» »

Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...

Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...

Temo vidijo: vsi
««
18 / 39
»»

johan05 ::

Ja, ogrevanje je nujno, sploh pa ko enkrat dopolniš (po moji oceni) 25 let. Sam sem bil tudi včasih frajer, ki se mu "ni dalo ogrevati". Pred skoraj dvema letoma sem se poškodoval, ker se nisem ogrel. Zadeva je vseskozi boljša, a tudi po vsem času še vedno ni 100%. Sedaj se ogrevam vsakič, vsaj nekaj minut. Pri tem me sploh ne zanima, kdo me gleda, kje sem in kaj si drugi mislijo. Nekaj časa me je to še motilo, sedaj pa sem se navadil.

Ogrevanje pred tekom v klanec: Najprej grem vedno peš nekaj sto metrov. Potem naredil razgibalne/raztezne vaje za celo telo. Ne "zategujem" do konca, ker sem še hladen. (Kadar sem bil na atletski stezi sem nato delal še trebušnjake, sklece, "planke" in raznorazne vaje za stabilizacijo trupa)
Počnem kaj narobe/preveč/premalo?

Če sem doma in ne počnem nič, sem vseskozi lačen in bi jedel. Po teku (ali drugi aktivnosti) pa nisem ne lačen ne žejen. Ponavadi se le nekako posilim in kaj pojem ter popijem. Ima še kdo drug take izkušnje?

johan05 ::

Ze nekaj casa let imam naglavno svetilko iz spodnjega linka. Vedno deluje 10 min, nato pa se zacne ugasati. Nato deluje le se funkcija, kjer svetilka utripa, kar mi gre kar hitro na zivce. Vse skupaj preneha delovati hitreje v mrzlem vremenu.

Ima se kdo podobne izkusnje oz. boljso naglavno svetilko?

https://www.amazon.co.uk/McKinley-Headl...

Invictus ::

johan05 je izjavil:


Namen imam teči 1 - 2-krat tedensko, dokler bo volja. Če ne bom imel nič od tega in ne bo napredka, potem je brezzveze.
Poleg Jošta imam v planu še Šmarjetno in Možjanco. To je vse od asfaltiranih hribov, na katere se lahko odpravim tudi po službi, ko je že temno. Še kaj pametnega v okolici Kranja? Kakšna lepa steza za čez dan?

Če nimaš nič kondicije, je 1-2x tedensko premalo. Pojdi 3x minimalno. Mal naporno na začetku, pa se boš unesel.

Kupi si dobro čelko, pa greš lahko kamorkoli ;). Drugače pa Jakob, imaš tudi cesto gor... Na Možjanco ne hodi po cesti, ker so tam lokalni Schumacherji ;).

Lahko greš pa tudi na Krvavec. Recimo od Ambroža dalje... Vztemi palice. Navadi se hodit. teči z njimi. So dodatna utež, pa še pomagajo pri hoji/teku navzdol.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

johan05 ::

Vem, da bi moral veckrat, a ne bi se rad poskodoval. Glede voznikov se mi zdi najbolj problematicen Jost. Sem se pa ravno vceraj spomnil na Jakoba. Krvavec bo tudi kdaj padel....

Invictus ::

Kako poškodoval? Saj hodit menda znaš?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

johan05 ::

Ahilova tetiva me matra.

Alamar ::

Ja, potem pa je zelo odsvetovan tek v hrib. Teči po ravnem in najdi mehkejšo podlago.

johan05 ::

Lansko leto sem šel parkrat teči v klanec oz. bolje rečeno šprintati. Ker sem to počel zmerno, sem imel takrat manjše težave ali bolje rečeno nič težav s tetivo. Pri ravninskem teku pa me bolj še bolj pogosto. Kot pa si omenil, je fino, da je podlaga mehka, zaradi česar vedno uporabljam silikonske vložke.

Enako je pisalo v raznoraznih člankih, da je tek v klanec morda še boljši, a če ne pretiravaš.

Alamar ::

Zmerno in šprint ne gresta skupaj.;)

Ne vem, kje si ti to bral, ampak pri problemih s tetivo se absolutno odsvetuje tek v hrib, dokler se poškodba ne sanira. Prav tako z mehko podlago nisem mislil vložke, ampak si raje najdi kakšno bolj ravninsko gozdno progo. Če imaš poudarjene probleme s tetivo pri teku na ravnini, najverjetneje nosiš neustrezno obutev, oziroma lahko je kriva tudi nepravilna tehnika teka ali kombinacija obojega.

mulc007 ::

Kupujem superge pa bi rad ene res mehke za po asfaltu. Ve kdo za kake pod stotko?

Alamar ::

Tega je neomejeno. Nemogoče je svetovati kar tako, ker tukaj treba upoštevati čuda faktorjev (teža, tip stopala, tehnika teka...). Pojdi v specializirano trgovino in ti bodo svetovali.

mikhaair ::

Machete je izjavil:

Aston_11 je izjavil:

Vseeno je, naredi tako kot ti paše in se ne obremenjuj preveč. Ko boš pa profi, ti bo že trener predpisal. Pa počitek, če nočeš poškodb, ogrevanje, raztezanje, vaje za stabilizacijo trupa....


Kakšni so kaj pametni intervali počitka?
Ogrevat se mi ne da, recimo da počasi začnem ali hodim do baznega tabora v izi in se že malo segreješ.
Kaj je to stabilizacija trupa in kje je fora?

Zgornji in spodnji del trupa ima le eno trdno povezavo, hrbtenico. Oporo ji dajejo misice. Te misice je potrebno trenirat, da uspesno stabilizirajo trup. Trebuh, hrbet, bocne. To je ovoj okoli telesa. Potem pa je se 'pokrov' spodaj in zgoraj. Imen ne vem, vendar spodnjih misic ne mores zavestno uporabljat in so le dolocene vaje, zgoraj pa je to prepona. Seveda vaje niso nic kaj takega, klasika. Pocepi, dvigovanje trupa, itd.
Pri teku po ravnini je vse skupaj dokaj enostavno za telo, ce lahko tako recem, monotono gibanje, enakomerno. Medtem ko nasprotni ekstrem, bi bil hiter tek navzdol, ko morajo misice, ki dajejo oporo zgornjemu delu, prenasat obremenitve zaradi spremembe hitrosti, smeri, zdrsov.

Rias Gremory ::

Katero športno uro uporabljate?

Nekaj časa nazaj sem kupil neko Crivit v Lidlu (akcija) in danes ugotovil, da je že prazna. Ni bila redno uporabljena in že prej so cifre postale "blurry" ko sem prižgal backlight, kakor da baterija ne sfolga.
Torej je samo baterija fuč ali naj grem raje po novo uro?
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

PARTyZAN ::

Garmin Fenix 3 HR Sapphire

Rias Gremory ::

Zgleda super, bom razmislil o njej ko bodo finance dopuščale. Se do 50€ najde kaj pametnega? Važno je, da je štoparica in merjenje utripa (ni nujno).
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

matijadmin ::

Za pol buđžeta so starejši Myoti in njihove kopije s Kitajske. Za te denarce delajo super.
Vrnite nam techno!

PARTyZAN ::

Do 50€ boš težko dobil nekaj kar ima približno spodoben merilnik utripa na zapestnici. Če pa iščeš nekaj s chest strapom, bo pa karkoli najdeš v redu. Recimo tiste Hoferjeve (Crane?) ure popolnoma zadostujejo, stanejo pa okrog 25€, če se prav spomnim.

matijadmin ::

No bo čisto držalo. Res je, da je do sedaj veljalo (ali morda še), da je za EKG natančnost potrebno zajemati impulz na prsnem košu. Pa vendar, če te zanimajo samo napor in neke povprečene vrednosti, so ti merilniki za na roke brez pasu za čez prsni koš čisto OK. Mimogrede, večina kitajskih znamk, ki so danes ze zelo kakovostno izdelane, uporablja Miotov senzor. Dobiš jih pa na AliExpressu za >= 15 EUR s poštnino vred. In res je, da je zadnja generacija Miotovih zapestnih senzorjev vgrajena v večino drugih izdelkih premijskih proizvajalcev (Suunto, Garmin ...), zanje pa proizvajalec trdi, da so EKG natančni. Teh ne pričakuj v cenejših urah, jasno.

Sam imam izkušnje predvsem s senzorji za na prsni koš. Polar deluje zansljivo, a le dokler ga redno vzdrzuješin menjuješ pas (ker se prevodna tkanina uniči/oksidira). Pri vseh pasih je smotano, ker jih moraš močit. Slišal sem od kolegov, da so tisti iz Hoferja delovali čiato OK. Pri Polarju je natančnost skoraj odveč, ker jo itak v izračunih vsaj deloma 'zavrže'.
Vrnite nam techno!

Zgodovina sprememb…

Alamar ::

Merilniki na zapestju so v vseh trenutnih inačicah popolnoma neuporabni za kakršnekoli resne treninge oziroma natančno evidenco. Čisto zadostujejo za neko povprečno merjenje utripa za aktivnost čez dan, oziroma recimo dolge počasne teke. Kakršnakoli bolj "napredna" oblika treninga jih pa občasno/redno zmede. Potem je tukaj še nezmožnost nošnje čez obleko (zelo priročno pozimi), problemi s kosmatimi rokami, pretiranim švicanjem, uro je potrebno zelo trdno pripeti... Skratka ne priporočam za resno uporabo. Glede Polar pasu pa normalno, da ga je treba vzdrževati po navodilih, kot vsako stvar. Komot zdrži leto-dve pri zelo intenzivni uporabi. Potem ga je pač treba zamenjati že zaradi higienskih razlogov. Strošek je pod 20 EUR, ker menjaš samo pas in ne senzorja.

matijadmin ::

Nisem zagovarjal zapstnih monitorjev, ker sem sam uporabljal tiste s pasom okoli prnsega koša. Tudi moker pas čez prsa je pozimi neprijeten in včasih zdrži manj kot leto. Pač, takšne so moje izkušnje.

Za tekača začetnika, ki želi spremljati utrip, ciljati cono vadbe, spremljati napredek, je zapestni monitor čisto OK.

Pa tudi zdaj so že ti zapestni čisto dovolj dobri za potrebe bolj resnih športnikov. Pri pravilni uporabi (skoraj ali sploh) ne odstopajo od tistih s pasčkom.
Vrnite nam techno!

Ganon ::

matijadmin je izjavil:

Res je, da je do sedaj veljalo (ali morda še), da je za EKG natančnost potrebno zajemati impulz na prsnem košu.


Zadnjič so v eni oddaji na BBCju imeli test ur, vzporedno pa še nekaj naprav s pasom čez prsni koš. Rezultat? Ure so neuporabne zaradi prevelikega odstopanja od realnih vrednosti (tudi štetje korakov je bolj za okras). Le-te namreč utrip merijo s svetlobo, ki zaznava pretok krvi skozi žile, pas pa zaznava dejanske električne impulze, ki jih oddaja srce. Če že kupujete, kupite pas.

matijadmin ::

Ganon je izjavil:

matijadmin je izjavil:

Res je, da je do sedaj veljalo (ali morda še), da je za EKG natančnost potrebno zajemati impulz na prsnem košu.


Zadnjič so v eni oddaji na BBCju imeli test ur, vzporedno pa še nekaj naprav s pasom čez prsni koš. Rezultat? Ure so neuporabne zaradi prevelikega odstopanja od realnih vrednosti (tudi štetje korakov je bolj za okras). Le-te namreč utrip merijo s svetlobo, ki zaznava pretok krvi skozi žile, pas pa zaznava dejanske električne impulze, ki jih oddaja srce. Če že kupujete, kupite pas.


Moja vprašanja so sledeča, kdaj je bila oddaja posneta, katere naprave točno so vzeli pod drobnogled, kakšno napako so izmerili/izračunali, kakšen kriterij so postavili (s kakšno toleranco), da so na koncu prišli do zaključka. Brez odgovorov težko kar koli nadalje debatirava.

Novejši senzorji so daleč od takih odstopanj, da ne bi bili uporabni ... 2 ali 1 udarec na minuto, kolikor so v povprečju napake izmerili uporabniki, še zdaleč ne naredita meritve neuporabne (tudi za ciljno vadbo glede intenzitete/napora)!

Pedometri so pač, kar so (zelo nenatančni in nezanesljivi). To je druga zgodba. Edini (zelo specifično) uporabni (za merjenje frekvence) so tisti za na obutev. Ampak ta podatek je za rekreativca, če ni ustrezno interpretiran ali uporabljen v izračunu kakšne uporabniku prijazne aplikacije, povsem neuporaben.
Vrnite nam techno!

gregor_m ::

Mogoče pozna kdo kakšno dobro trgovino v Ljubljani, kjer bi znali dobro svetovati katere tekaške copate kupiti.

Sedaj imam že kakšne 3 leta Nike pegasus 28, ki sem jih kupil po občutku in niti ne vem ali so primerne zame. Kupil sem jih ker so zelo mehke, za tek po asfaltu in imajo grob podplat, za tek po makadamu ali snegu.

dasf ::

matijadmin je izjavil:

Ganon je izjavil:

matijadmin je izjavil:

Res je, da je do sedaj veljalo (ali morda še), da je za EKG natančnost potrebno zajemati impulz na prsnem košu.


Zadnjič so v eni oddaji na BBCju imeli test ur, vzporedno pa še nekaj naprav s pasom čez prsni koš. Rezultat? Ure so neuporabne zaradi prevelikega odstopanja od realnih vrednosti (tudi štetje korakov je bolj za okras). Le-te namreč utrip merijo s svetlobo, ki zaznava pretok krvi skozi žile, pas pa zaznava dejanske električne impulze, ki jih oddaja srce. Če že kupujete, kupite pas.


Moja vprašanja so sledeča, kdaj je bila oddaja posneta, katere naprave točno so vzeli pod drobnogled, kakšno napako so izmerili/izračunali, kakšen kriterij so postavili (s kakšno toleranco), da so na koncu prišli do zaključka. Brez odgovorov težko kar koli nadalje debatirava.

Novejši senzorji so daleč od takih odstopanj, da ne bi bili uporabni ... 2 ali 1 udarec na minuto, kolikor so v povprečju napake izmerili uporabniki, še zdaleč ne naredita meritve neuporabne (tudi za ciljno vadbo glede intenzitete/napora)!

Pedometri so pač, kar so (zelo nenatančni in nezanesljivi). To je druga zgodba. Edini (zelo specifično) uporabni (za merjenje frekvence) so tisti za na obutev. Ampak ta podatek je za rekreativca, če ni ustrezno interpretiran ali uporabljen v izračunu kakšne uporabniku prijazne aplikacije, povsem neuporaben.


http://jamanetwork.com/journals/jamacar...
Povprečna odstopanja so sicer nizka, ker so predvsem ob manjših frekvencah zelo točni. Pri obremenitvah, sploh pri hitrejših spremembah frekvence je pa bolj švoh, +- 30 udarcev.
Pri precej počasnem povečevanju tempa je še vedno 5% meritev več kot za 30 udarcev/minuto narobe.

NikolormousB ::

gregor_m je izjavil:

Mogoče pozna kdo kakšno dobro trgovino v Ljubljani, kjer bi znali dobro svetovati katere tekaške copate kupiti.

Sedaj imam že kakšne 3 leta Nike pegasus 28, ki sem jih kupil po občutku in niti ne vem ali so primerne zame. Kupil sem jih ker so zelo mehke, za tek po asfaltu in imajo grob podplat, za tek po makadamu ali snegu.


Kako ne veš, če so primerne. A te noge bolijo v njih? So udobne ali se počutiš v njih slabo?

Tole s tekaškimi čevlji je 99% nateg. Kupiš takšne, ki so ti prav in ti nudijo zaščito pred elementi. Ostalo ni bistveno.

Lej, tukaj imaš dva tekača. Na levi je en najboljših ultra tekačev na svetu, na desni pa en random mehičan, ki je temu levemu pokazal kako se teče na dolge proge v doma narejenih sandalih.

Zgodovina sprememb…

PARTyZAN ::

Jaz sem sicer prej nosil bluetooth chest strap, odkar sem pa dobil Fenixa 3 HR pa ga ne nosim več. Po par vadbah sem opazil, da so meritve primerljive s tistimi, ki sem jih imel s strapom.

Edit: Ninja: no, teli njegovi sandali so čisto primerljivi z barefootkami :). Preden se navadiš pravilno tečt si lahko nakoplješ kakšne poškodbe s takim tipom obutve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PARTyZAN ()

NikolormousB ::

PARTyZAN, tudi s čevlji z debelimi, mehkimi podplati si lahko nakoplješ poškodbe. Pravzaprav je statistično zelo verjetno, da si jih boš.

Pa ne zagovarjam tukaj barefoot teka, niti nisem hotel predlagati doma narejenih sandalov :) Samo pravim, da so čevlji en velik hype, ki služi izključno večji prodaji čevljev.

gregor_m ::

NikolormousB je izjavil:

gregor_m je izjavil:

Mogoče pozna kdo kakšno dobro trgovino v Ljubljani, kjer bi znali dobro svetovati katere tekaške copate kupiti.

Sedaj imam že kakšne 3 leta Nike pegasus 28, ki sem jih kupil po občutku in niti ne vem ali so primerne zame. Kupil sem jih ker so zelo mehke, za tek po asfaltu in imajo grob podplat, za tek po makadamu ali snegu.


Kako ne veš, če so primerne. A te noge bolijo v njih? So udobne ali se počutiš v njih slabo?

Tole s tekaškimi čevlji je 99% nateg. Kupiš takšne, ki so ti prav in ti nudijo zaščito pred elementi. Ostalo ni bistveno.

Lej, tukaj imaš dva tekača. Na levi je en najboljših ultra tekačev na svetu, na desni pa en random mehičan, ki je temu levemu pokazal kako se teče na dolge proge v doma narejenih sandalih.



Kaj pa vem, verjetno ni vseeno ali imaš trši/mehkejši podplat, tečeš s celim stopalom ali bolj po prstih, si pronator ali supinator...

Tečem za hobi cca 30 km na teden brez želje po maratonih. Občasno sem imel težave z bolečino v kolenih/kolkih, kar bi lahko bilo zaradi napačne tehnike ali superg. Z trenutnimi sem naredil že cca 3000 km in bi jih bilo potrebno zamenjati. Če bom pa že kupoval bi bilo dobro kupiti nekaj za moj način teka in postavo (174cm/70kg).

NikolormousB ::

Kaj pa vem, verjetno ni vseeno ali imaš trši/mehkejši podplat, tečeš s celim stopalom ali bolj po prstih, si pronator ali supinator...


Kolikor vem, ni kakšne hude znanosti, ki bi potrdila, da je določen tip čevlja boljši za določen način teka. Moderni tekaški čevlji so bili izumljeni v začetku 1970ih let. Glede na ves hype okoli čevljev bi se moralo število poškodb med tekači konkretno zmanjšati, pa je baje ostalo enako.

Največ kar lahko narediš proti poškodbam je, da malo gledaš na svojo tehniko.

Qcube ::

Tudi mene zanima kako bi izbral najboljše superge in sem malo pogooglal in kao naj bi dober prodajalec znal ugotovit tvoj tip teka in izbrati pravo supego po tvoji obliki noge. A res kje obstaja takšen prodajalec pri nas? Zdaj imam neke Salomon ki niso nevemkaj, pri teku več kot 5km niso najbolj udobni.

Machete ::

@ NinjaMig21

NE strinjam se da so superge nateg. Jaz in mnogo tekačev poroča enako. Slaba izbira superg ima lahko posledice na ravni poškodb. Govorim o rednih tekačih. Jaz sem z menjavo zamenjal iz ultra pain, ki se je poznal čez dan, na no pain.
Glede izbire pa je težko pametovati, razen da vsak pove za svoj model, če je ok. Specializirana trgovina, meritev in pa sreča je vse kar ti ostane. Če ti model ustreza in ni bolečin in težav, se ga provaš držat tudi kasneje.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

NikolormousB ::

Slaba izbira superg ima lahko posledice na ravni poškodb.


Zakaj se potem vsako leto še vedno poškoduje 80% tekačev? Enako oz. celo več kot par desetletji nazaj, ko še ni bilo specializiranih tekaških čevljev?

Machete ::

Vzorci tekačev in tehnološki prenos informacij izpred desetletij in danes so neprimerljivi. Sploh pa bi bilo fino videt še vire za te številke in primerjave z zgodovino.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Qcube ::

Vidim da obstajajo iskalniki za iskanje vsaj približno pravega modela superg. Npr. http://www.asics.com/us/en-us/product-f...
Zdaj vsaj nekaj vem kaj treba gledat pri izbiri. Naslednjič ko grem kupovat bom najprej naredil spisek in v trgovini poskušal vse.

mikhaair ::

Jaz bi tudi rekel da je prevec hypa okoli copat. Jaz ne tecem asfalta prakticno nic in iscem na copatu le le to, kako sede na nogo, oprijem podplata, zascita pred kamenjem. Kako se bo stvar obnesla na razdaljo pa ne morem vedet, dokler ne poskusim. Torej, bolje tect cim manj asfalta, mesta, raje v gozd, hribe, travnike. In je ves hype okoli cestnih copat odstranjen. Kupis ene terenske pa je. :)

Machete ::

Hajpa je seveda preveč. Saj se iz robe dela drek in prodajalci in proizvajalci se morajo zateči k pretiravanju in bulšitenju, da bi na kakšrnkoli način prepričali kupca, da so pa njihove tiste taprave.

Ampak dobra oz. srečna izbira je še vedno precej pomembna. Vem da sam nisem merilo v statistiki ampak lej, dokler nisem menjal (upoštevajoč vsaj smer zvračanja stopala), sem postal skoraj invalid od bolečin (kolki, hrbtenica). Zdaj tečem brez omejitev in kakršnihkoli težav. (Podobne zgodbe ima skoraj vsak tekač, ki sem se kaj pogovarjal o copatih z njim).
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

NikolormousB ::

Ko sem začel s tekom, sem bil skoraj invalid po vsakem teku, par mesecev. Ko sem prišel malo bolj v formo sem pa brez težav tekel 15km+ v navadnih adidas superstarkah in kavbojkah.

Anekdot je ogromno. Ogromno je tistih, ki pravijo, da so se poškodb rešili šele, ko so začeli z barefoot oz. minimalistično obutvijo. Znanstvenih raziskav, ki bi dokazovale, da moderni čevlji pomenijo manj poškodb pa bolj malo.

Shegevara ::

Nekaj je že na tem, da čevlji niso preveč zgonjeni, da guma ni preveč zlizana, da ti noga ne "plava" v copatu. Vse to lahko privede do bolečin v kolku. In pa seveda tehnika teka, ogrevanje... vse nekaj prispeva k poškodbam pri teku.

Za nek rekreativen tek do 12 km in ene parkrat na teden je res važno le, da ti copat lepo stoji na nogi in da ni bistveno obnucan. Je pa res treba gledat na tehniko , držo in opravit dobro ogrevanje. To je za začetnike dovolj.

mambli ::

Sam vedno naredim prehod, ko kupujem nove čevlje. Ko so odločim za nove, nekaj časa menjujem stare in nove, da se noga privadi. Recimo to delam kakšen mesec oz. ene 10 - 15 tekov.

Alamar ::

gregor_m je izjavil:

Mogoče pozna kdo kakšno dobro trgovino v Ljubljani, kjer bi znali dobro svetovati katere tekaške copate kupiti.

Sedaj imam že kakšne 3 leta Nike pegasus 28, ki sem jih kupil po občutku in niti ne vem ali so primerne zame. Kupil sem jih ker so zelo mehke, za tek po asfaltu in imajo grob podplat, za tek po makadamu ali snegu.
Tomas Sport na Čopovi v centru in Intersport na Šubičevi v centru. Če so ti cene previsoke, oziroma ne dobiš nič v akciji, lahko izbran model potem ceneje naročiš iz tujine.

Sicer se pa kar strinjam z zgornjim mnenjem, da je različnih modelov copat čisto preveč. Predvsem so pa redne priporočene cene tako navite, da je vse skupaj postalo res žalostno.
Če imaš normalne karakteristike stopala in pravilno tehniko teka, je več ali manj vseeno, kaj vzameš. Paziš, da ti lepo sede na nogo, da imaš zadosti lufta pred prsti in predvsem, da copat ni "over-engineered". Jaz vsakič kupim random model, ki ga pač dobim vsaj 50% znižanega in še nisem imel problemov do sedaj. Zamenjal sem pa že ducate copat.

Egidij88 ::

Sem nabavil Asics GT 1000 za 90€ v Hervisu. So stotka proti prejšnjim Reebok, ki niso imeli gela. So tudi goretex. Večinoma asfalt tečem, zdaj že kakšne pol leta po 3x tedensko. Napredek je, začel sem uživati, podaljšujem razdaljo... zdaj grem ponavadi cca 10km. Izziv je postavljen, sem se prijavil na istrski polmaraton.

kuglvinkl ::

in kolk rabis za 10km?
Your focus determines your reallity

next3steps ::

gregor_m je izjavil:

NikolormousB je izjavil:

gregor_m je izjavil:

Mogoče pozna kdo kakšno dobro trgovino v Ljubljani, kjer bi znali dobro svetovati katere tekaške copate kupiti.

Sedaj imam že kakšne 3 leta Nike pegasus 28, ki sem jih kupil po občutku in niti ne vem ali so primerne zame. Kupil sem jih ker so zelo mehke, za tek po asfaltu in imajo grob podplat, za tek po makadamu ali snegu.


Kako ne veš, če so primerne. A te noge bolijo v njih? So udobne ali se počutiš v njih slabo?

Tole s tekaškimi čevlji je 99% nateg. Kupiš takšne, ki so ti prav in ti nudijo zaščito pred elementi. Ostalo ni bistveno.

Lej, tukaj imaš dva tekača. Na levi je en najboljših ultra tekačev na svetu, na desni pa en random mehičan, ki je temu levemu pokazal kako se teče na dolge proge v doma narejenih sandalih.



Kaj pa vem, verjetno ni vseeno ali imaš trši/mehkejši podplat, tečeš s celim stopalom ali bolj po prstih, si pronator ali supinator...

Tečem za hobi cca 30 km na teden brez želje po maratonih. Občasno sem imel težave z bolečino v kolenih/kolkih, kar bi lahko bilo zaradi napačne tehnike ali superg. Z trenutnimi sem naredil že cca 3000 km in bi jih bilo potrebno zamenjati. Če bom pa že kupoval bi bilo dobro kupiti nekaj za moj način teka in postavo (174cm/70kg).

Po prstih, če ne tečeš hitro, ne tečeš. Če si pronato rali supinator je vseeno, ker se da dokaj enostavno iz enega preiti v drugega. Trdi, mehki, barebone podplat ali celo bosonogi tek? Vseeno! Ko se naučiš teči tako, da po nepotrebnem ne zapravljaš energije, tečeš pravilno in je vseeno, kaj imaš gor obuto.

johan05 ::

Sam se s tehniko teka nisem kaj dosti ukvarjal. Pa bi se, ker bom imel od tega korist. Vedno sem kupil čevlje z najmehkejsim podplatom in zaenkrat se je obneslo. Imam tudi cel vložke iz Sanolabor - tiste malo "boljše" za 40 €.

Po prstih lahko tečem le čisto počasi ali pa sprintam. Pri npr. 5 - 6 min/km nabijam na peto. Sem enostavno prešibak v nogah pri 178/75?

NikolormousB ::

Tek po prstih ni pravilna tehnika, idealen je t.i. midfoot strike. Je na youtubu ogromno tega.

Če je problem v hitrosti, prilagodi kadenco. Delaj hitrejše in manjše korake, pa boš avtomatično imel boljšo držo med tekom.

next3steps ::

Če drugače ne gre, se z barefoot obutvijo lahko prisiliš do pravilnega teka do neke stopnje. Kilaža, razen ko je prevelika, ne igra večje vloge.

Malajlo ::

Cela znanost ... Na mestu poskakuj izmenično z ene noge na drugo. Ko se ti zazdi fajn, se nagni s trupom naprej. No, pa že laufaš. Važno, da na zobe ne padeš. Če gre prehitro, se malo nazaj potegneš.
Vsa fora teka je podobna letenju. Fukneš se na tla in zgrešiš.
Je pa očitno boleče. S hčerko (13) sem danes laufal in je tapkala in nabijala s peto. Jaz sem bil proti njej panter v lovu za veverico. Boljši (ni nujno) položaj stopala na prste/midfoot ji je povzročal bolečine v mečih. Mnja, meni tudi prvi kilometer (juhu! Letos ducat v dveh dneh!)

mikhaair ::

Jaz zase, pa ce koga kdaj popravim, upostevam, povem to: 3 korake na sekundo, medenico porinit rahlo naprej, da so gleznji, kolena, medenica ob stiku s tlemi v isti ravnini. Naprej nazaj delajo roke, rame so pri miru.

mihapc123 ::

Zdravo, imam eno vprašanje. Rad bi se ukvarjal z tekom ampak imam le slabih 65kg in me zanima, če z tekom ne bom shujšal, ker ne smem shujšat, ker imam zdaj že premalo kg glede na mojo velikost.

denisbegood ::

Živjo. Imam težave z bolečinami v hrbtenici zaradi močne obrabe. Pri hoji po trdi površini me začne boleti (kot da mi hrbtenico zbije skupaj) in bi potreboval neke copate z dobro amortizacijo za ublažitev. Pri hoji po travi namreč tega skoraj ni. Torej potrebujem treking copate za hojo, copate za dvoranski nogomet in copate za tek v naravi. Prosim za nasvet.
««
18 / 39
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanje za rekreativne tekače (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
677631 (5808) AnjaNja
»

Najmehkejši tekaški copati (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
8315910 (13861) m0LN4r
»

Poškodbe pri teku

Oddelek: Šport
274957 (4168) Aquinas
»

Je tek zdrav? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8725417 (22863) ThinkPad
»

tekaški copati - nike+ (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5819249 (16603) RejZoR

Več podobnih tem