» »

Reševanje podatkov fizično poškodovanega diska

Reševanje podatkov fizično poškodovanega diska

knesz ::

Rabim nasvet.
Stranki je med delovanjem z višine 30cm padel prenosni trdi disk, seagate momentus 500gb. Disk ob priklopu klenka in se ustavi. Ker je reševanje preko mojih zmogljivosti me zanima, katero podjetje se ukvarja z reševanjem podatkov, ki so za stranko pomembni. Firma je lahko slovenska ali tuja. V sloveniji naj bi bili Maitim, vendar me z zadnjim reševanjem niso ravno prepričali.
Vaše izkušnje, priporočila?

Mesar ::

Your turn to burn!

fosil ::

V sloveniji naj bi bili Maitim, vendar me z zadnjim reševanjem niso ravno prepričali.

Lahko morda malo bolj podrobno opišeš izkušnjo in ceno?
Pri nas naj bi imel Kotar dokaj napredno opremo, vendar jih še nisem "preizkusil".
Tako je!

zee ::

O Kotarju :
Nekaj sto evrov pride diagnostika, resevanje pa okrog 1000 eur, pri cemer ti ne zagotavljajo verodostojnosti podatkov (datoteka z wordovim dokumentov zgleda ok, vendar je vsebina garbage).

Moje izkusnje z njimi so pozitivne, ceprav so bili v dveh poskusih uspesnih v enem, kar pa ni toiko odvisno od njih kot od vrste napake. V tvojem primeru je bralna glava udarila po magnetni plosci... Ko sem imel tak primer, resevanje ni bilo uspesno.

Upam, da ti uspe resiti podatke.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

knesz ::

fosil je izjavil:

V sloveniji naj bi bili Maitim, vendar me z zadnjim reševanjem niso ravno prepričali.

Lahko morda malo bolj podrobno opišeš izkušnjo in ceno?
Pri nas naj bi imel Kotar dokaj napredno opremo, vendar jih še nisem "preizkusil".

Glede Maitima, 1x so uspešno rešili podatke, v drugem poizkusu mi je pa vse skupaj malo čudno delovalo, ker sem jim naknadno priskrbel identičen disk (menjava elektronike), a je bilo vse skupaj neuspešno. Celo reševanje se je pa vleklo nekaj mesecev. Glede na to, da naj bi po opisu na njihovi spletni strani imeli neke hude laboratorije, mi je vse skupaj izpadlo zelo amatersko.
V glavnem, čisto možno je, da je bil to splet okoliščin in izjema, a nek dvom o njihovi usposobljenosti mi je ostal. Upam, da se motim.

#000000 ::

Ne bom sicer trdil da imam 100% prav, ampak kok imam občutek nobena firma pri nas nima laboratorija, največ kar imajo "IF" je pleksi škatla "kao komora" sem pa videl fanta ki nima nobene komore še rokavic vedno ne uporablja, ima pa kar nekaj namenskega orodja da mu kar uspeva rešit zadeve, po seveda občutno cenejših cenah kot 1000 evrov.

knesz ::

Glede na njihove trditve, naj bi imeli laboratorij :)

zee ::

Eh. S premontazo elektronike sem podatke ze nekajkrat resil sam. 8-)

Nekaj v rangu laboratorija ze morajo imeti, saj je vcasih potrebno trdi disk odpreti, cesar pa ne mores varno narediti, ce nimas zelo cistega prostora.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Mesar ::

Ja minirat čipe ni problem... sam če mu je dol pado pa ma glavo defektno ima večji problem.
Your turn to burn!

krneki0001 ::

Moje izkušnje s takimi diski in eden cenejših načinov reševanja podatkov:

Najdi zelo dolg kabel za povezavo in za napajanje diska. Postavi računalnik zraven skrinje, naštimaj skrinjo na najnižjo temperaturo kar se da (jaz imam možnost do -24 stopinj celzija) in daj disk v skrinjo. Naj bo disk priklopljen, vendar računalnik ugasnjen in počakaj kakšne 15 minut, da disk zmrzne. Nato pa probaj vklopit mašino in naredi image kopijo diska na drugega.

Na tak način sem že uspel rešit kar nekaj podatkov s takih diskov. Nazadnje sem pa reševal scsi disk, ki je bil v računalu, ko je zmanjkalo elektrike in je potem prišel sunek, ki je vse skupaj skuril - podatke sem v celoti rešil.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Mesar ::

Kako bo to pomagalu če mu glava čoha po ploščah? Mogoče bo nazaj skočla, mogoče ne... pa če mu ne rata ima nov problem... kondenz.
Your turn to burn!

krneki0001 ::

S kondenzom nimaš nobenih problemov. -24 stopinj je dovolj da dobro hladi disk. ČE rata presnet podatke, je pa itak potem disk za v kanto, tako da se jaz zarad kondenza nebi nič sekiral.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Mesar ::

Kaj pa če mu ne rata, pa še bo želel kaj druga probat? Zamrzovalnik bi jaz probal kot čist zadnjo stvar.
Your turn to burn!

Brane2 ::

Zamrzovalnik lahko kaj pomaga kvečjemu pri zračnostih ležajev. Če je kaj drugega, ti zamrzovanje ne bo pomagalo nič. Lahko samo kaj dodatno zjebe.
On the journey of life, I chose the psycho path.

knesz ::

Vse te metode z zamrzovalniki so tudi meni znane. Sem že izvajal. Nekje imam celo posneto, ko sem elektroniko oz. del, kjer se je pregreval nek element, hladil s sprejem in sproti reševal podatke.
Ampak podatki na tem disku so važni in ker sem sam premalo usposobljen za to, iščem prave strokovnjake, ki se s tem ukvarjajo. Disk puščam pri miru, ker nočem narediti še več škode.
To je tudi razlog, da sprašujem o vaših izkušnjah z domašimi in tujimi ponudniki teh storitev :)

solatko ::

knesz - Kaj ljudje res ne znajo narediti rezervnih kopij za važne podatke?
Delo krepa človeka

levaky ::

Ne, večini je že škoda dati 100€ za en zunanji disk, kaj šele za en proper backup server ali pa off-site backup.

Seveda, ko podatki grejo, bi dali pa tudi 1000 in več €, samo da zadeve dobijo nazaj...

knesz ::

solatko je izjavil:

knesz - Kaj ljudje res ne znajo narediti rezervnih kopij za važne podatke?

Veš, to so čisto običajni, računalniško polpismeni ljudje. Nekdo jim je rekel, naj ima podatke spravljene na zunanjem disku, in so jih imeli. Žal samo na zunanjem disku.
Drugače, to ni MOJA stranka ampak je samo moja stranka, ki je bila zaradi incidenta prvič pri meni. MOJE stranke imajo zadeve poštimane (pogodbene) oziroma so poučene, kako se stvari streže (ostale). Če pa se (ostale) dejansko držijo mojih nasvetov, pa ne vem. Ampak od tu naprej to ni več moj problem, ane? :)

mat xxl ::

Ravno zato, ker so stranke tako disciplinirane sam raje vsakega shecam, da je dodatnih 80 eur za povprečen dodatni drugi hdd, ki bo delal v raidu drobiž..........

Žal so bile prve serije zunanjih hdd jev recimo Seagate noro velike pa mi je tak disk, sedaj star že ene 6 let že vsaj 3 x padel z mize pa kar ne crkne...seveda mi na pamet ne pade da bi imel pomembne podatke na takem disku za filme je pa že, če gredo papa pa pač... ni pretirane škode....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mat xxl ()

knesz ::

Glede reševanja, še čakam stranko, kako se bo odločila.

Kar se pa tiče zamrzovalnika, je tukaj lep prikaz, zakaj to ni najboljša ideja:


Pa še en video kako sem hladil pregrevanje nekega elementa na plati, ki sem ga posnel par let nazaj. Vsi podatki uspešno rešeni. (vem, nered na mizi, ampak to je bilo takrat po sili razmer ;)):



lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: knesz ()

BigWhale ::

Zmrzovanje diska za resevanje podatkov je en mit, ki v resnici ne deluje.

technolog ::

Zmrzovanje diska je stvar, ki sem jo jaz pogruntal, še preden je prišlo vse v javnost.

Bilo je kake 7 let nazaj, ko sem za foro mrtev disk postavil na okensko polico pozimi pri minusu. Ko sem ga priklopil, je deloval, vendar le za kakih 5 minut, doker se ni segrel nazaj. To sem ponavljal, dokler nisem spravil vseh 60GB podatkov na varno.

O tem sem pisal po parih chatih, forumih, tako da je mogoče, da sem krivec dela teh govoric. :)

knesz ::

BigWhale je izjavil:

Zmrzovanje diska za resevanje podatkov je en mit, ki v resnici ne deluje.

Delno mit.
V mojem primeru je šlo za pregrevanje čipa na vezju in zato je disk po pol minute nehal delati. Verjetno gre pri diskih, ki so jih zamrzovali, za podoben primer in so zato posledično oživeli :)

MadMax ::

BigWhale je izjavil:

Zmrzovanje diska za resevanje podatkov je en mit, ki v resnici ne deluje.

Palamudiš, pa sploh še probal nisi.
Od 8 diskov jih je na ta način 5 izpljuvalo podatke v celoti, eden pa delno. In to samo pri meni. Pri kredibilnih znancih je uspeh tu nekje, ne moreš pa delat neke hude statistike na enem kosu, po možnosti po mythbusterskih šalabajzmetodah.


Tisti filmček z odprtim diskom je pa tudi bedarija^2.
Na disk natakneš kable in ga daš v vrečko ter malce zaselotejpaš okrog kablov še preden gre stvar v zmrzovalnik.
/edit: lahko pa daš zraven še vrečko silicagela in počakaš kako uro preden zamrzneš.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMax ()

king67 ::

Tudi sam sem z zamrzovanjem (nekajkrat po dve uri) rešil cca 150GB podatkov. Disk sem enostavno zavil v kuhinjsko krpo, zamrznil, nato pa ga takoj priključil na PC. Mislim, da se zaradi takojšnjega zagona plošč ni utegnil ustvariti kondenz. Po kakšnih 10 minutah je nehal delati (brati podatke), zato sem vajo ponavljel do rešitve cca 95% podatkov (večinoma fotke). Mi je pa kar odleglo... In da, šola je bila učinkovita. Fotke imam sedaj najmanj na treh diskih.

lp,
king67

BigWhale ::

Ja, podatke lahko resis ce je problem s pregrevanjem diska oziroma kaksne elektronske komponente na disku. Drugace pa za mehaniko diska, zmrzovanje ne naredi prav nic dobrega. Pri gostoti zapisa 150Gb/in^2 ti zna toplotno raztezanje in krcenje materiala povzrocati kar hude preglavice.

Kar se same kondenzacije tice, se tudi s silicagelom ne znebis vlage kar tako v trenutku.

Z zmrzovanjem se je dalo resiti kaksen disk, ki se ni hotel zavrteti, ker se je znotraj v disku kaka stvar premaknila ali zataknila. Da bi pa z zamrzovanjem po kakem cudezu pridobil neberljive podatke iz skurjenega diska je pa cisto navadna traparija.

Klenkanje diska pa ponavadi pomedi, da gre za neko hujso fizicno okvaro diska in si ponavadi screwed. Menjava mehanike delujocega diska in platterjev na katerih imas podatke, je pa brez ustrezne opreme dandanes popolnoma nemogoca, pa se vprasanje je, ce niso glave in platterji med sabo odvisni.

Brane22 ::

Un tip na posnetku dela napako, ko daje disk ven iz hladilnika. Kondenz se nabere, ko je disk hladnejši od zraka.

Tudi vprašanje koliko tega se ne nabralo na krožnikih v trenuku ko je on dejanjsko odprl disk in je topli zrak prišel zraven.

Če ga pustiš v zmrzovalniku v vrečki in tja napelješ kable, bi ga moralo biti veliko manj.

Šimpanz ::

Jaz sem isto enkrat rešil 20GB važnih podatkov tako da sem disk zamrznil. Sem pa moral ene 3 x ponoviti.

krneki0001 ::

BigWhale je izjavil:


Klenkanje diska pa ponavadi pomedi, da gre za neko hujso fizicno okvaro diska in si ponavadi screwed. Menjava mehanike delujocega diska in platterjev na katerih imas podatke, je pa brez ustrezne opreme dandanes popolnoma nemogoca, pa se vprasanje je, ce niso glave in platterji med sabo odvisni.



To ni nujno res. Sem že imel disk, ki je klenkal in enkrat ga bios je zaznal, drugič ne, pa je po zamrzovanju delal normalno in sem dobil vse podatke iz njega.
Zmrzovanje ne deluje zmeraj, vendar v veliko primerih pomaga, zato tole ni ravno mit.


Glede kondensa. Kako bo v disku kondens, če vlaga ne more vanj? Od kje bo dobil v notranjost vodo, da se bo ustvaril kondens?
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

technolog ::

Jeba bo sedaj s SSDji, ko ne bomo imeli nobenih pametnih tehnik.

mihec87 ::

krneki0001 je izjavil:

BigWhale je izjavil:


Klenkanje diska pa ponavadi pomedi, da gre za neko hujso fizicno okvaro diska in si ponavadi screwed. Menjava mehanike delujocega diska in platterjev na katerih imas podatke, je pa brez ustrezne opreme dandanes popolnoma nemogoca, pa se vprasanje je, ce niso glave in platterji med sabo odvisni.



To ni nujno res. Sem že imel disk, ki je klenkal in enkrat ga bios je zaznal, drugič ne, pa je po zamrzovanju delal normalno in sem dobil vse podatke iz njega.
Zmrzovanje ne deluje zmeraj, vendar v veliko primerih pomaga, zato tole ni ravno mit.


Glede kondensa. Kako bo v disku kondens, če vlaga ne more vanj? Od kje bo dobil v notranjost vodo, da se bo ustvaril kondens?


Kaj misliš kaj je tam kjer piše na disku do not cover this hole?

Kondenz se nabere ko ga vzameš ven.

MadMax ::

krneki0001 je izjavil:

Glede kondensa. Kako bo v disku kondens, če vlaga ne more vanj? Od kje bo dobil v notranjost vodo, da se bo ustvaril kondens?

Diski niso hermetično zaprti, le protiprašno.
Ker pa načeloma delujejo pri temp. nad okolico, recimo 40÷50°C (odvisno od diska, ohišja, morebitnih ventilatorjev, temp. okolice, ...) lahko malce poenostavimo in rečemo da so za nas dovolj suhi. Skozi 2mm luknjico pa vanj tudi v enem tednu nedelovanja ne pride do omembe vredne količine vlage, če ne ravno v kapljicah voda leti naravnost v to nesrečno luknjo.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Reševanje podatkov s trdega diska - kje, za kakšno ceno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5122790 (8890) darkolord
»

Podjetje za reševanje podatkov

Oddelek: Strojna oprema
264413 (3534) solatko
»

WD1600JS-55MHB1 DISK NE DA NIČESAR

Oddelek: Pomoč in nasveti
171747 (1435) dash_wallace
»

Mrtev zunanji trdi disk Seagate

Oddelek: Pomoč in nasveti
304076 (3560) Lonsarg
»

ohranitev disk (pokvarjena glava in vezje)

Oddelek: Strojna oprema
283531 (2816) Šimpanz

Več podobnih tem