» »

Apple rešil zaplet z blagovno znamko iPad na Kitajskem

Apple rešil zaplet z blagovno znamko iPad na Kitajskem

MacRumors.com - Apple se je izvensodno poravnal s kitajskim podjetje Proview Technologies, s katerim so bili v sporu o lastništvu blagovne znamke iPad, zaradi česar je bila v delih Kitajske celo prepovedana prodaja Applove tablice. Spor je sedaj razrešen, Apple je dobil blagovno znamko, kar ga je stalo 60 milijonov dolarjev. Obe strani sta z izkupičkom zadovoljni.

Spomnimo, da je Apple leta 2009 od tajvanske podružnice hongkonškega podjetja Proview International kupil blagovno znamko za 55.000 dolarjev. Po Applovem tolmačenju so s tem pridobili tudi pravico do uporabe blagovne znamke na celinski Kitajski, čemur pa je kitajski Proview Technologies ostro nasprotoval in sprožil celo tožbo na sodišču v Guangdongu. Sprva so zahtevali dve milijardi dolarjev odškodnine, nato pa so svoj zahtevek znižali na 400 milijonov dolarjev. Apple je bil pripravljen ponuditi največ 16 milijonov dolarjev, zato sta se podjetji zapletli v sodni spor, ki je vrhunec doživel z letošnjo prepovedjo prodaje ipadov v tej provinci. Nekateri lokalni prodajalci so to spoštovali, medtem ko iz uradnih Applovih trgovin izdelki niso izginili.

Kljub temu je bilo že vnaprej jasno, da se tak pat položaj ne bo nadaljeval, saj si Apple neprodaje ne more privoščiti, Proview Tecnhologies pa je denar nujno potreboval. Podjetji sta se zato v mediaciji sporazumeli, da bo Apple plačal 60 milijonov dolarjev v zameno za blagovno znamko iPad na Kitajskem. Proview Technologies si je sicer sprva obetal nekoliko več denarja, a so ga obveznosti prisilile, da je vzel tudi manj.

11 komentarjev

sesobebo ::

kad imas problem i ne mozes da ga resis so pari, ti ga resi so mnogo pari.

-Dadan

Limit-sky ::

Fašisti!
My name is mufti. Jype mufti.
And I am extremist.

MasterBlaster ::

Zakaj? Ker so za uporabo 4 črk plačali 60 mio?
Tk je pa pika .

Dr_M ::

Apple ima ima res veliko strahospostovanje, da na tako poceni nacin pridejo skozi, celo na tujem terenu.
Vsaka jim cast, kaj lahko clovek drugega rece.

7982884e ::

strahospoštovanje appla na kitajskem? da jih ena bedna firma iztoži za 60 milijonov?

Dr_M ::

Kako lahko ena bedna firma, kot je jabuk, doseze vsepovsod prepoved samsung izdelkov, ker je podobne oblike, kot njihovo skropucalo (ceprav je podobna samo stirioglata oblika).

Pri takih stvareh je vedno vec uprasanj, kot odgovorov.

neonX ::

7982884e je izjavil:

strahospoštovanje appla na kitajskem? da jih ena bedna firma iztoži za 60 milijonov?


da. želeli so 1.6 mrd in dobili "le" 60 mio.

JesusChrist ::

Lol strahospoštovanje :)) Če bi blo to res pol nebi blo več kopij kot originalov
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

zee ::

Proview Tecnhologies naj bi sel kljub Applovi financni inekciji v stecaj...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

skika ::

Najbolj smesno pa je, da je ta njihov "iPad" kopija prvotnega iMaca.

Brias ::

Apple ponovno v primežu kitajskega podjetja

Metem ko Apple v Združenih držav Amerike toži podjetja zaradi kršitve registriranih patentov kot po tekočem traku, je v Deželi zmaja zgodba povsem drugačna. Tu namreč kitajska podjetja množično vlagajo tožbe zoper podjetja iz Cupertina in to predvsem zaradi neupravičene uporabe registriranih imen. Zadnjo zmago je nanizalo podjetje Proview Technology. Apple mu je namreč moralo za uporabo blagovne znamke iPad na kitajskem trgu odšteti kar preračunanih 47 milijonov evrov.



Novo tožbo zoper Apple pa je pred kratkim vložilo podjetje Jiangsu Xuebao. Tu gre za majhno kitajsko kemično tovarno, ki je leta 2000 registrirala pravico nad kitajskim prevodom imena Snow Leopard. Ko je Apple leta 2008 poskušalo registrirati blagovno znamko Xuebao (kitajski prevod imena Snow Leopard), ga je kitajsko ministrstvo za industrijo in trgovino pričakovano gladko zavrnilo. Zaradi tega podjetje iz Cupertina na kitajsko govorečih spletnih straneh ni uporabljalo prevoda Xuebao za trženje njihovega operacijskega sistema MacOS X Snow Leopard.



Čeprav se je Apple leta in leta spretno izogibal besedi Xuebao, je podjetje Jiangsu Xuebao zoper njega vložilo tožbo. To je lahko storilo zaradi tega, ker podjetje med drugim trži tudi elektronske komponente, kot so na primer na dotik občutljivi zasloni. Te naprave podjetje Jiangsu Xuebao dejansko uvrščajo v enako področje delovanja kot Apple. Šanghajsko sodišče je prvo obravnavo zoper Apple razpisalo za 10. julij letos.



Podjetje Jiangsu Xuebao zaradi uporabe imena Snow Leopard na kitajskem trgu od Appla zahteva tako javno opravičilo kot tudi primerno denarno odškodnino. To je za nameček tožilo še štiri kitajska podjetja, ki so tržila Applov operacijski sistem MacOS X Snow Leopard. Šanghajsko sodišče bi lahko o zadevi odločilo še letos. Mi vas bomo o tem seveda pravočasno obvestili.

Bo Apple zaradi neupravičene uporabe registriranega imena kmalu doletela še ena večmilijonska denarna kazen?

http://www.racunalniske-novice.com/novi...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

To pot Apple toži - univerza

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
288682 (7112) zeleni
»

Apple rešil zaplet z blagovno znamko iPad na Kitajskem

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
114767 (3626) Brias
»

Kitajsko sodišče v provinci Guangdong prepovedalo prodajo ipadov

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
258343 (6867) antonija
»

Dve zmagi za Samsung proti Applu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
7714086 (10690) Furbo
»

Apple največ vredna blagovna znamka na svetu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5615577 (13232) gzibret

Več podobnih tem