Forum » Šport » Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...
Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...
Temo vidijo: vsi
sunshine403 ::
kaj uporabljate za rehidracijo poleti?
Vodo. Ni nobene niti najmanjse potrebe po cem drugem (pustimo sedaj pivo, ki definitivno ni prava pijaca za rehidracijo temvec kvecjemu za dehidracijo, je pa fini izgovor, da se po aktivnosti se malo posedi in kaksno rece :)). Pri normalni hrani in naporu, ki je pri rekreaciji (ne pro sportu) telo ne rabi cisto nobenih dodatkov. Ce pa rabis kaj zaradi okusa, je pa potem to stvar vsakega posameznika kaj mu pase.
Machete ::
Jaz včasih supradin šumečko ali polovičko spijem, pa kak četrt magnezija. Vačsih v vodi, včasih v radenski. Bolj ritual.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
energetik ::
sunshine403 je izjavil:
Kako ne rabi? Ob dolgotrajnem naporu rabiš izotonik, da nadomestiš izgubo soli.kaj uporabljate za rehidracijo poleti?
Vodo. Ni nobene niti najmanjse potrebe po cem drugem (pustimo sedaj pivo, ki definitivno ni prava pijaca za rehidracijo temvec kvecjemu za dehidracijo, je pa fini izgovor, da se po aktivnosti se malo posedi in kaksno rece :)). Pri normalni hrani in naporu, ki je pri rekreaciji (ne pro sportu) telo ne rabi cisto nobenih dodatkov. Ce pa rabis kaj zaradi okusa, je pa potem to stvar vsakega posameznika kaj mu pase.
Pri krajšem teku npr. do 3/4h načeloma še ne, ampak npr. ko grem z biciklom na 2-3h turo, si zmiksam švoh cedevito z noževo konico soli.
Seveda rabis... cez dan pri normalni hrani dobis 10x dozo soli, tako da ti tiste dve, tri urice vrtenja pedal brez soli ne bodo naredile nobene skode. Je fino prebrat kaksno raziskavo o tem (pa ne "raziskave" YT prehrambenih "strokovnjakov" s 14 dnevi prakse), ne pa slepo verjet mitom. Kot sem napisal, pri normalni prehrani in pri rekreaciji (pro sport je druga stvar, tako glede naporov, kot kolicine treninga in konec koncev tudi prehrane), ni nobene potrebe po prehranskih dodatkih, razen cen je point njih okus. Ja voda zna biti po 5urah in rednem pitju fejst slabega okusa.
mikhaair ::
Jaz znam imeti poleti kar konkretne težave s hidriranjem, nisem še našel idealne formule kdaj in koliko pit. Sama voda se mi zdi, da jo prepočasi 'absorbiram', najbolj mi sede Iso Zala. Pol pa malo kombiniram oboje, če imam zalo s seboj. Pivo po rekreaciji mi zelo paše, se pa že parkrat zgodilo, da sem bil dehidriran in je bilo še slabše, slabo počutje, glavobol. Dvakrat se mi je zgodilo da sem preveč pil in se je želodec uprl, skorajda bruhal, noge pa niso šle več nikamor.
Sedaj pa niti ne izvajam več nekih daljših gorskih tekaških zadev, mogoče nekoč spet.
Sedaj pa niti ne izvajam več nekih daljših gorskih tekaških zadev, mogoče nekoč spet.
Groot ::
sunshine403 je izjavil:
Seveda rabis... cez dan pri normalni hrani dobis 10x dozo soli, tako da ti tiste dve, tri urice vrtenja pedal brez soli ne bodo naredile nobene skode. Je fino prebrat kaksno raziskavo o tem (pa ne "raziskave" YT prehrambenih "strokovnjakov" s 14 dnevi prakse), ne pa slepo verjet mitom. Kot sem napisal, pri normalni prehrani in pri rekreaciji (pro sport je druga stvar, tako glede naporov, kot kolicine treninga in konec koncev tudi prehrane), ni nobene potrebe po prehranskih dodatkih, razen cen je point njih okus. Ja voda zna biti po 5urah in rednem pitju fejst slabega okusa.
No če je toliko raziskav na to temo, ti najbrž ne bo problem kakšne prilepit sem. Pa za vsak primer že vnaprej opredelim, da raziskave kjer so preučevali ljudi ki športajo 30 min nekako ne pridejo v poštev kot je že bilo izpostavljeno.
Sicer pa še moj odgovor, tudi sam največkrat pijem cedevito z malo soli. Včasih če ravno kje poberem tablete še kakšen isostar. Ob res daljših naporih pa si poleg cedevite dodam tudi bcaa.
energetik ::
sunshine403 je izjavil:
Škode že ne, se pa lahko zmanjša učinkovitost vadbe. Ne govorim, da grem na izletek 2h z otroci, ampak da grem na 3h turo pri 30° v 3. ali blizu 4. cone. Ko imaš dres bel od soli.
Sicer pa ponavadi vzamem v takem primeru 2 bidona, en s čisto vodo, drug z izotonikom, uporabljam po potrebi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
@energetik zares sem bil 20let v vzdrzljivostnem pro sportu kot tekmovalec (niti ne tako zanic) potem pa se kar nekaj casa v drugih funkcija, tako da so mi precej jasne te stvari. Pa zgolj en nasvet... "ucinkovitost vadbe" in rekreacija nekako ne gresta skupaj. Point rekreacije je drugje ;)
@Groot te raziskave katere sem takrat gledal so bile narejene na podlagi pro sportnikov in za uporabo pro sport. Ker nisem vec v tem me ze par let ne zanima vec, zato tudi linkov ne bom sel sedaj iskat. Jih je pa zares dovolj, prav tako tistih, ki dokazujejo da velika vecina, ce ne vse, "isotonicne" sportne pijace na trgu niso nic drugega kot sladkana voda, ki naredi vec skode kot koristi.
Kot drugo pa, ja za rekreacijo so naceloma bolj primerne tocno tiste raziskave, katerih ti noces videti... na ljudeh, ki sportajo 30min na dan. Kot sem napisal prej, govora je o rekreaciji ne o pro sportu in moj predlog je bil za rekreacijo. Vecina normalnih ljudi za rekreacijo ne sporta 2-3x dnevno po 8-10h skupaj, zato raziskave, kjer so podlaga pro sportniki, niso ravno najbolj primerne za rekreacijo. Tam so potrebe krepko drugacne, kot pri uri teka na dan, ali dveh do treh urah kolesa.
@Groot te raziskave katere sem takrat gledal so bile narejene na podlagi pro sportnikov in za uporabo pro sport. Ker nisem vec v tem me ze par let ne zanima vec, zato tudi linkov ne bom sel sedaj iskat. Jih je pa zares dovolj, prav tako tistih, ki dokazujejo da velika vecina, ce ne vse, "isotonicne" sportne pijace na trgu niso nic drugega kot sladkana voda, ki naredi vec skode kot koristi.
Kot drugo pa, ja za rekreacijo so naceloma bolj primerne tocno tiste raziskave, katerih ti noces videti... na ljudeh, ki sportajo 30min na dan. Kot sem napisal prej, govora je o rekreaciji ne o pro sportu in moj predlog je bil za rekreacijo. Vecina normalnih ljudi za rekreacijo ne sporta 2-3x dnevno po 8-10h skupaj, zato raziskave, kjer so podlaga pro sportniki, niso ravno najbolj primerne za rekreacijo. Tam so potrebe krepko drugacne, kot pri uri teka na dan, ali dveh do treh urah kolesa.
Badwolff ::
Mah, ne se zdej prepucavat, kaj je prav in kaj ne.
Če grem laufat za 2 uri pri 25+ stopinjah, rabim neki popit vmes, tako ali drugače, sam sem zaenkrat bolj na vodi. Pivo mi pa po teku ne paše sploh, med pa še nisem probal :D.
Cedevita s pol ščepca soli je kr kul rešitev, sam nisem ravno fan okusa :D. Isostar ipd,moram preizkusit.
Danes sem mel neke magnezijeve tablete s sabo, scer na kolesu, ker so me včeraj neki krči po nogah mučli...
Pa še ena druga tema.
Ma kdo kaj izkušenj s Hoka? Challenger, torrent ali Speedgoat? Bojo pa moje prve Hoke to.
Če grem laufat za 2 uri pri 25+ stopinjah, rabim neki popit vmes, tako ali drugače, sam sem zaenkrat bolj na vodi. Pivo mi pa po teku ne paše sploh, med pa še nisem probal :D.
Cedevita s pol ščepca soli je kr kul rešitev, sam nisem ravno fan okusa :D. Isostar ipd,moram preizkusit.
Danes sem mel neke magnezijeve tablete s sabo, scer na kolesu, ker so me včeraj neki krči po nogah mučli...
Pa še ena druga tema.
Ma kdo kaj izkušenj s Hoka? Challenger, torrent ali Speedgoat? Bojo pa moje prve Hoke to.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Badwolff ()
MKC00 ::
Imam drugi par Speedgoat 3. Moja edina Hoka copata.
Model mi je všeč za počasnejše teke po tehnično nezahtevnem terenu in dokler "midsole" ne postane "mrtev."
Prvi par sem pri 1000km upokojil od teka, ker že dolgo "midsole" ni bil več dovolj prožen/mehak. Podplat še ni izrabljen in "upper" je bolj ali manj samo umazan - ni raztrgan.
Po reviewih sodeč pričakuj da pri Hoka, "midsole" relativno hitro izgubi svojo funkcijo.
Se prav bl za en kurc :D a ga ne reklamirajo kot copat za zahtevne traile?
Da se hitro znuca sem pa bral, ja...
thramos ::
Če je res vroče in soparno, se na uro intenzivnega treninga da izgubiti tudi 3g natrija. Ampak to je res zgornja meja, za dve uri je torej potrebnih 12 gramov soli za nadomeščanje izgubljenega natrija pri takšnem treningu.
Minimalni vnos je 1.5g, priporočila pa manj kot 5g soli na dan.
Povprečen Slovenec pa je zaužije cca 13g, torej brez težav za dve uri intenzivnega treninga v vroči sopari dnevno.
Skratka, voda je za dovolj za praktično vse.
Minimalni vnos je 1.5g, priporočila pa manj kot 5g soli na dan.
Povprečen Slovenec pa je zaužije cca 13g, torej brez težav za dve uri intenzivnega treninga v vroči sopari dnevno.
Skratka, voda je za dovolj za praktično vse.
MKC00 ::
Se prav bl za en kurc :D a ga ne reklamirajo kot copat za zahtevne traile?
Ni tako hudo :)
Za edini copat ga ne bi imel. Za v rotacijo mi pa paše. Če imaš možnost, probaj. Speedgoat ima zame previsok podplat za nekam kjer ti lahko spodvije stopalo.
Je pa razlika čemu v ZDA rečejo zahteven teren in čemu v Evropi 😄
jernejl ::
Zanimivo, jaz imam pa Speedgoat (4) ravno za zahtevnejše terene. Recimo za na triglav so čisto ok.
Uporabljam jih predvsem tam, kjer je več skalovja, ali če je mokro, ker imajo dober podplat.
Imel sem tudi Challenger ATR5, ki je bolj udoben (prostoren) kot Speedgoat in primeren za malo manj zahtevne terene (slabši podplat).
Challengerja sem imel okrog 800km. Tam do kakih 600km je bilo še super, potem pa se je že poznalo, da ni bilo več pravega blaženja. Se mi pa ne zdi, da bi to bilo kaj bistveno drugače od kakih drugih znamk.
Uporabljam jih predvsem tam, kjer je več skalovja, ali če je mokro, ker imajo dober podplat.
Imel sem tudi Challenger ATR5, ki je bolj udoben (prostoren) kot Speedgoat in primeren za malo manj zahtevne terene (slabši podplat).
Challengerja sem imel okrog 800km. Tam do kakih 600km je bilo še super, potem pa se je že poznalo, da ni bilo več pravega blaženja. Se mi pa ne zdi, da bi to bilo kaj bistveno drugače od kakih drugih znamk.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
Sem bil slučajno v Intersportu in sem jih kar nabavil :D pa pol vzel na zlo easy tek za 45 minut, z ženo, mal korenin pa kaka skalca za probo.
Zelo lahek copat, sploh proti kakmu terrexu, malo čutiš teren, zaradi blaženja, pa mal se gunca. Prvi občutki so kar dobri, sprobam bolj resno v nedeljo.
Zelo lahek copat, sploh proti kakmu terrexu, malo čutiš teren, zaradi blaženja, pa mal se gunca. Prvi občutki so kar dobri, sprobam bolj resno v nedeljo.
https://www.delo.si/polet/sol-kot-spodb...!
Že sami avtorji ugotavljajo, da sama sol verjetno niti ni ključna:
These benefits were probably driven by a higher voluntary fluid intake during the race ..., ker je med obema skupinama prišlo do pomembne razlike v količini zaužite tekočine.
Ampak ja, če se pripraljaš na takšno 5 urno tekmo z 10 km plavanja, 200 km kolesarjenja in 50 km teka treninga na teden, potem dodatek soli morda res pride prav, škodi pa tako skoraj gotovo ne.
Za vse ostale je še vedno dovolj voda in ne bojo videli nobenih razlik z dodano soljo.
mikhaair ::
Čim se močno potis, pa naj bo šport ali kopanje jarka na soncu, postane težava kako hitro nadomestiti izgubljeno tekočino. Sama voda naloge ne opravi zadovoljivo.
Dolgotrajnejši napori zahtevajo dober želodec, tako za vodo, kot hrano.
Dolgotrajnejši napori zahtevajo dober želodec, tako za vodo, kot hrano.
jocoj ::
Če boš šel recimo na maraton v visokih temperaturah (na polno svojih zmogljivosti, ne glede na končni čas), boš še kako občutil razliko. Velika izguba elektrolitov zaradi močnega potenja, ki jih z vodo ne moreš nadomestiti.
Za vse ostale je še vedno dovolj voda in ne bojo videli nobenih razlik z dodano soljo.
@jocoj v tistem tvojem linku je govora o ironmanu. Tam ima prvi rekord okoli 8h, vecina ljudi pa 12+h. 12h aktivnost ni ravno standardna rekreacija in vecina ljudi se tega ne gre "popoldan po sluzbi za malo zmigat". In se enkrat, za rekreacijo (ne 10+h tekmo) je voda vec kot dovolj, glede na to koliko soli telo dobi cez dan z normalno prehrano.
PS: Tudi maratona v vrocini (ali pa v hladu) vecina prisotnih ne laufa dnevno, da bi bil ta podatek relevanten.
PS: Tudi maratona v vrocini (ali pa v hladu) vecina prisotnih ne laufa dnevno, da bi bil ta podatek relevanten.
jocoj ::
Seveda je sol pomembna za daljšo aktivnost. Ne govorimo tukaj o ljudeh, ki trimčkajo 5km teke. Za maraton moraš redno laufati dolge teke 30+ km. Na maraton gre ogromno rekreativcev. Prav tako ogromno ljudi kolesari 3+ urne ture. Sama voda pri visokih temperaturah ni optimalna, pa če se postaviš na glavo.
Sej je preprosto: pri švicanju se "izgubi" približno gram natrija na liter potu. Povprečni Slovenec ga zaužije približno 5 g na dan, nujno potrebnega je manj kot gram, "odvečne zaloge" je torej za vsaj 4 litre švica.
V količini potu se sicer zelo razlikujemo, močno pa je seveda odvisna tudi od intenzivnosti treninga in vremena, a povprečje je nekje med litrom in litrom in pol na uro.
Prej kot v približno treh urah razmeroma intenzivnega (vsakodnevnega!) potenja ob "slovenski dieti" torej precej težko pride do pomanjkanja natrija oziroma soli.
3+ ure treninga pa bodo tudi skoraj podvojile potreben kaloričen vnos in s tem tipično tudi podvojile vnos soli in s tem natrija.
V količini potu se sicer zelo razlikujemo, močno pa je seveda odvisna tudi od intenzivnosti treninga in vremena, a povprečje je nekje med litrom in litrom in pol na uro.
Prej kot v približno treh urah razmeroma intenzivnega (vsakodnevnega!) potenja ob "slovenski dieti" torej precej težko pride do pomanjkanja natrija oziroma soli.
3+ ure treninga pa bodo tudi skoraj podvojile potreben kaloričen vnos in s tem tipično tudi podvojile vnos soli in s tem natrija.
Kakšen vpliv ima barva pijače
Angleški raziskovalci so se lotili podobnega vprašanja. V preizkusu, ki je bil objavljen prejšnji teden v znanstveni reviji Frontiers in Nutrition, so testirali, kako hitro zmorejo teči testiranci, če med dvema časovno ločenima polurnima tekoma poplakujejo usta z dvema različnima pijačama. Razlika med njima je bila le v barvi. Prva je bila brezbarvna, druga pa obarvana v roza. Vse njune druge lastnosti so bile enake. Pijači sta bili nekalorični in enako sladkani z umetnimi sladili.
Kaj so ugotovili? Da barva vpliva! Ko so tekači pili roza pijačo, so tekli hitreje, v pol ure so pretekli daljšo razdaljo (povprečno za 4,4 %) in se pri tem počutili bolje.
Angleški raziskovalci so se lotili podobnega vprašanja. V preizkusu, ki je bil objavljen prejšnji teden v znanstveni reviji Frontiers in Nutrition, so testirali, kako hitro zmorejo teči testiranci, če med dvema časovno ločenima polurnima tekoma poplakujejo usta z dvema različnima pijačama. Razlika med njima je bila le v barvi. Prva je bila brezbarvna, druga pa obarvana v roza. Vse njune druge lastnosti so bile enake. Pijači sta bili nekalorični in enako sladkani z umetnimi sladili.
Kaj so ugotovili? Da barva vpliva! Ko so tekači pili roza pijačo, so tekli hitreje, v pol ure so pretekli daljšo razdaljo (povprečno za 4,4 %) in se pri tem počutili bolje.
m0LN4r ::
Kolk ste stari?
Al tecete rajsi pogosteje krajse ture ali redkeje daljse?
Naprimer vsak dan ali vsak drugi dan po 1,2,3km ali 1x na teden 7, 10, kaj jaz vem?
Al tecete rajsi pogosteje krajse ture ali redkeje daljse?
Naprimer vsak dan ali vsak drugi dan po 1,2,3km ali 1x na teden 7, 10, kaj jaz vem?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Sam imam kratko turo 12 km, to od oka na dva dni, dolgo 20+, enkrat na teden, zadnje čase jo zamenjam za kak kolesarski vzpon.
Twixz ::
Sicer ni tek, me pa zanima, zakaj bi se pojavila bolečina v križu, predel med ledvicami in tazadnjo ampak samo v hoji navzgor oz. po stopnicah?
Zateguje me vedno bolj, začelo je pa dober mesec nazaj.
Jerry000 ::
Mene pa zanima če je koga že bolela ahilova tetiva. Namreč enkrat sem malo pretiraval in od takrat naprej jo vedno čutim, pri teku pa po nekaj km postane boleča.
mr_chai ::
Mene pa zanima če je koga že bolela ahilova tetiva. Namreč enkrat sem malo pretiraval in od takrat naprej jo vedno čutim, pri teku pa po nekaj km postane boleča.
delaj vaje za okrepitev ahilove tetive in raztegovalne vaje. Vse to najdeš na spletu. Bi se pa na tvojem mestu izogibal teka, dokler bolečina ne izgine. Začni raje kolesariti ali plavati.
Sicer ni tek, me pa zanima, zakaj bi se pojavila bolečina v križu, predel med ledvicami in tazadnjo ampak samo v hoji navzgor oz. po stopnicah?
Na trebuh se uleži na klopco ali veliko masivno mizo, ampak samo do pasu, tako da ti noge visijo dol pri koncu mize. Nato dviguj in spuščaj noge (dvig do vodoravne črte). Na youtubu pa še poišči vajo "elephant walk exercise". In delaj to vsak dan pol ure.
Čez dva tedna me kontaktiraj in ti dam nove vaje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mr_chai ()
@mr_chai, ja, se izogibam teku. Vendar je kdaj to tudi prisotno ko grem na daljši sprehod ali na kak manjši hrib. Takrat ni bolečina, je samo občutek, da nekaj ni ok ta noga. Sem pa že razmišljal o vajah ampak nekako nisem upal izvajat ker ne vem ali je potrebno prvo malo počivat pa potem začet ali lahko kar začnem. Razmišljam pa tudi o pregledu
Han ::
Če te boli na peti, si verjetno poškodoval narastišče ahilove. Rehabilitacija tovrstnih poškodb je ponavadi dolgotrajna in lahko traja tudi nekaj let. Mesto bolečine pogosto masiraj, da povečaš prekrvavitev in pospešiš celjenje mikro poškodb. Lahko tudi mažeš s protibolečinskim gelom, npr. Voltarenom, Perskindolom ipd.
zztop ::
@mr_chai, ja, se izogibam teku. Vendar je kdaj to tudi prisotno ko grem na daljši sprehod ali na kak manjši hrib. Takrat ni bolečina, je samo občutek, da nekaj ni ok ta noga. Sem pa že razmišljal o vajah ampak nekako nisem upal izvajat ker ne vem ali je potrebno prvo malo počivat pa potem začet ali lahko kar začnem. Razmišljam pa tudi o pregledu
Mene je peta bolela od bobnov(bass drum). Tudi čutil že pri hoji.
Od takrat vsak dan razgibavam gleženj(kroženje stopala dokler lahko) ter različne vaje za meča, vse živo kar sem našel. Poudarek sem dal na prednjo mečno mišico - tibialis anterior. Bolečina izginila
Izberi raje izgubo kot umazan dobiček:
zakaj prva boli enkrat, druga zmeraj.
~Hilon
zakaj prva boli enkrat, druga zmeraj.
~Hilon
Pri bobnih me k sreči ne boli. Me pa ne boli na peti ampak višje, na višini gležnja. Bom pa malo pogledal na netu razgibavanja in vaje, mislim da okrepiti ne more škodovati, predvsem v meji normale :)
delaj vaje za okrepitev ahilove tetive in raztegovalne vaje. Vse to najdeš na spletu. Bi se pa na tvojem mestu izogibal teka, dokler bolečina ne izgine. Začni raje kolesariti ali plavati.
Na trebuh se uleži na klopco ali veliko masivno mizo, ampak samo do pasu, tako da ti noge visijo dol pri koncu mize. Nato dviguj in spuščaj noge (dvig do vodoravne črte). Na youtubu pa še poišči vajo "elephant walk exercise". In delaj to vsak dan pol ure.
Vaje mi ne pomagajo, mi pa tek zelo pomaga.
Imam pa dilemo. Adidas Terrex uporabljam ampak sem se odločil da bom zdaj zaradi težav s hrbtom tekel po asfaltirani ravnini, za kar pa mislim da Terrex profil ne paše glih. Kateri copati so najboljši za asfalt? Ali to nima veze?
Najboljši? Kak vaporfly ali endorphin...
V budget verziji, pod 100€, sem zadnjič nabavil ene skechers GoRun, ki jih internetni forumi zelo pohvalijo in tudi meni zelo odgovarjajo. Sploh njihove Maxroad 5 naj bi bile top.
V budget verziji, pod 100€, sem zadnjič nabavil ene skechers GoRun, ki jih internetni forumi zelo pohvalijo in tudi meni zelo odgovarjajo. Sploh njihove Maxroad 5 naj bi bile top.
Machete ::
Kakšen nasvet za tople rokavice za tek?
Nekaj vmes, ker roke se vseeno segrejejo. Če imaš pretople, jih rabiš hitro dat dol in potem si brez.
Za minus Thinsulate, za plus pa nekaj tankega.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
Vem da je težko verjetno ampak... A je bil kdo (moški spol) laparoskopsko operiran? Po kolikem času okrevanja se priporoča tečt?
Bolečina je izginila. Zdaj normalno tečem ampak sem že 2 tedna na dead end. Vsaj tako je občutek. Pa preteral sem se.
Skyman ::
Kje kaj kupujete tekaske cevlje? Rabil bi muzino wawe inspire 18,pri nas je tko tko z zalogami cene pa so tudi nabite,vcasih sem kupoval preko 21run cene top.
Groot ::
Še ena potrditev za mister running. Če malce spremljaš se da dobiti res sweet deal, pa tudi sicer so cene praviloma nižje.
Tudi sam sem včasih kupoval na 21run, potem jih je pa odneslo v neke visoke cene.
Tudi sam sem včasih kupoval na 21run, potem jih je pa odneslo v neke visoke cene.
Skyman ::
Hvala obema za odgovore.Sicer naceloma sedaj sem zadnih par sezon naletel na kaksne super ponudbe pri nam,samo vecina zmanjka stevilke.
jotunn2 ::
Za trail jaz prisegam na Salomon Slab Sense (in Slab Sense SG za te case ko postane malo bolj mokro in rabis malo vec gripa). Samo pri copatih je odvisno od posameznika tako da to kar pase meni ni niti pod razno nujno da bo dobro zate.
Waterproof hlace? Ne hvala. Za laufat nikoli. Pozimi dam spodaj smucarsko perilo in dolge dolge tekaske hlace cez (ja men in tights, ampak jebiga laufat z opletajocimi dolgimi hlacami ne morem), v najslabsem primeru, ce je res mraz (-10 in manj) pa dam ogrevalne hlace ki jih imam za tek na smuceh ter smucarsko perilo spodaj. Ce dezuje ali je mokro je ponavadi precej bolj toplo (0c ali vec) kar pomeni da bi v teh ogrevalkah tako zascvical, da bi bil bolj moker kot pa od dezja, zato ostanem pri navadnih lycra tekaskih hlacas. Ko se ogrejes nima veze ce si moker, ker si tako ali tako moker, ali od dezja ali pa od svica. Za zgoraj pa odvisno od temperature, ali ogrevalka za tek na smuceh ali pa samo en navaden ultra tanek tekaski goretex. Nic od tega ni waterproof.
Waterproof hlace? Ne hvala. Za laufat nikoli. Pozimi dam spodaj smucarsko perilo in dolge dolge tekaske hlace cez (ja men in tights, ampak jebiga laufat z opletajocimi dolgimi hlacami ne morem), v najslabsem primeru, ce je res mraz (-10 in manj) pa dam ogrevalne hlace ki jih imam za tek na smuceh ter smucarsko perilo spodaj. Ce dezuje ali je mokro je ponavadi precej bolj toplo (0c ali vec) kar pomeni da bi v teh ogrevalkah tako zascvical, da bi bil bolj moker kot pa od dezja, zato ostanem pri navadnih lycra tekaskih hlacas. Ko se ogrejes nima veze ce si moker, ker si tako ali tako moker, ali od dezja ali pa od svica. Za zgoraj pa odvisno od temperature, ali ogrevalka za tek na smuceh ali pa samo en navaden ultra tanek tekaski goretex. Nic od tega ni waterproof.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vprašanje za rekreativne tekače (strani: 1 2 )Oddelek: Šport | 8505 (6682) | AnjaNja |
» | Najmehkejši tekaški copati (strani: 1 2 )Oddelek: Šport | 17925 (15876) | m0LN4r |
» | Poškodbe pri tekuOddelek: Šport | 5261 (4472) | Aquinas |
» | Je tek zdrav? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 26911 (24357) | ThinkPad |
» | tekaški copati - nike+ (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 20090 (17444) | RejZoR |