izjavil:

Različna plačilna sredstva imajo različne hibe in prednosti, zato niti nima smisla, da bi jih silili v univerzalnost (ker s tem izgubijo večino prednosti, hib pa ponavadi ne).

Da, s tem se strinjam na vso moč.
Zato ne propagiram ukinitve ne-gotovine.
Bom pa tečen do vsakega, ki bi propagiral ukinitev gotovine.

BlueKnight ::

Kot edino konkurenco gotovini zase vidim bitcoin ali nekaj njemu podobnega, ker ima res nekaj prednosti pred gotovino. Pri ostalih je več slabosti, kot prednosti: raznorazne provizije in procenti vsepovsod, poleg že avtomatske izgube, ki je posledica ležanja denarja na računu oziroma v nogavici. Poleg tega me tudi moti prepogosto odtekanje osebnih podatkov o bančnih transakcijah, da o enostovnosti zlorab niti ne začenjam.
Pred pribl. 10 leti sem z gotovino kupoval celo prek interneta, sicer res za manjše zneske - do okrog 50€ v kuverto, brez komplikacij, celo drobiž sem dobil nazaj z izdelkom :D
Assumption is the mother of all fuckups!
"Under Siege 2:Dark Territory"

In da je danes preko spelta toliko več nategov je kriv elektronski sistem poslovanja?

raznorazne provizije in procenti vsepovsod
V čem je višina procentov in provizije pogojena z načinom plačila?

Zgodovina sprememb…

Kolikor jaz vem pri plačilu s kartico banka pobere 3% tvojega denarja. Pri gotovini pač ne.

BlueKnight> Kolikor jaz vem pri plačilu s kartico banka pobere 3% tvojega denarja. Pri gotovini pač ne.

Pri gotovini tudi, le da pobere ko pridejo sintalovci po dnevni izkupiček.

Ne pobere banka, ne poberejo % ampak imajo fiksno tarifo. Pa tudi to ni nujno, če verjameš v ljudi :)

Aha, če ne pobere banka potem je pa ok in to ni strošek, ki ga nosi kupec?

Transfer gotovine pač nosi drugačne stroške in rizike, samo to ne pomeni, da zato, ker ti kot kupec tega neposredno ne zaznaš tega ni. Zakja misliš da je vedno manj popustov na gotovino?

Zgodovina sprememb…

En malo večji merkator ima ziher 100,000 evrov prometa dnevno, dvomim, da Sintal računa 5000 evrov za kurirstvo. Če že mora peljati denar, je pa skoraj vseeno ali pelje 50 jurjev ali 100.

Utk> En malo večji merkator ima ziher 100,000 evrov prometa dnevno, dvomim, da Sintal računa 5000 evrov za kurirstvo. Če že mora peljati denar, je pa skoraj vseeno ali pelje 50 jurjev ali 100.

Banke računajo precej obscene provizije za upravljanje z gotovino. Sintal je džabe. (Oboje skupaj je še vedno ceneje od kartičnega poslovanja, a ne več bistveno.)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Utk je izjavil:

En malo večji merkator ima ziher 100,000 evrov prometa dnevno, dvomim, da Sintal računa 5000 evrov za kurirstvo. Če že mora peljati denar, je pa skoraj vseeno ali pelje 50 jurjev ali 100.

ker banke za upravljanje z gotovino ne računajo nič...
1 2
3
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V ZDA se širijo zahteve po možnosti gotovinskega plačevanja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
10721869 (16729) MrStein
»

Po največjem izpadu plačilnega sistem Visa se stanje normalizira (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
8224728 (20782) Furbo
»

Bankomati na vsakem koraku? Kako pol cashless? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5312546 (10460) perci
»

Ukinitev gotovinskega plačevanja (strani: 1 2 3 )

10525879 (22964) thramos
»

Umik bankovca za 500€ (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

39895983 (79449) AndrejO

Več podobnih tem