Forum » Loža » Toplotna črpalka, subvencija in davek
Toplotna črpalka, subvencija in davek
domenc ::
Kot že naslov pove, bi prosil za nasvet/pomoč pri problemu subvencije za toplotno črpalko (TČ) ter računom in davkom pri nabavi in montaži.
Zgodba gre nekako takole:
Lansko leto sta se stara starša odločila za vgradnjo TČ. Prijatelj jima je svetoval nekega vodovodarja(monterja), ki naj bi to dobro delal in je delal tudi že kar nekaj podjetjim v okolici. Odločila sta se zanj, ki jima je pred tem povedal tudi, da za že izbrano TČ, lahko pridobita subvencijo v višini 250€ in da bo vse papirje in vse kar bo potreboval že sam poskrbel. Vse v redu, nakup potekal nemoteno, vgradnja še kar v redu. Po vgradnji jima je monter še vedno zagotavljal da bo pridobil subvencijo in seveda, ker sta verjela v poštenost, sta tudi račun takoj plačala (okoli 3000 € za TČ in delo). Po tem pa se monter ni oglasil pri njiju nikoli več. Večkrat sta ga že klicala, tudi oče ga je že klical, prav tako tudi pošiljali e-sporočila vendar je ponavadi bil odgovor vedno, da se bo oglasil jutri ali pa čez 2 dni (seveda se nikoli ni, vedno samo prazno upanje in laži - že slabe pol leta oz. že malo več).
DDV pri vgradnji toplotne črpalke, ki jo dobavi trgovina
Že v naprej hvala za kakršen koli nasvet, namig, ...
Domen
Zgodba gre nekako takole:
Lansko leto sta se stara starša odločila za vgradnjo TČ. Prijatelj jima je svetoval nekega vodovodarja(monterja), ki naj bi to dobro delal in je delal tudi že kar nekaj podjetjim v okolici. Odločila sta se zanj, ki jima je pred tem povedal tudi, da za že izbrano TČ, lahko pridobita subvencijo v višini 250€ in da bo vse papirje in vse kar bo potreboval že sam poskrbel. Vse v redu, nakup potekal nemoteno, vgradnja še kar v redu. Po vgradnji jima je monter še vedno zagotavljal da bo pridobil subvencijo in seveda, ker sta verjela v poštenost, sta tudi račun takoj plačala (okoli 3000 € za TČ in delo). Po tem pa se monter ni oglasil pri njiju nikoli več. Večkrat sta ga že klicala, tudi oče ga je že klical, prav tako tudi pošiljali e-sporočila vendar je ponavadi bil odgovor vedno, da se bo oglasil jutri ali pa čez 2 dni (seveda se nikoli ni, vedno samo prazno upanje in laži - že slabe pol leta oz. že malo več).
- Sedaj me pa zanima ali je možno, da je ta monter subvencijo pospravil v svoj žep (ko je vgrajeval TČ, v prostoru ni bilo nobenega domačega, da bi videl ali je kaj poslikal ali ne; prav tako je imel vse možnosti poslikati hišno številko in vse kar pač je potrebno za pridobitev subvencije, TRR pa napisal svojega oz. od kakšnega prijatelja). (Sicer je možnost, da je ni pridobil, sam potem naj pač ima jajca in naj to pove, da je zafrknil, ne pa da se skriva!)
- 20% DDV namesto 8,5% DDV? Na računu je bil zabeležen 20% DDV (opaženo prepozno), čeprav naj bi se za nakup in vgradnjo z mojstrom plačal le 8,5% DDV. Se lahko kaj naredi, saj če to drži, je stare starše na suho nategnil - po možnosti tudi to, da je naprej sam plačal ter prikazal kot račun z 8,5% DDV-jem.
DDV pri vgradnji toplotne črpalke, ki jo dobavi trgovina
Že v naprej hvala za kakršen koli nasvet, namig, ...
Domen
Invictus ::
Pač starša sta verjela.
Jaz bi mu odbil znesek za subvencijo ko bi plačeval. Pol naj pa izpolni paprije.
Če verjameš vsakomur, se to dogaja.
Jaz bi mu odbil znesek za subvencijo ko bi plačeval. Pol naj pa izpolni paprije.
Če verjameš vsakomur, se to dogaja.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
c3p0 ::
Če si bi stara starša prebrala pogoje Ekosklada, bi videla da vlogo oddaš ti, oz. vsaj podpisat se moraš. Pred izvedbo del. Torej že tu nekaj ne bi štimalo. Zdaj je prepozno.
Če je sam oddal vlogo in ponaredil podpis, pa gre za goljufijo, pokliči na ES in se pozanimaj. Dvomim da se mu splača toliko rizkirat za ubogih 250€, ko pa so pri kakih pečeh subvencije tudi po 2k€. Verjetno še sam ni vedel, kako to poteka, zdaj pa se izmika.
Če je sam oddal vlogo in ponaredil podpis, pa gre za goljufijo, pokliči na ES in se pozanimaj. Dvomim da se mu splača toliko rizkirat za ubogih 250€, ko pa so pri kakih pečeh subvencije tudi po 2k€. Verjetno še sam ni vedel, kako to poteka, zdaj pa se izmika.
TOP ::
Meni je tudi vodoinštelater pri nakupu in montaži TČ obljubu za subvencijo in mi je zrihtal vse papirje jaz sem sam podpisal,poslikal in poslal,tako da čez 5 mesecev sem dobil denar nakazan na TRR.Sam tudi 3000e to se mi zdi nekam ful.Meni je nabavu najnovejši TČ Slo proizvajalec in delo pa je prišlo daleč od 3000e,edino če si mel ful dolge cevi,sam vseeno.Daj pozanimaj se,ker tole malo smrdi po goljufiji.
Invictus: Vem, sta nažalost zajebala in prehmalo plačala.
Sago: Glih zaradi tega ker je ogromno pogojev za pridobitev subvencije, sta bila prepričana da jima bo vodovodar to zrihtal. Sem pa tudi na Ekosklade poslal e-mail z opisom zgodbe - upam, da bodo lahko preverili.
TOP: Se zavedam da je znesek kar precejšen (poznalo bi se tudi že če bi dobil davek 8,5%). Mogoče je cena malo večja zaradi vodenega zraka..
Sago: Glih zaradi tega ker je ogromno pogojev za pridobitev subvencije, sta bila prepričana da jima bo vodovodar to zrihtal. Sem pa tudi na Ekosklade poslal e-mail z opisom zgodbe - upam, da bodo lahko preverili.
TOP: Se zavedam da je znesek kar precejšen (poznalo bi se tudi že če bi dobil davek 8,5%). Mogoče je cena malo večja zaradi vodenega zraka..
BlueRunner ::
Najprej pozabite na telefonsko klicarenje in pošljite pismo s povratnico (za naslovnika navedite naziv s.p. oziroma natancen naziv in naslov iz racuna - da ne bo kaksne pomote, da je posiljka za pravno osebo), v pismu pa pozovite tega izvajalca k temu, da izpolni kaj je obljubil in pojasni kaksen DDV je obracunal za kaj in mu dajte za odgovor npr. 8 dni od dneva prejema posiljke. Ce se vrne nazaj kot zavrnjena, se to potem shrani za morebitne prihodnje postopke.
Pošlji kopijo računa na DURS s kratkim spremnim pismom, da meniš (na racunu narobe obracunan DDV). Če je izvajalec res pospravil razliko med 8,5% in 20% DDV v svoj žep, to pomeni utajo prihodka in posledično tudi davčno utajo. Takšne stvari najbolje preverjajo inšpektorji DURS.
Kar se tiče ES, lahko pri njih kvečjemu preveriš, če je bila subvencija za to montažo res izplačana oziroma, če se je za njo sploh zaprosilo. Vprašanje pa je, če bodo ta podatek lahk izbrskali ven, oziroma koliko časa bo trajalo, da ga.
Kar se tiče načina dela in odnosa, pa je pravi naslov TIRS. Da je bilo delo opravljeno in kdo ga je opravil lahko dokažete z računom, iz računa pa je razvidno tudi to, da je bil DDV narobe obračunan, če je bil res narobe obračunan (osebno nimam pojma katere stvari so brez, katere z 8,5 in katere z 20% DDV), potem je to nekaj s čemer se lahko pozabavajo tudi inšpektorji. Zraven kopije racuna poleg sodi tudi morebiten odgovor iz ES, kratka kronologija dogodkov (dne tega se je zgodilo to, dne tega to, itd...) in tudi kopija povratnice s pozivom, morda tudi odgovor, ce ga boste docakali.
Pošlji kopijo računa na DURS s kratkim spremnim pismom, da meniš (na racunu narobe obracunan DDV). Če je izvajalec res pospravil razliko med 8,5% in 20% DDV v svoj žep, to pomeni utajo prihodka in posledično tudi davčno utajo. Takšne stvari najbolje preverjajo inšpektorji DURS.
Kar se tiče ES, lahko pri njih kvečjemu preveriš, če je bila subvencija za to montažo res izplačana oziroma, če se je za njo sploh zaprosilo. Vprašanje pa je, če bodo ta podatek lahk izbrskali ven, oziroma koliko časa bo trajalo, da ga.
Kar se tiče načina dela in odnosa, pa je pravi naslov TIRS. Da je bilo delo opravljeno in kdo ga je opravil lahko dokažete z računom, iz računa pa je razvidno tudi to, da je bil DDV narobe obračunan, če je bil res narobe obračunan (osebno nimam pojma katere stvari so brez, katere z 8,5 in katere z 20% DDV), potem je to nekaj s čemer se lahko pozabavajo tudi inšpektorji. Zraven kopije racuna poleg sodi tudi morebiten odgovor iz ES, kratka kronologija dogodkov (dne tega se je zgodilo to, dne tega to, itd...) in tudi kopija povratnice s pozivom, morda tudi odgovor, ce ga boste docakali.
BlueRunner: Hvala za informacije in nasvete. Se bom gotovo lotil tudi tako kot si napisal.
Iz EkoSklada so mi pa odgovorili, da na srečo ni sam pospravil denar in da je zamočil pri oddaji - prepozna oddaja (ne vem zakaj nekaj obljublja če ve da bo zamočil oz. da še stvar sam ne ve najbolje kako poteka).
Iz EkoSklada so mi pa odgovorili, da na srečo ni sam pospravil denar in da je zamočil pri oddaji - prepozna oddaja (ne vem zakaj nekaj obljublja če ve da bo zamočil oz. da še stvar sam ne ve najbolje kako poteka).
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nakup novih oken (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 111630 (15003) | BCSman |
» | Steklena vrataOddelek: Loža | 8571 (4208) | martincek1 |
» | obrtnikiOddelek: Problemi človeštva | 5665 (4493) | @nny |
» | Nov okvarjen tušOddelek: Loža | 3849 (2679) | Go-ahead |
» | Poceni okna (ona taprava)Oddelek: Loža | 6027 (3728) | Gaby |